domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ajatolah_

#251 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ »

Kad je već Nazif spomenuo cijenu, pivaru, za koliko se, onako odokativno, može nabaviti kompletna oprema za pivarstvo? Ne mislim na neke početničke stvari, pa da za par mjeseci lupam glavom što nisam nabavio veći lonac ili da moram tražiti još nešto dodatno, nego baš kompletno.
I koliko u prosjeku košta materijal za jednu turu? Mislim kad se kuha u loncu od, recimo, 30L kako si spominjao, sad ne znam koliko to ustvari izađe litara samog piva.
Usput, pročitao sam prvi dio How to brew sa kuhanjem iz ekstrakta, mogu ti reći da uopće ne izgleda komplikovano, možda sam preambiciozan ali mi djeluje kao da bih sad znao skuhati iz glave kad bih imao materijal. :D
brewer

#252 Re: domaće pivo

Post by brewer »

EdoI wrote:Kad je već Nazif spomenuo cijenu, pivaru, za koliko se, onako odokativno, može nabaviti kompletna oprema za pivarstvo? Ne mislim na neke početničke stvari, pa da za par mjeseci lupam glavom što nisam nabavio veći lonac ili da moram tražiti još nešto dodatno, nego baš kompletno.
I koliko u prosjeku košta materijal za jednu turu? Mislim kad se kuha u loncu od, recimo, 30L kako si spominjao, sad ne znam koliko to ustvari izađe litara samog piva.

toliko zavisnih varijabli u tvom pitanju da je nemoguće dati precizan odgovor. :) opremu skupljaš polako. svi su krenuli od lonca kapaciteta 30 litara i osnovnog set-upa koji sam naveo tamo na jednom postu. a ja sam u onom postu pisao cijene otprilike koliko šta košta.

to ima i nekih prednosti, jer na početku ti u biti nemaš pojma šta radiš. često se prave kardinalne greške pa pivo može ispasti i ne tako dobro, a nije isto imati 30 i 100 litara lošeg piva. ko će to popit? :D :lol:

poslije, kad vidiš da si savladao dobro tehnike, da si upoznao karakteristike svih sirovina (a ima ih milion) i rekao bih, da dobijaš dobra piva kojima si u potpunosti zadovoljan, kada si počeo da se baviš sastavom i prilagođavanjem vode za pivo, e onda si spreman na upgrade sistema.

postoji čak i još jeftinija a ništa manje učinkovita metoda. guglajte BIAB method (Brew In A Bag)..... ovo je za početak sasvim dovoljno da napravite pivo....

u prosjeku, sirovine za jednu turu od 23 l koštaju nekih 15-20 KM (plus trošak energije, struje/plina i tvog rada i ako si oženjen, zvocanja žene :D )
brewer

#253 Re: domaće pivo

Post by brewer »

EdoI wrote: Usput, pročitao sam prvi dio How to brew sa kuhanjem iz ekstrakta, mogu ti reći da uopće ne izgleda komplikovano, možda sam preambiciozan ali mi djeluje kao da bih sad znao skuhati iz glave kad bih imao materijal. :D
ekstrakt je jednostavan, to sam već negdje napisao, ali je vrlo limitirajući. sa all-grainom, samo nebo je granica. :)
landlord

#254 Re: domaće pivo

Post by landlord »

Brewer, svaka cast na trudu koji ulazes da nam sve ovo pojasnis.
Pratim temu od pocetka i toliko si ovo sve dobro opisao da sam i sam poceo planirati da startam sa ovim. Mislim da cu za pocetak uzeti cas krajem ljeta koji kosta ovde kod mene $20. Organizuje ga lokalna prodavncia opreme.
Mozda bi i ti mogao nesto tako organizovati. :)
brewer

#255 Re: domaće pivo

Post by brewer »

landlord wrote:Brewer, svaka cast na trudu koji ulazes da nam sve ovo pojasnis.
Pratim temu od pocetka i toliko si ovo sve dobro opisao da sam i sam poceo planirati da startam sa ovim. Mislim da cu za pocetak uzeti cas krajem ljeta koji kosta ovde kod mene $20. Organizuje ga lokalna prodavncia opreme.
Mozda bi i ti mogao nesto tako organizovati. :)

ti si u USA? ma ti si u diznilendu za pivo onda.... :D sve ono s čime sam ja muku mučio godinama, ti tu imaš - samo pucneš prstima. sa srećom!

rado bih i ja tako nešto organizovao, samo kad bi bilo dovoljno kandidata. to se u biti radi tako što se skupe interesenti u nečijoj avliji, daju svi dio love za sirovine, ja kuham pivo i objašnjavam šta i kako, a oni pomažu i nakon 2 mjeseca zakažemo novi sastanak kad to isto pivo pijemo i komentarišemo uz neki roštilj :D
s@mson

#256 Re: domaće pivo

Post by s@mson »

brewer-u, procitah u cugu sve, pregledah linkove i kao nekakav pivopija ovog industrijskog piva se zainteresovah za ovaj hobi...
za pocetak kandidat broj 1 za avliju i kuhanje pa me mozes pritefterit ako nesto organizujes...
sto bi rek'o jedan forumas aleeeeeee....
nosara

#257 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Dobro ovo lasko dark... :-)

Izvin'te... :oops:

Obavezno, ali obavezno Tuzlanska Premium tamna...! Usta su mi se zalijepila od intentzivne arome... Svaka im cast, jeftino a dobro... Hik...! :shock:

Image
Ajatolah_

#258 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ »

Zanima me nešto oko punjenja (bottling). Opisani proces u How to Brew ide da se prvo pomiješa "priming solution" sa pivom iz fermentora u trećoj kanti, a onda iz te treće kante sipati u boce i pritom ih brzo začepiti, pa ostaviti takve boce na dvije sedmice. Ovo bi teško bilo za jednog samog, već bi trebalo da jedan puni, a drugi stavlja čepove.

Eh sad, mene zanima bi li se mogla ostaviti ona treća kanta u kojoj smo miješali da odleži te dvije sedmice, pa tek onda puniti karbonizirano pivo? Ovo mi djeluje lakše, jer pivo kad je karboniziralo nema problema da ostane na zraku, je l', pa bih mogao sve napuniti sam pa onda tek s mirom ih začepiti.
Nadam se da si shvatio šta hoću da kažem.
I bonus pitanje, je l' se za priming solution može koristiti obični, kuhinjski šećer, ili valja tražiti ovaj kukuruzni?
brewer

#259 Re: domaće pivo

Post by brewer »

EdoI wrote:Zanima me nešto oko punjenja (bottling). Opisani proces u How to Brew ide da se prvo pomiješa "priming solution" sa pivom iz fermentora u trećoj kanti, a onda iz te treće kante sipati u boce i pritom ih brzo začepiti, pa ostaviti takve boce na dvije sedmice. Ovo bi teško bilo za jednog samog, već bi trebalo da jedan puni, a drugi stavlja čepove.

Eh sad, mene zanima bi li se mogla ostaviti ona treća kanta u kojoj smo miješali da odleži te dvije sedmice, pa tek onda puniti karbonizirano pivo? Ovo mi djeluje lakše, jer pivo kad je karboniziralo nema problema da ostane na zraku, je l', pa bih mogao sve napuniti sam pa onda tek s mirom ih začepiti.
Nadam se da si shvatio šta hoću da kažem.
I bonus pitanje, je l' se za priming solution može koristiti obični, kuhinjski šećer, ili valja tražiti ovaj kukuruzni?

:D inventivno nema šta. međutim, na žalost, nemoguće.

što se tiče toga začepljavanja, to njihovo "brzo" znači ne više od sat vremena. kad se ponovo doda šećer ponovo će početi fermentacija u bocama koja će trajati nekoliko dana, tako da za to ne brineš. ne trebaju dvojica za flaširanje, ali je lakše naravno, ako jedan toči, a drugi začepljuje. ja flaširam sam i nikad nisam imao nikakvih problema. polako to radiš, samo je bitno da čep staviš na flašu gore prije čepiranja. oni tu naglašavaju da se brzo treba začepiti samo radi moguće eventualne kontaminacije sa "airborne" bakterijama i bajama, ali to ne znači brzinom svjetlosti :)

što se tiče ove ideje da karboniziraš u plastičnoj kanti ili burencetu, to je u kućnim uslovima nemoguće po prostim zakonima fizike. karbonizacija nastupa kao rezultat topivosti (solubility) gasa u tekućini. u našem slučaju ugljičnog-dioksida u pivu. gas je topiv u tekućini, ali je "tvrdoglav" i radije će uvijek odabrati opciju da ispari u atmosferu, nego da se otopi u tekućini. međutim ako je "prisiljen" onda će se otopiti u tekućini.

ovo "prisiljen" znači da je pod određenim pritiskom, a to je moguće samo u boci, jer sve i da uspiješ naći tako čvrstu, hermetički zatvorenu kantu, u kojoj bi mogao odraditi karbonizaciju, prilikom točenja iz te kante već karboniziranog piva u flaše, većina tog CO2 bi ti isparila u atmosferu, a pivo bi ti strašno pjenilo i bilo bi ga nemoguće natočiti u flaše.

ovo je objašnjeno takozvanim Henrijevim zakonom (Henry's Law) koji kaže da je količina otopljenog plina u tekućini na konstantnoj temperaturi proporcionalna parcijalnom pritisku toga plina u ravnoteži s tekućinom. drugim riječima, sposobnost plina da se otopi u tekućini direktno je proporcionalna sa pritiskom koji nastaje iznad tekućine.

to je predstavljeno formulom
p=kHc (gdje je: p – parcijalni tlak otopljenog plina, u zraku iznad otopine, c – koncentracija otopljene tvari i kH – Henryeva konstanta)

zato se karbonizacija mora odviti unutar hermetički zatvorene boce - tada je topivost CO2 u pivu proporcionalna pritisku u pivskim bocama. ti sa količinom šećera kontrolišeš taj pritisak (može biti veći ili manji, a tačno je određeno koliko bi određeni pivski stil trebao imati karbonizaciju). najčešće piva imaju 2,8 jedinica CO2 po jedinici tekućine. ovo se može izraziti i u PSI (pounds per square inch - funta po kvadratnom inču). ovu količinu CO2 u prosjeku i uzevši u obzir temperaturu piva prije flaširanja (koja je također bitan faktor u formuli), će ti proizvesti 7,5 grama bijelog konzumnog šećera po litru piva.

to znači da ćeš ako imaš 20 litara piva koristiti 150 grama bijelog šećera (20x7,5) da bi proizveo 2,8 jedinica CO2 po jednoj jedinici tekućine. ovo je solidno karbonizirano pivo. i osjeti se fino na jeziku ta karbonizacija. ipak ja preferiram 8 grama šećera po litru jer to stvori malo jaču karbonizaciju.

naravno, mi ovdje govorimo o karbonizaciji u bocama. s druge strane ako imaš točionik za pivo sa "hackovanim" buretom (sve pivare imaju zaštićen sistem otvaranja i spoja crijeva sa buretom na svojim buradima, pa ga je potrebno "hackovati" :D ), onda je karbonizacija u samom buretu moguća jer bure je atestirano na visoke unutrašnje pritiske, ali moraš točiti direktno u čaše i piti direkt iz bureta.

ne bih dalje da te zamaram, jer moglo bi se još toga reći na ovu temu, ali uglavnom, prati uputstva iz how to brew....

e da, za priming solution možeš koristiti obični bijeli šećer, mada ima kupiti i fruktoza i dekstroza (corn sugar) u dm-u i svi ovi šećeri se mogu koristiti za priming piva, s tim da su fruktoza i dekstroza izrazito fermentabilni i najbrže će doći do karbonizacije, ali bijeli šećer ne kaska puno za njima, radi se o razlici od možda dan-dva...
Last edited by brewer on 12/07/2012 17:58, edited 1 time in total.
nosara

#260 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Ti si na pocetku postavio set (lonac, bure, folovi) kakvim si, vjerovatno, i sam zapoceo karijeru...

Mene zanima rezon manjih kolicina, odnosno, da li ima smisla ulazit u kuhanje zbog, recimo, 10 litara piva po jednom kuhanju...? Da banalizujem, manji lonac, manje bure itd...
brewer

#261 Re: domaće pivo

Post by brewer »

nosara wrote:Ti si na pocetku postavio set (lonac, bure, folovi) kakvim si, vjerovatno, i sam zapoceo karijeru...

Mene zanima rezon manjih kolicina, odnosno, da li ima smisla ulazit u kuhanje zbog, recimo, 10 litara piva po jednom kuhanju...? Da banalizujem, manji lonac, manje bure itd...
po meni nema smisla. deset litara je jako malo. dosta piva ode i na uzorke kod mjerenja gustoće i takod dalj. lonac od 10 litara je dovoljan za možda osam litara gotovog piva. to je 16 boca. 16 boca je jako malo, ako mene pitaš. lonac od deset litara je malo jeftiniji od lonca od 30 litara. mada znam ljude koji su tako krenuli, ali generalno je pravilo da kad jednom uđeš u ovo, nema izlaska. gotov si do kraja života, uvijek ganjaš bolje, uvijek kada okusiš svoje pivo analiziraš šta i kako u njemu može biti bolje ili drugačije i onda samo kontaš kad ćeš idući put kuhati..... :evil:

uzevši u obzir to pravilo, onda bolje odmah muški ući u sve to :D ali ako zaista imaš želju, možeš kuhati i na taj način i dobiti pivo jednako dobro kao i sa većim kapacitetom opreme.
dustaban

#262 Re: domaće pivo

Post by dustaban »

Od ovih 11 stranica, bez daha sam dosao do 8, onda morao prekinuti, ali te moram nesto upitati (pitam, dakle, oca teme i novog pokreta!), odnosno predloziti -

Hajde bolan napravi kakvu skolu o ovome pa da se svi upisemo!
nosara

#263 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Sta reci...? Laboratorija, dragi prijatelji... :thumbup:

brewer

#264 Re: domaće pivo

Post by brewer »

ovo je kolega @dis s onog foruma. ovim putem ga pozdravljam ako vidi. :D

evo i njegov blog koji je isto super! :thumbup:

http://hocupivo.wordpress.com/
Comrad

#265 Re: domaće pivo

Post by Comrad »

Jedno banalno pitanje, koliko je vremena potrebno da prokuha lonac od 30l na obicnoj el peci? Nekako mi se cini da na obicnoj peci to moze potrajati vjecnost. :-D
brewer

#266 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Comrad wrote:Jedno banalno pitanje, koliko je vremena potrebno da prokuha lonac od 30l na obicnoj el peci? Nekako mi se cini da na obicnoj peci to moze potrajati vjecnost. :-D
zato je najbolje koristiti plinski gorionik.

Image

treba dugo, naravno. 3,5kW grijač će zagrijati 20 litara vode sa 20°C na 100°C za 20 minuta. na električnoj peći treba nekih 35 minuta da počne kuhati, ali su upaljena sva 4 kola.

ovakva izvedba je isto moguća i nešto štedljivija sa energijom i brže prokuha sladovina jer su grijači direktno uronjeni, ali je mana da šećer iz sladovine zagara na grijačima i teško ga je čistiti.

Image
ovo je vrlo jednostavno za napraviti.

pozitivna stvar je što je sarajevo na cca. 600 metara nadmorske visine i tekućine ključaju već na 99°C :D

dok se to dešava, dok čekaš da prokuha sladovina, imaš jako puno paralelnih zadataka koje moraš završavati.

edit: zaboravio sam napomenuti da je u trenutku te druge faze, kada se pivo kuha, sladovina već zagrijana na temperaturu od 65°C tako da je potrebno samo podići sa 65 na 100 da bi prokuhala.
ganjeta

#267 Re: domaće pivo

Post by ganjeta »

:thumbup:
Pratim.
vukojebina

#268 Re: domaće pivo

Post by vukojebina »

jos jedno banalno pitanje.. da li se oslobadjaju kakvi neprijatni mirisi prilikom kuhanja i inace prilikom cijele procedure pravljenja piva... to pitam, jer znam prije u tuzli kad naidjemo pored pivare, ono bas smrdi, ujeda za oci..

posto to ne bi bilo bas pozeljno zbog komsija..recimo ko ima kucu ok, to i nije neki problem..al u zgradi recimo ko bi htio malo sta skuhat...ja prvi nebi volio da neko drugi "zagadjuje" okolinu...

pozz
brewer

#269 Re: domaće pivo

Post by brewer »

vukojebina wrote:jos jedno banalno pitanje.. da li se oslobadjaju kakvi neprijatni mirisi prilikom kuhanja i inace prilikom cijele procedure pravljenja piva... to pitam, jer znam prije u tuzli kad naidjemo pored pivare, ono bas smrdi, ujeda za oci..

posto to ne bi bilo bas pozeljno zbog komsija..recimo ko ima kucu ok, to i nije neki problem..al u zgradi recimo ko bi htio malo sta skuhat...ja prvi nebi volio da neko drugi "zagadjuje" okolinu...

pozz
nikakvi nepozeljni mirisi. mislim, postoji određeni miris, ali na primjer kuhanje kupusa ili karfiola mu nije ni do koljena :D apsolutno se ne osjeti i komšije neće ni znati šta radiš ako im ne kažeš.

to što vi osjećate od pivare je intenzivno zato što oni rade u ogromnim količinama.

i btw, ne smrdi nego miriše :D
vukojebina

#270 Re: domaće pivo

Post by vukojebina »

izvinjavam se, nisam mislio rec smrdi :D
ja sam inace malo osjetljiv na mirise, sve sto ima jaci miris, za mene to smrdi :D imam jednog jarana, ima onaj parfem 1 million, paco rabane, kad ga stavi, ja ga natjeram da ode skinut majicu, taj parfem mene ubi..svaki put me glava zaboli...

nego sorry na off-u i hvala na odgovoru..
nosara

#271 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Jel' iTko probao ovaj tuzlanski "crnjak"...? Mnogo dobro... :D
insomnia78

#272 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Na preporuku forumasa sad popih ovo
Image odlicno.

Sad idemo na probu ovog
Image

s' moje sokocalo
brewer

#273 Re: domaće pivo

Post by brewer »

piješ dva potpuno različita stila piva. prvo je belgijsko a drugo britansko. ovo drugo pivo će sigurno biti puno više gorko od prvog. taj prvi la trappe ima poprilično alkohola.

ovaj martins je vrhunski britanski pale ale. sve specifično što budeš osjećao u njemu je u stvari aromatični hmelj sorte east kent goldings.

uglavnom, uživaj i na zdravlje!

što se tiče tuzlanskog, nije loše, ali koliko sam skontao oni koriste melasu u tom pivu, pa bi mogla ujutro od njega glava više boljeti nego od nekih drugih piva. :)
Last edited by brewer on 14/07/2012 22:40, edited 1 time in total.
insomnia78

#274 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Zanima me sta mislis o ovom
Image

s' moje sokocalo
brewer

#275 Re: domaće pivo

Post by brewer »

insomnia78 wrote:Zanima me sta mislis o ovom
Image

s' moje sokocalo
nemam šta mislit. pio sam giljotinu :D ovo pivo proizvodi ista pivara koja proizvodi pivo delirium tremens. to su dva piva rađena u istom stilu - Belgian strong ale. lagano je kiselkasto i ima okus specifičnih belgijskih kvasaca. ovo nije pivo za svakoga jer jednostavno onaj ko nije naviknut na ovakve okuse može reći da mu je bezveze. samo zato što ne zna neke standarde. :D

uglavnom, ako ima toga kod tebe nije ti loše :) :)

vidim da imaš pristup ovim belgijancima, pa ti je moja preporuka da probaš Kwak
Post Reply