Maliciozan sikB27 wrote:Ako njih dvojica u stvarnosti kake koliko i na forumu, onda praktično ne izlaze sa odmarališta.Me_again wrote: Nemojte pretjerivati i obmanjivati slucajne citaoce. Postoje odmaralista, Bakir1 je lijepo objasnio.
Na otprilike 30 km, pa sta ? Ako se Commendatore-u prikaki ranije, sta da se radi, ipak je to izoliran slucaj.
Autoput, svrha, cijene?????
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Me_again
#251 Re: Autoput, svrha, cijene?????
-
Me_again
#252 Re: Autoput, svrha, cijene?????
I konacno progovori rodna gruda iz grla hladnokrvnog (ili modernije - cool) mladica.commendatore wrote:Pa dobro neko na usta pa mu i ne treba odmoriste - a bas sam se pit'o kako vrlo malo raje pere usta kad mnogi damfaju....![]()
Al nisam ni na sta bolje ni naviko od bosnjakistanskih balkanoida . Kao sto rekoh vec prije , okruzenje sve govori, em mnogi damfaju, em glume savrsenstvo bez pokrica jer je skoro sve u totalnom kurcu....
Milanovic dobro rece - big shit - a i sere se posvuda![]()
Sve ima svoje granice, zar ne
- supercali
#253 Re: Autoput, svrha, cijene?????
nemoj biti padobranac pogledaj prvo sta je napisao ovaj i gdje sam se ja ukljucio pa onda komentarisiMe_again wrote:
Nemojte pretjerivati i obmanjivati slucajne citaoce. Postoje odmaralista, Bakir1 je lijepo objasnio.
Na otprilike 30 km, pa sta ? Ako se Commendatore-u prikaki ranije, sta da se radi, ipak je to izoliran slucaj.
-
Me_again
#254 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Komentarisem da bih se zajebavao, je li ti mislis da ja nesto ovdje ozbiljno tipkam ?supercali wrote:nemoj biti padobranac pogledaj prvo sta je napisao ovaj i gdje sam se ja ukljucio pa onda komentarisiMe_again wrote:
Nemojte pretjerivati i obmanjivati slucajne citaoce. Postoje odmaralista, Bakir1 je lijepo objasnio.
Zivjela sloboda tipkanja
-
super_bayern
#255 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Za spamanje i offtopic postoje moderatori.Me_again wrote:Komentarisem da bih se zajebavao, je li ti mislis da ja nesto ovdje ozbiljno tipkam ?supercali wrote:nemoj biti padobranac pogledaj prvo sta je napisao ovaj i gdje sam se ja ukljucio pa onda komentarisiMe_again wrote:
Zivjela sloboda tipkanja
-
Me_again
#256 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Oh, brate, ne daj da me treci put izbace, please..... Ponestalo mi Nick-ova

- commendatore
#257 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ponaporan si ko srackA jaro smisli nesto bolje da mi suknesMe_again wrote:
Be cool, take a shit
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#258 Re: Autoput, svrha, cijene?????
A gdje se odmara i sere kad se krene na more,a put traje 4h ili npr do Trebinja,Bijeljine,da ne kazem Bihaca

- supercali
#259 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ja licno u pocitelju stanem ako sam sam ili neko ko nema potrebu da stanemo ranijemali_milojica wrote:A gdje se odmara i sere kad se krene na more,a put traje 4h ili npr do Trebinja,Bijeljine,da ne kazem Bihaca![]()
Al to uopste nije bit price jer ti racunas kad iz sa ides
Gdje onaj ukrajinac poljak ili ko vec odmara kad prodje toliki put
Jer njemu je taj dio autoputa mozda nakon predjenih 300km i radije ce odmoriti na odmaralistu nego na nekom usputnom prosirenju ili u jablanici gojko i ostale pecenjare
-
condy
#260 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Gdje god ti ćejfmali_milojica wrote:A gdje se odmara i sere kad se krene na more,a put traje 4h ili npr do Trebinja,Bijeljine,da ne kazem Bihaca![]()
Meni je pisanje u prirodu preko bankine omiljeno. Nije najugodnije kad iza tebe stoji kolona vozila, al sta cu im ja nek se pate i budu gospoda...Kad uđem u onaj EU WC, nije mi ugođaj taki
-
condy
#261 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Gdje još imaš odmor i janjetinu na cesti ?supercali wrote: Gdje onaj ukrajinac poljak ili ko vec odmara kad prodje toliki put
Jer njemu je taj dio autoputa mozda nakon predjenih 300km i radije ce odmoriti na odmaralistu nego na nekom usputnom prosirenju ili u jablanici gojko i ostale pecenjare
Kod nas janjetina a kod njih neka instant hrana iz kesica i mikrovalne. Zna se gdje je bolje
- supercali
#262 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Kod njih imas pravu prodavnocu pa biraj sta ces a ne cevapi pecenje piletina i salate bilo sta drugo je naucna fantastika
-
Me_again
#263 Re: Autoput, svrha, cijene?????
commendatore wrote:Ponaporan si ko srackA jaro smisli nesto bolje da mi suknesMe_again wrote:
Be cool, take a shit
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#264 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Me_again 14 dana out 
- dustaban
#265 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ja sam vec digao ruke od ove teme, ali hajde...
Dakle putarina za ovo malo jada od autoputa je PRESKUPA za one koji voze cesto (ili cak svakodnevno) a PREJEFTINA za one koji je koriste rijetko. Rjesenje je svakako neka vinjeta ko u svim normalnim zemljama, primjera radi Slovenci placaju 100 EUR godisnju vinjetu, a sva im zemlja pod autoputevima. Oni u tranzitu bome plate 17 EUR za prolazak!
Ovi AC tagovi daju popust od 17% ali malo je to, pogledajte guzvu na lokalnim cestama kako ljudi izbjegavaju autoput...
Kad bi nasli razumno rjesenje za Sarajlije, Zenicane, Kakanjce, Visocake... koji svakodnevno koriste autoput na dobitku bi bili svi. Ovako ispada da je to pravljeno da Madjare i Hrvate koji njime prodju jednom godisnje !
Dakle putarina za ovo malo jada od autoputa je PRESKUPA za one koji voze cesto (ili cak svakodnevno) a PREJEFTINA za one koji je koriste rijetko. Rjesenje je svakako neka vinjeta ko u svim normalnim zemljama, primjera radi Slovenci placaju 100 EUR godisnju vinjetu, a sva im zemlja pod autoputevima. Oni u tranzitu bome plate 17 EUR za prolazak!
Ovi AC tagovi daju popust od 17% ali malo je to, pogledajte guzvu na lokalnim cestama kako ljudi izbjegavaju autoput...
Kad bi nasli razumno rjesenje za Sarajlije, Zenicane, Kakanjce, Visocake... koji svakodnevno koriste autoput na dobitku bi bili svi. Ovako ispada da je to pravljeno da Madjare i Hrvate koji njime prodju jednom godisnje !
-
tempuser
#266 Re: Autoput, svrha, cijene?????
dustaban wrote:Ja sam vec digao ruke od ove teme, ali hajde...
Koja bi realna cijena bila?
Spusti godisnju putarinu na 50 EUR. Onaj ko svaki dan ide na posao prosjecno nabere 240 prolazaka u oba smjera u toku godine. Kad preracunas to je cca 20 pfeninga za svaki prolaz u jednom pravcu dnevno, sto je, slozices se smijesno malo. Sta mislis koliko bi njih platilo 100 KM godisnje putarine? Nama je sve sto se placa preskupo.
- dustaban
#267 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Koja bi realna cijena bila?!tempuser wrote:Koja bi realna cijena bila?dustaban wrote:Ja sam vec digao ruke od ove teme, ali hajde...
Spusti godisnju putarinu na 50 EUR. Onaj ko svaki dan ide na posao prosjecno nabere 240 prolazaka u oba smjera u toku godine. Kad preracunas to je cca 20 pfeninga za svaki prolaz u jednom pravcu dnevno, sto je, slozices se smijesno malo. Sta mislis koliko bi njih platilo 100 KM godisnje putarine? Nama je sve sto se placa preskupo.
Time bi se trebao neko drugi baviti. Pa malo i eksperimentisati. Ali, evo, uzmimo nekog ko zivi u Kaknju, radi u Sarajevu, dnevno mu treba 6 KM, mjesecno 120 KM, godisnje 1300... (odbio GO, i pokoji radni dan)
Siguran sam da bi takav kupio godisnju vinjetu od 500 KM bez razmisljanja. A isla bi i 300 EUR sa nekakvom razgodom placanja.
Podsjecam te opet, u sloveniji je god. vinjeta oko 100 EUR, nisam skoro provjeravao, tako je nekako bilo.
I da ne zaboravim... za sve ostali podici cijenu! To bi za Autoceste bio pravi potez.
-
530i
#268 Re: Autoput, svrha, cijene?????
U Sloveniji je 15 eura sedam dana, a AC tag daje 20% popusta...ko je prošao barem jednom tom "alternativnom" dionicom Sarajevo-Zenica zna da nikad više neće, osim ako je baš primoran. Druga stvar je što ljudi kupe raspad dizelaša sipaju ložu i 'fataju se te dionice da uštede par maraka...oni svakako ne bi ni trebali biti na cesti nego u vozu ili autobusu.dustaban wrote:Ja sam vec digao ruke od ove teme, ali hajde...
Ko svakodnevno plaća 12KM ili nema dobru platu ili ne zna razmišljati...ljudi ili se presele za boljim poslom što je i logično ili imaju primanja koja pokrivaju i taj trošak. Uostalom nije 12 nego 10 sa acc-om...Takvima bi trebalo i gorivo da se daje duplo jeftinije!?
-
Naslovnica
#269 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Neki dan krenem iz Zenice prema Sarajevo starim putem, preko Kaknja, Visokog, reko hajde baš da ne idem autoputem nego ću lokalnim putem.
Jedva nekako dođem do Visokog i tu se uključim na autoput. Božesačuvaj onih lokalnih cesta, naroda, vozila, svega...
6 KM od Zenice do Sarajeva nije malo, ali ako treba da biram između 6KM ili onog jada i bijede, radije ću autoputem.
Išao sam i dionicom preko Busovače, tu je, koliko-toliko, prohodnije i manje cirkusa.
Jedva nekako dođem do Visokog i tu se uključim na autoput. Božesačuvaj onih lokalnih cesta, naroda, vozila, svega...
6 KM od Zenice do Sarajeva nije malo, ali ako treba da biram između 6KM ili onog jada i bijede, radije ću autoputem.
Išao sam i dionicom preko Busovače, tu je, koliko-toliko, prohodnije i manje cirkusa.
- dustaban
#270 Re: Autoput, svrha, cijene?????
"Neki dan..."Naslovnica wrote:Neki dan krenem iz Zenice prema Sarajevo starim putem, preko Kaknja, Visokog, reko hajde baš da ne idem autoputem nego ću lokalnim putem.
Ja govorim o slucajevima "svaki dan", nije ih malo.
Jebote je li ja govorim kineski?!
- Optimist
#271 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Josanica-Kakanj je 4 KM. Onaj ko vozari na relacij Ze-Sar ima troska 12 KM dnevno puta 20 radnih dana = 240 KM mjesecno. Na godinu 2500 KM.
Godisnja vinjeta u Sloveniji je 110 eura, Austrija 85. Svicarska 40 CHF. Tako da vjerujem da bi bilo ljudi koji bi bez problema izdvojili za nasu godisnju vinjetu i 500 KM jer bi dugorocno bilo daleko jeftinije.
Godisnja vinjeta u Sloveniji je 110 eura, Austrija 85. Svicarska 40 CHF. Tako da vjerujem da bi bilo ljudi koji bi bez problema izdvojili za nasu godisnju vinjetu i 500 KM jer bi dugorocno bilo daleko jeftinije.
- dustaban
#272 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ne baljezgaj svegati. Zasto bi neko selio radi pola sata voznje? Da smo mi u korak s vremenom isli bi metroom od Zenice do Sarajeva.530i wrote:U Sloveniji je 15 eura sedam dana, a AC tag daje 20% popusta...ko je prošao barem jednom tom "alternativnom" dionicom Sarajevo-Zenica zna da nikad više neće, osim ako je baš primoran. Druga stvar je što ljudi kupe raspad dizelaša sipaju ložu i 'fataju se te dionice da uštede par maraka...oni svakako ne bi ni trebali biti na cesti nego u vozu ili autobusu.dustaban wrote:Ja sam vec digao ruke od ove teme, ali hajde...
Ko svakodnevno plaća 12KM ili nema dobru platu ili ne zna razmišljati...ljudi ili se presele za boljim poslom što je i logično ili imaju primanja koja pokrivaju i taj trošak. Uostalom nije 12 nego 10 sa acc-om...Takvima bi trebalo i gorivo da se daje duplo jeftinije!?
Neko ce reci - sta fali autoputu?
Pa eto ne fali nista, problem je samo tih par hiljada KM za putarinu i to sto je autoput samo neznatno skratio putovanje, s obzirom da od Josanice do grada treba jos minimum pola sata, nekad i vise.
I uopce se ne trudite da me saslusate. Ja ne govorim o nasem ciganluku vec o pogresnoj poslovnoj politici Autocesta. Ubjedjen sam da bi sa ovakvom politikom naplate i oni zabiljezili veci efekat.
Last edited by dustaban on 27/08/2016 12:43, edited 1 time in total.
-
condy
#273 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Znaci, u Sloveniji se vozis godinu dana za 100 eura. Kod nas ko ide 20 puta mjesecno Ze Sa nekih 65 kilometara plati godisnje 2.400 KM ili 1.215 eura.
I to plati 2.400 KM sa popustom
Znaci Slovencu koji ima cetri puta vecu platu od Bosanca autoput je godisnje jeftiniji za 1.115 eura. Ili slovenac za te pare moze voziti jos 11 godina.
Pa vi branite cijene putarina
I to plati 2.400 KM sa popustom
Znaci Slovencu koji ima cetri puta vecu platu od Bosanca autoput je godisnje jeftiniji za 1.115 eura. Ili slovenac za te pare moze voziti jos 11 godina.
-
Naslovnica
#274 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ne znam šta ti nije jasno?dustaban wrote:"Neki dan..."Naslovnica wrote:Neki dan krenem iz Zenice prema Sarajevo starim putem, preko Kaknja, Visokog, reko hajde baš da ne idem autoputem nego ću lokalnim putem.
Ja govorim o slucajevima "svaki dan", nije ih malo.
Jebote je li ja govorim kineski?!
Svakodnevno vozim tu dionicu, imam ACC TAG, a ovo što sam išao starom cestom je bilo da provjerim na šta bi to ličilo.
Ja si mogu priuštiti autoput, kada ne bih mogao jedina bi mi alternativa bila da se patim starom cestom.
A ko ne može da si priušti da svakodnevno daje 12KM za relaciju SA-ZE-SA (bez ACC TAG-a) tome ni pola cijene neće biti prihvatljivo, siguran sam.
I ja potpuno razumijem te ljude.
Mada sam i 100% da bi samo rijetki uzimali godišnju vinjetu, taman da ona bude i četvrtina cijene od realnih godišnjih troškova.
Ljudi, naprosto, nemaju 200-300KM da daju godišnje na cestarinu i to je to - pate se lokalnim putevima i kraj priče.
- dustaban
#275 Re: Autoput, svrha, cijene?????
condy wrote:Znaci, u Sloveniji se vozis godinu dana za 100 eura. Kod nas ko ide 20 puta mjesecno Ze Sa nekih 65 kilometara plati godisnje 2.400 KM ili 1.215 eura.![]()
I to plati 2.400 KM sa popustom![]()
Hvala ti buraz, konacno da me neko skonta!