Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

ganjeta

#26 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ganjeta »

cyprus wrote:Ja valjda jedini mislim da tu neće bit nikakve drastične razlike, al haj, što ne probat... mada sam skeptičan da će to proć...
Kako nebi bilo razlike? E sad zamisli ligu bez Travnika, Leotara, Slobode, Slavije i sličnih. Kvalitet bi se po većao sigurno, možda ne prve godine ali bi poslije iz sezone u sezonu sigurno bio veći.
BHF_Manijak

#27 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Arteta wrote: Zamisli situaciju,da se Zeljeznicar nadje u takvoj situaciji da se bori za opstanak,da li bi ti isto tako govorio.
Pa ako smo toliko losi da zaostajemo 10 bodova za mjestom koje ne vodi u drugu ligu onda ok, niko nam nije kriv, sam pao sam se ubio! ;-)
Arteta

#28 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote:
Arteta wrote: Zamisli situaciju,da se Zeljeznicar nadje u takvoj situaciji da se bori za opstanak,da li bi ti isto tako govorio.
Pa ako smo toliko losi da zaostajemo 10 bodova za mjestom koje ne vodi u drugu ligu onda ok, niko nam nije kriv, sam pao sam se ubio! ;-)
Da li bi pratio utakmice Zeljeznicara?
Ajatolah_

#29 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Ajatolah_ »

Ne moramo se mi bojati za to, mi ipak imamo izjednačeniji vrh, i šest ekipa se mogu nadati Evropi. I što se tiče borbe za opstanak, ne vjerujem da ćemo imati situaciju kao u Austriji osim ako se neki klub ne bude raspao kao recimo Žepče. A i to se može riješiti uvođenjem nekog play-offa na začelju.
Eh sad, je li bolje rješenje igrati sa 10 ekipa 36 kola kao Austrijanci, ili 12 ekipa pa je dijeliti,... ne znam, ali mislim da je bolje kao Austrijanci. Problem s ovim drugim je recimo kada se desi da recimo šestoplasirani slučajno uleti u ligu za prvaka i fali mu 15 bodova da bi išao u Evropu, ne igraju nizašta i ostaje im prostora za razne malverzacije kojima su naši klubovi skloni. Isto i za sedmoplasiranog, odnosno prvoplasiranog u ligi za opstanak, dešavat će se da bude praktički siguran od ispadanja.

Ono što mi se ne sviđa sa čitavim ovim skraćivanjem je što će smanjiti interes za klubove koji ispadnu, oni će izgubiti i ovo publike što sad imaju - hipotetički da se Sloboda zadrži neko vrijeme u drugoj ligi, među nekim novim generacijama bismo mogli imati Tuzlake koji navijaju za Želju, pa i kompletna RS za Borac (ako kod njih već nije tako, ne znam).
JThomas

#30 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by JThomas »

prije će za zvezdu nego borac, al' eto :D
BHF_Manijak

#31 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Arteta wrote:
BHF_Manijak wrote:
Da li bi pratio utakmice Zeljeznicara?
Da, naravno da bih, kakvo je to pitanje! Zeljo je jedina i prava ljubav sto se klubova tice, a ovi evropski, mogu ih pogledati a i ne moram, mislim na one koje simpatisem! :wink: Zeljo tu nema komparacije, cuj bi li ih pratio kad bise borili za opstanak, pa bilo je takvih sezone i u ovoj cak ligi, fakat nidje veze pitanje! :roll:
Arteta

#32 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote: Da, naravno da bih, kakvo je to pitanje! Zeljo je jedina i prava ljubav sto se klubova tice, a ovi evropski, mogu ih pogledati a i ne moram, mislim na one koje simpatisem! :wink: Zeljo tu nema komparacije, cuj bi li ih pratio kad bise borili za opstanak, pa bilo je takvih sezone i u ovoj cak ligi, fakat nidje veze pitanje! :roll:
Tvoj post
Ma bitna je borba za vrh, jebo luzere na dnu ljestvice!
BHF_Manijak

#33 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Arteta wrote:
BHF_Manijak wrote: Da, naravno da bih, kakvo je to pitanje! Zeljo je jedina i prava ljubav sto se klubova tice, a ovi evropski, mogu ih pogledati a i ne moram, mislim na one koje simpatisem! :wink: Zeljo tu nema komparacije, cuj bi li ih pratio kad bise borili za opstanak, pa bilo je takvih sezone i u ovoj cak ligi, fakat nidje veze pitanje! :roll:
Tvoj post
Ma bitna je borba za vrh, jebo luzere na dnu ljestvice!
JA frajera...Kontas, ti si povuko tu pricu kao u austriji je borba za dno tabele nidje veze, samo jedan post iznad tog mog, da bi ja na to tvoje odgovorio "jebo luzere na dnu tabele" i naravno da je tako, isto ko sto me sad zaboli qrac za jednu Kozaru, Leotar, GOSK i ne znam ti koje sve ekipe jer MOJ tim NIJE tu, ali kad bi bio naravno da bi ga gledo, pratio i navijao istim zarom ko sto i sad pratim! Uostalom ne znam sto ti se plaho toliko brines za PL, nesto nisam upratio da je pratis ili navijas za neki klub. :oops:

Nekad ti se stvarno trebaju crtati neke stvari majkemi! :roll: :roll: :roll:
todd_smith

#34 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by todd_smith »

sta ti je kontradikcija :mrgreen:
Arteta

#35 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote: JA frajera...Kontas, ti si povuko tu pricu kao u austriji je borba za dno tabele nidje veze, samo jedan post iznad tog mog,
Jesam,i jos cu na to da dodam,da bi kod nas bilo jos gore.
Jer skoro svake sezone imamo jedan klub koji ekonomski pukne i time automatski nebi ni imali borbu za opstanak.
BHF_Manijak wrote: da bi ja na to tvoje odgovorio "jebo luzere na dnu tabele" i naravno da je tako, isto ko sto me sad zaboli qrac za jednu Kozaru, Leotar, GOSK i ne znam ti koje sve ekipe jer MOJ tim NIJE tu, ali kad bi bio naravno da bi ga gledo, pratio i navijao istim zarom ko sto i sad pratim!
Ima ljudi koji prate Kozaru,Slaviju,GOSK od kojih se i trazi da opstanu u ligi.
BHF_Manijak wrote: Uostalom ne znam sto ti se plaho toliko brines za PL, nesto nisam upratio da je pratis ili navijas za neki klub. :oops
Da ti pravo kazem,ne navijam ni za jedan klub u Premijer Ligi BiH,neutralan sam.
Sto ne znaci da je ne pratim.
salle_eh1986

#36 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by salle_eh1986 »

ne mogu da vjerujem da neko misli da nebi bila bolja liga sa 10 klubova nego ova sad
to bolje igrati jednom sa sarajevom jednom sa rudarom, jednom sa širokim jednom sa slavijom, jednom sa borcem jednom sa kozarom

umjesto ove 3 smiješne utakmice i 3 jake imali bi 6 jakih...
o posjetama na trbinama da i ne govorimo, o koncentrisanju kvalitetnih igrača na jednom mjestu da ne govorimo...

ako je nekome čar gledati kozaru, gošk, tošk, bošk, pošk meni nije da se razumijemo u startu :D
cvrčak_na_hedonizmu

#37 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Nebulozno je pomisliti da liga od 10 timova ne bi bila kvalitetnija od ove sadašnje lige. Kažu derbi ne bi imao šmek, jah, zato utakmice sa GOŠK-om i TOŠK-om imaju šmek :skoljka:

4 utakmice sa Širokim, Sarajevom, Borcem, OlimpiCom, Čelikom itd. Nema štimanja, bolji kvalitet lige jer će svi igrači htjeti da igraju u PL, jače druge lige i sasvim sigurno bolja posjeta na stadionima.
todd_smith

#38 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by todd_smith »

salle_eh1986 wrote:ne mogu da vjerujem da neko misli da nebi bila bolja liga sa 10 klubova nego ova sad
to bolje igrati jednom sa sarajevom jednom sa rudarom, jednom sa širokim jednom sa slavijom, jednom sa borcem jednom sa kozarom

o posjetama na trbinama da i ne govorimo, o koncentrisanju kvalitetnih igrača na jednom mjestu da ne govorimo...

ako je nekome čar gledati kozaru, gošk, tošk, bošk, pošk meni nije da se razumijemo u startu :D
meni je samo glupo zbog derbija...ako se desava da eto svakog mjeseca igra Zeljo-Sarajevo, kakav je to onda derbi?

mada na durgu ruku kako bas taj derbi izgleda ovo zadnjih par godina, mozda i nije ni vazno
cvrčak_na_hedonizmu

#39 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Bolje svakog mjeseca derbi nego utakmice sa Slavijom, Travnikom i ostalim diletantima.
palermo

#40 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by palermo »

salle_eh1986 wrote:ne mogu da vjerujem da neko misli da nebi bila bolja liga sa 10 klubova nego ova sad

Nije to baš tako. Koncentracija kvalitete nužno ne mora donijeti dobrobit fudbalu. Očiti su primjeri Škotske, Austrije. Za razliku od nih imamo recimo Belgiju koja nije mnogo veća od BiH, pa ima sasvim regularnu ligu od 16 klubova.
Osnovno pitanje zapravo nije prve lige, nego prohodnosti čitavog sistema, fudbal nije samo prva liga, nego i druga liga i one lige ispod. Naravno poređenja sa velikim zemljama nisu adekvatna, ali samo da podsjetim šta u njemačkoj znači cvajta ili championship u engelskoj.
Bosna i Hercegovina je prirodno (dakle, ne samo politički) decentralizovana zemlja, dakle u ovoj zemlji se ne vrti sve oko Sarajeva, nego postoje i drugi veći gradovi sa izrazito jakom tradicijom fudbala, i smanjenje lige objektivno može da utiče na kvalitet i zainteresovanost fudbala. I neće Tizlaci (primjera radi) početi navijati za Sarajevu ili želju, nego će postati nezainteresovani za fudbal u BiH i navijat će za United , Barcu i koga već.

Opet, s druge strane nešto se treba učiniti sa ovom ligom. Ja bih u ovom trenutku smanjio možda na 14 klubova, nikako manje, i insistirao na procedurama i primjeni kriterija po kojima može netko biti prvoligaš ili čak i drugoligaš.
Insistiranje na tome će jednostavno napraviti prirodnu slekciju izmeđšu klubova koji imaju svoj rasion d'etre (a to su prije svega navijači) od vještačkih klubova

U nekoj idealnoj situaciji ja bih uvijek bio za 16 klubova, i normlanu ligu. Mislim da je to najjednostavniji, i samoj prirodi sporta najprimjereniji način takmičenja.

Edit: jes zalizani majstor defanzive :wink:
vinnie_jones

#41 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by vinnie_jones »

Derbi je derbi pa makar se igrao svake hefte, kome je za prefinjeni ukus puno 4 po sezoni (bez kupa) fino brate neka preskoči koji i relaksira se uz Vrbanjušu, Vratnik, Hrid, Bosnu, Igmane, Pofalićki, Saobraćajac itd. ili neka uživa u seksi aranžmanu na tv-u sa ligama petice. Smanjenje lige = koncentracija "kvalitete", fudbal je svakako kao i sport i društvo kompletno u kanalu, zašto ne pokušati sa promjenom na neke dvije sezone, ako smanjenje ne poluči rezultate vratiti se na domaćinski premšip od 24 ekipe i ćerajmo do zore.

ps. 50 paras for good ol' times...
70-ih se ozbiljno razmatrala opcija o smanjenju ex lige do čije realizacije nije došlo isključivo zbog (ne)podobnosti budućih drugoligaša (Neće valjda naši ispasti!, svaka republika treba imati prvoligaša, prestolnica treba davati bar 5-6 predstavnika i slične nebuloze) da bi se na kraju 80-ih i proširila. :shock:
Arteta

#42 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nebulozno je pomisliti da liga od 10 timova ne bi bila kvalitetnija od ove sadašnje lige. Kažu derbi ne bi imao šmek, jah, zato utakmice sa GOŠK-om i TOŠK-om imaju šmek :skoljka:

4 utakmice sa Širokim, Sarajevom, Borcem, OlimpiCom, Čelikom itd. Nema štimanja, bolji kvalitet lige jer će svi igrači htjeti da igraju u PL, jače druge lige i sasvim sigurno bolja posjeta na stadionima.
Ne bih bas bio siguran za posjetu na stadionima..
Arteta

#43 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

Izgleda da bi neki najvise voljeli da Premijer liga ima dvije ekipe(Zeljeznicar i Sarajevo) i da se svake sedmice igra derbi.
Lakat Jebić

#44 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Lakat Jebić »

kakav infantilan argument
cyprus

#45 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cyprus »

Ali ja jednostavno ne mogu da vjerujem koliko su svi mišljenja da bi to smanjenje lige donijelo neki osjetni napredak... Sam broj klubova je najmanje bitan... Na kraju krajeva mišljenja sam, a i rezultati su pokazali da nam je liga najjača bila onda sa 22 kluba :-) Ovo naravno nije argument za tezu što više to bolje, nego za tezu da broj klubova haman pa veze nema nikakve veze sa kvalitetom lige... pa najslabije lige Evrope imaju 8-12 klubova i kakve im koristi od tog :-) Kvalitet lige zavisi od mnogo faktora, a broj klubova nije jedan od njih... Evo i istočni i zapadni susjedi su imali smanjenu ligu, pa se vratiše na 16... Ja sad razloge za to ne znam, ali znam da im reducirana liga nije bila ništa bolja od sadašnje...

Dakle, zbog blagog, gotovo neznatnog napretka u kvaliteti, tj. zbog kvazikoncentracije iste, morali bi istrpiti i ove negativnosti:

- ubijanje interesa za fudbal u manjim sredinama, a i ponekoj većoj
- manja neizvjesnost lige
- samim tim i veći broj rezultatski nebitnih utakmica i veća podložnost namještanju
- pad interesa za jače utakmice (npr. derbi)
- prilično sam uvjeren da bi to označilo i manju prosječnu posjetu utakmica
- otežan put do uspjeha mladim talentima

Ovo sve bi se drastično ispoljilo u ligi 10 sa recimo četverokružnim sistemom... Nešto blaže posljedice bi bile u ligi 12, sa tim da se nakon 22 kola, liga podjeli na dio za prvaka i dio za opstanak, te se tako odigra još 10 kola... Takvu bih opciju podržo čisto eto da vidimo kako bi to izgledalo... Ali ostajem pri tome da je 16 timova za našu ligu idealan broj... Smatram da naš fudbal i liga imaju mnogo problema, ali broj klubova zaista nije jedan od njih...
Last edited by cyprus on 31/03/2012 19:19, edited 2 times in total.
Arteta

#46 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

cyprus wrote:Ali ja jednostavno ne mogu da vjerujem koliko su svi mišljenja da bi to smanjenje lige donijelo neki osjetni napredak... Sam broj klubova je najmanje bitan... Na kraju krajeva mišljenja sam, a i rezultati su pokazali da nam je liga najjača bila onda sa 22 kluba :-) Ovo naravno nije argument za tezu što više to bolje, nego za tezu da broj klubova haman pa veze nema nikakve veze sa kvalitetom lige... pa najslabije lige Evrope imaju 8-12 klubova i kakve im koristi od tog :-) Kvalitet lige zavisi od mnogo faktora, a broj klubova nije jedan od njih... Evo i istočni i zapadni susjedi su imali smanjenu ligu, pa se vratiše na 16... Ja sad razloge za to ne znam, ali znam da im reducirana liga nije bila ništa bolja od sadašnje...

Dakle, zbog blagog, gotovo neznatnog napretka u kvaliteti, zbog tj. kvazikoncentracije iste, morali bi istrpiti i ove negativnosti:

- ubijanje interesa za fudbal u manjim sredinama, a i ponekoj većoj
- manja neizvjesnost lige
- samim tim i veći broj rezultatski nebitnih utakmica i veća podložnost namještanju
- pad interesa za jače utakmice (npr. derbi)
- prilično sam uvjeren da bi to označilo i manju prosječnu posjetu utakmica
- otežan put do uspjeha mladim talentima

Ovo sve bi se drastično ispoljilo u ligi 10 sa recimo četverokružnim sistemom... Nešto blaže posljedice bi bile u ligi 12, sa tim da se nakon 22 kola, liga podjeli na dio za prva i dio za opstanak, te se tako odigra još 10 kola... Takvu bih opciju podržo čisto eto da vidimo kako bi to izgledalo... Ali ostajem pri tome da je 16 timova za našu ligu idealan broj... Smatram da naš fudbal i liga imaju mnogo problema, ali broj klubova zaista nije jedan od njih...
:thumbup:
ultima_palabra

#47 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ultima_palabra »

Arteta wrote:Izgleda da bi neki najvise voljeli da Premijer liga ima dvije ekipe(Zeljeznicar i Sarajevo) i da se svake sedmice igra derbi.
Vidi ovako... ne znam da li ti je poznata finansijska situacija u klubovima iz donjeg dijela tabele. Dosta tih klubova bi voljelo da više od dvije ekipe ispada ove sezone jer ne mogu da podnesu troškove Premijer lige. Zato će i Slavija koja je bila otpisana, ali onda upumpala nešto love u klub, sigurno ostati.

Dosta klubova nema nikakve izvore prihoda osim hedije iz opštine... što je ok, ali za drugi ili treći rang takmičenja.
_Reds_

#48 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by _Reds_ »

Arteta wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nebulozno je pomisliti da liga od 10 timova ne bi bila kvalitetnija od ove sadašnje lige. Kažu derbi ne bi imao šmek, jah, zato utakmice sa GOŠK-om i TOŠK-om imaju šmek :skoljka:

Ne bih bas bio siguran za posjetu na stadionima..
Ja bih bio siguran. Radije bi dva puta gledao Celik, Siroki, Borac, nego Slaviju, Gošk, Kozaru i sl. ekipe.

Liga 12 bi bila sasvim uredu. 22 kola, i onda razigravanje 6 za pravaka, i evropu, 6 za opstanak.

To bi bilo 32 kola u sezoni. A ovi što spominju malverzacije, kakve je to razlika u odnosu na sada. Kažes ovaj sto bi bio prvi i ligi za opstanak bi vrsio malverzacije. Pa moze ih po istom principu vrsiti i ovaj sto je sada 7-8 u ligi, niti ima sanse za dolje, niti za gore.

U ligi 12 kvalitet bi bio izjenaceniji, i vjeruj da ne bi bilo toliko razlike u bodovima u toj ligi za opstanak.
riko-ga

#49 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by riko-ga »

Slazem se sa cyprusom.Nista veci kvalitet lige nece biti.Veci broj utakmica sa istim klubom u jednoj sezoni(to bi se moralo desiti jer bi se igrao trokruzni ili cetverokruzni sistem takmicenja) u buducnosti ce donijeti samo manji zainteresovanost za iste te utakmice.Vjerujem da bi i derbi Zeljo - Sarajevo "dosadio" naraodu ako bi se igrao 4 puta godisnje.

Liga 16 je sto bi rekli taman za nas cak sam misljenja da bi liga 18 bila i bolja jer bi bila manja pauza u zimu.Al siguran sam da ce biti neko skracenje pa ce se vidjeti ti rezultati.
Arteta

#50 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

ultima_palabra wrote:
Arteta wrote:Izgleda da bi neki najvise voljeli da Premijer liga ima dvije ekipe(Zeljeznicar i Sarajevo) i da se svake sedmice igra derbi.
Vidi ovako... ne znam da li ti je poznata finansijska situacija u klubovima iz donjeg dijela tabele. Dosta tih klubova bi voljelo da više od dvije ekipe ispada ove sezone jer ne mogu da podnesu troškove Premijer lige. Zato će i Slavija koja je bila otpisana, ali onda upumpala nešto love u klub, sigurno ostati.

Dosta klubova nema nikakve izvore prihoda osim hedije iz opštine... što je ok, ali za drugi ili treći rang takmičenja.
Nije Bgm nista bolje ni sa finansijskom situacijom sa klubovima iz gornjeg dijela tabele.
Post Reply