Koju auto-navigaciju kupiti?
Moderator: Benq
- Qler
#26 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Ti nisi imao dobrog iskustva, a svi ostali jesu, i onda niposto da ne uzima. Sve zavisi sto nisi "imao dobrog iskustva" Je li do tebe, do mapa ili do uredjaja... Garmin je odlican.
- Haris033
#27 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Imam na iPhone-u navigaciju iGo My Way.
Išao ljetos u Beč, nevjerovatno precizna (kroz cijelu HR, SLO i AUS), toplo preporučujem!!! Imaš je kupiti na pik-u (original iGO navigacija od 5"). Ukucaj u pikov pretraživač "navigacija 5 inca+4GB kartica besplatno" i vidjet ćeš koliko ljudi je kupilo istu te koliko su zadovoljni...
Išao ljetos u Beč, nevjerovatno precizna (kroz cijelu HR, SLO i AUS), toplo preporučujem!!! Imaš je kupiti na pik-u (original iGO navigacija od 5"). Ukucaj u pikov pretraživač "navigacija 5 inca+4GB kartica besplatno" i vidjet ćeš koliko ljudi je kupilo istu te koliko su zadovoljni...
-
Zux
#28 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Bas tako, a ne bi bilo zgoreg da se i opisu ta negativna iskustva. Mene je Garmin odveo u mnoge "vukojebine" svaka kozija staza ima ucrtana, posebno kada govorimo o Evropi. Popravile su se i mape za ex-Yu drzave ovim zadnjim izdanjima, vrlo su precizne.Qler wrote:Ti nisi imao dobrog iskustva, a svi ostali jesu, i onda niposto da ne uzima. Sve zavisi sto nisi "imao dobrog iskustva" Je li do tebe, do mapa ili do uredjaja... Garmin je odlican.
-
eeeeeee
#29 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Garmin je navigacija ostalo je sve maciiji kasalj
imao sam priliku vidjeti i igo i mogu samo reci da ne moze prismirditi garminu sto se mapa tice, a pogotovo mapa bivse juge... za navigon nisam imao priliku da vidim..
imao sam priliku vidjeti i igo i mogu samo reci da ne moze prismirditi garminu sto se mapa tice, a pogotovo mapa bivse juge... za navigon nisam imao priliku da vidim..
- Mjesanac
#30 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
ispricavam seQler wrote:Ti nisi imao dobrog iskustva, a svi ostali jesu, i onda niposto da ne uzima. Sve zavisi sto nisi "imao dobrog iskustva" Je li do tebe, do mapa ili do uredjaja... Garmin je odlican.
ja sam rekao svoje misljenje i iskustvo, i prijedlog ko sto bi svakom rekao, a onda je na toj osobi da vidi sta ce. Znaci moj bi post prema tebi trebao ici: "Znas ja nisam imao dobrog iskustva sa Garminom, ali sigurno je najbolji jer drugi to tvrde"
Moje lose iskustvo bi bilo da se brzo pokvari touch screen, pa kada upisujes nesto klika ti na skorz druga slova, dalje ne pronalazenje nekih mjesta, koji nisu bas vukojebine, pa kada pronadje grad locira ga na skroz nekom drugom mjestu, i to ne samo jedan uredjaj da mi se tako ponasao, nego dva.
- Qler
#31 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Tvoj post je trebao biti nesto kao "Ja sam imao Garmina i nisam bio zadovoljan, pogledaj neke alternative, kao npr. to i to i to... " A ne ne uzimaj niposto.
Drug, meni je garmin na N82 Nokia-e nalazio zaseoke u okolini Zenice, ne sela, nego mjesta za koja ljudi iz blizih sela nisu nikad culi. A da ne pricam o ulicama po vecim gradovima...
Mozda nisi imao zadnje mape? A sto se tice kvara na touchscreenom, to je drugo, jesi li vidio da li ima jos korisnika sa tim problemom, ili je to samo kod tebe. Koliko se cesto taj problem javlja? Mozda treba neki update firmware-a, mozda je do software-a a ne do uredjaja...
Drug, meni je garmin na N82 Nokia-e nalazio zaseoke u okolini Zenice, ne sela, nego mjesta za koja ljudi iz blizih sela nisu nikad culi. A da ne pricam o ulicama po vecim gradovima...
Mozda nisi imao zadnje mape? A sto se tice kvara na touchscreenom, to je drugo, jesi li vidio da li ima jos korisnika sa tim problemom, ili je to samo kod tebe. Koliko se cesto taj problem javlja? Mozda treba neki update firmware-a, mozda je do software-a a ne do uredjaja...
-
dinozzoM6
#32 Garmin definitivno
Moje pozitivno iskustvo sa Garminovim GPS uređajem:
Prije četiri godine sam kupio Garmin Nüvi 250W
to je ovako, low-budget model, ali sa dovoljno velikim ekranom
uz njega sam dobio i originalnu AdriaRoute (tada 2.20) na SD kartici
GPS radi perfektno
ColdStart - ne treba mu ni minut' da nađe satelite i to dok se nalazite u gusto izgrađenim dijelovima grada.
Problema sa prijemom nema nigdje, osim u jako dugim tunelima, gdje svaki GPS izgubi signal
Sve upute su na hrvatskom/srpskom (tipa skrenite lijevo, desno, za xy metara itd)
A za mapu samo riječi hvale, ja sam dobio originalnu AdriaRoute i uz nju imate lifetime update-e
a mapa se update-a svakih 2 mjeseca, tako da nemate brige.
U mapu su ucrtani svi mogući putevi u bivšoj Jugi
od autoputeva, do šumskih off-road staza, i što je najbitnije POI (Points of Interests) su tu u ogromnom broju
Zašto su POI važni, pa npr. nalazite se u nekom gradu koji ne poznajete, i treba vam najbliži parking, ili policija, ili shopping centar, hotel, benzinska, bolnica..., sve to je uneseno, i to za svaki grad, selo...
Moj Nüvi ima odličnu bateriju i jako dobro služi i kada hodate, ne samo kada vozite, izuzetno je lagan, i stane u džep, nije ništa veći od ovih novih mobitela tipa Samsungovog Galaxy-a SII
Uz AdriaRoute, ja na svom uređaju trenutno imam City Navigator Europe NT 2011.40 (ista stvar samo za ostatak Europe, s tim da su Hrvatska i Slovenija u potpunosti pokrivene i jednom i drugom mapom, ali to ne smeta
)
Moj savjet, kupiti kod ovlaštenog prodavača neki low-budget/best-buy Garminov uređaj
(uopšte vam ne trebaju ni Bluetooth niti FM prijem i ostale šminkerske gluposti, želite uređaj za navigaciju, ništa više)
Jedna od bitnih stvari jest veličina zaslona, no budite sigurni da i najmanji uređaj nije toliko malen da je nemoguće gledati u njega.
Najbitniji razlog za kupovinu Garminovog uređaja za mene je bila kvaliteta mapa.
AdriaRoute mapa, koju je nemoguće instalirati na bilo koji drugi uređaj osim Garmina jedina nudi full-coverage mapu cijele ex-Yu sa nazivima svih cesta, gradova, sela, brojevima ulica, i POI-vima
a za ostatak EU tu je City Navigator Europe NT
Što se tiče mapa, ako znate engleski, preporučujem vam da se registrujete na forum gpsunderground.com
tamo imate linkove za download svih mapa i jednostavna upustva kako ih instalirati i aktivirati
(Da znate odmah, da će vam za najnoviji City Navigator EU NT u kombinaciji sa AdriaRoute trebati SD kartica od min 4 GB, mislim da sada nisu uopšte skupe)
Ja sam svoj uređaj sa AdriaRoute platio (prije 4 godine) oko 450 KM, i vjerujte, isplatilo se svakog feninga, ako ništa, zbog živaca i goriva što bih potrošio lutajući po Beogradu, Zagrebu, Budimpešti itd. itd.
PS: Nedavno sam update-ao i mape na svojoj Nokiji, i BiH je dobro pokrivena, ali ne toliko koliko u Adria Route, plus još, što mobiteli nisu toliko pouzdani koliko i solo GPS uređaji, prvenstveno zbog jačine signala, baterije, praktičnosti itd. itd.
Nadam se da sam bio od pomoći
Prije četiri godine sam kupio Garmin Nüvi 250W
to je ovako, low-budget model, ali sa dovoljno velikim ekranom
uz njega sam dobio i originalnu AdriaRoute (tada 2.20) na SD kartici
GPS radi perfektno
ColdStart - ne treba mu ni minut' da nađe satelite i to dok se nalazite u gusto izgrađenim dijelovima grada.
Problema sa prijemom nema nigdje, osim u jako dugim tunelima, gdje svaki GPS izgubi signal
Sve upute su na hrvatskom/srpskom (tipa skrenite lijevo, desno, za xy metara itd)
A za mapu samo riječi hvale, ja sam dobio originalnu AdriaRoute i uz nju imate lifetime update-e
a mapa se update-a svakih 2 mjeseca, tako da nemate brige.
U mapu su ucrtani svi mogući putevi u bivšoj Jugi
od autoputeva, do šumskih off-road staza, i što je najbitnije POI (Points of Interests) su tu u ogromnom broju
Zašto su POI važni, pa npr. nalazite se u nekom gradu koji ne poznajete, i treba vam najbliži parking, ili policija, ili shopping centar, hotel, benzinska, bolnica..., sve to je uneseno, i to za svaki grad, selo...
Moj Nüvi ima odličnu bateriju i jako dobro služi i kada hodate, ne samo kada vozite, izuzetno je lagan, i stane u džep, nije ništa veći od ovih novih mobitela tipa Samsungovog Galaxy-a SII
Uz AdriaRoute, ja na svom uređaju trenutno imam City Navigator Europe NT 2011.40 (ista stvar samo za ostatak Europe, s tim da su Hrvatska i Slovenija u potpunosti pokrivene i jednom i drugom mapom, ali to ne smeta
Moj savjet, kupiti kod ovlaštenog prodavača neki low-budget/best-buy Garminov uređaj
(uopšte vam ne trebaju ni Bluetooth niti FM prijem i ostale šminkerske gluposti, želite uređaj za navigaciju, ništa više)
Jedna od bitnih stvari jest veličina zaslona, no budite sigurni da i najmanji uređaj nije toliko malen da je nemoguće gledati u njega.
Najbitniji razlog za kupovinu Garminovog uređaja za mene je bila kvaliteta mapa.
AdriaRoute mapa, koju je nemoguće instalirati na bilo koji drugi uređaj osim Garmina jedina nudi full-coverage mapu cijele ex-Yu sa nazivima svih cesta, gradova, sela, brojevima ulica, i POI-vima
a za ostatak EU tu je City Navigator Europe NT
Što se tiče mapa, ako znate engleski, preporučujem vam da se registrujete na forum gpsunderground.com
tamo imate linkove za download svih mapa i jednostavna upustva kako ih instalirati i aktivirati
(Da znate odmah, da će vam za najnoviji City Navigator EU NT u kombinaciji sa AdriaRoute trebati SD kartica od min 4 GB, mislim da sada nisu uopšte skupe)
Ja sam svoj uređaj sa AdriaRoute platio (prije 4 godine) oko 450 KM, i vjerujte, isplatilo se svakog feninga, ako ništa, zbog živaca i goriva što bih potrošio lutajući po Beogradu, Zagrebu, Budimpešti itd. itd.
PS: Nedavno sam update-ao i mape na svojoj Nokiji, i BiH je dobro pokrivena, ali ne toliko koliko u Adria Route, plus još, što mobiteli nisu toliko pouzdani koliko i solo GPS uređaji, prvenstveno zbog jačine signala, baterije, praktičnosti itd. itd.
Nadam se da sam bio od pomoći
-
dugmee
#33 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Sta kazete za ovu navigaciju?
Buduci da ima samo HR od ex-yu, da li je moguce naknadno ubaciti karte za ostale?
Buduci da ima samo HR od ex-yu, da li je moguce naknadno ubaciti karte za ostale?
-
dinozzoM6
#34 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Ovaj uređaj je pravo dobardugmee wrote:Sta kazete za ovu navigaciju?
A za karte, moguće nego šta, Adria Route NT 3.30 (trenutno najnovija za Slo, Hr, BiH, Srb, CG...) nađeš unlocked i samo prebaciš na SD karticu i to je to
i kad budu izlazile nove mape (update-i), ja ću postavljat ovdje linkove
u prethodnom postu sam opisao prednosti adriaroute karte, kao što su POI i tako dalje
-
glockov kolac
#36 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Ljudi šta mislite o ovoj navigaciji? Jel čemu hardverski i može li se na njega staviti neki softver tipa IGo i sl.
http://www.prestigio.com/products/Car-E ... ision_4300
Navodno košta 120 KM.
http://www.prestigio.com/products/Car-E ... ision_4300
Navodno košta 120 KM.
-
satfreak72
#37 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Košta 119,00 KM jer nema instalirane mape,pa se mogu instalirati mape po želji.Svi hvale GARMIN ,imaju zastupnika MIBO KOMUNIKACIJE iz Sarajeva..a za PRESTIGIO ne znam ,jer sam za njiove GPS tek odnedavno čuo.
-
quarterback
#38 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Bilo koju koja ima instaliran iGO software jer ima najbolju pokrivenost BH i okolnih zemalja.zlajaman wrote:Koju posluku porati?
Znaci treba mi GPS navigacija za automobil, trebala bi koristiti za putovanja po Evropi, a najvise po okolnim zemljama (Balkan). Totalni sam laik, pa vas molim da me uputite sta bi se moglo uzeti za nekih 300-tinjak km (nova), neka bestbuy varijanta.
Nadam se da nisam previse siroko postavio temu. Hvala na odgovorima!
S obzirom da je vrijeme mocnih mobitela a skoro svaki ima GPS ja vec oko 6 godina koristim mobitel u te svrhe. Za mene je to najbolje rjesenje jer ne moram nositi 2 uredjaja, misliti da li je navigacija napunjena, gdje mi je, da je neko ne ukrade i slicno. Pored toga mobitel mi sluzi u toku voznje sa BT slusalicom za razgovore a i kao MP3 player preko mp3 aux kabla. Dok je video streaming na telecomu bio besplatan sluzio mi je i kao tv
Sto se mene tice mobitel kao navigacija je najbolje rjesenje za auto, uzmi auto punjac i to je to.
@ Dinozzo
to oko poia, lokalnih jezika i sta ja znam igo ima godinama, mislim da je imala i prva verzija koju sam instalirao negdje 2005/2006. te, nije ti to nikakav nevidjeni spektakl
sto se tice adriarute skinuo sam je nekada prije cini mi se za windows mobile (ili je bio android, vise nisam siguran) mobitele tako da nisam siguran u to da moze sam na garmin
-
dinozzoM6
#39 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
skinuo si mapu, a program na windows mobile koji ju je mogao čitati je Garmin Mobile XT, jedno vrijeme je bio dostupan i za Symbian 
-
quarterback
-
victim lamb
#41 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Zar bas niko da spomene TomTom? Zasto?
- basicm
#42 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Kupite navigaciju koja radi na WinCE platformi, i onda ubacite sve ove sto ste spomenuli.
-
febo_acm
#44 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Ja kupio neku Prestigio za 130 KM, uzeo još memory card i nabacio navigaciju na nju i radi sve za 10! A ta ista sa orginal software bila oko 200 KM 
-
EUROBIH
#45 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
victim lamb wrote:Zar bas niko da spomene TomTom? Zasto?
tom tom nema podršku za balkan,samo eu...zato ga i ne preferiraju na ovim prostorima
- seneka
#46 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Naravno da ima, nije Balkan samo BiH i SR ! HR, SLO, GR, TR, BG, itd. , jedino BiH i SR nisu detaljno pokrivene, veci urbani centri su pokriveni i konektori izmedju glavnih gradova, sto ne znaci, da i BiH i SR nece biti uskoro biti detaljno pokrivene, jer TOMTOM mape kupuje i iGO8 gps aplikacija, tj. firma NNG.EUROBIH wrote:victim lamb wrote:Zar bas niko da spomene TomTom? Zasto?
tom tom nema podršku za balkan,samo eu...zato ga i ne preferiraju na ovim prostorima
To je kineska navigacija, koju oni prave i prodaju preko raznih distributera sirom Evrope, a ljudi misle da je neka "poznata" marka, treba biti oprezan, provjeriti konfiguraciju, jer cijena od 130 KM je presmijesna za ozbiljnu navigaciju, jer nabavna cijena joj je onda 10$ po komaduZhìxin wrote:Ja kupio neku Prestigio za 130 KM, uzeo još memory card i nabacio navigaciju na nju i radi sve za 10! A ta ista sa orginal software bila oko 200 KM
-
EUROBIH
#47 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
ne talasaj previše-i ne iznosi proizvoljne opaskeseneka wrote:Naravno da ima, nije Balkan samo BiH i SR ! HR, SLO, GR, TR, BG, itd. , jedino BiH i SR nisu detaljno pokrivene, veci urbani centri su pokriveni i konektori izmedju glavnih gradova, sto ne znaci, da i BiH i SR nece biti uskoro biti detaljno pokrivene, jer TOMTOM mape kupuje i iGO8 gps aplikacija, tj. firma NNG.EUROBIH wrote:victim lamb wrote:Zar bas niko da spomene TomTom? Zasto?
Zhìxin wrote:Ja kupio neku Prestigio za 130 KM, uzeo još memory card i nabacio navigaciju na nju i radi sve za 10! A ta ista sa orginal software bila oko 200 KM
To je kineska navigacija, koju oni prave i prodaju preko raznih distributera sirom Evrope, a ljudi misle da je neka "poznata" marka, treba biti oprezan, provjeriti konfiguraciju, jer cijena od 130 KM je presmijesna za ozbiljnu navigaciju, jer nabavna cijena joj je onda 10$ po komadu! Pazite sta kupujete ! Ozbiljna navigacija sigurno nije ispod 200 KM ! Te jeftine navigacije nakon par mjeseci zavrse svoju pricu.
za tom tom navigacije vrijedi opaska :ŠTO JE JUŽNIJE -TO JE TUŽNIJE
ovdje se tom-tom navigavcije prodaju u bescjenje,jer ih nitko neće.
predodređena je za zemlje eu -
za nase područje je druga priča:
prodati nekom navigaciju a nema mu ni ulice u kojoj živi,(a zanimljivo, prvo svi tu adresu ukucavaju)
ni regiona,ni države-je stvarno glupo i da ne kažem i morbidno nuditi i prodavati
šta će mušteriji tom-tom sa mapama bugarske???
ako će tursku i istok -ubacuju se igo i garmin mape(uzgred ih gutaju i smatrphone telefoni)
pa i navigacija-kao uređaj je suvišna
ovdje 90% konzumenata traži da mu imaju mape: ex yu i eu(-rusiju nikad nije ni tražio)
a ovo što se nudi po velikim marketima u bih:
TA EDICIJA OD 138,00 KM podrazumjeva mape slovenije,bih,srbije,crne gore i naravno bih
može se ubaciti i druge platforme,samo uz opasku da ne dolaze memoriska kartica uz tu prestigio 4050 navigaciju
uvoznik-distributer za bivše ex-yu republike je dao garanciju od godinu dana-i za sada nema reklamacija
a tu cijenu od 10$ koju spominješ i rok trajanja od 3 mjeseca
ODMAH KUPI 8 KOMADA-FERCERAT ĆE TI TAČNO 2.GODINE,
a platio si kao jednu ovdje
vukova nema.a ovca je na broju
pametnom je i to dosta
Last edited by EUROBIH on 27/08/2012 23:26, edited 2 times in total.
-
semirizsvemira
#48 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Tom tom i Garmin su najbolje navigacije . Imaju milion funkcija i olaksica da boli glava . Cak mozes kupiti Garmin updateza mape do kraja zivota za nekih 160 km
- Qler
#49 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Ja sam imao TomTom na Nokia N73 i BT GPS receiver,i znam da mi je bilo pravo krivo sto nije mogla ta navigacija na N82, jer mi Garmin nikada nije legao kao TomTom. I znam da je tada imao dobru pokrivenost BiH.
-
mahalas505
#50 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?
Prvo se ode na Garmin oficijalni site, i onda procita sta znaci "lifetime support". Kad se procitaj ovaj gore post, moze se razumiti kao da update traje do kraja zivota nekog korisnikasemirizsvemira wrote:Tom tom i Garmin su najbolje navigacije . Imaju milion funkcija i olaksica da boli glava . Cak mozes kupiti Garmin updateza mape do kraja zivota za nekih 160 km