Koju auto-navigaciju kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

zlajaman

#1 Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by zlajaman »

Koju posluku porati? :D

Znaci treba mi GPS navigacija za automobil, trebala bi koristiti za putovanja po Evropi, a najvise po okolnim zemljama (Balkan). Totalni sam laik, pa vas molim da me uputite sta bi se moglo uzeti za nekih 300-tinjak km (nova), neka bestbuy varijanta.

Nadam se da nisam previse siroko postavio temu. Hvala na odgovorima!
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#2 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Miro Spiro »

Mozes one tipa cripton itd po tehnomarketu itd a mozes garmin nuvi 2450 koji je dosta skuplji ali daje dosta softwera sve zavisi koliko si love spreman dati
leo_

#3 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by leo_ »

zlajaman wrote:Koju posluku porati? :D

Znaci treba mi GPS navigacija za automobil, trebala bi koristiti za putovanja po Evropi, a najvise po okolnim zemljama (Balkan). Totalni sam laik, pa vas molim da me uputite sta bi se moglo uzeti za nekih 300-tinjak km (nova), neka bestbuy varijanta.

ja sam nabavio Samsung Galaxy S, nasao program Igo navigation i radio je besprijekorno. doduse, ja ne koristim navigaciju inace, pa mi se vishe isplatilo kupiti telefon. ako ti treba stvarno cesto, onda moja preporuka je Garmin. naslusao sam se pozitivnih komentara, ali ima ovdje strucnijih, pa u svakom slucaju sretno.
zateznistub

#4 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by zateznistub »

Ja imam harman/kardon navigaciju na kojoj je instalirana IGO Primo navigacija, raspitaj se kakva je. Ja je prodajem pa ako si zinteresovana na PP poruku posalji.
zlajaman

#5 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by zlajaman »

Imam i ja navigaciju na telefonu (N97), ali je prilicno nepouzdana, ne bih smio sa njom krenuti na neko duze putovanje jer nekad nece da "uhvati satelit", pogotovo po losijem vremenu.

sta mislite o modelu Garmin Nuvi 1390T?
Image

@buksna: Moze li info gdje uzimas te kineske, koliko kostaju i ko bi mi mogao instalirati iGo i potrebne mape? Moze i na PP, ako nije za javnost ;)
Qler

#6 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Qler »

Sinoc mi Nokia suite javi da ima update za mape. Skinem, kad se obradovah, Sarajevo ima mapirano, cak i one najmanje ulicice, i one koje nisu ulice imaju narctane. Po parkovima one pjesacke staze imaju :) Nisam jos dalje gledao sta ima, koji gradovi, ali je super ovo :)
E&E

#7 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by E&E »

Koje god auto da posjedujes najbolje je uzeti orginalnu fabricku navigaciju za njega... Ali to je u vecini slucajeva dosta iznad 300KM.
zlajaman

#8 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by zlajaman »

Qler wrote:Sinoc mi Nokia suite javi da ima update za mape. Skinem, kad se obradovah, Sarajevo ima mapirano, cak i one najmanje ulicice, i one koje nisu ulice imaju narctane. Po parkovima one pjesacke staze imaju Nisam jos dalje gledao sta ima, koji gradovi, ali je super ovo
Imao sam ja i GarminXT i Nokia maps sa updateovanim mapama, vise sam Garmin koristio, bio je i on prilicno detaljan, ali mi je slabo nalazio signal, a jos mi je ljudi to govorilo koji imaju N97. E sad, je li to bas do N97 ili je generalno tako kod telefona, to ne bih znao :)
E&E wrote:Koje god auto da posjedujes najbolje je uzeti orginalnu fabricku navigaciju za njega... Ali to je u vecini slucajeva dosta iznad 300KM.
Sa ovim se ne mogu sloziti.. Zbog cega tako mislis? Jedina prednost je estetika i uklapanje u enterijer automobila, a nekih prakticnih i realnih prednosti bas i nema.
Last edited by zlajaman on 17/12/2011 19:02, edited 1 time in total.
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#9 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Miro Spiro »

E&E wrote:Koje god auto da posjedujes najbolje je uzeti orginalnu fabricku navigaciju za njega... Ali to je u vecini slucajeva dosta iznad 300KM.

Nisi u pravu.

1. Sve orginalne navigacije su precijenjene tj.skupe su
2.Podlozne su krađi
3.Ne mozes nositi iz auta u auto (fiksne su)
4.Vecinom je update vezan za redovan servis auta.
5.Kad prodajes auta svi gledaju motor i koliko je presao a ko fol ne interesuje njih dodatna oprema njima to ne treba ali kad nemas klimu,el.podizace itd svi traze spustanje cijene jer nema dodatne opreme.

P.S

Kad sam ja prodavao jedan A4 svi ko fol ne interesuje njih entertaiment system u autu original sa touch screenom itd. I spusti cijenu meni kupac ja kazem ok.

Dolazi on po auto kad vidi nema DVD playera nego obican WV CD unutra .On sav izbezumljen sto je ovo nismo se ovako dogovorili.Kazem ja njemu ti si rekao da se spusti cijena da tebi ne treba DVD od 1200 KM evo to ti je bez toga. Nakon 5 dana dosao je njegov sin da ugradi taj isti DVD u auto. :D
PeshtA

#10 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by PeshtA »

Garmin Garmin Garmin :bih: :bih: :bih: :bih: Golf medju naMigacijama :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Bobi »

Qler wrote:Sinoc mi Nokia suite javi da ima update za mape. Skinem, kad se obradovah, Sarajevo ima mapirano, cak i one najmanje ulicice, i one koje nisu ulice imaju narctane. Po parkovima one pjesacke staze imaju :) Nisam jos dalje gledao sta ima, koji gradovi, ali je super ovo :)
Aaaaaa. evo gledam ove seoske puteve po Srednjoj Bosni...sve ima...:D.
ovo_malo_duse

#12 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by ovo_malo_duse »

PeshtA wrote:Garmin Garmin Garmin :bih: :bih: :bih: :bih: Golf medju naMigacijama :)
MERCEDES SL klase... :thumbup:
casper_

#13 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by casper_ »

Sta ce ovim jadama navigacija u BiH?
Gdje putujete?
sabih05

#14 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by sabih05 »

zlajaman wrote:Koju posluku porati? :D

Preporucujem ti da koristis navigaciju sa mobitelom. Sa jeftinim Nokia symbian telefonom sa instaliranim GarminXT i Ovimaps sam bez problema presao veliki dio Evrope. Nikad nisam imao problema sa hvatanjem signala. Sa Ovimaps imam besplatan download mapa i sve radi kako treba.

Ja sam davno razmisljao o kupovini GPS-a, ali kad sam vidio kako dobro radi sa mobitelom, ne pada mi na pamet da dajem pare za to.

A ako bas zelis kupiti GPS, sva moja raja uglavnom hvale Garmin.

Sretno!
eques

#15 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by eques »

Ja sam kupio ovu i da ti pravo kažem, za sada sam zadovoljan. Sumnjam da bi za ove novce mogao išta jeftinije naći, a da ima kartu čitave Evrope

http://www.ekupi.ba/VIVAX-NAVIGATION-ST ... 91269.aspx
PeshtA

#16 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by PeshtA »

ovo_malo_duse wrote:
PeshtA wrote:Garmin Garmin Garmin :bih: :bih: :bih: :bih: Golf medju naMigacijama :)
MERCEDES SL klase... :thumbup:
Ma kvalitet je neupitan, nego ja to vise vidim kao ima djelova na trafici(golf)/ima mapa softvera dodataka (Dzarmin) :)
riko-ga

#17 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by riko-ga »

casper_ wrote:Sta ce ovim jadama navigacija u BiH?
Gdje putujete?

To bi trebalo biti smijesno ili ........? :x :x :x :x
pringless

#18 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by pringless »

Garmin nuvi 350?
Zux

#19 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Zux »

Ma Garmin je najsigurniji nekako. Ima drugih brendova koji imaju i ljepse sucelje i mape, pa i uredjaji izgledaju ljepse, ali kad se sabere i oduzme najvaznije da ti radi kako treba. Osim toga za Garmin je vrlo lako naci krekovane mape. Imam osnovni model w200 kupljen prije 3 godine redovno sam radio update krekovanim mapama. Imas sad u ponudi i uredjaja koji nude dozivotni free update za mape kome se ne da traziti po netu. Koristio sam i na telefonu, ali nekako mi nije to to, jednostavno su bolji uredjaji koji su za to prvenstveno i namijenjeni.
slobodni armirach

#20 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by slobodni armirach »

navigacija svaka ista,
ubise sa cijena mapa :D

ja prije par godina nabavio MIO navigaciju, najobicnija sa standardnim mapama zapadne evrope, skinio crackovanu verziju sa neta sa adria mapama, i naravno nabavio novu karticu od 16 giga,

original navigacija ostala ista :D tako da imam izbor izmedju dvije navigacije, :-D

taj crackovani sot je verzija win 3.1, pa ima jos opcija zika filmovi ofice itd
eeeeeee

#21 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by eeeeeee »

Garmin definitivno najbolje sto ima na trzistu danas :dance:

Evo ti cijena je vise nego ok s obzirom da je nova...

http://www.pik.ba/artikal/1904335/garmin-nuvi-1390t/
zlajaman

#22 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by zlajaman »

Definitivno sam odlucio da probam sa nekom navigacijom koja nije zvucna (Garmin i sl.) vec da se baziram na hardverske karakteristike, a mape i odgovarajuci software mogu svakako sam instalirati i apdejtovati, bar toliko mogu sam. Hvala svima na savjetima :-D
Zux

#23 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Zux »

zlajaman wrote:Definitivno sam odlucio da probam sa nekom navigacijom koja nije zvucna (Garmin i sl.) vec da se baziram na hardverske karakteristike, a mape i odgovarajuci software mogu svakako sam instalirati i apdejtovati, bar toliko mogu sam. Hvala svima na savjetima :-D
Kupis Becker ili Navigon ili neku trecu koja mozda nije razvikana kod nas kao Garmin, i onda se napatis da nadjes mape, i vjerovatno ih na kraju platis nekih 50-100 eura, naravno ako hoces da imas "friske" mape. Za taj scenario su ti vrlo visoke sanse da se desi.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#24 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Bobi »

eques wrote:Ja sam kupio ovu i da ti pravo kažem, za sada sam zadovoljan. Sumnjam da bi za ove novce mogao išta jeftinije naći, a da ima kartu čitave Evrope

http://www.ekupi.ba/VIVAX-NAVIGATION-ST ... 91269.aspx
Ovo kino bilo u Konzumu na snizhenju 149 KM, zamal ne uzeh pa se prekontah, "koji ce mi klinac" :D.
Mjesanac

#25 Re: Koju auto-navigaciju kupiti?

Post by Mjesanac »

Nemoj Garmin ni pod koju cijenu, nisam imao dobrog iskustva sa Garminom, moja preporuka je Navigon.
Post Reply