Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MufljuzMali

#26 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by MufljuzMali »

carlos acosta wrote:
MufljuzMali wrote:
HM 2011 wrote:Razmišljao o životu poslje smrti,

kao prvo niko nije bio tamo i vratio se pa da imamo neke dokaze.... (ili vjeruješ ili ne, nema negdje između)
evo ja bio klinicki mrtav i vratio se. (nije suplja)

i

nothing to write home about

lazes mufljuze, pa zar ni svjetla, niti tunela

problem je u vec indoktriniranom mozgu. svi znamo za taj tunel i svijetlo kao tipicne znakove a sve zato sto smo u najmanju ruku na tv-u vidjeli tako stilizovane primjere. pricao sam sa nekolicinom ljudi sa slicnim iskustvima. jedan stariji covjek kome se to desilo pocetkom 20og vijeka (prije televizije) na primjer nije vidio nista. posiroko je to polje i nebih da OT vise ovdje. mozda otvorim temu o tome. ima dosta naucnih radova posebno sa vjestackim komama i situacijama iz operacionih sala kao i sa kulturolosko odvojenim grupama (indinogena plemena ect) ...
naja22

#27 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

Vivian-X wrote:Što se tiče tog opisivanja raja i pakla, meni raj djeluje prilično monotono... Svi se vole, svi se lijepo slažu, cvijeće cvjeta, med teče, samo ljubav, ljubav i ljubav... I tako u beskonačnost. U čovjekovoj prirodi je borba. Takvo idealno stanje čovjeku ne odgovara. :-) Nešto kao na komunizam :mrgreen: koji se pokazao kao neodrživ. :-)

A reinkarnacija daje odgovor na pitanje zašto svi nemamo iste mogućnosti, zašto se "dobrim" ljudima dešavaju loše stvari itd...
I kako ti onda gledas na zivot, kada vjerujes u reinkarnaciju ??
Ja pored svih mojih neprilika, losih stvari koje mi se desavaju vjerujem u Allaha dz.s. , ne mogu reci da sam neki dobar vjernik, ali se trudim da budem sto bolji i jedini razlog zasto mi se desavaju lose stvari (iako mislim da sam dobar covjek) je sto se ne trudim dovoljno i sto su neki ljudi koji uticu na moj zivot, nepravedni prema meni ali i to je prolazno, rijesit ce se.
Vivian-X

#28 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vivian-X »

naja22 wrote:
Vivian-X wrote:Što se tiče tog opisivanja raja i pakla, meni raj djeluje prilično monotono... Svi se vole, svi se lijepo slažu, cvijeće cvjeta, med teče, samo ljubav, ljubav i ljubav... I tako u beskonačnost. U čovjekovoj prirodi je borba. Takvo idealno stanje čovjeku ne odgovara. :-) Nešto kao na komunizam :mrgreen: koji se pokazao kao neodrživ. :-)

A reinkarnacija daje odgovor na pitanje zašto svi nemamo iste mogućnosti, zašto se "dobrim" ljudima dešavaju loše stvari itd...
Ja pored svih mojih neprilika, losih stvari koje mi se desavaju vjerujem u Allaha dz.s. , ne mogu reci da sam neki dobar vjernik, ali se trudim da budem sto bolji i jedini razlog zasto mi se desavaju lose stvari (iako mislim da sam dobar covjek) je sto se ne trudim dovoljno i sto su neki ljudi koji uticu na moj zivot, nepravedni prema meni ali i to je prolazno, rijesit ce se.
Pa po toj logici ljudi koji su izgubili u ratu svoje porodice, bili u logorima i ranjavani se zapravo nisu trudili dovoljno da budu dobri vjernici.
SundanceKid

#29 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by SundanceKid »

Ta dva pitanja su jedan od najvecih apsurda religije. Svi nesto pricaju i palamude, ali konkretnog odgovora oko toga manje vise i nema. Uzmimo primjer da sam ja zasluzio raj, a moj najbolji drug ide u pakao, i da moj raj ne moze biti ostvariv bez njega skupa sa mnom, onda se postavlja pitanje sta ce biti sa njim? Jedino logicno objasnjenje jeste da ce postojati onoliko paralelnih svjetova i onoliko realnosti koliko ima ljudi, i da ce svakome (ko je u raju) situacija biti prilagodjena njegovoj realnosti i onome sto on zeli..

A taj dio koji se odnosi na to kako cemo izgledati, i u kojoj dobi cemo u raju biti reinkarnirani, opet stvoreni, za taj dio ni ja ne mogu da nadjem bilo kakvu zdravu i cvrstu logiku. To je stvarno apsurd... :cry: :roll: :roll:
naja22

#30 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by naja22 »

Vivian-X wrote:
naja22 wrote:

Pa po toj logici ljudi koji su izgubili u ratu svoje porodice, bili u logorima i ranjavani se zapravo nisu trudili dovoljno da budu dobri vjernici.
:-)
Pa nije to losa sreca ili nesto sto se dogadja zato sto smo mozda u nekom 'drugom' zivotu bili losi.. To je jednostavno ljudska zloba i vjera nema nikakve veze s tim, a ionako pravda je spora ali dostizna, ko nije kaznjen na ovome bit ce na iducem svijetu..
Ateista

#31 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

MufljuzMali wrote:
carlos acosta wrote:
MufljuzMali wrote:
evo ja bio klinicki mrtav i vratio se. (nije suplja)

i

nothing to write home about

lazes mufljuze, pa zar ni svjetla, niti tunela

problem je u vec indoktriniranom mozgu. svi znamo za taj tunel i svijetlo kao tipicne znakove a sve zato sto smo u najmanju ruku na tv-u vidjeli tako stilizovane primjere. pricao sam sa nekolicinom ljudi sa slicnim iskustvima. jedan stariji covjek kome se to desilo pocetkom 20og vijeka (prije televizije) na primjer nije vidio nista. posiroko je to polje i nebih da OT vise ovdje. mozda otvorim temu o tome. ima dosta naucnih radova posebno sa vjestackim komama i situacijama iz operacionih sala kao i sa kulturolosko odvojenim grupama (indinogena plemena ect) ...
Bilo bi zanimljivio otvoriti tu temu, najbolje bi bilo da je ti otvoris posto si imao takvo iskustvo. :thumbup:
Bušman

#32 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Bušman »

Ateista wrote:problem je u vec indoktriniranom mozgu. svi znamo za taj tunel i svijetlo kao tipicne znakove a sve zato sto smo u najmanju ruku na tv-u vidjeli tako stilizovane primjere. pricao sam sa nekolicinom ljudi sa slicnim iskustvima. jedan stariji covjek kome se to desilo pocetkom 20og vijeka (prije televizije) na primjer nije vidio nista. posiroko je to polje i nebih da OT vise ovdje. mozda otvorim temu o tome. ima dosta naucnih radova posebno sa vjestackim komama i situacijama iz operacionih sala kao i sa kulturolosko odvojenim grupama (indinogena plemena ect) ...
Bilo bi zanimljivio otvoriti tu temu, najbolje bi bilo da je ti otvoris posto si imao takvo iskustvo. :thumbup:[/quote]

Bio je clanak nedavno (pokusam naci pa postavim) o tome. Ispalo je da su near-death iskustva samo produkt mozdane aktivnosti i to u regionima za imaginativno razmisljanje.
Nauka u svakom slucaju nadje objasnjenje za sve te naizgled paranormalne stvari. :D

EDIT: Evo ga :) http://www.scopus.com/record/display.ur ... gin=inward
Ko nema pristup ili mu nije interesantno citati cisto naucni tekst evo objasnjenja iz livesciencea:
http://www.livescience.com/16019-death- ... ained.html
hAruNN990

#33 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by hAruNN990 »

Bušman wrote:
Ateista wrote:problem je u vec indoktriniranom mozgu. svi znamo za taj tunel i svijetlo kao tipicne znakove a sve zato sto smo u najmanju ruku na tv-u vidjeli tako stilizovane primjere. pricao sam sa nekolicinom ljudi sa slicnim iskustvima. jedan stariji covjek kome se to desilo pocetkom 20og vijeka (prije televizije) na primjer nije vidio nista. posiroko je to polje i nebih da OT vise ovdje. mozda otvorim temu o tome. ima dosta naucnih radova posebno sa vjestackim komama i situacijama iz operacionih sala kao i sa kulturolosko odvojenim grupama (indinogena plemena ect) ...
Bilo bi zanimljivio otvoriti tu temu, najbolje bi bilo da je ti otvoris posto si imao takvo iskustvo. :thumbup:
Bio je clanak nedavno (pokusam naci pa postavim) o tome. Ispalo je da su near-death iskustva samo produkt mozdane aktivnosti i to u regionima za imaginativno razmisljanje.
Nauka u svakom slucaju nadje objasnjenje za sve te naizgled paranormalne stvari. :D

EDIT: Evo ga :) http://www.scopus.com/record/display.ur ... gin=inward
Ko nema pristup ili mu nije interesantno citati cisto naucni tekst evo objasnjenja iz livesciencea:
http://www.livescience.com/16019-death- ... ained.html[/quote]

Kako objasnjavas onda , sa obzirom da se imaginacija od covjeka do covjeka drasticno razlikuje,!... DA svi ljudi koji su to pretrpjeli imaju SLICNO ILI IDENTICNO iskustvo!
Ateista

#34 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

hAruNN990 wrote:

Kako objasnjavas onda , sa obzirom da se imaginacija od covjeka do covjeka drasticno razlikuje,!... DA svi ljudi koji su to pretrpjeli imaju SLICNO ILI IDENTICNO iskustvo!
Jesi li kad cuo za kolektivno nesvjesno?

Sta Harun Yahya kaze o ovome? :D
hAruNN990

#35 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by hAruNN990 »

Ateista wrote:
hAruNN990 wrote:

Ma kakvo kolektivno nesvjesno...nismo mravi i pcele ... sto onda nesvjesno ne pises na Kineskom jeziku!
A zaboli me da izvines sta Harun Yahya kaze... razmisljam sam za sebe, nedam da drugi razmisljaju umjesto mene!
Perkele

#36 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Perkele »

Ponekad bude pravo teško razlikovat vjernike od običnih trolova.
Bušman

#37 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Bušman »

hAruNN990 wrote:Kako objasnjavas onda , sa obzirom da se imaginacija od covjeka do covjeka drasticno razlikuje,!... DA svi ljudi koji su to pretrpjeli imaju SLICNO ILI IDENTICNO iskustvo!
Ko kaze da se drasticno razlikuje? Zapravo ljudi imaju jako slicne kreativne sklonosti u razlicitim skupinama (recimo punk pokret ili impresionisti). Drugi vazan parametar u svemu tome je podsvijest i podsvjesno ponasanje - nesto sto radimo po automatizmu. Tako da je vrlo moguce da je barem 70% ljudi koji su imali near-death iskustvo potaknuto i onim sto su culi od drugih ljudi ili preko medija (tuneli-folovi-golovi).
Jos jedna vazna stvar je, a sto je pokazano u istrazivanju, da odredjen broj ljudi koji uopce nisu bili blizu smrti su dozivjeli slicno iskustvo. To moze ici u prilog ovoga sto sam ja ispricao za podsvjesno ponasanje.
Ateista

#38 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

hAruNN990 wrote:
Ateista wrote:
hAruNN990 wrote:

Ma kakvo kolektivno nesvjesno...nismo mravi i pcele ... sto onda nesvjesno ne pises na Kineskom jeziku!
A zaboli me da izvines sta Harun Yahya kaze... razmisljam sam za sebe, nedam da drugi razmisljaju umjesto mene!
Posto vidim da nisi upoznat sa pojmom kolektivnog nesvjesnog koje je prisutno i kod ljudi, evo jedan link:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_Jung
Ateista

#39 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

Bušman wrote:
hAruNN990 wrote:Kako objasnjavas onda , sa obzirom da se imaginacija od covjeka do covjeka drasticno razlikuje,!... DA svi ljudi koji su to pretrpjeli imaju SLICNO ILI IDENTICNO iskustvo!
Ko kaze da se drasticno razlikuje? Zapravo ljudi imaju jako slicne kreativne sklonosti u razlicitim skupinama (recimo punk pokret ili impresionisti). Drugi vazan parametar u svemu tome je podsvijest i podsvjesno ponasanje - nesto sto radimo po automatizmu. Tako da je vrlo moguce da je barem 70% ljudi koji su imali near-death iskustvo potaknuto i onim sto su culi od drugih ljudi ili preko medija (tuneli-folovi-golovi).
Jos jedna vazna stvar je, a sto je pokazano u istrazivanju, da odredjen broj ljudi koji uopce nisu bili blizu smrti su dozivjeli slicno iskustvo. To moze ici u prilog ovoga sto sam ja ispricao za podsvjesno ponasanje.
Upravo tako, puno je primjera gdje su razlicite zajednice ljudi na potpuno razlicitim dijelovima svijeta imali veoma slicne obicaje, obiljezja, rituale i slicno, iako nisu bili u kontaktu.

Pogotovo danas kad uzmes u obzir uticaj medija, podsvjesno upijamo toliko informacija a da nismo ni svjesni.
arzuhal

#40 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by arzuhal »

Imaju ti tuneli, svjetlo, kliničke smrti..al' sve je to fake, Hakija se nije vratio sa Bara, sa Bara se niko ne vraća. To je prava smrt.
sumirprimus

#41 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by sumirprimus »

vrlo jednostavno zivot je dvokomponentan:prvo je materija(tijelo),onda je energija...
energija je to svjetlo na kraju tunela...osim ako te ne progutva tamna materija...to je onda ko dzehenem/pakao...
fatamorgana

#42 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Imaju ti tuneli, svjetlo, kliničke smrti..al' sve je to fake, Hakija se nije vratio sa Bara, sa Bara se niko ne vraća. To je prava smrt.
Što, jes' to i ti poznavo Hakiju, :wink:
chengaba

#43 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by chengaba »

naja22 wrote:Pozdrav, imam par pitanja pa bi volio ako mi neko moze odgovoriti, mozda su malo i 'glupa' pitanja ali eto, nesto me muce :-D

1.) Na svijetu poslije ovoga, da li cemo biti sa nasim voljenima ? I ako budemo, je li to vazi samo za one koji su u Dzennetu, a oni koji su u Dzehennemu sta sa njima ? I ako budu, da li ce to biti stvarno oni ili samo neka 'iluzija' ??

2.) Kako cemo izgledati na onome svijetu ? Mislim, ako smo umrli npr. u 80oj godini, tako cemi izgledati kao starci ? Ili nesto sto je vjerovatnije, kako mi zelimo ili ipak nesto trece ??

Otvorio sam temu jer ne znam gdje bi drugo postavio ovo pitanje, nadam se da ste razumjeli mozda sam mogao bolje preformulisati pitanja ali zurim sad pa zato. :)
De promijeni avatar ako postaš po Religiji :D :D
Azamo

#44 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Azamo »

chengaba wrote:
naja22 wrote:Pozdrav, imam par pitanja pa bi volio ako mi neko moze odgovoriti, mozda su malo i 'glupa' pitanja ali eto, nesto me muce :-D

1.) Na svijetu poslije ovoga, da li cemo biti sa nasim voljenima ? I ako budemo, je li to vazi samo za one koji su u Dzennetu, a oni koji su u Dzehennemu sta sa njima ? I ako budu, da li ce to biti stvarno oni ili samo neka 'iluzija' ??

2.) Kako cemo izgledati na onome svijetu ? Mislim, ako smo umrli npr. u 80oj godini, tako cemi izgledati kao starci ? Ili nesto sto je vjerovatnije, kako mi zelimo ili ipak nesto trece ??

Otvorio sam temu jer ne znam gdje bi drugo postavio ovo pitanje, nadam se da ste razumjeli mozda sam mogao bolje preformulisati pitanja ali zurim sad pa zato. :)
De promijeni avatar ako postaš po Religiji :D :D
Ja bih ti preporučio da pročitaš ovu knjigu i dobit ćeš odgovor na svoja pitanja

antonio_ man

#45 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by antonio_ man »

poslije smrti;ti fizicki nestajes;a mozes zivjeti poslije smrti samo u svojim djelima i mislima onih koji su jos na ovom svijetu i ti je to,ako zelis zivjeti poslije smrti ucini nesto(dobro) po cemu ce te svi pamtiti, :?:
MufljuzMali

#46 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by MufljuzMali »

Obskurni wrote:I kako ovo dokazuje išta ?
Ne mogu da prepoznam niti smisao, niti logiku kako treba.
kako nisi :D

"My logic says, Insallah,...."
"if 80 % is proved than remaining 20% are also true"

1+1=2 (tacno)
2+2=4 (tacno)
3+3=6 (tacno)
4+4=8 (tacno)
5+5=55 i ovo mora biti tacno, insallah, jer je 80% iznad tacno

facepalm
NIN

#47 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by NIN »

Cvrchak wrote:...
dje si kotromanicu legendo :D

Banned user for reason “Kloniranje”
» Cvrchak

haj sad zdra'o :D
svojnasvom

#48 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by svojnasvom »

Ova rasprava kao da je vođena između poluateista i polumuslimana, cast izuzecima.
Ko ne vjeruje u Boga neka otvori rubriku postoji li Bog?
Ko vjeruje u Boga i tvrdi da je musliman neka makar procita prevod Kur'ana i završeno.
Nekada davno ljudi su postavili nauke kao što je logika i ono što u klasicnoj muslimanskoj literaturi zovu ilmul džidal/nauka o vođenju debate.
Dakle ako kažem zid u mojoj sobi ofarban je zelenom bojom, ti mi ne možeš odgovoriti auto u mojoj garaži 97. je godište.
:run:
Teea

#49 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Teea »

nata_sa wrote:vezano za starost čula sam da ćemo tamo imati svi po 33 godine :-)
a ovo s kim ćemo biti, kažu da tamo žene biraju :-) muškarci su se na ovom svijetu pitali :run:
nije ovo šuplja, ja sam to stvarno čula od ljudi koji su u to upućeni bolje od mene....pa pitaj i ti :roll: :roll:
ah to kao pravda,ono i zene i one ce se pitati tamo nekad kad svi pomremo.Bas su ovi muski pametni.Sto oni nisu odabrali taj "glavni svijet" zbog kog smo kao svi ovdje nego oni odabrali ovaj prolazni koji ne vrjedi ni koliko krilo musice , a zenama dali taj glaFni, vjeciti.
E kad bi zene bile glupe koliko ih muskarci smatraju glupima..
Bolje ptica u ruci nego golub na grani.
Ne dajte se zene zavesti ;)
citadela

#50 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by citadela »

Teea wrote:ah to kao pravda,ono i zene i one ce se pitati tamo nekad kad svi pomremo.Bas su ovi muski pametni.Sto oni nisu odabrali taj "glavni svijet" zbog kog smo kao svi ovdje nego oni odabrali ovaj prolazni koji ne vrjedi ni koliko krilo musice , a zenama dali taj glaFni, vjeciti.
E kad bi zene bile glupe koliko ih muskarci smatraju glupima..
Bolje ptica u ruci nego golub na grani.
Ne dajte se zene zavesti ;)
Oo majko draga :-) :lol:
Post Reply