Sličan pravilnik po kome se vrednuje iskustvo puno više u odnosu na edukaciju je na snazi prilikom prijema u obrazovne ustanove na području TK-a.Čovjek i po' wrote:Nedavno sam prisustvovao jednom razgovoru za posao u smislu jedne od osoba koja je vodila intervju i ocjenjivala potencijalne kandidate. Bilo nas je cetvoro u "ziriju". Radi se o kompaniji u Austriji koja je medjunarodnog karaktera i ima preko 90.000 zaposlenih u svijetu. Takodjer, radi se o poslu "Senior Application Manager-a".
Odradili smo posao bez problema sa svim kandidatima, dajuci ocjene za obrazovanje, iskustvo, daljnje usavrsavanje, kurseve, itd. Na osnovu zbroja poena, odabrana su dva potencijalna kandidata koja su i pocela da rade.
Medjutim, sta je mene iznenadilo, jeste cinjenica vrednovanja, odnosno bodovanja odredjenih aspekata kod kandidata. Moram reci da je vrednovanje zasnovano na pravilima koorporacije sa sjedistem u SAD-u. Pogledao sam kasnije i evo kako izgleda tabela za vrednovanje:
- jedna zavrsena godina strucne srednje skole (it, ekonomija, isl) nosi 1,5 peona
- jedna zavrsena godina undergraduate studija (bachelor, dodiplomski) nosi 2 peona / ukoliko nije zavrseno
- zavrseni bachelor od tri godine nosi 7 poena
- zavrseni bachelor od cetiri godine nosi 9 poena
- jedna zavrsena godina u okviru master studija nosi 4 peoena
- zavrsen sam master (bez obzira da li je godina, godina i pol ili dvije) nosi 11 peona
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 7 peoena(pod uslovom zavrsene srednje skole)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 8 peoena(pod uslovom zavrsenog 3.g bachelora)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 9 peoena(pod uslovom zavrsenog 4.g bachelora)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 11 peoena(pod uslovom zavrsenog mastera)
u slucaju da godina nije zaokruzena, vrijedi pravilo za sve slucajeve:
- svakih sest mjeseci (pola godine) radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nose 3 poena
- svaka tri mjeseca radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nose 1 peon
Po ovome ispade da se vise cijeni radno iskstvo, nego li obrazovanje. To mi je donekle jasno, ali samo kada osobe imaju odredjenu dozu obrazovanja.
Kakvo je Vase misljenje o ovome? Cisto me interesuje da li nekoga ovo iznenadjuje, kao sto je mene ili ne?
Čak za edukaciju nema uopšte bodovanje nego samo uslov, recimo VŠS,VSS,master,....koji nemaju nikakve razlike u bodovanju, jer i jedni i drugi ispunjavaju zakonske uslove.
Boduje se iskustvo na poslovima u obrazovanju za 1 mjesec po 0.40bodova.