Dobro...ovako...Bosnensis wrote:Mozes li mi malo pojasniti ovo i navesti neke primjere. Posto ne znam da se u ustavu BiH spominju kantoni.hercegovac_pravi wrote: Ne može jer ustavi Entiteta MORAJU biti usaglašeni sa ustavom države BiH. Uzimajući u obzir tu činjenicu, nemoguće je rekonstruisati federaciju bez rekonstrukcije postojećeg ustava BiH
Svakako da je potrebna i pozeljna rekonstrukcija postojeceg ustava BiH
Osnovni problem kantona nije njihov broj već već kantonalne ovlasti. Mijenjati ovlasti kantona znači mijenjati ovlasti federacije a mijenjati ovlasti federacije znači mijenjati ustav BiH.
Dalje, današnji kantoni su napravljeni da bi Hrvati imali svoju etničku autonomiju u područjima gdje su etnički dominantna cjelina. E sada što je njima zinula guzica za teritorijama na kojima ih nema više od 15-tak % je njihov problem koji mene ne obavezuje na bilo šta.
I zato imamo HNK i SBK gdje se odluke donose na osnovu 2/3 poslaničkih glasova (mješani kantoni). Ustavi koji spriječavaju dominaciju jednog naroda nad drugim. Ponovo, to što je Čoviću zinula guzica za nekakvim "hrvtskim stolnim gradovima" nije moj problem već njegov. To što je njegov vid ravnopravnosti hrvatskog naroda prihvatljiv jedino ako je oslikan u vidu etničke dominacije nad drugačijim je njegov problem a ne moj...itd..itd..
Dakle, nema ništa od ukrupnjavanja kantona jer to sa sobom nosi modifikaciju Washingtoskog sporazuma, što mijenja ustav federacije a samim tim i Ustav BiH.
p.s. neobavezno i OT....predstojeći paket ustavnih promjena koji će EU pokušati progurati bavi se upravo ovim. Ukidanjem kantona a uvođenjem hrvatske izborne jedinice. Pošto takva izborna jedinica ne može imati teritorijalna ograničenja unutar federacije, predlaže se uspostava tzv. Hrvatske izborne liste koja će biti namjenjena Hrvatima u federaciji...najobičnija glupost koja će de facto i de joure pretvoriti federaciju u ekskluzivni bošnjački entitet. Ovakv jedan prijedlog je nuđenje kompromisa Bošnjacima za odustajanje od pc-a. ...more ali malo morgen...