Reorganizacija Federacija

hercegovac_pravi

#26 Re: Reorganizacija Federacija

Post by hercegovac_pravi »

Bosnensis wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ne može jer ustavi Entiteta MORAJU biti usaglašeni sa ustavom države BiH. Uzimajući u obzir tu činjenicu, nemoguće je rekonstruisati federaciju bez rekonstrukcije postojećeg ustava BiH
Mozes li mi malo pojasniti ovo i navesti neke primjere. Posto ne znam da se u ustavu BiH spominju kantoni.
Svakako da je potrebna i pozeljna rekonstrukcija postojeceg ustava BiH
Dobro...ovako...
Osnovni problem kantona nije njihov broj već već kantonalne ovlasti. Mijenjati ovlasti kantona znači mijenjati ovlasti federacije a mijenjati ovlasti federacije znači mijenjati ustav BiH.
Dalje, današnji kantoni su napravljeni da bi Hrvati imali svoju etničku autonomiju u područjima gdje su etnički dominantna cjelina. E sada što je njima zinula guzica za teritorijama na kojima ih nema više od 15-tak % je njihov problem koji mene ne obavezuje na bilo šta.
I zato imamo HNK i SBK gdje se odluke donose na osnovu 2/3 poslaničkih glasova (mješani kantoni). Ustavi koji spriječavaju dominaciju jednog naroda nad drugim. Ponovo, to što je Čoviću zinula guzica za nekakvim "hrvtskim stolnim gradovima" nije moj problem već njegov. To što je njegov vid ravnopravnosti hrvatskog naroda prihvatljiv jedino ako je oslikan u vidu etničke dominacije nad drugačijim je njegov problem a ne moj...itd..itd..

Dakle, nema ništa od ukrupnjavanja kantona jer to sa sobom nosi modifikaciju Washingtoskog sporazuma, što mijenja ustav federacije a samim tim i Ustav BiH.

p.s. neobavezno i OT....predstojeći paket ustavnih promjena koji će EU pokušati progurati bavi se upravo ovim. Ukidanjem kantona a uvođenjem hrvatske izborne jedinice. Pošto takva izborna jedinica ne može imati teritorijalna ograničenja unutar federacije, predlaže se uspostava tzv. Hrvatske izborne liste koja će biti namjenjena Hrvatima u federaciji...najobičnija glupost koja će de facto i de joure pretvoriti federaciju u ekskluzivni bošnjački entitet. Ovakv jedan prijedlog je nuđenje kompromisa Bošnjacima za odustajanje od pc-a. ...more ali malo morgen... :dance:
Bosnensis

#27 Re: Reorganizacija Federacija

Post by Bosnensis »

hercegovac_pravi wrote: Dobro...ovako...
Osnovni problem kantona nije njihov broj već već kantonalne ovlasti. Mijenjati ovlasti kantona znači mijenjati ovlasti federacije a mijenjati ovlasti federacije znači mijenjati ustav BiH.
Dalje, današnji kantoni su napravljeni da bi Hrvati imali svoju etničku autonomiju u područjima gdje su etnički dominantna cjelina. E sada što je njima zinula guzica za teritorijama na kojima ih nema više od 15-tak % je njihov problem koji mene ne obavezuje na bilo šta.
I zato imamo HNK i SBK gdje se odluke donose na osnovu 2/3 poslaničkih glasova (mješani kantoni). Ustavi koji spriječavaju dominaciju jednog naroda nad drugim. Ponovo, to što je Čoviću zinula guzica za nekakvim "hrvtskim stolnim gradovima" nije moj problem već njegov. To što je njegov vid ravnopravnosti hrvatskog naroda prihvatljiv jedino ako je oslikan u vidu etničke dominacije nad drugačijim je njegov problem a ne moj...itd..itd..

Dakle, nema ništa od ukrupnjavanja kantona jer to sa sobom nosi modifikaciju Washingtoskog sporazuma, što mijenja ustav federacije a samim tim i Ustav BiH.

p.s. neobavezno i OT....predstojeći paket ustavnih promjena koji će EU pokušati progurati bavi se upravo ovim. Ukidanjem kantona a uvođenjem hrvatske izborne jedinice. Pošto takva izborna jedinica ne može imati teritorijalna ograničenja unutar federacije, predlaže se uspostava tzv. Hrvatske izborne liste koja će biti namjenjena Hrvatima u federaciji...najobičnija glupost koja će de facto i de joure pretvoriti federaciju u ekskluzivni bošnjački entitet. Ovakv jedan prijedlog je nuđenje kompromisa Bošnjacima za odustajanje od pc-a. ...more ali malo morgen... :dance:
Koliko sam ja citao ustav BiH on direktno ne govori koje su to nadleznosti eniteta i kantona, nego iskljucivo govori o nadleznostima BiH.
Danasnji kantoni prije svega ne stite obicnog covjeka a pogotovo neki kolektivitet.
Da je HDZu i kantonima u kojima vladaju stalo do zastite Hrvata kao kolektiviteta ti kantoni bi iskoristili sve mogucnosti koje im ustav nudi odosnivanja radiotelevizije do univerziteta.
Ja nisam za ukrupnjivanje kantona bez kantonizacije citave BiH.
hercegovac_pravi

#28 Re: Reorganizacija Federacija

Bosnensis wrote:
hercegovac_pravi wrote: Dobro...ovako...

Koliko sam ja citao ustav BiH on direktno ne govori koje su to nadleznosti eniteta i kantona, nego iskljucivo govori o nadleznostima BiH.
Danasnji kantoni prije svega ne stite obicnog covjeka a pogotovo neki kolektivitet.
Da je HDZu i kantonima u kojima vladaju stalo do zastite Hrvata kao kolektiviteta ti kantoni bi iskoristili sve mogucnosti koje im ustav nudi odosnivanja radiotelevizije do univerziteta.
Ja nisam za ukrupnjivanje kantona bez kantonizacije citave BiH.
Ustavi Entiteta MORAJU biti usaglašeni sa Ustvom BiH. Entitetski zakoni MORAJU biti usaglašeni sa Ustavom BiH.
Ako je mjenjanje broja kantona namjenjeno smanjenju administracije onda se kantonalne nadležnosti mogu prebaciti na Federalni nivo bez diranja broja kantona. Efekat bi bio isti jer bi vodio smanjenju kantonalne administracije (ministarstava). Pošto entitetski ustavi i zakoni MORAJU biti usklađeni sa državnim Ustavom, nemoguće je mijenjati Entitetske ustave i nadležnosti bez zadiranja u Ustav BiH.

Ali da ponovim, problem nije broj kantona već kantonalne nadležnosti.
ovo za HDZ mi je apsolutno jasno..nema potrebe za mojom elaboracijom takvog ponašanja.
zavrzlama

#29 Re: Reorganizacija Federacija

Post by zavrzlama »

Ovo je reoorganizacija federacije kako je zamisljaju /prizeljkuju iz HDZ-ova...narodnim jezikom da svako razumije :wink:

smanjit broj kantona kako bi se npr. od tri kantona koji su izmijesani sa bosnjacim i hrvatima ,napravila dva ,bosnjacki i hrvatski vecinski kanton.t ...pa bi umjesto 10 kanton imali recimo 6,od toga 2 vecinska hrvatska i 4 vecinska bosnjacka,pa bi po zamislima hercegbosnjasa hrvati koji ostanu u vecinskim bosnjackim kantonima ,nastavili da glume ugrozenost i polako se preseljavali u vecinske hrvatske kantone da "balije" ne bi ugrozili svojim natalitetom.......pa kad prodje par godina ,pocnu kojekakvi zahtejvi da se ova dva kantona proglase hrvatskom federalnom jedinicom jer je zavrseno humano preseljenje hrvata iz ona 4 kantona sa bosnjackom dominacijom,jer pobogu brate takva je realnost na terenu,jer hrvati u ta dva kantona cine preko 90% stanovnistva....to je ta reoragnizacija...ustvari hijenski nacin za treci entitet i na mala vrata..

.i kad bi se to desilo,imali bi
situaciju da onih 200 000 hrvta koji zive trenutno u vecinskim bosnjackim kantonima bi njih min. polovica otisla za Hrvatsku ili zapadnu evropu ,pa bi u BIH unmjesto danasnjih 450 000 hrvata ostalo nekih 350 000 ili manje.....ista se stvar desila sa planom kad je milosevic mislio da 350 000 srba iz hrvatske naseli u BIH,kosovo i Vojvodinu,pa se na Kosovo naselilo 0% srba,u BIH ostalo nekih 40 000,Vojvodini nekih 100 000 a vecina se uhvatila zapada(australija,kanada,usa,novi zeland itd.)
Bosnensis

#30 Re: Reorganizacija Federacija

Post by Bosnensis »

hercegovac_pravi wrote: Ustavi Entiteta MORAJU biti usaglašeni sa Ustvom BiH. Entitetski zakoni MORAJU biti usaglašeni sa Ustavom BiH.
Ako je mjenjanje broja kantona namjenjeno smanjenju administracije onda se kantonalne nadležnosti mogu prebaciti na Federalni nivo bez diranja broja kantona. Efekat bi bio isti jer bi vodio smanjenju kantonalne administracije (ministarstava). Pošto entitetski ustavi i zakoni MORAJU biti usklađeni sa državnim Ustavom, nemoguće je mijenjati Entitetske ustave i nadležnosti bez zadiranja u Ustav BiH.

ovo za HDZ mi je apsolutno jasno..nema potrebe za mojom elaboracijom takvog ponašanja.
Za ukidanje kantona i prenos ovlasti na federaciju i na opcine nije potrebno mijenjanje ustava BiH.
Bosnensis

#31 Re: Reorganizacija Federacija

Post by Bosnensis »

zavrzlama wrote:Ovo je reoorganizacija federacije kako je zamisljaju /prizeljkuju iz HDZ-ova...narodnim jezikom da svako razumije :wink:

smanjit broj kantona kako bi se npr. od tri kantona koji su izmijesani sa bosnjacim i hrvatima ,napravila dva ,bosnjacki i hrvatski vecinski kanton.t ...pa bi umjesto 10 kanton imali recimo 6,od toga 2 vecinska hrvatska i 4 vecinska bosnjacka,pa bi po zamislima hercegbosnjasa hrvati koji ostanu u vecinskim bosnjackim kantonima ,nastavili da glume ugrozenost i polako se preseljavali u vecinske hrvatske kantone da "balije" ne bi ugrozili svojim natalitetom.......pa kad prodje par godina ,pocnu kojekakvi zahtejvi da se ova dva kantona proglase hrvatskom federalnom jedinicom jer je zavrseno humano preseljenje hrvata iz ona 4 kantona sa bosnjackom dominacijom,jer pobogu brate takva je realnost na terenu,jer hrvati u ta dva kantona cine preko 90% stanovnistva....to je ta reoragnizacija...ustvari hijenski nacin za treci entitet i na mala vrata..

situaciju da onih 200 000 hrvta koji zive trenutno u vecinskim bosnjackim kantonima bi njih min. polovica otisla za Hrvatsku ili zapadnu evropu ,pa bi u BIH unmjesto danasnjih 450 000 hrvata ostalo nekih 350 000 ili manje.....ista se stvar desila sa planom kad je milosevic mislio da 350 000 srba iz hrvatske naseli u BIH,kosovo i Vojvodinu,pa se na Kosovo naselilo 0% srba,u BIH ostalo nekih 40 000,Vojvodini nekih 100 000 a vecina se uhvatila zapada(australija,kanada,usa,novi zeland itd.)

Ovo je upravo apsurd stvaranja treceg entiteta i postojanja kantona kao nekog zastitnika nacionalnih prava.
Opcine i Federacija su sasvim dovoljne za normalno i ekonomcino funkcionisanje, jer kao sto sam vec rekao ako Zepce moze imati ingerencije nad obrazovanjem zasto ne mogu Zenica, Tuzla i druge opcine. Ako Brcko moze biti uspjesno, zasto nebi bile i druge opcine.

Nijedna teritorijalna organizacija na etnickom principu ne moze biti pravedna ni za jedan narod, narocito za Hrvate koji bi zivjeli u nekom Bosnjackom entietu ili Bosnjacima koji bi zivjeli u nekom Hrvatskom entietu, regili ili provinciji.
Interes obicnog covjeka mora biti na prvom mjestu, nacionalizam nikome dobro nije donio niti ce donijeti.
hercegovac_pravi

#32 Re: Reorganizacija Federacija

Bosnensis wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ustavi Entiteta MORAJU biti usaglašeni sa Ustvom BiH. Entitetski zakoni MORAJU biti usaglašeni sa Ustavom BiH.

Za ukidanje kantona i prenos ovlasti na federaciju i na opcine nije potrebno mijenjanje ustava BiH.
Izvini stari ali ovo je ubleha....Shvatam na što ciljaš ali takvo što nema šanse da prođe.
Šta druga strana (neophodna za mjenjanje ustava federacije) dobiva ovakvom reogranizacijom? Ništa osim što gube kantonalnu autonomiju. A šta dobivaju zauzvrat? opet jedno veliko ništa..
I da ponovim još jedanput,,,,ustavi entiteta kao i entitetski zakoni MORAJU biti usklađeni sa Ustavom BiH...ako je to nepoznanica onda ne razumijem čemu otvaranje ovakve teme.
hercegovac_pravi

#33 Re: Reorganizacija Federacija

Bosnensis wrote:
zavrzlama wrote:Ovo je reoorganizacija federacije kako je zamisljaju /prizeljkuju iz HDZ-ova...narodnim jezikom da svako razumije :wink:

Ovo je upravo apsurd stvaranja treceg entiteta i postojanja kantona kao nekog zastitnika nacionalnih prava.
Opcine i Federacija su sasvim dovoljne za normalno i ekonomcino funkcionisanje, jer kao sto sam vec rekao ako Zepce moze imati ingerencije nad obrazovanjem zasto ne mogu Zenica, Tuzla i druge opcine. Ako Brcko moze biti uspjesno, zasto nebi bile i druge opcine.

Nijedna teritorijalna organizacija na etnickom principu ne moze biti pravedna ni za jedan narod, narocito za Hrvate koji bi zivjeli u nekom Bosnjackom entietu ili Bosnjacima koji bi zivjeli u nekom Hrvatskom entietu, regili ili provinciji.
Interes obicnog covjeka mora biti na prvom mjestu, nacionalizam nikome dobro nije donio niti ce donijeti.
Ogromna greška ovo boldano..kanton NIJE zamišljen da bude zaštitnik "nekog nacionalnog interesa"..meni se sve čini da tebe neke stvari iz ustavne strukture entiteta u BiH zbunjuju, blago govoreći
Bosnensis

#34 Re: Reorganizacija Federacija

Post by Bosnensis »

hercegovac_pravi wrote: Ogromna greška ovo boldano..kanton NIJE zamišljen da bude zaštitnik "nekog nacionalnog interesa"..meni se sve čini da tebe neke stvari iz ustavne strukture entiteta u BiH zbunjuju, blago govoreći
Kanton nije tako zamisljen ali ga HDZovci dozivljavaju kao takvog, i kad im spomenes ukidanje istog oni se protive jer im kanton kao nudi neku autonomnost.
Bosnensis

#35 Re: Reorganizacija Federacija

Post by Bosnensis »

hercegovac_pravi wrote: Izvini stari ali ovo je ubleha....Shvatam na što ciljaš ali takvo što nema šanse da prođe.
Šta druga strana (neophodna za mjenjanje ustava federacije) dobiva ovakvom reogranizacijom? Ništa osim što gube kantonalnu autonomiju. A šta dobivaju zauzvrat? opet jedno veliko ništa..
I da ponovim još jedanput,,,,ustavi entiteta kao i entitetski zakoni MORAJU biti usklađeni sa Ustavom BiH...ako je to nepoznanica onda ne razumijem čemu otvaranje ovakve teme.
Pa ko kaze da ustav Federacije BiH bez kantona nije u skladu sa ustavom BiH? Cinjenica jeste da ce neke zakone mozda i trebati promijeniti ali ne i da ce se ustav BiH mijenjati.

Druga strana ce dobiti mnogo vecu autonomiju i mnogo vise novca ovakvom promjenom ustava. Ja ne vjerujem da bi oni sada pristali na ovo, ali ovo bi svakako trebao biti jedan od ciljeva onih stranaka koje sebe smatraju proBiH i onih stranaka koji zele da rjesavaju probleme obicnog svijeta.
hercegovac_pravi

#36 Re: Reorganizacija Federacija

Bosnensis wrote:
hercegovac_pravi wrote: Izvini stari ali ovo je ubleha....Shvatam na što ciljaš ali takvo što nema šanse da prođe.
Pa ko kaze da ustav Federacije BiH bez kantona nije u skladu sa ustavom BiH? Cinjenica jeste da ce neke zakone mozda i trebati promijeniti ali ne i da ce se ustav BiH mijenjati.

Druga strana ce dobiti mnogo vecu autonomiju i mnogo vise novca ovakvom promjenom ustava. Ja ne vjerujem da bi oni sada pristali na ovo, ali ovo bi svakako trebao biti jedan od ciljeva onih stranaka koje sebe smatraju proBiH i onih stranaka koji zele da rjesavaju probleme obicnog svijeta.
Pa ukoliko se ne mijenjanju ovlasti novonastalih jedinica o kakvim onda promjenama govorimo (jedino takvo nešto je moguće provesti bez promjene ustava federacije i Ustava BiH)? Kreiranje dva megakantona (da ih tako nazovem) bez izmjene nadležnosti istih ne vodi riješavanju stvarnog problema, Ponavljam problem nije broj kantona, problem su kantonalne nadležnosti...kao što sam već jedanput rekao, jednostavnim prebacivanjem (oduzimanjem nadležnosti kantona) na sadašnji federalni nivo, smanjit će se broj kantonalnih ministarstava i one pare koje pominješ će ponovo biti tu a kantonalne granice će ostati nepormjenjene. Ali takvu soluciju niko ne pominje. A znaš zašto? Zato što jednostavno smanjenje broja kantona ili kantonalne administracije ne riješava problem u federaciji. Da ponovim još jedanput, problem nije broj kantona, problem su kantonalne ovlasti.
hercegovac_pravi

#37 Re: Reorganizacija Federacija

Bosnensis wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ogromna greška ovo boldano..kanton NIJE zamišljen da bude zaštitnik "nekog nacionalnog interesa"..meni se sve čini da tebe neke stvari iz ustavne strukture entiteta u BiH zbunjuju, blago govoreći
Kanton nije tako zamisljen ali ga HDZovci dozivljavaju kao takvog, i kad im spomenes ukidanje istog oni se protive jer im kanton kao nudi neku autonomnost.
Da, daje im lokalnu autonomiju gdje mogu provoditi onakve solucije koje odgovraju lokalnom stanovništu. Kantonalne ovlasti su poznate i ulaze u sferu uticaja na svakodnevni život običnog čovjeka. Ta kantonalna ovlaštenja dozvoljavaju običnom malom čovjeku da posjeduje lokalnu autonomiju vezanu za životna pitanja a tu nekakav nacionalni interes nema mjesta.
Bosnensis

#38 Re: Reorganizacija Federacija

Post by Bosnensis »

hercegovac_pravi wrote: Pa ukoliko se ne mijenjanju ovlasti novonastalih jedinica o kakvim onda promjenama govorimo (jedino takvo nešto je moguće provesti bez promjene ustava federacije i Ustava BiH)? Kreiranje dva megakantona (da ih tako nazovem) bez izmjene nadležnosti istih ne vodi riješavanju stvarnog problema, Ponavljam problem nije broj kantona, problem su kantonalne nadležnosti...kao što sam već jedanput rekao, jednostavnim prebacivanjem (oduzimanjem nadležnosti kantona) na sadašnji federalni nivo, smanjit će se broj kantonalnih ministarstava i one pare koje pominješ će ponovo biti tu a kantonalne granice će ostati nepormjenjene. Ali takvu soluciju niko ne pominje. A znaš zašto? Zato što jednostavno smanjenje broja kantona ili kantonalne administracije ne riješava problem u federaciji. Da ponovim još jedanput, problem nije broj kantona, problem su kantonalne ovlasti.
Vidis.. moze biti da se ne razumijemo od samog pocetka.
Ja nisam ni za kakve novonastale jedinice. Po meni su ovi kantoni, ustvari 4 nivoa vlasti su totalno nepotrebna.
Ovlasti kantona treba prebaciti jednom dijelim na opcine a jednim dijelom na federaciju, nista se novo nebi formiralno osim sto bi opcine i federacija dobile vise novaca. Otprilike mislim ovako : svi direktni porezi bi se rasporedjivali opcinama prema broju stanovnika, dok bi sav prihod od PDVa namjenjen Federaciji ostao na federalnom nivou i mozda, mozda nabaciti jos koji procenat od direktnih poreza.

Ja ovu stvar gledam kroz novac i kroz nacin da svaka lokanlna samouprava moze najbolje rijesiti probleme svojih gradjana nego sto to mogu rijesiti kantoni ili bilo koji drugi nivo vlasti a 4 nivoa je previse i za mnogo razvijenije drzave.

Kantnoni, vozdra...
heckler

#39 Re: Reorganizacija Federacija

Post by heckler »

Bosnensis wrote:
heckler wrote::? Opet crtaci karata dijele kvadratne kilometre a niko i ne spominje ostale jos vaznije stvari poput podjeljenih nadleznosti i ovlasti samih kantona. Sto se tice ukupnih troskova razlika izmedju 50 i 100 ministarstava je kurcu sviranje u poredjenju sa functionalnim problemima.

Mimo svega toga situacija je ovakva:

1) Za promjenu ustava FBiH je potrebna dvotrecinska vecina u zastupnickom domu PLUS vecina u domu naroda ukljucujuci vecinu u svakom od klubova naroda.

2) HDZ svaku promjenu ustava svodi na dodatnu nacionalnu podjelu kakvu nisu uspjeli ni u washingtonu i dejtonu isposlovati kad su bili 10 puta jaci i imali jos 200 000 ljudi vise na terenu.

3) HDZ nema apslutno nista da ponudi pro-Bosanskim snagama da ih zainteresuje za bilo koju verziju njihovih mokrih snova.

4) HDZ TRENUTNO ima nadpolovicnu vecinu u hrvatskom klubu u domu naroda i bez njihovih glasova se Ustav ne moze promjeniti.

Imajuci u vidu gornje cetiri tacke uz cinjenicu da u svakom datom momentu postoji ogranicena kolicina politicke energije i politickog kapitala na raspolaganju zasto uopste ulaziti u diskusiju i trositi energiju i vrijeme na nesto sto nema nikakvog izgleda da bude uspjesno?

Bez sveobuhvatne promjene ustava BiH nema nikakve potrebe ni razgovarati o bilo cemu drugom.

Federacija i kantoni sa postojecim ustavima (pogotovo ovim nasim domacim indijanskim ustavim sa pravnim rupama) dopustaju vise nego dovoljno prostora za efikasnost i racionalnost. FBiH je postoja i bila financirana i prije uvodjenja PDVa sa duplo manje para u budzetu pa tako moze i opet. Prica o skupoci i neefikasnosti federacije je tek izgovor za nerad, nesposobnost i alibi za pljacku. U promjenu ustava treba ici tek kad se ima dovoljno ruku u svim klubovima doma naroda jer se inace rizikuje da te politicki lileputanci ucjenjuju nakon ogromnog troska energije i politickog kapitala.

Sve u svemu promasena prica, diverzija i bacanje dimnih zavjesa u cilju skidanja fokusa sa pravih stvari i pravih problema.
Preko 3 milijarde direktnih poreza u Federaciji se istope na ova tri nivoa u federaciji i gradjani od toga i ne vide bas neku korist. Te 3 mlijarde treba podijeliti opcinama prema broju stanovnika. Ovlasti kantona prebaciti neke na federalni a neke na opcinski nivo. Ako jedno Zepce moze da ima obrazovanje u ingerenciji opcine, ne znam zasto nebi imali Zenica i Tuzla itd..

Novac i sistem se moraju pribliziti gradjanima, da bi gradjani osjetili boljitak od poreza koje uplacuju drzavi.

Cinjenica jeste da u Federaciji trenutno mozda i nemamo vecinu za promjenu ustava i ukidanje kantona ali to treba biti cilj svim strankama koje se smatraju proBiH i koje drze do obicnog covjeka.

Je li mi trebamo nakon svakog tvog banovanja nanovo istu diskusiju voditi o istoj temi? Ne mozemo skuckati 10 ministara obrazovanja da valjaju a kamoli 74 koliko opstina ima u federaciji. Zar mislis da bi se cisto brisanjem kantona oslobodilo 3 milijarde marake iz cista mira?
Nista od ovog nije potrebno i sve je alibi za nerad. Federacija moze da bude 10 puta jeftinija i efikasnija i sa postojecim ustavima. Parcijalne ustavne promjenu su gubitak vremena i energije.
Locked