Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Poznajete li okolinu Sarajeva?

Da
81
72%
Ne
31
28%

Total votes: 112

riko-ga

#26 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by riko-ga »

Dobra tema. :thumbup:

Mislim da je sve do potrebe.Ako nemas potrebu ici u Vogoscu a u istoj nema neki dogadjaj za tebe(kulturni,sportski....) ne vidim razlog zasto ici.Turisticki?

Evo i ja dok me posao nije natjerao nisam poznavao grad u detalje.OK znam sve djelove orjentalno i za 5-10 min bi pronasao svaku ulicu ili objekat u gradu.E ali kada te posao natjera upoznas sve :D .Neko rece kako ima problema sa ulicama.I ja takodje.Nevjerovatno kako lose pamtim nazive ulica :cry: Meni je naprimjer Stari grad mnogo visa misterija :D od N.grada,N.Sarajeva i Centra naprimjer.One ulicice ,cikmice....

Jedne prilike sam trebao u ulicu Sadzak??.I po inercije (posto nisam znao gdje je ) krenem prema Starom Gradu.A da nebi lutao odem do taksiste da me uputi u kom djelu je ta ulica.I na moje zaprepastenje covjek me poslao prema Dogledima.
amrica

#27 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by amrica »

:?

joj teme bezze...

Naucila sam gdje je Dobrinja kad sam polozila vozacki, rekao stari gledaj zice od trole i na kraju je Dobrinja...(taze trola bila :D )

I dan danas brkam socijalno i pofalice, novi grad i novo sarajevo

a tek faze po AP ajooj kad mi neko kaze ja sam u abc fazi... isto kao da je na marsu...

ili dobrinja 1234 :skoljka:

Ali poznajem "toponime", sve vazne kafane, ptt, tv,...

Poslije rata sam puno skitala okolo, znam sva ta prigradska mjesta bolje nego Dobrinju.

Rodjena u centru, 10 min do osnovne, 5 do srednje, 15 do faxa....a poslova raznih, svugdje :-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#28 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by -LIBERO- »

Ja se znam cesto korisiti onom "...sve ispod Marijonog Dvora nije rajvoSa..." :D . Al' to koristim ,namjenski :D ,cisto kad' zelim zezati raju koja zivi u N.Sarajevu I N.Gradu..kao i kada se radi o raspravama na relaciji Sarajevo vs. Zeljo. :D

A to da neko nikada nije bio na vrelu bosne,ili Bjelasnici,Igmanu,Jahorini..Hadzicima,Butmiru,Vogosci :shock: ,Ilidzi (pa Ilidzu znam skoro pa u ulicu)..e to mi nije jasno nikako.

Jedino takvo nesto bih mogao "opravdati" da se radi o ljudima koji il' nemaju automobil i vozacku,il su onako interesno jako limitirani. Ja trece opravdanje za takvo sta ne vidim,narocito ako neko ima vise od 17,18...20 godina.(il' cak vise :shock: )

Mi ,k'o raja onako,vrlo cesto subotom ili nedjeljom,potrpamo se u dva -tri auta,i zapicimo put Tuzle,Jajca,Gradacca,Travnika,Mostara,Konjica ...i provedemo tamo po cijeli dan. To nam vec postaje neki vid rituala,cim uskladimo termine da smo onako "coporativno" slobodni zapicimo za neki od gradova,gradica,naselja ili planinskih predjela..gotiva prava :dance: :thumbup: :bih:

p.s a da ne pricam po kakvim sam vrletima bio prateci Sarajevo u ovoj nasoj premijer ligi,da se najezis :D ..al' sve je to supr,dozivljaj,putovanje ,druzenje..nemaju pojma sta propustaju ljudi koji ne putuju ovom nasom BiH ;-)
Last edited by -LIBERO- on 26/08/2011 00:07, edited 1 time in total.
azurna_obala

#29 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by azurna_obala »

Iako nisam iz Sarajeva, tokom godina studiranja upoznala sam veliki dio grada, a u planu imam upoznati sve one dijelove u koje još nisam zavirila. A sarajlije, posebno cure misle da su neprikosnovene, ma kakva šira okolina đe ćeš to!!!??? To je za seljake... Daj ima pistu od asfalta i bježi :roll:
Ma.Le.Na

#30 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Ma.Le.Na »

uhhhhhhhhhhhhhhhh :roll:
heeere we go again :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
riko-ga

#31 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by riko-ga »

sanabe wrote:
riko-ga wrote:Dobra tema. :thumbup:

Mislim da je sve do potrebe.Ako nemas potrebu ici u Vogoscu a u istoj nema neki dogadjaj za tebe(kulturni,sportski....) ne vidim razlog zasto ici.Turisticki?

Evo i ja dok me posao nije natjerao nisam poznavao grad u detalje.OK znam sve djelove orjentalno i za 5-10 min bi pronasao svaku ulicu ili objekat u gradu.E ali kada te posao natjera upoznas sve :D .Neko rece kako ima problema sa ulicama.I ja takodje.Nevjerovatno kako lose pamtim nazive ulica :cry: Meni je naprimjer Stari grad mnogo visa misterija :D od N.grada,N.Sarajeva i Centra naprimjer.One ulicice ,cikmice....

Jedne prilike sam trebao u ulicu Sadzak??.I po inercije (posto nisam znao gdje je ) krenem prema Starom Gradu.A da nebi lutao odem do taksiste da me uputi u kom djelu je ta ulica.I na moje zaprepastenje covjek me poslao prema Dogledima.
Nije bolan Dogledi, vec Doglodi :lol: :lol: :lol:
Ja ne'am pojma dje je sta. Spadam u tu grupu ljudi koji se krecu kuda i tramvaj trojka :roll:
Bila i na Vrelu Bosne, Bjelasnici, Igmanu,Jahorini.. Hadzicima, Butmiru, Vogosci, Ilidzi, ali i dalje ne znam dje je koja ulica npr :roll: pa nisam taksista :cry:
Greska u kucanju :mrgreen:
bach

#32 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by bach »

Problem je i što je grad naopako napravljen: Sve je u Centru.

Beč je NPR to drugačije napravio. Fakulteti, sjedišta velikih kompanija i državne službe su disperziarane po cijelom gradu, a skoro svaki kvart ima kino, muzej, spomenike...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#33 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Chmoljo »

Ma.Le.Na wrote:uhhhhhhhhhhhhhhhh :roll:
joj, znaš šta... koliko sam samo puta vido nipodaštavanje ljudi koji žive u centru, naspram onih koji su u Vogošći npr. mislim, ono, konkretne stvari... a sve lafo urbana omladina.

a kako su žene, jednostavno, zavidnije, taštije, to je kod njih i prisutnije. iako, znam hejbet Vogošćanki, kojima FGR nije ni do koljena... al' štaš' :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Chmoljo »

bach wrote:

Beč je NPR to drugačije napravio. Fakulteti, sjedišta velikih kompanija i državne službe su disperziarane po cijelom gradu, a skoro svaki kvart ima kino, muzej, spomenike...
pa opet, Sarajevo nije New York, da ga se moglo odmah planski graditi ;-)

polako, biće... valjda... nekad :mrgreen:
Ma.Le.Na

#35 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Ma.Le.Na »

bach wrote:

nije to problem
problem je u dostupnosti tih naselja
..povezanosti linijama sa gradom..
da se radi o ljenosti - ne...ja redovno tulumarim mahalama vratnickim..pjesice...dusa mi je otkrivati nesto novo
ali realno..ova naselja nisu blizu mjestu gdje ja zivim
ja ne vozim...ganjati autobuse..ok...ali nekad iskreno ne mogu te peglancije..

bila sam u Stuttgartu jedno kratko vrijeme...citavu okolicu mu obisla..
zasto? zato sto S Bahnom nije frka sjesti i otici...i opet znas da ga imas svakih 5 min i za povratak..

sad ce se neko naci da kaze da nije preko svijeta..nije...ali nije vala ni blizu
Ma.Le.Na

#36 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Ma.Le.Na »

Chmoljo wrote:
Ma.Le.Na wrote:uhhhhhhhhhhhhhhhh :roll:
joj, znaš šta... koliko sam samo puta vido nipodaštavanje ljudi koji žive u centru, naspram onih koji su u Vogošći npr. mislim, ono, konkretne stvari... a sve lafo urbana omladina.

a kako su žene, jednostavno, zavidnije, taštije, to je kod njih i prisutnije. iako, znam hejbet Vogošćanki, kojima FGR nije ni do koljena... al' štaš' :mrgreen:

znas sta :D
svakoga ko mi takne u seher nipodastavam :D
svidjalo se to nekome ili ne
pun mi je....svakakve sorte koja pljuje po mom gradu...mojoj ljubavi

et :x
Bakir1

#37 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Bakir1 »

ja nisam iz sarajeva,opravdavam ljude koji nikada nisu imali potrebe otici dalje od semafora na ciglanama ali me isto tako fascinira kako ti ljudi nikada nisu osjetili zelju da odu malo dalje van tog istog sarajeva.
raja sa fakulteta dolazak u visoko dozivljava kao putovanje samo sto jos rezervne gace nisu nosili sa sobom kada su dolazili a o psihickom pritisku da ce se izgubiti dok dodju do visokog uzaludno je trositi piksele.
priroda posla kojeg radim je takva da sam znao u sarajevo ici i do 5 puta dnevno i to je toliko bezveze postalo da je zanemarivo kao napor.
mene bi ako nista drugo zainteresovalo kuda se sve moze doci do visokog,ljudi za put od hadzica-kreseva-kiseljaka-visokog nikada nisu culi a uzimam ga kao banalan primjer.
npr do bosanke krupe se moze doci iz najmanje 6 razlicitih pravaca vidjeti pola bosne a da pri tome razlika na putu od 300 + kilometara bude samo 50 km.
Last edited by Bakir1 on 26/08/2011 00:26, edited 1 time in total.
kurty

#38 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by kurty »

JThomas wrote:bolji sam sa brezom, fojnicom, kreševom i kiseljakom nego sa hrasnicom, vogošćom i hadžićima.
Sad znas gdje u brezi ima dobro pojest, popit... znas gdje ima kupiti parfema za 5km, a pri tome i razbiti bocu :lol: :lol: :lol:
bach

#39 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by bach »

Ma.Le.Na wrote:
bach wrote:

nije to problem
problem je u dostupnosti tih naselja
da se radi o ljenosti - ne...ja redovno tulumarim mahalama vratnickim..pjesice...dusa mi je otkrivati nesto novo

zasto? zato sto S Bahnom nije frka sjesti i otici...i opet znas da ga imas svakih 5 min i za povratak..

sad ce se neko naci da kaze da nije preko svijeta..nije...ali nije vala ni blizu

To si u pravu, mislim da iza devet navečer nema nikakvog prevoza za Visoko, Ilijaš ili Brezu...Ni voza ni busa, ništa... Bruka...
Mr. Brightside

#40 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Mr. Brightside »

od svih opcina najmanje poznajem stari grad, cini li me to manje vrijednim "sarajlijom"?
kurty

#41 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by kurty »

'
sophieEl

#42 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by sophieEl »

rashtiman wrote:
Qler wrote:Prosle godine sam prvi put bio na Skakavcu, na vrelu Bosne sam bio x puta, Vogoscu, Hrasnicu, Butmir relativno dobro poznajem, nisam nikad bio u Sokolovic Koloniji, Rajlovac, Zabrdje isto tako dobro poznajem, U Fojnici sam bio par puta, Breza i Zupca isto tako, Dabravine, Vares poznajem, Olovo samo u prolazu, Kreševo nikada.

Cesto sam poslom na putu pa sam obisao dosta gradova, a i dosta sam obisao iz cejfa, studirao sam u Mostaru godinu dana, pa sam i njega dobro upoznao, pa onda Buna, Počitelj, Konjic... Sjeverno Doboj, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Prijedor... Nisam nikad bio u Bihacu, Cazinu i V.Kladusi... Gorazde isto tako, ali nisam bio u Foci...

U glavnom, vise-manje, sve gradove u BiH sam obisao, i znam bar toliko gdje je centar, gdje se kafa moze popiti :)
Moras svratiti u Paneru :D najbolja pekara u gradu :thumbup:
ja čula da su je turci okupirali :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#43 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Toto »

jes ovo ti iz orijentalnog dijela Sarajeva
joj kad te sad zalijepe ove sa-x lektoruse :run:
riko-ga

#44 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by riko-ga »

Toto wrote:

jes ovo ti iz orijentalnog dijela Sarajeva
joj kad te sad zalijepe ove sa-x lektoruse :run:
Ma sta me briga.Bar znam gdje je Sadzak :run: :mrgreen:
pin-up

#45 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by pin-up »

sanabe wrote: Ja ne'am pojma dje je sta. Spadam u tu grupu ljudi koji se krecu kuda i tramvaj trojka :roll:
Bila i na Vrelu Bosne, Bjelasnici, Igmanu,Jahorini.. Hadzicima, Butmiru, Vogosci, Ilidzi, ali i dalje ne znam dje je koja ulica npr :roll: pa nisam taksista :cry:
Ma.Le.Na wrote: problem je u dostupnosti tih naselja

amrica wrote::?

joj teme bezze...

Naucila sam gdje je Dobrinja kad sam polozila vozacki, rekao stari gledaj zice od trole i na kraju je Dobrinja...(taze trola bila :D )

I dan danas brkam socijalno i pofalice, novi grad i novo sarajevo

a tek faze po AP ajooj kad mi neko kaze ja sam u abc fazi... isto kao da je na marsu...

ili dobrinja 1234 :skoljka:

Ali poznajem "toponime", sve vazne kafane, ptt, tv,...

Poslije rata sam puno skitala okolo, znam sva ta prigradska mjesta bolje nego Dobrinju.

Rodjena u centru, 10 min do osnovne, 5 do srednje, 15 do faxa....a poslova raznih, svugdje :-)
To je otprilike to...
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#46 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by bordo gandalf »

sophieEl wrote:
rashtiman wrote:
Qler wrote:Prosle godine sam prvi put bio na Skakavcu, na vrelu Bosne sam bio x puta, Vogoscu, Hrasnicu, Butmir relativno dobro poznajem, nisam nikad bio u Sokolovic Koloniji, Rajlovac, Zabrdje isto tako dobro poznajem, U Fojnici sam bio par puta, Breza i Zupca isto tako, Dabravine, Vares poznajem, Olovo samo u prolazu, Kreševo nikada.

Cesto sam poslom na putu pa sam obisao dosta gradova, a i dosta sam obisao iz cejfa, studirao sam u Mostaru godinu dana, pa sam i njega dobro upoznao, pa onda Buna, Počitelj, Konjic... Sjeverno Doboj, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Prijedor... Nisam nikad bio u Bihacu, Cazinu i V.Kladusi... Gorazde isto tako, ali nisam bio u Foci...

U glavnom, vise-manje, sve gradove u BiH sam obisao, i znam bar toliko gdje je centar, gdje se kafa moze popiti :)
ja čula da su je turci okupirali :D
Znaju sta valja :D
Not My Idea

#47 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Not My Idea »

Chmoljo wrote:
no, to što kažeš... gđa je jednostavno glupa :mrgreen:
jednostavno, zena je nepismena.
Mr. Brightside

#48 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Mr. Brightside »

u redu je ulice ne znati, ali naselja ili cak citave opcine?
a znas gdje je manhattan? :)
Ripicipi

#49 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Ripicipi »

rashtiman wrote:

:D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#50 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by PipiDugaDevetka »

Zna li neko, osim @Čmolje, gdje ta hbna Drozgometva?

Zašto je Sarajlijama važna ta Drozgometva?
U Drozgometvi se rodio Ali-paša. Po njemu se zovu Ali-pašin most, Ali-pašino polje, Ali-pašina džamija (najljepša),...
M. Hadžijahić,Sarajevske džamijeII, str. 219. b.

Dobrotvor džamije, Hadim Ali-paša, bio je bosanski sandžakbeg od 7. maja 1557. godine, do decembra iste godine.Oporukom od oktobra 1557. odredio je da se uz njegov grob, uzdonji tok potoka Koševa, podigne džamija i u tu svrhu jeostavio trećinu imetka. Džamija je sagrađena 1560/1561.godine i predstavlja najljepši spomenik turske arhitekture uSarajevu.
Ali-paša je bio rodom iz sela Drozgometve kraj Hadžića, nedaleko od Sarajeva.
Locked