mentalist wrote:Svake nedelje, pretjeranoprljavi Hare wrote:Dobro je šta pročitati i na ovu temu,već sam pomislio da bezveze svake nedelje
usmrdim ruke na DRNČ i ulje!to ni Tito nije tako zahtijevao
neka Hareta...mirnije spavam
mentalist wrote:Svake nedelje, pretjeranoprljavi Hare wrote:Dobro je šta pročitati i na ovu temu,već sam pomislio da bezveze svake nedelje
usmrdim ruke na DRNČ i ulje!to ni Tito nije tako zahtijevao
USA i GB s jedne strane ostali bi bez Turske kao značajnog saveznika, obzirom na pretpostavljene konfrontacije USA sa njenim interesnim saveznicima. Ne vjerujem da bi Turska, u ratu svjetskih razmjera, ostala vjerna NATO politici na štetu regionalnih interesa i mogućnošću za dominacijom velikog teritorijalnog prostranstva...Skijaš wrote:poznanik wrote:NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka.Skijaš wrote:Kud sav NATO, tu i mala Bosna.
BiH posebno...a možeš li to malo detaljnije ? Kako bi došlo do fragmentacije NATO saveza i u čiju korist ?
Može li konkretan primjer ili bar hipotetička situacija ? Spominješ fragmentaciju NATO saveza u dva ili više bloka, to je velika stvar koju se ne može pojasniti sa dvije rečenice. Ako nemaš sad vremena da objasniš, odgovori kasnije, bolje i to nego ovako maglovito.poznanik wrote:USA i GB s jedne strane ostali bi bez Turske kao značajnog saveznika, obzirom na pretpostavljene konfrontacije USA sa njenim interesnim saveznicima. Ne vjerujem da bi Turska, u ratu svjetskih razmjera, ostala vjerna NATO politici na štetu regionalnih interesa i mogućnošću za dominacijom velikog teritorijalnog prostranstva...Skijaš wrote:poznanik wrote: NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka.
BiH posebno...a možeš li to malo detaljnije ? Kako bi došlo do fragmentacije NATO saveza i u čiju korist ?
NATO jeste najmocniji vojni savez u istoriji covjecanstva ( malo surfajte i zastrasujuca je to snaga trenutno pod komandom USA ) necu pretjerati ako kazem da je situacija danas kao 1939 sa nacistickom NjemackomSkijaš wrote:poznanik wrote:NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka.Skijaš wrote:Kud sav NATO, tu i mala Bosna.
poznanik wrote:NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka. BiH posebno...
Skijaš wrote:a možeš li to malo detaljnije ? Kako bi došlo do fragmentacije NATO saveza i u čiju korist ?
poznanik wrote:USA i GB s jedne strane ostali bi bez Turske kao značajnog saveznika, obzirom na pretpostavljene konfrontacije USA sa njenim interesnim saveznicima. Ne vjerujem da bi Turska, u ratu svjetskih razmjera, ostala vjerna NATO politici na štetu regionalnih interesa i mogućnošću za dominacijom velikog teritorijalnog prostranstva...
Ja priznajem - zaista nisam vojni ili vojnopolitički strateg i nisam u tolikoj mjeri dovoljno upoznat sa detaljima koji bi mi dali osnov za odgovor koji tražišSkijaš wrote:Može li konkretan primjer ili bar hipotetička situacija ? Spominješ fragmentaciju NATO saveza u dva ili više bloka, to je velika stvar koju se ne može pojasniti sa dvije rečenice. Ako nemaš sad vremena da objasniš, odgovori kasnije, bolje i to nego ovako maglovito.
Ekonomska teorija kaže da je Moneta (Hard currency) novacBaudelaire wrote:Ne znam u kom smislu vidiš ženu kao osnovu rata. To je možda bio razlog za rat prije više hiljada godina, danas toga nema, jer oni koji bi počinjali rat već imaju zbog novca i moći 90% žena na planeti dostupno, samo ako ih žele.
Bilo bi idealno da je tako, da možda u Oslu nije razbuđen "lav koji spava", koji stvarno nikad nije ni zaspao već samo "drijemao" ...Chmoljo wrote:...rekao bih da je konstanta stanje rata i napetosti, a ne mira i relaksacije. Breivik kojeg neki ovdje pominju, je napravio kontraefekat, bar u Norveškoj. Na njegovu žalost (ako uopšte u tom stvorenju postoji trunka sasvjesti)...
jeste, ali kad krene rasprava na politici o potpisivanju Daytona, ja se često sjetim jednog grafita: Potpisuj Alija, nek' je ko avlija.Baudelaire wrote:Jako dobar post Chmoljo, interesantna tačka gledišta, i ja bih volio da si upravu, međutim meni nekako djeluje da je previše potlačenog naroda u svijetu, a takvima je najlakše manipulisati. Da li će se pobuniti muslimani, jer im nije dobro ni u njihovim zemljama, a ni Zapad nije za njih to čim se predstavlja. Možda će se dići Kina, sa željom da uzme veći dio kolača, možda će povod biti otcijepljenje neke teritorije negdje u svijetu kao što se npr Kosovo otcijepilo. Ne kažem da se išta od ovog trenutno može i hoće ostvariti, hoću samo reći da svijetom i dalje vlada glupost i nepravda, tako da je svašta moguće očekivati.
ša li bi bilo da si gledo '68 uživo, i tada imao internettest01 wrote:ljudi moji,bit ce to rat bogatih protiv siromasnih,kako vam nije jasno.
opet GB kao primjer.
OK, znači ne bi došlo do cijepanja NATO saveza na dva ili više blokova kao što si prethodno rekao, nego postoji mogućnost da se stvori jaz između Turske i ostatka NATO saveza ? Da te podsjetim :poznanik wrote:Ja priznajem - zaista nisam vojni ili vojnopolitički strateg i nisam u tolikoj mjeri dovoljno upoznat sa detaljima koji bi mi dali osnov za odgovor koji tražišSkijaš wrote:Može li konkretan primjer ili bar hipotetička situacija ? Spominješ fragmentaciju NATO saveza u dva ili više bloka, to je velika stvar koju se ne može pojasniti sa dvije rečenice. Ako nemaš sad vremena da objasniš, odgovori kasnije, bolje i to nego ovako maglovito.![]()
I moji prethodni komentari na ovoj temi su zasnovani na površnom poznavanju geopolitičko-strateških interesa, tako da je svaki takav, i budući, samo hipotetički, uostalom, ubijeđen sam, kao i svačiji ovdje. Nisam siguran da ovdje "foruma" osoba koja je sposobna da obznani konkretan razlog i detalje raspada NATO sistema, ali sam blizak teoriji da bi konfrontacija velikih razmjera podijelila interese antiarapskog i antiislamskog Zapada i Turske - proarapski i proislamski orjentirane. Turska armija je zavidno jaka, a turska ekonomija rapidno jača, što stvara realne preduslove za razmišljanja o dominaciji turskih interesa u svojoj blizini, pa i malo dalje...interesa koji su najvjerovatnije protivni interesima USA i GB.
Mlađi si, i vjerovatno se ne sjećaš euforije i ratnog raspoloženja mladih Amerikanaca '90-tih, u prvom Iračkom ratu, raspoloženju sličnom kakvo vlada i danas, možda ne toliko intezivno, a sve u vrijeme i okolnostima u kojim se odlično živi.Chmoljo wrote:...što se u Kini i Rusiji bude bolje živjelo, biće manje razloga za ratovanjem. zato tipujem jedino na neku katastrofu u vidu gubitka neophodnog strateškog resursa kao okidač za rat na tolikom nivou. u interesu velikih sila će biti da situacija bude kontrolisana, a Kina i Rusija nisu u dobroj poziciji kao SAD u Drugom svjetskom ratu, gdje se moglo bubati sa parolama, dok je rat bio preko okeana. i tada je u USA bilo masa nezainteresovanih. zašto? ma jer se dobro živjelo, tek se izašlo iz recesije, a vojna industrija je donijela dodatni zamah.
2012 je novi početakŠef wrote:Ko zna kakav se scenarij sprema. Ne bi me čudilo da Rus i Amer opet budu na istoj strani, ali Treći svjetski rat ujedno znači i smak svijeta. Uopšte nije bitno ko će s kim a ko protiv koga, jer nas na kraju neće biti.