Treći svjetski rat

Locked
popajic

#26 Re: Treći svjetski rat

Post by popajic »

mentalist wrote:
prljavi Hare wrote:Dobro je šta pročitati i na ovu temu,već sam pomislio da bezveze svake nedelje
usmrdim ruke na DRNČ i ulje! :D
Svake nedelje, pretjerano :mrgreen: to ni Tito nije tako zahtijevao
:D
neka Hareta...mirnije spavam :wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Treći svjetski rat

Post by Truba »

ništa se bitno neće dešavati za naših života
možda +- 10% promjene
poznanik

#28 Re: Treći svjetski rat

Post by poznanik »

Skijaš wrote:
poznanik wrote:
Skijaš wrote:Kud sav NATO, tu i mala Bosna.
NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka.
BiH posebno...
:-D a možeš li to malo detaljnije ? Kako bi došlo do fragmentacije NATO saveza i u čiju korist ?
USA i GB s jedne strane ostali bi bez Turske kao značajnog saveznika, obzirom na pretpostavljene konfrontacije USA sa njenim interesnim saveznicima. Ne vjerujem da bi Turska, u ratu svjetskih razmjera, ostala vjerna NATO politici na štetu regionalnih interesa i mogućnošću za dominacijom velikog teritorijalnog prostranstva...
Skijaš

#29 Re: Treći svjetski rat

Post by Skijaš »

poznanik wrote:
Skijaš wrote:
poznanik wrote: NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka.
BiH posebno...
:-D a možeš li to malo detaljnije ? Kako bi došlo do fragmentacije NATO saveza i u čiju korist ?
USA i GB s jedne strane ostali bi bez Turske kao značajnog saveznika, obzirom na pretpostavljene konfrontacije USA sa njenim interesnim saveznicima. Ne vjerujem da bi Turska, u ratu svjetskih razmjera, ostala vjerna NATO politici na štetu regionalnih interesa i mogućnošću za dominacijom velikog teritorijalnog prostranstva...
Može li konkretan primjer ili bar hipotetička situacija ? Spominješ fragmentaciju NATO saveza u dva ili više bloka, to je velika stvar koju se ne može pojasniti sa dvije rečenice. Ako nemaš sad vremena da objasniš, odgovori kasnije, bolje i to nego ovako maglovito.
simpozijum delirijum

#30 Re: Treći svjetski rat

Post by simpozijum delirijum »

Skijaš wrote:
poznanik wrote:
Skijaš wrote:Kud sav NATO, tu i mala Bosna.
NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka.
BiH posebno...
NATO jeste najmocniji vojni savez u istoriji covjecanstva ( malo surfajte i zastrasujuca je to snaga trenutno pod komandom USA ) necu pretjerati ako kazem da je situacija danas kao 1939 sa nacistickom Njemackom
cilj NATO je i to se vise ne krije ; totalna dominacija nad svjetskim resursima i obezbjedjenje kapitala za najvece korporacije, a ko se suprostavi ?
bit ce unisten !
nije slucajno da se drzave poput Venecuele , Irana , Pakistana i jos par drugih drzava uz Kinu i Rusiju rapidno naoruzavaju jer znaju za te planove spremaju se za skoru agresiju te NATO mashinerije
ne zelim biti zlosutan ali i sa Libijom i sa uopste situacijom na bliskom istoku i na euroazijskom podrucju ( Afganistan , Pakistan , dvije Koreje i itd...)
konacni obracun je blizu :run:
srecom i u NATO clanicama , poput Norveske na primjer , polako se povlace iz te ludnice ( povukli su avione iz napada na Libiju ) a i ostale clanice gundjaju zbog enormnih troskova i gubitaka koje trpe u Afganistanu na primjer
na primjeru Afganistana vidimo da NATO nije tako solidaran; Amerikanci i Britanci trpe najvece gubitke ne samo sto ih ima najvise vec svi ostali cuvaju svoje dupe i izbjegavaju sukobe sa gerilcima
nadam se raspadu NATO u ime svjetskoga mira :thumbup:
Baudelaire

#31 Re: Treći svjetski rat

Post by Baudelaire »

Malo je nezahvalno prognozirati da li će se ovakve stvari desiti, i ako se dese, u kom vremenskom periodu ih možemo očekivati. Mislim da svijet u ovakvoj neravnoteži u svim aspektima neće moći da opstane još dugo i da će se pojaviti težnja za prevlasti, bilo jedne religije, bilo jedne rase, bilo jednog pakta odnosno saveza. Amerika godinama izigrava svjetskog policajca i ostvaruje kroz milione ubijenih svoje interese prosipajući šuplju o demokratiji, a svijet to nijemo gleda. Kad Kina, Rusija ili možda neko treći odluči da je dosta može doći do nekog sukoba. Mislim da će eventualni Treći svjetski rat biti puno sličniji Prvom nego Drugom, jer, mada je i Drugi bio rat iz interesa, ipak se ratovalo protiv fašizma i svako normalan bi stao na stranu antifašista. Prvi je bio iz čistog interesa, a vjerujem da bi i Treći bio takav, jer ne vjerujem da neko zlo tipa fašizma može ujediniti čitav svijet protiv sebe.
HM 2011

#32 Re: Treći svjetski rat

Post by HM 2011 »

Fašizam je nastao iz interesa, ergo, II svj rat - zbog interesa....

Valuta ili u perverznim situacijama Žena

To su kroz historiju čovječanstva DVA VAŽEĆA RAZLOGA ZA RAT....
Baudelaire

#33 Re: Treći svjetski rat

Post by Baudelaire »

Ne znam u kom smislu vidiš ženu kao osnovu rata. To je možda bio razlog za rat prije više hiljada godina, danas toga nema, jer oni koji bi počinjali rat već imaju zbog novca i moći 90% žena na planeti dostupno, samo ako ih žele.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: Treći svjetski rat

Post by Chmoljo »

interesantno je vidjeti kako svi kontaju da se stanje može promijeniti bukvalno preko noći. naravno, kada smo u školi učili o padu Rimskog Carstva pisalo je - rim su uništili barbari na čelu sa Odoakarom 456. n.e. i to je to.

a generalno, pad je počeo mnogo ranije. i postepeno je to išlo, trajalo desecima godina, stoljećima. jednog dana je Rim bio toliko slab, da je jednostavno popustio. i to nikoga tada nije iznenadilo.

možda je jedini događaj koji je 'iznenadio' aktuelnu generaciju bio Prvi svjetski rat. pa su zato bili brojni komentari kako je to 'rat svih ratova', kako se 'nikada nešto slično neće ponoviti', kako je taj rat 'defenitivan kraj ratovanja ljudskog roda' i slične gluposti.

Drugi svjetski rat uopšte nije bio iznenađenje.

od tada, Svijet je malen. i Svjetski rat nikada nije prestao. u nekom mom shvatanju, rat je politika oružanim sredstvima. Hladni rat je imao idealan naziv. i bio je svjetski. čini se da je bila neka vrsta pauze tokom devedestih, dok je Rusija krpila svoje čakšire, a Kina tek nadolazila. mi za to vrijeme smo imali prečih stvari pred sobom.

jedine stvari koje se bitno mijenjaju su ove 'revolucije' po arapkom svijetu, ali mi se čini već sada da će njihova ostavština biti manja od onih nemira '68. pad kreditnog rejtinga SAD, sve i da bude imao one posljedice koje mnogi sa zluradošću priželjkuju (radujte se braćo kada nam Kina i Rusiju krenu pravdu dijeliti) neće se desiti preko noći. tolike Imperije nisu jedan čovjek, da ih može pojesti noć. da mogu nestati bez traga. to je proces... kao što je i njihov uspon bio proces.

dakle, rekao bih da je konstanta stanje rata i napetosti, a ne mira i relaksacije. Breivik kojeg neki ovdje pominju, je napravio kontraefekat, bar u Norveškoj. na njegovu žalost (ako uopšte u tom stvorenju postoji trunka sasvjesti).

u svakom slučaju, ne želim prisustvovati ničem od tog. i jedan rat je mnogo.
cyprus

#35 Re: Treći svjetski rat

Post by cyprus »

Prvo, ne vjerujem da bi WW3 mogla podnijet Zemlja, pogotovo ako imamo u vidu postojanje nuklearnog naoružanja. A i možda sam naivan pa vjerujem da je ljudsko društvo dostiglo taj nivo da ratovi svjetskih razmjera nisu vjerovatna opcija... E jedino kad bi zavladala totalna nestašica hrane, vode, resursa... onda ne znam šta bi bilo :roll:

Al eto za taj eventualni scenarij svjetskog rata, mislim da bi glavni protivnici bili NATO sa jedne strane i Kina, Rusija i Iran sa druge... Težište tog rata vjerovatno ne bi bilo u Evropi (osim krajnje istočne), nego na Bliskom i Dalekom istoku te Africi...
poznanik

#36 Re: Treći svjetski rat

Post by poznanik »

poznanik wrote:NATO pakt je USA i GB, svi ostali su "janjci za ražanj". Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka. BiH posebno...
Skijaš wrote::-D a možeš li to malo detaljnije ? Kako bi došlo do fragmentacije NATO saveza i u čiju korist ?
poznanik wrote:USA i GB s jedne strane ostali bi bez Turske kao značajnog saveznika, obzirom na pretpostavljene konfrontacije USA sa njenim interesnim saveznicima. Ne vjerujem da bi Turska, u ratu svjetskih razmjera, ostala vjerna NATO politici na štetu regionalnih interesa i mogućnošću za dominacijom velikog teritorijalnog prostranstva...
Skijaš wrote:Može li konkretan primjer ili bar hipotetička situacija ? Spominješ fragmentaciju NATO saveza u dva ili više bloka, to je velika stvar koju se ne može pojasniti sa dvije rečenice. Ako nemaš sad vremena da objasniš, odgovori kasnije, bolje i to nego ovako maglovito.
Ja priznajem - zaista nisam vojni ili vojnopolitički strateg i nisam u tolikoj mjeri dovoljno upoznat sa detaljima koji bi mi dali osnov za odgovor koji tražiš :(
I moji prethodni komentari na ovoj temi su zasnovani na površnom poznavanju geopolitičko-strateških interesa, tako da je svaki takav, i budući, samo hipotetički, uostalom, ubijeđen sam, kao i svačiji ovdje. Nisam siguran da ovdje "foruma" osoba koja je sposobna da obznani konkretan razlog i detalje raspada NATO sistema, ali sam blizak teoriji da bi konfrontacija velikih razmjera podijelila interese antiarapskog i antiislamskog Zapada i Turske - proarapski i proislamski orjentirane. Turska armija je zavidno jaka, a turska ekonomija rapidno jača, što stvara realne preduslove za razmišljanja o dominaciji turskih interesa u svojoj blizini, pa i malo dalje...interesa koji su najvjerovatnije protivni interesima USA i GB.
Baudelaire

#37 Re: Treći svjetski rat

Post by Baudelaire »

Jako dobar post Chmoljo, interesantna tačka gledišta, i ja bih volio da si upravu, međutim meni nekako djeluje da je previše potlačenog naroda u svijetu, a takvima je najlakše manipulisati. Da li će se pobuniti muslimani, jer im nije dobro ni u njihovim zemljama, a ni Zapad nije za njih to čim se predstavlja. Možda će se dići Kina, sa željom da uzme veći dio kolača, možda će povod biti otcijepljenje neke teritorije negdje u svijetu kao što se npr Kosovo otcijepilo. Ne kažem da se išta od ovog trenutno može i hoće ostvariti, hoću samo reći da svijetom i dalje vlada glupost i nepravda, tako da je svašta moguće očekivati.
fatamorgana

#38 Re: Treći svjetski rat

Post by fatamorgana »

Jel' to pocelo?
HM 2011

#39 Re: Treći svjetski rat

Post by HM 2011 »

Baudelaire wrote:Ne znam u kom smislu vidiš ženu kao osnovu rata. To je možda bio razlog za rat prije više hiljada godina, danas toga nema, jer oni koji bi počinjali rat već imaju zbog novca i moći 90% žena na planeti dostupno, samo ako ih žele.
Ekonomska teorija kaže da je Moneta (Hard currency) novac
a Valute (Currency) može biti sve pokretno:

1. Zlato srebro i ostali plemeniti metali,
2. RUde i rudna bogatstva,
3. Plodne oranice,
4. Intelektualne usluge,

izmisli bilo šta.....

Možda bi Materijalna korist bi precizniji izraz....

A neobično je da se čudiš za ovaj aspekt jedna Žena kao motivator za rat ?

Žene su uticale na raspad i rast imperija od kada je svijeta i vijeka.....

Kina i Indija imaju oko 2.5 milijardi stanovnika zajedno, a to je kao Amerika EU i Rusija x 2 ????
kantazasmece

#40 Re: Treći svjetski rat

Post by kantazasmece »

Nek rade sta im je volja samo dalje od moje kuce...
zemo_online

#41 Re: Treći svjetski rat

Post by zemo_online »

ljudi moji,bit ce to rat bogatih protiv siromasnih,kako vam nije jasno.
opet GB kao primjer.
poznanik

#42 Re: Treći svjetski rat

Post by poznanik »

Chmoljo wrote:...rekao bih da je konstanta stanje rata i napetosti, a ne mira i relaksacije. Breivik kojeg neki ovdje pominju, je napravio kontraefekat, bar u Norveškoj. Na njegovu žalost (ako uopšte u tom stvorenju postoji trunka sasvjesti)...
Bilo bi idealno da je tako, da možda u Oslu nije razbuđen "lav koji spava", koji stvarno nikad nije ni zaspao već samo "drijemao" ... :(
Spejs

#43 Re: Treći svjetski rat

Post by Spejs »

Teško da će nuklearne sile poput Amerike,Kine ili Rusije ratovati između sebe.

Ne vjerujem da je iko toliko lud da pokrene sukob koji vodi u propast.

Ako se negdje i desi nuklearni sukob on će najvjerovatnije biti na relaciji Pakistan-Indija.
Chmoljo

#44 Re: Treći svjetski rat

Post by Chmoljo »

Baudelaire wrote:Jako dobar post Chmoljo, interesantna tačka gledišta, i ja bih volio da si upravu, međutim meni nekako djeluje da je previše potlačenog naroda u svijetu, a takvima je najlakše manipulisati. Da li će se pobuniti muslimani, jer im nije dobro ni u njihovim zemljama, a ni Zapad nije za njih to čim se predstavlja. Možda će se dići Kina, sa željom da uzme veći dio kolača, možda će povod biti otcijepljenje neke teritorije negdje u svijetu kao što se npr Kosovo otcijepilo. Ne kažem da se išta od ovog trenutno može i hoće ostvariti, hoću samo reći da svijetom i dalje vlada glupost i nepravda, tako da je svašta moguće očekivati.
jeste, ali kad krene rasprava na politici o potpisivanju Daytona, ja se često sjetim jednog grafita: Potpisuj Alija, nek' je ko avlija.

iako sam ja zadnji koji bi branio dotičnog, šta reći? ma hvala Bogu da se tada već završilo. kamo sreće da nije i prije. ima puno potlačenog naroda, istina, ali u kojim zemljama? onim čiji se glas daleko ne čuje.

što se u Kini i Rusiji bude bolje živjelo, biće manje razloga za ratovanjem. zato tipujem jedino na neku katastrofu u vidu gubitka neophodnog strateškog resursa kao okidač za rat na tolikom nivou. u interesu velikih sila će biti da situacija bude kontrolisana, a Kina i Rusija nisu u dobroj poziciji kao SAD u Drugom svjetskom ratu, gdje se moglo bubati sa parolama, dok je rat bio preko okeana. i tada je u USA bilo masa nezainteresovanih. zašto? ma jer se dobro živjelo, tek se izašlo iz recesije, a vojna industrija je donijela dodatni zamah.

možda će se centri moći izmijeniti, smijeniti na vrhu, ali situacija će biti kontrolisana. ratova je bilo, i biće ih. pa čist primjer je naš rat, koji je bio kontrolisan. vojni uspjesi su bili u međusbnoj zavisnosti sa zelenim stolom.

čisto da nabacim još jednu stvar, mislim da je najveći razlog da NE BUDE rata... internet. :)
Chmoljo

#45 Re: Treći svjetski rat

Post by Chmoljo »

test01 wrote:ljudi moji,bit ce to rat bogatih protiv siromasnih,kako vam nije jasno.
opet GB kao primjer.
ša li bi bilo da si gledo '68 uživo, i tada imao internet :-)
Skijaš

#46 Re: Treći svjetski rat

Post by Skijaš »

poznanik wrote:
Skijaš wrote:Može li konkretan primjer ili bar hipotetička situacija ? Spominješ fragmentaciju NATO saveza u dva ili više bloka, to je velika stvar koju se ne može pojasniti sa dvije rečenice. Ako nemaš sad vremena da objasniš, odgovori kasnije, bolje i to nego ovako maglovito.
Ja priznajem - zaista nisam vojni ili vojnopolitički strateg i nisam u tolikoj mjeri dovoljno upoznat sa detaljima koji bi mi dali osnov za odgovor koji tražiš :(
I moji prethodni komentari na ovoj temi su zasnovani na površnom poznavanju geopolitičko-strateških interesa, tako da je svaki takav, i budući, samo hipotetički, uostalom, ubijeđen sam, kao i svačiji ovdje. Nisam siguran da ovdje "foruma" osoba koja je sposobna da obznani konkretan razlog i detalje raspada NATO sistema, ali sam blizak teoriji da bi konfrontacija velikih razmjera podijelila interese antiarapskog i antiislamskog Zapada i Turske - proarapski i proislamski orjentirane. Turska armija je zavidno jaka, a turska ekonomija rapidno jača, što stvara realne preduslove za razmišljanja o dominaciji turskih interesa u svojoj blizini, pa i malo dalje...interesa koji su najvjerovatnije protivni interesima USA i GB.
OK, znači ne bi došlo do cijepanja NATO saveza na dva ili više blokova kao što si prethodno rekao, nego postoji mogućnost da se stvori jaz između Turske i ostatka NATO saveza ? Da te podsjetim :

-ja : kud sav NATO tu i mala Bosna
--ti : Prvim pucnjem i NATO bi popucao na min. dva bloka. BiH posebno...
---ja : kako bi popucao ?
----ti : ne bi popucao, nego će se možda Turska zamjeriti ostalim saveznicima
-----ja : smiješno :-D

Dakle još jednom, kud sav NATO tu i mala Bosna
poznanik

#47 Re: Treći svjetski rat

Post by poznanik »

Chmoljo wrote:...što se u Kini i Rusiji bude bolje živjelo, biće manje razloga za ratovanjem. zato tipujem jedino na neku katastrofu u vidu gubitka neophodnog strateškog resursa kao okidač za rat na tolikom nivou. u interesu velikih sila će biti da situacija bude kontrolisana, a Kina i Rusija nisu u dobroj poziciji kao SAD u Drugom svjetskom ratu, gdje se moglo bubati sa parolama, dok je rat bio preko okeana. i tada je u USA bilo masa nezainteresovanih. zašto? ma jer se dobro živjelo, tek se izašlo iz recesije, a vojna industrija je donijela dodatni zamah.
Mlađi si, i vjerovatno se ne sjećaš euforije i ratnog raspoloženja mladih Amerikanaca '90-tih, u prvom Iračkom ratu, raspoloženju sličnom kakvo vlada i danas, možda ne toliko intezivno, a sve u vrijeme i okolnostima u kojim se odlično živi.
Šef

#48 Re: Treći svjetski rat

Post by Šef »

Ko zna kakav se scenarij sprema. Ne bi me čudilo da Rus i Amer opet budu na istoj strani, ali Treći svjetski rat ujedno znači i smak svijeta. Uopšte nije bitno ko će s kim a ko protiv koga, jer nas na kraju neće biti.
Sasvim_Obican

#49 Re: Treći svjetski rat

Post by Sasvim_Obican »

Mislim da je govoriti o Trećem svjetskom ratu vrlo deplasirano jer u ovom trenutku ne postoje ni uslovi, ni jasni blokovi, ali ni motivi odnosno ciljevi ratova kao što je to bio u slučaju II Svjetskog rata kada je Hitler odmah po dolasku na vlast najavio revidiranje Versajskih ugovora, a Evropa bila rastrzana vlastitim problemima koji su uslijedili nakon vala krahova burzi, revolucija u Rusiji i slično. Danas - ne postoji militantan političar koji bi mogao pokrenuti takvo ludilo, tako da vjerujem da će jedini ratovi zasad ipak ostati na prostranstvima servera COD-a !
Gothic princess

#50 Re: Treći svjetski rat

Post by Gothic princess »

Šef wrote:Ko zna kakav se scenarij sprema. Ne bi me čudilo da Rus i Amer opet budu na istoj strani, ali Treći svjetski rat ujedno znači i smak svijeta. Uopšte nije bitno ko će s kim a ko protiv koga, jer nas na kraju neće biti.
2012 je novi početak 8-)
Locked