Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Chmoljo »

Laus wrote:
Zavrsice se kad ljudi zavole drzavu. Kod juznih Slovena postoji fenomen shvatanja drzave za neprijatelja iz jednostavnog razloga jer smo vjekovima bili pod okupacijom. Kad Slaveni zavole drzavu u kojoj zive tad ces biti siguran da je okupacija zavrsena.
a države su kao trajna kategorija? :mrgreen: ono, ultimativni peak socijalnog organizovanja :lol:

da si reko entiteti možda bih i povjerovo...
Laus

#27 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

Chmoljo wrote: a države su kao trajna kategorija? .
To ti govorim. Da ih ljudi vole, bile bi.
Chmoljo

#28 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Chmoljo »

:lol: :lol:
Laus

#29 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

Chmoljo wrote::lol: :lol:
Ne znam sta se smijes. Drzave propadaju izkljucivo zbog unutrasnjeg neslaganja ili bukvalne okupacije. Drzave koje imaju unutarnji koncenzus i silu da se odupru okupatorima, opstaju.
Chmoljo

#30 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Chmoljo »

:thumbup:
Komrad

#31 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Komrad »

Laus wrote:
Chmoljo wrote::lol: :lol:
Ne znam sta se smijes. Drzave propadaju izkljucivo zbog unutrasnjeg neslaganja ili bukvalne okupacije. Drzave koje imaju unutarnji koncenzus i silu da se odupru okupatorima, opstaju.
Naravno... Evo zadnji primjer toga jeste Sudan
Nama najblizi primjer raspada zemlje jeste raspad Srbije ili pocetak raspada kako ko zeeli
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by PipiDugaDevetka »

zagazaga wrote:o cemu vi to :?
Neka, pusti @zago,... Uvodničar, između ostalog hoće da zaboravimo šta je bilo, recimo, u Srebrenici:
onoffon wrote:-"Ko smo mi a ko su oni?",..zasto ovo,zasto ono? Stotinu pitanja a kasnije slijedi i ta dokumentacija i cvrsti dokazi o ratu. Beskrajna mezarja i memorijalni centri,sa cini se,bezbroj imena nasih najmilijih.Marš mira koji se vec sedmu godinu odrzava i na kojem ove godine ucestvovalo oko 7.000,ljudi kako iz zemlje tako i iz cijelog svijeta
Čak citira i Zlobu Miloševića da imperativ mira nema alternativu:
onoffon wrote:Pomirenje,tolerancija,mir i pravda moraju biti imperativ i stajati u prvom planu.
Uvodničar se sasvim pristojno obraća forumašima, pa draga @zago, budi sretna da se pojavio @konrad2, biće zanimljivih ubjedjivanja da ''mirno i definitivno potpišemo samouništenje u bh. pojasu gaze''.

Nekako su bljutave diskusije kada nema drgačijeg mišljenja.

@prljavi Hare, mikrofon prepuštam tebi. Ti si ''penicilin'' za konrade.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#33 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by prljavi Hare »

Laus wrote:
armin.i.am wrote: mi cemo super zivjeti 8-)
danas sam se prvi put morao odluciti sta sam po nacionalnosti, 5 minuta sam buljio u pitanje i razmisljao :lol:
To je stvar odgoja. Doduse svaki je covjek ono cime se osjeca ali ogromna vecina se identifikuje sa predcima. Ja znam sta mi je otac, djed, pradjed, cukundjed... i od kad znam za sebe znam sta sam.
Zamisli da Englezu treba 5 minuta da razmisli sta je. :lol:
Koja slučajnost?Pa i ja imam ista saznanja,mislim vezano ze tebe!Možda i preciznija od tebe! ;-)
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#34 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by prljavi Hare »

PipiDugaDevetka wrote:
zagazaga wrote:o cemu vi to :?
Neka, pusti @zago,... Uvodničar, između ostalog hoće da zaboravimo šta je bilo, recimo, u Srebrenici:
onoffon wrote:-"Ko smo mi a ko su oni?",..zasto ovo,zasto ono? Stotinu pitanja a kasnije slijedi i ta dokumentacija i cvrsti dokazi o ratu. Beskrajna mezarja i memorijalni centri,sa cini se,bezbroj imena nasih najmilijih.Marš mira koji se vec sedmu godinu odrzava i na kojem ove godine ucestvovalo oko 7.000,ljudi kako iz zemlje tako i iz cijelog svijeta
Čak citira i Zlobu Miloševića da imperativ mira nema alternativu:
onoffon wrote:Pomirenje,tolerancija,mir i pravda moraju biti imperativ i stajati u prvom planu.
Uvodničar se sasvim pristojno obraća forumašima, pa draga @zago, budi sretna da se pojavio @konrad2, biće zanimljivih ubjedjivanja da ''mirno i definitivno potpišemo samouništenje u bh. pojasu gaze''.

Nekako su bljutave diskusije kada nema drgačijeg mišljenja.

@prljavi Hare, mikrofon prepuštam tebi. Ti si ''penicilin'' za konrade.

Lepo,lepo sastavljeno...nema šta!Ni @konrad ne zna ovako!(kONRADE OPROSTI!) :D
Mene si ubjedio,mir nema alternativu! :oops:
Javi mi se na PP da dogovorimo kada ću ti predati MTS koji krijem tako pomno,a ispostavi se,bez potrebe! :lol:
Morat ćeš TAM-ićem doći,da možeš povući sve u jednoj turi! :D

Imao je Sloba i jačih izjava:"NE ČUJEM DOBRO!!!!" :lol: :lol: :lol: :lol:

Sve u svemu...pismen pokušaj,mora se priznati!Ili je načitan,ili googla nemilice! :dance:
Penicilin

#35 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Penicilin »

Laus wrote::lol: Svojim komentarom si samog sebe deklarisao kao sovinistu. Ja ne mogu uci u tvoju glavu tako da ti ne mogu ni odgovoriti na takvo pitanje.
Da... Šta sam drugo mogao i očekivati od tebe. Ali hajde da pojasnim i odgovorim na tvoju kontraoptužbu. Meni samo nije jasno kako to da u srpskom narodu nema više osjećaja stida i pokajnja zbog zla koje je učinjeno upravo u ime srpstva - ničega drugog. Upravo suprotno. Zato ne razumijem kako neko može s ponosom isticati pripadnost narodu koji je odgovoran za genocid bez istovremenog isticanja žaljenja nad zločinom za koji je taj narod odgovoran. Usamljeni su ti glasovi koji peru srpski obraz.

Srpstvo je u svakom pogledu jedna radikalna zločinačka ideologija prema svim realnim parametrima. Način da se barem donekle povrati čast srpskog imena je prije svega suočavaje sa zločinom. Sva ta priča o indiviuanoj odgovornosti možda je pravno zadovoljavajuća ali ona ne zadovoljava pravdu jer praveda će se tek onda osjetiti kada u Srebrenicu dođe 100.000 Srba da se pokloni žrtvama koje su pobijene u ime srpstva. To će biti suočavanje za zločinom i iskazivanje poštovajna prema žrtvama srpstva. Do tada ste svi saučesnici u tom zločinu.

Eto zato mi nije jasno kako neko može s ponosom isticati da je Srbin i ismijavati ideju zajedničkog identiteta sa svojim bivšim komšijama kolegama i prijateljima. Ja se jednostavno osjetim uvrijeđenim svaki put kad čujem cinično ismijavanje ideje zajedništva u ovoj zemlji. I što je najgore to ismijavanje uvijek dolazi od onih koji danas uživaju u rezultatima zločina. Hočeš li mi objasniti čega u tome ima ljudskog i časnog i na šta si ti to u stvari ponosan?
Laus

#36 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

Da ti odgovorim na sta sam ja kao Srbin ponosan ? Pa da ulazimo u diskusiju imam li ja razlog da budem ponosan na to i to ? Ne pada mi na pamet. Jedna diskusija ne moze i nece promjeniti tvoje sovinisticko misljenje o Srbima. Uostalom i to je tvoje pravo, cijenim iskrenost ali ne ocekuj da sa tobom razgovaram sa ciljem da ti "omeksam" stavove.
jutarnji

#37 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by jutarnji »

Laus wrote:
armin.i.am wrote: mi cemo super zivjeti 8-)
danas sam se prvi put morao odluciti sta sam po nacionalnosti, 5 minuta sam buljio u pitanje i razmisljao :lol:
To je stvar odgoja. Doduse svaki je covjek ono cime se osjeca ali ogromna vecina se identifikuje sa predcima. Ja znam sta mi je otac, djed, pradjed, cukundjed... i od kad znam za sebe znam sta sam.
Ma u redu je sve to, treba to postovati, je l`...
A kako ti mozes biti siguran da ti ga prapraneni nije pristavio, sta ja znam, recimo, mozda ovaj,
Image
:mrgreen:
I da li bi isto tako bio ponosan na svoje pretke da kojim slucajem ustanovis kako potices direktno od
ovog feslije? Ne provociram, tita mi.
Laus

#38 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

jutarnji wrote: Ne provociram, tita mi.
Ne ismijavas se silovanjima Srpkinja za vrijeme Turske okupacije. Gdje bi ti to... Nisi jedini. Samo je licemjerno na jednoj temi ismijavati se patnjama jednog naroda a na drugoj ocekivati razumjevanje za sopstvene patnje od tog istog naroda. Al dobro, svi smo naucili skolu i ne treba se niko vise nicemu cuditi.
jutarnji

#39 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by jutarnji »

Mani se patetike, los si ti covjek da bi neko na to pao. Nego, sta da saznas kako ti je cukundjed Turcin?
Bi li jos uvjek bio ponosan na njega?
Hudersfield

#40 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Hudersfield »

Penicilin wrote:
Laus wrote::lol: Svojim komentarom si samog sebe deklarisao kao sovinistu. Ja ne mogu uci u tvoju glavu tako da ti ne mogu ni odgovoriti na takvo pitanje.
Da... Šta sam drugo mogao i očekivati od tebe. Ali hajde da pojasnim i odgovorim na tvoju kontraoptužbu. Meni samo nije jasno kako to da u srpskom narodu nema više osjećaja stida i pokajnja zbog zla koje je učinjeno upravo u ime srpstva - ničega drugog. Upravo suprotno. Zato ne razumijem kako neko može s ponosom isticati pripadnost narodu koji je odgovoran za genocid bez istovremenog isticanja žaljenja nad zločinom za koji je taj narod odgovoran. Usamljeni su ti glasovi koji peru srpski obraz.

Srpstvo je u svakom pogledu jedna radikalna zločinačka ideologija prema svim realnim parametrima. Način da se barem donekle povrati čast srpskog imena je prije svega suočavaje sa zločinom. Sva ta priča o indiviuanoj odgovornosti možda je pravno zadovoljavajuća ali ona ne zadovoljava pravdu jer praveda će se tek onda osjetiti kada u Srebrenicu dođe 100.000 Srba da se pokloni žrtvama koje su pobijene u ime srpstva. To će biti suočavanje za zločinom i iskazivanje poštovajna prema žrtvama srpstva. Do tada ste svi saučesnici u tom zločinu.

Eto zato mi nije jasno kako neko može s ponosom isticati da je Srbin i ismijavati ideju zajedničkog identiteta sa svojim bivšim komšijama kolegama i prijateljima. Ja se jednostavno osjetim uvrijeđenim svaki put kad čujem cinično ismijavanje ideje zajedništva u ovoj zemlji. I što je najgore to ismijavanje uvijek dolazi od onih koji danas uživaju u rezultatima zločina. Hočeš li mi objasniti čega u tome ima ljudskog i časnog i na šta si ti to u stvari ponosan?
Najgore od svega je to što ti svoj šovinizam ne prepoznaješ!!!
Nije, nesrećniče, srpstvo krivo za zločine. To što ti promovišeš je čisti fašizam i po tome si jednak u mržnji sa istim onima koji su zločine napravili. Oni su (s razlogom) mrzili Turke, ti (s razlogom) mrziš Srbe. Primjećuješ paralelu, sjeti se šta je Mladić rekao kad je ušao u Srebrenicu? Zabrini se barem!
and

#41 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by and »

Laus wrote:
Chmoljo wrote:
Laus wrote:
kmet ili hajduk? ili je i taj dokumentarac FTV pravio?
Svaka okupacija prodje i dodje ali identitet ostaje i prenosi se sa koljena na koljeno. Moje prezime je starije od dolaska Turaka na ove prostore. Vasi djedovi su bili "Neopredjeljeni" ili cak Srbi i Hrvati, ocevi Muslimani ali prvu priliku su iskoristili da povrate bosnjacku naciju. Ja to postujem. Vidim danas ima ljudi koji zele da se izjasnjavaju Bosancima/Hercegovcima. I to postujem. Svaki covjek ima pravo da bude ono cim se osjeca. Zlocin je covjeka gurati ili smjestati u skupinu kojoj ne pripada.
zavisi ko je okupator.iz tvojih riječi se vidi da dok su bili neki okupatori si mogao zadržati život,bogomolje,vjeru,a dok su neki okkupatori pokušali sve uništiti,uzeti ljudima pravo na život,vjeru u ratu,a u miru su zabranjivali da se izjašnjavaš kako hoćeš.i opet je sa te strane dolazila priča o ugroženosti.
kažeš svaki čovjek ima pravo da bude ono čim se osjeća.pripadnici mog naroda nisu imali to pravo kada su živjeli u državi u kojoj je tvoj narod bio u većini.
ja se slažem da svako ima pravo da se osjeća kako želi i to je normalno.nije normalno kada neko sebi uzme za pravo da za moju kuću osjeća da je srpska ili za gradove gdje su bošnjaci bili apsolutna većina ili za državu u kojoj su 30% stanovništva i jedan od 3 konstitutivna naroda.
Skijaš

#42 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Skijaš »

Penicilin wrote:Srpstvo je u svakom pogledu jedna radikalna zločinačka ideologija prema svim realnim parametrima. Način da se barem donekle povrati čast srpskog imena je prije svega suočavaje sa zločinom.
Misliš velikosrpstvo ? Četništvo ?
Laus

#43 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

and wrote:pripadnici mog naroda nisu imali to pravo kada su živjeli u državi u kojoj je tvoj narod bio u većini.
Pa eto ti jedan od razloga zbog kojeg je, drzava u kojoj je moj narod bio u vecini, propala.
and wrote:nije normalno kada neko sebi uzme za pravo da za moju kuću osjeća da je srpska ili za gradove gdje su bošnjaci bili apsolutna većina ili za državu u kojoj su 30% stanovništva i jedan od 3 konstitutivna naroda.+
Da je normalno ne bi se ratovalo. Je li normalno sto u Hrvatskoj jednog konstitutivnog naroda vise nema, sto srpska svetinja Gracanica vise nije srpska a Subotica koja istorijski veze nema se Srbima jeste. Je li normalno sto nama za dva najveca srpska stratista Kosovo polje i Jasenovac treba pasos. Je li normalno sto 4 opstine sa najvecim % Srba u BiH postadose federalne. Milion stvari, sto nam se svima izdesavalo na ovom prostoru, je daleko od normalnog. Ti se naravno cudis samo onom sto se konkretno tice tvoga naroda ali svaki narod na svijetu ima svoje bolne tacke istorije. Kljucna rijec je "bili". Eeee sta smo mi i gdje smo mi sve "bili"... Kad bi ispravili sve krive Drine malo toga bi ostalo isto kao danas.
Penicilin

#44 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Penicilin »

Skijaš wrote:
Penicilin wrote:Srpstvo je u svakom pogledu jedna radikalna zločinačka ideologija prema svim realnim parametrima. Način da se barem donekle povrati čast srpskog imena je prije svega suočavaje sa zločinom.
Koliko procenat Srba danas ne podržava velikosrpstvo? Koliko procenata Srba u ratu nisu podržavali velikosrpstvo? Koliki procenat Srba nije podržavao Miloševića i Karadžića? Koji procenat ne podržava Dodika? Šta je to što čini razliku između srpstva i velikosrpstva? Zar Dodikova politika nije četništvo mirnim putem?
Hudersfield

#45 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Hudersfield »

Penicilin wrote:
Skijaš wrote:
Koliko procenat Srba danas ne podržava velikosrpstvo? Koliko procenata Srba u ratu nisu podržavali velikosrpstvo? Koliki procenat Srba nije podržavao Miloševića i Karadžića? Koji procenat ne podržava Dodika? Šta je to što čini razliku između srpstva i velikosrpstva? Zar Dodikova politika nije četništvo mirnim putem?
Ma sve to treba po kratkom postupku....
:run:
Locked