Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

onoffon

#1 Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by onoffon »

Kao prvo da pozdravim sve na forumu i nadam se da cemo imati dobrih diskusija.I evo da postavim prvu svoju temu.

Generacije koje dolaze

Zrtve koje najvise pate od posljedica rata i terora su djeca.Ona nisu u stanju da svoju situaciju znacajno promjene i u pozitivnom smislu usmjere te zbog toga jos decenijama kasnije,pate od posljedica iskustva fizickog i dusevnog nasilja nad njima.I naravno da se takvi ljudi osjecaju tuzno i zbog cinjenice da su imali nesrecu da je bas njima,njihovo djetinjstvo,cisto i blistavo kao kristal,nasilno razbijeno.U Bosni i Hercegovini,od zavrsetka rata pa do danas,nije se iznasla adekvatna mentalna i sveobuhvatna briga o tom problemu.Mnogi ljudi ce se do kraja svog zivota sami suocavati sa svojim traumama minulog rata .A one se itekako osjete kroz to ,da jedni naprimjer,postanu tuzni kada je hladno,drugi se opet svaku noc probude u odredjeno vrijeme zatim nekoga uhvati strah kada cuje djeciji plac ili ga odredjeni mirisi kradu realnosti i suocavaju sa scenama proslosti.To su najgore uspomene iz ranog djetinjstva.To su posttraumatski stresni poremecaji koji su ozbiljan psihicki poremecaj kod djece i adolescenata, nakon posebno stresnih iskustava, kao sto su npr. dozivljaji elementarnih nepogoda,nesrece i iskustva seksualnog i drugog nasilja.Pogodjeni pritom dozivljavaju s velikim strahom i zaprepastenjem, direktno ili indirektno, situaciju koja ukljucuje prijetnju sopstvenog fizickog integriteta ili prijetnju fizickog integriteta druge osobe.Akt silovanja zena,zatim akt simbolicnih masovnih ubistava kao sto je to naprimjer slucaj sa Srebrenicom ili masovna ubistva u logorima kao sto su se desila u logorima Omarska ili Keraterm,spadaju u ratni plijen kojem je primarna svrha poniziti i demoralizirati neprijatelja za nekoliko sljedecih generacija.Germain Katanga (poznat kao Simba) nekadasnji vodja do zuba naoruzane milicije je recimo,u istocnom Kongu u regiji Ituri,zene i djecu seksualno porobio.No, Haaski tuzitelji su zlocine,kod kojih se radi o seksualnom nasilju,uklonili iz optuznice protiv njega.Ista stvar se dogodila u procesu protiv Radovana Karadzica.Pritom je upravo on suodgovoran za beskonacan broj silovanja u Bosni.Tragicno je da je to vec postao presedan.Uistinu je tesko rjesavati slucajeve ratnih silovanja ali se postavlja pitanje,u cemu je razlika izmedju zlocina ove vrste i drugih zlocina protiv covjecnosti?Mnogi od onih koji su nasilje i rat osjetili na sopstvenoj kozi,nemislim samo na one najmladje u to vrijeme nego i na one koji su se nalazili u cvatu svoje mladosti,poslije zavrsetka rata,nastavili su (ili iznova pokusali) da zive normalan zivot pa i sami postali roditelji.Naravno djeca zele o svojim roditeljima da znaju sve.I onda slijede pitanja.

Image
posljedice osjete i generacije koje dolaze

-"Kako ti je bilo?"
-"Jesi li bio gladan?"
-"Mama,je li te bilo strah?"
-"Ko smo mi a ko su oni?",..zasto ovo,zasto ono?Stotinu pitanja a kasnije slijedi i ta dokumentacija i cvrsti dokazi o ratu.Beskrajna mezarja i memorijalni centri,sa cini se,bezbroj imena nasih najmilijih.Marš mira koji se vec sedmu godinu odrzava i na kojem ove godine ucestvovalo oko 7.000,ljudi kako iz zemlje tako i iz cijelog svijeta.Video snimci,naprimjer Skorpiona,koji su svoje zlocine zabiljezili kamerama za sva vremena.I jos dosta toga kao i ona mina zvana 'pasteta' negdje duboko u bosni, na koju ce nazalost prije ili kasnije neko od pripadnika novih generacija,nesretno stati,jer je bilo apsolutno nemoguce pronaci i deminirati svaki kvadratni metar od agresora minirane zemlje.Sve cvrsti dokazi o zlu koje je pocinjeno.A roditelji, rodbina i poznanici svjedoci.Niko osim nekog psihologa nije u stanju tacnije da kaze sta se dogadja u mislima i osjecajima mladih ljudi.Ni sam psiholog nije u stanju da da preciznu ocjenu o osjecajima buducih generacija koje ce zasigurno imati dodir sa svim tim uzasom proslosti.Suocavati ce se vise strana.Na jednoj oni za koje je sve to trofeja kao ostavstina a sa druge oni ponizeni kojima se sa svim tim nasiljem nad onim sto se zove njihovo,ukazuje na njihovu drugorazrednost.Znaci,postavlja se pitanje:"Na koji nacin ce sva ta proslost,sa svim tim dokazima i svjedocima krojiti osjecaje i karakterne osobine generacija koje dolaze?"

Generacija BiH

Image
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko

Generacija BiH za Evropu,koju je osnovao visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), ce raditi na normalizaciji drzave Bosne i Hercegovine kao i normalizaciji odnosa medju njenim gradjanima.Nadajmo se da ce djelovati i protiv onih koji stalno nesto uslovljavaju kako bi se ovo abnormalno stanje odrzavalo.Oni se moraju prije svega suociti sa svim politickim faktorima koji ovo politicko i ekonomsko stanje u kojem se nalazimo odrzavaju iskljucivo u interesu nacionalista i nacionalistickih predstavnika u vlasti Republike Srpske i srpskog naroda u njoj.Dodikove izjave kako je,"sve drugo neodrzivo, jer centralisticka Bosna kojom ce dominirati muslimani nece proci. Etnicki cisto Sarajevo gdje," kako tvrdi,"zivi 94% muslimana,je nabolji dokaz kako bi oni pravili svoju multietnicnu romansu",je samo tumacenje jednog politickog vodje, misljenja i politicke svijesti svog dijela birackog tijela.On marljivo izljeva stubove svom projektu tako sto koristi nedavnu izjavu Njemacke kancelarke Angele Merkel da je multietnicnost propao projekat.Ne krije,da zbog toga postoji i neka vrsta saveznistva sa Hrvatima, koja ima za cilj da sprijeci,kako kaze 'Sarajevsku multietniconst'.Kako vidimo da je ogroman zadatak pred mladom bosanskohercegovackom elitom.Da bi dobili status kandidata za pridruzivanje Evropskoj uniji je potrebno dovrsiti reforme ustava BiH,administrativno- teritorijalnog uredjenja,zakonodavne vlasti,izvrsne vlasti,ustavnog suda BiH,visokog sudskog i tuzilackog vijeca BiH,suda BiH,tuzilastva BiH i pravobranilastva BiH.Koliko smo daleko od konacnog cilja i koliko toga mora da se uradi se vidi u namjeri visokog predstavnika Valentina Inzka da se najprije imenuje Vijece ministara BiH,zatim zaustave osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i tek onda pristupi provedbi reformi.U proslosti je na Balkanu odprilike svakih 50 godina pocinjao novi rat, a uglavnom svi su bili zbog nesuglasica naroda/vjera i pretenzija na teritorije.To se najbolje vidi u Bosni i Hercegovini koja je i dalje nesredjena koliko god neko mislio drugacije,i dalje ima velikih problema a to nam narocito potvrdjuje i cinjenica da je situacija u BiH ozbiljna i da zemlja ide unazad.Pitam se zar nije doslo vrijeme da gradjani ove zemlje,onako osvijesceni od posljednjeg rata i njegovih strasnih posljedica koje su im samo nanijele stetu,napokon srede svoje odnose za sva vremena i sa tim ovoj zemlji ukinu etiketu "lako destabilizirajuca" a pogotovu etiketu "ekonomski nazadna".Da li su ljudi u BiH sposobni da tu cinjenicu napokon uvide,i da li oni mogu savladati zadatak od tako velikog historijskog i drustvenog znacaja?Jasno je da nase drustvo mora da se temelji na demokratskim nacelima kao sto su postovanje ljudskog dostojanstva,slobode i jednakosti.Pomirenje,tolerancija,mir i pravda moraju biti imperativ i stajati u prvom planu.
Na univerzalne deklaracije o ljudskim pravima,odnosno deklaracije o ekonomskim,socijalnim i kulturnim pravima,se mora polagati vrijednost.Dobro je to sve i zvuci lako izvodljivo kada kazemo da jos samo nedostaje dobra volja da bi se krenulo ka ostvarenju toga.Nazalost nasem drustvu za taj cilj nedostaje temelj na kojem ce samo sebe nanovo da izgradi.Nasem drustvu treba ozivljavanje humanizma koje je u posljednjim decenijama zakrzljalo i prijeti da nestane.

Humanizam

Humanizam je filozofija koja se oslanja na zapadne filozofije antickog doba i koja se orijentira prema individualnoj ljudskoj vrijednosti i dostojanstvu.Tolerancija,nenasilje i sloboda savjesti se smatra vaznim humanistickim principima ljudske koegzistencije tj. suzivota.
Istinska pitanja koja se ukazuju u humanizmu su izmedjuostalog i pitanja poput: Sta je to covjek? Kakva je njegova istinska narav? Na koji nacin covjek covjeku moze biti covjek?
Humanizam oznacava sveukupnost ideja o ljudskosti i teznji za unaprijedjenjem ljudskog kvaliteta zivota.Izraz potjece iz latinskih pojmova humanus (ljudski) i humanitas (covjecnost).Humanizam pociva na sljedecim temeljnim uvjerenjima:

Image
Leonardo da Vinci-Vitruvijanski covjek

1.Sreca i dobrobit pojedinca i drustva cine najvecu vrijednost,prema kojoj se svi postupci orjentiraju.
2.Dostojanstvo pojedinca, njegova licnost i zivot se moraju postivati​​.
3.Covjek ima sposobnost i pravo da se intelektualno oblikuje i razvija.
4.Stvaralacki duh covjeka treba imati mogucnost da se razvija.
5.Ljudsko drustvo mora u svoj progresivnosti sopstvenog razvoja osigurati dostojanstvo i slobode svakog pojedinca.
Na kraju i zakljucak da je humanitarnost,ustvari, prakticna provedba ideje humanizma.

Ideologije

Image

Sve ideologije, bilo vjerske ili politicke,nas razdvajaju i svadjaju,jer je apstraktno razmisljanje te konceptualna rijec,ono sto u drustvu sire i sto je narod na tako zalostan nacin podjelilo.

Image

Mi moramo na kraju da shvatimo da je svaki cin,svako djelo i sva karma prirodna,a ne bozanska.Covjek je taj koji svoju srecku baca u zrijeb .Ljudi su ti,koji stavljaju pecat na sopstvenu sudbinu.Zato smatram da je krajnje vrijeme da svjesno pogledamo u nasu buducnost i da korigiramo sve greske i uklonimo sve prepreke koje smo sami sebi postavili da bi mogli zajedno cvasti u miru,sigurnosti i dobrobiti.Zar nisu religije te kojima smo se toliko pripisali da smo bili u stanju voditi najkrvaviji rat poslije drugog svjetskog rata?Jesmo li sami u svojoj podsvijesti,sopstvene religije toliko napravili velikim,toliko uvelicali,da nismo u stanju da prepoznamo sami sebe?A ustvari smo ljudi istog podneblja istog korijena istog jezika i ista ce nas zemlja prekriti,jer zivot je prolazan i zato je i suvise dragocjen da bi ga trosili na mrznju,ogranicavanje i rat.Mi mozemo bi biti tako bogati.
onoffon

#2 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by onoffon »

Sad se ja pitam kako ce generacije koje dolaze,a i mi sami,uz svu dokumentaciju i svim dokazima o pokusaju da se Bosna i Hercegovina unisti a sto je najvaznije o pokusaju da se Bosnjaci kao narod izbrisu sa liste postojanja,zivjeti a republika srpska jos uvijek postoji i koja je utjelovljenje srpstva i srpske ekspanzije na BiH? :-?
Mr. Brightside

#3 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Mr. Brightside »

onoffon wrote:Sad se ja pitam kako ce generacije koje dolaze,a mi sami uz svu dokumentaciju i svim dokazima o pokusaju da se Bosna i Hercegovina unisti a sto je najvaznije o pokusaju da se Bosnjaci kao narod izbrisu sa liste postojanja,zivjeti a republika srpska jos uvijek postoji i koja je utjelovljenje srpstva i srpske ekspanzije na BiH? :-?
mi cemo super zivjeti 8-)
danas sam se prvi put morao odluciti sta sam po nacionalnosti, 5 minuta sam buljio u pitanje i razmisljao :lol:
onoffon

#4 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by onoffon »

armin.i.am wrote:
onoffon wrote:Sad se ja pitam kako ce generacije koje dolaze,a mi sami uz svu dokumentaciju i svim dokazima o pokusaju da se Bosna i Hercegovina unisti a sto je najvaznije o pokusaju da se Bosnjaci kao narod izbrisu sa liste postojanja,zivjeti a republika srpska jos uvijek postoji i koja je utjelovljenje srpstva i srpske ekspanzije na BiH? :-?
danas sam se prvi put morao odluciti sta sam po nacionalnosti, 5 minuta sam buljio u pitanje i razmisljao :lol:
Pa ti si bio na dobrom putu jer si morao da razmislis o svojoj ncionalnosti,samo me interesuje jedno,da nisi ipak podlegao ideologijama jednog od plemenskih poglavica i tako izdao ljudsku plemenitost?Bilo bi steta. :(
Mr. Brightside

#5 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Mr. Brightside »

onoffon wrote:
Pa ti si bio na dobrom putu jer si morao da razmislis o svojoj ncionalnosti,samo me interesuje jedno,da nisi ipak podlegao ideologijama jednog od plemenskih poglavica i tako izdao ljudsku plemenitost?Bilo bi steta. :(
:dance: ga morao sam popuniti formular :lol:
vazi

#6 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by vazi »

onoffon wrote:
armin.i.am wrote:
@onoffon, lijepa tema, lijepa ideja, hrabro naprijed!
ipak, jedno me buni: zasto kazes armin -u . i. am da se nadas da nije podlegao ideologijama plemneskih vodja?
Mr. Brightside

#7 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Mr. Brightside »

vazi wrote: @onoffon, lijepa tema, lijepa ideja, hrabro naprijed!
ipak, jedno me buni: zasto kazes armin -u . i. am da se nadas da nije podlegao ideologijama plemneskih vodja?
ne znam da je to on rekao/napisao, ipak je citirano.
Incerum Canabea

#8 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Incerum Canabea »

Dok se ne pojavi opcija "nacionalno indiferentan", za koju su rekli da ju žele uvrstiti u nikad realizirani popis stanovništva, izjašnjavam se po obiteljskom šablonu. Mada, kada bi se moji pretci izjašnjavali kao njihovi pretci, onda ne bi bili to što smo sada, već oni drugi. No, mene sve to apsolutno ne tangira. :)
Laus

#9 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

armin.i.am wrote: mi cemo super zivjeti 8-)
To je stvar odgoja. Doduse svaki je covjek ono cime se osjeca ali ogromna vecina se identifikuje sa predcima. Ja znam sta mi je otac, djed, pradjed, cukundjed... i od kad znam za sebe znam sta sam.
Zamisli da Englezu treba 5 minuta da razmisli sta je. :lol:
Mr. Brightside

#10 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Mr. Brightside »

Laus wrote:
To je stvar odgoja. Doduse svaki je covjek ono cime se osjeca ali ogromna vecina se identifikuje sa predcima. Ja znam sta mi je otac, djed, pradjed, cukundjed... i od kad znam za sebe znam sta sam.
znam i ja sta sam i sta su mi roditelji, djedovi,... bili.
samo sam zelen, da shvatim neke stvari ;-)
vazi

#11 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by vazi »

Incerum Canabea wrote:Dok se ne pojavi opcija "nacionalno indiferentan", za koju su rekli da ju žele uvrstiti u nikad realizirani popis stanovništva, izjašnjavam se po obiteljskom šablonu. Mada, kada bi se moji pretci izjašnjavali kao njihovi pretci, onda ne bi bili to što smo sada, već oni drugi. No, mene sve to apsolutno ne tangira. :)
ok, super opcija. neka svako ima opciju koja mu odgovara, to je demokratija. kao sto je demokratija i da svi ti koji imaju svoju opciju postuju pripadnike svih drugih opcija :D ..I ne nazivaju papcima one koji nisu nacionalno indiferentni :thumbup:
onoffon

#12 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by onoffon »

pa vidi.vjerovali ili ne,ali sam misljenja da za svi ljudi koji zive na prostoru BIH i svi oni kojima je ona domovina pa i oni koji su otisli u bijeli svijet,nema potrebe da se izjasnjavaju kao neki 'hrvati' ili 'srbi'...ili...ili. :)
A to iz prostog razloga jer smo,kako sam gore naveo,ljudi istog podneblja,istog jezika,iste muzike,istih vrlina,istih slabosti,istog smijeha,istih suza i na kraju svega ce nas ista zemlja prekriti i ista ce trava preko niknuti i isti cvijet i list i snijeg pasti.Pa se ja pitam zasto sve to,na kraju od toga nemamo bas nista,i steta je tako podijeljeno u strahovanju jedni od drugih da zivimo,zivot je jeden i on prodje htjeli mi to ili ne ali prodje.Budimo jedno i imajmo puno vise.
vazi

#13 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by vazi »

onoffon wrote:
pa vidi.vjerovali ili ne,ali sam misljenja da za svi ljudi koji zive na prostoru BIH i svi oni kojima je ona domovina pa i oni koji su otisli u bijeli svijet,nema potrebe da se izjasnjavaju kao neki 'hrvati' ili 'srbi'...ili...ili. :)
A to iz prostog razloga jer smo,kako sam gore naveo,ljudi istog podneblja,istog jezika,iste muzike,istih vrlina,istih slabosti,istog smijeha,istih suza i na kraju svega ce nas ista zemlja prekriti i ista ce trava preko niknuti i isti cvijet i list i snijeg pasti.Pa se ja pitam zasto sve to,na kraju od toga nemamo bas nista,i steta je tako podijeljeno u strahovanju jedni od drugih da zivimo,zivot je jeden i on prodje htjeli mi to ili ne ali prodje.Budimo jedno i imajmo puno vise.
po tebi nema potrebe da se izjasnjavamo kao srbi ili hrvati, medjutim ti srbi i hrvati imaju potrebu da se tako izjasnjavaju i zasto im to uskratiti? Mozda to i nije uzrok ratova nego ono sto se u ime srpstva, hrvatstva i muslimanstva prica, poklamuje i radi? Zar nije bolje raditi na medjusobnom POSTOVANJU uz UVAZAVANJE razlicitih potreba i razlicitpsti?
Irvinovo stado

#14 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Irvinovo stado »

Laus wrote:
Jeste... Ja odmah ispalim Bosanac i Hercegovac... To sto su me majorizirali, uklonili iz ustava i pokusali da uvuku u svoja plemena, e nije im uspjelo :D
A more i vako:

"Sloven sam, belac,
slobodni strelac
mani se, cica,
ja sam svoj!!!"
Laus

#15 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

onoffon wrote:
Ja uopste nemam potrebu da se izjasnjavam Srbinom, to se radi jednom u 10 godina na popisu. Ja to jesam. Svako ko mi kaze da nisam ja mu JM (po stoti put). To se vidi iz mog imena, prezimena, nacina zivota, obicaja, shvatanja proslosti i sadasnjosti itd. Sa svakim pripadnikom mog naroda se mogu sloziti u 99% stvari, onaj 1% ostavljam za stranacke i sportsko-kulturne nesuglasice, koje su promjenljivog karaktera. Sa pripadnicima drugih naroda se ne mogu sloziti oko vecine stvari a u pogledu proslosti bi sjevale varnice. Dakle to sto se jezicki mogu sporazumjeti sa komsijama Bosnjacima i Hrvatima ne znaci da se sa pripadnicima tih naroda slazem bolje od udaljenijih naroda. Upravo suprotno. Kad RT obradjuje nase prostore potpisujem svaku a kad to isto radi FTV pljujem na svaku.
Komrad

#16 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Komrad »

Irvinovo stado wrote:
Laus wrote:
Jeste... Ja odmah ispalim Bosanac i Hercegovac... To sto su me majorizirali, uklonili iz ustava i pokusali da uvuku u svoja plemena, e nije im uspjelo :D
A more i vako:

"Sloven sam, belac,
slobodni strelac
mani se, cica,
ja sam svoj!!!"
Jah kao mi smo pripadnici plemena a ti si kao nesto vise od nas jel? Ko biva mi Bosnjaci, Srbi, Hrvati i drugi u ovoj drzavi nismo i Bosanci i Hercegovci?
onoffon

#17 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by onoffon »

vazi wrote:
onoffon wrote:
po tebi nema potrebe da se izjasnjavamo kao srbi ili hrvati, medjutim ti srbi i hrvati imaju potrebu da se tako izjasnjavaju i zasto im to uskratiti? Mozda to i nije uzrok ratova nego ono sto se u ime srpstva, hrvatstva i muslimanstva prica, poklamuje i radi? Zar nije bolje raditi na medjusobnom POSTOVANJU uz UVAZAVANJE razlicitih potreba i razlicitpsti?
@vazi sada necemo mijesati religije u sve to i spominjati muslimanstvo.A iskreno receno i ne bih imeo nista protiv tj, ne bih se tome ni obazirao da nije bilo sta je bilo ili bolje receno da se nije dogodio najkrvaviji rat u smislu apsolutnog unistenja Bosne i Hercegovine i njenog brisanja za mape.Ali je nazalost to ta trauma u kojoj zivimo,ne samo Bosnjaci,nego i Srbi i Hrvati takodjer.Zar ces mi reci da sva ta dokumentacija i dokazi rata netaknu niti malo i mlade kod BH-Srba i BH-Hrvata?Zao mi je ali me u to niko nemoze uvjeriti.Svima to radi u podsvijesti te neprimjetno uticu na njihova djela. ;-)
Laus

#18 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

Irvinovo stado wrote:
Laus wrote:
A more i vako:

"Sloven sam, belac,
slobodni strelac
mani se, cica,
ja sam svoj!!!"
Poštujem.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#19 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Chmoljo »

Laus wrote:
kmet ili hajduk? ili je i taj dokumentarac FTV pravio?
Laus

#20 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

Chmoljo wrote:
Laus wrote:
Svaka okupacija prodje i dodje ali identitet ostaje i prenosi se sa koljena na koljeno. Moje prezime je starije od dolaska Turaka na ove prostore. Vasi djedovi su bili "Neopredjeljeni" ili cak Srbi i Hrvati, ocevi Muslimani ali prvu priliku su iskoristili da povrate bosnjacku naciju. Ja to postujem. Vidim danas ima ljudi koji zele da se izjasnjavaju Bosancima/Hercegovcima. I to postujem. Svaki covjek ima pravo da bude ono cim se osjeca. Zlocin je covjeka gurati ili smjestati u skupinu kojoj ne pripada.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Chmoljo »

najdraže su mi tirade: od mene sve počinje...

kad će završiti okupacija Slavena?

btw, poštuješ dok nisu u tvojoj blizini, tako nekako?
Mr. Brightside

#22 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Mr. Brightside »

Laus wrote:
Chmoljo wrote:
Laus wrote:
Svaka okupacija prodje i dodje ali identitet ostaje i prenosi se sa koljena na koljeno. Moje prezima je starije od dolaska Turaka na ove prostore. Vasi djedovi su bili "Neopredjeljeni" ili cak Srbi i Hrvati, ocevi Muslimani ali prvu priliku su iskoristili da povrate bosnjacku naciju. Ja to postujem. Vidim danas ima ljudi koji zele da se izjasnjavaju Bosancima/Hercegovcima. I to postujem. Svaki covjek ima pravo da bude ono cim se osjeca. Zlocin je covjeka gurati ili smjestati u skupinu kojoj ne pripada.
e jbg, ode i ova tema u :lol:
Laus

#23 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

Chmoljo wrote:najdraže su mi tirade: od mene sve počinje...

kad će završiti okupacija Slavena?
Zavrsice se kad ljudi zavole drzavu. Kod juznih Slovena postoji fenomen shvatanja drzave za neprijatelja iz jednostavnog razloga jer smo vjekovima bili pod okupacijom. Kad Slaveni zavole drzavu u kojoj zive tad ces biti siguran da je okupacija zavrsena.
Penicilin

#24 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Penicilin »

Laus wrote:
Chmoljo wrote:
Laus wrote:
Svaka okupacija prodje i dodje ali identitet ostaje i prenosi se sa koljena na koljeno. Vasi djedovi su bili "Neopredjeljeni" ili cak Srbi i Hrvati, ocevi Muslimani ali prvu priliku su iskoristili da povrate bosnjacku naciju. Ja to postujem. Vidim danas ima ljudi koji zele da se izjasnjavaju Bosancima/Hercegovcima. I to postujem. Svaki covjek ima pravo da bude ono cim se osjeca. Zlocin je covjeka gurati ili smjestati u skupinu kojoj ne pripada.
Nadam se da ovo nečeš shvatiti ni kao uvredu ni kao provokaciju već kao jedno naivno pitanje nekoga ko pokušava da razumije nešto što mu je nepoznato. Stvaro bi cijenio kvalitetno objašnjenje a zanima me.. Kako obične ljude nije stid potencirati svoj srpski identitet nakon svega što je srpstvo i u ime srpstva napravljeno u posljednjih sto godina. Realno gledajući srpstvo je nešto kao nacizam. Ekstremistička ideologija odgovorna za masovne grobnice, istrebljivanja, etnička čišćenja, genocid i sve ono nad čim se svaki normalan civilizovan čovjek nože samo gnušati. Srpstvo je ideologija nasilja nad svim drugima koji ga okružuju. I ono što je najgore to nije ideologija prošlosti već je to ideologija sadašnjosti a očigledno i budučnosti. Probaj mi objasniti kao pismen čovjek, kako neko može sa ponosom i bez stida reći da je Srbin i šta je to što tebe čini da se ne stidiš onoga što je u ime te ideologije i u tvoje ime učinjeno?
Laus

#25 Re: Sedmo koljeno Bosne i Hercegovine.

Post by Laus »

:lol: Svojim komentarom si samog sebe deklarisao kao sovinistu. Ja ne mogu uci u tvoju glavu tako da ti ne mogu ni odgovoriti na takvo pitanje.
Locked