Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sookie McSue

#26 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

madner wrote:Ima zapadnih zemalja gdje je trudnicko puno krace nego kod nas.

Bezveze stvar svodite na licni nivo. Poslodavac ima svoj cilj, drzava svoj, ali dok ima radne snage u izobilju bice i ekslotacije.
a isto tako imamo i skandinavske zemlje u kojima porodiljsko traje i duže nego naše, a usto ga imaju pravo koristiti oba roditelja. Da i ne govorim o tome da je smiješno i porediti naknade kod nas i u drugim zemljama.
i naravno da svodimo stvari na lični nivo - radi se o jednom od najvažnijih životnih pitanja i sad bismo trebali poklopiti se ušima?
poslodavaca koji razmišljaju kao prethodno citirani bilo je oduvijek i bit će ih, nažalost, zauvijek. i dalje to ne mijenja činjenicu da mi se od takvih povraća.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#27 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

kako nam je privreda mala i jadna, a administracija ogromna, tako su i državni nameti veliki za poslodavca. I onda još treba da plaća nekome koga nema godinu dana, a da uposli na radno mjesto još jedno. Država ovo nije riješila, tako da poslodavci nisu krivi. Od prosječne marže 10% i slabe naplate mora sve da financira. Zakoni na makronivou nisu adekvatni. Vrhunac je bilo što je gradonačelnik Sarajeva davao po 200KM trudnicama. Sa takvim zakonodavcima, nije ni čudo što poslodavci pitaju takve stvari.
Sookie McSue

#28 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

KatarinaKosaca wrote:kako nam je privreda mala i jadna, a administracija ogromna, tako su i državni nameti veliki za poslodavca. I onda još treba da plaća nekome koga nema godinu dana, a da uposli na radno mjesto još jedno. Država ovo nije riješila, tako da poslodavci nisu krivi. Od prosječne marže 10% i slabe naplate mora sve da financira. Zakoni na makronivou nisu adekvatni. Vrhunac je bilo što je gradonačelnik Sarajeva davao po 200KM trudnicama. Sa takvim zakonodavcima, nije ni čudo što poslodavci pitaju takve stvari.
to što mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu bi se, prema ovom tvom stavu, trebalo prelomiti preko leđa trudnicama i mladim majkama? neshvatljiv mi je savremeni nedostatak humanizma. Sumnjam da bi bilo ko od vas koji amnestirate poslodavce tako razmišljao da je u pitanju vaša majka, žena, sestra, kćerka...
madner

#29 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Ne amnestiram nikoga, poslodavac ima obavezu prema svojoj firmi i svojim zaposlenima. Mozda ce ga ta trudnica bankrotirati pa ce onda ljudi ostat bez posla itd...

Dakle nije njegovo da se brine o natalitetu, to mora drzava rjesiti.
LaCici

#30 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by LaCici »

Nije njegovo da se brine o natalitetu? Dobro, nije, ali bi trebao biti covjek prije svega. Samo neka svoju zenu ili majku stavi na to mjesto i vidjet ces kako ce druga prica biti. Zlo mi je od svakakvih komentara, ne znam ni sto pokrenuh ovakvu temu. Nije ni cudo sto nam je drzava ovakva kada narod ima ovakav stav. :x
madner

#31 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Sta bi ti uradila da imas svoju firmu sa recimo 5 zaposlenih?

Bezveze je samo moralisanje, savjet je da ti nista ne mogu nakon sto si stalno zaposlena.
LaCici

#32 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by LaCici »

Sigurno ne bih dala otkaz ili ne zaposlila, ali bih bar trazila da se smanji porodiljsko na 6 mjeseci. Po meni je to sasvim korektno. Znam djevojku koja se udala prije nekih godinu dana i poslodavac joj je otvoreno rekao da ako zatrudni da ce dobiti otkaz. E to je necovjek. I zbog takvih slucajeva sam bijesna. Ali isto tako ima i pozitivnih. Jednoj poznanici koja je radila na odredjeno, sefica je dala stalni posao kada je cula da je trudna i to jos na porodiljskom je godinu dana.
Ali eto da se ne udaljavamo previse od mog pitanja, sta savjetujete da sljedeci put kazem na razgovoru ako me neko pita da li planiram bebu? Imam li pravo da ne odgovorim na takvo pitanje pod izgovorm da je privatna stvar? I koliko bi taj stav da ne zelim odgovoriti uticao na zaposlenje?
madner

#33 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Pa ne mozes ti smanjiti poroditeljsko, to je zakon. :roll:

Imas pravo da ne odgovoris na to pitanje, zakonskih posljedica neces imati. Da li ce poslodavac iz toga zakljuciti da te ne primi ili ne je do njega.
LaCici

#34 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by LaCici »

Ma kakav zakon, znam dosta zena koje su se morale vratiti na posao nakon 3 mjeseca.
hurmasica

#35 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by hurmasica »

Mislim da je najbolje malo taktizirati u slucaju postavljanja ovog pitanja. Ja obicno kazem da jos uvijek ne planiram, ali da se tave stvare u zivotu ne mogu uvijek planirati i ako se slucajno desi takva situacija da sam spremna na sve vrste kompromisa, kao sto je na primjer ne koristenje porodiljskog odstustva u potpunosti, nego u onoj mjeri koliko bi to njima odgovaralo, npr par mjeseci.
Ovo odgovaram jer iskreno tako i razmisljam, ja bih se sa porodiljskog vratila i nakon mjesec dana ako bi postojala opasnost da izgubim radno mjesto. Znam da je okrutno, ali danas naci posao je veoma tesko a jos teze ga je sacuvati. Zato zene, djevojke pamet u glavu. Kad se mogla moja profesorica na fakultetu vratiti sa odrzi ispit samo 15 dana nakon poroda, zasto ja ne bih mogla :D
madnessa

#36 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madnessa »

Sookie McSue wrote:to što mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu bi se, prema ovom tvom stavu, trebalo prelomiti preko leđa trudnicama i mladim majkama? neshvatljiv mi je savremeni nedostatak humanizma. Sumnjam da bi bilo ko od vas koji amnestirate poslodavce tako razmišljao da je u pitanju vaša majka, žena, sestra, kćerka...
to sto mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu su krivi svi gradjani ove zemlje, pa tako i buduce majke (prva ja). svi glasamo za degene, kontamo da nista ne mozemo promijeniti bez da smo pokusali ako nista kucni savjet u zgradi da promijenimo, pa tako ne mislimo ni o tome sta cemo zaokruziti kad izadjemo na izbore. bitnije nam je da glasamo za komsiju, jer nam je par puta platio pice u kafani, da zaokruzimo onog "dobrog i slatkog" politicara i sl, ili cisto neodgovorno ne izadjemo na izbore. pa na opcinskim izborima je bilo presmijesno kako mladi ljudi u redovima stoje i pricaju o tome kako nemaju pojma za koga ce glasati, al' eto zaokruzit ce nekoga kad dobiju papir. svi kontamo da su politicari negdje na nebu, odsjeceni od ljudi, a ne kontamo koliku odgovornost imamo bas prema trudnicama, ucenicima, penzionerima, bolesnima i svim drugim obespravljenim kad se ukazujemo na birackim mjestima. o drugim nacinima ostvarivanja svojih prava, poput udruzivanja i djelovanja za poboljsanje standarda i nacina na koji se odredjena grupacija tretira i sl, pracenje donosenja zakona, urgiranje na vlast necu ni da pricam... svi smo mi krivi, jer nas zaboli du*e za druge sve dok nas licno ne strefi nevolja.

sada se lome koplja nad poslodavcima, ali velika vecina postenih jedva prezivljava sa nametima koji su ih zadesili. licno smatram da, u situaciji kada zena zatrudni ili planira trudnocu u toku radnog odnosa, treba sjesti i dogovoriti se oko porodiljskog, jer niti jedna strana nije pobjednik u ovakvim situacijama. dati otkaz kolegici, bez da se pokusalo iznaci rjesenje, je krajnje necovjecno. mnoge zene bi u roku od mjesec-dva se vratile na posao, a to svaka firma moze priustiti. s druge strane, krajnje je bezobrazno ovakva pitanja postavljati kao uslov za dobijanje posla, ako je osoba kvalifikovana da radi taj posao. zna se desiti da, kada se vaga izmedju kolege i kolegice sa istim ili slicnim kvalifikacijama, prednost ima kolega bas zbog cinjenice da se nekad moze desiti da kolegica zatrudni.
Sookie McSue

#37 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

jedno je doći na dan ili dva i održati ispit, a drugo raditi puno radno vrijeme svaki dan :roll:
što se praktične strane tiče, poslodavac teoretski ne bi smio to pitati, jer takva pitanja predstavljaju osnovu za diskriminaciju, ali sve skupa je u praksi nemoguće dokazati - uvijek može tvrditi kako je drugi (tj. muški) kandidat bio kvalitetniji, pogotovo imate li iste sposobnosti i iskustvo. Otkaz poslije trudničkog je druga priča, ali ne govorimo sad o tome.
Ja lično se nikad nisam susrela sa tim upitima, ali vjerujem da izbjegavanje odgovora (u stilu "to je moja privatna stvar") samo vodi do toga da poslodavac zaključi kako si ili već trudna, ili to planiraš biti uskoro, pa će te automatski i prekrižiti. Verovatno je bolje biti neodređen - planiram, ali u daljoj budućnosti, prvo želim bla bla bla. Naravno, ni to nije neka garancija, ali mislim da je bolja opcija od izbjegavanja odgovora.
Ukoliko si spremna na kraći porodiljski, nije loša ideja to i spomenuti, ili barem kako si spremna tokom odsustva raditi i putem maila, Skype-a i sl.
LaCici

#38 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by LaCici »

Upravo, treba traziti kompromis, ja bih prva pristala da se vratim ranije sa porodiljskog, kada bi mi dali sansu uopste da radim. Ovako ne mogu doci do posla uopste jer svi misle da cu odmah zatrudniti. Bar su tako mislili ovi u Coli koji su zaposlili na kraju muskarca i otvoreno mi rekli da je problem sto sam frisko udata.
LaCici

#39 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by LaCici »

Ukoliko si spremna na kraći porodiljski, nije loša ideja to i spomenuti, ili barem kako si spremna tokom odsustva raditi i putem maila, Skype-a i sl.
Dobra ideja. :thumbup:
Sookie McSue

#40 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

madnessa wrote: to sto mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu su krivi svi gradjani ove zemlje, pa tako i buduce majke (prva ja). svi glasamo za degene, kontamo da nista ne mozemo promijeniti bez da smo pokusali ako nista kucni savjet u zgradi da promijenimo, pa tako ne mislimo ni o tome sta cemo zaokruziti kad izadjemo na izbore. bitnije nam je da glasamo za komsiju, jer nam je par puta platio pice u kafani, da zaokruzimo onog "dobrog i slatkog" politicara i sl, ili cisto neodgovorno ne izadjemo na izbore. pa na opcinskim izborima je bilo presmijesno kako mladi ljudi u redovima stoje i pricaju o tome kako nemaju pojma za koga ce glasati, al' eto zaokruzit ce nekoga kad dobiju papir. svi kontamo da su politicari negdje na nebu, odsjeceni od ljudi, a ne kontamo koliku odgovornost imamo bas prema trudnicama, ucenicima, penzionerima, bolesnima i svim drugim obespravljenim kad se ukazujemo na birackim mjestima. o drugim nacinima ostvarivanja svojih prava, poput udruzivanja i djelovanja za poboljsanje standarda i nacina na koji se odredjena grupacija tretira i sl, pracenje donosenja zakona, urgiranje na vlast necu ni da pricam... svi smo mi krivi, jer nas zaboli du*e za druge sve dok nas licno ne strefi nevolja.

sada se lome koplja nad poslodavcima, ali velika vecina postenih jedva prezivljava sa nametima koji su ih zadesili. licno smatram da, u situaciji kada zena zatrudni ili planira trudnocu u toku radnog odnosa, treba sjesti i dogovoriti se oko porodiljskog, jer niti jedna strana nije pobjednik u ovakvim situacijama. dati otkaz kolegici, bez da se pokusalo iznaci rjesenje, je krajnje necovjecno. mnoge zene bi u roku od mjesec-dva se vratile na posao, a to svaka firma moze priustiti. s druge strane, krajnje je bezobrazno ovakva pitanja postavljati kao uslov za dobijanje posla, ako je osoba kvalifikovana da radi taj posao. zna se desiti da, kada se vaga izmedju kolege i kolegice sa istim ili slicnim kvalifikacijama, prednost ima kolega bas zbog cinjenice da se nekad moze desiti da kolegica zatrudni.
daleko od toga da nisi u pravu, ali deplasirano je polemizirati o građanskoj svijesti ljudi - iz vlastitih primjera i pokušaja mijenjanja iste, jasno mi je koliko je sati. ovdje se bavimo konkretnom situacijom - šta reći potencijalnom poslodavcu i koliko?
veoma je lijepa tvoja ideja o civilizovanom načinu rješavanja tog pitanja, ali je i nažalost, utopijska. Iz prve ruke znam kakve situacije nastaju i čemu su sve izložene buduće majke. Čast izuzecima.
poznanik

#41 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

Volio bih, i radije bih, zaposlio dobru – stručnu radnicu, pa makar i dvije godine koristila porodiljsko otsustvo, ne bi li, takva stručna, bila voljna dugotrajno raditi posao koji joj se nudi.
Pa i ne mora biti pretjerano veliki znalac, dovoljan je izražaj i očitost želje za napredovanjem u struci i usavršavanjem znanja, jer – dobar suradnik/ca se teško pronalazi, a može biti „zlata vrijedan“ i obostrano koristan.
nomVe

#42 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by nomVe »

Nisam poslodavac, a svoju trudnu zenu ne bi slao da trazi posao vec bi ja pokusao jos vise zasukati rukave i zaraditi.
atko

#43 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

Drzava je ta koja mora da pomogne u ovakvim situacijama ...

takodje, cinjenica je da poslodavci cesto koriste ovo bezakonje pa se ophode prema zenama kao prema potrosnoj robi ... zatrudnis -noga

Ali cinjenica je da i zene znaju reci eh evo lego ugovor na neodredjeno odoh zatrudnit ...

Ajmo malo biti fer ... zamislite da ste pokrenuli mali biznis 3-4 covjekla ... usli ste u rizik u kredit itd itd ... i sad vam treba jos jedna radnica ... vi je obucite i ona vam ode na porodiljsko ... pa to je 20-25% radne snage ... to je veliki udar za malu firmicu ...

... po meni u nekom neobaveznom neformalnom razgovoru fer se dotaci i takve teme kad je situacija specificna ...
zasto bi planiranje djeteta bila toliko tabu tema ???? ...

...opet ponavljam drzava bi morala uciniti mnogo vise ... a poslodavce takode treba zestoko po usima opaliti kad to zasluze ... jer mnooogo je radnih mjesta koja nsiu toliko specificna i lako je iskociti i uskociti ponovo a zene dobiju nogu cim zatrudne ...
Alhemicarkaa

#44 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

atko wrote: Ajmo malo biti fer ... zamislite da ste pokrenuli mali biznis 3-4 covjekla ... usli ste u rizik u kredit itd itd ... i sad vam treba jos jedna radnica ... vi je obucite i ona vam ode na porodiljsko ... pa to je 20-25% radne snage ... to je veliki udar za malu firmicu ...
A šta da se desi neka nepredviđena situacija - bolest nekog radnika, teška nesreća, ili čovjek jednostavno dobije ponudu za drugi posao? Je li poslodavac treba katanac na bravu, jer je u tu osobu uložio i oslonio se? Ima jedna narodna - koga nema bez njeg se može, ozbiljan poslodavac nikad neće dozvoliti da postoji ikakva mogućnost da odlaskom jednog radnika, bio to privremeni ili trajni odlazak, dođe firma u pitanje. Takav poslodavac je neozbiljan, neprofesionalan i treba da propadne.

I manite se priče šta će on bez te žene godinu dana- snaći će se, evo u firmi u kojoj radim - svako radno mjesto ima svoj opis poslova i jednim djelom se poslovi preklapaju na više radnika, drugim djelom ne, samo je jedna osoba zadužena za određeni dio poslova. Jedna kolegica je ostala trudna, i poslove koje ona obavlja jedva je stizala i sama, nas troje smo uskakali jedni drugima, ostajali prekovremeno da bi sve stigli. Sad se vec polako organizujemo kako ćemo mi koji ostajemo preuzeti poslove koje samo ona obavlja, educira nas i polako preuzimamo njene obaveze. Malo ćemo se preorganizovati i to je to. Niko nije pomislio niti da ona dobije otkaz, niti da se zaposli nova osoba. Upregnućemo se više svi zajedno, jer natalitet nije briga samo države, nego svih nas, i države i poslodavca i drugih radnika.
nomVe

#45 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by nomVe »

Niko nije ni rekao da je protiv trudnoce, ali ja sam napisao to sto sam napisao zato sto me nervira licemjernost ljudi. Odjednom svi borci za ljudska prava. Osudjuje se postavljanje pitanja o trudnoci na razgovoru, a niko ne spominje sto radnici rade na crno, sto se doprinosi ne uplacuju i gomila drugih stvari.

A ako radnik nema pravo bukvalno ni na sta prvih pola godine (i po zakonu je tako), zasto bi imao pravo otici na porodiljsko? Mislim budite fer i recite sta sam to ja pogresno rekao. A trudne zene ne bi trebale traziti posao vec njihovi lijeni muzevi trebaju da im obezbijede mirnu trudnocu.
LaCici

#46 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by LaCici »

Lijeni muzevi? Ne mora znaciti da je muz lijen ako zena trazi posao. I nije u pitanju da trudna trazim posao, naravno to vjerovatno ne bih radila, to vec ne bi bilo korektno ni sa moje strane, nego sto kada dodjes na razgovor i vide da si tek udata, odmah te etiketiraju kao onu koja ce za 2 mjeseca zatrudniti. Niko ti i ne daje sansu. E to me je tako izbacilo iz cipela na ovom razgovoru u Coli, da sam se zapitala zelim li ja uopste za takve ljude da radim.
Razumijem ja i poslodavca, ali uvijek se moze naci rjesenje, ja bih prva uskocila da pomognem oko poslova koji su ostali iza kolegice koja je na porodiljskom.
I da ponovim, niko nije pricao o zaposljavanju zene sa stomakom do zuba, nego o odnosu prema frisko udatim zenama.
Sookie McSue

#47 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

nomVe wrote:Niko nije ni rekao da je protiv trudnoce, ali ja sam napisao to sto sam napisao zato sto me nervira licemjernost ljudi. Odjednom svi borci za ljudska prava. Osudjuje se postavljanje pitanja o trudnoci na razgovoru, a niko ne spominje sto radnici rade na crno, sto se doprinosi ne uplacuju i gomila drugih stvari.

A ako radnik nema pravo bukvalno ni na sta prvih pola godine (i po zakonu je tako), zasto bi imao pravo otici na porodiljsko? Mislim budite fer i recite sta sam to ja pogresno rekao. A trudne zene ne bi trebale traziti posao vec njihovi lijeni muzevi trebaju da im obezbijede mirnu trudnocu.
Na kojoj planeti ti živiš? Kome je ovdje još dovoljno da živi od jedne plate, pogotovo uz novog člana porodice? Što se boldiranog tiče, ti i takvi koji razmišljaju kao ti ćete se jednog dana probuditi i zapitati " što li nam je, Bože, 70% stanovništva starije od 65 godina?"
A što se "lijenih muževa" tiče...šta ćemo sa ženama koje su samohrane majke?
Alhemicarkaa

#48 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

nomVe wrote:Niko nije ni rekao da je protiv trudnoce, ali ja sam napisao to sto sam napisao zato sto me nervira licemjernost ljudi. Odjednom svi borci za ljudska prava. Osudjuje se postavljanje pitanja o trudnoci na razgovoru, a niko ne spominje sto radnici rade na crno, sto se doprinosi ne uplacuju i gomila drugih stvari.

Nije istina da nema ni na šta pravo za vrijeme prvih šest mjeseci rada:

Clan 42.

Zaposlenik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada izmedu dva radna odnosa duzi od osam dana, stice pravo na godisnji odmor nakon sest mjeseci neprekidnog rada.
Ako zaposlenik nije stekao pravo na godisnji odmor u smislu stava 1. ovog clana, ima pravo na najmanje jedan dan godisnjeg odmora za svaki navrseni mjesec dana rada, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Odsustvo sa rada zbog privremene nesposobnosti za rad, materinstva, vojne sluzbe i drugog odsustva koje nije uvjetovano voljom zaposlenika, ne smatra se prekidom rada iz stava 1. ovog clana.

A zadnji stav ovog člana ti govori zašto bi žena imala pravo na porodiljsko.
MAN-lion's coach

#49 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by MAN-lion's coach »

Poslodavcima ovde ispada trudnoća uposlenika neprirodno stanje, i izaziva im materijalno/finansijsku katastrofu.I zašto bi neko uopće smio da pomisli o produžavanju vrste zato što je dobio kod nekog katila priliku da zaradi za hljeb?Ravno nacizmu.
Mnogi poslodavci kako je gore forumašica navela Cola nisu baš neki mali pogon za 10 radnika koji jedva sastavlja kraj sa krajem.I mnogi nisu.Kada pogledaš koliko ljude ne plaćaju za posao koji rade i doprinose ispadoše jadni i čemerni poslodavci, a radnici hoštapleri koji se izvlače i izbjegavaju posao.Tako je i nastalo modeliranje da mnogi nemaju ZO da ne bi bježali na bolovanje.A poslodavac da bi uštedio jednog radnika upregne za neki posao koji realno trebaju obaviti 3-4 radnika.
A trudne zene ne bi trebale traziti posao vec njihovi lijeni muzevi trebaju da im obezbijede mirnu trudnocu.
Meni se čini da ovde nije trudna žena tražila posao,već smo razgovarali o pitanju za posao da li planira imati djece ukoliko se zaposli.Nećeš posao dobiti ako hoćeš djecu :!:
Ovaj komentar i više nego primitivan i zatucan i na njega se neke pametne riječi ne bi trebale ni trošiti.
madnessa

#50 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madnessa »

Sookie McSue wrote:
madnessa wrote: to sto mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu su krivi svi gradjani ove zemlje, pa tako i buduce majke (prva ja). svi glasamo za degene, kontamo da nista ne mozemo promijeniti bez da smo pokusali ako nista kucni savjet u zgradi da promijenimo, pa tako ne mislimo ni o tome sta cemo zaokruziti kad izadjemo na izbore. bitnije nam je da glasamo za komsiju, jer nam je par puta platio pice u kafani, da zaokruzimo onog "dobrog i slatkog" politicara i sl, ili cisto neodgovorno ne izadjemo na izbore. pa na opcinskim izborima je bilo presmijesno kako mladi ljudi u redovima stoje i pricaju o tome kako nemaju pojma za koga ce glasati, al' eto zaokruzit ce nekoga kad dobiju papir. svi kontamo da su politicari negdje na nebu, odsjeceni od ljudi, a ne kontamo koliku odgovornost imamo bas prema trudnicama, ucenicima, penzionerima, bolesnima i svim drugim obespravljenim kad se ukazujemo na birackim mjestima. o drugim nacinima ostvarivanja svojih prava, poput udruzivanja i djelovanja za poboljsanje standarda i nacina na koji se odredjena grupacija tretira i sl, pracenje donosenja zakona, urgiranje na vlast necu ni da pricam... svi smo mi krivi, jer nas zaboli du*e za druge sve dok nas licno ne strefi nevolja.

daleko od toga da nisi u pravu, ali deplasirano je polemizirati o građanskoj svijesti ljudi - iz vlastitih primjera i pokušaja mijenjanja iste, jasno mi je koliko je sati. ovdje se bavimo konkretnom situacijom - šta reći potencijalnom poslodavcu i koliko?
veoma je lijepa tvoja ideja o civilizovanom načinu rješavanja tog pitanja, ali je i nažalost, utopijska. Iz prve ruke znam kakve situacije nastaju i čemu su sve izložene buduće majke. Čast izuzecima.
moj post je bio odgovor na tvoj koji sam citirala i treba ga kao takvog i citati. ne mozes spominjati administraciju i vlast, te ne prihvatiti vlastitu odgovornost za tvoje (ne)djelovanje. svi kad nas nesto zadesi krivimo drzavu, a kad nam je sve potamam ne latimo se motike i ne popravljamo situaciju. na tudje pokusaje da nesto promijene ili bar rijese svoje trenutne probleme se oglusavamo. moje konkretno misljenje o tome kako bi bilo dobro rijesiti pitanje u vidu kompromisa se nalazi u drugom pasusu, jasno odvojenim enterom. globalno poznat pojam je planiranje porodice. onog trena kada zena odluci da ima dijete bilo bi fino da o tome obavijesti i poslodavca, kako bi se blagovremeno planiralo odsustvo. ocekivati od poslodavca da ima sluha za trudnicu je bezobrazno, ako ta ista trudnica nema razumijevanja za njegove probleme u ovoj drzavi.
da se razumijemo, gnusam se ovih kranje bezobraznih poslodavaca i na to nemam rijeci.
Post Reply