Sookie McSue wrote:to što mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu bi se, prema ovom tvom stavu, trebalo prelomiti preko leđa trudnicama i mladim majkama? neshvatljiv mi je savremeni nedostatak humanizma. Sumnjam da bi bilo ko od vas koji amnestirate poslodavce tako razmišljao da je u pitanju vaša majka, žena, sestra, kćerka...
to sto mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu su krivi svi gradjani ove zemlje, pa tako i buduce majke (prva ja). svi glasamo za degene, kontamo da nista ne mozemo promijeniti bez da smo pokusali ako nista kucni savjet u zgradi da promijenimo, pa tako ne mislimo ni o tome sta cemo zaokruziti kad izadjemo na izbore. bitnije nam je da glasamo za komsiju, jer nam je par puta platio pice u kafani, da zaokruzimo onog "dobrog i slatkog" politicara i sl, ili cisto neodgovorno ne izadjemo na izbore. pa na opcinskim izborima je bilo presmijesno kako mladi ljudi u redovima stoje i pricaju o tome kako nemaju pojma za koga ce glasati, al' eto zaokruzit ce nekoga kad dobiju papir. svi kontamo da su politicari negdje na nebu, odsjeceni od ljudi, a ne kontamo koliku odgovornost imamo bas prema trudnicama, ucenicima, penzionerima, bolesnima i svim drugim obespravljenim kad se ukazujemo na birackim mjestima. o drugim nacinima ostvarivanja svojih prava, poput udruzivanja i djelovanja za poboljsanje standarda i nacina na koji se odredjena grupacija tretira i sl, pracenje donosenja zakona, urgiranje na vlast necu ni da pricam... svi smo mi krivi, jer nas zaboli du*e za druge sve dok nas licno ne strefi nevolja.
sada se lome koplja nad poslodavcima, ali velika vecina postenih jedva prezivljava sa nametima koji su ih zadesili. licno smatram da, u situaciji kada zena zatrudni ili planira trudnocu u toku radnog odnosa, treba sjesti i dogovoriti se oko porodiljskog, jer niti jedna strana nije pobjednik u ovakvim situacijama. dati otkaz kolegici, bez da se pokusalo iznaci rjesenje, je krajnje necovjecno. mnoge zene bi u roku od mjesec-dva se vratile na posao, a to svaka firma moze priustiti. s druge strane, krajnje je bezobrazno ovakva pitanja postavljati kao uslov za dobijanje posla, ako je osoba kvalifikovana da radi taj posao. zna se desiti da, kada se vaga izmedju kolege i kolegice sa istim ili slicnim kvalifikacijama, prednost ima kolega bas zbog cinjenice da se nekad moze desiti da kolegica zatrudni.