Americka Politicka Scena
- Ja_Ja
#26 Re: Americka Politicka Scena
Jadan je onaj imigrant koji je dosao u ovu drzavu da zivi na socijali, nije ovo mackanje jarane.
Mitt Romney nema podrsku konzervativnih glasaca zbog uticaja ekstremno desnicarskih radio voditelja poput Rush Limbaugh-a, Hannity-a, Savage-a itd, koji koriste svaku priliku da ga nazovu ljevicarem, a koji surfaju na talasima popularnosti Tea Party-a, tako da je on za mene ne postojeci kandidat jer kako sada stvari stoje gotovo sigurno nece dobiti nominaciju republikanaca.
Ovdje je jedno istina, oni su vece ovce od nas kada dodje do upucenosti u policka desavanja. Napucaju ih u crkvama na "Planned Parenthood" i sve sto vide jesu abortusi. Tea Party ih napuca na takse, i zdravstvo i prema tome idu kao ludi bez sagledanja cinjenica. A da malo dublje pogledaju vidjeli bi npr. da su republikanci prije uzimanja zastupnickog doma bili protiv svega i bez ijednog prijedloga gotovo dvije godine, niti su pokusavali da razgovaraju, samo so lajali ko kerovi.
Digli su se na reformu zdravstva prvo govoreci da je previse sto Obama radi a kako je Tea Party uzimao maha i kako su farmaceutske kompanije i doktori poceli da ubrizgavaju lovu i lobiraju sada odjednom sistem koji postoji predstavlja najbolji sistem na svijetu. A sto moras cekati po 10 sati u hitnoj, sto te nece pregledati bez osiguranja, sto placas najvece marze na lijekove u svijetu to niko od njih ne hebe ni dva posto.
I ono najgore od svega jesto sto te totalne desnicare podrzava ruralna rulja koja nikada nije iz svojih selendri makla i koja ima jedan veoam cementiran nacin razmisljanaja koji je debelo pod uticajem crkve. I na zalost generalno gledajuci njih ima vise no upucenijih ljudi.
Mitt Romney nema podrsku konzervativnih glasaca zbog uticaja ekstremno desnicarskih radio voditelja poput Rush Limbaugh-a, Hannity-a, Savage-a itd, koji koriste svaku priliku da ga nazovu ljevicarem, a koji surfaju na talasima popularnosti Tea Party-a, tako da je on za mene ne postojeci kandidat jer kako sada stvari stoje gotovo sigurno nece dobiti nominaciju republikanaca.
Ovdje je jedno istina, oni su vece ovce od nas kada dodje do upucenosti u policka desavanja. Napucaju ih u crkvama na "Planned Parenthood" i sve sto vide jesu abortusi. Tea Party ih napuca na takse, i zdravstvo i prema tome idu kao ludi bez sagledanja cinjenica. A da malo dublje pogledaju vidjeli bi npr. da su republikanci prije uzimanja zastupnickog doma bili protiv svega i bez ijednog prijedloga gotovo dvije godine, niti su pokusavali da razgovaraju, samo so lajali ko kerovi.
Digli su se na reformu zdravstva prvo govoreci da je previse sto Obama radi a kako je Tea Party uzimao maha i kako su farmaceutske kompanije i doktori poceli da ubrizgavaju lovu i lobiraju sada odjednom sistem koji postoji predstavlja najbolji sistem na svijetu. A sto moras cekati po 10 sati u hitnoj, sto te nece pregledati bez osiguranja, sto placas najvece marze na lijekove u svijetu to niko od njih ne hebe ni dva posto.
I ono najgore od svega jesto sto te totalne desnicare podrzava ruralna rulja koja nikada nije iz svojih selendri makla i koja ima jedan veoam cementiran nacin razmisljanaja koji je debelo pod uticajem crkve. I na zalost generalno gledajuci njih ima vise no upucenijih ljudi.
-
jefferson
#27 Re: Americka Politicka Scena
Mitt Romney ako bude republikanski kandidat ima itekakve sanse da napuca Obamu.Ja_Ja wrote:Jadan je onaj imigrant koji je dosao u ovu drzavu da zivi na socijali, nije ovo mackanje jarane.
Izbore ne dobijaju ljevicari ili desnicari, nego centristi!
- Jack Be Nimble
#28 Re: Americka Politicka Scena
Sta vi mislite o ovoj situaciji sa Vinerom i slikama njegove cune?
Ja licno mislim da to dokazuje kako danasnji mediji nemaju pametnijeg posla, gore nego sto su radili pred pocetak rata u Iraku. Isto sam imao razmisljanje kada je Clinton imao svoju aferu.
Pitam se da li bi se digla ista prasina kada bi neki nas (moze sa svih prostora ex-yu) politicar istu stvar napravio?
Ja licno mislim da to dokazuje kako danasnji mediji nemaju pametnijeg posla, gore nego sto su radili pred pocetak rata u Iraku. Isto sam imao razmisljanje kada je Clinton imao svoju aferu.
Pitam se da li bi se digla ista prasina kada bi neki nas (moze sa svih prostora ex-yu) politicar istu stvar napravio?
- Mjesanac
#29 Re: Americka Politicka Scena
Potpuno je svejedno ko je "na vlasti" u Americi, kada se politika Demokrata i Republikanaca razlikuje u samo mozda 5 posto. Svakako ne vode te stranke americku politiku, vec interesne grupe.
-
jefferson
#30 Re: Americka Politicka Scena
Imaju mediji pametnijeg posla, medjutim pitanje je sta prodaje medije.Jack Be Nimble wrote:Sta vi mislite o ovoj situaciji sa Vinerom i slikama njegove cune?
Vidis, u novinarstvu postoji jedna uzrecica koja je prisutna od vremena nastanka printanih medija: Dobra vijest nije vijest!
Sex je uvijek prodavao vijesti, i to ce uvijek tako biti. Samo se pogledaj svoje okruzenje. Npr, neko ostane bez posla, ljudi odma kazu: joj bas mi je zao. Neko prevari zenu odma je top tema sljedecih dva mjeseca.
-
jefferson
#31 Re: Americka Politicka Scena
Oko kojih se i ti mozes okupiti ako zivis u americi. Interesne grupe u americi su napravljene da bi se ljudi mogli udruzivati i lobirati za svoje interese. Najjaca interesna grupa je ona koja predstavlja penzionere, pa nastavnike i ucitelje pa onda NRA, grupa koja stiti prava za nosenje i posjedovanje oruzja.Mjesanac wrote:Potpuno je svejedno ko je "na vlasti" u Americi, kada se politika Demokrata i Republikanaca razlikuje u samo mozda 5 posto. Svakako ne vode te stranke americku politiku, vec interesne grupe.
- Mjesanac
#32 Re: Americka Politicka Scena
Nisi me dobro shvatio, korporacijske interesne grupe. Ili najbolji primjer ako si gledao "The Distinguished Gentleman", na to upravo mislim. Samo je mali broj "jakih" (10tak posto) dok 90 posto stanovnistva ustvari nema pravo ikakvog glasa. Samo sto su to oni fino isprekrivali "demokratijom" i propagandom pa ljudi uopste ne shvataju. Ne pametujem, zivio sam u Chicagu, pa sam imao priliku da iz prve ruke uvidim neke stvari.jefferson wrote:Oko kojih se i ti mozes okupiti ako zivis u americi. Interesne grupe u americi su napravljene da bi se ljudi mogli udruzivati i lobirati za svoje interese. Najjaca interesna grupa je ona koja predstavlja penzionere, pa nastavnike i ucitelje pa onda NRA, grupa koja stiti prava za nosenje i posjedovanje oruzja.Mjesanac wrote:Potpuno je svejedno ko je "na vlasti" u Americi, kada se politika Demokrata i Republikanaca razlikuje u samo mozda 5 posto. Svakako ne vode te stranke americku politiku, vec interesne grupe.
-
jefferson
#33 Re: Americka Politicka Scena
Aha, a de mi navedi drzavu u kojoj interesnih grupa nema?Mjesanac wrote:Nisi me dobro shvatio, korporacijske interesne grupe. Ili najbolji primjer ako si gledao "The Distinguished Gentleman", na to upravo mislim. Samo je mali broj "jakih" (10tak posto) dok 90 posto stanovnistva ustvari nema pravo ikakvog glasa. Samo sto su to oni fino isprekrivali "demokratijom" i propagandom pa ljudi uopste ne shvataju. Ne pametujem, zivio sam u Chicagu, pa sam imao priliku da iz prve ruke uvidim neke stvari.jefferson wrote:Oko kojih se i ti mozes okupiti ako zivis u americi. Interesne grupe u americi su napravljene da bi se ljudi mogli udruzivati i lobirati za svoje interese. Najjaca interesna grupa je ona koja predstavlja penzionere, pa nastavnike i ucitelje pa onda NRA, grupa koja stiti prava za nosenje i posjedovanje oruzja.Mjesanac wrote:Potpuno je svejedno ko je "na vlasti" u Americi, kada se politika Demokrata i Republikanaca razlikuje u samo mozda 5 posto. Svakako ne vode te stranke americku politiku, vec interesne grupe.
U BiH imas npr. udruzenje uvoznika anftnih derivata koji ti cak i dogovorno odredjuje maloprodajnu cijenu goriva!!! Za tako nesto u SAD se ide na dugogodisnju robiju!
Sve korporacije imaju uticaj ne samo na maticnu politiku nego i na politiku izvan svojih zemalja. Oni su ti koji zaposljavaju ljude, koji vuku ekonomiju, i sta ces. Politika je uvijek bila kompromis, jbg.
- Mjesanac
#34 Re: Americka Politicka Scena
Ne mogu ti je navesti, jer tesko da ima drzava sa cistom politikom bez usesca interesnih grupa. Bilo je prije, ali "divni" zapad je to sve pocistio. To sto navodis za BiH je cisti primjer kartela i u svakom slucaju nezakonito.jefferson wrote: Aha, a de mi navedi drzavu u kojoj interesnih grupa nema?
U BiH imas npr. udruzenje uvoznika anftnih derivata koji ti cak i dogovorno odredjuje maloprodajnu cijenu goriva!!! Za tako nesto u SAD se ide na dugogodisnju robiju!
Sve korporacije imaju uticaj ne samo na maticnu politiku nego i na politiku izvan svojih zemalja. Oni su ti koji zaposljavaju ljude, koji vuku ekonomiju, i sta ces. Politika je uvijek bila kompromis, jbg.
Ono sto meni izricito smeta i sto me jako nervira jeste propaganda Amerike prema svojim gradjanima a i ostatku svijeta. Sve se prave fini, krasni, kao oni brinu o miru u svijetu, jednom rijecju smeta mi to njihovo licemjerstvo. Ali toliko su ulozili u tu propagandu da bi zaista bilo bezveze da je prestanu koristiti. Propali bi u roku od godinu dana.
-
jefferson
#35 Re: Americka Politicka Scena
A koje su to drzave bile bez uticaja korporacija? Ako mislis na diktatore ili poludiktatore, ili ljude poput Tita, zao mi je, ali svi su oni igrali sa korporacijama. Tito je cak ucjenjivao odlazak Dzajica u Italiju sa dolaskom FIAT-a u Jugoslaviju!Mjesanac wrote:Ne mogu ti je navesti, jer tesko da ima drzava sa cistom politikom bez usesca interesnih grupa. Bilo je prije, ali "divni" zapad je to sve pocistio. To sto navodis za BiH je cisti primjer kartela i u svakom slucaju nezakonito.jefferson wrote: Aha, a de mi navedi drzavu u kojoj interesnih grupa nema?
Ono sto meni izricito smeta i sto me jako nervira jeste propaganda Amerike prema svojim gradjanima a i ostatku svijeta. Sve se prave fini, krasni, kao oni brinu o miru u svijetu, jednom rijecju smeta mi to njihovo licemjerstvo. Ali toliko su ulozili u tu propagandu da bi zaista bilo bezveze da je prestanu koristiti. Propali bi u roku od godinu dana.
To su ublehaske price, svi igraju za pare, a posebno oni hipokriticari iz arapskih zemalja. Kakav ti ljudi karakter imaju, za njih su amerikanci mala djeca!
- Ja_Ja
#36 Re: Americka Politicka Scena
Ma interesne grupe su bile, ima ih i bice ih uvijek. Svijet bi bio i suvise dobar da se sve radi za zajednicko dobro. Ono sto mi vise smeta jeste sto americki sistem pakuje lobi grupe kao svoj normalni i sastavni dio a po meni ne predstavlja nista drugo do malo lijepseg imena za korupciju. Bio sam dio lobi grupe jednog koledza ovdje i nema nista pohvalno u tome. Lobiranje se ne svodi na iznosenje svog stava o odredjenim stvarima i iznosenjem cinjenica koje podrzavaju taj stav, vec na novcanu satisfakciju onih koji odlucuju ili ljudi oko njih. U mom slucaju je to bilo 50k koje je koledz izdvajao godisnje za svoje ciljeve.
Slazem se s ovim sto rece da seks prodaje vijesti, ono opet sto me razocara jeste da npr. smrt jedne osobe poput Anne Nicole Smith ili Michale Jackson-a, nije samo udarna vijest na TMZ-u ili nekom drugom zabavnom, holivudskom kanalu vec se vrti po mjesec dva na respektabilnim tv kucama poput CNN-a, dok na drugoj strani stvari koje trebaju da prave vijesti niti ne dodju do ulaznih vrata. S toga mislim da se vise radi o poremecenom sistemu vrijednosti kako ljudi tako i tv stanica, nego o samoj vijesti. Ljudi traze izlaz iz svojih tegoba u tudjim i nalaze ih u vijestima ili izvjestajima koji se nista drugo do smece.
A za onog s cunom me i ne cudi puno. Svako malo neki seks skandal u vlasti, samo sto malo po malo to postaje normala pa se ide od nekadasnjeg davanja ostavke odmah nakon skandala pa cak i prije, do danasnjeg gdje se jedan takav skandal predstvlja licnom stvari jedne osobe (bez obzira sto je ona javna i to jos i dio vlasti) te se pokusava ponasati kao da se nije nista desilo.
Ma kako god okrenes, cijeli svijet (ne samo USA) tone po meni u jednu moralnu provaliju kojoj nema kraja. Ocekujem uskoro da ce se poceti javljati i interesne grupe koje ce zastupati prava na sklapanje braka ljudi i zivotinja, legalizaciju pedofilije i jos sto sta. Mislim da nismo puno daleko od pocetka tih zahtijeva.
Slazem se s ovim sto rece da seks prodaje vijesti, ono opet sto me razocara jeste da npr. smrt jedne osobe poput Anne Nicole Smith ili Michale Jackson-a, nije samo udarna vijest na TMZ-u ili nekom drugom zabavnom, holivudskom kanalu vec se vrti po mjesec dva na respektabilnim tv kucama poput CNN-a, dok na drugoj strani stvari koje trebaju da prave vijesti niti ne dodju do ulaznih vrata. S toga mislim da se vise radi o poremecenom sistemu vrijednosti kako ljudi tako i tv stanica, nego o samoj vijesti. Ljudi traze izlaz iz svojih tegoba u tudjim i nalaze ih u vijestima ili izvjestajima koji se nista drugo do smece.
A za onog s cunom me i ne cudi puno. Svako malo neki seks skandal u vlasti, samo sto malo po malo to postaje normala pa se ide od nekadasnjeg davanja ostavke odmah nakon skandala pa cak i prije, do danasnjeg gdje se jedan takav skandal predstvlja licnom stvari jedne osobe (bez obzira sto je ona javna i to jos i dio vlasti) te se pokusava ponasati kao da se nije nista desilo.
Ma kako god okrenes, cijeli svijet (ne samo USA) tone po meni u jednu moralnu provaliju kojoj nema kraja. Ocekujem uskoro da ce se poceti javljati i interesne grupe koje ce zastupati prava na sklapanje braka ljudi i zivotinja, legalizaciju pedofilije i jos sto sta. Mislim da nismo puno daleko od pocetka tih zahtijeva.
- Koolin1
#37 Re: Americka Politicka Scena
A to Obama nije imao Demokrate u predstavnickom domu prve dvije godine??perrier wrote:Koolin1 wrote:Republikanci i Demokrati su jedno te isto sranje... to samo gluhim i slijepim nije jasno.
Tako da nisam opredjeljen ni prema jednoj od partija...
Nevazno je ko pobjedi na izborima, svi oni sluze velikim korporacijama i rade onako kako te korporacije zele...
Nisu isti, to su dvije razlicite doktrine. A to sto ti nije vazno ko pobjedi je zalosno.
Jedan od razloga zasto Obama je veoma malo sta uradio je bas zato sto je izgubio predstavnicki dom. Ocigledno je da glasaci lako gube volju, lako se razocaravaju i nemaju strplenja. Amerika je preogromna drzava da bi se bilo sta promjenilo preko noci i to narod ne razumije. Ali u svakom sistemu ima korumpiranih politicara, to je problem covjecanstva a ne samo politicara.
Drugo, problem Amerike je dvo-partijski sistem. Oni drze monopol i niko drugi ne moze da se probije na izborima. Na kraju glasanja Amerika uvijek ispadne centristicka zemlja jer da bi i jedan politicar dobio glasova da pobjedi on mora da krade glasace suprotniku. Oni nemaju drugu opciju nego da vuku jedni druge u centar i bez ekstrema sistem se jos vise uspori.
U evropi je drugacije, tamo barem partije imaju opciju da stvarno budu ono sto tvrde da jesu. Mogu da idu u krajnost zato sto skoro svaki sistem ima barem desetak partija i u parlamentarnom sistemu prinudjeni su da prave koalicije. I oni imaju problema ali manje. Tamo kad je problem nije zato sto nema razlike izmedju opozicije vec zato sto je trenutna vlast usrala.
Razlika je i to sta ti je vaznije, na primjer pravo na oruzije i manja taksa (individualism) ili pristupacno zdravstveno i skolstvo (collectivism).
Sto se tice toga sto su i jedni i drugi sluge korporacija to je problem zastarelog ustava i sistema koji nije mogao da predvidi da ce jednog dana korporacije biti mocnije od drzave a u Americi za kampanju treba para.
-
luciferino
#38 Re: Americka Politicka Scena
Prosjecnom Amerikancu vazne su samo ekonomija i cijene goriva. Dobro, jave se tu i teme poput zdravstvene zastite, abortusa i oporezivanja, pa onda malo borbe protiv terorizma, pa povlacenje trupa, pa hvatanje bin Ladena, pa imigracija, ali mislim da je sve to danas manje-vise nebitno prosjecnom glasacu/biracu. Amerikanci hoce pare, hoce radna mjesta, hoce standard zivota na koji su navikli, a niko, ali bas niko, im to na politickoj sceni ne moze ponuditi. Recimo da su im ocekivanja malkice nerealna i da se ne mozemo vratiti u pedesete godine 20. vijeka, kada je bijela rasa dominirala u Americi, kada je samo jedno moglo raditi i priustiti i kucu i troje djece i auto. Obama nije svemoguc, a da mu je bilo lako kada je tek na vlast dosao, pa bas i nije. U svakom slucaju, mislim da je ostanak Obame jos cetiri godine najbolja opcija, a ne vidim da ce im se ekonomija oporaviti uskoro. Na jednoj strani su bogati i pohlepni, na drugoj siromasni i neobrazovani, a srednja klasa polako nestaje.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#39 Re: Americka Politicka Scena
s razlogom 

-
jefferson
#40 Re: Americka Politicka Scena
Ma kako da ne! Jedini republikanski predsjednik koji je imao imalo ekonomske logike je bio George H. W. Bush (za one koje ne znaju, Bush stariji).corolla02 wrote:s razlogom
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#41 Re: Americka Politicka Scena
prvi bus se u mnogome poistovjecuje danas sa obamom (obmanom), dakle ne valja ni jedan ni drugijefferson wrote:Ma kako da ne! Jedini republikanski predsjednik koji je imao imalo ekonomske logike je bio George H. W. Bush (za one koje ne znaju, Bush stariji).corolla02 wrote:s razlogom
-
jefferson
#42 Re: Americka Politicka Scena
Prosjecni ignorantni amerikanac koji gleda FOX News mozda i positovjecuje. Oni koji rade na kreiranju poslova ili uslova za kreiranje poslova i investicija ( s obzirom da radim u tom) imaju malo drugaciji pogleda na sve to.
Do tada: it is education and information stupid!
Do tada: it is education and information stupid!