Americka Politicka Scena

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

sta ste

right - desnica
2
14%
left - ljevica
7
50%
centrist - centar
3
21%
Don't care/politika me ne interesuje
2
14%

Total votes: 14

perrier

#1 Americka Politicka Scena

Post by perrier »

Ovo je tema za one koji vole politiku vise nego sto bi trebalo.

Da nekrijem odmah cu vam reci da sam okorjeli ljevicar. Mada imam osjecaj da je vecina nase dijaspore desnicarski opredjeljena. Htio bih cuti vase iskreno misljenje bez obzira gdje zivite, za koga ste, zasto, da li ce te glasati, itd. Mislim da sto se tice dijaspore i BiH veome je vazno ko je na vlasti u Americi.

U Americi zivim od 97-e. Sljedece glasanje ce mi biti treci put da glasam. Kad je Bush dosao na vlast bio sam naklonjen desnicarima. Prosli put sam glasao za Obamu i opet cu. Ne zato sto je najbolja opcija vec zato sto je najmanje zlo, na zalost.

Sto se tice republikanaca, moje licno misljenje je da su vecinom prodene duse, krscanski fanatici, lazovi i, iskreno da vam kazem, budale. Konzervativci su trenutno podjeljeni u dve grupe, liberterijance, fanatike koji su protiv bilo kakve vlasti i protiv oporezivanja, i republikance, odnosno lazne kozervativce koji sluze samo bogatasima i velikim firmama koje im daju pare za izbore. I medju demokratama takvi postoje ali mnogo manje.

Trenutno se takozvani konzervativci bore za oduzimanje prava glasa gradanima u drzavama gde su vecina, ukidanjem poreza najbogatijim i strozijim socijalnim zakonima. Dvije stvari na koje se ovim ljudima digne ona stvar su Ronald Reagan i Ayn Rand.

Neke od meni vaznih cinjenica, pod republikanskom vlascu Busa najveci broj poslova su poslani u Aziju, bogatasi su najmanje oporezivani, Amerika je izgubila surplus i zavrsila u deficit, usli su u dva veca rata koje jos neznaju kako i kad da zavrse. Mogao bih jos sto sta nabrojat ali bi volio od vas da cujem, bilo da ste u Americi ili ne. Zelim da cujem od vas pa cak i ako ste desnicari. Da li vas uopce ovo interesuje?

Sto se tice BiH, dolazak trenutnih desnicara na vlast bi bilo jako lose. Ljudi koji su se trenutno uvukli medju republikance su ljudi koji su ksenofobici, islamofobi i fanatici. Moje je licno misljenje da kad bi trenutni konzervativci/republikanci dosli na vlast samo bi posluzilo onima koji zele BiH da rasture.

Njihova ekonomska solucija, ako si bogat to je bozija volja i svi treba da ti se dive i sluze. Ako si siromasan, i to je bozija volja i treba da crknes. Trenutno na zapadu Amerika je jedna od najnize oporezovanih drzava, medutim i ono sto placaju im je puno.

P.S. Znam da sam uranio, sto se teme tice.
sarlo

#2 Re: Americka Politicka Scena

Post by sarlo »

perrier wrote: ......Njihova ekonomska solucija, ako si bogat to je bozija volja i svi treba da ti se dive i sluze. Ako si siromasan, i to je bozija volja i treba da crknes. Trenutno na zapadu Amerika je jedna od najnize oporezovanih drzava, medutim i ono sto placaju im je puno.

Nisam iz Amerike, ali ova recenica mi je uveselila dan.
detroit-mercy

#3 Re: Americka Politicka Scena

Post by detroit-mercy »

perrier wrote:Ovo je tema za one koji vole politiku vise nego sto bi trebalo.

Da nekrijem odmah cu vam reci da sam okorjeli ljevicar. Mada imam osjecaj da je vecina nase dijaspore desnicarski opredjeljena. Htio bih cuti vase iskreno misljenje bez obzira gdje zivite, za koga ste, zasto, da li ce te glasati, itd. Mislim da sto se tice dijaspore i BiH veome je vazno ko je na vlasti u Americi.

U Americi zivim od 97-e. Sljedece glasanje ce mi biti treci put da glasam. Kad je Bush dosao na vlast bio sam naklonjen desnicarima. Prosli put sam glasao za Obamu i opet cu. Ne zato sto je najbolja opcija vec zato sto je najmanje zlo, na zalost.

Sto se tice republikanaca, moje licno misljenje je da su vecinom prodene duse, krscanski fanatici, lazovi i, iskreno da vam kazem, budale. Konzervativci su trenutno podjeljeni u dve grupe, liberterijance, fanatike koji su protiv bilo kakve vlasti i protiv oporezivanja, i republikance, odnosno lazne kozervativce koji sluze samo bogatasima i velikim firmama koje im daju pare za izbore. I medju demokratama takvi postoje ali mnogo manje.

Trenutno se takozvani konzervativci bore za oduzimanje prava glasa gradanima u drzavama gde su vecina, ukidanjem poreza najbogatijim i strozijim socijalnim zakonima. Dvije stvari na koje se ovim ljudima digne ona stvar su Ronald Reagan i Ayn Rand.

Neke od meni vaznih cinjenica, pod republikanskom vlascu Busa najveci broj poslova su poslani u Aziju, bogatasi su najmanje oporezivani, Amerika je izgubila surplus i zavrsila u deficit, usli su u dva veca rata koje jos neznaju kako i kad da zavrse. Mogao bih jos sto sta nabrojat ali bi volio od vas da cujem, bilo da ste u Americi ili ne. Zelim da cujem od vas pa cak i ako ste desnicari. Da li vas uopce ovo interesuje?

Sto se tice BiH, dolazak trenutnih desnicara na vlast bi bilo jako lose. Ljudi koji su se trenutno uvukli medju republikance su ljudi koji su ksenofobici, islamofobi i fanatici. Moje je licno misljenje da kad bi trenutni konzervativci/republikanci dosli na vlast samo bi posluzilo onima koji zele BiH da rasture.

Njihova ekonomska solucija, ako si bogat to je bozija volja i svi treba da ti se dive i sluze. Ako si siromasan, i to je bozija volja i treba da crknes. Trenutno na zapadu Amerika je jedna od najnize oporezovanih drzava, medutim i ono sto placaju im je puno.

Blago receno, cio post je obican BS. Kao sto medju demokratama imas sirok spektar shvatanja i razmisljanj isto tako imas i medju republikancima. A ovo portretirano je ono, ili crno ili bijelo :mrgreen: .
Bušman

#4 Re: Americka Politicka Scena

Post by Bušman »

sarlo wrote:
perrier wrote: ......Njihova ekonomska solucija, ako si bogat to je bozija volja i svi treba da ti se dive i sluze. Ako si siromasan, i to je bozija volja i treba da crknes. Trenutno na zapadu Amerika je jedna od najnize oporezovanih drzava, medutim i ono sto placaju im je puno.

:D :D :D

Btw, mislim da je americka politika puno slozenija od toga sto ti pricas, posebno sa pojavom vrlo jake struje Tea Party u republikanskoj stranci.
Obzirom da sam liberal, moram se sloziti sa tvojom ocjenom republikanske stranke: ima potpunih budala i teskih licemjera (tipa onaj majmun Ryan Paul, posebno njegovo vidjenje smanjena deficita :-) :-) ), ali ima i ok ljudi. Ova tvoja recenica koju sam citirao i najbolje opisuje idiotske republikanse stavove.
Sto se tice krscanskih fanatika, radi se o uglavnom juznjacima koje sustavno onepismenjuju vec decenijama i sta onda uopce ocekivati od njih. Uostalom, samo skontaj ko su najbogatiji ljudi juga: naftasi i preacheri protestanskih crkava. I jedni i drugi, uglavnom prilicno nemoralni ljudi, obogate se na nimalo lijep nacin i onda udju u politiku, a obicna svjetina zivi u kamp kucicama ili u kucicama koje moraju popravljati poslije svake sezone tornada.
A za demokrate, ima i kod njih levata (Joe Biden koji je sada VP ili Pelosi), a ima i dobrih likova (Anthony Weiner, iako mu nije bas veselo zadnjih dana :D :D ).
perrier

#5 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

sarlo wrote:

Zasto? Ili nevjerujes to sto sam rekao ili ti je drago da tako nesto jeste. Interesu je me da li bi ti se takva pozicija svidjela u BiH. Da li to kazes zato sto se to "konacno" desava u Americi ili ti je to generalno misljenje sto se tice siromasnih? Ako je tako, ti mrzis Amerikance ili siromasne, sto samo po sebi nije normalno.

detroit-mercy wrote: Blago receno, cio post je obican BS. Kao sto medju demokratama imas sirok spektar shvatanja i razmisljanj isto tako imas i medju republikancima. A ovo portretirano je ono, ili crno ili bijelo :mrgreen: .

Ovaj post nije crno/bijelo vec ono ustanovljeno po desnicarskim izjavama i djelima. Licno ne vijerujem da stvari mogu da budu samo crno/bijele. I medju desnicarima ima ih razlicitih, ali ja licno govorim o Americkim desnicarima kao cjelini. Americki politicki sistem cine politicke partije a ne pojedinci. Ovo je predstavnicki sistem a ne direktna-demokratija

Njihove platforme i djela idu sve vise u jednom pravcu, ultra-desnicarkom. I to pokazuje vecina njihovih glasaca i vise od pola pripadnika Republikanske stranke. Pocev od toga da li je Obama rodjen u Americi, koje je vijere, i uobicajena ksenofobija, islamofobija i radikalna socio-ekonomska gledista Ayn Rand vrste. Zao mi je ali to je cinjenica. Odredjene drustvene usluge kao sto su socijalna pomoc, mirovina, skolstvo, dostupacne zdravstvene usluge su samo od nekih stvari koje su potrebne gradjanima da opstanu, bilo u Americi ili BiH. Osim toga Amerika nije diktatura, vlast je ovdje da sluzu gradjanima koji su ga izabrali.

Primjer Paul Ryan, koji je nedavno rekao da je njegov posao, kao politicara, da sprovedu svoju viziju. To nije tacno! Ova budaletina je predstavnik izabran od starane jedne veoma male grupe glasaca, koji se vise i ne slazu sa njim bas zbog njegovog gledista sto se tice socijalne pomoci i mirovine.

Vec sam ti naveo u mom postu da sam ljevicar, tako da te moj stav ne bi trebao iznenaditi. Ako nemozes napisati nista drugo osim da je moj post BS onda ne pisi nista.Molim te postavi pravi argument i ne pisi eto samo koliko da bi nesto napiso.

Zalosno je kada ljudi kojima je dato za pravo da glasaju i ucestvuju na politickoj sceni vole sljepo da se drze svojih tradicionalistickih gledista bez ikakvog zdravog razuma i logike. Kao Paul Ryan. Da bi se drzava preporodila i biznis/poslovi stvorili moraju pare da se uloze. Te pare ne mogu ni odakle drugdje da dodju osim od oporezivanja gradjana. Sto vise para imas to vise imas da izgubis sa krahom sistema. Jedina logika bi bila progresivno oporezivanje.

Molim te pokazi mi par "normalnih" americkih desnicara i ja cu ti reci zasto je njima potrebna ludacka kosulja.

Bušman wrote: :D :D :D

Btw, mislim da je americka politika puno slozenija od toga sto ti pricas, posebno sa pojavom vrlo jake struje Tea Party u republikanskoj stranci.
Obzirom da sam liberal, moram se sloziti sa tvojom ocjenom republikanske stranke: ima potpunih budala i teskih licemjera (tipa onaj majmun Ryan Paul, posebno njegovo vidjenje smanjena deficita :-) :-) ), ali ima i ok ljudi. Ova tvoja recenica koju sam citirao i najbolje opisuje idiotske republikanse stavove.
Sto se tice krscanskih fanatika, radi se o uglavnom juznjacima koje sustavno onepismenjuju vec decenijama i sta onda uopce ocekivati od njih. Uostalom, samo skontaj ko su najbogatiji ljudi juga: naftasi i preacheri protestanskih crkava. I jedni i drugi, uglavnom prilicno nemoralni ljudi, obogate se na nimalo lijep nacin i onda udju u politiku, a obicna svjetina zivi u kamp kucicama ili u kucicama koje moraju popravljati poslije svake sezone tornada.
A za demokrate, ima i kod njih levata (Joe Biden koji je sada VP ili Pelosi), a ima i dobrih likova (Anthony Weiner, iako mu nije bas veselo zadnjih dana :D :D ).

A sta sa Bernie Sanders, licno mi je on najbolja opcija. Nazalost nije u Illinois.

Paul Ryan ti je majmun? Zar ne znas da je on trenutno srce Republikanaca? Svi sviraju kako on kaze.
Zivim u Illinois, severno-zapadnim suburbs. Vecinom bogatasi sa visokim skolstvom, znaci nigdje juznjackih seljaka. Vecina njih si pripisuje bas tu "juznjacku" politiku.

Joe Biden je mator i izgubljen, to nije zlocin. Nevidim sta fali Pelosi, mada je i ona dosta matora i ponekad se izgubi, ali mi se njena gledista "uglavnom" svidjaju. Ne sva ali dosta njih.

Anthony Weiner ce najvjerovatnije ispasti razocarenje.Steta imao je potencijala.
Ja_Ja

#6 Re: Americka Politicka Scena

Post by Ja_Ja »

Republikanci trenutno nemaju adekvatan odgovor Obami, bas zbog tog idiotluka koji vlada medju njima. Sigurno da je Tea Party doveo u velikoj mjeri do situacije da se ama bas ni jedan normalan kandidat ne moze naci i da su jedini odgovarajuci kandidati republikanaca vjerski fanatici koji po defaultu moraju biti protiv bilo kakve vlade. Naravno njih zulja pritisak na velike korporacije koji je Obama najavljivao (ali nije uradio), pa su se zbog toga uspusili jer osim mazluma niko drugi osim bogatasa ih skoro niti ne podrzaje.

Na drugoj strani ni demokrate nisu nista bolje. Izgubili su se totalno u silnim obecanjima koje su bljuvali tokom Obamine kampanje da je skoro nemoguce bilo ispuniti vecinu toga. Iako mislim da vucem centru, slijedece izbore cu glasati najvjerovatnije ponovo za Obamu i to samo zato sto ne vidim da ce se pojaviti ne dobar politicar vec normalan covjek u republikanskim redovima.

Zalosno ali istinito je da ispod povrsine "NAJ NAJ" drzave na svijetu zivi i djeluje ovoliki broj ljudskog otpada.
Bušman

#7 Re: Americka Politicka Scena

Post by Bušman »

Ja_Ja wrote:Republikanci trenutno nemaju adekvatan odgovor Obami, bas zbog tog idiotluka koji vlada medju njima. Sigurno da je Tea Party doveo u velikoj mjeri do situacije da se ama bas ni jedan normalan kandidat ne moze naci i da su jedini odgovarajuci kandidati republikanaca vjerski fanatici koji po defaultu moraju biti protiv bilo kakve vlade. Naravno njih zulja pritisak na velike korporacije koji je Obama najavljivao (ali nije uradio), pa su se zbog toga uspusili jer osim mazluma niko drugi osim bogatasa ih skoro niti ne podrzaje.

Na drugoj strani ni demokrate nisu nista bolje. Izgubili su se totalno u silnim obecanjima koje su bljuvali tokom Obamine kampanje da je skoro nemoguce bilo ispuniti vecinu toga. Iako mislim da vucem centru, slijedece izbore cu glasati najvjerovatnije ponovo za Obamu i to samo zato sto ne vidim da ce se pojaviti ne dobar politicar vec normalan covjek u republikanskim redovima.

Zalosno ali istinito je da ispod povrsine "NAJ NAJ" drzave na svijetu zivi i djeluje ovoliki broj ljudskog otpada.
Imaju. Mitt Romney je prilicno jak, jedino sto ga moze zeznuti je to sto je vjeciti gubitnik ili neka teska budalastina. Ako on bude izabran mislim da se moze pravo dobro suprotstaviti Obami.

Zadnja recenica savrseno dobro opisuje krah americke demokratije. Totalno je nefunkcionalna. Ni EU trenutno nije bolja, ali bi se mogla ugledati na neke njene clanice (Njemacka).
Jack Be Nimble

#8 Re: Americka Politicka Scena

Post by Jack Be Nimble »

Imas 20% ljevaka i desjaka koji ce glasati za demokratu/republikanca ma da ko da je. Ostali 60% su manje vise u sredini ali vuku ka desnici. U svakim izborima demokrati pokusavaju da ih privuku malo ljevlje, republikanci naravno obrnuto zele itd.

Ja sam u centru, ali vucem ka desnici. Clinton mi je bio dobar predsjednik, od Busha nikada boljeg nece biti :-), svidja mi se kako Obama mudruje. Ako bog da Palin + Trump i onda ce biti dernek!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#9 Re: Americka Politicka Scena

Post by corolla02 »

ja sam ljevak takodjer 8-)

Image

ps
i ne znam uopste otkud ona konstatacija da je bih dijaspora right wing inclined :roll:
Jack Be Nimble

#10 Re: Americka Politicka Scena

Post by Jack Be Nimble »

corolla02 wrote: ps
i ne znam uopste otkud ona konstatacija da je bih dijaspora right wing inclined :roll:
Ja sam onako right wing jer mi idu na zivce ovi imgranti sto dolaze u ameriku i samo zele da zive na socijali. Ili sto dolaze bez papira. Ja bi sam uzeo pusku i isao u Arizonu da ih istjeram :D, tako kada ja glasam onako fifti fifti. Iako na predsjednickim izborima sam glasao za demokratke, a na drzavnim vise za republikance. Ipak sebe vidim kao demokratu.

Sto se tice opcenito nasih, mislim da smo vecinom demokrati. Ali znam one koje vole pistolje, imaju svoje firme, kuce, mrze pedere, za takve znam da vole malo cesce glasati za republikance. Ali to vecinom bude zbog para.
Jack Be Nimble

#11 Re: Americka Politicka Scena

Post by Jack Be Nimble »

corolla02 wrote:ja sam ljevak takodjer 8-)

Image

ps

Image

:-)

Image

ubiju 562 bebe na dan :roll:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#12 Re: Americka Politicka Scena

Post by corolla02 »

Jack Be Nimble wrote:
Ja sam onako right wing jer mi idu na zivce ovi imgranti sto dolaze u ameriku i samo zele da zive na socijali. Ili sto dolaze bez papira. Ja bi sam uzeo pusku i isao u Arizonu da ih istjeram :D, tako kada ja glasam onako fifti fifti. Iako na predsjednickim izborima sam glasao za demokratke, a na drzavnim vise za republikance. Ipak sebe vidim kao demokratu.

Sto se tice opcenito nasih, mislim da smo vecinom demokrati. Ali znam one koje vole pistolje, imaju svoje firme, kuce, mrze pedere, za takve znam da vole malo cesce glasati za republikance. Ali to vecinom bude zbog para.
ne znam uopste u kojoj drzavi sivis; licno sam u red drzavi i ti me svojim stavom potsjecas na iste ove odavde :mrgreen: dakle, rijec je o onim koji su bijelci, siromasni, al eto imaju zemlju koju su najprije oteli, pa misle sad da su iznad hijerarhijski u odnosu na ostale, pogotovo ove novo dosle. oni otvoreno podrzavaju/glasaju za desnicare i bogate nadajuci se da je upravo taj individualizam/bogatstvo razlog zasto su ovi drugi bogati pa se tako oni nadaju se kad tad i mi cemo biti dio njih. al stavar je u tom sto ovi bogati samo trebaju njihove glasove, dok u medjuvremenu od zemlje se ne moze zivjeti, i tako zive u nadi i dalje da ce se obogatit jednog lijepog suncanog dana 8-) al taj dan ne daju im opet ti isti bogati a oni neka samo mucu do narednih izbora.

upravo sve ovo gore me je potkalo da budem left wing inclined jer zemlja treba, bar po meni, da pripada pametnim a ne bogatim!
Koolin1

#13 Re: Americka Politicka Scena

Post by Koolin1 »

Republikanci i Demokrati su jedno te isto sranje... to samo gluhim i slijepim nije jasno.

Tako da nisam opredjeljen ni prema jednoj od partija...

Nevazno je ko pobjedi na izborima, svi oni sluze velikim korporacijama i rade onako kako te korporacije zele...
Haettenschweiler

#14 Re: Americka Politicka Scena

Post by Haettenschweiler »

Imam rodbine u Kaliforniji. Oni glasaju za republikance. Demokrate optužuju za poskupljenja benzina i visoke poreze. Pored toga mrze crnce i Meksikance.

Mene zanima jedna stvar. Koje ingerencije ima federalna vlada a koje državne?
Znam da su MVP i vojska na federalnom nivou a policija (osim FBI) i školstvo na državnom, ali kako stoje stvari sa porezima (federacija/država), minimalac, penzije, zdravstvena zaštita,...
perrier

#15 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

Jack Be Nimble wrote:
Image

ubiju 562 bebe na dan :roll:

To je budalstina. To je i laz koje su right-wing evangelicals izmislili. To nije razlog zasto ta organizacija postoji. Da je samo do abortusa, zene bi mogle otici skoro u bilo koju privatnu kliniku i imati abortus.

Osim toga, nije sva aborcija ista. Ja sam licno protiv vecine razloga za aborcije, ali ne kada je upitanju silovanje, incest, teska bolest i kada maloljetna djevojcica zatrudni. Vecina zena nema abortus samo zato sto im tako prdne na pamet. Molim te da gledas i druge vijesti osim FOX, Glen Back, Rush Limbaugh i ostalu desnicarsku klapu. Ti ljudi su ludaci.

Aborcija je samo jedan od manjih usluga koje ta organizacija nudi. Glavne usluge su im generalno zdravlje zena, na primjer kao sto je pregled za rak. Ako ti ikad majka, zena, cerka ili prijateljica budu imale zdravstvenih problema a ne budu mogle prijustit zdravstveno bit ce ti drago sto organizacije kao ove postoje. Kamo srece da i muskarci imaju organizacije koje investiraju u istrazivanja za muske bolesti i nude usluge onima koji ne mogu da priuste da odu kod doktorska.
perrier

#16 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

Ja_Ja wrote:Republikanci trenutno nemaju adekvatan odgovor Obami, bas zbog tog idiotluka koji vlada medju njima. Sigurno da je Tea Party doveo u velikoj mjeri do situacije da se ama bas ni jedan normalan kandidat ne moze naci i da su jedini odgovarajuci kandidati republikanaca vjerski fanatici koji po defaultu moraju biti protiv bilo kakve vlade. Naravno njih zulja pritisak na velike korporacije koji je Obama najavljivao (ali nije uradio), pa su se zbog toga uspusili jer osim mazluma niko drugi osim bogatasa ih skoro niti ne podrzaje.

:thumbup: potpuno se slazem, zalosno ali Obama je najmanje zlo. Ali razocaran sam u njega. Doduse ja sam jos vise u ljevo :D ... mozda bas i nisam za Ameriku. damn commie-nazy-pinko bastard :lol:
perrier

#17 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

Bušman wrote:

Imaju. Mitt Romney je prilicno jak, jedino sto ga moze zeznuti je to sto je vjeciti gubitnik ili neka teska budalastina. Ako on bude izabran mislim da se moze pravo dobro suprotstaviti Obami.

Zadnja recenica savrseno dobro opisuje krah americke demokratije. Totalno je nefunkcionalna. Ni EU trenutno nije bolja, ali bi se mogla ugledati na neke njene clanice (Njemacka).

Romney je interesantan slucaj! Naravno, ne slazem se sa njegovom politikom, ali on je mozda najnormalniji od svih u desnici. Njegov problem za Amerikance je to sto je MORMON. Amerikanci, a najvise evangelicals, ne podnose Mormone. Oni su za njih sekta krive vjere. Veoma je mali broj ljudi, osim mormona, koji bi mu dali glas.

Licno mislim da je on vise centar nego desno, sto bi mozda i odgovarolo vecini Amerikanaca. Ali on nema sansu bas zbog svoje vijere.
perrier

#18 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

Koolin1 wrote:Republikanci i Demokrati su jedno te isto sranje... to samo gluhim i slijepim nije jasno.

Tako da nisam opredjeljen ni prema jednoj od partija...

Nevazno je ko pobjedi na izborima, svi oni sluze velikim korporacijama i rade onako kako te korporacije zele...

Nisu isti, to su dvije razlicite doktrine. A to sto ti nije vazno ko pobjedi je zalosno.
Jedan od razloga zasto Obama je veoma malo sta uradio je bas zato sto je izgubio predstavnicki dom. Ocigledno je da glasaci lako gube volju, lako se razocaravaju i nemaju strplenja. Amerika je preogromna drzava da bi se bilo sta promjenilo preko noci i to narod ne razumije. Ali u svakom sistemu ima korumpiranih politicara, to je problem covjecanstva a ne samo politicara.
Drugo, problem Amerike je dvo-partijski sistem. Oni drze monopol i niko drugi ne moze da se probije na izborima. Na kraju glasanja Amerika uvijek ispadne centristicka zemlja jer da bi i jedan politicar dobio glasova da pobjedi on mora da krade glasace suprotniku. Oni nemaju drugu opciju nego da vuku jedni druge u centar i bez ekstrema sistem se jos vise uspori.
U evropi je drugacije, tamo barem partije imaju opciju da stvarno budu ono sto tvrde da jesu. Mogu da idu u krajnost zato sto skoro svaki sistem ima barem desetak partija i u parlamentarnom sistemu prinudjeni su da prave koalicije. I oni imaju problema ali manje. Tamo kad je problem nije zato sto nema razlike izmedju opozicije vec zato sto je trenutna vlast usrala.
Razlika je i to sta ti je vaznije, na primjer pravo na oruzije i manja taksa (individualism) ili pristupacno zdravstveno i skolstvo (collectivism).

Sto se tice toga sto su i jedni i drugi sluge korporacija to je problem zastarelog ustava i sistema koji nije mogao da predvidi da ce jednog dana korporacije biti mocnije od drzave a u Americi za kampanju treba para.
perrier

#19 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

Haettenschweiler wrote:Imam rodbine u Kaliforniji. Oni glasaju za republikance. Demokrate optužuju za poskupljenja benzina i visoke poreze. Pored toga mrze crnce i Meksikance.
:roll: :run:
sta, bilo im dosta balkanske ljubavi.
Haettenschweiler wrote: Mene zanima jedna stvar. Koje ingerencije ima federalna vlada a koje državne?
Znam da su MVP i vojska na federalnom nivou a policija (osim FBI) i školstvo na državnom, ali kako stoje stvari sa porezima (federacija/država), minimalac, penzije, zdravstvena zaštita,...

Federalna vlast je uvijek iznad lokalne. Jedan od razloga za Americki Civilni rat je bas bio zbog toga sto drzave nisu htjele da im federalna vlast diriguje. Srecom izgubise! :D
Od zdravtvene zastite nema nista, za njih je to komunizam i socijalizam. :-) Ja bih htio nesto izmedju Francuskog, Njemackog i Japanskog sistema.
Poreze svi uzimaju i federacija i drzava. Ali je i dalje mnogo nize nego u EU, tako da bas i nemaju za pravo da kukaju.
Za minimalac odlucuje Federacija ali po lokalnim mogucnostima. U Cikagu je skuplje zivjet stoga je malo veci nego u nekim od juznjackih drzava. Republikanci se bore da ga smanje ili potpuno ukinu, navodno minimalac je na stetu korporacija i unistava poslove. :-)
perrier

#20 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

ps

To mi je bio osjecaj a ne zakljucak. Barem od malo Bosnjaka na koje sam naisao takav sam odgovor ili uticaj dobio.

Licno sam iz mjesane familije i od samog dolaska u Ameriku zivio sam u djelu Illinois u kojem i nema bas puno nasih. Osim moje oceve familije ne odrzavam veliki kontakt sa nasim narodom, a ni sa srbima i hrvatima. Jednostavno od pocetka se nisam kretao u nasem drustvu, to nije bio bas moj licni izbor. Jednostavno se tako desilo, a i ja se bas nisam potrudio.
Jack Be Nimble

#21 Re: Americka Politicka Scena

Post by Jack Be Nimble »

corolla02 wrote:
Jack Be Nimble wrote:

ne znam uopste u kojoj drzavi sivis; licno sam u red drzavi i ti me svojim stavom potsjecas na iste ove odavde :mrgreen: dakle, rijec je o onim koji su bijelci, siromasni, al eto imaju zemlju koju su najprije oteli, pa misle sad da su iznad hijerarhijski u odnosu na ostale, pogotovo ove novo dosle. oni otvoreno podrzavaju/glasaju za desnicare i bogate nadajuci se da je upravo taj individualizam/bogatstvo razlog zasto su ovi drugi bogati pa se tako oni nadaju se kad tad i mi cemo biti dio njih. al stavar je u tom sto ovi bogati samo trebaju njihove glasove, dok u medjuvremenu od zemlje se ne moze zivjeti, i tako zive u nadi i dalje da ce se obogatit jednog lijepog suncanog dana 8-) al taj dan ne daju im opet ti isti bogati a oni neka samo mucu do narednih izbora.

upravo sve ovo gore me je potkalo da budem left wing inclined jer zemlja treba, bar po meni, da pripada pametnim a ne bogatim!
Ma to su oni ultra desnicari. Ja sam onako fiscally conservative a na ostalim temama mogu ljevo i desno.
corolla02

#22 Re: Americka Politicka Scena

Post by corolla02 »

Jack Be Nimble wrote:

Ma to su oni ultra desnicari. Ja sam onako fiscally conservative a na ostalim temama mogu ljevo i desno.
ma tako sam i mislio, da si ironican :wink:

al ne stvarno, oni glasaju samo za desne jer im je ispran mozak tj. glasaju samo da manje placaju u taxama za svoje zemljiste i protiv ostalih, dok njihov errar samo stoji i nema naprijed, a ovi njihovi idoli na vlasti milijone zgrcu i opet im malo!
corolla02

#23 Re: Americka Politicka Scena

Post by corolla02 »

perrier wrote:

ps

To mi je bio osjecaj a ne zakljucak. Barem od malo Bosnjaka na koje sam naisao takav sam odgovor ili uticaj dobio.

Licno sam iz mjesane familije i od samog dolaska u Ameriku zivio sam u djelu Illinois u kojem i nema bas puno nasih. Osim moje oceve familije ne odrzavam veliki kontakt sa nasim narodom, a ni sa srbima i hrvatima. Jednostavno od pocetka se nisam kretao u nasem drustvu, to nije bio bas moj licni izbor. Jednostavno se tako desilo, a i ja se bas nisam potrudio.
mislim da tvoja anketa upravo odrazava opredjeljenje onih koje to interesuje; sad ono sto se ne vidi je to da nasi ljudi najcesce nisu zainteresovani za politiku niti kako sve to ovdje ide, znaci ova tvoja 4 opicija bi svakako daleko pobjedila kod naseg korpusa. dakle, nasi najcesce kontaju sta moj jedan glas vrijedi i tako mimoilaze ono bitna pitanja koja se ticu njih; no da je tako nikad ne bi bilo izbora kao ni pomaka u vidjenju stvari na lijevo ili desno.
opet licno sam ljevak al vremenom je normalno da covjek ljevak vuce ka centru kako zaokruzuje svoj zivot, porodica, djeca, kuca, business, zdravstvo, penzija, itd.
perrier

#24 Re: Americka Politicka Scena

Post by perrier »

corolla02 wrote:
mislim da tvoja anketa upravo odrazava opredjeljenje onih koje to interesuje; sad ono sto se ne vidi je to da nasi ljudi najcesce nisu zainteresovani za politiku niti kako sve to ovdje ide, znaci ova tvoja 4 opicija bi svakako daleko pobjedila kod naseg korpusa. dakle, nasi najcesce kontaju sta moj jedan glas vrijedi i tako mimoilaze ono bitna pitanja koja se ticu njih; no da je tako nikad ne bi bilo izbora kao ni pomaka u vidjenju stvari na lijevo ili desno.
opet licno sam ljevak al vremenom je normalno da covjek ljevak vuce ka centru kako zaokruzuje svoj zivot, porodica, djeca, kuca, business, zdravstvo, penzija, itd.

:thumbup: upravo tako, medjutim tako je svuda. i kod vecine Amerikanaca. Oni ludaci sto su se drali unaokolo zbog zdravstvene reforme su ustvari rijetki, a nazalost najgluplji i najbucniji.

Narod je uglavnom neupucen, razocaran politicarima i dosta im je svakodnevnih budalastine i ispada. Valjda gaje iluziju da se prica zavrsava sa glasanjem.

Ja sam jedan od rijetkih u mom drustvu kojeg politika interesuje. Tako da je ova anketa bila vise radi mog licnog interesovanja. Trenutno zavrsavam Masters i na univerzitetu sam uglavnom okruzen sa left wing ljudima medjutim vecina se osjeca neudobno da ista kaze sto se politike tice bas zbog toga sto im se smucilo. I have patience for BS!
corolla02

#25 Re: Americka Politicka Scena

Post by corolla02 »

volim ovaj video, mozda je neko gledo al evo ipak :mrgreen:

Post Reply