Religija i moć/pohlepa

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#26 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arzuhal »

JoseMujica wrote:...i obično bankare.
Pa da.

Generalno, tema bi bila odlična i pravo aktuelna da forumamo u srednjem vijeku. Danas je skroz druga priča, možda čak i globalizacijski poželjna, baš od onih struktura koje i stvaraju finansijske, ekonomske, političke krize u svijetu. Jer krize se stvaraju, one ne dolaze slučajno, jel...
Nele9

#27 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Nele9 »

JM

Tvoji komentari (i izvori) o finansiranju vjerskih institucija/objekata nisu nešto što generalno dovodim u pitanje ali ću samo prokomentarisati da za skorašnju restauraciju (i dogradjivanje) jednog dijela džamije, moj džemat nije dobio prebijene pare od države, bar koliko ja znam.

Ukoliko se upustiš u razgovor s bilo kojim od starih vjernika muslimana vjerujem da će ti potvrditi da islam u ovoj zemlji nisu očuvale hodže već obični vjernici. To je zahtijevalo i finansijsku podršku.

Što se mene tiče situacija je skoro identična i danas, kao i u vrijeme SFRJ. Što raja skupi to se i potroši. Vidi malo kakva je situacija na periferiji SA. Možda se iznenadiš da pojedini džemati ne mogu sebi priuštiti da plaćaju hodžu. Drugi nisu kupili tepih desetljećima pa ne znaš jel´klanjaš na dasci ili na komadu tkanine.

Na osnovu tvojih prethodnih postova sam zaključio da razmišljaš svojom glavom. Ne nasjedaj na folove anti-islamskih medija. Situacija nije nimalo idilična za većinu.
ljubav_aha

#28 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

U ime Oca i Sina i Duha Svetog

Crna povijest financija Katoličke crkve

RIM - Vatikanski Zavod za religijska djela (IOR) našao se pod vodstvom nadbiskupa Paula Casimira Marcinkusa (1971-1989) upleten istodobno u nekoliko mračnih financijskih skandala, povezanih s desničarskim terorizmom, urotama i mafijaškim kriminalom. Neki protagonisti tih skandala likvidirani su tako da nije ostalo traga ubojicama, a preživjeli su bili itekako dobro upozoreni da drže jezik za zubima i nije im padalo na pamet o svemu tome kasnije govoriti.

IOR je dao garanciju Ambrozijanskoj banci Roberta Calvija u čijem krahu su 1981 “nestale” 1,3 milijarde dolara, Calvi je 1982 nađen obješen ispod londonskog Mosta crnih fratara, a financijer koji ih je povezao, Michele Sindona, otrovan je 1986 u izoliranoj ćeliji najčuvanijega talijanskog zatvora. Marcinkus je ušao u akciju da bi Vatikan financirao antikomunizam u Latinskoj Americi, a zaradila je Cosa nostra. I Licio Gelli (veliki meštar paramasonske lože P-2, siva eminencija Sindone i Calvija, fašistički specijalac pa američki špijun).

Amen :oops:
cartman

#29 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by cartman »

I roberto calbi je bio u "propaganda due" masonskoj lozi, a to da su financirali antikomunisam je paravan, tj shuplja prica. Zna se sta se financira u juznoj americi :D :D
El_comadante

#30 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by El_comadante »

ako čemo o parama kako se troše na vjereske institucije onda ja mogu reći to su i pare vjernika a ne samo "nevjrenika" pa prema tome pitali ko vjernike gdje čese potrošiti te pare? onda imamo vjerskih objekata od velikog značaja histroijskog i kulturnog za ovu državu pa se zato moraju obnavljati.
metar_drva

#31 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by metar_drva »

El_comadante wrote:ako čemo o parama kako se troše na vjereske institucije onda ja mogu reći to su i pare vjernika a ne samo "nevjrenika" pa prema tome pitali ko vjernike gdje čese potrošiti te pare? onda imamo vjerskih objekata od velikog značaja histroijskog i kulturnog za ovu državu pa se zato moraju obnavljati.
nek vjernici odnesu drito pare u crkvu/džamiju/il koju već hoće instituciju. što se tiče kulturnih spomenika, to je sasvim druga priča.
El_comadante

#32 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by El_comadante »

metar_drva wrote:
El_comadante wrote:ako čemo o parama kako se troše na vjereske institucije onda ja mogu reći to su i pare vjernika a ne samo "nevjrenika" pa prema tome pitali ko vjernike gdje čese potrošiti te pare? onda imamo vjerskih objekata od velikog značaja histroijskog i kulturnog za ovu državu pa se zato moraju obnavljati.
nek vjernici odnesu drito pare u crkvu/džamiju/il koju već hoće instituciju. što se tiče kulturnih spomenika, to je sasvim druga priča.
to si upravu ali se recimo i vjernicima odbija od plate i punise buđet odnosno ako je buđet javne pare onda i vjernici imaju pravo uticati na to gdje če se pare potrošiti.
Great Cornholio

#33 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by Great Cornholio »

El_comadante wrote: to si upravu ali se recimo i vjernicima odbija od plate i punise buđet odnosno ako je buđet javne pare onda i vjernici imaju pravo uticati na to gdje če se pare potrošiti.
Ja mislim da bi vjernici prvo trebali da vode računa gdje se potroše pare koje daju direktno vjerskim institucijama, jer žalosno je to vjerski službenici voze skupocjena auta, a da vjernici sami moraju kupovati, kao što ti reče, tepihe za džamiju.
Great Cornholio

#34 Re: Religija i moć/pohlepa

arzuhal wrote:
JoseMujica wrote:...i obično bankare.
Pa da.

Generalno, tema bi bila odlična i pravo aktuelna da forumamo u srednjem vijeku. Danas je skroz druga priča, možda čak i globalizacijski poželjna, baš od onih struktura koje i stvaraju finansijske, ekonomske, političke krize u svijetu. Jer krize se stvaraju, one ne dolaze slučajno, jel...
Nismo mi daleko odmakli od srednjeg vijeka, i danas krize stvaraju oni koji imaju pare i oni koji imaju moć manipulacije narodom.
metar_drva

#35 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by metar_drva »

El_comadante wrote: to si upravu ali se recimo i vjernicima odbija od plate i punise buđet odnosno ako je buđet javne pare onda i vjernici imaju pravo uticati na to gdje če se pare potrošiti.
poenta je da se vjerske institucije ne bi trebale finansirat iz budžeta, to je pogrešno i to treba ukinuti iz javne potrošnje. za koji qrac ih se treba finansirat? da bi narodu bolje ispirali ionako isprane mozgove?! uostalom, na teologiji izučavaju mnogo toga (filozofija, ekonomija, istorija....), pa nek na osnovu tih vještina skontaju kako će sebi namaknut pare da prežive.
El_comadante

#36 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by El_comadante »

metar_drva wrote:
poenta je da se vjerske institucije ne bi trebale finansirat iz budžeta, to je pogrešno i to treba ukinuti iz javne potrošnje. za koji qrac ih se treba finansirat? da bi narodu bolje ispirali ionako isprane mozgove?! uostalom, na teologiji izučavaju mnogo toga (filozofija, ekonomija, istorija....), pa nek na osnovu tih vještina skontaju kako će sebi namaknut pare da prežive.
pa ako čemo tako hajmo onda ukinuti sport da se finansira iz budžet jer oni mogu sam izaraditi pare za sebe pa onda hajmo ukinuti kulturu što če nam kad smo nekulturan narod i sve pare ostavi recimo za javne radove i da oni imaju plate sebi.
El_comadante

#37 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by El_comadante »

Great Cornholio wrote:
Ja mislim da bi vjernici prvo trebali da vode računa gdje se potroše pare koje daju direktno vjerskim institucijama, jer žalosno je to vjerski službenici voze skupocjena auta, a da vjernici sami moraju kupovati, kao što ti reče, tepihe za džamiju.
ako si dao pare sa halalom onda te i nije briga gdje idu pare a oni če zato svakako odgovarati pred Bogom.
cartman

#38 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by cartman »

El_comadante wrote:
Great Cornholio wrote:
ako si dao pare sa halalom onda te i nije briga gdje idu pare a oni če zato svakako odgovarati pred Bogom.
ta filozofija mozda moze proc u ekonomski stabilnim drzavama, al u Bosni gdje svaki dan vidis kolko ljudi pate i kolko ljudi nemaju, je malo nebulozna.
Great Cornholio

#39 Re: Religija i moć/pohlepa

El_comadante wrote:
Great Cornholio wrote:
Još malo neće biti para ni za penzije, policiju, doktore, učitelje i ostale profesije bez kojih država ne može funkcionisati, a ti bi i vjerske službenike stavio na državne jasle, nije to pšteno.
arte.fakt

#40 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
El_comadante wrote:
Great Cornholio wrote: Ja mislim da bi vjernici prvo trebali da vode računa gdje se potroše pare koje daju direktno vjerskim institucijama, jer žalosno je to vjerski službenici voze skupocjena auta, a da vjernici sami moraju kupovati, kao što ti reče, tepihe za džamiju.
Još malo neće biti para ni za penzije, policiju, doktore, učitelje i ostale profesije bez kojih država ne može funkcionisati, a ti bi i vjerske službenike stavio na državne jasle, nije to pšteno.
pa to je praksa iz sekularne europe koju vazda hvalite na sva usta. ajd ti nama objasni zasto je religija negativna stvar ali sa argumantima . Jeli zato sto se zalaze protiv alkohola droge nemorala ??
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#41 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

upravo je u izradi prijedlog Vlade FBiH da država plaća penziono i zdravstveno vjerskim službenicima.

Ja baš, s time u vezi, planiram pokretanje rastafarijanske crkve u BiH :D Jebiga plaćam porez pa će valjda i mene pripaziti :-)

Ili je ovo samo za ove tri glavne glasačke mašinerije? Ako je to slučaj onda sama država provodi institucionalizirano kršenje ljudskih prava dovodeći ovu trojku u povlašćeni položaj.
Great Cornholio

#42 Re: Religija i moć/pohlepa

arte.fakt wrote:
pa to je praksa iz sekularne europe koju vazda hvalite na sva usta. ajd ti nama objasni zasto je religija negativna stvar ali sa argumantima . Jeli zato sto se zalaze protiv alkohola droge nemorala ??
Ne zabranjuju sve religije alkohol, ako ti nije poznato ja ću ti reći da pored islama ima i drugih religija, ima ih kol'ko ti Bog hoće, pa kako ih sve misliš finansirati iz državnog budžeta ;-)
arte.fakt

#43 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote:
Ne zabranjuju sve religije alkohol, ako ti nije poznato ja ću ti reći da pored islama ima i drugih religija, ima ih kol'ko ti Bog hoće, pa kako ih sve misliš finansirati iz državnog budžeta ;-)
proporcionalno clanstvu , od postotka poreza. ljudi se izjasne i to je to ... da ima i drugih religija ali nebi trebalo biti generalizacije ...
JoseMujica

#44 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

arte.fakt wrote:
Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote:
proporcionalno clanstvu , od postotka poreza. ljudi se izjasne i to je to ... da ima i drugih religija ali nebi trebalo biti generalizacije ...
:thumbup: da dodam koliko članstvo plati toliko ima svaka zajednica, a država je tu samo servis
Great Cornholio

#45 Re: Religija i moć/pohlepa

znači dogovorismo se, nek oni koji to žele plaćaju dodatni porez za vjerske službenike i nek navedu za čije vjerske službenike će dat pare , pa nek država te pare da onima za koje su ti koji žele da im se odbije porez za vjeru dali pare :-D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#46 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by plain vanilla »

Nijemci se sve manje izjašnjavaju kao vjernici: Razlog seksualna zlostavljanja i porezi

Brojke o katolicima koji su okrenuli leđa crkvi u Njemačkoj zvone na uzbunu, a razlog istupanju vjernika iz crkve je niz skandala spolnog zlostavljanja u crkvenim institucijama, piše Deutsche Welle koji donosi opširan tekst o istupanju katolika iz crkve s naslovom "Može li se zaustaviti egzodus vjernika iz Crkve?".

DW piše kako je prošle godine u Njemačkoj 180 tisuća katolika okrenulo leđa crkvi, rezultati su to istraživanja provedenog u 27 njemačkih biskupija koje je objavio vjerski tjednik "Krist i svijet". To znači da je oko 50 tisuća više vjernika napustilo crkvu nego godinu prije.

"Osobito je bolno što se očito mnogo ljudi odlučilo na napuštanje crkve kao osobni oblik prosvjeda i izraza odvratnosti zbog tih skandala.", komentirao je vikar iz Koelna egzodus katolika navodeći kako se radi o sramotnim djelima kojima je crkva izgubila povjerenje.

No, nisu samo seksualna zlostavljanja razlog napuštanja crkve. Kako navodi DW ljude odbija i porez koji im se odbija od plaća ako se izjasne kao vjernici, a s obzirom da je vrijeme krize novac je prijeko potreban građanima.

DW navodi i kako evangelisti gube svoje članove, no broj je manji nego u slučaju katoličke crkve.
arte.fakt

#47 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

JoseMujica wrote:
arte.fakt wrote:
Great Cornholio wrote: Ne zabranjuju sve religije alkohol, ako ti nije poznato ja ću ti reći da pored islama ima i drugih religija, ima ih kol'ko ti Bog hoće, pa kako ih sve misliš finansirati iz državnog budžeta ;-)
:thumbup: da dodam koliko članstvo plati toliko ima svaka zajednica, a država je tu samo servis
apsolutno , naravno drzava mora podrzati objekte koji su spomenici kulture . 50 godina je izdurala IZ bez drzave moze i narednih 150 , sto se mene tice .
metar_drva

#48 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by metar_drva »

El_comadante wrote: pa ako čemo tako hajmo onda ukinuti sport da se finansira iz budžet jer oni mogu sam izaraditi pare za sebe pa onda hajmo ukinuti kulturu što če nam kad smo nekulturan narod i sve pare ostavi recimo za javne radove i da oni imaju plate sebi.
jo logike :-)
religija je lični izbor pojedinca i stvar vjerovanja. glupo je da neko plaća porez za nekoga ko je u funkciji nečega što ne postoji (u slučaju ljudi koji ne vjeruju u boga i kompletnu tu priču). ko vjeruje u boga, ko je religiozan i ko smatra da vjerskim institucijama treba dat pare-bujrum, nek da.
sport i kultura postoje, vjerovao neko u to ili ne, vide se i opipljivi su.
JoseMujica

#49 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JoseMujica »

pazite ja ne bih čak imao ništa protiv da država i da novac vjerskim zajednicama, samo pod ovim uslovima:

1. da sve vjerske zajednice dobiju jednako (ne ulazim u meritum niti iko smije jer svi moraju biti jednako tretirani)
2. da se unaprijed propiše za koje svrhe se novac može koristiti
3. da svak ko dobije novac mora bit transparentan glede utroška sredstava, tj. podnijeti detaljan finansijski izvještaj

Dosta pričamo o vjerskim zajednicam ovdje jer je i podforum religija, a i one su najočitiji primjer organizovane korupcije, a meni je jedanko grozno regulisano, odnosno deregulisano i netransparentno finansiranje npr. Sarajevo film festivala, kao i ovo vjerskih zajednica. I mogli bi nabrojati još stotinu nekih čudnovatih institucija i nekakvih poluprivatnih derneka kojima naše društvo vrvi.

Mislim da je interes i vjernika i ateista da se ovakvim stvarima stane u kraj I to su stvari o kojima možemo i trebamo razgovarati, a ne se naprđivati i ubjeđivati jel ima il nema boga i čiji su stavovi ispravniji vjerski ili znanstveni itd.
El_comadante

#50 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by El_comadante »

metar_drva wrote:
El_comadante wrote: pa ako čemo tako hajmo onda ukinuti sport da se finansira iz budžet jer oni mogu sam izaraditi pare za sebe pa onda hajmo ukinuti kulturu što če nam kad smo nekulturan narod i sve pare ostavi recimo za javne radove i da oni imaju plate sebi.
jo logike :-)
religija je lični izbor pojedinca i stvar vjerovanja. glupo je da neko plaća porez za nekoga ko je u funkciji nečega što ne postoji (u slučaju ljudi koji ne vjeruju u boga i kompletnu tu priču). ko vjeruje u boga, ko je religiozan i ko smatra da vjerskim institucijama treba dat pare-bujrum, nek da.
sport i kultura postoje, vjerovao neko u to ili ne, vide se i opipljivi su.
bez obzira na to i vjernici kao građani ove države imaju pravo da se i na njih troše budžetske pare jer taj isti budžet između ostalih i pune bjernici a vjernici su opipljivi i oni su tu zar ne? evo npr. ima ljudi kojima je recimo sport bezveze i po njihovo mišljenju je bezveze izdvajati pare za sport. šta čemo sad.
Great Cornholio
po čemu je religija zla kao ti navodiš?
Locked