Agencija ili Oglasi petkom?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

motorola01

#26 Re: Agencija ili Oglasi petkom?

Post by motorola01 »

Comrad wrote:
motorola01 wrote:HAjde kad je o stanovima rijec,mene zanima jedna informacija koju sam cuo od prijatelja.Da li je istina da kad prvi put rjesavas stambeno pitanje i kad nemas niti jednu nekretninu na sebi,da ne moras platiti porez na kupljenu nekretninu?
Ja mislim da su borci imali tih nekih prava da ne plaćaju porez.
U ostalim slučajevima, osim novogradnje, ga moraš platiti ako želiš uknjižiti stan na svoje ime.

E sad jedino da ti se prijatelj nije zbunio oko ove novogradnje. Jer kad kupuješ novogradnju, odnosno kada si prvi kupac stana ne plaćaš porez od 5%, jer plaćaš PDV od 17%. Da ne bude zabune, može se desiti da je stan nov, ali da si ti drugi kupac, tada plaćaš 5%.
Nije se zabunio,jer kupuje koristen stan kao i ja,ali tako mi rece neki dan.Bice znaci platiti porez.A sto metar_drva rece i kad se covjek malo skonta,bolje im je nista ne davati,jer sto das njima izadje te skoro pa isto(procjena,5%od toga + njihov dzep)..Jedini problem je sto ce te onda zaklati na procjeni,jer imam u porodici slucaj gdje se isto nije davalo nista,ali su zato kvadrat procjenili 50%posto vise,nego sto je zaista vrijedilo(to je bilo 98-99.godine)...
Koliko kosta izalazak komisije i moze li se osporiti njihova procjena(ili traziti nova komisija)???

Edit:evo sad sam vidio u postu od metar_drva da se moze zaliti drugostepenoj komisiji,ali koliko onda to sve traje???
ps:ja nam drzave i qrca
metar_drva

#27 Re: Agencija ili Oglasi petkom?

Post by metar_drva »

ma ne traje to predugo, odeš u opštinu s ugovorom i tražiš komisiju da izađe. procjenu znaš na licu mjesta i imaš 15 dana da platiš porez. ako se žališ (što isto uradiš na licu mjesta, na papir s procjenom oni unesu napomenu da imaš prigovor na procjenu) onda čekaš drugostepenu komisiju nekih 15-20 dana, al već znaš da moraš platit porez, pa te to ne koči ni u čemu (renoviranju, opremanju...)
drndalo

#28 Re: Agencija ili Oglasi petkom?

Post by drndalo »

Ja vala nisam imao nikakvih problema sa komisijom... Znali su jako dobro koliko kosta kvadrat u tom momentu na trzistu... Jedino da sam ga dobio upola cijene, pa da se na tu razliku isplati dati u dzep, jer se radi o 5% procjene...

Napominjem da sam kupio stan prije Pelakusa-napuhivanja cijena, 2004, i bilo bi jako bezobrazno sada ovdje napominjati koliko sam ga platio, jer bi ljudi crkli od svoje sudbine sto ga sada kupuju, a ne tada... Dakle sama glavnica je bila relativno niska, pa je onda i 5% bilo manje, a par stoja u "padje" bi bilo 13-17% sume koju trebam platiti svakako...

Sam proces pregleda je isao ovako: Dolaze u dan i vrijeme kada je dogovoreno, tipa subota u 10.00 (da bila je subota)... Dobar dan, vi ste taj i taj ? Da. Mi smo dosli na procjenu, radi se o ovom stanu? Da. Aha, pocinju razgovarati ispunjavajuci papire koje sve troje imaju:

- starost zgrade = 23 godine = -23%.
- Zgrada ima lift = +5%.
- Stan je u rekonstrukciji, vidimo to i sami (lak za parket se frisko osjeti jer je radjen 2-3 dana ranije) = -6%.

Sve u svemu 20-25% (Procenti koje navodim su priblizni, tacnih se ne sjecam, pa tu moze biti manjeg odstupanja...) snizenja vrijednosti, procjena koliku sam i ocekivao... Sve skupa trajalo 4 minute, nisu ni usli preko praga... Kazu dobicete rjesenje sluzbenom postom, i tako i bi... Koliko se sjecam, to nista nije kostalo, a i ne vidim zasto bi kostalo, jer taj njihov izlazak je debelo placen onim hiljadama KM poreza od 5%...
La_Belaj

#29 Re: Agencija ili Oglasi petkom?

Post by La_Belaj »

Pretezno komisija prihvata cijenu koja je u ugovoru, osim ako je bas naocigled spustena cijena, ali opet sve zavisi od opcine do opcine, s nekima to ide lakse s nekima puno teze.....

5% je regularni porez, a 17% pdv na novogradnju, kao sto je to neko gore fino i tacno objasnio. :)
maximilijana

#30 Re: Agencija ili Oglasi petkom?

Post by maximilijana »

ako se ima zivaca i vremena onda preko oglasa traziti stan. a ako se ima para onda preko agencije.
Meni je komisija prihvatila cijenu iz ugovora, koliko sam i platila stan. Fini ljudi bili :D :D :D :D
La_Belaj

#31 Re: Agencija ili Oglasi petkom?

Post by La_Belaj »

http://sreal.ba/vijesti evo nekih pametnih savjeta....a dzaba :) hahahahaha
Post Reply