Nije se zabunio,jer kupuje koristen stan kao i ja,ali tako mi rece neki dan.Bice znaci platiti porez.A sto metar_drva rece i kad se covjek malo skonta,bolje im je nista ne davati,jer sto das njima izadje te skoro pa isto(procjena,5%od toga + njihov dzep)..Jedini problem je sto ce te onda zaklati na procjeni,jer imam u porodici slucaj gdje se isto nije davalo nista,ali su zato kvadrat procjenili 50%posto vise,nego sto je zaista vrijedilo(to je bilo 98-99.godine)...Comrad wrote:Ja mislim da su borci imali tih nekih prava da ne plaćaju porez.motorola01 wrote:HAjde kad je o stanovima rijec,mene zanima jedna informacija koju sam cuo od prijatelja.Da li je istina da kad prvi put rjesavas stambeno pitanje i kad nemas niti jednu nekretninu na sebi,da ne moras platiti porez na kupljenu nekretninu?
U ostalim slučajevima, osim novogradnje, ga moraš platiti ako želiš uknjižiti stan na svoje ime.
E sad jedino da ti se prijatelj nije zbunio oko ove novogradnje. Jer kad kupuješ novogradnju, odnosno kada si prvi kupac stana ne plaćaš porez od 5%, jer plaćaš PDV od 17%. Da ne bude zabune, može se desiti da je stan nov, ali da si ti drugi kupac, tada plaćaš 5%.
Koliko kosta izalazak komisije i moze li se osporiti njihova procjena(ili traziti nova komisija)???
Edit:evo sad sam vidio u postu od metar_drva da se moze zaliti drugostepenoj komisiji,ali koliko onda to sve traje???
ps:ja nam drzave i qrca