Hamdija Pozderac

Post Reply
psydelija

#26 Re: Hamdija Pozderac

Post by psydelija »

Komrad wrote:
psydelija wrote:(h)amdija kao predstavnik m(M)uslimana je bio srpskohrvatski igrac (pijun) i nista vise od toga...

Smijesan si ..
Interesatno da svi vi koji mrzite komuniste iz dna duse ujedno mrzite i Hamdiju
ja ne mrzim, ali, prezirem taj sistem do granice gde pocinje mrznja.
o pozderacu nista licno, on je samo bio deo sistema koji je satanizovao grupu ljudi (narod) kojoj je isti i sam "pripadao"... tuzan je to vakat bio.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

psydelija wrote:
ja ne mrzim, ali, prezirem taj sistem do granice gde pocinje mrznja.
o pozderacu nista licno, on je samo bio deo sistema koji je satanizovao grupu ljudi (narod) kojoj je isti i sam "pripadao"... tuzan je to vakat bio.

jesil se trzno? prepo?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#28 Re: Hamdija Pozderac

Post by JoseMujica »

uvodni tekst (onaj u qutou) je sam po sebi džigera a najlegendaniji navod ove šahovske kvazihistorijske imaginacije je ovo:
Hamdija Pozderac, najistaknutiji bošnjački političar jugoslovenske epohe
čisto historije radi: Bošnjaci od 1993. (Bošnjački kongres , Sarajevo). Hamdija je mogao biti jedino Musliman.

Da mi se ne bih imputirala kakva mržnja prema Bošnjacima podsjetio bih da istim principom kvazihistorijske akrobatske imaginacije Srbi sve pravoslavce u historiji posrbljavaju i Hrvati katolike pohrvaćuju i gdje ih jeste i gdje ih nije bilo.

Ako neko smatra nešto svojim identitetom otkud tolika potreba da se uzdiže izmišljanjem i pravda nekome za to što jeste samo u trenutnom bivstvovanju?!
Chmoljo

#29 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote:uvodni tekst (onaj u qutou) je sam po sebi džigera a najlegendaniji navod ove šahovske kvazihistorijske imaginacije je ovo:
Hamdija Pozderac, najistaknutiji bošnjački političar jugoslovenske epohe
čisto historije radi: Bošnjaci od 1993. (Bošnjački kongres , Sarajevo). Hamdija je mogao biti jedino Musliman.

Da mi se ne bih imputirala kakva mržnja prema Bošnjacima podsjetio bih da istim principom kvazihistorijske akrobatske imaginacije Srbi sve pravoslavce u historiji posrbljavaju i Hrvati katolike pohrvaćuju i gdje ih jeste i gdje ih nije bilo.

Ako neko smatra nešto svojim identitetom otkud tolika potreba da se uzdiže izmišljanjem i pravda nekome za to što jeste samo u trenutnom bivstvovanju?!
pa sad... ispravi me ako griješim, ali na tom istom Kongresu nije izmišljeno to ime, nego je vraćeno. bar se tako reklo, zar ne?
madner

#30 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Hamdija je bio najveci Bosanaki politicar, nije se borio za naziv Bosnjak nego Bosanac.

Avdo Humo je pristao na 3 konstituitivna naroda, inace bi on bio najveci :D
Hadzi Lojo

#31 Re: Hamdija Pozderac

Post by Hadzi Lojo »

Da vraceno ime nakon mnogo , mnogo godina.
Ja mogu priznati da nasi stari nisu nikada imali muda da se deklarisu kao Bosnjaci.
I dan danas mnogi nisu svjesni ko su i gdje idu.
Ljudi koji su citav rat proveli u Sarajevu, hoce oci da ti izvade kad ih nazoves Bosnjacima umjesto Muslimanima a nisu ni Ilmihal procitali do kraja, a radi se o ljudima od 50 i malo jace.
Cuudni smo mi.
madner

#32 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Cudna je odluka da se uzme ime Bosnjak, isto da Francuzi sebi daju ime Gali.
Problem Bosnjaka je sto mi neamo jasan cilj, nego uvijek barem dvije struje vuku u razlicitim pravcima. Uz tradicionalno izrazito retrogardno ponasanje i veliko umjece da se naklonimo gubitnicima svjetskih tokova.
michio

#33 Re: Hamdija Pozderac

Post by michio »

Pa na isto bi doslo i Bosanac jer bi se samo muslimani Bosancima nazivali, kao sto se uglavnom i nazivaju jer Srbi i Hrvati bjeze od Bosne.
zambaklija

#34 Re: Hamdija Pozderac

Post by zambaklija »

madner wrote:Cudna je odluka da se uzme ime Bosnjak, isto da Francuzi sebi daju ime Gali.
Problem Bosnjaka je sto mi neamo jasan cilj, nego uvijek barem dvije struje vuku u razlicitim pravcima. Uz tradicionalno izrazito retrogardno ponasanje i veliko umjece da se naklonimo gubitnicima svjetskih tokova.

ejvala svaka ti čast :thumbup: ja još nikada kraću i jasniju definiciju stanja nisam pročitao,od sad ovo citiram! :) :bih:
Chmoljo

#35 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

madner wrote:Hamdija je bio najveci Bosanaki politicar, nije se borio za naziv Bosnjak nego Bosanac.

Avdo Humo nije baš imao toliko prostora za manevar ;) nisu ni svi komunisti bili za BiH, kao što nisu ni za šestu baklju :wink:
JoseMujica

#36 Re: Hamdija Pozderac

Post by JoseMujica »

Cmoljo, upravo sama konstrukcija "vraćanja" je princip o kome govorim. Šta su oni uopće vratili i ko su ti likovi da imaju legitimitet da nešto vraćaju? Zašto nisu bili toliko samosvjesni pa isti naziv vratili 1990. godine, kada im je stranku financirao Adil beg, koji je ujedno i glavni zagovarač priče o Bošnjacima? Zašto uopće priča o Bošnjacima kada je naziv države Bosna i Hercegovina? Zašto je problem biti Bosanac i Hercegovac? Sad meni je barem maloumno obajašnjenje da je ostavljen prostor za zajednički identitet sa Srbima i Hrvatima.

Šta "dobri Bošnjani" imaju zajedničko sa današnjim Bošnjacima? Leksički veoma slični pojmovi ali sadržajno niđe veze? Nemaju ništa, ali imaju Kalyevi Bošnjaci, mahom muslimani, intelektualci tog doba i minorna je manjina onih koji su prihvatili tu ideologiju. Naziv Bošnjak je vraćen upravo da bi se jasno ocrtala različitost i odvojenost Bosanaca i Hercegovaca muslimanske vjeroispovjesti od njihovih sugrađana drugih konfesionalnih denominacija kakva je postojala u vrijeme Austro-Ugarske. A vraćen je samo da bi se imalo s čime parirati srpskim i hrvatskim mitovima i "potvrđivati" primordijalnost. Time se ušlo u jedno široko područje ublehaštva.

Ima tu bezbroj primjera i priča se može širiti na npr. imaginacija vezanja Raške sa današnjom Srbijom? Ili ako je to predaleko evo bliži primjer Banovina Hrvatska iz Austro-Ugarske sa današnjom Hrvatskom? Da podsjetim samo evo koliko već prde o srpskom i hrvatskom standardiziranom jeziku (mnogo duže nego o bosanskom i crnogorskom) a de mi izvucite par Dalmatinaca ili ovih Bugara iz srednje ili južne Srbije koji pravilno govore te jezike? Uopće logično su upitne i ove kvazilingvističke priče o nekakvim nacionalnim jezicima a sva četiri zasnovana na lokalnom hercegovačkom dijalektu. Tako da se je ove političke jezike (bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski) moglo jedino namutnuti putem prisilnog državnog aparata i isto tako nekakve umišljene nacionalne identitet s usko vezanim konfesionalnim identifikacijama. Pogledajte samo s kakvom preciznošću i strašću su utrpani u ustave svih balkanskih banana država.Najbolji primjer ovog političkog drila vam je današnji popis stanovništva u RH. Otvorite index i pročitajte kakve se budalaštine dešavaju, gdje su popisivači stavljeni u funkciju propovjednika ili barem trgovačkih putnika hrvatstva-katoličanstva (pojmova koji faktički stoje kao sinonimi).
Last edited by JoseMujica on 10/04/2011 12:02, edited 1 time in total.
madner

#37 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

I oni su Bosanci kada izadju iz Bosne, za sve ostale.
Konstituitivni narodi su zlo nametnuto od Srbije i Hrvatske, kako bi odrzave svoje pretenzije na BiH i ugusile stasanje jedne nacije.

Inace stranci prave razliku izmedju Bosanskih Srba i Srba, kao i Bosanskih Hrvata.
nellington

#38 Re: Hamdija Pozderac

Post by nellington »

madner wrote:I oni su Bosanci kada izadju iz Bosne, za sve ostale.
Konstituitivni narodi su zlo nametnuto od Srbije i Hrvatske, kako bi odrzave svoje pretenzije na BiH i ugusile stasanje jedne nacije.

Inace stranci prave razliku izmedju Bosanskih Srba i Srba, kao i Bosanskih Hrvata.
Spoljni interfejs iza državnog routera ima samo jednu IP adresu, ove 192.168 koje imamo unutra su samo lokalne- kad to shvatimo, biće nam bolji internet - pardon život.
rogoz

#39 Re: Hamdija Pozderac

Post by rogoz »

Jovan Divljak je bio Srbijanac i komunista a drazi mi je od hiljadu Bosnjaka... :thumbup:
Dakle nema ovdje puno veze sa komunistima,mene samo iritira cinjenica da se likovi iz proslosti velicaju do nesrazmjernih velicina.
Neko rece,da paravraziram;
Pozderac zasluzan za ekonomski i kulturni preporod Bosne(mislim da se mislilo samo na Bosnjake)te ovo te ono.
Ako je bilo bratstvo i jedinstvo zbog cega se istice cinjenica da se on toliko borio za prosperitet,kulturni i socialni status Bosne?
Protiv koga se borio,protiv tog istog bratstva i jedinstava?
Zar nije bilo normalno da se Bosna razvija kao i Srbija i Hrvatska u ekonomskom kulturnom i osotalim sferama zivota?
Zasto je citava SjeveroIstocna Bosna mogla gledati samo RTV Beograd?
Zasto Bosna u tom periodu u pogledu kinematografije nije ostvarila pa gotovo nikakav znacajan poduhvat?
Zasto je u RT Sarajevo u pogledu proporcijalnosti(sva tri naroda)bilo najmanje Bosnjaka?
Gdje su odlazile silne pare zaradjene u Bosanskim rudnicima,rudnik boksita,rudnik olova i cinka itd...
Pozderac je gledao sebe sto mi je razumljivio(uostalom imao posao za koji je bio placen)Pozderac nije imao viziju ili nije zelio da vidi buducnost koja je dosla posle njega.On je samo po mom sudu bio rudar u kopanju velike jame(svijesno il' ne)Bosanskom narodu.
Srbiaj i Hrvatska i danas lobirajuci po citavom svijetu masu sa presudom mladim muslimanima.To nas je kostalo zamalo nestanka,to je bila najveca greska Pozderca i ostali tadasnjih bIh politicara!
Last edited by rogoz on 10/04/2011 12:04, edited 1 time in total.
madner

#40 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Chmoljo wrote:
madner wrote:Hamdija je bio najveci Bosanaki politicar, nije se borio za naziv Bosnjak nego Bosanac.

Avdo Humo nije baš imao toliko prostora za manevar ;) nisu ni svi komunisti bili za BiH, kao što nisu ni za šestu baklju :wink:
Vecina komunista je bila za zasebnu republiku za svaki narod. Ako su Crno Gorci bili zaseban narod, onda su i Bosanci. Negiranja Bosanske narodnosti je dovela do kompromisa za BiH. Ali tada je i za Bosanske Srbe drzavnost BiH bila cilj.
madner

#41 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

nellington wrote:
madner wrote:I oni su Bosanci kada izadju iz Bosne, za sve ostale.

Spoljni interfejs iza državnog routera ima samo jednu IP adresu, ove 192.168 koje imamo unutra su samo lokalne- kad to shvatimo, biće nam bolji internet - pardon život.
Sjajna paralela :D
madner

#42 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

rogoz wrote:Jovan Divljak je bio Srbijanac i komunista a drazi mi je od hiljadu Bosnjaka... :thumbup:
Dakle nema ovdje puno veze sa komunistima,mene samo iritira cinjenica da se likovi iz proslosti velicaju do nesrazmjernih velicina.
Neko rece,da paravraziram;
Pozderac zasluzan za ekonomski i kulturni preporod Bosne(mislim da se mislilo samo na Bosnjake)te ovo te ono.
Ako je bilo bratstvo i jedinstvo zbog cega se istice cinjenica da se on toliko borio za prosperitet,kulturni i socialni status Bosne?
Protiv koga se borio,protiv tog istog bratstva i jedinstava?
Zar nije bilo normalno da se Bosna razvija kao i Srbija i Hrvatska u ekonomskom kulturnom i osotalim sferama zivota?
Zasto je citava SjeveroIstocna Bosna mogla gledati samo RTV Beograd?
Zasto Bosna u tom periodu u pogledu kinematografije nije ostvarila pa gotovo nikakav znacajan poduhvat?
Zasto je u RT Sarajevo u pogledu proporcijalnosti(sva tri naroda)bilo najmanje Bosnjaka?
Gdje su odlazile silne pare zaradjene u Bosanskim rudnicima,rudnik boksita,rudnik olova i cinka itd...
Pozderac je gledao sebe sto mi je razumljivio(uostalom imao posao za koji je bio placen)Pozderac nije imao viziju ili nije zelio da vidi buducnost koja je dosla posle njega.On je samo po mom sudu bio rudar u kopanju velike jame(svijesno il' ne)Bosanskom narodu.
Srbiaj i Hrvatska i danas lobirajuci po citavom svijetu masu sa presudom mladim muslimanima.To nas je kostalo zamalo nestanka,to je bila najveca greska Pozderca i ostali tadasnjih bIh politicara!
Svasta nesta si nabacio :D
Ako nije bilo nista vrijedno spomenja i velicanja, zasto onda poslje nezavisnosti nasi politicari nisu napravili nista vise i bolje?
Kako mislis da kinematografija nije oznacila nista znacjano, znacjano za koga?
Chmoljo

#43 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

joj Mujice, sam koncept nacije je danas... pa malo je reći prevaziđen, bar u onom obimu kakvom ga mi (nastojimo?!) doživljavamo.

ovaj lokalni, meni je lično smiješan. iako se izjašnjavam kao Bošnjak, jer ja to jesam u očima drugih, htio-nehtio. no, kolika je logika takvih podjela, valjda ja, čije je prezime kršćansko, čiji su preci poslije primanja Islama bili kapetani, trebam imati nešto sa onima koji svoje korijene traže po Turskoj :roll: il' bogtepitaj odakle je Adil pokušavao naći neku vezu :roll: ako već idemo na 'dosjelost'...

slažem se i za te lingvističke akrobacije...

zaboravio si pomenuti vrlog Džemu Latića i njegovo "čuveno": bliži mi Iranac, nego Srbin ili Hrvat :-) :-) :-)

mah, mogli bismo trubiti o gluposti nacionalizma, no ja bih da se vratimo na konkretnu temu, jer smo već odlutali...
Chmoljo

#44 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

madner wrote:
Vecina komunista je bila za zasebnu republiku za svaki narod. Ako su Crno Gorci bili zaseban narod, onda su i Bosanci. Negiranja Bosanske narodnosti je dovela do kompromisa za BiH. Ali tada je i za Bosanske Srbe drzavnost BiH bila cilj.
stipu većinu. mogla se BiH proglasiti i autonomnom pokrajinom... srećom, nije. i zaslugom odgovornih, naravno.
madner

#45 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Chmoljo wrote:
madner wrote:
stipu većinu. mogla se BiH proglasiti i autonomnom pokrajinom... srećom, nije. i zaslugom odgovornih, naravno.
Zato je Avdo velikan, ali ne i najveci.
Chmoljo

#46 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

madner wrote:
Zato je Avdo velikan, ali ne i najveci.
nisam ni reko, :oops: meni je da prostiš Tito najveći. :oops:
JoseMujica

#47 Re: Hamdija Pozderac

Post by JoseMujica »

Može Cmoljo i konkretno: Hamdija je bio Krajišnik, Bosanac, Jugosloven i komunista.
Chmoljo

#48 Re: Hamdija Pozderac

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote:Može Cmoljo i konkretno: Hamdija je bio Krajišnik, Bosanac, Jugosloven i komunista.
:thumbup:

haman pa ne može bolje... ja Hercegovac, Bosanac (dušom, ne izjašnjavanjem :lol: ) Jugosloven i komunista definitivno :mrgreen:
zivco

#49 Re: Hamdija Pozderac

Post by zivco »

Nije Hamdija ubijen. Hamdija je nakokn velike hajke na njega i razocarenja CRKO OD MUKE.
rogoz

#50 Re: Hamdija Pozderac

Post by rogoz »

Chmoljo wrote:
JoseMujica wrote:Može Cmoljo i konkretno: Hamdija je bio Krajišnik, Bosanac, Jugosloven i komunista.
:thumbup:

haman pa ne može bolje... ja Hercegovac, Bosanac (dušom, ne izjašnjavanjem :lol: ) Jugosloven i komunista definitivno :mrgreen:
Uzalud pokusavas nametnuti svoje poimanje Bosne kakva bi trebala biti,dzaba ti jarke boje kojima zelis istaci ono sto ti smatras jedinim ispravnim.Cinjinice te demantuju.
Jugosloven,svaka cast...treba imati takvu moc koja stvara imaginarni svijet... :roll:
Post Reply