Kultura življenja u slikama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

poznanik

#26 Re: Kultura življenja u slikama

Post by poznanik »

Asana wrote:Ja mislila da je smece na ovim slikama problem, kad ono - kucice za pse :shock:

Nije li bolje je da psi imaju skloniste i svoju bazu na mjestu gdje nikome ne smetaju, nego da se zavlace po haustorima da bi se sklonili od kise?
Dobro si mislila - izvor problema je smeće koje se skuplja nekontroliranom ishranom pasa, za koje su "komšije" prethodno izgradile sklonište, ispred kojeg se sada nalaze hrpe oglođanih kostiju, ostaci hljeba, komadi riba (glava), i sl. odnosno - sve ono čega ne bi bilo da su se drugi pobrinuli o psima i sklonili ih za to određene lokacije, i da "komšije" nisu naučeni na nepoštivanje pravila ponašanja.

Ukoliko ti ne smeta, predlažem da dislociraš ove kućice sa fotosa, i preneseš ih u svoje susjedstvo, mnogi će biti tako zadovoljni, iako pravila življenja opet neće biti ispunjeni.
sheilak

#27 Re: Kultura življenja u slikama

Post by sheilak »

Kada se ide trolejbuskim linijama 103 ili 107, od Kovacica do negdje Mercatora na Alipasinom, moze se vidjeti nesvakidasnja nekultura zivljenja:od nabacnih kuceraka i kucerina, granapa, vulkanizerskih radnji, domacih i drugih zivotinja, smeca, otpadaka,..., a nad svima njima nadvija se Bosmal kao simbol.

Poput brazilskih slumova. A glavni je grad.
because_of_you

#28 Re: Kultura življenja u slikama

Post by because_of_you »

sheilak wrote:Kada se ide trolejbuskim linijama 103 ili 107, od Kovacica do negdje Mercatora na Alipasinom, moze se vidjeti nesvakidasnja nekultura zivljenja:od nabacnih kuceraka i kucerina, granapa, vulkanizerskih radnji, domacih i drugih zivotinja, smeca, otpadaka,..., a nad svima njima nadvija se Bosmal kao simbol.

Kakve veze sa nekulturom življenja imaju te kuće što spominješ, granapi i Bosmal? :-? :roll:
Felidae

#29 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Felidae »

poznanik wrote:
Asana wrote:Ja mislila da je smece na ovim slikama problem, kad ono - kucice za pse :shock:

Nije li bolje je da psi imaju skloniste i svoju bazu na mjestu gdje nikome ne smetaju, nego da se zavlace po haustorima da bi se sklonili od kise?
Dobro si mislila - izvor problema je smeće koje se skuplja nekontroliranom ishranom pasa, za koje su "komšije" prethodno izgradile sklonište, ispred kojeg se sada nalaze hrpe oglođanih kostiju, ostaci hljeba, komadi riba (glava), i sl. odnosno - sve ono čega ne bi bilo da su se drugi pobrinuli o psima i sklonili ih za to određene lokacije, i da "komšije" nisu naučeni na nepoštivanje pravila ponašanja.

Ukoliko ti ne smeta, predlažem da dislociraš ove kućice sa fotosa, i preneseš ih u svoje susjedstvo, mnogi će biti tako zadovoljni, iako pravila življenja opet neće biti ispunjeni.
a da nije pasa i da ih niko ne hrani, ovo bi inace bio najcistije grad u Europi :skoljka:
sheilak

#30 Re: Kultura življenja u slikama

Post by sheilak »

because_of_you wrote:
sheilak wrote:Kada se ide trolejbuskim linijama 103 ili 107, od Kovacica do negdje Mercatora na Alipasinom, moze se vidjeti nesvakidasnja nekultura zivljenja:od nabacnih kuceraka i kucerina, granapa, vulkanizerskih radnji, domacih i drugih zivotinja, smeca, otpadaka,..., a nad svima njima nadvija se Bosmal kao simbol.

Kakve veze sa nekulturom življenja imaju te kuće što spominješ, granapi i Bosmal? :-? :roll:
Ima, kada se uzme u obzir neplanska gradnja, izgled kuca, uredjenje okucnica, itd. Mislim da i takve stvari spadaju u kulturu zivljenja, ne iskljucivo smece ili psi.
poznanik

#31 Re: Kultura življenja u slikama

Post by poznanik »

Felidae wrote:a da nije pasa i da ih niko ne hrani, ovo bi inace bio najcistije grad u Europi :skoljka:
Ne radi se o prehrani pasa, riječ je o nekontroliranom odlaganju otpada, ostataka ljudske ishrane i sl. na - za to nepredviđenim mjestima, što je protivno propisima i pravilima. Kućica je samo jedan od primjera takvog neodgovornog ponašanja komšija, takvih primjera ima gdje se god okrenemo.
Psi i kućica su samo dodatni povod za bacanje hrane, koja se brže kvari i od čega prijeti veća opasnost od pojave zaraznih bolesti. Ova kućica je postavljena tik uz dječije igralište :-)
AF81

#32 Re: Kultura življenja u slikama

Post by AF81 »

Boze dragi opet su psi krivi za sve..krivi su i za stanje u drzavi :-) ..kod mene komsija obavezno baca namazane kriske hljeba kroz prozor :x ..mama mu je skrenula paznju i rekla da ga je vidjela da baca hljeb, al on se toliko naljutio na nju k'o da je ona krivac :evil: ..al bar ga sad rijetko baca :oops:
Tranquilizer

#33 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Tranquilizer »

Nemam ništa protiv pasa ali nisam siguran da je mjesto za njih zelenilo ispred zgrade ili javni park... :zoka:
Averus

#34 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Averus »

.
Last edited by Averus on 03/04/2018 21:09, edited 1 time in total.
budalica22

#35 Re: Kultura življenja u slikama

Post by budalica22 »

prvo sam mislila da se ne javljam na temu.. slike sve govore..

ovo sto pisu VenomusV i Nenji_Avero potpuno odgovara mom misljenju..

sto ste SVI interner buntovnici i tipkanjem i sakrivanjem iza ekrana glumite silu?! to mi nikada nece biti jasno

.. Kultura zivljenja se uci kucnim odgojem... a tog odgoja, nazalost, sve manje ima
budalica22

#36 Re: Kultura življenja u slikama

Post by budalica22 »

prvo sam mislila da se ne javljam na temu.. slike sve govore..

ovo sto pisu VenomusV i Nenji_Avero potpuno odgovara mom misljenju..

sto ste SVI interner buntovnici i tipkanjem i sakrivanjem iza ekrana glumite silu?! to mi nikada nece biti jasno

.. Kultura zivljenja se uci kucnim odgojem... a tog odgoja, nazalost, sve manje ima
poznanik

#37 Re: Kultura življenja u slikama

Post by poznanik »

@Nenji_Avero,

Prvo - svoju frustraciju usmjerio si u pogrešnom pravcu, posebno na pogrešan način. Uz molbu da ne spamaš ovu temu pričom o psima, jer za pse postoji otvorena druga tema, nisam ja osoba koja rješava komunalne probleme. Ja samo mogu prijaviti problem nadležnoj inspekciji (što i jesam), i od njih kasnije, kao građanin, tražiti odgovornost ako ne postupe po zakonu.
Ovo je forum, javno dostupan i potrebno je o problemu nekulturnih sugrađana ponekad i javno diskutirati. Nije namjera ovom temom progon pasa lutalica, jer takav utisak stičeš, mada mi je nejasno kako uspijevaš doći pred takav zaključak, već je namjera ukazati na sveopći javašluk i nebrigu za okoliš, za prostor u kojem i mi svakodnevno boravimo, puštamo djecu na igranje...

Meni je žao ako tebi ne smeta smeće i nepodnošljiv smrad, nakupljeni u šipražju bivšeg obdaništa u Ul. Kemala Kapetanovića, ako ti ne smeta sva opasnost od zaraze, posebno u narednim sunčanim i toplim danima, kada se još pojačava i broj muha, prenosnika bakterija...
sorei

#38 Re: Kultura življenja u slikama

Post by sorei »

Nenji_Avero wrote:

Eh sad, direktno ka temi. Naranvo da nije baš lijepo da u bilo kakvoj urbanoj sredini, tek tako zjapi kućica i u njoj pas(Kupus neću ni spominjati, jer smatram da je makar 30% Sa-X članova normalno). I naravno da svakome normalnom to i smeta. Jedna stvar mi, ipak, nije baš jasna.

Ako ste toliko normalni i toliko brinete za svoju okolinu, zašto se protiv toga jedino znate boriti klikanjem i tipkanjem?
Zašto, kada se organizuju akcije, bude 5 mladih osoba i sve ostalo su dede i nane, a takvi kao vi sjede u kafanama i kafićima, vozate se autima i puštate muziku da svi čuju šta slušate, umjesto da se uhvatite kakve metlice, pa makar oko svog haustora očistite?

Mislite da je jadni pas kriv za uništenje okoline? Ne, prijatelji moji, krivi ste vi koji se krijete iza LCD monitora i lažnog morala.

Što se mene tiče, sad bih potpisao da cijeli grad bude prekriven psećim kućicama, a da se uklone kučerine i papadija koja je moj grad učinila jednim običnim selom.

(Ok, opet sam se malo zadao, pa odletio od teme).

Helem, vraćam se na veeeeeeeliki problem psa koji se "udomio" u polju koje je potpuno zaraslo i ljudima koji ga hrane... Brate, ako ti to toliko smeta, a (kako stalno provlačiš kroz temu) poznaješ nekakvo pravo i zakone, zašto se ne pobrineš zakonskim putem za to? :)
:thumbup:

Otvarac teme poznanik..pa covjece dragi imas li ti pametnijeg posla od raspravljanja po forumu? Stvarno mi nije jasno zasto se otvaraju ovakve teme i koji je cilj naglabanja o istom svak i put. :zzzz:
budalica22

#39 Re: Kultura življenja u slikama

Post by budalica22 »

@Poznanik

jesi li ti pomno procitao post Nenji_Avera?!

momak pise da mu nije jasno kako ljudima vise smeta kucica za pse nego smece i neuredji park u pozadini..

ja sam licno samar dobila jer sam djetetu rekla da se konzerve bacaju u kantu za smece a ne na pod.. i to od njegove majke.. koja je SLJEGLA IZ PIZDICA i asfalt jucer pod nogama osjetila!!!
poznanik

#40 Re: Kultura življenja u slikama

Post by poznanik »

vdivna wrote:Otvarac teme poznanik..pa covjece dragi imas li ti pametnijeg posla od raspravljanja po forumu? Stvarno mi nije jasno zasto se otvaraju ovakve teme i koji je cilj naglabanja o istom svak i put. :zzzz:
Trebam li tebe pitati šta i kako da radim sa svojim slobodnim vremenom :? Nakon tvojih 16500 postova ovdje :-)

Osim što ti ništa nije jasno, što je očito, slijedeći put se potrudi da pročitaš i naslov teme i samu ideju teme, jer se o ovakvom problemu ovdje ne raspravlja. Izuzev, ako te tema nije direktno pogodila :oops:
Averus

#41 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Averus »

.
Last edited by Averus on 03/04/2018 21:09, edited 1 time in total.
Hajvan

#42 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Hajvan »

Nenji_Avero wrote:Moje skromno mišljenje po pitanju kućice za pse i sličnih tema :)

Prije 5 godina, Sarajevo je dobilo donaciju od nekoliko desetina hiljada KM da se napravi Dom za životinje (Nešto kao socijalna pomoć za iste). Te pare su misteriozno nestale, a naši "vladari" još povećali plate, garaže i kubikažu automobila koje voze.

Prije nekih godinu dana, kada je u mjesec dana bilo hejbet slučajeva tipa spaljena mačka, borbe pasa, odrezane noge, repovi, uši itd., javnost se digla da se napravi Azil za životinje. Od toga smo dobili ovo:

1. Obećanje da će se takvo nešto napraviti
2. Zatvaranje jedinog šinteraja koji smo imali.

Eh sad, direktno ka temi. Naranvo da nije baš lijepo da u bilo kakvoj urbanoj sredini, tek tako zjapi kućica i u njoj pas(Kupus neću ni spominjati, jer smatram da je makar 30% Sa-X članova normalno). I naravno da svakome normalnom to i smeta. Jedna stvar mi, ipak, nije baš jasna.

Ako ste toliko normalni i toliko brinete za svoju okolinu, zašto se protiv toga jedino znate boriti klikanjem i tipkanjem?
Zašto, kada se organizuju akcije, bude 5 mladih osoba i sve ostalo su dede i nane, a takvi kao vi sjede u kafanama i kafićima, vozate se autima i puštate muziku da svi čuju šta slušate, umjesto da se uhvatite kakve metlice, pa makar oko svog haustora očistite?

Mislite da je jadni pas kriv za uništenje okoline? Ne, prijatelji moji, krivi ste vi koji se krijete iza LCD monitora i lažnog morala.

Što se mene tiče, sad bih potpisao da cijeli grad bude prekriven psećim kućicama, a da se uklone kučerine i papadija koja je moj grad učinila jednim običnim selom.

(Ok, opet sam se malo zadao, pa odletio od teme).

Helem, vraćam se na veeeeeeeliki problem psa koji se "udomio" u polju koje je potpuno zaraslo i ljudima koji ga hrane... Brate, ako ti to toliko smeta, a (kako stalno provlačiš kroz temu) poznaješ nekakvo pravo i zakone, zašto se ne pobrineš zakonskim putem za to? :)
Evo sad sam sabrao- od 2002. do danas ulozio sam u sadni materijal tacno 2346 BaM. Sve biljke sam posadio oko zfgrade u kojoj zivim. Utroseno vrijeme u odrzavanje zelene povrsine oko zgrade nisam racunao, ali je siurno veliko.
Na zalost, ulozeni novac i trud se uopce ne primjecuju.
Sto li?
Ipak, ne odustajem!
Obuca9

#43 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Obuca9 »

Na jednoj si temi (isti podforum, tema jedan red niže) protiv toga da se psi lutalice istrijebe, na ovoj si temi portiv toga da se psi lutalice hrane, pa šta hoćeš ti čovječe Božiji? Jel' ti razmišljaš prije nego pišeš postove ili pri otvaranju svake nove teme imaš neke druge principe i načine razmišljanja, pa bezvez elupaš šta stigneš, samo da kontriraš svim ostalim forumašima?
kokuz_sa

#44 Re: Kultura življenja u slikama

Post by kokuz_sa »

ovo nije nekultura ni kultura ovo je ironija svakodnevnice

bosanski nacin zivota
Image
psi lutalice
Image
prosjaci
Image
narodna kuhinja
Image
poznanik

#45 Re: Kultura življenja u slikama

Post by poznanik »

Nenji_Avero wrote:
poznanik wrote:@Nenji_Avero,

Prvo - svoju frustraciju usmjerio si u pogrešnom pravcu, posebno na pogrešan način. Uz molbu da ne spamaš ovu temu pričom o psima, jer za pse postoji otvorena druga tema, nisam ja osoba koja rješava komunalne probleme. Ja samo mogu prijaviti problem nadležnoj inspekciji (što i jesam), i od njih kasnije, kao građanin, tražiti odgovornost ako ne postupe po zakonu.
Ovo je forum, javno dostupan i potrebno je o problemu nekulturnih sugrađana ponekad i javno diskutirati. Nije namjera ovom temom progon pasa lutalica, jer takav utisak stičeš, mada mi je nejasno kako uspijevaš doći pred takav zaključak, već je namjera ukazati na sveopći javašluk i nebrigu za okoliš, za prostor u kojem i mi svakodnevno boravimo, puštamo djecu na igranje...

Meni je žao ako tebi ne smeta smeće i nepodnošljiv smrad, nakupljeni u šipražju bivšeg obdaništa u Ul. Kemala Kapetanovića, ako ti ne smeta sva opasnost od zaraze, posebno u narednim sunčanim i toplim danima, kada se još pojačava i broj muha, prenosnika bakterija...

Ti bi prvo trebao naučiti čitati tj. šta ti ljudi pišu, a ne spremati "odbranu" prije nego dođeš do kraja posta :) Kako je već negdje prije spomenuto, očigledno ti smeta svako mišljenje koje nije jednako tvome.
Fokusirao sam se na pse, jer, kako si nam dao do znanja, oni su razlog što ljudi tu bacaju smeće, ostatke od hrane isl. Dakle, fokusirao sam se na pod-temu koju si ti započeo.

Psi nisu razlog, psi su povod zbog kojih ljudi bacaju otpatske od hrane ispred kućice, umjesto u kontejner. Razlog je "komšijska" nekultura življenja.

Evo sad ću namjerno malo da spamam, jer mi se ne da trošiti klikanje da ti šaljem privatnu poruku: Ti tvoji "pismeni" pokušaji vrijeđanja ljudi, kako su svi seljaci i nekulturni, a ti si divan i krasan, samo pokazuju o kakvom se čovjeku radi.
Evo - sad ću namjerno da prijavim tvoj post moderatorima, zbog namjernog spamanja!.
Usput, ako pažljivo pročitaš moj post, odgovorio sam ti samo na ovu provokaciju, koja je bila pogrešno usmjerena:
Helem, vraćam se na veeeeeeeliki problem psa koji se "udomio" u polju koje je potpuno zaraslo i ljudima koji ga hrane... Brate, ako ti to toliko smeta, a (kako stalno provlačiš kroz temu) poznaješ nekakvo pravo i zakone, zašto se ne pobrineš zakonskim putem za to?
sorei

#46 Re: Kultura življenja u slikama

Post by sorei »

Pa da, u pravu si. Juce mi je bilo mrsko izaci da bacim smece pa sam otvorila prozor i fijuuuuuuuu :lol:
E sad, posto tebi to toliko smeta najpametnije bi bilo da mi zovnes zelene ili da dodjes i pokupis. Sigurno ces tim vise pomoci nasem drustvu nego otvaranjem ovakve teme. I jos nesto, ne volim pujde ali sam jutros pored smeca ostavila dvije koske i odmah su prisli da jedu. Pitam se da li bi trebala otici provjeriti jesu li sve pojeli da kome ne zasmeta? :D
poznanik

#47 Re: Kultura življenja u slikama

Post by poznanik »

hz__semir wrote:Na jednoj si temi (isti podforum, tema jedan red niže) protiv toga da se psi lutalice istrijebe, na ovoj si temi portiv toga da se psi lutalice hrane, pa šta hoćeš ti čovječe Božiji? Jel' ti razmišljaš prije nego pišeš postove ili pri otvaranju svake nove teme imaš neke druge principe i načine razmišljanja, pa bezvez elupaš šta stigneš, samo da kontriraš svim ostalim forumašima?
Jesi li ti stvarno toliko nesposoban da protumačiš što ja napišem :( Reci, ako treba pisaću tebi i jednostavnim riječima, bitno mi je da takve osobe što prije shvate problem, nije mi teško :( Samo da ti nabrzinu pojasnim - na ovoj temi se piše o kulturi življenja, o svakodnevnim i uobičajenim navikama sugrađana da bacaju smeće na zelene ili druge javne površine, isl, imaš puno već ispisanih primjera, o nekulturi, zapravo :oops:

Izuzev, ako ne provociraš sve vrijeme, jer se moji stavovi kose s tvojom željom za fizičkim uništenjem pasa lutalica, i to po hitnoj metodi.
Sarajevski_Marlboro

#48 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Sarajevski_Marlboro »

Jednom mi zamalo usrane pelene nisu pale na glavu.

Banane i ulošci su tradicija. :mrgreen:
Felidae

#49 Re: Kultura življenja u slikama

Post by Felidae »

Nenji_Avero wrote:
poznanik wrote:@Nenji_Avero,

Ti bi prvo trebao naučiti čitati tj. obratiti pažnju na to šta ti ljudi pišu, a ne spremati "odbranu" prije nego dođeš do kraja posta :) Kako je već negdje prije spomenuto, očigledno ti smeta svako mišljenje koje nije jednako tvome.
Fokusirao sam se na pse, jer, kako si nam dao do znanja, oni su razlog što ljudi tu bacaju smeće, ostatke od hrane isl. Dakle, fokusirao sam se na pod-temu koju si ti započeo.

Evo sad ću namjerno malo da spamam, jer mi se ne da trošiti klikanje da ti šaljem privatnu poruku: Ti tvoji "pismeni" pokušaji vrijeđanja ljudi, kako su svi seljaci i nekulturni, a ti si divan i krasan, samo pokazuju o kakvom se čovjeku radi.

Ja sam prvi kome smeta smeće i opća pasivnost cijele države (a posebno nadležnih organa). Kada vidim da neko baci opušak, najradije bih mu zavrnuo vrat. Da ti ne pričam dalje, džepovi su mi puni autobuskih karata i papirića od žvaka.
Ne smeta meni što ti postavljaš taj problem na forum. Forum i jeste tu da se raspravlja na razne teme.
Međutim, druže moj, forum ne služi za ispisivanje predrasuda i forsiranje svog mišljenja. Ti si na svaki komentar koji nije bio u skladu sa tvojim mišljenjem odgovorio u fazonu "eto, ti pusti da ti bacaju smeće kad ti ne smeta", iako ja nisam vidio da je iko napisao da mu ne smeta smeće. Ne budi tvrdoglav nego malo razmisli o onome što pročitaš. Pamet se ne mjeri po tome koliko si zagriz'o da održiš svoj stav, nego po tome koliko si spreman promijeniti stav ako shvatiš da je pogrešan.

Da me ne shvatiš pogrešno. Nemam ništa lično protiv tebe. Da si malo bolje obratio pažnju na ono što pišem, shvatio bi da i meni smeta i kupus u sred grada i kućica za ostavljenog psa. Samo objektivno posmatram situaciju i tvrdim kako se ne može situacija ni promijeniti, kada niko ne radi ništa direktno da je popravi.

@Svi redom: Malo smirite strasti.
sto si se upalio k'o kutnjak :-) ......razmisli malo prije nego sto sve oko sebe napadnes, a sebe stavljas u prvi plan("Ja sam prvi kome smeta smeće")
VenomousV

#50 Re: Kultura življenja u slikama

Post by VenomousV »

pa valjda treba prvo poci od sebe :-)
Post Reply