treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked

treba li ukinuti vjeronauku u skoli

treba
104
65%
ne treba
55
34%
neodlucan sam
2
1%

Total votes: 161

plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#26 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

Ma kakvo spaljivanje, ne mijesajte kruske i jabuke.

Niko nije rekao da vjeronauk ne treba, to je stvar slobode izbora, ali u skoli ne treba.
Ionako dzamije prazne osim petkom i za ramazan, taman ugodno s korisnim :D
spreca

#27 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by spreca »

maksi wrote:
spreca wrote:
Ja bih bio prvi protiv vjeronauke u školama da se ona silom nameće kao u RS (mislim da je tako), nisam siguran 100 %. Međutim ako je to na dobrovoljnoj bazi kao što je u FBiH onda ne vidim problem u tome. Našao sam negdje podatak da u FBiH preko 90 % Bošnjačke djece pohađa vjeronauku. Zašto tim roditeljima uskraćivati to pravo da im djeca iskoriste tu priliku da nešto nauče o svojoj vjeri. Mnogi će reći da imamo mekteb. Da, imamo, ali većina roditelja želi za vikend izaći sa djecom, dal u prirodu, da li do rodbine, ili jednostavno djeca žele da se odmore.

Kad je u pitanju finansiranje, slažem se da bi IZ trebala snositi troškove plaća vjeroučiteljima, ako ne sve makar lapo lapo.
ranije se nikad vikendom nije islo u mekteb ,nego samo poned.-petak ,ja sam tako iso i dosta sam toga naucio cak i arabsko pismo.
plain vanilla

#28 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
bailaor wrote:A zasto ne bi dali mogucnost izbora, ako pokusavamo biti demokratsko drustvo?
Pa ko osporava mogucnost izbora...? Ali van drzavnih institucija...

Ili proglasiti vjersku drzavu, pa koliko potraje...
reisa za preCjednika? :oops: :D
nosara

#29 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

maksi wrote:
spreca wrote:
Ja bih bio prvi protiv vjeronauke u školama da se ona silom nameće kao u RS (mislim da je tako), nisam siguran 100 %. Međutim ako je to na dobrovoljnoj bazi kao što je u FBiH onda ne vidim problem u tome. Našao sam negdje podatak da u FBiH preko 90 % Bošnjačke djece pohađa vjeronauku. Zašto tim roditeljima uskraćivati to pravo da im djeca iskoriste tu priliku da nešto nauče o svojoj vjeri. Mnogi će reći da imamo mekteb. Da, imamo, ali većina roditelja želi za vikend izaći sa djecom, dal u prirodu, da li do rodbine, ili jednostavno djeca žele da se odmore.

Kad je u pitanju finansiranje, slažem se da bi IZ trebala snositi troškove plaća vjeroučiteljima, ako ne sve makar lapo lapo.
Pa evo predlazem da se ti roditelji organizuju i pokrenu inicijativu da sami placaju vjeronauku... To je za prave, istinske vjernike nesto kao kupovina godisnje ulaznice za autenticnog Manijaka... :D

Usput, kad se vec organizuju, neka skupe lovu i za ostale vjerske potrebe, da se ministri finansija ne zlopate otimajuci moje pare za grantove vjerskim zajednicama... Cist racun - duga ljubav... Hvala lijepo... :D
spreca

#30 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by spreca »

bailaor wrote:A zasto ne bi dali mogucnost izbora, ako pokusavamo biti demokratsko drustvo?
Pa nije demokratija da radis sta hoces
GOLFER

#31 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by GOLFER »

Nakon sto se UKINE vjeronauka (a nadam se da nece nikad) ocekujem od pojedinih forumasa (inace civilizovanih, naprednih i multi kulti :-) ) da pokrenu teme tipa, INCIJATIVA ZABRANE POKRIVENIM DJEVOJKAMA/ZANAMA DA ULAZE U SVE DRZAVNE INSTITUCIJE ili ZABRAN SVIM UPOSLENIM U JAVNOM SEKTORU DA NA BILO KOJI NACIN ISPOLJAVAJU SVOJU RELIGIOZNOST (POSEBNO MARAMOM) itd... Jer eto ipak smo mi sekularna zemlja i nicemu vjerskom nije mjesto tu, pa ja, eno imaju dzamije i onako su po cijeli dan prazne (osim onda kad i trebaju da se koriste) pa nek se tamo pokrivaju i ispoljavaju :-)
nosara

#32 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

GOLFER wrote:Nakon sto se UKINE vjeronauka (a nadam se da nece nikad) ocekujem od pojedinih forumasa (inace civilizovanih, naprednih i multi kulti :-) ) da pokrenu teme tipa, INCIJATIVA ZABRANE POKRIVENIM DJEVOJKAMA/ZANAMA DA ULAZE U SVE DRZAVNE INSTITUCIJE ili ZABRAN SVIM UPOSLENIM U JAVNOM SEKTORU DA NA BILO KOJI NACIN ISPOLJAVAJU SVOJU RELIGIOZNOST (POSEBNO MARAMOM) itd... Jer eto ipak smo mi sekularna zemlja i nicemu vjerskom nije mjesto tu, pa ja, eno imaju dzamije i onako su po cijeli dan prazne (osim onda kad i trebaju da se koriste) pa nek se tamo pokrivaju i ispoljavaju :-)
Kako je u EU, tako ce bit i ovdje... Licno sam za odstranjivanje SVIH vjerskih simbola iz SVIH drzavnih ustanova...

Niko nije placen da ispoljava svoju religioznost, vec da radi ono sto mu je posao...

A postoji i drugi put... Sumnjam da ce neko krenut tim putem...
plain vanilla

#33 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

GOLFER wrote:Nakon sto se UKINE vjeronauka (a nadam se da nece nikad) ocekujem od pojedinih forumasa (inace civilizovanih, naprednih i multi kulti :-) ) da pokrenu teme tipa, INCIJATIVA ZABRANE POKRIVENIM DJEVOJKAMA/ZANAMA DA ULAZE U SVE DRZAVNE INSTITUCIJE ili ZABRAN SVIM UPOSLENIM U JAVNOM SEKTORU DA NA BILO KOJI NACIN ISPOLJAVAJU SVOJU RELIGIOZNOST (POSEBNO MARAMOM) itd... Jer eto ipak smo mi sekularna zemlja i nicemu vjerskom nije mjesto tu, pa ja, eno imaju dzamije i onako su po cijeli dan prazne (osim onda kad i trebaju da se koriste) pa nek se tamo pokrivaju i ispoljavaju :-)
nakon sto se ne ukine vjeronauk, ja ocekujem da se nepokrivenim djevojkama zabrani da idu u skolu, da se zaposle u javnom sektoru i pokazuju javno svoju suradnju sa sejtanom :oops:

Mijesas razlicite pojmove,a onda se cudis sto se neko protivi :-)
alica.k

#34 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by alica.k »

cudno je to sve, kad sam ja bila mala bipo je "mejtef" pa se tamo islo uciti o vjeri, a onda su nam u skolu uveli vjeronauku od koje sam se jezila, bukvalno.

a onda evo sad, mala sestra ide u skolu, jedina u razredu ne ide na vjeronauku - svojom voljom jer im je ta uciteljica pricala neke horor price o djeda mrazu i tak. uglavnom, bukvalno je spopada po holu skole da joj nabije na nos sto ne dolazi na vjeronauku, te kakva je ona muslimanka te ovo te ono, razbolice se i umrijet i nece ici u dzennet...ma uzas.

sad se kontam da odem pa da popricam s tom zenom...

iz ovoga mislim da bi ipak trebalo ukinuti to i ograniciti na vjerske zajednice da uce djecu o vjeri, pa ko voli nek izvoli. na kraju krajeva uvijek su bile nane i dede zaduzene da svoju unucad uce o tim stvarima.
s druge strane, trebao bi neki predmet ipak o religijama opcenito uvesti u skolu, cisto da se djeca upoznaju sa svim religijama.

nisam vjernica, al nemam nis protiv toga da djeca uce o vjeri, ipak mislim da ih se ne treba tjerati ni na sta, pa makar i onako suptilno (npr kod moje sestre, vjeronauka je 3. cas, a poslije toga imaju ostale casove, i onda ona tih 45 min nit moze kuci a nece na vjeronauku i sta da radi...)
kukuruz_kokicar

#35 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by kukuruz_kokicar »

casper_ wrote:treba li il ne treba pitanje je sada?

ja mislim da to treba premjestiti u okvire vjerskih ustanova a u skolu uvesti neki predmet kao sto je historija religija
Treba ukinuti, a umjesto vjeronauka uvesti predmet malo duzeg naziva "Historija razlicitih kanona nastalih na halucinativnim dozivljajima, bezvremenskoj gluposti, misticizmu i ponekoj zalutaloj mudrosti cija je zajednicka nit kojom se svi jednako ponose - 'bogom' dato pravo da se, ne birajuci sredstva, usutkaju oni koji misle drugacije". Naravno, ovaj predmet bi bio fakultativan i trebao bi biti u skolskim programima narednih 4000 godina. Taman koliko je stara najstarija religija obuhvacena vjeronaukom.
carlsberg

#36 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by carlsberg »

Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena :x
plain vanilla

#37 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena :x
:shock:
carlsberg

#38 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by carlsberg »

plain vanilla wrote:
carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena :x
Sta si ih izdrecila ?
nosara

#39 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

E, nek si nam rek'o...! A i jazuk je onih taze vjeroucitelja da landaraju po biroima za zaposljavanje... :D
harač

#40 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by harač »

treba
nosara

#41 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

carlsberg wrote:
plain vanilla wrote:
Sta si ih izdrecila ?
:lol:
shuriken

#42 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by shuriken »

necemo te dirat jer dovoljno dissmr, samo se ibretimo
spreca

#43 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by spreca »

Kaki smo ,jos malo pa cemo i pite poceti kuhati u cenifi .
plain vanilla

#44 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

carlsberg wrote:
plain vanilla wrote:
Sta si ih izdrecila ?
bas lijepo vas naucili
treba,treba vjeronauk
da se svi tako izrazavaju kao ti
kukuruz_kokicar

#45 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by kukuruz_kokicar »

Ovom crvenom govnetu... mada se ne osjecam crvenim, vise vucem na zeleno... smeta da se djeci predaju u skolama muda pod bubrege iliti lazi kao istinu. Ako ce predavati o religijama onda moraju imati naucan i kriticki otklon prema njihovim dostignucima i zabludama.
spreca

#46 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by spreca »

Ja predlazem(moram ovo predloziti reisu)da se vjeronauk uvede ne samo u skolama,nego u kaficima,restoranima,na kocertima obavezno uciti dove,ima toga dosta .
Fossil

#47 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Fossil »

Mislim da je ukidanje cista glupost, jer nije obavezna. Svako ima pravo na vise znanja pa bilo to o vjeri ili ne a naravno da nikog ne prisiljava :cry:
psydelija

#48 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by psydelija »

stare komunjare deluju konfuzno :oops: , do juce su verski zivot branili partijskom doktrinom, a sada "demokrtaskim" sredstvima... pricom kako je vera: besmislica, kako grupise teroriste, pedofile, kako je veronauci mesto u mektebu (mekteb=skola :D ) ....
odlucite se vec jednom za koji ste kurs, delujete licemerno, darvinisti.

sto se veronauke tice, naravno da je ne treba ukidati iz nastavnog plana i programa... naprotiv, treba je uvesti kao obavezujuci predmet.
imali smo gotovo 100 godina totalitarni rezim koji je istu branio.., "ljude" koji su spijunirali ko ulazi u verske objekte, itd-itd... sada je demokratija, pa ostavite ljudima da sami odlucuju sta je dobro za iste!
plain vanilla

#49 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

psydelija wrote:stare komunjare deluju konfuzno :oops: , do juce su verski zivot branili partijskom doktrinom, a sada "demokrtaskim" sredstvima... pricom kako je vera: besmislica, kako grupise teroriste, pedofile, kako je veronauci mesto u mektebu (mekteb=skola :D ) ....
odlucite se vec jednom za koji ste kurs, delujete licemerno, darvinisti.

sto se veronauke tice, naravno da je ne treba ukidati iz nastavnog plana i programa... naprotiv, treba je uvesti kao obavezujuci predmet.
imali smo gotovo 100 godina totalitarni rezim koji je istu branio.., "ljude" koji su spijunirali ko ulazi u verske objekte, itd-itd... sada je demokratija, pa ostavite ljudima da sami odlucuju sta je dobro za iste!
ako ti i ja placamo porez i finansiramo skole, zasto je tvoja rijec jaca od moje?
i ti i ne placas porez ovdje :D

nista ja protiv vjeronauka nemam, moji bratici idi u mejtef, ali nije skola mjesto za to
mayab

#50 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by mayab »

Ukinuti, jer u visenacionalnim sredinama posebno, to je jos jedan vid razdvajanja djece u njihovoj zajednickoj skoli!
A mimo skole, ko voli religiju ili strane jezike ili plivanje, pa bujrum!
Locked