Niko nije rekao da vjeronauk ne treba, to je stvar slobode izbora, ali u skoli ne treba.
Ionako dzamije prazne osim petkom i za ramazan, taman ugodno s korisnim
ranije se nikad vikendom nije islo u mekteb ,nego samo poned.-petak ,ja sam tako iso i dosta sam toga naucio cak i arabsko pismo.maksi wrote:Ja bih bio prvi protiv vjeronauke u školama da se ona silom nameće kao u RS (mislim da je tako), nisam siguran 100 %. Međutim ako je to na dobrovoljnoj bazi kao što je u FBiH onda ne vidim problem u tome. Našao sam negdje podatak da u FBiH preko 90 % Bošnjačke djece pohađa vjeronauku. Zašto tim roditeljima uskraćivati to pravo da im djeca iskoriste tu priliku da nešto nauče o svojoj vjeri. Mnogi će reći da imamo mekteb. Da, imamo, ali većina roditelja želi za vikend izaći sa djecom, dal u prirodu, da li do rodbine, ili jednostavno djeca žele da se odmore.spreca wrote:
Kad je u pitanju finansiranje, slažem se da bi IZ trebala snositi troškove plaća vjeroučiteljima, ako ne sve makar lapo lapo.
reisa za preCjednika?nosara wrote:Pa ko osporava mogucnost izbora...? Ali van drzavnih institucija...bailaor wrote:A zasto ne bi dali mogucnost izbora, ako pokusavamo biti demokratsko drustvo?
Ili proglasiti vjersku drzavu, pa koliko potraje...
Pa evo predlazem da se ti roditelji organizuju i pokrenu inicijativu da sami placaju vjeronauku... To je za prave, istinske vjernike nesto kao kupovina godisnje ulaznice za autenticnog Manijaka...maksi wrote:Ja bih bio prvi protiv vjeronauke u školama da se ona silom nameće kao u RS (mislim da je tako), nisam siguran 100 %. Međutim ako je to na dobrovoljnoj bazi kao što je u FBiH onda ne vidim problem u tome. Našao sam negdje podatak da u FBiH preko 90 % Bošnjačke djece pohađa vjeronauku. Zašto tim roditeljima uskraćivati to pravo da im djeca iskoriste tu priliku da nešto nauče o svojoj vjeri. Mnogi će reći da imamo mekteb. Da, imamo, ali većina roditelja želi za vikend izaći sa djecom, dal u prirodu, da li do rodbine, ili jednostavno djeca žele da se odmore.spreca wrote:
Kad je u pitanju finansiranje, slažem se da bi IZ trebala snositi troškove plaća vjeroučiteljima, ako ne sve makar lapo lapo.
Pa nije demokratija da radis sta hocesbailaor wrote:A zasto ne bi dali mogucnost izbora, ako pokusavamo biti demokratsko drustvo?
Kako je u EU, tako ce bit i ovdje... Licno sam za odstranjivanje SVIH vjerskih simbola iz SVIH drzavnih ustanova...GOLFER wrote:Nakon sto se UKINE vjeronauka (a nadam se da nece nikad) ocekujem od pojedinih forumasa (inace civilizovanih, naprednih i multi kulti) da pokrenu teme tipa, INCIJATIVA ZABRANE POKRIVENIM DJEVOJKAMA/ZANAMA DA ULAZE U SVE DRZAVNE INSTITUCIJE ili ZABRAN SVIM UPOSLENIM U JAVNOM SEKTORU DA NA BILO KOJI NACIN ISPOLJAVAJU SVOJU RELIGIOZNOST (POSEBNO MARAMOM) itd... Jer eto ipak smo mi sekularna zemlja i nicemu vjerskom nije mjesto tu, pa ja, eno imaju dzamije i onako su po cijeli dan prazne (osim onda kad i trebaju da se koriste) pa nek se tamo pokrivaju i ispoljavaju
nakon sto se ne ukine vjeronauk, ja ocekujem da se nepokrivenim djevojkama zabrani da idu u skolu, da se zaposle u javnom sektoru i pokazuju javno svoju suradnju sa sejtanomGOLFER wrote:Nakon sto se UKINE vjeronauka (a nadam se da nece nikad) ocekujem od pojedinih forumasa (inace civilizovanih, naprednih i multi kulti) da pokrenu teme tipa, INCIJATIVA ZABRANE POKRIVENIM DJEVOJKAMA/ZANAMA DA ULAZE U SVE DRZAVNE INSTITUCIJE ili ZABRAN SVIM UPOSLENIM U JAVNOM SEKTORU DA NA BILO KOJI NACIN ISPOLJAVAJU SVOJU RELIGIOZNOST (POSEBNO MARAMOM) itd... Jer eto ipak smo mi sekularna zemlja i nicemu vjerskom nije mjesto tu, pa ja, eno imaju dzamije i onako su po cijeli dan prazne (osim onda kad i trebaju da se koriste) pa nek se tamo pokrivaju i ispoljavaju
Treba ukinuti, a umjesto vjeronauka uvesti predmet malo duzeg naziva "Historija razlicitih kanona nastalih na halucinativnim dozivljajima, bezvremenskoj gluposti, misticizmu i ponekoj zalutaloj mudrosti cija je zajednicka nit kojom se svi jednako ponose - 'bogom' dato pravo da se, ne birajuci sredstva, usutkaju oni koji misle drugacije". Naravno, ovaj predmet bi bio fakultativan i trebao bi biti u skolskim programima narednih 4000 godina. Taman koliko je stara najstarija religija obuhvacena vjeronaukom.casper_ wrote:treba li il ne treba pitanje je sada?
ja mislim da to treba premjestiti u okvire vjerskih ustanova a u skolu uvesti neki predmet kao sto je historija religija
carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
Sta si ih izdrecila ?plain vanilla wrote:carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
E, nek si nam rek'o...! A i jazuk je onih taze vjeroucitelja da landaraju po biroima za zaposljavanje...carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
carlsberg wrote:Sta si ih izdrecila ?plain vanilla wrote:carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
necemo te dirat jer dovoljno dissmr, samo se ibretimocarlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
bas lijepo vas naucilicarlsberg wrote:Sta si ih izdrecila ?plain vanilla wrote:carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
Ovom crvenom govnetu... mada se ne osjecam crvenim, vise vucem na zeleno... smeta da se djeci predaju u skolama muda pod bubrege iliti lazi kao istinu. Ako ce predavati o religijama onda moraju imati naucan i kriticki otklon prema njihovim dostignucima i zabludama.carlsberg wrote:Hhahaha crveni bih opet da ukidaju sve sto ima veze sa vjerom. Pa jesu li te spodobe isle u skolu, jel znaju da postoji listic na kojem se odlucis da li zelis il ne pohadjati taj premet. Zasto to "crvenim demokratama" smeta, ako nije obavezno. Boze sacuvaj, obolice jadni. Sto su ukidali, ukidali su, nek se kupe negdje drugo govna crvena
ako ti i ja placamo porez i finansiramo skole, zasto je tvoja rijec jaca od moje?psydelija wrote:stare komunjare deluju konfuzno, do juce su verski zivot branili partijskom doktrinom, a sada "demokrtaskim" sredstvima... pricom kako je vera: besmislica, kako grupise teroriste, pedofile, kako je veronauci mesto u mektebu (mekteb=skola
) ....
odlucite se vec jednom za koji ste kurs, delujete licemerno, darvinisti.
sto se veronauke tice, naravno da je ne treba ukidati iz nastavnog plana i programa... naprotiv, treba je uvesti kao obavezujuci predmet.
imali smo gotovo 100 godina totalitarni rezim koji je istu branio.., "ljude" koji su spijunirali ko ulazi u verske objekte, itd-itd... sada je demokratija, pa ostavite ljudima da sami odlucuju sta je dobro za iste!