Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
burek_in_space wrote:Tema bi mogla biti jako zanimljiva, jer je nama ovo nepoznata liga, manje vishe. Pocheo sam je pratiti kada je SportKlub uveo njihove prenose, i ima tu finog materijala.
Samo da se nadovezhem na ovu prichu o Dynamu - negdje sam chitao da je to zapravo policijski klub, dok je kao pandan njemu iz vojnih krugova oformljen CSKA. Koliko je tachno, zaista ne znam, ali ima mi logike ako se zna da CSKA nazivaju Armejcima (valjda nisam fulio), odnosno vojnicima.
Svagdje je Dinamo plavi pandurski klub Mah, njih su čekisti, NKVDovci i ini službenici komesarijata unutrašnjih poslova gurali, kao što ti reče, CSKA je vojni-armijski klub, Lokomotiv je kako mu i ime kaže, bio izdanak komesarijata za promet Spartak je radnički (u neraskidivim vezama sa mesarskim lobijem). Od onih ostalih moskovskih klubova, Torpedo je bio klub automobilske tvornice ZIL, pa se onda pojavio Torpedo-ZIL (Metalurg) koji je kasnije postao FK Moskva i raspao se. Još ostaje Presnja, odnosno Asmaral, pa Burevestnik, ali ne moramo se njima zamarati, uglavnom više i ne postoje.
Kada sam procitao ko je autor postova nisam mogao vjerovati.
U svakom slucaju, veliki za tebe. Nisam ocekivao takvo poznavanje.
nellington wrote:Tražim po glavi šta zanimljivo, znate da je predsjednik Čečenije ujedno i predsjednik kluba Terek iz Groznog?
dobro stojis sa informacijama pa reko da te preupitam: da li je ovaj klub iz politickih ili sportskih razloga (tada) usao u rpl... i koliko rublja operu vladimir i ramzan kroz ovaj projekat?
Prije par dana u Groznom je igrala Reprezentacija Brazila iz 2002 godine protiv reprezentacije Cecnije i sam Kadirov je igro za repku Cecnije.Utakmica je bila prijateljska i rezultat je bio ako se ne varam 4:2 za Brazil
Last edited by spreca on 14/03/2011 20:23, edited 1 time in total.
spreca wrote:Prije par dana u Groznom je igrala Reprezentacija Brazila iz 2002 godine protiv reprezentacije Cecnije i sam Kadirov je igro za repku Cecnije.Utakmica je bila prijateljska i rezultat je bio ako se ne varam 4:2 za Brazil
nellington wrote:Tražim po glavi šta zanimljivo, znate da je predsjednik Čečenije ujedno i predsjednik kluba Terek iz Groznog?
dobro stojis sa informacijama pa reko da te preupitam: da li je ovaj klub iz politickih ili sportskih razloga (tada) usao u rpl... i koliko rublja operu vladimir i ramzan kroz ovaj projekat?
Terek je osvojio duplu krunu - kup i Pervij divizion (drugu rusku ligu) 2004 (stadion je plakao kad su osvojili kup, jer je pred finale poginuo stari Kadirov). Koliko god neko želi da vjeruje da je to bio čisto sportski uspjeh, moskovski vjetrovi su izdašno puhali u jedra Tereku (klubu koji danas inače u svom punom nazivu nosi i ime starog Kadirova). Klub nije bilo potrebe nakon takve sezone održati u Premijer ligi, pa su ispali, da bi se opet vratili prije par godina. Sad funkcionišu kao i svaki drugi klub van Moskve u Premijer ligi - imaju jednu svjetski poznatu facu (Gullita) baš kao i Anži, neće ispasti iz lige, ali neće ni ništa važno napraviti - bilo je valjda bitno da te 2004. osvoje kup, da se Čečenima doda malo boje u sivočeličnu sliku koju su ostavili ratovi na Kavkazu.
Prema prognozama borba za titulu ce se voditi izmedju Zenita i CSKA, Spartak Moskva i Rubin Kazan bi trebali voditi borbu za trece mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu sampiona. To su najjaca cetiri kluba.
Pitanje je mogu li druga dva velika moskovska kluba Lokomotiva i Dinamo napraviti iznenadjenje i umijesati se za tri prva mjesta koja vode u LP.
Ne znam zasto je Lokomotiva danasnju utakmicu igrala na Luzjniki stadionu (stadion koji dijele Spartak, CSKA i Torpedo Moskva) kad oni imaju vjerovatno najbolji stadion u Rusiji, obnovljen 2002 godine?
BaileyS wrote:Prema prognozama borba za titulu ce se voditi izmedju Zenita i CSKA, Spartak Moskva i Rubin Kazan bi trebali voditi borbu za trece mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu sampiona. To su najjaca cetiri kluba.
Pitanje je mogu li druga dva velika moskovska kluba Lokomotiva i Dinamo napraviti iznenadjenje i umijesati se za tri prva mjesta koja vode u LP.
Ne znam zasto je Lokomotiva danasnju utakmicu igrala na Luzjniki stadionu (stadion koji dijele Spartak, CSKA i Torpedo Moskva) kad oni imaju vjerovatno najbolji stadion u Rusiji, obnovljen 2002 godine?
zato sto je stadion Lokomotiva bio zatrpan snjegom! pa se razmisljalo da se utakmica odgodi,i da ne bi doslo do toga igrali su na Luzjniki stadionu! Dinamo Moskva ce igrati svoje utakmice na Himki Areni kapaciteta 20 hiljada mjesta,jer se Dinamov stadion renovira!
da se i ja ukljucim
"najveci" ruski klub je spartak moskva, i kao sto neko rece, radnicki klub. za razliku od cska i dinama koji su armijski odnosno policijski klubovi. najveci derbi bivseg SSSR-a je bio izmedju spartaka i dinama iz kijeva.
naravno, mi bosanci, kao i uvijek, navijamo za dinamo i lokomotiv