Ruska Premijer Liga

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
BaileyS

#1 Ruska Premijer Liga

Post by BaileyS »

Image

Danas pocinje prvenstvo rusije najduze u istoriji. Trajat ce godinu i po da bi od sljedece takmicarske godine prvenstvo pocinjalo na jesen a zavrsavalo na proljece.

Sezona 2011 - 2012

Spartak Moskva
CSKA Moskva
Lokomotiv Moskva
DInamo Moskva
Zenit St. Petersburg
Rubin Kazan
Amkar Perm
Anzhi Makhachkala
Krasnodar
Kuban Krasnodar
KrIlia Sovjetov Samara
Rostov
Spartak Nalchik
Terek Grozni
Tom Tomsk
Volga Nizhni Novgorod

Bh. igrači u Rusiji

Zvjezdan Misimović (Dinamo)
Elvir Rahimić (CSKA Moskva)
Senijad Ibričić (Lokomotiv)
Ognjen Vranješ (FK Krasnodar)
Samir Merzić (Amkar Perm)
Mersudin Ahmetović (Volga)
Dragan Blatnjak (Rostov)
Adnan Zahirović (Spartak Nalchik)
nellington

#2 Re: Ruska Premijer liga

Post by nellington »

Da počnemo predstavljati klubove? :)

Image

Oni kupuju zvijezde, oni imaju novca: oni su Anži Mahačkala. Popularni klub iz Dagestana, domaće utakmice igraju na stadionu Dinama u Mahačkali. Ime Anži duguju starom imenu za Mahačkalu, a Anži znači i biser.

Image

Boje kluba su zelena, žuta i bijela. Najveća zvijezda je ON:

Image

Od naših igrača, u Anžiju su igrali Dženan Hošić, Amel Mujčinović i Elvir Rahimić.
hary

#3 Re: Ruska Premijer Liga

Post by hary »

Anzhi - Krasnodar 0:0 (nakon 1. poluvremena)
Vranjes dobar, zaustavio je nekoliko napada Anzija po njegovoj desnoj strani. S obzirom da Carlos igra dosta defanzivno, bez onih njegovih poznatih zalijetanja, nema pretjerano njihovih duela.
Ipak, derbi kola i veliki BH duel je u 16:30.
BaileyS

#4 Re: Ruska Premijer Liga

Post by BaileyS »

Cekamo nekog ko je potkovan da predstavi moskovske klubove, nekog ko zna relacije, malo istorije, ko je najjaci, ko najpopularniji u Moskvi, najveci derbi ...

Ja se ne usudjujem jer ne znam dovoljno ali evo mali doprinos, negdje sam procitao da za Dinamo Moskva jedan od ovih velikih klubova uglavnom navijaju stariji. Valjda ovo sto je ostalo iz proslih slavnijih vremena.

Image

Dinamo je najstariji fudbalski klub u Rusiji, pod ovim imenom postoji od 1923 a i jedan od najuspjesnijih klubova iz ere SSSR-a. Sa 11 titula je na trecem mjestu odmah iza Dinama iz Kieva (13) i Spartaka iz Moskve (12). Od kad postoji ruska Premijer liga nisu osvojili ni jednu titulu. Stadion nosi ime kluba, trenutno je u toku rekonstrukcija koja ce trajati do 2016 tako da Dinamo svoje utakmice igra u "gostima" kod Kimhija.

Image
fosil

#5 Re: Ruska Premijer Liga

Post by fosil »

Lokomotiv Moscow - FK Dinamo Moscow
http://www.myp2p.eu/broadcast.php?match ... art=sports
BaileyS

#6 Re: Ruska Premijer Liga

Post by BaileyS »

Evo i za one koji imaju sopcast, stream boli glava

Channel - 79509

ispravka

Channel - 101521
Last edited by BaileyS on 12/03/2011 16:36, edited 1 time in total.
hary

#7 Re: Ruska Premijer Liga

Post by hary »

Obojica na klupi. Za Misketa je bilo ocekivano, ali sam mislio da ce Ibricic poceti...
burek_in_space

#8 Re: Ruska Premijer Liga

Post by burek_in_space »

Tema bi mogla biti jako zanimljiva, jer je nama ovo nepoznata liga, manje vishe. Pocheo sam je pratiti kada je SportKlub uveo njihove prenose, i ima tu finog materijala.

Samo da se nadovezhem na ovu prichu o Dynamu - negdje sam chitao da je to zapravo policijski klub, dok je kao pandan njemu iz vojnih krugova oformljen CSKA. Koliko je tachno, zaista ne znam, ali ima mi logike ako se zna da CSKA nazivaju Armejcima (valjda nisam fulio), odnosno vojnicima.
nellington

#9 Re: Ruska Premijer Liga

Post by nellington »

burek_in_space wrote:Tema bi mogla biti jako zanimljiva, jer je nama ovo nepoznata liga, manje vishe. Pocheo sam je pratiti kada je SportKlub uveo njihove prenose, i ima tu finog materijala.

Samo da se nadovezhem na ovu prichu o Dynamu - negdje sam chitao da je to zapravo policijski klub, dok je kao pandan njemu iz vojnih krugova oformljen CSKA. Koliko je tachno, zaista ne znam, ali ima mi logike ako se zna da CSKA nazivaju Armejcima (valjda nisam fulio), odnosno vojnicima.
Svagdje je Dinamo plavi pandurski klub :D Mah, njih su čekisti, NKVDovci i ini službenici komesarijata unutrašnjih poslova gurali, kao što ti reče, CSKA je vojni-armijski klub, Lokomotiv je kako mu i ime kaže, bio izdanak komesarijata za promet :D Spartak je radnički (u neraskidivim vezama sa mesarskim lobijem). Od onih ostalih moskovskih klubova, Torpedo je bio klub automobilske tvornice ZIL, pa se onda pojavio Torpedo-ZIL (Metalurg) koji je kasnije postao FK Moskva i raspao se. Još ostaje Presnja, odnosno Asmaral, pa Burevestnik, ali ne moramo se njima zamarati, uglavnom više i ne postoje.
smoki_choko

#10 Re: Ruska Premijer Liga

Post by smoki_choko »

tuspas mene :bih:
burek_in_space

#11 Re: Ruska Premijer Liga

Post by burek_in_space »

To nelligtone :thumbup:
Samo nastavi, ako znash josh neshto. :-D
Obuca9

#12 Re: Ruska Premijer Liga

Post by Obuca9 »

CSKA je vojni klub (Centralni Sportski Klub Armije), slično kao i Partizan, zato su ovima prvih par godina nakon osnivanja boje također bile crveno-plave, po uzoru na Moksovljane, pa su tek kasnije promjenili u crno-bijele, mada ako se sjecam, prije par sezona im je rezervni dres bio crveno-plavi.
BaileyS

#13 Re: Ruska Premijer Liga

Post by BaileyS »

Evo Mismimovic se sprema da udje u igru. Dinamo iako gubi puno agilniji i bolji u prvom poluvremenu.

Nas i Rusa 296 miliona :D
O'zone
Globalni moderator

#14 Re: Ruska Premijer Liga

Post by O'zone »

BaileyS wrote:Evo Mismimovic se sprema da udje u igru. Dinamo iako gubi puno agilniji i bolji u prvom poluvremenu.

Nas i Rusa 296 miliona :D
Jes agilniji i opet fasovaše go :mrgreen:

JOJ! ovo me posjeti na ono finale između Man. Uniteda i Bajerna kad je Salihamidžić ušao i odmah fasovali go a i ovdje Miske uđe u 46-oj a go pade u 47-oj :skoljka:
nellington

#15 Re: Ruska Premijer Liga

Post by nellington »

burek_in_space wrote:To nelligtone :thumbup:
Samo nastavi, ako znash josh neshto. :-D
Tražim po glavi šta zanimljivo, znate da je predsjednik Čečenije ujedno i predsjednik kluba Terek iz Groznog? A sad ću kao Marjan Mijajlović reći: a znate li da je Kurban Berdijev završio školu za željezničara? :D

Ima onih priča o igračima koje je CSKA kupio drugim klubovima uz pomoć dva vojna policajca koji bi jednog jutra jednostavno pokucali igraču na vrata i preselili ga u kasarnu - to ste čuli i za CSKA iz Sofije i prašku Duklu :)
burek_in_space

#16 Re: Ruska Premijer Liga

Post by burek_in_space »

nellington wrote: Tražim po glavi šta zanimljivo, znate da je predsjednik Čečenije ujedno i predsjednik kluba Terek iz Groznog? A sad ću kao Marjan Mijajlović reći: a znate li da je Kurban Berdijev završio školu za željezničara? :D

Ima onih priča o igračima koje je CSKA kupio drugim klubovima uz pomoć dva vojna policajca koji bi jednog jutra jednostavno pokucali igraču na vrata i preselili ga u kasarnu - to ste čuli i za CSKA iz Sofije i prašku Duklu :)
E ovo za Terek znam. A jedan od nama poznatijih, ali ne i omiljenijih igracha koji je nastupao tamo je Ognjen Koroman.
nellington

#17 Re: Ruska Premijer Liga

Post by nellington »

Rođaka mi ne diraj :D Jest' previše trofazan, ali ne dam na njega :lol:
burek_in_space

#18 Re: Ruska Premijer Liga

Post by burek_in_space »

nellington wrote:Rođaka mi ne diraj :D Jest' previše trofazan, ali ne dam na njega :lol:
Lazhesh da ti je rodjak?! :shock:
'ebo ga ko ga stig'o. :oops: :mrgreen:
fosil

#19 Re: Ruska Premijer Liga

Post by fosil »

burek_in_space wrote:
nellington wrote:Rođaka mi ne diraj :D Jest' previše trofazan, ali ne dam na njega :lol:
Jel' to hoces dres sa potpisom da ti zbavi? :D
burek_in_space

#20 Re: Ruska Premijer Liga

Post by burek_in_space »

Aha, pa mu zhelim od srca grupnjak sa 5-6 crnaca. :mrgreen:
nellington

#21 Re: Ruska Premijer Liga

Post by nellington »

burek_in_space wrote:
Mah, isto smo pleme, njegovi promijenili prezime prije par vijekova, moji nisu :D Helem, da se vratimo na rusku ligu i na temu plavih pandurskih klubova imena Dinamo u Sovjetskom savezu (iako ni Subotica i Zagreb nisu imuni :D). Primjetimo kako znakovi liče :D

Dinamo Sankt Petersburg

Image

Dinamo Moskva

Image

Dinamo Minsk

Image

Dinamo Kijev

Image

Dinamo Tbilisi ima nešto drugačiji grb, ali su i oni plavi :D Samo Švabe iz Drezdena nisu plavi, ali i oni su se zvali SG Volkspolizei Dresden, nuff said :D A uostalom, u Njemačkoj policija svakako nije plava :D
smoki_choko

#22 Re: Ruska Premijer Liga

Post by smoki_choko »

3-2
u 78. minuti usao i ibricic
kuranji smanjio na 3-2 i prva asistencija misketa :bih:
jeza u ledja

#23 Re: Ruska Premijer Liga

Post by jeza u ledja »

umalo ih nestigose :shock: , nije losa bila tekma
BaileyS

#24 Re: Ruska Premijer Liga

Post by BaileyS »

Dinamo ima igru ali i strasno losu i sporu odbranu. Dvije greske odbrane i dva gola se ne stizu tako lako.

Misimovic bolji nego ocekivano
El_comadante

#25 Re: Ruska Premijer Liga

Post by El_comadante »

FK Rubin Kazan (ruski: Футбольный клуб Рубин Казань) je ruski nogometni klub iz Kazana u Tatarstanu koji se natječe u Ruskoj Premijer ligi.

Klub je osnovan 1958. Nikada nije nastupao u Sovjetskoj ligi, a iako se u ruskoj natječe od 2003., već 2008. godine su osvojili svoj prvi naslov. Svoje domaće utakmice igra na stadionu Centralnom stadionu. Prijašnja imena kluba bila su "Iskra" (1958.-1964.) i "Rubin-TAN" (1992.-1993.). imaju još jedan naslov osvojen 2009 i osvojen kup 2010.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... _kazan.png
Post Reply