SUV polovan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

johntra

#26 Re: SUV polovan

Post by johntra »

ma pusti to poljuljan imidž, to je šuplja američka priča...nije im to udarilo na obraz nikako, i dalje su prvi i dalje grabe prema naprijed...jbga Emko, RAV je skup jer u njemu dobiješ pogon koji ima 20 godina tradicije i koji je izheban u svim mogućim i nemogućim uslovima, od prve generacije, pa naovamo...Toyota sad ima pravo tražiti puno love za neke modele, prije nisu imali, a tako će sigurno i Hyundai tražiti za svoje Ix modele u budućnosti...to je meni sasvim ok i to je politika brenda...zaboravio si da je i RAV sada redizajniran i da je bolji po mnogim stvarima...ali, stvarno, bez ikakvih preseravanja, mislim da Hyundai mnogo mora učiti po pitanju pogona, jer taj isti RAV je prolazio gdje smo prolazili sa novim LC-jima i to ga je vozila treba... :-D
a jbga, te pare za RAV druge generacije su meni bezobrazne isto koliko je bezobrazno davati 12.000 KM za C klasu iz sredine devedestih...to je potpuno ista stvar...imidž je imidž...
kruskimir

#27 Re: SUV polovan

Post by kruskimir »

Gledao sam malo cijene, i raspitivao se. Generalno, RAV4 mi je premali za moje potrebe (gepek) a prilično drži cijenu, tako da sumnjam da se može porediti sa nekim Tucsonom ili qashqai-jem slične veličine.
Nekako mi se čini da je ovaj x-trail najbolji izbor, jest da je najružniji (žena se buni :-))
ima li nekih kvarova koji su baš karakteristični za ova velika auta, ponavljam, ne namjeravam se vozati po brdima
emko1234

#28 Re: SUV polovan

Post by emko1234 »

izabrao si vala najrzunijeg..s onim instrumentima u sredini je fuj..to ti ja ne bih znao recii..al generalno zavisi i od koga kupis i kako je odrzavan
Haris.ba

#29 Re: SUV polovan

Post by Haris.ba »

A odgovaraju li auta kao što su vw tiguan ili škoda skaut? Nije baš ono što tražiš, ali rješava koliko - toliko probleme visokih ivičnjaka.
A jesi gledao škodu jeti? Mada za troje djece mislim da je mala.
ze-do

#30 Re: SUV polovan

Post by ze-do »

UZMI TOYOTU-RJESIO SI PROBLEME ODRZAVANJA :thumbup:
sheikh

#31 Re: SUV polovan

Post by sheikh »

Od kada je kumo losa guma? Po meni je to sasvim solidna guma. Sto se tice SUV segmenta RAV4 koju i sam vozim je trenutno medu najprodavanijim modelima u SUV segmentu. Mislim da ima stvarno dosta prostora na zadnjoj klupi posebno ako imas u vidu da se ta klupa moze i pomjerati tako da ima mjesta i za putnike koji su visi od prosjeka. Upravljanje sa Rav 4 je lagano i jednostavno tako da to ne bih trebao biti neki problem. NEznam zasto je Santa fee tezak za upravljanje , mislim da je to takoder ok SUV .Malo je teze naci polovnu RAV4 obzirom da ih vlasnici cuvaju i ne prodaju ih tako lako iako ni nova RAV4 nije preskupa. Za nekih 55 k maraka bi trebao da nades novu RAV4 u BiH, barem tako pokazuje Toyotina web stranica za BiH.[/quote]
ja ne znam jeste li vi slijepi il koji vam je kurac..gdje sam ja napisao da je kumho losa guma? napisao sam bolje gume od kumha i hankoka za suva puno kostaju..il su kumho i hankok najbolje gume na svijetu?? ha strucnjaci?
druga stvar..santa fe nije tezak za upravljanje nego je ogroman sto ga cini teskim za manevrisanje po gradu..treca stvar,santa fe nije u klasi s ravom i bolji je od rava sigurno dvaput..ja ti toyotu ne preporcujem..puno je para ko polovna a manje je auto..slabije i manje prostora ima..sto se tice kupovine novog..novi santa je za 55 milja tvoj..redizajn,odlicno izgleda s jebenim dizelom 200ks i ful opremom..kakva toyota..[/quote]

Ajde nek cujem da Hyundai bolje od Toyote :) :thumbup: :thumbup:
Desert Wind

#32 Re: SUV polovan

Post by Desert Wind »

sheikh wrote:
Ajde nek smo i mi od tebe culi da je Kumho i Hankok smece - nego ho'š opet otvorit temu da pitas kako propuhat dizlu :thumbup:
sheikh

#33 Re: SUV polovan

Post by sheikh »

Desert Wind wrote:
sheikh wrote:
Ajde nek smo i mi od tebe culi da je Kumho i Hankok smece - nego ho'š opet otvorit temu da pitas kako propuhat dizlu :thumbup:

Nisam ja rekao da je Kumho i hankok smece???? Boze me sacuvaj :) doticni je rekao....
Jaruga,ja barem imam sta propuhati :dance: :dance: :dance:
emko1234

#34 Re: SUV polovan

Post by emko1234 »

ne znam stvarno jel vrijedi trosit zivce i ulazit u raspravu s ljudima poput tebe..dakle ako nisi u stanju preliistat cijelu temu i procitat sta sam stvarno rekao tj napisao i onda to kopirat kako treba sta ja da ti pricam..opet ponavljam za ljude poput tebe da nisam rekao da je H i K losa guma i nisam rekao da je hyundai bolji od toyote nego da je generalno isplativija investicija u smislu kad ponudis ponudjeno/dobiveno..jebo vas i kumho i hanCOCK..
sheikh

#35 Re: SUV polovan

Post by sheikh »

Procitao sam ja sve postove ne sekiraj se,ali kako god okrenes ne moze biti bolje investicija nikad santa fe od rav4
da si vozio oba vozila ili da si bio vlasnik istih znao bi o cemu je rijec :D
emko1234

#36 Re: SUV polovan

Post by emko1234 »

vozio sam ja oba vozila..ne kao vlasnik al sam ih vozio..u sante feu je daleko bolji osjecaj..prvo je sto je visok ko land cruiser drugo sto ima dobar motor..boli me neka stvar za terenske sposobnosti..za ono za sta meni auto treba ne mora imat nikakvu redukciju..a posto ste vi svi odjednom sad strucnjaci za terensku voznju i svi se pozivate na neke svoje off road avanture..nidje veze vam je prica..jedina bolja stvar u ravu po meni je mjenjac..ima 6 brzina i malo precizniji..al sad su i to nadomjestili..
Mustafapasa

#38 Re: SUV polovan

Post by Mustafapasa »

IZ ISKUSTVA:
otac, poslovan covjek, uvijek vozio i namjenjao novih auta, sve do sad bila mala: novi passati itd. Presao na TOYOTU RAV4, drugi sada vozi s kojim je presao 190.000KM.
To auto je kako kaze a djelim misljenje s njim, najbolja do sada investicija sto se auta tice. Radjeni su samo redovni servisi i jednom je nesto otislo u garaciji, cini mi se lijevi lezaj.
Potrosnja je 6,4l, 2.2dizel 136ks, full oprema. AUTO TOP.

Moje iskustvo. Licno vozim limuzinsko auto, ali ova vrsta auta je ipak bolja po svemu.
Neko se nece sloziti samnom ali evo par cinjenica:
sigurnost: suv bolji
prostor: suv bolji
brzina: isti, ovaj suv ide bez problema 200km/h
preticanje i krivine: zbog stalnog pogona na 4 tocka, odlican na nasim cestama, brz zbog okretnog momenta, snazan motor
zima i snijeg: nema potrebe da pricam, ja i grtalica jedino sto vozimo. Babo od kako ovo vozi, ne cisti vise u avliji snijeg :)
potrosnja: isti
snaga motora:suv bolji
upotrebljivost:suv bolji-prtljaznik se otvara kao kucna vrata i frizideri super stanu za transport

sretno
PapakizSarajeva

#39 Re: SUV polovan

Post by PapakizSarajeva »

Mustafapasa wrote:IZ ISKUSTVA:
otac, poslovan covjek, uvijek vozio i namjenjao novih auta, sve do sad bila mala: novi passati itd. Presao na TOYOTU RAV4, drugi sada vozi s kojim je presao 190.000KM.
To auto je kako kaze a djelim misljenje s njim, najbolja do sada investicija sto se auta tice. Radjeni su samo redovni servisi i jednom je nesto otislo u garaciji, cini mi se lijevi lezaj.
Potrosnja je 6,4l, 2.2dizel 136ks, full oprema. AUTO TOP.

Moje iskustvo. Licno vozim limuzinsko auto, ali ova vrsta auta je ipak bolja po svemu.
Neko se nece sloziti samnom ali evo par cinjenica:
sigurnost: suv bolji
prostor: suv bolji
brzina: isti, ovaj suv ide bez problema 200km/h
preticanje i krivine: zbog stalnog pogona na 4 tocka, odlican na nasim cestama, brz zbog okretnog momenta, snazan motor
zima i snijeg: nema potrebe da pricam, ja i grtalica jedino sto vozimo. Babo od kako ovo vozi, ne cisti vise u avliji snijeg :)
potrosnja: isti
snaga motora:suv bolji
upotrebljivost:suv bolji-prtljaznik se otvara kao kucna vrata i frizideri super stanu za transport

sretno
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo sto ti je napisao "Mustafapasa", sve stoji i potvrdjujem 100 % ...

Vec 10 godina vozam 4X4 i SUV-ove ... Kako ga vozis, tako ces ga o odrzavati ... Zadnje 3 godine imam Kia Sorento ... Potrosnja 8 l/100 km, vani, 9,5 (10) l/100 km po gradu ... Sto se tice gabarita, naviknes se u sekundi i nemas nikakvih problema ...

Nista drasticno skuplje za odrzavanje od golfa IV, pasata novije generacije, audija 4 i sl ... Osim ako ga ne "lomis" po vukojebinama ... E onda je deracina ...

Za ove automobile ne mozes otici na otpad i kupiti dio jer ih nema po otpadima u nekim velikim kolicinama. Tako da mozes zaboraviti ono k'o sa golfom II, svi dijelovi po 12,45 KM ...

Koliko kostaju miselinke za audi A6 ? Meni za sorenta su 370,00 KM / kom. .......
kreso_atac

#40 Re: SUV polovan

Post by kreso_atac »

Moja preporuka je Toyota Land Cruiser ili Grand Cherokee za potrebe koje si napisao. Koji bolan Santa Fe, podvozje mu se rašteluje nakon prvog ozbiljnijeg 4x4 zahvata. A i RAV-4 je vala mlitava, jedna od "najnezahvalnijih" Toyoti po mom mišljenju.
Last edited by kreso_atac on 13/03/2011 17:53, edited 1 time in total.
whow

#41 Re: SUV polovan

Post by whow »

@kruskomir
ja jos nigdje ne pricitah ozbiljniju analizu koja gje su Quashogi ili ne daj boze tah x-trail ocjenjeni kao bolje vozilo od RAV4. Sto se price prostora ponovo Quashogi i RAV su gotovo identicne velicine dok je x-trail nesto manji.Neznam o cemu pricas. Rav4 je klasu ispred tog Quashogija. Dva SUV koja se mozda mogu uporedivati sa RAV4 su Honda CRV i VW Tiquan. Tuscon je katastrofa i nista nego problem.
Tranquilizer

#42 Re: SUV polovan

Post by Tranquilizer »

Uzmi ti fino sebi novog SX4 ili ako ti je to maleno uzmi polovnog ML-a i završio si :D
emko1234

#43 Re: SUV polovan

Post by emko1234 »

majke mi niste normalni..ko da je lik rekao da ce osvajat mont everest..treba covjeku vece auto,cesto putuje..treba mu prostranost i udobnost i komfor..
brate jebo svu ovu pricu..osim land rovera defendera il ladu nivu...znas kakve terenske sposobnosti imaju..nek ti kreso isprica..jes da su goli ko pistolj unutra al su u blato od pola metra do jaja..ne treba ti cesta..u miljacku parkiras i komotno vozis..na more dodje preko njiva i oranica..bacis neki piknik nesto..strasna auto..uzmi.neces se zajebat..
za_sada_bez_dobrog_nicka

#44 Re: SUV polovan

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

... a mog'o bi se i kakav Unimog pogledati... :D
Za trazenu namjenu "Zagrebacka, troje djece itd" Skoda Oktavia Scout ili Audi AllRoad... nema dalje...
Mustafapasa

#45 Re: SUV polovan

Post by Mustafapasa »

znas kako kaze jedan covjek,kada govori o djipovima, a sto se meni dopada:
Kad hoces djipa,pa se razmisljas kojeg ces,odgovor potrazi ovako:jel ta marka ucestvuje u dakar pustinjskom reliju jer tamo su samo najbolji ili jel ta marka glumi u filmovima o africi ili djungli ili ratnim filmovima. Ako da,uzmi.

:)
jos dvije stvari,pogledaj danas koliko se garancija produzila,cak do 7god kod kije. ne vjerujem da bi se suv proizvodjacima isplatilo praviti truba auto pa da ih deres u tim godinama na garanciju
i suv auta se ne kradu sto je bitno
herbert mekfjuger

#46 Re: SUV polovan

Post by herbert mekfjuger »

Mustafapasa wrote:znas kako kaze jedan covjek,kada govori o djipovima, a sto se meni dopada:
Kad hoces djipa,pa se razmisljas kojeg ces,odgovor potrazi ovako:jel ta marka ucestvuje u dakar pustinjskom reliju jer tamo su samo najbolji ili jel ta marka glumi u filmovima o africi ili djungli ili ratnim filmovima. Ako da,uzmi.
... ili da li se zbog te marke sva vozila sličnog oblika zovu "djipovi" :D ako da, uzmi :D
Desert Wind

#47 Re: SUV polovan

Post by Desert Wind »

ja znam da tojota landcruiser ni u kojoj generaciji nema smrti...
u ratu nas je 8orica islo u njoj ko koza 80 na sat nagazena mrcina ide uz inat i ne posustaje dok chetalji rokaju...

isto tako Land Rover Discovery...

oba ova auta su ispod cijene 8000 eura u proslim generacijama...
johntra

#48 Re: SUV polovan

Post by johntra »

Dobro, čovjek traži veličinu kompaktnog SUV-a, neće čistokrvne terence i već smo smanjili izbor vozila koja bi mogao uzeti...
Rav4, Nissan X-trail, Santa Fe, KIA Sportage, Land Rover Freelander...Ja bi možda dodao tu i Hondu CRV i Mitsubishi Outlandera...
kruskimir

#49 Re: SUV polovan

Post by kruskimir »

Baš tako, dodao bih još chevrolet captiva, prilično povelik izgleda, zašto ne i kia sorento, od 2006. pa nadalje.

Honda CRV fenomenalno izgleda ali nešto slabo ima na prodaju, jedino ih je onaj parking pred američkom ambasadom pun
johntra

#50 Re: SUV polovan

Post by johntra »

pa dobro, CRV jeste rijedak kod nas, kao i sve Honde, ali može se naći...jedino ga je zahebanije održavati...
Captiva je meni isto super, samo ne znam kakve su im cijene, jesu li išta pale, jer je to relativno nov model...
Post Reply