Da li je i Aleksa Šantić pisao na hercegovačkom jeziku ili ga ti samo tako zoveš?JoseMujica wrote:Ja ampak tvrdim da svi govorimo Hercegovačkim jezikom, koji je naš Ursprache, tj. južnoslavenski protojezik iz kojega su nastali ovi hibridni, politički jezici: bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski![]()
sad, da me odmah ne optuže, nemam namjeru praviti državu od Hercegovine, ali s ponosom i pravom kažem da mi je Hercegovački maternji iako sam rođen u Bosni jalti u tadašnjoj SFRJ
Mi Bosanci?!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#26 Re: Mi Bosanci?!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#27 Re: Mi Bosanci?!
ja svoj maternji tako zovem...Aleksa rahmetli je svojim pjesmama prerastao i Hercegovinu i prostor nekadašnje Juge... samo RESPECT za pomenutog i ne bih da mu određujem kako će jezik zvati...ni njemu niti bilo kome drugome....ali što se mene tiče to je moj jezik..i Aleksin i Krležin i Andrićev i Ćopićev
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#28 Re: Mi Bosanci?!
JoseMujica wrote:ja svoj maternji tako zovem...Aleksa rahmetli je svojim pjesmama prerastao i Hercegovinu i prostor nekadašnje Juge... samo RESPECT za pomenutog i ne bih da mu određujem kako će jezik zvati...ni njemu niti bilo kome drugome....ali što se mene tiče to je moj jezik..i Aleksin i Krležin i Andrićev i Ćopićev

Ovo sigruno nije ni tvoj, ni Aleksin jezik.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#29 Re: Mi Bosanci?!
nečiji jeste
a ko smo mi da dajemo sebi za pravo i držimo pridike ljudima kako će da govore? Ako bi to radili ulazimo u doba terora standardizirane kulture. To je u suštini jedan fašizam kulture, koji isključuje sve što mu se ne uklapa u poželjnu sliku svijeta.
Mislim počne na nivou npr. ispravnog govora (WTF???) a nastavlja se kroz čistu ksenofobiju npr. isključivanjem ljudi sa sela. Po meni pravo zlo leži u malogražanskom, isključivom duhu.
Mislim počne na nivou npr. ispravnog govora (WTF???) a nastavlja se kroz čistu ksenofobiju npr. isključivanjem ljudi sa sela. Po meni pravo zlo leži u malogražanskom, isključivom duhu.
-
zengi
#30 Re: Mi Bosanci?!
Tako je jose jarane! Ima sarma u tom takozvanom seljackom govoru. Jednom sam sreo nekog turskog vojnika ciji dedo je negdje iz hercegovine i rekao mi je "sad cu te ja odvesti gorekane" Odavno nisam cuo to gorekane i dolekane ili ti pak korekanj i dolekanj. Ima neko selo blizu Istanbula koje je komplet bosansko i oni su se doselili jos prije 100 i vise godina. Bas bih volio otici da cujem kako oni pricaju jer je njihov jezik ostao nepromjenjen.JoseMujica wrote:nečiji jeste![]()
![]()
a ko smo mi da dajemo sebi za pravo i držimo pridike ljudima kako će da govore? Ako bi to radili ulazimo u doba terora standardizirane kulture. To je u suštini jedan fašizam kulture, koji isključuje sve što mu se ne uklapa u poželjnu sliku svijeta.
Nekad davno sam cuo (jos za vrijeme Jugoslavije) da se naj cistiji srpsko-hrvatski govorio u Gacku.
-
AganM
#31 Re: Mi Bosanci?!
da mi daju sve pare svijeta samo da se rodim negdje drugo ja ne bi htio....
I uvijek cu brata bosanca (koji voli bosnu pa makar trun, zvao se on petar mujo ili ivan) postovati i voliti... jer bosanci su (sa iznimkama koje su postale gotovo ceste) jedni od najvelikodusnijih naroda skojim sam se susretao...
pokusao sam biti realan...
znam bezbroj primjera kad su bosanci (moji prijatelji) ugostili neznanca, gradjanina druge zemlje, pokusavajuci da mu sto vise uljepsaju boravak u bosni, bez ikakve naknade... medjutim nisam nikad cuo da je neko od mojih prijatelja tako bio ugoscen u drugim zemljama....
I uvijek cu brata bosanca (koji voli bosnu pa makar trun, zvao se on petar mujo ili ivan) postovati i voliti... jer bosanci su (sa iznimkama koje su postale gotovo ceste) jedni od najvelikodusnijih naroda skojim sam se susretao...
znam bezbroj primjera kad su bosanci (moji prijatelji) ugostili neznanca, gradjanina druge zemlje, pokusavajuci da mu sto vise uljepsaju boravak u bosni, bez ikakve naknade... medjutim nisam nikad cuo da je neko od mojih prijatelja tako bio ugoscen u drugim zemljama....
-
zengi
#32 Re: Mi Bosanci?!
Agane Kralju!!!! Nisam se ovako nasmijao ima 10 godina.AganM wrote:da mi daju sve pare svijeta samo da se rodim negdje drugo ja ne bi htio....
Meni se pomaganje i ugoscavanje dogadjalo u dosta zemalja. Prije rata sam 2 puta obisao evropu auto-stopom i bilo mi je bas kao da sam isao svoim autom. Nigdje nikad nisam cekao duze od 15 minuta. Jos je na prvom putovanju samnom bio jedan mutant od skoro 2 metra i jedva smo ga utovarali na zadnje sjediste.
Samo ima jedan problem, nisi brate ni malo realan ali ti oprastamo na patriotizam.
-
AganM
#33 Re: Mi Bosanci?!
ne znam sta da ti kazem... kad sam otisao u krskom da od komsije posudim soli, samo zato sto je tad bio neki drzavni praznik pa ni crkva nije radila i umal da dobijem batine sa povicima NISAM TI JA HUMANITARNA...nisam se nikad jadnije osjecaozengi wrote:Agane Kralju!!!! Nisam se ovako nasmijao ima 10 godina.AganM wrote:da mi daju sve pare svijeta samo da se rodim negdje drugo ja ne bi htio....
Meni se pomaganje i ugoscavanje dogadjalo u dosta zemalja. Prije rata sam 2 puta obisao evropu auto-stopom i bilo mi je bas kao da sam isao svoim autom. Nigdje nikad nisam cekao duze od 15 minuta. Jos je na prvom putovanju samnom bio jedan mutant od skoro 2 metra i jedva smo ga utovarali na zadnje sjediste.
Samo ima jedan problem, nisi brate ni malo realan ali ti oprastamo na patriotizam.
ili u italiji kad sam pokusao na trafici na nevjestom engleskom da pitam za neku ulicu.. a radnica se pravi da ne razumije... samo sto sam se odmakao metar,dva dolazi turista i sa cistim britanskim naglaskom pita da li imaju neke novine na egleskom, a ona odgovara isto tako na tecnom engleskom... pitaj nekog studenta ili bilo koga ko zivi u austriji, bec,grazz, kako se promijeni odnos prema njima kad kazu da su iz bosne,da su sa balkana....
ko god je putovao svijetom.. a eto i ti kazes da si obisao evropu, kad krene pricat na nekom od "nesluzbenih jezika" primijeti odredjeni stepen odbojnosti.....
mozda je prije rata bila drugacija situacija..ne znam... i mozda nisam realan... ipak emocije mi ne dozvoljavaju da kazem ruzno nesto o nama, ali ima i nas pokvarenih koji smrde svojom pokvarenoscu ko pokvaren gulas kad otvoris....
-
zengi
#34 Re: Mi Bosanci?!
Za Slovence znam, to jedan narod da te Bog mili sacuva i ja njih nikad necu ubrajati u civilizovani svjet.
Sto se tice ostalih naroda evrope, ja licno nisam imao losa iskustva, niti sam primjetio da me nesto drukcije tretiraju.
Mozda je to zato sto govorim dobar engleski a kad vec skontaju da sam bosanac vec smo se dovoljno dobro upoznali da vide da nisam neki brdski bosanski konj.
Onda jebiga, sami smo sebi stvorili taj imidz, mi vazda nesto po nekakvim zbjegovima, nesto nas tovare u kamione, daju nam nekakvu milostinju itd. itd.Plus, kad im se pojavimo tamo sa svoim kokosarskim sitnim prevarama i ponasanjem, onda im sve bude jasno. Pravi patriota se nikad nece lagati jer to nema smisla. Ako hocemo da se ikad popravimo, moramo shvatiti gdje su nam greske. Ako hocemo da budemo dio evrope onda se moramo podici na evropski nivo inace, nemamo tamo sta raditi.
PS
Nikad nisam cuo talijana da dobro govori engleski, cak ni poslije 30 godina zivota u engleskoj, talijan jedva zna cigare kupiti.
Sto se tice ostalih naroda evrope, ja licno nisam imao losa iskustva, niti sam primjetio da me nesto drukcije tretiraju.
Mozda je to zato sto govorim dobar engleski a kad vec skontaju da sam bosanac vec smo se dovoljno dobro upoznali da vide da nisam neki brdski bosanski konj.
Onda jebiga, sami smo sebi stvorili taj imidz, mi vazda nesto po nekakvim zbjegovima, nesto nas tovare u kamione, daju nam nekakvu milostinju itd. itd.Plus, kad im se pojavimo tamo sa svoim kokosarskim sitnim prevarama i ponasanjem, onda im sve bude jasno. Pravi patriota se nikad nece lagati jer to nema smisla. Ako hocemo da se ikad popravimo, moramo shvatiti gdje su nam greske. Ako hocemo da budemo dio evrope onda se moramo podici na evropski nivo inace, nemamo tamo sta raditi.
PS
Nikad nisam cuo talijana da dobro govori engleski, cak ni poslije 30 godina zivota u engleskoj, talijan jedva zna cigare kupiti.