pročitah tekst na jednom hrvatskom portalu (obratite pažnju na boldirani dio teksta) i pade mi na pamet: ko smo mi Bosanci...kako vidimo sebe i kako nas vide drugi?četvrtak, 27.1 | 12:32
Ubojstvo na splitskom Neslanovcu: Bosanac Bosancu pijan zabio dvaput nož u srce!
POLICIJA je rasvijetlila više-manje sve okolnosti koje su sinoć dovele do ubojstva 38-godišnjeg Željka Kalinića u splitskom predgrađu Neslanovac.
Ubio ga pijan
Sa dva uboda nožem u srce ubio ga je 54-godišnji Anto Vujica. Sporječkali su se oko porijekla, doduše bez razloga, jer su obojica Bosanci. Dok se uglavljivalo tko je Bosanac, a tko nije, u svađu se umiješala i Antina nevjenčana supruga. Kalinić ju je udario, nakon čega je Anto izvukao nož i izbo ga.
Dok je policija došla već je bio mrtav. Vujicu su vezali i odveli u Prvu postaju na ispitivanje. Izmjerili su mu 1,38 promila alkohola u krvi. Danas će ga privesti istražnom sucu uz kaznenu prijavu za ubojstvo.
Anto Vujica porijeklom je, inače, iz Podastinja, dok je pokojni Kalinić rođen u Zenici. Dolazio je, inače, na Neslanovac, jer mu otac živi u jednoj od kuća, u neposrednom susjedstvu Vujice.
Mi Bosanci?!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1 Mi Bosanci?!
- hassena
#2 Re: Mi Bosanci?!
Ja se osjećam posebnom zato sto sam Bosanka. Kako me ko vidi, manje-vise me ne zanima. Za sve se narode lijepe razni dobri ili manje dobri epiteti.
Eto, meni su Amerikanci zbog svog stav "niko kao ja" bezze, u filmu Amer uleti u koridor Rusa i sve ih "sredi" za 5 sec.
Ali ovo je vec generaliziranje, sto nije OK.
Kod nas kao i svugdje u svijetu ima i glupih i pametnih, i agresivnih i povucenih. Ne smatram da smo nacija iznad drugih, niti nacija niza od drugih. Sad, treba neki Hrvat da iz ovog članka donosi zaključke o Bosancima. Pa mizaran izvor informacija o jednom narodu.
I, ako neko ima predrasude o Bosancima, njegov problem.
Eto, meni su Amerikanci zbog svog stav "niko kao ja" bezze, u filmu Amer uleti u koridor Rusa i sve ih "sredi" za 5 sec.
Ali ovo je vec generaliziranje, sto nije OK.
Kod nas kao i svugdje u svijetu ima i glupih i pametnih, i agresivnih i povucenih. Ne smatram da smo nacija iznad drugih, niti nacija niza od drugih. Sad, treba neki Hrvat da iz ovog članka donosi zaključke o Bosancima. Pa mizaran izvor informacija o jednom narodu.
I, ako neko ima predrasude o Bosancima, njegov problem.
- JoseMujica
#3 Re: Mi Bosanci?!
a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
- Ajatolah_
#4 Re: Mi Bosanci?!
Vjerovatno. Da dva Bosanca dobiju Nobela, definitivno bi bila senzacija.JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
- Narancasta
#5 Re: Mi Bosanci?!
Pa sudeci po imenima, nek me se pogresno ne shvati, vjerovatno bi pisalo dva Hrvata.JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
- hassena
#6 Re: Mi Bosanci?!
Pisali bi i naši novinari: "Splićanin Splićaninu ukrao pasoš na Bjelašnici."
Kakogod, mene ovakvi iz članka ne mogu predstavljati, nema šanse.
Kakogod, mene ovakvi iz članka ne mogu predstavljati, nema šanse.
- ratata
#7 Re: Mi Bosanci?!
jel ovo jos uvijek neki problem sa identitetomJoseMujica wrote:pročitah tekst na jednom hrvatskom portalu (obratite pažnju na boldirani dio teksta) i pade mi na pamet: ko smo mi Bosanci...kako vidimo sebe i kako nas vide drugi?četvrtak, 27.1 | 12:32
Ubojstvo na splitskom Neslanovcu: Bosanac Bosancu pijan zabio dvaput nož u srce!
POLICIJA je rasvijetlila više-manje sve okolnosti koje su sinoć dovele do ubojstva 38-godišnjeg Željka Kalinića u splitskom predgrađu Neslanovac.
Ubio ga pijan
Sa dva uboda nožem u srce ubio ga je 54-godišnji Anto Vujica. Sporječkali su se oko porijekla, doduše bez razloga, jer su obojica Bosanci. Dok se uglavljivalo tko je Bosanac, a tko nije, u svađu se umiješala i Antina nevjenčana supruga. Kalinić ju je udario, nakon čega je Anto izvukao nož i izbo ga.
Dok je policija došla već je bio mrtav. Vujicu su vezali i odveli u Prvu postaju na ispitivanje. Izmjerili su mu 1,38 promila alkohola u krvi. Danas će ga privesti istražnom sucu uz kaznenu prijavu za ubojstvo.
Anto Vujica porijeklom je, inače, iz Podastinja, dok je pokojni Kalinić rođen u Zenici. Dolazio je, inače, na Neslanovac, jer mu otac živi u jednoj od kuća, u neposrednom susjedstvu Vujice.
- Vragolan
#8 Re: Mi Bosanci?!
pa to je normala
da je bih hrvat u zagrebu bosanac, moze se on popeti na statuu bana na trgu i iz dna duse da se dere kako je hrvat, ali kada kaze odakle je on je za njih bosanac ili hercegovac
ovo isto vazi i za bih srbe koji odu u srbiju
ali samo se ovdje nesta upinju
da je bih hrvat u zagrebu bosanac, moze se on popeti na statuu bana na trgu i iz dna duse da se dere kako je hrvat, ali kada kaze odakle je on je za njih bosanac ili hercegovac
ovo isto vazi i za bih srbe koji odu u srbiju
ali samo se ovdje nesta upinju
- hedonism
#9 Re: Mi Bosanci?!
Pa vjeruj da ni mi medjusobno nemamo nista bolja misljenja jedni o drugima od npr. Hrvata i drugih ljudi (nazalost)..
Mozda nas vise oni cijene nego mi sami sebe. Niko ne moze "utuc" nikog ko Bosnjo sam sebe (i svoje bliznje)
Mozda nas vise oni cijene nego mi sami sebe. Niko ne moze "utuc" nikog ko Bosnjo sam sebe (i svoje bliznje)
-
DZONPI
#10 Re: Mi Bosanci?!
Halo de mi malo pojasni zasto Srbin ili Hrvat nemoze neko bit ako je u Bosni.Znaci ja se nemogu izjasnjavat vise Bosancem jer zivim u Holandiji.Ne kontam.
- GandalfSivi
#11 Re: Mi Bosanci?!
Normalno da moze se izjasnjavati. Ima dosta ljudi koji su dosli iz Srbije, a pogotovo iz Hrvatske (nakon Oluje), i niko im ne brani da se izjasnjavaju Srbima i Hrvatima, normalno u zavisnosti od drzave iz koje su dosli. Isto kao sto si i ti Bosanac kada odes bilo gdje.DZONPI wrote:Halo de mi malo pojasni zasto Srbin ili Hrvat nemoze neko bit ako je u Bosni.Znaci ja se nemogu izjasnjavat vise Bosancem jer zivim u Holandiji.Ne kontam.
- JoseMujica
#12 Re: Mi Bosanci?!
mislim da se ljudi mogu izjašnjavati kako god žele, pa i baštiniti više identiteta istovremeno
ma najviše mi smeta u ovom tekstu na početku koji je kreten ovaj novinar što je ovo pisao
ma najviše mi smeta u ovom tekstu na početku koji je kreten ovaj novinar što je ovo pisao
- jedaneska
#13 Re: Mi Bosanci?!
kako u američkim pasošima, svima, pa i balkancima nacionalnost USA, sve Amerikanac do Amerikanca, nigdje ni traga BOS-SRB-HRV-ROM... Vjerovatno tome i Bosna stremi - svi formalno Bosanci, a privatno i neformalno možeš biti šta ti padne na pamet
- sheilak
#14 Re: Mi Bosanci?!
Odavno je to tako, barem u hrvatskim medijima. Kada drzavljani BiH ucine nesto lose, onda su to, naravno Bosanci. Ukoliko urade ili postignu nesto dobro, onda su to Hrvati. Cak i kada se radi o Bosnjacima koji duze vrijeme zive i rade/djeluju u Hrvatskoj-uvijek su to hrvatski glumci, sportisti, umjetnici, itd.JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
Valjda nemaju puno toga svojega sto je dobro.
-
samo malo
#15 Re: Mi Bosanci?!
Ajoj, vjecito ugrozeni
Kad se potuku Ante iz Kastel Sucurca i Duje iz Splita u sred Zagreba, mediji to prenesu kao "potukli se dalmatinci u Zagrebu".
Kad Blanka osvoji svjetsko zlato, onda "Hrvatska ima novu medalju".
Ne znam koji vas kompleksi peru.
Kad se potuku Ante iz Kastel Sucurca i Duje iz Splita u sred Zagreba, mediji to prenesu kao "potukli se dalmatinci u Zagrebu".
Kad Blanka osvoji svjetsko zlato, onda "Hrvatska ima novu medalju".
Ne znam koji vas kompleksi peru.
- Jack Be Nimble
#16 Re: Mi Bosanci?!
pise u pasosu odakle si rodomjedaneska wrote:kako u američkim pasošima, svima, pa i balkancima nacionalnost USA, sve Amerikanac do Amerikanca, nigdje ni traga BOS-SRB-HRV-ROM... Vjerovatno tome i Bosna stremi - svi formalno Bosanci, a privatno i neformalno možeš biti šta ti padne na pamet
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#17 Re: Mi Bosanci?!
Pa, i jesu dva Bosanca dobila Nobela. Prelog i Andrić.EdoI wrote:Vjerovatno. Da dva Bosanca dobiju Nobela, definitivno bi bila senzacija.JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
Hercegovci su se navadili na Oskare. Vukotić i Tanović.
- JoseMujica
#18 Re: Mi Bosanci?!
Pipi slažem se skroz s tvojom podjelom 
- hassena
#19 Re: Mi Bosanci?!
Pa trebamo se pojedinacno izboriti za pozitivnije predstavljanje, ima i kod nas svega.
Alkohol, cajke i udri, sta ces u neka doba nego se pobiti, kad i pjesma kaze:
"pobio bi' pola grada, razbit cu ga, ja te volim, ali ti se s drugim vidjas, sve to dok mi zena sa petero djece sjedi kod kuce...nek' sjedi, ja tebe volim...ojjhaaaaa...." ...kako ono:"ona zna da ludo volim te i mrzi tvoje mlade godine.."
Majko mila.
Alkohol, cajke i udri, sta ces u neka doba nego se pobiti, kad i pjesma kaze:
"pobio bi' pola grada, razbit cu ga, ja te volim, ali ti se s drugim vidjas, sve to dok mi zena sa petero djece sjedi kod kuce...nek' sjedi, ja tebe volim...ojjhaaaaa...." ...kako ono:"ona zna da ludo volim te i mrzi tvoje mlade godine.."
Majko mila.
-
zengi
#20 Re: Mi Bosanci?!
Bilo je to jednom na X-files.EdoI wrote:Vjerovatno. Da dva Bosanca dobiju Nobela, definitivno bi bila senzacija.JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21 Re: Mi Bosanci?!
PipiDugaDevetka wrote:Pa, i jesu dva Bosanca dobila Nobela. Prelog i Andrić.EdoI wrote:Vjerovatno. Da dva Bosanca dobiju Nobela, definitivno bi bila senzacija.JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
![]()
Hercegovci su se navadili na Oskare. Vukotić i Tanović.
![]()
JoseMujica wrote:Pipi slažem se skroz s tvojom podjelom
@JoseMujica,zengi wrote: Bilo je to jednom na X-files.
evo se @zengi ne slaže da su samo Bosanci dobili Nobele, a Hercegovci Oskare!?
-
zengi
#22 Re: Mi Bosanci?!
Joj Pipi, nisi mi trebao reci da je Tanovic hercegovac. Bolje da sam zivio u zabludi... 
- PipiDugaDevetka
#23 Re: Mi Bosanci?!
Čitavo hercegovačko selo ili naselje poznato u bivšoj Jugoslaviji sa najviše doktorskih i akademskih titula. Tanovići.zengi wrote:Joj Pipi, nisi mi trebao reci da je Tanovic hercegovac. Bolje da sam zivio u zabludi...
Mislim, Danis nije iz tog sela, mjesne zajednice, ali njegovi preci, jesu, sigurno!
-
zengi
#24 Re: Mi Bosanci?!
Joj sad mi drago sto sam 1/4 hercegovac!!!!
Ja mislim da je veci udarac ovo sto su napisali "dva bosanca" onim koi se ila napinju da budu hrvati, nego bosancima.
Ja mislim da je veci udarac ovo sto su napisali "dva bosanca" onim koi se ila napinju da budu hrvati, nego bosancima.
- JoseMujica
#25 Re: Mi Bosanci?!
Ja ampak tvrdim da svi govorimo Hercegovačkim jezikom, koji je naš Ursprache, tj. južnoslavenski protojezik iz kojega su nastali ovi hibridni, politički jezici: bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski
sad, da me odmah ne optuže, nemam namjeru praviti državu od Hercegovine, ali s ponosom i pravom kažem da mi je Hercegovački maternji iako sam rođen u Bosni jalti u tadašnjoj SFRJ
sad, da me odmah ne optuže, nemam namjeru praviti državu od Hercegovine, ali s ponosom i pravom kažem da mi je Hercegovački maternji iako sam rođen u Bosni jalti u tadašnjoj SFRJ