Mi Bosanci?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1 Mi Bosanci?!

Post by JoseMujica »

četvrtak, 27.1 | 12:32
Ubojstvo na splitskom Neslanovcu: Bosanac Bosancu pijan zabio dvaput nož u srce!

POLICIJA je rasvijetlila više-manje sve okolnosti koje su sinoć dovele do ubojstva 38-godišnjeg Željka Kalinića u splitskom predgrađu Neslanovac.

Ubio ga pijan

Sa dva uboda nožem u srce ubio ga je 54-godišnji Anto Vujica. Sporječkali su se oko porijekla, doduše bez razloga, jer su obojica Bosanci. Dok se uglavljivalo tko je Bosanac, a tko nije, u svađu se umiješala i Antina nevjenčana supruga. Kalinić ju je udario, nakon čega je Anto izvukao nož i izbo ga.

Dok je policija došla već je bio mrtav. Vujicu su vezali i odveli u Prvu postaju na ispitivanje. Izmjerili su mu 1,38 promila alkohola u krvi. Danas će ga privesti istražnom sucu uz kaznenu prijavu za ubojstvo.

Anto Vujica porijeklom je, inače, iz Podastinja, dok je pokojni Kalinić rođen u Zenici. Dolazio je, inače, na Neslanovac, jer mu otac živi u jednoj od kuća, u neposrednom susjedstvu Vujice.
pročitah tekst na jednom hrvatskom portalu (obratite pažnju na boldirani dio teksta) i pade mi na pamet: ko smo mi Bosanci...kako vidimo sebe i kako nas vide drugi?
hassena

#2 Re: Mi Bosanci?!

Post by hassena »

Ja se osjećam posebnom zato sto sam Bosanka. Kako me ko vidi, manje-vise me ne zanima. Za sve se narode lijepe razni dobri ili manje dobri epiteti.
Eto, meni su Amerikanci zbog svog stav "niko kao ja" bezze, u filmu Amer uleti u koridor Rusa i sve ih "sredi" za 5 sec.
Ali ovo je vec generaliziranje, sto nije OK.
Kod nas kao i svugdje u svijetu ima i glupih i pametnih, i agresivnih i povucenih. Ne smatram da smo nacija iznad drugih, niti nacija niza od drugih. Sad, treba neki Hrvat da iz ovog članka donosi zaključke o Bosancima. Pa mizaran izvor informacija o jednom narodu.
I, ako neko ima predrasude o Bosancima, njegov problem.
JoseMujica

#3 Re: Mi Bosanci?!

Post by JoseMujica »

a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
Ajatolah_

#4 Re: Mi Bosanci?!

Post by Ajatolah_ »

JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
Vjerovatno. Da dva Bosanca dobiju Nobela, definitivno bi bila senzacija.
Narancasta

#5 Re: Mi Bosanci?!

Post by Narancasta »

JoseMujica wrote:a meni sada na pamet pade ovo: zamisli da su ova dva čovjeka pomenuta u članku dobila npr. Nobelovu nagradu...da li bi naslov bio "Dva Bosanca dobila Nobela" ?
Pa sudeci po imenima, nek me se pogresno ne shvati, vjerovatno bi pisalo dva Hrvata. :sad:
hassena

#6 Re: Mi Bosanci?!

Post by hassena »

Pisali bi i naši novinari: "Splićanin Splićaninu ukrao pasoš na Bjelašnici."
Kakogod, mene ovakvi iz članka ne mogu predstavljati, nema šanse.
ratata

#7 Re: Mi Bosanci?!

Post by ratata »

JoseMujica wrote:
četvrtak, 27.1 | 12:32
Ubojstvo na splitskom Neslanovcu: Bosanac Bosancu pijan zabio dvaput nož u srce!

POLICIJA je rasvijetlila više-manje sve okolnosti koje su sinoć dovele do ubojstva 38-godišnjeg Željka Kalinića u splitskom predgrađu Neslanovac.

Ubio ga pijan

Sa dva uboda nožem u srce ubio ga je 54-godišnji Anto Vujica. Sporječkali su se oko porijekla, doduše bez razloga, jer su obojica Bosanci. Dok se uglavljivalo tko je Bosanac, a tko nije, u svađu se umiješala i Antina nevjenčana supruga. Kalinić ju je udario, nakon čega je Anto izvukao nož i izbo ga.

Dok je policija došla već je bio mrtav. Vujicu su vezali i odveli u Prvu postaju na ispitivanje. Izmjerili su mu 1,38 promila alkohola u krvi. Danas će ga privesti istražnom sucu uz kaznenu prijavu za ubojstvo.

Anto Vujica porijeklom je, inače, iz Podastinja, dok je pokojni Kalinić rođen u Zenici. Dolazio je, inače, na Neslanovac, jer mu otac živi u jednoj od kuća, u neposrednom susjedstvu Vujice.
pročitah tekst na jednom hrvatskom portalu (obratite pažnju na boldirani dio teksta) i pade mi na pamet: ko smo mi Bosanci...kako vidimo sebe i kako nas vide drugi?
jel ovo jos uvijek neki problem sa identitetom :? :-)
Vragolan

#8 Re: Mi Bosanci?!

Post by Vragolan »

pa to je normala
da je bih hrvat u zagrebu bosanac, moze se on popeti na statuu bana na trgu i iz dna duse da se dere kako je hrvat, ali kada kaze odakle je on je za njih bosanac ili hercegovac

ovo isto vazi i za bih srbe koji odu u srbiju

ali samo se ovdje nesta upinju
hedonism

#9 Re: Mi Bosanci?!

Post by hedonism »

Pa vjeruj da ni mi medjusobno nemamo nista bolja misljenja jedni o drugima od npr. Hrvata i drugih ljudi (nazalost)..
Mozda nas vise oni cijene nego mi sami sebe. Niko ne moze "utuc" nikog ko Bosnjo sam sebe (i svoje bliznje)
DZONPI

#10 Re: Mi Bosanci?!

Post by DZONPI »

Halo de mi malo pojasni zasto Srbin ili Hrvat nemoze neko bit ako je u Bosni.Znaci ja se nemogu izjasnjavat vise Bosancem jer zivim u Holandiji.Ne kontam.
GandalfSivi

#11 Re: Mi Bosanci?!

Post by GandalfSivi »

DZONPI wrote:Halo de mi malo pojasni zasto Srbin ili Hrvat nemoze neko bit ako je u Bosni.Znaci ja se nemogu izjasnjavat vise Bosancem jer zivim u Holandiji.Ne kontam.
Normalno da moze se izjasnjavati. Ima dosta ljudi koji su dosli iz Srbije, a pogotovo iz Hrvatske (nakon Oluje), i niko im ne brani da se izjasnjavaju Srbima i Hrvatima, normalno u zavisnosti od drzave iz koje su dosli. Isto kao sto si i ti Bosanac kada odes bilo gdje.
JoseMujica

#12 Re: Mi Bosanci?!

Post by JoseMujica »

mislim da se ljudi mogu izjašnjavati kako god žele, pa i baštiniti više identiteta istovremeno

ma najviše mi smeta u ovom tekstu na početku koji je kreten ovaj novinar što je ovo pisao :x
jedaneska

#13 Re: Mi Bosanci?!

Post by jedaneska »

kako u američkim pasošima, svima, pa i balkancima nacionalnost USA, sve Amerikanac do Amerikanca, nigdje ni traga BOS-SRB-HRV-ROM... Vjerovatno tome i Bosna stremi - svi formalno Bosanci, a privatno i neformalno možeš biti šta ti padne na pamet
sheilak

#14 Re: Mi Bosanci?!

Post by sheilak »

Odavno je to tako, barem u hrvatskim medijima. Kada drzavljani BiH ucine nesto lose, onda su to, naravno Bosanci. Ukoliko urade ili postignu nesto dobro, onda su to Hrvati. Cak i kada se radi o Bosnjacima koji duze vrijeme zive i rade/djeluju u Hrvatskoj-uvijek su to hrvatski glumci, sportisti, umjetnici, itd.

Valjda nemaju puno toga svojega sto je dobro.
samo malo

#15 Re: Mi Bosanci?!

Post by samo malo »

Ajoj, vjecito ugrozeni :D

Kad se potuku Ante iz Kastel Sucurca i Duje iz Splita u sred Zagreba, mediji to prenesu kao "potukli se dalmatinci u Zagrebu".

Kad Blanka osvoji svjetsko zlato, onda "Hrvatska ima novu medalju".

Ne znam koji vas kompleksi peru.
Jack Be Nimble

#16 Re: Mi Bosanci?!

Post by Jack Be Nimble »

jedaneska wrote:kako u američkim pasošima, svima, pa i balkancima nacionalnost USA, sve Amerikanac do Amerikanca, nigdje ni traga BOS-SRB-HRV-ROM... Vjerovatno tome i Bosna stremi - svi formalno Bosanci, a privatno i neformalno možeš biti šta ti padne na pamet
pise u pasosu odakle si rodom
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17 Re: Mi Bosanci?!

Post by PipiDugaDevetka »

EdoI wrote:
Pa, i jesu dva Bosanca dobila Nobela. Prelog i Andrić.
:D
Hercegovci su se navadili na Oskare. Vukotić i Tanović.
:skoljka: :mrgreen: :mrgreen:
JoseMujica

#18 Re: Mi Bosanci?!

Post by JoseMujica »

Pipi slažem se skroz s tvojom podjelom :D
hassena

#19 Re: Mi Bosanci?!

Post by hassena »

Pa trebamo se pojedinacno izboriti za pozitivnije predstavljanje, ima i kod nas svega.
Alkohol, cajke i udri, sta ces u neka doba nego se pobiti, kad i pjesma kaze:
"pobio bi' pola grada, razbit cu ga, ja te volim, ali ti se s drugim vidjas, sve to dok mi zena sa petero djece sjedi kod kuce...nek' sjedi, ja tebe volim...ojjhaaaaa...." ...kako ono:"ona zna da ludo volim te i mrzi tvoje mlade godine.."
Majko mila.
zengi

#20 Re: Mi Bosanci?!

Post by zengi »

EdoI wrote:
Bilo je to jednom na X-files. :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#21 Re: Mi Bosanci?!

PipiDugaDevetka wrote:
EdoI wrote:
Pa, i jesu dva Bosanca dobila Nobela. Prelog i Andrić.
:D
Hercegovci su se navadili na Oskare. Vukotić i Tanović.
:skoljka: :mrgreen: :mrgreen:
JoseMujica wrote:Pipi slažem se skroz s tvojom podjelom :D
zengi wrote: Bilo je to jednom na X-files. :D
@JoseMujica,
evo se @zengi ne slaže da su samo Bosanci dobili Nobele, a Hercegovci Oskare!?
:x :D
zengi

#22 Re: Mi Bosanci?!

Post by zengi »

Joj Pipi, nisi mi trebao reci da je Tanovic hercegovac. Bolje da sam zivio u zabludi... :lol:
PipiDugaDevetka

#23 Re: Mi Bosanci?!

zengi wrote:Joj Pipi, nisi mi trebao reci da je Tanovic hercegovac. Bolje da sam zivio u zabludi... :lol:
Čitavo hercegovačko selo ili naselje poznato u bivšoj Jugoslaviji sa najviše doktorskih i akademskih titula. Tanovići.
Mislim, Danis nije iz tog sela, mjesne zajednice, ali njegovi preci, jesu, sigurno!
zengi

#24 Re: Mi Bosanci?!

Post by zengi »

Joj sad mi drago sto sam 1/4 hercegovac!!!! :dance:

Ja mislim da je veci udarac ovo sto su napisali "dva bosanca" onim koi se ila napinju da budu hrvati, nego bosancima.
JoseMujica

#25 Re: Mi Bosanci?!

Post by JoseMujica »

Ja ampak tvrdim da svi govorimo Hercegovačkim jezikom, koji je naš Ursprache, tj. južnoslavenski protojezik iz kojega su nastali ovi hibridni, politički jezici: bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski :D

sad, da me odmah ne optuže, nemam namjeru praviti državu od Hercegovine, ali s ponosom i pravom kažem da mi je Hercegovački maternji iako sam rođen u Bosni jalti u tadašnjoj SFRJ
Post Reply