pljenidba imovine!
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#26 Re: pljenidba imovine!
što se tiče vode .dođu komunalci sa policijom blobiraju cjev to je to . :
- Jara
#27 Re: pljenidba imovine!
Ne mora da znači. Raja ne plaća ono što se ne može isključiti momentalno. Struju, grijanje i telefon plati čim dobije opomenu ili ih joj ( raji) isključe. Voda se u u zgradama malo teže može isključiti a odvoz smeća nikako. Znam slučaj da najveći dug ima relativno dobrostojeća porodica koja ima 2 stana i jednu kuću, dodatne poslove, farmu itd. Zna se ko je kakav platiša jer upravitelj okači i spisak koji dobije od Vodovoda.kockica_kockica wrote:... Nesto kontam da raja ima para sigurno bi to platila, ili da ta komunalna preduzeca barem pokusaju naci neko rjesenje za te ljude koji nisu platili komunalije.
-
sokkia
#28 Re: pljenidba imovine!
Problem je u tome što ta komunalna preduzeća toliko "nabildaju"te račune i hoće da ih izjednaće sa strujom.Sve realno ću platit ali neću nikad pristat na pljaćku i otimaćinu.
- drndalo
#29 Re: pljenidba imovine!
Ne znam za komunalno, ali za Vodovod znam da moze bez problema dogovor za placanje duga na rate... Ni oni ne vole spavati po sudu dok tuze ljude da dugovi ne bi zastarili... I njima je sud nuzno zlo...senzibilni wrote:recimo, to su sve dugovi u kući u kojoj niko nije stanovao ono poslije rata.i
oni šalju račune , normalno .dug se nakupio i ja sam prihvatio da dug koji nije moj odplatim u ratama , ali ne ,
daćemo na sud i gotovo ,pljenidba i naplata ,kažu u vodovodu i komunalnom
- braca
#30 Re: pljenidba imovine!
Toplane NE MOGU dokazati za koji mjesec dugujes, jer se racuni NE izdaju mjesecno - mjesec za mjesec, po redu (kao racuni za smece, voda, stambeno...) - vec KUMULATIVNO, od pocetka grijne sezone nakon rata, pa se svi iznosi slazu jedan na drugi, do danas. I placeni i neplaceni.
Prema tome, ako te tuze za neki iznos, a ti si bilo kada u zivotu uplatio bilo koji iznos na racun toplana, uvijek mozes reci da si uplatio AKONTATIVNO bas za taj period za koji te tuze. Mogu mahat ušima.
Naravno, ako te dobro griju, trebalo bi placati, no ako te lose griju, ili ako bas nemas love jer si socijani slucaj, jbga, treba se "vadit".
Prema tome, ako te tuze za neki iznos, a ti si bilo kada u zivotu uplatio bilo koji iznos na racun toplana, uvijek mozes reci da si uplatio AKONTATIVNO bas za taj period za koji te tuze. Mogu mahat ušima.
Naravno, ako te dobro griju, trebalo bi placati, no ako te lose griju, ili ako bas nemas love jer si socijani slucaj, jbga, treba se "vadit".
-
Wind
#31 Re: pljenidba imovine!
...ma izvini, gdje ti zivis...?
Jesi li ikad u zivotu vidio racun od toplana? O cemu ti pricas?
Jesi li ikad u zivotu vidio racun od toplana? O cemu ti pricas?
- senzibilni
#32 Re: pljenidba imovine!
bogami, kako se razvija diskusija ne piše mi se dobro
čuj da mi odbije od penzije,moguće je i to
ma da imam pare ja bi dug vratio ali prazna ne puca
samo me belaj neki u životu prati,nije mi ovo svejedno ,nekako mi sjedi na vrh glave
ovo me za penziju brine
ali znal neko ,ako je dug recim 100 km,plijeni li on stvar tolike vrjednosti ili može uzet skuplju stvar,recimo laptop,recimo
samo me belaj neki u životu prati,nije mi ovo svejedno ,nekako mi sjedi na vrh glave
ovo me za penziju brine
ali znal neko ,ako je dug recim 100 km,plijeni li on stvar tolike vrjednosti ili može uzet skuplju stvar,recimo laptop,recimo
- daxon
#33 Re: pljenidba imovine!
Opet ponavljam, ne može ti plijeniti stvar za koju ne može dokazati da je tvoja,a ne mogu ti ni plijeniti nepokretnu imovinu.
- kockica_kockica
#34 Re: pljenidba imovine!
senzibilni wrote:bogami, kako se razvija diskusija ne piše mi se dobro
ovo me za penziju brine
Kada utuzenje dodje ne glasi na kompletan iznos koji ti dugujes. Dakle to budu manji iznosi. Moj iznos spram Vodovoda bio nekih 80 KM.. Zvali da placam po dva racuna da platim taj dug... Ja to radim vec duze vrijeme. medjutim, meni redovno stizu utuzenja na 15, 20, 30 KM u zavisnosti koliko mjeseci zagrabe u toj tuzbi. Sta da mu dam u vrijednosti od 15 KM....
Njima su veci problem oni koji imaju preko 1000 KM duga.. njima moze nakupiti na tuzbu recimo nekih 100 - 200 KM sto znaci da moze uzeti nesto konkretno... recimo masinu za sivenje ako imas ili nesto takvo....
- Haris.ba
-
nesquik
#36 Re: pljenidba imovine!
Pozdrav forumasi, je li moze neko konkretno objasniti da li toplane racunaju kamatu na dug, kolika je i po kojem principu?
- hmmmbla
#37 Re: pljenidba imovine!
Ima li neko da je doživio tu nevolju - pljenidbu stvari lično? U pitanju je dug veći od 1000 KM kod komunalnog preduzeća. Interesuje me da li se samo pojave na vratima ili obavijeste kada će doći, je li može na pljenidbeni popis staviti stvari koje su u vlasništvu dužnikovog sina, ukoliko taj sin za neke stvari (koje je nabavio davno pa se račun zagubio) ne posjeduje dokaz šta može učiniti (da li putem žalbe, prigovora ili nečeg trećeg može povratiti tu stvar), i da li prvo naprave popis pa stvari pokupe drugi dan ili odmah nešto nose?
- astrid
#38 Re: pljenidba imovine!
Mora ti sa suda doci "Rjesenje o izvrsenju"....Mislim da u rjesenju postoji neki rok placanja,zalbe itd...hmmmbla wrote:Ima li neko da je doživio tu nevolju - pljenidbu stvari lično? U pitanju je dug veći od 1000 KM kod komunalnog preduzeća. Interesuje me da li se samo pojave na vratima ili obavijeste kada će doći, je li može na pljenidbeni popis staviti stvari koje su u vlasništvu dužnikovog sina, ukoliko taj sin za neke stvari (koje je nabavio davno pa se račun zagubio) ne posjeduje dokaz šta može učiniti (da li putem žalbe, prigovora ili nečeg trećeg može povratiti tu stvar), i da li prvo naprave popis pa stvari pokupe drugi dan ili odmah nešto nose?
- hmmmbla
#39 Re: pljenidba imovine!
Stiglo je i to
pa me zato interesuje šta se tačno dešava ukoliko mi ovaj prigovor ne bude uvažen. Da se pripremim na najgore. Nije mi najjasnija definicija zastare u zakonu, pa ako se neko razumije da mi kaže konkretno da li je nastupila zastara u slijedeća dva slučaja:
- "gdje sud određuje izvršenje u skladu sa prijedlogom za izvršenje od dana 29.03.2009. Prijedlog za izvršenje je na osnovu vjerodostojne isprave, a dužnik se u njemu tereti za dug u periodu od 01.06.2006.-31.12.2008. "
- "gdje sud određuje izvršenje u skladu sa prijedlogom za izvršenje od dana 24.07.2006. godine. Prijedlog za izvršenje je na osnovu vjerodostojne isprave, a dužnik se u njemu tereti za dug u periodu od 01.04.2005.-31.05.2006. "?
- "gdje sud određuje izvršenje u skladu sa prijedlogom za izvršenje od dana 29.03.2009. Prijedlog za izvršenje je na osnovu vjerodostojne isprave, a dužnik se u njemu tereti za dug u periodu od 01.06.2006.-31.12.2008. "
- "gdje sud određuje izvršenje u skladu sa prijedlogom za izvršenje od dana 24.07.2006. godine. Prijedlog za izvršenje je na osnovu vjerodostojne isprave, a dužnik se u njemu tereti za dug u periodu od 01.04.2005.-31.05.2006. "?
-
sokkia
#40 Re: pljenidba imovine!
nisam pravnik ali....hmmmbla wrote:Stiglo je i topa me zato interesuje šta se tačno dešava ukoliko mi ovaj prigovor ne bude uvažen. Da se pripremim na najgore. Nije mi najjasnija definicija zastare u zakonu, pa ako se neko razumije da mi kaže konkretno da li je nastupila zastara u slijedeća dva slučaja:
primjer:
tužen za dug 01. 01. 2010 do 31. 12 2010 .godine a komunalno izdalo rješenje o izvršenju bez broja i datuma.
sud ga zaprimio 08.03.2011.god.
pošto su na dugu racuni za januar i februar stariji od 12 mjeseci od datuma potraživanja sud je glat odbio taj iznos.
kolko ja kontam u tvom slucaju ima te zastare i to podosta.
- Ricken
#41 Re: pljenidba imovine!
Mislim da je zastara sudskih izvršenja puno duža od zastare iz dužničko povjerilačkih odnosa ili rok zastare je cca 10 godina.hmmmbla wrote:Stiglo je i topa me zato interesuje šta se tačno dešava ukoliko mi ovaj prigovor ne bude uvažen. Da se pripremim na najgore. Nije mi najjasnija definicija zastare u zakonu, pa ako se neko razumije da mi kaže konkretno da li je nastupila zastara u slijedeća dva slučaja:
- zgiba
#42 Re: pljenidba imovine!
Zastara se racuna od dana izdavanja racuna do dana predaje Prijedloga za izvrsenje sudu. Racuni za komunalne usluge (osim upravitelja) zastarijevaju za godinu dana.Ricken wrote:Mislim da je zastara sudskih izvršenja puno duža od zastare iz dužničko povjerilačkih odnosa ili rok zastare je cca 10 godina.hmmmbla wrote:Stiglo je i topa me zato interesuje šta se tačno dešava ukoliko mi ovaj prigovor ne bude uvažen. Da se pripremim na najgore. Nije mi najjasnija definicija zastare u zakonu, pa ako se neko razumije da mi kaže konkretno da li je nastupila zastara u slijedeća dva slučaja:
Zastara izvrsenja pravosnaznih sudskih odluka (presuda) je 10 godina od dana pravosnaznosti.
- hmmmbla
#43 Re: pljenidba imovine!
Ljudi hvala puno na odgovorima. Znači da u prigovoru mogu navesti zastaru.
Zna li neko odgovore na ostala pitanja:
Zna li neko odgovore na ostala pitanja:
hmmmbla wrote:Ima li neko da je doživio tu nevolju - pljenidbu stvari lično? U pitanju je dug veći od 1000 KM kod komunalnog preduzeća. Interesuje me da li se samo pojave na vratima ili obavijeste kada će doći, je li može na pljenidbeni popis staviti stvari koje su u vlasništvu dužnikovog sina, ukoliko taj sin za neke stvari (koje je nabavio davno pa se račun zagubio) ne posjeduje dokaz šta može učiniti (da li putem žalbe, prigovora ili nečeg trećeg može povratiti tu stvar), i da li prvo naprave popis pa stvari pokupe drugi dan ili odmah nešto nose?
-
sokkia
#44 Re: pljenidba imovine!
mislim da je vec neko odgovorio ali....hmmmbla wrote:Ljudi hvala puno na odgovorima. Znači da u prigovoru mogu navesti zastaru.
Zna li neko odgovore na ostala pitanja:hmmmbla wrote:Ima li neko da je doživio tu nevolju - pljenidbu stvari lično? U pitanju je dug veći od 1000 KM kod komunalnog preduzeća. Interesuje me da li se samo pojave na vratima ili obavijeste kada će doći, je li može na pljenidbeni popis staviti stvari koje su u vlasništvu dužnikovog sina, ukoliko taj sin za neke stvari (koje je nabavio davno pa se račun zagubio) ne posjeduje dokaz šta može učiniti (da li putem žalbe, prigovora ili nečeg trećeg može povratiti tu stvar), i da li prvo naprave popis pa stvari pokupe drugi dan ili odmah nešto nose?
pljenidba vjerovatno nece biti ali kad rješenje o prinudnoj naplati postane pravosnažno onda dobiješ zabranu na placi ili penziju ili šta vec,
ako nemaš ništa od ovoga onda se nemoj ni sikirat,
- hmmmbla
#45 Re: pljenidba imovine!
mislim da je vec neko odgovorio ali....
pljenidba vjerovatno nece biti ali kad rješenje o prinudnoj naplati postane pravosnažno onda dobiješ zabranu na placi ili penziju ili šta vec,
[/quote]
Hvala na utješnim rječima.
Hvala na utješnim rječima.
- hmmmbla
#46 Re: pljenidba imovine!
Interesuje me vaše mišljenje: nakon primitka rješenja o izvršenju i ulaganja prigovora da li se nagoditi s komunalnim preduzećem ili ne? Ima li neko savjet? Ima li kakvih pravnih začkoljica - da mi ne bi prikačili i zateznu kamatu i troškove sudskog postupka ako se već tako dogovorimo?
Svaki komentar je dobrodošao
-
Hatper
#47 Re: pljenidba imovine!
kako ti neko može ući u kuću i odnjeti stvari iz nje, jesi ti normalan poznaješ li zakone, nesmiju ti odnjeti stvari još ako si penzioner, invalid ili slično, pa vi niste normalni kako nasjedate na takve stvari.hmmmbla wrote:Interesuje me vaše mišljenje: nakon primitka rješenja o izvršenju i ulaganja prigovora da li se nagoditi s komunalnim preduzećem ili ne? Ima li neko savjet? Ima li kakvih pravnih začkoljica - da mi ne bi prikačili i zateznu kamatu i troškove sudskog postupka ako se već tako dogovorimo?
-
maxell_sarajevo
#48 Re: pljenidba imovine!
Jesi li siguran da ti ne smiju uci u stan?
Ovako, nakon sto potražitelj naplate (valjda se tako kaze) preda na Sud prijedlog za izvrsenje, Sud nakon toga donosi Rjesenje o izvršenju.
Poslije ti sudski izvršitelji sa rjesenjem od suda dolaze kuci, ukoliko si neki krimos moze se angazovati i policija, onda oni vrše popis stvari kojima bi mogli nadoknditi štetu, recimo vide dobar Sony LCD, u zapisnik upišu serijski broj i stave zabranu da ga nekome dalje prodas ili odneses iz stana.Ako nema ništa pišu u zapisnik da se nema šta oduzeti i onda tek sud moze donijeti odluku da Vam se blokira plata, penzija ili nešto slicno.Nakon što ga izuzmu ide na javnu aukciju koju Sud redovno organizuje i tako se namiruje šteta potraziocu.
Pošto znam neke izvšitelje vjerujte da nema zahebancije sa njima.
Pustite se price necu se javiti, necu otvoriti vrata, ko su oni, šta su oni ipak to nisu lokalni utjerivaci dugova nego Sud.
Ovako, nakon sto potražitelj naplate (valjda se tako kaze) preda na Sud prijedlog za izvrsenje, Sud nakon toga donosi Rjesenje o izvršenju.
Poslije ti sudski izvršitelji sa rjesenjem od suda dolaze kuci, ukoliko si neki krimos moze se angazovati i policija, onda oni vrše popis stvari kojima bi mogli nadoknditi štetu, recimo vide dobar Sony LCD, u zapisnik upišu serijski broj i stave zabranu da ga nekome dalje prodas ili odneses iz stana.Ako nema ništa pišu u zapisnik da se nema šta oduzeti i onda tek sud moze donijeti odluku da Vam se blokira plata, penzija ili nešto slicno.Nakon što ga izuzmu ide na javnu aukciju koju Sud redovno organizuje i tako se namiruje šteta potraziocu.
Pošto znam neke izvšitelje vjerujte da nema zahebancije sa njima.
-
gidra
#49 Re: pljenidba imovine!
Gdje budu te aukcije? I kakve su cijene, može li se šta povoljno uzetimaxell_sarajevo wrote:Jesi li siguran da ti ne smiju uci u stan?
Pošto znam neke izvšitelje vjerujte da nema zahebancije sa njima.Pustite se price necu se javiti, necu otvoriti vrata, ko su oni, šta su oni ipak to nisu lokalni utjerivaci dugova nego Sud.
-
maxell_sarajevo
#50 Re: pljenidba imovine!
Vise informacija na oglasnaj tabli opcinskog suda u Sarajevu
Moze se naci jeftino dobrih stvari.
Moze se naci jeftino dobrih stvari.