pljenidba imovine!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

senzibilni

#1 pljenidba imovine!

Post by senzibilni »

znal ko .
kako ono ide zakon o pljenidbi imovine,zbog dugovanja ,za smeće,ili vodu ,ili grijanje
koja je procedura,ko plijeni ,ko to popisuje,ko donosi rješenje
imal se pravo žalit
mislim imal ko ,da ovo poznaje ili da se sreo u praksi da pojasni.
imam neki dug za vodu od prije 10 godina i smeća od 10 godina,pa me sigurno ćeka pljenidba.
poznanik

#2 Re: pljenidba imovine!

Post by poznanik »

senzibilni wrote:znal ko .
kako ono ide zakon o pljenidbi imovine,zbog dugovanja ,za smeće,ili vodu ,ili grijanje
imal se pravo žalit
imam neki dug za vodu od prije 10 godina i smeća od 10 godina,pa me sigurno ćeka pljenidba.
Ako nije pokrenuto potraživanje sudskim odlučivanjem, nakon 12 mj. od dana nastanka obaveza plaćanja za izvršene usluge i troškove u komunalnim poslovima, nastaje zastarijevanje potraživanja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: pljenidba imovine!

Post by PipiDugaDevetka »

Pošto me čeka slična stvar, i mene interesuje ovo sve u vezi sa pljenidbom, djelovanjem Izvršnog odjela Kantonalnog suda Sarajevo. Davno sam prestao plaćati naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrade i stigao mi je poziv sa pomenutog Suda da se javim 21. marta 2011.g. na prvo ročište. Prethodno su mi tražili da odgovorim na tužbu što sam ja davno uradio i prije prispjeća poziva da odgovorim na tužbu. Dakle, pokazao sam volju da plaćam naknade, ali ne mogu nešto plaćati što ne dobijem.
Konsultovao sam advokaticu i rečeno mi je da nemam šanse na Sudu iako sam 100% u pravu.

Dakle, šta me čeka kada Sud presudi protiv mene? Hoće li biti pljenidbe?

Napominjem da u zakonima naknada za održavanje zaj. dijelova zgrade nije definisana kao komunalna naknada.
Nema šanse da se pozovem na Zakon o potrošačima koji govori o zastari dugovanja za komunalne usluge.

Nema te sile da me natjera da platim uslugu koju bih trebao plaćati, a ne dobijam je. Po cijenu da nose sve iz kuće što se može odnijeti. Po cijenu da obustave penziju. Po cijenu života NEĆU PLAĆATI, ni kazne, ni dugove FAMOS-GRADNJI, lopovskom upravitelju!
Wind

#4 Re: pljenidba imovine!

Post by Wind »

za potrazivanje prvo ide tuzba na sud, pa kad tamo prodju svi rokovi (odgovori, zalbe...) i ako sud donese rjesenje o izvrsenju onda predmet ide u izvrsni odjel odakle stize poziv da se javite u sobu 454, IV sprat radi izmirenja obaveza tj. radi dogovora oko toga.

Ako ni to ne uradite, onda oni prave nalog za prislinu naplatu, tj. doci ce da izvrse popis stvari koje bi prodali na drazbi/aukciji kako bi namirili dug.

U svakom slucaju ima se dosta prostora za dogovor ako su stvari jasne, a ako nisu, ne propustajte rokove na sudu i izborite se za svoja prava. Sretno! :run:
daxon

#5 Re: pljenidba imovine!

Post by daxon »

Ne mogu oni ništa plijeniti što ne mogu dokazati da je tvoje, jedino eventualno auto koje je na tebi, a i njega prebaciš na oca, majku ili koga bilo i riješen problem. Ne mogu oni niti bilo ko, dokazati da je ormar tvoj jer imaš jarana koji će reći da je njegov i da ti ga je posudio i tako za svaki dio namještaja i tehnike možeš reći da ti je od roditelja, a nepokretnosti svakako ne mogu plijeniti, tako brate uživaj, mogu ti ga samo da ne kažem šta... ;-)
kod65

#6 Re: pljenidba imovine!

Post by kod65 »

Slazem se za te upravitelje. Prvo su odbili doci popraviti nesto u stanu zbog malog duga, poslije sam skroz prestao placati. Imam isto nesto duga za vodu i smece al cu to platiti, nema se sta tu zaliti.
senzibilni

#7 Re: pljenidba imovine!

Post by senzibilni »

malo mi je jasno,uglavnom sam shvatio
nije to neka pamet ne plaćat,treba platit,ali uslugu za uslugu
ali ne bezobrazluk i ultimatume
recimo, to su sve dugovi u kući u kojoj niko nije stanovao ono poslije rata.i
oni šalju račune , normalno .dug se nakupio i ja sam prihvatio da dug koji nije moj odplatim u ratama , ali ne ,
daćemo na sud i gotovo ,pljenidba i naplata ,kažu u vodovodu i komunalnom

a što mi je naj bjednije,da se predsjednik kantonalnog suda hvali kako će biti pljenidbe jer se stvar poćela ažurirat za dužnike
toliko lopova, kriminalaca ,ubica, sileđija ne osuđenih a dotićni predsjednik suda se hvali PLJENIDBOM.
hrabro nema šta
hvala svima i pozdrav!
kockica_kockica

#8 Re: pljenidba imovine!

Post by kockica_kockica »

Mislim da pljenidba nije neko rjesenje ni za koga... Nesto kontam da raja ima para sigurno bi to platila, ili da ta komunalna preduzeca barem pokusaju naci neko rjesenje za te ljude koji nisu platili komunalije. Ja sam recimo svoj dug za grijanje otplatila kreditom, digla kredit i platila, jer mi je dosadilo primati te silne tuzbe svako malo.

Za vodu imam dug od pisljivih 100 KM i tuze me svako malo za 10 KM, za 15 KM, za 20 KM.. Prije toga su me zvali, da mi kazu da uz racun koji dobijem uplatim duplo, taj racun plus jos jedan... I tako radim vec mjesecima i mjesecima dobivam te neke smijesne tuzbe u rasponu od 10 do 20 KM, vise sudskih troskova imam nego dugovanja... I ne pada mi na pamet da ih platim...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: pljenidba imovine!

kockica_kockica wrote:Mislim da pljenidba nije neko rjesenje ni za koga... Nesto kontam da raja ima para sigurno bi to platila, ili da ta komunalna preduzeca barem pokusaju naci neko rjesenje za te ljude koji nisu platili komunalije. Ja sam recimo svoj dug za grijanje otplatila kreditom, digla kredit i platila, jer mi je dosadilo primati te silne tuzbe svako malo.

Za vodu imam dug od pisljivih 100 KM i tuze me svako malo za 10 KM, za 15 KM, za 20 KM.. Prije toga su me zvali, da mi kazu da uz racun koji dobijem uplatim duplo, taj racun plus jos jedan... I tako radim vec mjesecima i mjesecima dobivam te neke smijesne tuzbe u rasponu od 10 do 20 KM, vise sudskih troskova imam nego dugovanja... I ne pada mi na pamet da ih platim...
Znači i FAMOS-GRADNJI koja mene tuži je u interesu da ja platim dugove i nastavim plaćati naknadu za održavanje zaj. dijelova zgrade.

Kada se nađem na prvom ročištu, mogu li ponuditi Sudu ili tužitelju neku nagodbu jer svima je jasno da su dugovi nenaplativi i tokom protoka vremena rastu li rastu?
kockica_kockica

#10 Re: pljenidba imovine!

Post by kockica_kockica »

PipiDugaDevetka wrote:
kockica_kockica wrote:Mislim da pljenidba nije neko rjesenje ni za koga... Nesto kontam da raja ima para sigurno bi to platila, ili da ta komunalna preduzeca barem pokusaju naci neko rjesenje za te ljude koji nisu platili komunalije. Ja sam recimo svoj dug za grijanje otplatila kreditom, digla kredit i platila, jer mi je dosadilo primati te silne tuzbe svako malo.

Znači i FAMOS-GRADNJI koja mene tuži je u interesu da ja platim dugove i nastavim plaćati naknadu za održavanje zaj. dijelova zgrade.

Kada se nađem na prvom ročištu, mogu li ponuditi Sudu ili tužitelju neku nagodbu jer svima je jasno da su dugovi nenaplativi i tokom protoka vremena rastu li rastu?

Morat ces postici dogovor za neko placanje u ratama ili dici kredit i platiti sve odjednom... I to je dobro barem imas rociste, jer ovo sada svi prakticiraju da samo posalju Rjesenje o izvrsenju... nema nikakvog postupka niti nagodbe...

Znam da su neki isli u Toplane sa tim rjesenjima da se nagode... i znam da su raju zavaljivali sa recenicom: Samo vi uplacujte redovno svaki mjesec dupli racun i niko vas nece tuziti... A onda bi cijelokupan iznos stavljali na neke racune iz neke godine a za novije racune su ljude tuzili....
PipiDugaDevetka

#11 Re: pljenidba imovine!

kockica_kockica wrote:
Morat ces postici dogovor za neko placanje u ratama ili dici kredit i platiti sve odjednom... I to je dobro barem imas rociste, jer ovo sada svi prakticiraju da samo posalju Rjesenje o izvrsenju... nema nikakvog postupka niti nagodbe...

Znam da su neki isli u Toplane sa tim rjesenjima da se nagode... i znam da su raju zavaljivali sa recenicom: Samo vi uplacujte redovno svaki mjesec dupli racun i niko vas nece tuziti... A onda bi cijelokupan iznos stavljali na neke racune iz neke godine a za novije racune su ljude tuzili....
Da me ne bi ''zavljivali'' za te tri tisuće KM, ja ću na ročište ponijeti spisak stvari iz kuće i predati Sudu. Nikakvu nagodbu neću tražiti, neka naplate od mojih nasljednika kada umrem (Rodica koja nikada ne dolazi u posjetu).

Šta ću, a baš sam mislio plaćati redovno,...i plaćao sam redovno naknadu za održavanje zgrade dok nisam skontao da upravitelj i PEV potkradaju vlasnike etaža, napuhuju račune, dovršavaju nadogradnju nadogradjenim,...sve od tih para naših.
poznanik

#12 Re: pljenidba imovine!

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:Pošto me čeka slična stvar, i mene interesuje ovo sve u vezi sa pljenidbom, djelovanjem Izvršnog odjela Kantonalnog suda Sarajevo. Davno sam prestao plaćati naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrade i stigao mi je poziv sa pomenutog Suda da se javim 21. marta 2011.g. na prvo ročište. Prethodno su mi tražili da odgovorim na tužbu što sam ja davno uradio i prije prispjeća poziva da odgovorim na tužbu. Dakle, pokazao sam volju da plaćam naknade, ali ne mogu nešto plaćati što ne dobijem.
Konsultovao sam advokaticu i rečeno mi je da nemam šanse na Sudu iako sam 100% u pravu...
Šta advokatica kaže o odredbama Zakona o zaštiti potrošača BiH, koji Trgovcu nalaže izdavanje računa za izvršenu uslugu itd...
Haris.ba

#13 Re: pljenidba imovine!

Post by Haris.ba »

PipiDugaDevetka wrote: Dakle, šta me čeka kada Sud presudi protiv mene? Hoće li biti pljenidbe?
Nema te sile da me natjera da platim uslugu koju bih trebao plaćati, a ne dobijam je. Po cijenu da nose sve iz kuće što se može odnijeti. Po cijenu da obustave penziju. Po cijenu života NEĆU PLAĆATI, ni kazne, ni dugove FAMOS-GRADNJI, lopovskom upravitelju!
Neće ti ništa pljeniti iz kuće ako imaš primanja. A kažeš da imaš penziju. Jednostavno će ići zabrana na pola tvoje penzije mjesečno sa pripadajućim kamatama, troškovima suda. Ako imaš još prijavljenih primanja, ići će pola tvojih ukupnih primanja.

Pljenidba pokretnih stvari iz kuće ide kad se nema keša. Ili mjesečnog primanja(penzija,plaća) ili u banci na računu. I to sud pokušava izbjeći, ali kad se krene - ide.
daxon wrote:Ne mogu oni ništa plijeniti što ne mogu dokazati da je tvoje, jedino eventualno auto koje je na tebi, a i njega prebaciš na oca, majku ili koga bilo i riješen problem. Ne mogu oni niti bilo ko, dokazati da je ormar tvoj jer imaš jarana koji će reći da je njegov i da ti ga je posudio i tako za svaki dio namještaja i tehnike možeš reći da ti je od roditelja, a nepokretnosti svakako ne mogu plijeniti, tako brate uživaj, mogu ti ga samo da ne kažem šta... ;-)
Pa nije baš tako. Možeš ti reći da nijedna pokretna stvar u kući nije tvoja, ali ako je kuća tvoja - onda ona ide na doboš. Ako nema iz ničega drugog da se namiri. Pa i za male dugove. Ali to su rijetke situacije. A ako nemaš nikakve imovine, kamate idu dalje i čeka se kad ćeš nešta prihodovati.

Sporo je još to, ali rade se neke stvarčice koje bi trebale to ubrzati.
PipiDugaDevetka

#14 Re: pljenidba imovine!

poznanik wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Pošto me čeka slična stvar, i mene interesuje ovo sve u vezi sa pljenidbom, djelovanjem Izvršnog odjela Kantonalnog suda Sarajevo. Davno sam prestao plaćati naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrade i stigao mi je poziv sa pomenutog Suda da se javim 21. marta 2011.g. na prvo ročište. Prethodno su mi tražili da odgovorim na tužbu što sam ja davno uradio i prije prispjeća poziva da odgovorim na tužbu. Dakle, pokazao sam volju da plaćam naknade, ali ne mogu nešto plaćati što ne dobijem.
Konsultovao sam advokaticu i rečeno mi je da nemam šanse na Sudu iako sam 100% u pravu...
Šta advokatica kaže o odredbama Zakona o zaštiti potrošača BiH, koji Trgovcu nalaže izdavanje računa za izvršenu uslugu itd...
Imaju račune i to napuhane, višestruko veće nego što je normalno. Na primjer, mijenjali su hidraulični automat za vrata, naplatili i odnijeli onaj ''pokvareni'' koji je, ustvari, bio ispravan, ali nije bio pogodan za dimenzije i težinu vrata, pa se kvario-curilo mu ulje hidraulike.
PipiDugaDevetka

#15 Re: pljenidba imovine!

Haris.ba wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Dakle, šta me čeka kada Sud presudi protiv mene? Hoće li biti pljenidbe?
Neće ti ništa pljeniti iz kuće ako imaš primanja. A kažeš da imaš penziju. Jednostavno će ići zabrana na pola tvoje penzije mjesečno sa pripadajućim kamatama, troškovima suda. Ako imaš još prijavljenih primanja, ići će pola tvojih ukupnih primanja.

Pljenidba pokretnih stvari iz kuće ide kad se nema keša. Ili mjesečnog primanja(penzija,plaća) ili u banci na računu. I to sud pokušava izbjeći, ali kad se krene - ide.
Uh, dobro si, prvo će penziju obustaviti,...ili dio penzije.
Država

#16 Re: pljenidba imovine!

Post by Država »

Mene TELECOM tuži za 47,00 KM iz 1999. Pokrenuli su tužbu 2000, a ja sam tek prije par mjeseci obaviješten. Odbio sam platiti račun jer mi u sudu nisu znali reći da li se radi o mobitelu ili fiksnom telefonu (toliko o ozbiljnosti suda). Sad čekam pljenidbu...

:sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
medvjed23

#17 Re: pljenidba imovine!

Post by medvjed23 »

poznanik wrote:
senzibilni wrote:znal ko .
imal se pravo žalit
Ako nije pokrenuto potraživanje sudskim odlučivanjem, nakon 12 mj. od dana nastanka obaveza plaćanja za izvršene usluge i troškove u komunalnim poslovima, nastaje zastarijevanje potraživanja.
Evo par odredbi Zakona o obligacionim odnosima:

Sud se ne može obazirati na zastaru ako se dužnik nije na nju pozvao.

Zastarijevaju za jednu godinu:
- potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za apotrebe domaćinstva
(ovo se odnosi i na potraživanja RTV stanica za upotrebu RTV prijemnika kao i na potraživanja pošte za upotrebu telefona)

Sva potraživanja koja su utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim organom zastarijevaju za 10 godina, pa i ona za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare

Ne znam ima li ovo kakvu primjenu u konkretnoj situaciji. Uglavnom, nadam se da neće odmoći.
sokkia

#18 Re: pljenidba imovine!

Post by sokkia »

Nisam iz Sarajeva ali imam isti problem.Dobio sam od suda prijedlog o izvršenju koji je sud samo potpisao i ovjerio a sastavilo ga je komunalno preduzeće odnosno direktor (u potpisu).Tražili su dug samo za zadnju godinu a na raćunu mi fakturušu dug (i to sitnim slovima) star 10 godina.Napravio sam prigovor koji je sud prihvatio i od tada ništa ne dolazi.
Otišao sam i kod advokata koji mi je ovako rekao "ukoliko si platio ovaj stari dug možeš ih tužiti da ti vrate pare jer se dug stariji od godinu dana NE SMIJE naplaćivat.Jedino kad je taj dug naplativ je u dva slućaja:
1. Ako je tužba podnešena.
2.Ako si potpisao i priznao taj dug tad zastara od godinu ne važi.
Jedino meni nije jasno je to koliko se retroaktivno (vremenski) može tužbom tražit dug.
Ako je ko upućen molio bih da mi kaže.
JThomas

#19 Re: pljenidba imovine!

Post by JThomas »

e to nije u pravu. kada platiš zastarjeli dug - nisi platio nedugovano, već dugovano, i to ne možeš tražiti nazad. i nije istina da se ne smije naplatiti, sud svakako na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti, već samo po prigovoru stranke.
sokkia

#20 Re: pljenidba imovine!

Post by sokkia »

JThomas wrote:e to nije u pravu. kada platiš zastarjeli dug - nisi platio nedugovano, već dugovano, i to ne možeš tražiti nazad. i nije istina da se ne smije naplatiti, sud svakako na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti, već samo po prigovoru stranke.
OK ja neznam ali mi je doslovno rekao da se mogu tužiti za naplatu zastarjelog duga.
A to nisam znao da sud uvažava samo po prigovoru ovu zakonsku odredbu i zato ti zahvaljujem, još bi milio za informaciju ako može, koliko se vremenski unazad može podnijeti tužba za dug (tj dali komunalno može np.danas utužavat za dug koji je stariji od godinu dana)
JThomas

#21 Re: pljenidba imovine!

Post by JThomas »

nije u pravu 100%. mislim, možeš ti tužiti, al' ćeš izgubiti :D

znači, oni mogu utuživati uvijek, a prigovor zastarjelosti moraš istaći ti, inače nikom ništa. o kojoj je komunaliji riječ?
sokkia

#22 Re: pljenidba imovine!

Post by sokkia »

JThomas wrote:nije u pravu 100%. mislim, možeš ti tužiti, al' ćeš izgubiti :D

znači, oni mogu utuživati uvijek, a prigovor zastarjelosti moraš istaći ti, inače nikom ništa. o kojoj je komunaliji riječ?
smeće i voda.
JThomas

#23 Re: pljenidba imovine!

Post by JThomas »

to ti zastarijeva za jednu godinu. al' moraš se sam pozvati na zastaru. i bitan ti je datum kad su oni podnijeli sudu tužbu ili prijedlog za izvršenje, a ne kada je tebi dostavljen - ako nisu podnijeli u roku od godinu dana od dana dospjelosti (tj. kada si redovno bio dužan platiti te račune), onda je zastarjelo.
Ma.Le.Na

#24 Re: pljenidba imovine!

Post by Ma.Le.Na »

na stranu sve...al vecina raje ne placa vodu i smece..
i onda se zalimo sto nemamo kako treba deponije ...sto nemamo uredjaje za preciscavanje vode...sto se ne popravlja vodovodna i kanalizaciona infrastruktura....itd itd..
Wind

#25 Re: pljenidba imovine!

Post by Wind »

ma...ima i toga ali i nije...

recimo, sta je sa putevima... razne naknade kod placanja ragistacije, to se ne moze izbjeci a opet nigdje para da pokrpe rupe i sl.

naravno da bi bilo bolje da se sve placa ali raja nema para i zato se vrtimo u krug.... :-)
Post Reply