Izbori 1990 Jugoslavija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#26 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Fratris wrote:
Admir_1984 wrote:A jel fakat moguce da se dosta glasova laziralo, tj da su nacionalisti lazirali :-)
Haha, kad bi bar bilo istina. :D

Kao što je već navedeno, ljudi su pokvareni i prevrtljivi. Dan-danas, ljudi pred komšijama druge vjere/nacije neće reći da glasaju za nacionaliste. U miješanom društvu, svi pričaju protiv nacionalizma, a kad su među svojim stadom, to je druga priča.

Puno je ovo kompliciraniji fenomen nego što širina ove teme dopušta. Možda bi trebalo čitavu novu temu pokrenuti o političkoj prevrtljivosti Bosanaca i Hercegovaca.
A sjeca li se neko govora, planova, strategija, ideja tih novih stranaka? Sta su obecavali, jel im iko postavljao pitanja o mogucim sukobima?

Niko ne rece zbog cega i ko je uopste dozvolio te izbore? Jel to sve nastalo zbog raspada saveza komunista u januaru 1990?

Sad nesh kontam da nije rata bilo. Znaci slovenci, makedonci, hrvati i mi bi kao usli u tu neku demokratiju, a srbija i crna gora bi ostale i dalje socijalisticke. E sad sta bi bilo kad bi bilo, bil ova odavde stoka nakon 10-15 godina zalila za jugoslavijom ili ne? Da je tako bilo nacionalisti sigurno ne bi mogli pljackati i obogatiti se kao sto su uradili u ratu i nakon njega, tako kontam da je njima rat najvishe odgovarao. E sad da nije rata bilo pravo zanimljiva figura bi bila Milosevic, postao bi na neki nacin simbol za ocuvanje jugoslavije :-)

Tim vojnim intervencijama mislim da se nista nije moglo uraditi, znaci samo par godina bezakonja i milion zrtava na sve strane, totalno besmisleno.

Imam jos jednu tezu, kosovo, albanci, lobi njihov u americi, Juga nikad nije amerima odgovarala, a na Kosovu je sve i pocelo :-)

U Ustavu iz 1974 godine data su veca ovlastenja republikama, al nigdje nije pisalo da se mogu odvojiti, a da se ne pita Jugoslavija. Kako onda referendumi nakon izbora :-) :-)
nosara

#27 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

Admir_1984 wrote:
Fratris wrote:
Admir_1984 wrote:A jel fakat moguce da se dosta glasova laziralo, tj da su nacionalisti lazirali :-)
Haha, kad bi bar bilo istina. :D

Kao što je već navedeno, ljudi su pokvareni i prevrtljivi. Dan-danas, ljudi pred komšijama druge vjere/nacije neće reći da glasaju za nacionaliste. U miješanom društvu, svi pričaju protiv nacionalizma, a kad su među svojim stadom, to je druga priča.

Puno je ovo kompliciraniji fenomen nego što širina ove teme dopušta. Možda bi trebalo čitavu novu temu pokrenuti o političkoj prevrtljivosti Bosanaca i Hercegovaca.
A sjeca li se neko govora, planova, strategija, ideja tih novih stranaka? Sta su obecavali, jel im iko postavljao pitanja o mogucim sukobima?

Niko ne rece zbog cega i ko je uopste dozvolio te izbore? Jel to sve nastalo zbog raspada saveza komunista u januaru 1990?

Sad nesh kontam da nije rata bilo. Znaci slovenci, makedonci, hrvati i mi bi kao usli u tu neku demokratiju, a srbija i crna gora bi ostale i dalje socijalisticke. E sad sta bi bilo kad bi bilo, bil ova odavde stoka nakon 10-15 godina zalila za jugoslavijom ili ne? Da je tako bilo nacionalisti sigurno ne bi mogli pljackati i obogatiti se kao sto su uradili u ratu i nakon njega, tako kontam da je njima rat najvishe odgovarao. E sad da nije rata bilo pravo zanimljiva figura bi bila Milosevic, postao bi na neki nacin simbol za ocuvanje jugoslavije :-)

Tim vojnim intervencijama mislim da se nista nije moglo uraditi, znaci samo par godina bezakonja i milion zrtava na sve strane, totalno besmisleno.

Imam jos jednu tezu, kosovo, albanci, lobi njihov u americi, Juga nikad nije amerima odgovarala, a na Kosovu je sve i pocelo :-)

U Ustavu iz 1974 godine data su veca ovlastenja republikama, al nigdje nije pisalo da se mogu odvojiti, a da se ne pita Jugoslavija. Kako onda referendumi nakon izbora :-) :-)
Izbore su dozvolili "reformisani" komunisti, koji su, pod pritiskom i izvana i iznutra, "otvorili" sistem i dozvolili formiranje politickih stranaka...

Otprilike, reformisti su igrali na kartu ekonomije i strucnost Markovica, o kojem su SAD i Evropa mislili sve najbolje... SDP je upozoravao na mogucnost medjunacionalnih sukoba i apelovao na bratstvo i jedinstvo naroda, a klero-nacisti su slavili nacionalno "osvjestenje" i povratak u proslost...

Sukob je planiran vani, obavjestajno podzemlje je odradilo posao, a domaci izdajnici su bili izvrsioci... Narod je tada pokazao zasto je Titovo insistiranje na jednopartijskom sistemu i jakoj drzavi bilo pametno...

Ustav jeste predvidjao samoopredjeljenje do otcjepljenja republika SFRJ, a rusenje drzave jeste krenulo sa Kosova neposredno nakon Titove smrti...

Ocekivat vojnu intervenciju, kojom bi se sukobi sprijecili, od strane istih onih koji su sukobe generisali, ipak bi bilo komicno... SFRJ je predstavljala sve ono protiv cega se Novi svjetski poredak tada borio... Suverena, nezavisna drzava sa mocnom armijom i, ujedinjena, sa ogromnim politickim potencijalom i utjecajem... Primjer slabijim od sebe kako se moze zivjeti i bez kojekakvih politicko-vojnih saveza uz sebe...
Last edited by nosara on 03/01/2011 12:51, edited 1 time in total.
osa

#28 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by osa »

pogledajte granice vojnih oblasti iz 1988, pogotovo one sa sjedištem u beogradu, neodoljivo podsjeća na granicu v. srbije, e tako se zamišljalo jugoslaviju, davno prije hrvatskih i slovenskih nacionalista...

http://www.mycity.rs/slika.php?slika=27 ... hot195.jpg
Admir_1984

#29 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Izbore su dozvolili "reformisani" komunisti, koji su, pod pritiskom i izvana i iznutra, "otvorili" sistem i dozvolili formiranje politickih stranaka...
Znas li slucajno imena??

Sto se tih vojnih intervencija tice mislim na besmislenu agresiju jna, srbije na hrvatsku i bosnu. Nikako ne kontam jel milosevic bio fakat toliko glup da je mislio praviti veliku srbiju ili je to sve bilo dogovoreno da se lakse nacionalisti "zacementiraju" na vlasti(al sta je onda zauzvrat dobio milosevic?)?

Kompleksno je ovo skroz :-)
osa

#30 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by osa »

Admir_1984 wrote:
Znas li slucajno imena??

Sto se tih vojnih intervencija tice mislim na besmislenu agresiju jna, srbije na hrvatsku i bosnu. Nikako ne kontam jel milosevic bio fakat toliko glup da je mislio praviti veliku srbiju ili je to sve bilo dogovoreno da se lakse nacionalisti "zacementiraju" na vlasti(al sta je onda zauzvrat dobio milosevic?)?

milošević je imao podršku američke i prije svih britanske diplomacije, samo nije odradio po planu...
NightSkyWalker

#31 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

Mjesanac wrote: Samo realno SDA je isti kos kao SDS i HDZ. Sjeti se samo Mladih Muslimana. Jedan od pokreta koji je doveo do unistenja bivse drzave.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:-) :-) :-) :-) :-)
Admir_1984

#32 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

osa wrote:
Admir_1984 wrote:
Znas li slucajno imena??

milošević je imao podršku američke i prije svih britanske diplomacije, samo nije odradio po planu...
ajd ovo malo detaljnije elaboriraj?
NightSkyWalker

#33 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

nosara wrote:
NightSkyWalker wrote:
Nikada branioci BiH i agresori nece biti u istom kosu, ma moliko to vi crveni htjeli! :wink:
Kakve veze branioci imaju sa klero-nacistima...?
Se seri i ne pravi se naivan. Dobro znas sta si sam mislio i sta sam ja mislio!
Zato sto imputiras da su 92 svi bili isti, i oni sto su redali tenkove po brdima i oni sto su bili na bosanskoj strani. Samo iz nekih razloga izbjegavas pljunuti po komunistickim fasistima koji su preko noci odbacili crvene knjizice i nabili kokarde i zasuli nas granatama.

Koji izbor su imali bosnjaci i SDA 92 godine osim da idu u nezavisnost i brane svoje zivote i drzavu od agresije?
Nele9

#34 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Nele9 »

SFRJ je bila vještačka tvorevina. U suštini to su pokazali najviše sami komunisti i rukovodstvo bivše JNA. Nacionalne težnje pojedinih naroda su samo tinjale tokom 45 godina socijalizma.
Izbori nisu mogli ništa promijeniti. Čuveni Miloševićev govor na Gazimestanu je odredio (ovaj put javno) budući pravac srpske politike. Bilo ko da je dobio izbore u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni rata bi bilo. Izbori su samo odredjivali kako i u kom pravcu će teći propagandni rat agresora.
Što se Bosne i Hercegovine tiče sami likovi koji su bili u tim reformistima i SK BiH (SDP) dovoljno govore u prilog tezi da bi se agresija definitivno desila i da su oni pobijedili. Samo bi posljedice bile možda još gore (zamislimo Nenada Kecmanovića u Predsjedništvu ili vrlog komunistu Mladena Ivanića u Vladi).
Narod je po svaku cijenu želio promjene te 1990 godine (uključujući mene). Dosta nam je bilo verbalnog delikta, htjeli smo veće vjerske, kulturne i ine slobode. Htjeli smo promjene i manje smo vodili računa o tome ko te promjene donosi.
nosara

#35 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

NightSkyWalker wrote:
nosara wrote:
NightSkyWalker wrote:
Nikada branioci BiH i agresori nece biti u istom kosu, ma moliko to vi crveni htjeli! :wink:
Kakve veze branioci imaju sa klero-nacistima...?
Se seri i ne pravi se naivan. Dobro znas sta si sam mislio i sta sam ja mislio!
Zato sto imputiras da su 92 svi bili isti, i oni sto su redali tenkove po brdima i oni sto su bili na bosanskoj strani. Samo iz nekih razloga izbjegavas pljunuti po komunistickim fasistima koji su preko noci odbacili crvene knjizice i nabili kokarde i zasuli nas granatama.

Koji izbor su imali bosnjaci i SDA 92 godine osim da idu u nezavisnost i brane svoje zivote i drzavu od agresije?
Ko govori o '92. ...?

Nakon izbora 1990. vlast su preuzeli klero-nacisti iz sda-adz-sds... Svi isti, ko jaja u gnijezdu... Imas problem s tim...?

Komunisticki fasisti su se razmilili po tim partijama, nakon sto su odbacili crvene knjizice... I...?

Kukavelj koja je do 1990. nudila zivot za Jugoslaviju glasala za njene grobare... Pa...?
nosara

#36 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

Nele9 wrote:SFRJ je bila vještačka tvorevina. U suštini to su pokazali najviše sami komunisti i rukovodstvo bivše JNA. Nacionalne težnje pojedinih naroda su samo tinjale tokom 45 godina socijalizma.
Izbori nisu mogli ništa promijeniti. Čuveni Miloševićev govor na Gazimestanu je odredio (ovaj put javno) budući pravac srpske politike. Bilo ko da je dobio izbore u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni rata bi bilo. Izbori su samo odredjivali kako i u kom pravcu će teći propagandni rat agresora.
Što se Bosne i Hercegovine tiče sami likovi koji su bili u tim reformistima i SK BiH (SDP) dovoljno govore u prilog tezi da bi se agresija definitivno desila i da su oni pobijedili. Samo bi posljedice bile možda još gore (zamislimo Nenada Kecmanovića u Predsjedništvu ili vrlog komunistu Mladena Ivanića u Vladi).
Narod je po svaku cijenu želio promjene te 1990 godine (uključujući mene). Dosta nam je bilo verbalnog delikta, htjeli smo veće vjerske, kulturne i ine slobode. Htjeli smo promjene i manje smo vodili računa o tome ko te promjene donosi.
Pa, na zdravlje ti promjene... :lol:

Inace, kecmanovic i Ivanic su kud i kamo gori od koljevica i plavsicke... Vrlo bistro... :-)
Mjesanac

#37 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:
Mjesanac wrote: Samo realno SDA je isti kos kao SDS i HDZ. Sjeti se samo Mladih Muslimana. Jedan od pokreta koji je doveo do unistenja bivse drzave.

smiji se slobodno :-D kad nemas argumentovanog odgovora :-D
Nele9

#38 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Nele9 »

nosara wrote:
Nele9 wrote:SFRJ je bila vještačka tvorevina. U suštini to su pokazali najviše sami komunisti i rukovodstvo bivše JNA. Nacionalne težnje pojedinih naroda su samo tinjale tokom 45 godina socijalizma.
Pa, na zdravlje ti promjene... :lol:

Inace, kecmanovic i Ivanic su kud i kamo gori od koljevica i plavsicke... Vrlo bistro... :-)
Na zdravlje i tebi izjednačavanje SDA-HDZ-SDS. Malo progooglaj značenje nacional-socijalizam (možda se nećeš provaljivati, a možda je to baš ono što hoćeš), pa onda nadji negdje šta se desilo sa ˝manje vrijednih˝naroda gdje je nacizam ovladao, pa se onda vrati na forum da porazgovaramo kao ljudi-forumaši.
Nravno, Kecmanović bi se bolje pobrinuo za ovaj narod od rahmetli Alije Izetbegovića.
a, da...Plavšićka se izvinula.
Mjesanac

#39 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Nele9 wrote:
Na zdravlje i tebi izjednačavanje SDA-HDZ-SDS. Malo progooglaj značenje nacional-socijalizam (možda se nećeš provaljivati, a možda je to baš ono što hoćeš), pa onda nadji negdje šta se desilo sa ˝manje vrijednih˝naroda gdje je nacizam ovladao, pa se onda vrati na forum da porazgovaramo kao ljudi-forumaši.
Nravno, Kecmanović bi se bolje pobrinuo za ovaj narod od rahmetli Alije Izetbegovića.
a, da...Plavšićka se izvinula.

Ne provaljuj se to ti je cista ubleha ko sto je ubleha sto se SNSD smatra socijaldemokratama.

Ne mozes ljevicu i desnicu staviti u istu politicku stranku
Nele9

#40 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Nele9 »

Mjesanac wrote:
NightSkyWalker wrote:

smiji se slobodno :-D kad nemas argumentovanog odgovora :-D
Pa ja ne znam šta bi drugo normalan čovjek mogao da uradi kada kažeš ˝Sjeti se samo Mladih Muslimana. Jedan od pokreta koji je doveo do uništenja bivše države˝ :-)
Valjda misliš na SFRJ? Kakav su uticaj mogli imati Mladi Muslimani pa da sruše komunističku Jugoslaviju?
Nadji ba fakte, potvrdjene...Mladi Muslimani nisu bili nikakva oružana formacija.
A kada već potežeš to pitanje...više članova moje šire familije su uhapšeni tih kasnih 40-ih godina kao osumnjičeni pripadnici ovog pokreta. Nijedan ni meda jeo ni medom se maz´o. Nisu znali ni šta su Mladi Muslimani. Sav grijeh ovih ljudi bio je što su bili ili obrazovani ili ugledni Bošnjaci u svom kraju, fabrici, školi...
Jedan rodjak je kao 17-godišnjak odveden i zadržan protiv svoje volje preko 2 mjeseca bez ikakve optužnice.
I na kraju hvala Bogu da je SFRJ srušena...Da je valjala opstala bi.
Mjesanac

#41 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Nele9 wrote: Pa ja ne znam šta bi drugo normalan čovjek mogao da uradi kada kažeš ˝Sjeti se samo Mladih Muslimana. Jedan od pokreta koji je doveo do uništenja bivše države˝ :-)
Valjda misliš na SFRJ? Kakav su uticaj mogli imati Mladi Muslimani pa da sruše komunističku Jugoslaviju?
Nadji ba fakte, potvrdjene...Mladi Muslimani nisu bili nikakva oružana formacija.
A kada već potežeš to pitanje...više članova moje šire familije su uhapšeni tih kasnih 40-ih godina kao osumnjičeni pripadnici ovog pokreta. Nijedan ni meda jeo ni medom se maz´o. Nisu znali ni šta su Mladi Muslimani. Sav grijeh ovih ljudi bio je što su bili ili obrazovani ili ugledni Bošnjaci u svom kraju, fabrici, školi...
Jedan rodjak je kao 17-godišnjak odveden i zadržan protiv svoje volje preko 2 mjeseca bez ikakve optužnice.
I na kraju hvala Bogu da je SFRJ srušena...Da je valjala opstala bi.

Hajmo ovako. Sta je to srusilo SFRJ? NACIONALIZAM. Kakav je bio pokret Mladi Muslimani? NACIONALISTICKI. Mladi Muslimani su podrzavani od nacionalista druga dva naroda koja su ucestvovala u ratu. Upravo to izdvajanje je unistilo bivsu drzavu i napravilo nas podanicima zapada koji vode politiku svog interesa. Nekada si bio dobrodosao gdje god odes, a danas te malteretiraju sa BH pasosem cak i na hrvatskoj granici.

Je li ovo danas za sta su ginuli nasi djedovi i pradjedovi u 2 Svj ratu i za sta su ginuli nasi ocevi i mi u proslom ratu?
Nele9

#42 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Nele9 »

Crvendaći svih zemalja ujedinite se. A, i jugo-nostalgičari vala...
Kao i uvijek zarad političkih poena komunjare žele da kažu da su oni tamo svi isti. Sve bi to ja i slušao da nije bilo rata. U tom ratu se pokazalo ko je ko. SDA nije imala platforme za eliminaciju i čišćenje drugih. SDS i HDZ jesu.
SDA-ovci su možda lopovi i foliranti ali monstrumi tipa SDS - HDZ nisu.

I na kraju, kao bivši vojnik Armije BiH ne dozvoljavam da se blati najpravednija borba od Drugog svjetskog rata, jeftinim političkim promovisanjem crvenih.
Evo SDP je osvojio vlast...bujrum. Rekli su da su izgradili jednu državu, pa da će i ovu. Sa srećom...
Mjesanac

#43 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Nele9 wrote:Crvendaći svih zemalja ujedinite se. A, i jugo-nostalgičari vala...
Kao i uvijek zarad političkih poena komunjare žele da kažu da su oni tamo svi isti. Sve bi to ja i slušao da nije bilo rata. U tom ratu se pokazalo ko je ko. SDA nije imala platforme za eliminaciju i čišćenje drugih. SDS i HDZ jesu.

I na kraju, kao bivši vojnik Armije BiH ne dozvoljavam da se blati najpravednija borba od Drugog svjetskog rata, jeftinim političkim promovisanjem crvenih.
Evo SDP je osvojio vlast...bujrum. Rekli su da su izgradili jednu državu, pa da će i ovu. Sa srećom...

Ko bolan blati Armiju BiH? Armija BiH je bila Armija svih naroda ove zemlje. I zbog onih pravih ljudi koji nisu bili Muslimani, a davali su svoje zivote za jedinu domovinu ti nemas pravo da je svojatas. SDAovci jesu lopovi i foliranti, ali isto tako su i SDSovci i HDZovci jos gori. Zar ti zaista mislis da je SDA stalo do Bosnjaka, da je SDS do Srba i HDZ do Hrvata? To su ti bolan ljudi koji iskoristavaju maloumnost naroda da sebi pune dzepove.

Eto recemo da komunizam ne valja. Hajde ti reci sta to valja? Koji sistem?
osa

#44 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by osa »

Admir_1984 wrote:
osa wrote:
ajd ovo malo detaljnije elaboriraj?
prouči geopolitiče postavke sir halforda johna mackindera, prouči koga je branko mamula posjetio krajem studenog 1990 u londonu, tada ga je primio i lord peter carrington tada na dužnosti generalnog sekretara natoa, koji ima ogromnu ulogu u paklu bivše jugoslavije, prouči izjave iz tog doba warena zimmermanna i pojasniće ti se mnoge stvari....
simpozijum delirijum

#45 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by simpozijum delirijum »

Mjesanac wrote:

Ko bolan blati Armiju BiH? Armija BiH je bila Armija svih naroda ove zemlje. I zbog onih pravih ljudi koji nisu bili Muslimani, a davali su svoje zivote za jedinu domovinu ti nemas pravo da je svojatas. SDAovci jesu lopovi i foliranti, ali isto tako su i SDSovci i HDZovci jos gori. Zar ti zaista mislis da je SDA stalo do Bosnjaka, da je SDS do Srba i HDZ do Hrvata? To su ti bolan ljudi koji iskoristavaju maloumnost naroda da sebi pune dzepove.

cinjenica je da su se i HDZ i SDA i SDS kao najmocnije stranke sa nacionalnim predznakom ujedinile u BiH pred izbore sa platformom za osvajanje vlasti pod principom :"ajmo' pobijediti Komuniste i Reformiste , a poslije cem lako podijeliti vlast "
znaci osvojiti vlast pod svaku cijenu, a poslije ?
"kako cemo ? lako cemo" i vidjeli samo sta se desilo
tako je bar nesposobni Alija Izetbegovic mislio
naravno planovi SANU u Beogradu te Tudjmanovi mokri snovi o podijeli BiH su odavno postojali i Izetbegovic je nasjeo kao zadnji naivac na njihov plan
Nele9

#46 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Nele9 »

Mjesanac wrote:

Mješanac, miješaš pojmove...a, ako ih miješam ja onda reci.
Ne govorim o partijama i strankama i političkim programima. Govorim o strankama koje su mutirale (maksuzile) u jastrebove ideologija koje su koštale hiljade nevinih žrtava. Ne može biti isto...
Sistem? Kapitalizam sa jakom dozom socijalne pravde bi vjerovatno bio moj izbor.
Mjesanac

#47 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

osa wrote:
prouči geopolitiče postavke sir halforda johna mackindera, prouči koga je branko mamula posjetio krajem studenog 1990 u londonu, tada ga je primio i lord peter carrington tada na dužnosti generalnog sekretara natoa, koji ima ogromnu ulogu u paklu bivše jugoslavije, prouči izjave iz tog doba warena zimmermanna i pojasniće ti se mnoge stvari....

Ja se slazem sa konstatacijom da je USA a posebno Evropa sa UK na celu davala podrsku Srbiji. Sjetite se samo doba kada je BiH bila pod najvecim napadima a Armija jos nije postala jaka kao sto je bila na kraju rata, Lord Owen je izjavio: ""Don't, don't, don't live under this dream the West has been coming to sort this problem out."

To je nista drugo nego sutnja, a sutnja znaci odobravanje.
Mjesanac

#48 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Nele9 wrote:
Mješanac, miješaš pojmove...a, ako ih miješam ja onda reci.
Ne govorim o partijama i strankama i političkim programima. Govorim o strankama koje su mutirale (maksuzile) u jastrebove ideologija koje su koštale hiljade nevinih žrtava. Ne može biti isto...
Sistem? Kapitalizam sa jakom dozom socijalne pravde bi vjerovatno bio moj izbor.
Ne govorim ja da je isto. Naravno da nije. Ali je i SDA sa Mladim Muslimanima dala podlogu nastanku zestokog nacionalizma na druge dvije strane. Ne, ne kazem da je SDA kriva za rat u BiH, ali je uvijek zastupala politiku jednog naroda, tj politiku odvajanja ljudi po vjeri. To mi se nikada nije svidjalo, jer sam ja uvijek bio za BiH, svih ljudi koji je vole i smatraju domovinom, bez obzira na njihovu vjeru. A fasiste treba poslati tamo gdje im je mjesto, a to je smece historije.

I jos Kapitalizam sa jakom dozom socijalne pravde je skoro nemoguc sistem tj nemoguci spoj i na kraju se taj suistem pretvori u cisti kapitalizam trulog zapada (ovdje mislim samo na USA).
Sezam

#49 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Sezam »

nosara wrote:Ovako je bilo... Koga god pitas, svako ti je rekao da ce glasat za Reformiste Ante Markovica... U realnosti, ogromna vecina je glasala za klero-naciste (svako svoje), i to takve, da su ovi danasnji za njih male mace...

A jos kad su se zagrlili i vezali zastave, klanje je moglo poceti...

Multinacionalisti zesce ispusili, posljedice osjetis i sam...

Ziv i zdrav bio...!
Ovako je bilo i u mom zavicaju :(
Fratris

#50 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Fratris »

ProkletaJeAmerika wrote:Gdje su bili, koliko mandata su u osvojili u Hrvatskoj i Srbiji? Koliko se sjećam, u Hrvatskoj nisu ni izašli na izbore,.
Slabo se sjećaš, izgleda. O izborima u Hrvatskoj 1990.:

"S 42 posto dobivenih glasova HDZ je osvojio 205 (58 posto) zastupničkih mjesta.Poslije najbolje je prošao SKH-SDP s 26 % osvojenih glasova i 107 mandata (30 posto). Sljedeća je bila koalicija narodnog sporazuma KNS s 15 posto glasova i 21 mandatom (5.9 posto). Jedina još stranka što osvaja nekoliko mandata je bila Srpska demokratska stranka (SDS) koja s 1.6 posto glasova osvaja 5 (1.4 posto mandata). Ostatak mandata je išao nezavisnim kandidatima i nacionalnim manjinama."
Post Reply