Izbori 1990 Jugoslavija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1 Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Neki kazu da je narod izabrao vlastitu nesrecu na ovim izborima :-) Mene ovako zanima, na osnovu cega (ustav iz 1974? :-) ) i ko je bio tada najzasluzniji da se ti izbori uopste odrze, koje su bile opcije u svim republikama, a pogotovo me zanima ovde u BiH (ovo se moze i izguglat)

Ono sto me najvishe zanima je propaganda, raspolozenje, nada i ocekivanja gradjana BiH. Jel istina da se dosta toga laziralo samo da nacionalne stranke dobiju izbore?

Volio bi da ovi stariji forumasi malo napishu o ovome iz svog ugla

Ovo nisam namjerno htio staviti na politiku jer necu da mi se tema zatvori za sat vremena
nosara

#2 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

Ovako je bilo... Koga god pitas, svako ti je rekao da ce glasat za Reformiste Ante Markovica... U realnosti, ogromna vecina je glasala za klero-naciste (svako svoje), i to takve, da su ovi danasnji za njih male mace...

A jos kad su se zagrlili i vezali zastave, klanje je moglo poceti...

Multinacionalisti zesce ispusili, posljedice osjetis i sam...

Ziv i zdrav bio...!
drenmajster

#3 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by drenmajster »

Vidim iz posta da si mladja osoba-sta da ti kazem sto vec nije receno.Svako ima opravdanje za svoju glupost i propast.Zvanicnih i relevantnih analiza ima ali to je jos uvijek na nivou politicke propagande.Preporucujem ti citaj originalne dokumente iz tog vremena,zaobilazi dnevnu politiku i patriotske naboje,mozda spoznas istinu(ja sam svoju davno formirao i drzim se toga).Ako bih pisao o tome dugo bi trajalo a ja sam umoran od objasnjavanja.U svakom slucaju sretno-dokumenata postoji na milione samo ih treba potraziti.
michio

#4 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by michio »

Glasali za reformiste :D i zamisljali sebe kao male privrednike- kafic, radnja, sverc. U Srbiji i Hrvatskoj zivjeli 1941.
NightSkyWalker

#5 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

nosara wrote: ogromna vecina je glasala za klero-naciste (svako svoje)
Da ne bi imali dojam da sve trpas u isti kos, navedi nam te klero-naciste i njihove nacisticke planove i djela?
nosara

#6 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

NightSkyWalker wrote:
Da ne bi imali dojam da sve trpas u isti kos, navedi nam te klero-naciste i njihove nacisticke planove i djela?
Meni su svi ista govna... 8-)
nellington

#7 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nellington »

michio wrote:Glasali za reformiste :D i zamisljali sebe kao male privrednike- kafic, radnja, sverc. U Srbiji i Hrvatskoj zivjeli 1941.
Vadile se kune iz slamarica

Image

a šajkače su već prije izvađene na drugoj strani

Image

Pored kuće štala. U štali sijeno, ispod sijena maljutka.
zateznistub

#8 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by zateznistub »

NightSkyWalker wrote:
SDS, SDA HDZ jel dosta?
A za njihova djela? Niti imam vremena pisati, niti SA-X ima toliko slobodne memorije.
bushido

#9 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by bushido »

[quote="nosara"]Ovako je bilo... Koga god pitas, svako ti je rekao da ce glasat za Reformiste Ante Markovica... U realnosti, ogromna vecina je glasala za klero-naciste (svako svoje), i to takve, da su ovi danasnji za njih male mace...

Da li stvarno vjerujes da su svi ti ljudi,nasi prijatelji,poznanici,rodbina,tada lagali? Ja i dan danas ne mogu i necu da vjerujem,jer bih se definitivo razocarao u ljudski rod.Tada sam prvi i zadnji put izasao na izbore, rezultati su me ubili,znao sam da nece na dobro ali ne i koliko ce biti lose...........sada znam.
zateznistub

#10 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by zateznistub »

bushido wrote:
nosara wrote:Ovako je bilo... Koga god pitas, svako ti je rekao da ce glasat za Reformiste Ante Markovica... U realnosti, ogromna vecina je glasala za klero-naciste (svako svoje), i to takve, da su ovi danasnji za njih male mace...

Da li stvarno vjerujes da su svi ti ljudi,nasi prijatelji,poznanici,rodbina,tada lagali? Ja i dan danas ne mogu i necu da vjerujem,jer bih se definitivo razocarao u ljudski rod.Tada sam prvi i zadnji put izasao na izbore, rezultati su me ubili,znao sam da nece na dobro ali ne i koliko ce biti lose...........sada znam.
Ali tako je zaista i bilo. Sto kaze nosara svi upitani su govorilli da su glasali za reformiste. A kad su objavljeni rezultati izbora-katastrofa, reformista ni za ljeka. Nemoj se ti mnogo razocaravati ali to ti ga je ako, ljudi su cudo.
Fratris

#11 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Fratris »

Čak su i ispitivanja javnog mnijenja(koja su, istina, tada kod nas bila novotarija) pokazivala puno veću podršku reformistima nego što se ispostavilo.

A ja se iz tog vremena sjećam kako sam bio kod djeda i bake i slušao jednog starog dedu koji je živio do njih kako priča da će reformisti ako dođu na vlast rušiti nišane i prekopavati mezare. To je čuo od lokalnih SDA aktivista. Komunisti bili 45 godina na vlasti i ni jedan nišan u mom rodnom kraju nisu dotakli, ali narod je eto vjerovao da će to raditi 1990. :roll:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#12 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Fratris wrote:Čak su i ispitivanja javnog mnijenja(koja su, istina, tada kod nas bila novotarija) pokazivala puno veću podršku reformistima nego što se ispostavilo.

A ja se iz tog vremena sjećam kako sam bio kod djeda i bake i slušao jednog starog dedu koji je živio do njih kako priča da će reformisti ako dođu na vlast rušiti nišane i prekopavati mezare. To je čuo od lokalnih SDA aktivista. Komunisti bili 45 godina na vlasti i ni jedan nišan u mom rodnom kraju nisu dotakli, ali narod je eto vjerovao da će to raditi 1990. :roll:
A jel fakat moguce da se dosta glasova laziralo, tj da su nacionalisti lazirali :-)

Izbori su bili za kompletnu Jugoslaviju, na koji nacin se glasalo, tj, jel covjek u Zagrebu mogao glasati za sda :? il je to bilo po regijama odredjeno :?

I nakon ovih izbora vecinom nacionalisti formirali vladu i odma poceli svak na svoju stranu porovoditi zelje za ocjepljenjem :?

U kojoj drzavi su reformisti najvishe glasova dobili u odnosu na broj izaslih na izbore? :?
michio

#13 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by michio »

Reformisti su najbolje prosli u BiH(na Mrakovici su imali veliki skup) a izbori su bili samo na nivou republika.
NightSkyWalker

#14 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

nosara wrote:
NightSkyWalker wrote:
Meni su svi ista govna... 8-)
Nikada branioci BiH i agresori nece biti u istom kosu, ma moliko to vi crveni htjeli! :wink:
NightSkyWalker

#15 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

zateznistub wrote:
NightSkyWalker wrote:
SDS, SDA HDZ jel dosta?
Po cemu je SDA nacisticka stranka? Na cijoj strani je bila SDA a na cijoj SDS i HDZ?
Ma koliko vi crveni to htjeli, nikada branioci BiH i agresori nece biti jedno te isto! :wink:

P.S. Kada neko ovako relativizuje cinjenice i historiju, onda nije nikakvo cudo kada vidimo Dodika da kaze da su markale montirane i da nije bilo masakra. Sve je to isti mentalni skrop!
Mjesanac

#16 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:
Po cemu je SDA nacisticka stranka? Na cijoj strani je bila SDA a na cijoj SDS i HDZ?
Ma koliko vi crveni to htjeli, nikada branioci BiH i agresori nece biti jedno te isto! :wink:

P.S. Kada neko ovako relativizuje cinjenice i historiju, onda nije nikakvo cudo kada vidimo Dodika da kaze da su markale montirane i da nije bilo masakra. Sve je to isti mentalni skrop!

Svako ko prica protiv tvoje divne SDA je crveni :? Samo realno SDA je isti kos kao SDS i HDZ. Sjeti se samo Mladih Muslimana. Jedan od pokreta koji je doveo do unistenja bivse drzave.

Nije SDA branio Bosni u Hercegovinu, nego iskljucivo njeni heroji. SDA je tjerao nemuslimane iz Armije.
nosara

#17 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

NightSkyWalker wrote:
Nikada branioci BiH i agresori nece biti u istom kosu, ma moliko to vi crveni htjeli! :wink:
Kakve veze branioci imaju sa klero-nacistima...?
zateznistub

#18 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by zateznistub »

Da ne bi imali dojam da sve trpas u isti kos, navedi nam te klero-naciste i njihove nacisticke planove i djela
SDS, SDA HDZ jel dosta?

P.S. Kada neko ovako relativizuje cinjenice i historiju, onda nije nikakvo cudo kada vidimo Dodika da kaze da su markale montirane i da nije bilo masakra. Sve je to isti mentalni skrop![/quote]

Po tome sto je skup lopova (cast pojedincima) koja je na sve nacine rasturala ARBiH da bi uvalila svoje kadrove, koja je od multietnicke armije kojom sam bio ponosan napravila jednonacionalnu vojsku, koja je u ratu krila da SArajevo ima struju (pa je volsebno svijetlila ulicna rasvjeta u vremenu kad "nije bilo struje", jer su je dobijali podobni i faMalija) kad je krz tunel prolazila svercovana roba a vojska cekala i ginula na ulazu, kad su poslije rata podobni dobijali poslove a ne pametni. Eto to je samo jedan mali dio razloga koje ih kvalificiraju kao nacisticku.
SDA je bila samo na svojoj srani lopovluka i poteza koji samo njoj (SDA) odgovara. Mislis da oni nisu pregovarali o podjeli BiH? Nisu mijenjali Srebrenicu za Vogoscu? Ma ima toga da pisem do prekosutra, ali stvarno nemam vremena a ni zivaca.
I da, ja nisam crveni ni u ludili ali sam bio onaj BOSANSKI branioc koji je dva puta ranjen u proslom ratu i to mi daje pravo da se bunim protiv svih nacista pa makar kad dolazili cak iz moje "mahale".
provincijalac

#19 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by provincijalac »

Bez pokušaja glorifikacije SDA, činjenica je da je jedino u okvirima SDA pripreman kakav takav otpor.Jebiga, i u aprilu 92 tadašnji reformisti i komunisti su izjednačavali naoružane bh patriote sa šešeljovcima i ostalom bagrom.Nikad neću zaboraviti priče tipa "hoćete da nas zavadite sa komšijama" ili ono famozno "traženje dobra u JNA"
Utopisti, SDA je truhla, ali i najveći organizator otpora 92.
nosara

#20 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

provincijalac wrote:Bez pokušaja glorifikacije SDA, činjenica je da je jedino u okvirima SDA pripreman kakav takav otpor.Jebiga, i u aprilu 92 tadašnji reformisti i komunisti su izjednačavali naoružane bh patriote sa šešeljovcima i ostalom bagrom.Nikad neću zaboraviti priče tipa "hoćete da nas zavadite sa komšijama" ili ono famozno "traženje dobra u JNA"
Gdje...? U Tuzli..?

Daj jedan primjer dobre organizacije otpora u nekom gradu u kojem je sda vladala... Samo jedan...

Sta je aljo govorio za jna...?

S kim je sda bila u ljubavi pred rat (i poslije rata :D )...?
zateznistub

#21 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by zateznistub »

provincijalac wrote:Bez pokušaja glorifikacije SDA, činjenica je da je jedino u okvirima SDA pripreman kakav takav otpor.Jebiga, i u aprilu 92 tadašnji reformisti i komunisti su izjednačavali naoružane bh patriote sa šešeljovcima i ostalom bagrom.Nikad neću zaboraviti priče tipa "hoćete da nas zavadite sa komšijama" ili ono famozno "traženje dobra u JNA"
O kakvoj organizaciji otpora govoris?
O onoj gdje su oruzje koje su trebali dijeliti oni prodavali pa sam samo ja da 1100 DEM
o onoj gdje je svrakic Co. orgaizovao beretke pa razgulio u tursku?
U BiH je raja samu sebe organizovao, nabavljaoa oruzje kako je ko znao i ginuo dok su oni uzivali i otimali pare od donacija...
A1fa

#22 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by A1fa »

nosara wrote:Ovako je bilo... Koga god pitas, svako ti je rekao da ce glasat za Reformiste Ante Markovica... U realnosti, ogromna vecina je glasala za klero-naciste (svako svoje), i to takve, da su ovi danasnji za njih male mace...

A jos kad su se zagrlili i vezali zastave, klanje je moglo poceti...

Multinacionalisti zesce ispusili, posljedice osjetis i sam...

Ziv i zdrav bio...!
Živa istina, evo dokaza :D
http://www.youtube.com/watch?v=9fd-H-Ef ... re=related
A1fa

#23 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by A1fa »

willson wrote:Djeme nadje sa onim zaokruzio cirilicom. :lol:
,,glaso' bi ja za reformiste da sam znao da ti neces glasat za svoje'' :D
Fratris

#24 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Fratris »

Admir_1984 wrote:A jel fakat moguce da se dosta glasova laziralo, tj da su nacionalisti lazirali :-)
Haha, kad bi bar bilo istina. :D

Kao što je već navedeno, ljudi su pokvareni i prevrtljivi. Dan-danas, ljudi pred komšijama druge vjere/nacije neće reći da glasaju za nacionaliste. U miješanom društvu, svi pričaju protiv nacionalizma, a kad su među svojim stadom, to je druga priča.

Puno je ovo kompliciraniji fenomen nego što širina ove teme dopušta. Možda bi trebalo čitavu novu temu pokrenuti o političkoj prevrtljivosti Bosanaca i Hercegovaca.
Klodovik

#25 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Klodovik »

Admir_1984 wrote:
Fratris wrote:Čak su i ispitivanja javnog mnijenja(koja su, istina, tada kod nas bila novotarija) pokazivala puno veću podršku reformistima nego što se ispostavilo.

A jel fakat moguce da se dosta glasova laziralo, tj da su nacionalisti lazirali :-)

Izbori su bili za kompletnu Jugoslaviju, na koji nacin se glasalo, tj, jel covjek u Zagrebu mogao glasati za sda :? il je to bilo po regijama odredjeno :?

I nakon ovih izbora vecinom nacionalisti formirali vladu i odma poceli svak na svoju stranu porovoditi zelje za ocjepljenjem :?

U kojoj drzavi su reformisti najvishe glasova dobili u odnosu na broj izaslih na izbore? :?
Ante Marković je predlagao izbore na saveznom nivou, ali se to nije desilo. Glasalo se po republikama. Ustav SFRJ nije uopće predviđao nestanak SKJ i mogućnost organiziranja izbora na nivou Jugoslavije (na to se je trebalo misliti ranije), ali je u njemu tada već 16 godina doslovno pisalo: "Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje...". Taj Ustav je usvojen za Titova života i ne znam baš da se može reći da su ga pisali nacionalisti, ali se je očito mnogima sviđao.
Post Reply