Panic attack - napad panike

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

harač

#26 Re: Panic attack - napad panike

Post by harač »

zanimljiv tekst.

mislim da prolazim kroz isto prvi put u posljdnje vrijeme (a možda je i riječ o nečemu drugom), ali do sada o tome nisam ni zamišljao (koja je priroda toga, kako se "liječi" etc). međutim, kod mene se ne događa "slučajno"/ad hoc, već kad krenem na spavanje i počnem razmišljati o različitim "problematičnim" stvarima u životu ( :-) )... drži me nekih 20-30 minuta: ne mogu spavati, stres, teško disanje, znojim se, suicidne misli ( :-) ) etc.

naučio sam da se moram premoriti prije nego što krenem u krevet, da što prije zaspim :lol:
Mis mekinjas

#27 Re: Panic attack - napad panike

Post by Mis mekinjas »

sandra01 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Da se svako moze izlijeciti bez tableta, nebi ih proizvodili :roll:

Sta god da mi mislimo o toj kemiji, mnogima je spasila zivot, na ovaj ili onaj nacin.
Naravno,penicilin,:thumbup: ,ili tablete za dijabeticare :thumbup: ,analgetici :thumbup: na hiljade lijekova koje su pomogle ljudima sa njihovim bolestima.
Ovde pricamo o psihickim poremecajima koji su izljecivi putem kognitivne terapije,dakle hemija nije toliko neophodna osim u tezim slucajevima.Ovo je stvar koja se rjesava sa psihologom ,ne psihijatrom.
Lijekovi koji se ovde spominju su vec odavno u rukama farmaceutske mafije i o tome ne zelim da pricam o ovoj temi.

Sreća ima doktora, a ne liječnika na forumu... :wink:
Chisum

#28 Re: Panic attack - napad panike

Post by Chisum »

Ma kakav crni panic attack.... kakvi lijekovi, kakvi bakraci...

Neko ti je bacio sihre. Pod hitno na saljevanje strave, ili kod hodze na kanal. A moze i kod popa, samo ne gledaj ga u oci, da te ne pokrsti!

:lol: :lol:

A sada bez zajebancije....

Kao neko ko je "nosilac" dijagnoze jednog od oblika PTSP-a, kao neko ko se jos od 93. bori i gomba sa svim mogucim oblicima aksioznosti, depresije, nemogucnosti da kontrolisem emocije, da kontrolisem huju, da raspolozenje drzim u nekom balansu, da drzim zivce na okupu, moram reci da je borba sa ovim problemom sve samo ne kratko, preko noci nadjeno rjesenje, niti se moze sve tek tako pojednostaviti pa reci da knognitivna terapija iskljucuje tablete, ili obratno.
Svakome ko upadne u ovaj zacarani krug ne ginu godine "rada" na sebi, godine povlacenja u sebe, pa onda ponovnog iskoraka i nove borbe, uz manje ili vise pomoci sa strane.

Jos u toku druge godine rata, prilikom drugog ranjavanja, osjetio sam da mi se fizicki oporavak kretao potpuno drugim pravcem od onog phisickog, na koji tada nisam toliko obracao paznju. Pogotovo ne u doba onakvog kljucanja adrenalina. Sada, da li je okidac u svemu ovome bilo to ranjavanje, ili bolje reci - situacija u kojoj sam ranjen, te trauma koje se tada urezala u moju psihu, sam rat, na kraju krajeva, ili je sve ovo pocelo mnogo ranije, to je tesko reci.... (i prije samog rata imao sam problema sa kontrolisanjem bijesa, pa sam vec tada, u toku skolovanja, imao bliske susrete sa, tada, skolskim psiholozima, koji bi manje-vise davali neka uopstena objasnjenja, bez dubine, a i korijeni problema, do kojih su oni, kao, dolazili, ne bi se slagali sa mojom stvarnoscu.... uz sve ovo, godinama pred rat sam se iznavlacio na razne droge, pa cu kasnije, u razgovoru sa psihijatrom, i u njima prepoznati jedan od mnogih okidaca problema)

Nakon fizickog oporavka, koji je zaista tekao prilicno brzo za uslove u kojima smo bili, vratio sam se sto sam prije mogao nazad u jedinicu, pa nakon samog procesa oporavka, te nekog osjecaja praznine i otupljenosti, bio ponovo sam sav pun samopouzdanja... Ali, vec nepunih mjesec dana nakon povratka na liniju, poceo sam osjecati takve turbulencije u "glavi", da vise nisam mogao jasno artikulisati sta osjecam. Pocelo je nekom vrstom utucenosti, depresivnog stanja u kojem ni sam nisam znao da li to osjecam strah ili me zaista boli kurac sta ce se desiti trenutak nakon toga. Nakon tog utrnulog stanja, ni sam vise ne znam kada i cime potaknute, pocele su nagle promjene u raspolozenju, osjecaj nekog apstraktnog straha, nesigurnosti, pa preko razdrazljivosti, euforija, a onda i huje koja je postajala sve vise opasna i po mene samog, jer nisam mnogo razmisljao o posljedicama svojih postupaka, ali i po okolinu, jer kako je vrijeme odmicalo sve cesce mi je znao pasti mrak na oci, a onda zaista nisam mogao da se kontrolisem.
Vec tada sam dosao u kontakt i sa lijecnikom, te nesto kasnije i sa razlicitim tabletama. Kako neko rece, i njima treba pruziti sansu, dati im vremena, jer su meni, barem djelomicno, pomogli.

Nakon odredjenog vremena, sve ovo je postajalo dio moje stvarnosti, mog zivota, s tim sto se intenzitet ovih pojava u mome ponasanju i osjecajima mijenjao. Ponekada bi oscilacije bile uzasne, ponekada bi skoro dotakao neki balans, nekada bi rupe izmedju ovih epizoda bivale i po mjesec dana duge, a nekada bi mi se u jednom danu svijet i srusio, a i ponovo digao na noge.

U pocetku, sve je, manje-vise, bivalo tamo negdje, "u glavi", a onda su se, oko godinu pred kraj rata pocela pojavljivati gusenja, lupanja srca, osjecaj da cu da umrem, da cu da eksplodiram, pa do ostalih fizickih "senzacija", tipa uzasnih bolova, obamrlosti tijela itd.... Uglavnom, sve je bivalo sve gore i gore, ove crne epizode sve cesce i cesce, a moji zivci, u periodima izmedju ovih epizoda sve tanji i tanji, pa sam sve cesce imao problema sa agresivnim ponasanjem i ispadima, sa hujom koja je isla dotle, da sam u par navrata dizao ruku i na one meni najblize, sto me je izjedalo i izvana i iznutra. I dan danas me izjeda.

Tada mi je sve izgedalo tako crno, da am bezbroj puta pozelio da zaista i crknem, da se sve to prekine. Ovakvo razmisljanje u ratu, na liniji, kada si sa smrti "na ti" svaki jebeni dan, moze bas da te kosta. Ali, eto, u svom tom gombanju sa samim sobom, imao sam srece.

A onda, i bas kako mi je psihijatar u jednom od razgovora rekao, ove se stvari lijece ZIVOTOM, razgovorom, nalazenjem necega za sta ce se covjek uhvatiti i u cemu ce naci i snagu i sigurnost. Naravno, s vremena na vrijeme, po potrebi (jer rat i stres traju do dan-danas), tablete su ostale kao opcija i kao nesto sto je potrebno imati pri ruci, mada ja to odavno pokusavam potpuno iskljuciti iz svog zivota, a u tome sam, mogu se pohvaliti, skoro pa i uspio. Ne kazem, i danas mi se zna skupiti, i danas me s vremena na vrijeme prodrma neki od simptoma PTSP-s, tek onako, da mi opali seftu kad pomislim da sam se promijenio, pa da me potsjeti da je uvijek tu, ali zaista, ZIVOTOM sam se izlijecio, ili barem zalijecio, pa, ako nista, oni meni bitni ljudi, moja djeca i moja porodica, moji prijatelji, niko od njih ne mora da ispasta ili osjeca to sto sam naucio potisnuti, razoruzati i "svezati", sto brigom o porodici, svakodnevnom rutinom, poslom, sto obogacenim zivotom, razlicitim interesovanjima itd...

Sto se same anksioznosti tice, te napada panike, koji su kod mene bili samo jedan dio u citavom spektru mraka koji mi se bio natovario na vrat, potrebno je sam sa sobom rascistiti neke stvari, pogledati u oci problemima u stvarnosti, ne bi li se taj apstraktni, neutemeljeni strah razotkrio, ogolio, a time i oslabio ili potpuno unistio. Potreban je, zaista, i sam sam tome svjedok, razgovor i otvorena borba, a ne potiskivanje, a onda ono zlo - stalno osluskivanje, iscekivanje.
PTSP u svom spilu karata ima mnoge vrste praznjenja. Ja sam ih morao savladavati korak po korak. Napadi panike i depresivne, crne epizode su zaista bili tezak zadatak, ali, eto, uspjelo je.... Skupi mi se i danas, i danas eksplodiram s vremena na vrijeme, i danas mi se zna desiti da mi kamion stane na prsa, pa ne mogu do daha da dodjem... terapija je razlicita... nekada bih se zalijepio kakavim zetonom, koji mi je dao "doktor za vugla", nekada to bude sljiva, kruska, ili gajba Sarajevske, a najcesce je to moja porodica, oni meni najblizi, koje volim i koji su mi pomogli da sve to pregrmim, sto bi se reklo, na lijevom guzu. :-D

U svakom slucaju, svima sa slicnim problemom, pogotovo onima sa PTSP-om, sve najbolje i sto laksu i bezbolniju borbu!

P.S. Da tema previse ne pocrni... sto moj ratni drug rece, nakon sto smo obojica skoro pa u isto vrijeme morali na razgovor i savjetovanje, slozivsi neku i zabrinutu i sjetnu, ali iskrenu facu - Znao sam da ce nam se nesto lose desti, naglo smo se prestali drogirati. :lol:
Last edited by Chisum on 17/11/2011 22:29, edited 1 time in total.
kafri

#29 Re: Panic attack - napad panike

Post by kafri »

sandra01 wrote:Moja djeco vi tu hemiju pijete ko da su vitamini :roll:
Meni nesto ovde nije jasno.Ja koliko znam napad panike ne traje duze od par minuta,ovo sto se desava postavljacu posta po simptomima jeste panic attack ali po duzini trajanja istog ja to ne bih rekla.Meni se vise cini da je on isprepadan od toga sto mu se desava tako da svjesno produzava to stanje.Vjerovatno ti od straha padne secer i zato to dugo traje.De se ti sreco pobrini da u dzepu uvjek imas komprimate dextroze one su super za podizanje secera momentalno .
Ja sam imala jako tezak period u zivotu kada sam imala takve napade.I najbolji nacin je da kad ti se desi sam sebi kazes,ok ovo je napad traje dvije minute i onda skoncentrisi se na sat i na kazaljku koja pokazuje sekunde i cekaj da prodje te dvije minute.To je meni pomoglo.Druga stvar uvjek sa sobom da imas flasicu vode i nesto slatko.Odmah da to pojedes i zalijes vodom i pij vodu sto je moguce vise.Trece kad te opali napada pokusaj tj. natjeraj sebe da pravilno dises.Znaci udahnes koliko god mozes i onda izbaci taj zrak iz sebe sve dok ne osjetis da vise nema ni daska vazduha u tebi ponovi to vise puta,meni je poslije treceg udisaja bivalo bolje.I jos nesto ,vidim da si jako otvoren po ovom pitanju tj nemas problem da o tome pricas.To je super :thumbup: tako i treba :thumbup: ,u svakom trenutku budi svjestan sta ti se desava ali imaj i plan kako da taj napad docekas spreman.Zamisli to kao igru on te napada ti se branis i svaki put smisli nesto novo kako da mu se suprotstavis,ja sam poslije cetiri godine mucenja ,jednog dana dok me je napast napadala u autobusu rekla :jooj jesi vise dosadan!!! opustila se ,udahnula duboko tri puta ,rekla u sebi ,ajde jadan hos vise proc" dodij'o si mi ,jednostavno sam ga ignorisala i stavila do znanja da ga se vise ne bojim,i on je zauvjek nestao... nije se vratio,nikad,bar ne u toj jacini.
I da ne zaboravim,sve ovo sam prosla sama,bez icije pomoci i NIJEDNE tablete.
Ako terapeut kaze da se uzimaju tablete vi ih uzimajte,samo mene je strah da ce one zamjeniti kognitivni dio terapije koji je po meni puno vazniji i bolji.Vremenom vi necete postati ovisni o tabletama ,nego o osjecaju sigurnosti koje one pruzaju,stititi ce vas od straha i necete zeljeti da se sami borite,a za to treba snage i vremena.Tablete ce postati vas najbolji prijatelj i zastitnik,a vremenom i gospodar i zapovjednik.Zivot ce vam se svesti na vrijeme prije uzimanja tablete i poslije uzimanja iste.Sve ce se mjeriti miligramima carobne hemijske supstance,vrijeme koliko ste spavali,vrijeme koliko ste ucili,vrijeme koliko ste plakali...
Treba svi da znate jedno;sta god vam se desavalo,ima svoj razlog i on MORA biti razotkriven!!!A jedini moguci nacin da se to uradi je razgovor .Treba da pricate o svojim strahovima bez stida ,svi smo mi preplaseni od svega sto nam se dogadja i nije sramota reci :"mene je strah".
I za kraj,naucite da naredjujete sebi!!!Podsvijest je samo vasa i ima da radi ono sto joj sami kazete!!!Natjerajte je da bude vas najbolji prijatelj i da radi samo i iskljucivo u vasu korist,niciju drugu,ima da radi ono sto joj se kaze a ne obratno !!!
Svima vam zelim puno hrabrosti i snage da pobjedite :thumbup: ,i da ponovo postanete slobodni , sretni i jaci.
Kako sam vec rekla duzi period se borim sa ovim sranjem. I da, probala sam prirodno izljecenje. Gurala sama i hrabrila se. Napadi panike se jesu umanjili, ali je ostala konstantna tjeskoba. Opsesivne misli, i sta sve ide uz anksioznost. E onda kao posljedica svega dolazi depresija. Suicidne misli, i sta vec ne. Sad sam u fazi kad jedva ustajem iz kreveta.

Ranije sam rekla moj najveci strah jesu bile tablete. I dugo mi je trebalo da pocnem sa istim. Tako isto znam da moram raditi na sebi. I da tablete nece rijesiti moj problem. Ali isto tako se nadam da ce mi bar malo ispeglati ovaj kosmar u glavi, i omoguciti mi da krenem u borbu.
PR-player

#30 Re: Panic attack - napad panike

Post by PR-player »

kafri wrote:
Kako sam vec rekla duzi period se borim sa ovim sranjem. I da, probala sam prirodno izljecenje. Gurala sama i hrabrila se. Napadi panike se jesu umanjili, ali je ostala konstantna tjeskoba. Opsesivne misli, i sta sve ide uz anksioznost. E onda kao posljedica svega dolazi depresija. Suicidne misli, i sta vec ne. Sad sam u fazi kad jedva ustajem iz kreveta.

Ranije sam rekla moj najveci strah jesu bile tablete. I dugo mi je trebalo da pocnem sa istim. Tako isto znam da moram raditi na sebi. I da tablete nece rijesiti moj problem. Ali isto tako se nadam da ce mi bar malo ispeglati ovaj kosmar u glavi, i omoguciti mi da krenem u borbu.
Kako mislis obsesivne misli? Sta podrazumijevas pod tim?
kafri

#31 Re: Panic attack - napad panike

Post by kafri »

PR-player wrote:
kafri wrote:

http://www.anksioznost.net/opsesija-i-opsesivne-misli
PR-player

#32 Re: Panic attack - napad panike

Post by PR-player »

kafri wrote:
PR-player wrote:
kafri wrote:

http://www.anksioznost.net/opsesija-i-opsesivne-misli
A jesi li isla na neku psihoterapiju ili nesto?

Ako si vec napisala da jesi, sorry ne mogu da najdem.
kafri

#33 Preporuka za psihologa u Sarajevu

Post by kafri »

Molim sve one koji imaju iskustva, ili poznaju dobrog psihologa u Sarajevu. Da mi preporuce istog.

Hvala!
Last edited by kafri on 02/02/2012 17:12, edited 1 time in total.
PR-player

#34 Re: Panic attack - napad panike

Post by PR-player »

kafri wrote:Da, posjecujem psihijatra.
A jesi li sa psihologom saradjivala?
Npr psihoanaliza, ako je to kod nas uopste moguce...
kafri

#35 Re: Panic attack - napad panike

Post by kafri »

PR-player wrote:
Ne, nisam. Naravno da je moguce.
PR-player

#36 Re: Panic attack - napad panike

Post by PR-player »

kafri wrote:
PR-player wrote:
Ne, nisam. Naravno da je moguce.
Pa ne bi bilo lose raditi malo s psihologom, tablete mogu pomoci ali treba lijeciti bolest a ne simptome.
Zavisi sve od toga sta je uzrok, ako je neka trauma dobrom psihoanalizom se moze doci do razrjesenja a onda su tablete stvar proslosti.
Mr. Brightside

#37 Re: Panic attack - napad panike

Post by Mr. Brightside »

StLouis wrote:Je li neko od vas imao iskustva s ovom opakom bestijom? U zadnja dva mjeseca mene je ulovilo 15-20 puta. Prosle subote sam se vec bio halalio od zivota i svega :-) 3 puna sata me drzalo, mislio sam da cu dobiti masivni srcani udar[srce mi je ubrzano radilo], povracalo mi se, vrtoglavica, nervoza, ne mogu se opustiti, imao sam osjecaj da cu totalno poludjeti i da nema sanse da cu prezivjeti, osjecaj da ces umrijeti, glava mi je izgorjela, imao sam osjecaj da mi je prokljucao mozak na 300 stupnjeva, uzas!! Popio sam 6-7 boca vode za dva sata, usta ti se isuse, uriniras svakih pola sata. Od doktora sam dobio xanex 25 mg koji bi trebao piti po potrebi no ja sam ga izbjegavao jer sam mislio da sam jaci od panic attacks i da ce sve to samo od sebe proci. trenutno ga pijem, 1 do 2 tablete dnevno ili po potrebi. usput sam dobio i zoloft, koji sam odbio, tj. podigao sam recept ali ga nisam htio koristiti jer se s zolofta poslije moras skidati, bas kao s kakve jace droge. Eto, zadnji napad sam imao u ponedeljak i nista do danas poslijepodne, malo slabiji, 30 minuta.
ucite na tuđim greskama i nemojte biti svoji dusmani :)
Mis mekinjas

#38 Re: Panic attack - napad panike

Post by Mis mekinjas »

Samo da ponovim, sreća ima doktora koji liječe bolesti.
delina

#39 Re: Panic attack - napad panike

Post by delina »

Iz svog iskustva nikome ne preporučujem uzimanje lijekova. Oni možda mogu biti korisni ako je neko baš napaćen paničnim napadima, pa da malo dođe sebi. Znam i dopisivala sam se s puno ljudi s paničnim napadima, nikoga lijekovi nisu izliječili, nekima su kratkotrajno olakšali simptome, a najčešće su vremenom ljudi se još više crnjačili jer su sebe doživljavali kao ovisnike. Svi koji su se izliječili, a takvih je puno, su se izliječili uz pomoć dobrog psihologa koji je prošao edukaciju iz kognitivno bihejvioralne terapije. Dakle, ne bilo koji psiholog, ni bilo koja terapija; od psihoanalize stvari mogu postati još i gore, a ove druge terapije su za panike uglavnom beskorisne.
Chisum

#40 Re: Panic attack - napad panike

Post by Chisum »

delina wrote:Iz svog iskustva nikome ne preporučujem uzimanje lijekova. Oni možda mogu biti korisni ako je neko baš napaćen paničnim napadima, pa da malo dođe sebi. Znam i dopisivala sam se s puno ljudi s paničnim napadima, nikoga lijekovi nisu izliječili, nekima su kratkotrajno olakšali simptome, a najčešće su vremenom ljudi se još više crnjačili jer su sebe doživljavali kao ovisnike. Svi koji su se izliječili, a takvih je puno, su se izliječili uz pomoć dobrog psihologa koji je prošao edukaciju iz kognitivno bihejvioralne terapije. Dakle, ne bilo koji psiholog, ni bilo koja terapija; od psihoanalize stvari mogu postati još i gore, a ove druge terapije su za panike uglavnom beskorisne.

Svako naravno ima svoje misljenje, ali, kako napisah u svom postu, jedno ne mora iskljucivati drugo.

Kognitivne terapije u mom slucaju, kada se radi PTSP-a sve udvostrucilo ili utrostrucilo, jesu dale rezultate, ali bez zetona kojima sam se kljukao jedno vrijeme, kada sam mogao uraditi samo to, ili lupati glavom o zid, nigdje ne bih dosao.

Svaka osoba kroz psihicke probleme prolazi oslanjajuci se prije svega na sebe i svoje poimanje ovih bolesti, ali uz svaku lijepu rijec, bilo da se radilo o psihijatru ili psihologu, uz svaku novu mogucnost i sansu koja se razgovorima i terapijom otvara, nekada jednostavno nije bilo moguce drzati se "na okupu" bez pomoci hemije.
rasuta_riza

#41 Re: Panic attack - napad panike

Post by rasuta_riza »

chisume, čitam tvoj post odnosno, 2 i imamo baš dosta sličnosti
kao i ti imam dg,ptsp, rvi sam, a uz ptsp imam imam i depresivni poremećaj, F 32. ima godina kako kuburim time, heh, lijekovi i "lijekovi" ima ih razni spektar od onoh samopomagajućih koji baš i nisu lijekovi do kako ti to kažeš žetona, od anksiolitika do antidepresiva; seroxata, mirtazepane, psihoterapije,..u parvu si kada kažeš da su u određenom stadiju lijekovi neophodni, ja sam imao prije 2 god česte suicidalne misli i da nije bilo lijepog seroxata,prazine i xanaxa mislim da bih si glavu prosvirao, a asortiman pstsp-a i depresije je veoma širok, pozdrav!
Chisum

#42 Re: Panic attack - napad panike

Post by Chisum »

rasuta_riza wrote:chisume, čitam tvoj post odnosno, 2 i imamo baš dosta sličnosti
kao i ti imam dg,ptsp, rvi sam, a uz ptsp imam imam i depresivni poremećaj, F 32. ima godina kako kuburim time, heh, lijekovi i "lijekovi" ima ih razni spektar od onoh samopomagajućih koji baš i nisu lijekovi do kako ti to kažeš žetona, od anksiolitika do antidepresiva; seroxata, mirtazepane, psihoterapije,..u parvu si kada kažeš da su u određenom stadiju lijekovi neophodni, ja sam imao prije 2 god česte suicidalne misli i da nije bilo lijepog seroxata,prazine i xanaxa mislim da bih si glavu prosvirao, a asortiman pstsp-a i depresije je veoma širok, pozdrav!
Naravno. Samo mislim da je do "konflikta" misljenja doslo iz razloga sto s jedne strane imas ljude kojima se do desava zbog svakodnevnog stresa, a sa druge strane imas jedan mnogo kompleksniji sindrom, kao PTSP, koji pored uobicajene anksioznosti, koju, naravno, prate razne pojave tima znojenja, tahikardije, zujanja u usima, vrtoglavice, tesko disanje, razne fobije i slicna cuda, sa sobom nosi, naravno, od stupnja do stupnja, jos citav spektar jako zajebanih i teskih stanja, od problema uklapanja u drstvo, suicidalnih poriva, promijena raspolozenja, nesanica, flasheva iz rata, teskog kontrolisanja agresivnosti, te jos tezih depresivnih stanja, pa do nekada neobjasnjivih, uzasnih fizickih bolova... Tako, kada o ovome govorimo, vjerujem da ces me ti lakse razumjeti nego neko kome se sve ipak zadrzalo na tim anksioznim epizodama.

I sam sam rvi, ali imam srecu da mi to nikada nije stvaralo problem u obavljaju svakodnevnih radnji, u poslu, u podizanju porodice, jer je, kako rekoh, nakon ranjavanja moj fizicki oporavak tekao odlicno, jos u vrijeme onih teskih uslova, pa nakon rata, osim standardnih povremenih poteskoca sa bolovima, koji doduse, nekada znaju skoro i da paralisu covjeka, ipak nisam imao problema kao mnogi drugi, i na tome sam jako zahvalan. U tom smislu, ma sta pisalo na papiru, ja se fizicki smatram potpuno "citavim".
Meni su ovi psihicki problemi zadavali, a i dan-danas zadaju, mnogo vise muke, i oni su ti koje ja smatram svojim pravim invaliditetom.
Jako je bitno o tome govoriti, pogotovo s ljudima koji imaju isti problem, jer jedni drugima mozemo mnogo pomoci.

Pozdrav i tebi, haveru.
rasuta_riza

#43 Re: Panic attack - napad panike

Post by rasuta_riza »

o da, itekako, i ja ima sreću da me posjljedica ranjavanja,općenito osim u onom kratko perodidu nakon istoga , ne ograničavaju u svakodnevnom funkcionisanju u životu; razne somatske tegobe, neobješnjive neuralgije, osjećaji preskakanja srca, strah od ludila, nekontrolisani izljevi bijesa, česta dipsomanska opijanja, uzimanje i droga, te depresija i hroničan osjećaj praznine i beznađa, sve se to izredalo,a i još povremeno reda na meni,.tačno si opisao najbolji recept, život i gombanje s istim,padovi i dizanja, znam da će biti padova,ali se trudim da skupljam snage da se opet pridgnem,.uspio sam se zaposliti,i prije toga i završiti faks,.znam kako mi je uz sve ovo bilo teško,a znam da znaš i ti težinu bivstvovanja sa psih.problemima,..i da, trajniju posljedicu imam od psih.nego od fizički posljedica, usput psih. mi je dao i dg borderline personality disorder, od kojeg sam imao temelj za toga , bijes, riskantno i agresivno ponašanje,sklonost alkoholu i opijatima, btw još sam pod nadzorom psihića i imam u rezervi tablete za "nivelisanje" stanja,svako dobro!
pošto često imam nesanice i košmare, th mi je sanval pp 10 mg, te mirtazepan koji je zamijenio višegodišnji seroxat,od anskiolitika bromazepan pp, sve legale i na recept :D
Sarayman

#44 Re: Panic attack - napad panike

Post by Sarayman »

Meni se prvi put desilo u osmom osnovne na ekskurziji u Beogradu. Tada kao djecak od 14 godina nisam bio svjestan šta me strefilo, a bilo je gadno. Nastavnik me vodao po doktorima, pomogao mi kao svom djetetu. Dešavalo mi se i poslije ali rijetko, sve do kraja 1998. kada sam imao najjači napad, i to na poslu. Srce mi je ubrzano lupalo, osjećao sam suhoću u ustima, strah nevjerovatan (borba za život), mislio sam da me drma infarkt 100%.. Hitna je došla, odveli me i pregledali. Sutra bio nastavak promatranja, pa sam završio i kod dr. Arslanagićke koja mi je rekla da je sve OK sa mojim srcem. Tada mi je rekla da mi ona ne treba, da idem kod psihijatra i dok sam izlazio iz ordinacije dobacila je "idi ganjaj ženske". :lol: Odem i kod psihijatra, imao tri tretmana i tu mi je doktorica otvorila oči, te sam shvatio da se radi o napadu panike. Od tada ga nikada više nisam imao, a vjerujem i da neću. Sada znam da nije srce, a da jeste ono nešto u mojoj glavi, i da fakat nema razloga da toliko brinem.. Gluho bilo, nikad se ne ponovilo!
delina

#45 Re: Panic attack - napad panike

Post by delina »

Chisum wrote:
Svako naravno ima svoje misljenje, ali, kako napisah u svom postu, jedno ne mora iskljucivati drugo.

Kognitivne terapije u mom slucaju, kada se radi PTSP-a sve udvostrucilo ili utrostrucilo, jesu dale rezultate, ali bez zetona kojima sam se kljukao jedno vrijeme, kada sam mogao uraditi samo to, ili lupati glavom o zid, nigdje ne bih dosao.

Svaka osoba kroz psihicke probleme prolazi oslanjajuci se prije svega na sebe i svoje poimanje ovih bolesti, ali uz svaku lijepu rijec, bilo da se radilo o psihijatru ili psihologu, uz svaku novu mogucnost i sansu koja se razgovorima i terapijom otvara, nekada jednostavno nije bilo moguce drzati se "na okupu" bez pomoci hemije.
Da se razumijemo, ne mislim da su tablete i psihijatri generalno nepotrebni. Naravno da postoje situacije i dijagnoze, kao što je kod tebe vjerovatno slučaj, kod kojih su neophodni za liječenj. Ja sam mislila na panične napade, tu prije svega pomaže KBT, a lijekovi više odmažu, a koliko sam visjela iz iskustva drugih to vrijedi i za blaže oblike AD poremećaja, depresije, razne fobije i strahove i slično.
Mis mekinjas

#46 Re: Panic attack - napad panike

Post by Mis mekinjas »

delina wrote:
Chisum wrote:

Da se razumijemo, ne mislim da su tablete i psihijatri generalno nepotrebni. Naravno da postoje situacije i dijagnoze, kao što je kod tebe vjerovatno slučaj, kod kojih su neophodni za liječenj. Ja sam mislila na panične napade, tu prije svega pomaže KBT, a lijekovi više odmažu, a koliko sam visjela iz iskustva drugih to vrijedi i za blaže oblike AD poremećaja, depresije, razne fobije i strahove i slično.
Jesi ti bila u ijednoj situaciji o kojoj pričaš? :roll:

KBT ok, ali ne znam zašto si navalila da je samo to dovoljno? :roll:
delina

#47 Re: Panic attack - napad panike

Post by delina »

Mis mekinjas wrote:
delina wrote:
Jesi ti bila u ijednoj situaciji o kojoj pričaš? :roll:

KBT ok, ali ne znam zašto si navalila da je samo to dovoljno? :roll:
Da, jesam ...
godinama sam se borila sa paničnim poremećajem, prve dvije godine nije ni bio dijagnosticiran, prošla sve moguće pretrage srca, pluća, bubrega, to je bilo 2000., tad još nije baš postojala svijest o paničnim poremećajima. Već se pomirila da imam neku smrtonosnu bolest, Došla sam bila do faze da ne smijem ući u auto da mi srce ne stane u vožnji i da ne ubijem nekoga, po tri četiri napada dnevno. Jedan doktor opće prakse je prvi predložio tu dijagnozu, i kada sam malo prerovila po stranicama, forumima i news grupama (stranim naravno), bilo mi je jasno da je to to! Onda sam krenula obilaziti psihijatre ... koji gubitak vremena, para i zdravlja, navukla se na svakakve tabletice bez ikakve koristi, osim da sam pala u depresiju jer sam mislila da sam narkoman i da mi nema pomoći. Već tada se vani naravno znalo za KBT, ali kod nas nije bio niko educiran za KBT u to vrijeme, bar ja nisam našla. Da ne davim previše, nakon dvije godine psihijatara, pronađem i kod nas jednog KBT terapeuta, kontaktiram ženu i nakon 10-ak seansi ja izliječena. Dobrodošao živote nakon toliko godina patnje. Poslije sam još išla 5-6 puta radi klaustrofobije, i to bez problema riješeno. Stalno sam bila na forumima i usenetu u to vrijeme, i razmijenjivala iskustva, primala i davala podršku drugima, tako da znam dosta o iskustvima i drugih ljudi, sva vrlo slična, bar kad su panike u pitanju.

Uglavnom, malo se previše uzbuđuješ, ne znam čime sam te pronašla ...
Previše sam ljudi upoznala s ovim problemom, pa ne mogu baš odšutiti kad neko nabraja tabletice kao da je svaki naziv neki trofej.
Jesi li ti bila u nekoj situaciji o kojoj pričaš, pa vrtiš okicama sva bitna? Jako bih volio čuti da se neko riješio panika tableticama, to bi mi bio prvi glas.
Chisum

#48 Re: Panic attack - napad panike

Post by Chisum »

rasuta_riza wrote:o da, itekako, i ja ima sreću da me posjljedica ranjavanja,općenito osim u onom kratko perodidu nakon istoga , ne ograničavaju u svakodnevnom funkcionisanju u životu; razne somatske tegobe, neobješnjive neuralgije, osjećaji preskakanja srca, strah od ludila, nekontrolisani izljevi bijesa, česta dipsomanska opijanja, uzimanje i droga, te depresija i hroničan osjećaj praznine i beznađa, sve se to izredalo,a i još povremeno reda na meni,.tačno si opisao najbolji recept, život i gombanje s istim,padovi i dizanja, znam da će biti padova,ali se trudim da skupljam snage da se opet pridgnem,.uspio sam se zaposliti,i prije toga i završiti faks,.znam kako mi je uz sve ovo bilo teško,a znam da znaš i ti težinu bivstvovanja sa psih.problemima,..i da, trajniju posljedicu imam od psih.nego od fizički posljedica, usput psih. mi je dao i dg borderline personality disorder, od kojeg sam imao temelj za toga , bijes, riskantno i agresivno ponašanje,sklonost alkoholu i opijatima, btw još sam pod nadzorom psihića i imam u rezervi tablete za "nivelisanje" stanja,svako dobro!
pošto često imam nesanice i košmare, th mi je sanval pp 10 mg, te mirtazepan koji je zamijenio višegodišnji seroxat,od anskiolitika bromazepan pp, sve legale i na recept :D
Da... jako slicna prica... s tim sto se u mom slucaju o tzv. borderline personality disorder-u nisu mogli usaglasiti :lol: :lol: ....
I pored toga sto je znano da cesto ide ruku pod ruku sa PTSP-om, medjutim, i pored agresivnih epizoda i ponasanja, nemogucnosti da kontrolisem bijes, te autodestruktivnih nagona (kao i kod tebe, alkohol i drogiranje... s tim sto je ovo kod mene pocelo davno, davno prije rata, kada sam bio panker i navijac, pa smo tada one bez ovih nagona zvali pickama :lol: , a eto, danas, ispade ja bolestan... :lol: ... vremena se mijenjaju.....), suicidalnih nagona, koji su vremenom, hvala bogu, prestali, pa preko svih ovih anksioznih poremecaja, depresivnih epizoda i cuda, dakle manje-vise stavki koje se uzimaju kao bitne kod donosenja dijagnoze borderline personality disorder, psihijatri kod kojih sam isao "na kanal", ipak nisu mogli usaglasiti da se radi o istom, iz razloga sto bi pojedini simptomi vremenom jednostavno nestajali i, ili se dugo ne bi pojavljivali, ili bi potpuno iscezavali.

Sto se tice male prepirke na relaciji Mis Mekinjas-delina... nemojte se svadjati. Nema potrebe... Nemoj da vam polupam internet, a onda sam sebe zapalim!

Salim se :lol:

Dakle, delina, ja odmah napisah - govorimo o razlicitim problemima, koji se doticu, eto, u ovom anksioznom poremecaju, s razlikom sto se kod nekih to svede na borbu sa nekoliko simptoma anksioznog poremecaja, a kod drugih su ti simptopi samo dio jedne mnogo vece, mnogo zamrsenije i mnogo komplikovanije lepeze.

Ja se slazem s tobom da se tablete trebaju izbjegavati kada je got to moguce, ali nekada jenostavno nije. Sto ne znaci da se bas i mora prica zavrsiti na ovisnosti... moj slucaj je primjer kako dam ovo svoje stanje uspio dovesti u kakav takav red, koristeci ono najbolje i iz terapije koju ti zastupas, ali i onoga sto mi je hemija ponudila, ne bi li mi olaksala dana kada ni pet kognitivnih terapija ne bi pomoglo... i mogu reci da se ipak ne smatram ovisnikom.

Image

E'o ih, rodila ih majka... stoje mi pri ruci, jer ih jedostavno moram imati, ali s ponosom mogu reci da mi ni na pamet nije palo da uzmem koju, i tako vec dugo, dugo!
Mis mekinjas

#49 Re: Panic attack - napad panike

Post by Mis mekinjas »

delina wrote:
Da, jesam ...
godinama sam se borila sa paničnim poremećajem, prve dvije godine nije ni bio dijagnosticiran, prošla sve moguće pretrage srca, pluća, bubrega, to je bilo 2000., tad još nije baš postojala svijest o paničnim poremećajima. Već se pomirila da imam neku smrtonosnu bolest, Došla sam bila do faze da ne smijem ući u auto da mi srce ne stane u vožnji i da ne ubijem nekoga, po tri četiri napada dnevno. Jedan doktor opće prakse je prvi predložio tu dijagnozu, i kada sam malo prerovila po stranicama, forumima i news grupama (stranim naravno), bilo mi je jasno da je to to! Onda sam krenula obilaziti psihijatre ... koji gubitak vremena, para i zdravlja, navukla se na svakakve tabletice bez ikakve koristi, osim da sam pala u depresiju jer sam mislila da sam narkoman i da mi nema pomoći. Već tada se vani naravno znalo za KBT, ali kod nas nije bio niko educiran za KBT u to vrijeme, bar ja nisam našla. Da ne davim previše, nakon dvije godine psihijatara, pronađem i kod nas jednog KBT terapeuta, kontaktiram ženu i nakon 10-ak seansi ja izliječena. Dobrodošao živote nakon toliko godina patnje. Poslije sam još išla 5-6 puta radi klaustrofobije, i to bez problema riješeno. Stalno sam bila na forumima i usenetu u to vrijeme, i razmijenjivala iskustva, primala i davala podršku drugima, tako da znam dosta o iskustvima i drugih ljudi, sva vrlo slična, bar kad su panike u pitanju.

Uglavnom, malo se previše uzbuđuješ, ne znam čime sam te pronašla ...
Previše sam ljudi upoznala s ovim problemom, pa ne mogu baš odšutiti kad neko nabraja tabletice kao da je svaki naziv neki trofej.
Jesi li ti bila u nekoj situaciji o kojoj pričaš, pa vrtiš okicama sva bitna? Jako bih volio čuti da se neko riješio panika tableticama, to bi mi bio prvi glas.
Jesam, prošla KBT, prošla antidepresivne terapije, odbijala da pijem tablete, dok konačno jedan pametan čovjek nije rekao šta se praviš pametna, ne pomaže samo KBT. Elem, ja sam završila sa bocom kisika, na KBT, jer me je tokom iste uhvatio napada panike. U isto vrijeme sam bila u teškoj depresiji, praćenoj, nesanicom, gubitkom tjelesne mase, stalnim nemirom... I još koječim.
Da, nisam više na nikakvim tableticama, i ne idem više ni psihoterapeutu, psihijatru isto, njemu sam išla jednom, hvala gdinu, što je preporučio dobrog psihoterapeuta.
Ne vrtim okicama, ali isključiva si. Svaki je čovjek jedinka za sebe, i ono što je tebi pomoglo, meni nije.
S tim da nisam visila na forumima, nisam nikome davala podršku, niti istu tražila. Meni je trebala pomoć, i ja sam otišla tamo gdje sam je moga dobiti. :)
Želim svima svako dobro, i savjet jedini: "Slušajte doktore!"
delina

#50 Re: Panic attack - napad panike

Post by delina »

Naravno, kao i svaka druga usluga, i psihoterapija jako ovisi o samoj osobi terapeuta, nisu svi isti, i nisu svi jednako dobri. Treba se svakako i o terapeutima raspitati.
Uglavnom, drago mi je da si za sebe našla kombinaciju terapija koja ti je pomogla.
Moj savjet paničarima ostaje: ne slušajte doktore (psihijatre), ne kljukajte se tabletama, tražite psihologe- KB terapeute i raspitajte se o njima, ako možete ...
peace
Post Reply