Internet ubija stampani medij
Moderator: anex
-
Hipatija
#27 Re: Internet ubija stampani medij
Jesam (prije) svaki dan kupovao nešto od dnevnih novina i svake sedmice neke od sedmičnih izdanja. Sada ne kupujem ništa od toga, ali ne zbog "prelaska na internet" već iz finansijskih razloga ("stroga i iznuđena štednja" svake markice).
TV rijetko pratim, i može se reći da "nisam u toku". Isključio se iz svakodnevnih zbivanja.
Tek od skora sam "aktivniji" na internetu i stignem pročitati dosta toga ( u pauzama "odmora" od "ozbiljnijih" tema i sadržaja) iz dnevne štampe.
Mislim da će se u BiH još dugo zadržati dovoljan broj štampanih medija i njihovih ljubitelja.
Jutros, tražio temu u koju bi "zalijepio" ovaj link (Mentalna gimnastika -
Sami sebi najveći neprijatelji) sa preporukom da pročitate članak (učinio mi se poučan i koristan), razmišljam da otvorim posebnu temu u koju bu plasirao članke i tekstove od "posebne važnosti". Međutim, što je meni vrijedno i značajno nije drugima (te odustadoh od posebne teme, te otud ovdje samo link i preporuka na tekst).
http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/110109079 .
TV rijetko pratim, i može se reći da "nisam u toku". Isključio se iz svakodnevnih zbivanja.
Tek od skora sam "aktivniji" na internetu i stignem pročitati dosta toga ( u pauzama "odmora" od "ozbiljnijih" tema i sadržaja) iz dnevne štampe.
Mislim da će se u BiH još dugo zadržati dovoljan broj štampanih medija i njihovih ljubitelja.
Jutros, tražio temu u koju bi "zalijepio" ovaj link (Mentalna gimnastika -
Sami sebi najveći neprijatelji) sa preporukom da pročitate članak (učinio mi se poučan i koristan), razmišljam da otvorim posebnu temu u koju bu plasirao članke i tekstove od "posebne važnosti". Međutim, što je meni vrijedno i značajno nije drugima (te odustadoh od posebne teme, te otud ovdje samo link i preporuka na tekst).
http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/110109079 .
- srklet
#28 Re: Internet ubija stampani medij
Treba ocito ovu temu reaktivirati.
Dakle, sarajevo-x je odlucio ne participirati u ubijanju stampanog medija (zabranio download pdf-ova preko ovog foruma).
Postujem tu odluku i nije mi namjera nagovarati nekoga da se predomisli.
Ali ovo pitanje INTERNET vs STAMPA zasluzuje malo vise paznje jer se zaista radi o generalnom problemu.
Nije internet, odnosno neograniceno skidanje svega i svacega pogodio samo novine. Znamo dobro sta se desava sa muzikom, video i drugim autorskim proizvodima.
I svi se snalaze na svoj nacin. Danas je jedino uspjesna prodaja CD-ova putem jeftine distribucije, najcesce uz neke novina, sa nekom popularnom cijenom od recimo 5KM, umjesto 20 koliko se jos uvijek cijene ovi "original" CD-ovi.
Sto se tice knjiga imamo nesto slicno - legalno mozete skinuti knjigu u PDF formatu ako platite neku cijenu koja je, u vecini slucajeva, znatno manja od papirne verzije (na kraju krajeva i mora biti jeftinija jer nema materijalnih roskova).
I da skratim, zasto se nesto slicno ne proba i sa novinama - papirne novine marka, PDF pola marke. Odnosno 15 KM mjesecno, da ti stizu mailom. Ja bih toliko platio samo da necekam ono odbrojavanje na RS i ostalim besplatnim skidacima.
A za kraj ostaje i ono neizbjezno pitanje - zar nije cilj novinskih kuca da im se novine citaju sto masovnije, bez razlike u kojem obliku, ZBOG REKLAME. Uvjeren sam da je jedino rjesenje u BESPLATNIM novinama koje ce se finansirati reklamom.
Treba se dakle prilagodjavati, ovu ukidanje linkova nije rjesenje. Od kako je sa-x ukinuo download stampe...ja nisam poceo kupovati novine, samo sam se morao prebaciti na druge portale!
Dakle, sarajevo-x je odlucio ne participirati u ubijanju stampanog medija (zabranio download pdf-ova preko ovog foruma).
Postujem tu odluku i nije mi namjera nagovarati nekoga da se predomisli.
Ali ovo pitanje INTERNET vs STAMPA zasluzuje malo vise paznje jer se zaista radi o generalnom problemu.
Nije internet, odnosno neograniceno skidanje svega i svacega pogodio samo novine. Znamo dobro sta se desava sa muzikom, video i drugim autorskim proizvodima.
I svi se snalaze na svoj nacin. Danas je jedino uspjesna prodaja CD-ova putem jeftine distribucije, najcesce uz neke novina, sa nekom popularnom cijenom od recimo 5KM, umjesto 20 koliko se jos uvijek cijene ovi "original" CD-ovi.
Sto se tice knjiga imamo nesto slicno - legalno mozete skinuti knjigu u PDF formatu ako platite neku cijenu koja je, u vecini slucajeva, znatno manja od papirne verzije (na kraju krajeva i mora biti jeftinija jer nema materijalnih roskova).
I da skratim, zasto se nesto slicno ne proba i sa novinama - papirne novine marka, PDF pola marke. Odnosno 15 KM mjesecno, da ti stizu mailom. Ja bih toliko platio samo da necekam ono odbrojavanje na RS i ostalim besplatnim skidacima.
A za kraj ostaje i ono neizbjezno pitanje - zar nije cilj novinskih kuca da im se novine citaju sto masovnije, bez razlike u kojem obliku, ZBOG REKLAME. Uvjeren sam da je jedino rjesenje u BESPLATNIM novinama koje ce se finansirati reklamom.
Treba se dakle prilagodjavati, ovu ukidanje linkova nije rjesenje. Od kako je sa-x ukinuo download stampe...ja nisam poceo kupovati novine, samo sam se morao prebaciti na druge portale!
- boogy
#29 Re: Internet ubija stampani medij
Slažem se sa gore navedenim postom. Jednostavno novinske kuće će se morati prilagoditi novom vremenu tj postati fleksibilnije po ovome pitanju. Pa nije sa-x jedini portal gdje se mogu čitati dnevne novine. Postoji mnogo drugih stranica gdje se može pročitati skoro pa svaka dnevna novina ili mjesečni magazin. Tako je isto i sa novinama, filmovima, serijama, muzikom,softwareom ......... Niko tome ne može stati u kraj.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#30 Re: Internet ubija stampani medij
Kad video nije ubio radio-zvijezdu, neće ni internet štampani medij 
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#31 Re: Internet ubija stampani medij
Za ukidanje linkova Zoom rekao nema vise rasprave ovdje o tome.srklet wrote:
A nije cilj novine da ih sto vise ljudi dzabe cita, nego je njihov cilj (ili bi trebao biti) sto veci tiraz uz sto vise oglasivaca.
A koliko su danasnje firme osvijestene po tom pitanju i koliko ulazu u propagandu, vrlo je diskutabilno. A druga stvar je da ako te neko sponzorira (pa makar i oglasavanjem) postajes ovisan o njemu. Ako ti je, na primjer, BH telekom glavni oglasivac, neces pljuvati po njemu, nego ces gledati da ga zadrzis. Ili ako je glavni direktor BH Telekoma iz XY stranke, neces pljuvati po toj stranci..Sve je to zacarani krug, narocito u drzavi gdje zakone niko ne postuje.
- amrica
#32 Re: Internet ubija stampani medij
Kad smo kod oglasavanja u medijima, koja je svrha placanja skupih stranica u novinama za postavljanje cestitiki tipa:
Opcina-firma-osoba zeli svim vjernicima te i te vjeroispovijesti sretan nasupajuci praznik-blagdan...
pa pola kile novine istih poruka...
Opcina-firma-osoba zeli svim vjernicima te i te vjeroispovijesti sretan nasupajuci praznik-blagdan...
pa pola kile novine istih poruka...
- srklet
#33 Re: Internet ubija stampani medij
Moras ti pametovati i dze ne treba...plain vanilla wrote:Za ukidanje linkova Zoom rekao nema vise rasprave ovdje o tome.srklet wrote:
A nije cilj novine da ih sto vise ljudi dzabe cita, nego je njihov cilj (ili bi trebao biti) sto veci tiraz uz sto vise oglasivaca.
A koliko su danasnje firme osvijestene po tom pitanju i koliko ulazu u propagandu, vrlo je diskutabilno. A druga stvar je da ako te neko sponzorira (pa makar i oglasavanjem) postajes ovisan o njemu. Ako ti je, na primjer, BH telekom glavni oglasivac, neces pljuvati po njemu, nego ces gledati da ga zadrzis. Ili ako je glavni direktor BH Telekoma iz XY stranke, neces pljuvati po toj stranci..Sve je to zacarani krug, narocito u drzavi gdje zakone niko ne postuje.
Pa fino sam rekao da POSTUJEM odluku sa-x i da mi nije namjera da ih nagovaram da vrate download.
Drugo, broj oglasivaca ide valjda prema CITANOSTI novine, a ona ne mora biti nuzno na stampanom mediju, citanost je citanost i kad se cita sa PDFa.
Valjda?!
A da ti pokazem o cemu govorim - nisam jedanput otisao u ROBOT commerce nakon citanja reklame u Avazu. Tu reklamu sam vidio u PDF-u, skinutom preko sa-x. Time sto sam potrosio pare u trgovini tragom oglasa koji je ona objavila u novini koju sam besplatno skinuo, ja sam platio indirekno i samu novinu! Treba li ovo crtati?
Cilj oglasivaca je da mu se reklama sto sire distribuira, nije bitno kako. A cilj medija je da ima sto vise oglasivaca, kad ne moze vec skupiti vise novca od citalaca.
A problem "ovisnosti o dobrom oglasivacu" nema veze sa ovom temom.
- plain vanilla
#34 Re: Internet ubija stampani medij
Nisam pametovala tebi, nego sam to napomenula jer zbog toga taj tvoj dio teksta necu komentarisati, a ja sam se vec izjasnila da nemam nista protiv ove kradjesrklet wrote:Moras ti pametovati i dze ne treba...plain vanilla wrote: Za ukidanje linkova Zoom rekao nema vise rasprave ovdje o tome.
Pa fino sam rekao da POSTUJEM odluku sa-x i da mi nije namjera da ih nagovaram da vrate download.
Drugo, broj oglasivaca ide valjda prema CITANOSTI novine, a ona ne mora biti nuzno na stampanom mediju, citanost je citanost i kad se cita sa PDFa.
Valjda?!
A da ti pokazem o cemu govorim - nisam jedanput otisao u ROBOT commerce nakon citanja reklame u Avazu. Tu reklamu sam vidio u PDF-u, skinutom preko sa-x. Time sto sam potrosio pare u trgovini tragom oglasa koji je ona objavila u novini koju sam besplatno skinuo, ja sam platio indirekno i samu novinu! Treba li ovo crtati?
Cilj oglasivaca je da mu se reklama sto sire distribuira, nije bitno kako. A cilj medija je da ima sto vise oglasivaca, kad ne moze vec skupiti vise novca od citalaca.
A problem "ovisnosti o dobrom oglasivacu" nema veze sa ovom temom.
To jeste cilj oglasivaca, zato ja svakodnevno u posti dobijam reklame prodajnih lanaca, ali jednostavno je oglasivaca premalo za ovaj broj medija.
Pogledaj koliko je novina, tv kuca, portala, radio-stanica, a firme jednostavno ne ulazu u promociju i smatraju to bacenim novcem (cast izuzecima). S obzirom da mi je struka i jedno i drugo, znam tacno o cemu govorim.
Portalu pristupas besplatno, broj korisnika interneta svakodnevno raste, ali se oglasivaci bas i ne otimaju. I to predstavlja najveci problem..oglasili bi se svi, ali da ne plate vise od 20KM.
A ako ces bas o naslovu teme, ne zna se ko koga ubija. Malo se stampani medij sam ubio, a malo ga ubija i internet.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#35 Re: Internet ubija stampani medij
Shef sinoc rece

Pa vi sad pazite.zoom66 wrote:na ovoj temi je sve recheno. the end
- srklet
#36 Re: Internet ubija stampani medij
POTPUNO NEPOTREBNO UPOZORENJE !ladyblue18 wrote:Shef sinoc recePa vi sad pazite.zoom66 wrote:na ovoj temi je sve recheno. the end
Nije ovdje rasprava o vasoj (SA-x) odluci da prekinete sa downloadom stampanog medija, vec se ovdje tretira OPCENITO problem stampanog medija zbog besplatne internet distribucije informacija.
Ako cemo zatvarati sve teme o kojima je "vec sve receno" onda razmislite i o zatvaranju samog portala!
- stochar
#37 Re: Internet ubija stampani medij
mislim da je na ovoj temi sve recheno: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 34&t=84753
sapienti sat!
citiracu sam sebe iz uvoda teme, kome je mrsko da klika:
sapienti sat!
citiracu sam sebe iz uvoda teme, kome je mrsko da klika:
pratio sam dogadjanja oko teme 'Elektronski i stampani mediji za download', nakon cijeg zatvaranja je pokrenuta istoimena FaceBook grupa na kojoj su korisnici sa foruma nastavili dijeliti pdf izdanja bh. novina i magazina. mislim da je nacin na koji to rade cisto nasilje, kradja intelektualnog vlasnistva, ugrozavanje ionako ugrozenih medija. kao logo grupe koriste moj avatar s foruma, a vidio sam da su postavili i logo sa-x i fotografije vlasnika, sto je takodjer za mene jedan vid nasilja.
ako misle da su smijeshni - nisu. nisam uposlenik ni jednog medija, ne pogadja me direktno to sto oni rade, samo sam na temi pokusao objasniti da je to sto rade kradja, i da ne misle da je to sto rade borba za slobodu stampe, naprotiv, na taj nacin je guse! znam da su tirazi medija u BiH losi, kubure, snalaze se, ali samo hocu da ovi koji to rade samo budu svjesni posljedica koje mogu izazvati. sutra kad se pocnu gasiti mediji, k'o sto se gase e-novine, nemojte samo da kenjate, uclanjujete se u grupe podrske i lajkujete, jer cete biti dio onoga sto je jednim dijelom uticalo na njihovo gasenje. kad budete imali priliku citati samo tabloide, nemojte otvarati teme i pitati se sto neko ne pokrene ozbiljan magazin! na koncu, oni koji misle da stete Avazu, u biti najmanje stete nanose toj novini (iako ne sumnjam da i oni imaju gubitke, oni svakako zive od vecine citalaca kojima je internet pojam, za razliku od npr. magazina.
kao' odbranu' su nudili teze: imaju i teme sa linkovima na programe, s linkovima na filmove, muziku... e, pa i jedno i drugo jeste kradja, a razlika je ipak velika: nece jedan veliki filmski studio propasti jer je par hiljada likova skinulo film u nekoj Bosni, ali ce propasti mediji ili bh. bandovi, jer nekoliko hiljada za njih je ogromna cifra.
-
kojeime
#38 Re: Internet ubija stampani medij
Prvo su oglasivaci poceli ubijati medije. Pa tako ja kazem da cu platiti milion maraka ove godine za oglasavanje u tvom mediju, ali time kupujem pravo da kontrolisem sadrzaj. I to ne rade samo u politickim medijima, poznate su situacije kada je L'Oreal trazio da vidi sadrzaj Voguea prije stampe pa onda ili traze da se neki tekstovi izmijene ili izbace ili odluce da nece platiti reklamu. Kada to rade u lakom stivu kao sto su fashion magazini, mozete misliti kakve se stvari desavaju u politickim, naucnim i ekonomskim casopisima i novinama.plain vanilla wrote:...Pogledaj koliko je novina, tv kuca, portala, radio-stanica, a firme jednostavno ne ulazu u promociju i smatraju to bacenim novcem (cast izuzecima). S obzirom da mi je struka i jedno i drugo, znam tacno o cemu govorim.
Portalu pristupas besplatno, broj korisnika interneta svakodnevno raste, ali se oglasivaci bas i ne otimaju. I to predstavlja najveci problem..oglasili bi se svi, ali da ne plate vise od 20KM.
A ako ces bas o naslovu teme, ne zna se ko koga ubija. Malo se stampani medij sam ubio, a malo ga ubija i internet.
Internet ubija stampani medij na vise nacina. prvo udobnost, ne moras izaci iz kuce da odes do kioska i kupis novine. Pa se raja ulijenila. Drugo brzina. Na internetu informacija o dogadjaju haman i prije nego sto se dogadjaj desio, u novinama tek za nekoliko sati ili cak i tek sutra. Trece, nesto sto je pocelo vec sa televizijom, a internet je to samo digao na n-tu, to je duzina tekstova. Ljudi su izgubili naviku da citaju pa je vec i ovaj moj post predugacak, ljudi hoce naslov i sliku i to je to, ko ce jos citati 100 redova teksta.
I sada dolazim na, po mom misljenju, jedna od najopasnijih indirektnih posljedica interneta i kako internet time ubija stampani medij, a to je povjerenje. Kako je na internetu moguce svima sve napisati, vise se ne moze vjerovati nicemu napisanom. Pa se to prenese i na stampani medij.
Imam u kuci nekoliko enciklopedija ukupno stampanih u skoro 50ak tomova (knjiga). Zajednicko za sve njih je da u svakoj pise spisak autora oblasti o kojoj su pisali, njihove reference (zavrsene skole, usavrsavanja, naucni radovi, poslovi koje obavljaju ili su obavljali, itd) i institucije u kojima ti ljudi rade, tako da svako moze provjeriti da li je pisac necega u enciklopediji kompetentan da o tome pise. Na internetu odem na wikipediu i pitanje je ko je pisao (da li su ljudi koji su to napisali kompetentni) ko je to provjerio, kako da ja provjerim kompetentnost autora teksta kada cak i ne znam ko je autor, pa da odlucim da li cu vijerovati tom tekstu.
Ovakav internet je ubio povjerenje u napisanu rijec u virtualnom svijetu i indirektno ubio i povjerenje u napisanu rijec na papiru.
- nellington
#39 Re: Internet ubija stampani medij
Nemojte da kloniramo tu temu, stochare i da ovu temu svedemo na temu ilegalne distribucije štampanih medija putem interneta. Samo će džaba zaključati i ovu temu koja je idejno i sadržajno drugačija, piraterija nema veze sa ovom temom.
- zambaklija
#40 Re: Internet ubija stampani medij
ma to je šuplja,nema ništa jače neg dnevne i kafa 
- plain vanilla
#41 Re: Internet ubija stampani medij
I ovaj primjer s L'orealom je ono o cemu sam govorila (samo sam ja a primjer dala stranku, ali poenta je ista), oglasivac plati i hoce da se klati.kojeime wrote:Prvo su oglasivaci poceli ubijati medije. Pa tako ja kazem da cu platiti milion maraka ove godine za oglasavanje u tvom mediju, ali time kupujem pravo da kontrolisem sadrzaj. I to ne rade samo u politickim medijima, poznate su situacije kada je L'Oreal trazio da vidi sadrzaj Voguea prije stampe pa onda ili traze da se neki tekstovi izmijene ili izbace ili odluce da nece platiti reklamu. Kada to rade u lakom stivu kao sto su fashion magazini, mozete misliti kakve se stvari desavaju u politickim, naucnim i ekonomskim casopisima i novinama.plain vanilla wrote:...Pogledaj koliko je novina, tv kuca, portala, radio-stanica, a firme jednostavno ne ulazu u promociju i smatraju to bacenim novcem (cast izuzecima). S obzirom da mi je struka i jedno i drugo, znam tacno o cemu govorim.
Internet ubija stampani medij na vise nacina. prvo udobnost, ne moras izaci iz kuce da odes do kioska i kupis novine. Pa se raja ulijenila. Drugo brzina. Na internetu informacija o dogadjaju haman i prije nego sto se dogadjaj desio, u novinama tek za nekoliko sati ili cak i tek sutra. Trece, nesto sto je pocelo vec sa televizijom, a internet je to samo digao na n-tu, to je duzina tekstova. Ljudi su izgubili naviku da citaju pa je vec i ovaj moj post predugacak, ljudi hoce naslov i sliku i to je to, ko ce jos citati 100 redova teksta.
I sada dolazim na, po mom misljenju, jedna od najopasnijih indirektnih posljedica interneta i kako internet time ubija stampani medij, a to je povjerenje. Kako je na internetu moguce svima sve napisati, vise se ne moze vjerovati nicemu napisanom. Pa se to prenese i na stampani medij.
Imam u kuci nekoliko enciklopedija ukupno stampanih u skoro 50ak tomova (knjiga). Zajednicko za sve njih je da u svakoj pise spisak autora oblasti o kojoj su pisali, njihove reference (zavrsene skole, usavrsavanja, naucni radovi, poslovi koje obavljaju ili su obavljali, itd) i institucije u kojima ti ljudi rade, tako da svako moze provjeriti da li je pisac necega u enciklopediji kompetentan da o tome pise. Na internetu odem na wikipediu i pitanje je ko je pisao (da li su ljudi koji su to napisali kompetentni) ko je to provjerio, kako da ja provjerim kompetentnost autora teksta kada cak i ne znam ko je autor, pa da odlucim da li cu vijerovati tom tekstu.
Ovakav internet je ubio povjerenje u napisanu rijec u virtualnom svijetu i indirektno ubio i povjerenje u napisanu rijec na papiru.
U pravu si za izvore na internetu, ali i u novinama je 90 posto tekstova s interneta, sto traceva, sto korisnih informacija (u ovisnosti koje novine). Svaka novina ima minimalan broj novinara(minimum minimuma), pa samo prezivljavaju sto se i vidi sa danasnjim nekvalitetom, pocev od nelektorisanja tekstova, pa nadalje.
A to za duzinu teksta
- stochar
#42 Re: Internet ubija stampani medij
slazhem se, ovo je druga tema, ali pogledaj s cime je reobnovljena: upravo sa pricom o ukidanju teme sa downloadima pdf-ova. na to sam odgovorio. a, rat Internet - Stampa je potpuno druga tema. ako se portali suprotstave kvalitetom, brzinom, azurnoscu i relevantnoscu, onda zaista navijam za portale. ako print odgovori kvalitetnijom stampom, boljim izgledom, relevantnijim temama, boljim novinarima, distribucijom, brojem izdanja, onda navijam za novine. na koncu: navijam za kvalitet i tu rat stampa-internet moze biti koristan.nellington wrote:Nemojte da kloniramo tu temu, stochare i da ovu temu svedemo na temu ilegalne distribucije štampanih medija putem interneta. Samo će džaba zaključati i ovu temu koja je idejno i sadržajno drugačija, piraterija nema veze sa ovom temom.
ono sto nervira jeste to sto ljudi pomenuto mijesaju sa kradjom, i pravdaju direktnu kradju i razmjenu kompletnih novina (znaci ne prenosenje tekstova ili dijela sadrzaja koje je i po zakonu dozvoljeno uz navodjenje izvora). to su dvije zasebne teme, u kojima ova druga predstavlja prljavu kampanju koja posebno steti medijima u Bih koji su na rubu egzistencije.
- stochar
#43 Re: Internet ubija stampani medij
tu se vracamo na pocetak i vidimo da je to jedan zatvoreni krug. novine u BiH su prije imale i lektore, i korektore (pola urednika danas nema pojma sta je posao korektora), i tehnicke urednike, i urednike fotografije, i veliki broj novinara, i konkurenciju medju novinarima unutar redakcija pa je bio uspjeh kada neciji tekst izadje, a danas je sve svedeno na minimume, oni koji pokusavaju biti nezavisni ne dobijaju reklame jer su firme i marketinske agencije cesto pod kontrolom vladajucih stranaka, uz to sve dodje ova kradja pdf-ova, i kad bude kljuc u bravu i kada ostanu samo vaz i tabloidi, onda neka se svi ovi borci za internet slobode ne cude, to je sve sto pokusavam cijelo vrijeme objasniti.plain vanilla wrote: ali i u novinama je 90 posto tekstova s interneta, sto traceva, sto korisnih informacija (u ovisnosti koje novine). Svaka novina ima minimalan broj novinara(minimum minimuma), pa samo prezivljavaju sto se i vidi sa danasnjim nekvalitetom, pocev od nelektorisanja tekstova, pa nadalje.
A to za duzinu tekstaNekad mi se cini da se samo naslovi citaju..nece niko da cita eseje..vrijeme je novac, izgleda
-
kojeime
#44 Re: Internet ubija stampani medij
plain vanilla wrote:...ali i u novinama je 90 posto tekstova s interneta, sto traceva, sto korisnih informacija (u ovisnosti koje novine). Svaka novina ima minimalan broj novinara(minimum minimuma), pa samo prezivljavaju sto se i vidi sa danasnjim nekvalitetom, pocev od nelektorisanja tekstova, pa nadalje.
Bilo bi lako reci nesto u stilu da printani mediji ne moraju to raditi, da mogu nastaviti i dalje kao nekada, ko ih tjera da prepisuju sa interneta. Na prvi pogled to je tacno, medjutim:
1. Ekonomski skoro pa nemoguce, to bi trazilo jos vise zaposlenih i tehnicki bolje opremljene izdavace (sto bih ja volio) a to bi poskupilo novine, a vidimo da ljudi misle da su i ovako skupe.
2. Ljudska priroda. Ljudi rade nesto zato sto mogu ne samo zato sto zele. Pa kada pomisle da im je lakse citati vijesti na internetu, mozda bi se malo odupirali toj ideji iz sentimentalnih i drugih razloga, ali na kraju bi popustili i krenuli kud i drugi. Malo je ljudi koji se cvrsto drze principa, vecina su oportunisti.
-
kojeime
#45 Re: Internet ubija stampani medij
I da razbijemo jednu iluziju, onu o nezavisnim novinama. Ne postoje nezavisne novine. Kao ni jedan drugi medij uostalom. Da li je ta zavisnost politicka ili ekonomska nije vazno, uglavnom, tu je.
- srklet
#46 Re: Internet ubija stampani medij
@stochar, tvoje vidjenje ovog problema je cista utopija.
Lici mi na one nebulozne kampanje "kupujte domace" i slicne.
Nema prijatelju patriotizma i slicnih emocija u ovim stvarima.
Ja razumijem frustarciju danasnjih novinara (ima li koga da danas nije novinar?!) kad im se proizvod obezvredjuje.
Ali jebiga, pita li mene iko za moju frustraciju jer je i moja struka otusla u PM zbog ovih milijardu fakulteta u svakoj kasabi. I ja sam iskusio neplacanje svog rada i njegovu brutalnu kradju.
To ti je neizbjezno kad god dodje do hiperprodukcije bilo cega bez realne potrebe.
I to se bas najbolje vidi na primjeru medija. Treba li nama ovoliko novina, televizija, radija...?
Ne treba, kao sto nam ne treba ni ovoliko ekonomista, pravnika, business managera...
Ali ja sam svoj problem rjesavao raznim presaltavanjima, naknadnim dokvalifikacijama, konstantnim nadogradjivanjem...dakle licnom borbom za opstanak. Zato sam danas miljama od svog originalnog zvanja i zato me danas hladno zaboli neka stvar sto novinari pizde na sunovrat njihove struke i opcenito sunovrat medija.
I zato ovaj problam treba potpuno peokrenuti - NE TREBA MENI AVAZ da procitam nesto sta vec znam, VEC JA TREBAM AVAZU da mi podmetne svoja sranja dok me jos uvije fura ova neshvatljiva NAVIKA citanja novina (nije bitno u kojem obliku, ali je bitno koliko me to kosta).
A i ta navika nas polako napusta.
Mi cemo uskoro imati standove sa potpuno besplatnim PAPIRNIM avazima, oslobodjenjima, nezavisnim....i jos necemu sta prezivi.
Ali pitanje je kome ce biti do citanja necega sta vec zna!
Ja razumijem frustarciju danasnjih novinara (ima li koga da danas nije novinar?!) kad im se proizvod obezvredjuje.
Ali jebiga, pita li mene iko za moju frustraciju jer je i moja struka otusla u PM zbog ovih milijardu fakulteta u svakoj kasabi. I ja sam iskusio neplacanje svog rada i njegovu brutalnu kradju.
To ti je neizbjezno kad god dodje do hiperprodukcije bilo cega bez realne potrebe.
I to se bas najbolje vidi na primjeru medija. Treba li nama ovoliko novina, televizija, radija...?
Ne treba, kao sto nam ne treba ni ovoliko ekonomista, pravnika, business managera...
Ali ja sam svoj problem rjesavao raznim presaltavanjima, naknadnim dokvalifikacijama, konstantnim nadogradjivanjem...dakle licnom borbom za opstanak. Zato sam danas miljama od svog originalnog zvanja i zato me danas hladno zaboli neka stvar sto novinari pizde na sunovrat njihove struke i opcenito sunovrat medija.
I zato ovaj problam treba potpuno peokrenuti - NE TREBA MENI AVAZ da procitam nesto sta vec znam, VEC JA TREBAM AVAZU da mi podmetne svoja sranja dok me jos uvije fura ova neshvatljiva NAVIKA citanja novina (nije bitno u kojem obliku, ali je bitno koliko me to kosta).
A i ta navika nas polako napusta.
Mi cemo uskoro imati standove sa potpuno besplatnim PAPIRNIM avazima, oslobodjenjima, nezavisnim....i jos necemu sta prezivi.
-
kojeime
#47 Re: Internet ubija stampani medij
Kad bi ljudi vise kupovali novine umjesto da ih citaju na internetu i kada bi bili spremni da malo vise plate umjesto sto kazu da mogu tu informaciju naci besplatno na internetu, mozda bi se desilo slijedece:
Novine (njihovi vlasnici) koji zaista zele da imaju dobar proizvod bi mogli platiti kvalitetnije novinare, fotoreportere, lektore, korektore i to dovoljno njih. Pa kako je cinjenica da je internet brzi od printane novine, mozda bi odlucili da plate kvalitetne analiticare politickih, ekonomskih, kulturoloskih, zabavnih i svih drugih desavanja. A poboljsa se i tehnicki kvalite (papir i stampa)./ Pa posto je na internetu tesko naci u sumi raznih portala kome vjerovati, mozda bi takve novine onda privukle ljude koji bi ih kupovali i citali.
Medjutim strah me je da je to utopija. To je slicno kao prica sa organskom hranom. Odem u prodavnicu zdrave hrane (hajde recimo da i to postoji) vidim kilogram jabuka 4 marke i kazem pusti ovo ima na pijaci za 2 marke. A onda kukam kuci kako je kvalitet jabuka i ostale hrane los i kako se hranim nezdravo.
Novine (njihovi vlasnici) koji zaista zele da imaju dobar proizvod bi mogli platiti kvalitetnije novinare, fotoreportere, lektore, korektore i to dovoljno njih. Pa kako je cinjenica da je internet brzi od printane novine, mozda bi odlucili da plate kvalitetne analiticare politickih, ekonomskih, kulturoloskih, zabavnih i svih drugih desavanja. A poboljsa se i tehnicki kvalite (papir i stampa)./ Pa posto je na internetu tesko naci u sumi raznih portala kome vjerovati, mozda bi takve novine onda privukle ljude koji bi ih kupovali i citali.
Medjutim strah me je da je to utopija. To je slicno kao prica sa organskom hranom. Odem u prodavnicu zdrave hrane (hajde recimo da i to postoji) vidim kilogram jabuka 4 marke i kazem pusti ovo ima na pijaci za 2 marke. A onda kukam kuci kako je kvalitet jabuka i ostale hrane los i kako se hranim nezdravo.
- stochar
#48 Re: Internet ubija stampani medij
prva stvar - naravno da nema patriotizma, samo ti kazem da jedini koji mogu neke medije uciniti nezavisnim jesu citaoci. sto je manja podrska citalaca, novine vise zavise od reklama, cim vise zavise od reklama sve su manje nezavisni. znaci, nema emocija, ali kad sutra budes na raspolaganju imao samo tabloide (koji, gle, i pored interneta ne propadaju vec su sve jaci i biljeze rast tiraza), nemoj da te to cudi.srklet wrote:@stochar, tvoje vidjenje ovog problema je cista utopija.
(...)
druga stvar, poslije (...): necemo uskoro imati standove, jer ih nema nigdje u svijetu. mediji vani su se snasli na drugacije nacine, uspijeva im, i dalje biljeze ogromne tiraze (neke u Hrvatskoj i po 200.000 dnevno prodaju, dok kod nas svi skupa nemaju 120.000), stanovnistvo i dalje ima naviku citanja. znaci, ako hoces da vidis sta ce kod nas biti za nekih 10 godina, pogledaj sta se sad desava na zapadu, a, nema besplatnih standova sa Guardianom, Die Weltom, NY Timesom...
- srklet
#49 Re: Internet ubija stampani medij
Hajde dobro slozili smo se da ovo jeste problem.
Razlikujemo se oko toga sta je do njega dovelo i sta bi moglo biti rjesenje.
Jedno od rjesenja na koje @stocar poziva je svijest citalaca koji treba da budu spremni placati za kvalitet.
Hm, da li to ikad i igdje upalilo?
I kad se spominje tiraz Guardiana, NY Timesa i ostalih svjetskih novina, zaboravlja se da je u njihovom slucaju tiraz od 200.000 zapravo mnogo slabiji uspjeh od Avazovih 40.000! Pa njihovo je trziste cio svijet.
Prema tome, problem je globalan.
Ja sam vec rekao sta bi, mozda, moglo malo pomoci u ovom problemu. To je neki kompromisni iznos koji ce se uplacivati na jednostavan nacin (online) i rekao sam - za 10 kM mjesecno ne bih se maltretirao oko besplatnog skidanja. To je manje od 30 kM ali mnogo vise od 0 kM. A ubjedjen sam, u finalnom rezultatu bi to bilo vise nego sad.
Drugi nacin jeste da se napadne "taxa" koja je obavezna za sve, ali ide samo javnim emiterima, koji su je najmanje zasluzili.
Zamislimo hipotetski da se podigne "taxa za informisanje" na vecu sumu ali da se ona distribuira SVIM medijima prema nekom kriteriju. To lici na veliki praktican problem, ali i ne mora biti. Ima nekih izvodljivih rjesenja i za takve stvari. Jedan od njih bi bio da sviki platisa OBAVEZNE "informativne takse" dobije mogucnodt izbora medija na koji zeli da se njeova taksa trosi. Naprimjer - dobije 30 bonova za dnevu stampu !
Ovo je samo onako, razmisljanje naglas, ali o ovome treba otvoreno diskutovati.
Jacanje medija pukim apelima na kupovinu umjesto besplatnog preuzimanja, naprosto nemaju nikakvu sansu i nezaustavivo ih gura u sunovrat reklama i zutila.
Razlikujemo se oko toga sta je do njega dovelo i sta bi moglo biti rjesenje.
Jedno od rjesenja na koje @stocar poziva je svijest citalaca koji treba da budu spremni placati za kvalitet.
Hm, da li to ikad i igdje upalilo?
I kad se spominje tiraz Guardiana, NY Timesa i ostalih svjetskih novina, zaboravlja se da je u njihovom slucaju tiraz od 200.000 zapravo mnogo slabiji uspjeh od Avazovih 40.000! Pa njihovo je trziste cio svijet.
Prema tome, problem je globalan.
Ja sam vec rekao sta bi, mozda, moglo malo pomoci u ovom problemu. To je neki kompromisni iznos koji ce se uplacivati na jednostavan nacin (online) i rekao sam - za 10 kM mjesecno ne bih se maltretirao oko besplatnog skidanja. To je manje od 30 kM ali mnogo vise od 0 kM. A ubjedjen sam, u finalnom rezultatu bi to bilo vise nego sad.
Drugi nacin jeste da se napadne "taxa" koja je obavezna za sve, ali ide samo javnim emiterima, koji su je najmanje zasluzili.
Zamislimo hipotetski da se podigne "taxa za informisanje" na vecu sumu ali da se ona distribuira SVIM medijima prema nekom kriteriju. To lici na veliki praktican problem, ali i ne mora biti. Ima nekih izvodljivih rjesenja i za takve stvari. Jedan od njih bi bio da sviki platisa OBAVEZNE "informativne takse" dobije mogucnodt izbora medija na koji zeli da se njeova taksa trosi. Naprimjer - dobije 30 bonova za dnevu stampu !
Ovo je samo onako, razmisljanje naglas, ali o ovome treba otvoreno diskutovati.
Jacanje medija pukim apelima na kupovinu umjesto besplatnog preuzimanja, naprosto nemaju nikakvu sansu i nezaustavivo ih gura u sunovrat reklama i zutila.
- plain vanilla
#50 Re: Internet ubija stampani medij
Ne zelim ovu raspravu pretvoriti u politicku, ali s obzirom da me zanimaju samo informativni mediji (to jest novine) moram malo
Ne postoji novina, bar zasad, koja zasluzuje moj novac, jer nema objektivne i nezavisne novine. Nema veze sto je 90 posto novine s interneta, umrlice i oglasivaci, problem je sto i ono 10 posto ne valja. Novinari su se odlucili za neke opcije i navijaju, pa neka i ih onda njihovi klubovi finansiraju, a ja cu dotad citati sto nadjem na portalima, a to mi je ne malo, nego i previse.
Novinari danas ne razumiju da ucestvuju u kreiranju svijesti svojih citatelja (tj razumiju, i to iskoristavaju), ali isto tako snose onda i dio odgovornosti za sve sto nam se desava, pa tako i sa sunovratom novinarstva i njihovog proizvoda.
Ne postoji novina, bar zasad, koja zasluzuje moj novac, jer nema objektivne i nezavisne novine. Nema veze sto je 90 posto novine s interneta, umrlice i oglasivaci, problem je sto i ono 10 posto ne valja. Novinari su se odlucili za neke opcije i navijaju, pa neka i ih onda njihovi klubovi finansiraju, a ja cu dotad citati sto nadjem na portalima, a to mi je ne malo, nego i previse.
Novinari danas ne razumiju da ucestvuju u kreiranju svijesti svojih citatelja (tj razumiju, i to iskoristavaju), ali isto tako snose onda i dio odgovornosti za sve sto nam se desava, pa tako i sa sunovratom novinarstva i njihovog proizvoda.