Internet ubija stampani medij

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Da li ste prestali kupovati novine?

Prije sam kupovao novine, vise ne jer sam se prebacio na internet
35
49%
I dalje kupujem novine bez obzira na internet
19
26%
Nisam novine kupovao ni prije ni sad
18
25%

Total votes: 72

udwarach

#1 Internet ubija stampani medij

Post by udwarach »

Dakle, sve nas je vise koji smo prestali kupovati novine.
Osim sijaset news portala, sve je vise mogucnosti (zahvaljujuci i sa-x) besplatnog skidanja novina i casopisa u pdf-u.
Da li to znaci kraj printanog medija?

Neki tvrde da sa pojavom web skidanja nije opala prodaja novina, vec je time porasla njihova citanost!
Ja u to sumnjam jer spadam u red onih koji su nekad davali finu svotu za novine, a sad uopce ne idem na trafiku.

Ako vam nije mrsko, odgovorite i vi na ovo gore pitanje.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#2 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Priorat »

to je vec tako ima ihahaj...
felipe kajetano

#3 Re: Internet ubija stampani medij

Post by felipe kajetano »

Pitanje je...nosite li laptop u wc :-? ?
amrica

#4 Re: Internet ubija stampani medij

Post by amrica »

S obzirom koliki procenat ljudi u b-h koristi internet, a koliko od njih ne cita novine ni uzivo ni na netu, novine nisu u opasnosti.

A ako imam novine na stolu, pored kompa, radije cu prelistati papir nego vrtiti misem, valjda navika :-)

I da se zahvalim ljudima sto postavljaju novine ovdje :-D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5 Re: Internet ubija stampani medij

Post by ladyblue18 »

Ja sam uvijek prije za novine nego za internet.
Mrsko mi je opcenito citati novine na internetu, osim ako me bas nesto interesuje.

Sto se mene tice, novine "na papiru" imaju prednost.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Pera Trta »

U Bosni, sa našom internet obrazovanošću, još zadugo ne. Bar dnevna štampa se neće brzo ugasiti, kao ni tabloidi, dakle ono što je najčitanije.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#7 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Pera Trta »

Inače, već odavno ne čitam novine ni u kojem obliku, ali sam pročitao sijaset knjiga i stripova u e-formi, koje u papirnatoj formi nikada ne bih mogao nabaviti, što zbog cijene, ali još više zbog nedostupnosti (odavno izažle iz štampe, mali broj sačuvanih primjeraka i sl). Tako da mi nije problem čitati na kompjuteru, kada nema druge opcije.
Pardon, slagah...čitam povremeno na netu stare brojeve "Politike" (od prije WW2) :D
felipe kajetano

#8 Re: Internet ubija stampani medij

Pera Trta wrote:I
Pardon, slagah...čitam povremeno na netu stare brojeve "Politike" (od prije WW2) :D
ja stig'o do '35-te :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9 Re: Internet ubija stampani medij

Post by plain vanilla »

pratim sve vijesti na netu (i silom prilika a i zanima me) tako da nema nekog razloga za kupovinu novina, jer je sve to tek sutra u novinama

vjerovatno su najvjerni kupci novina oni koji su navikli cittai u wc-u :skoljka:
someone_

#10 Re: Internet ubija stampani medij

Post by someone_ »

udwarach wrote:Dakle, sve nas je vise koji smo prestali kupovati novine.
Osim sijaset news portala, sve je vise mogucnosti (zahvaljujuci i sa-x) besplatnog skidanja novina i casopisa u pdf-u.
Da li to znaci kraj printanog medija?

Neki tvrde da sa pojavom web skidanja nije opala prodaja novina, vec je time porasla njihova citanost!
Ja u to sumnjam jer spadam u red onih koji su nekad davali finu svotu za novine, a sad uopce ne idem na trafiku.

Ako vam nije mrsko, odgovorite i vi na ovo gore pitanje.

Mislim da se koristenje printanog medija definitivno smanjuje. Pogotovo ako se uzme u obzir popularnost kindle-a i iPad-a. Medjutim ja ne vidim tu nista lose nego jednostavno evoluciju. Zid pecine -> glinene plocice -> papir -> printanje -> e. Kao sto mi nije zao sto vise ne pisemo po glinenim plocicama isto mi tako nece biti zao sto nece biti knjiga i sto ce sve biti u elektronskoj formi.

@felipe: s kindelom rahat i u wc :)
felipe kajetano

#11 Re: Internet ubija stampani medij

someone_ wrote: @felipe: s kindelom rahat i u wc :)
dobro sad...svak' voli sta voli, ja bez dnevne stampe i cigare ne idem tamo :D
alex00

#12 Re: Internet ubija stampani medij

Post by alex00 »

pa ja mislim da su ove napredne zemlje odlican primjer kako to funkcionise...vec se uveliko tiraz novina smanjio i sve vise medijske kuce prelaze na internet uz pretplatu.

kako god, s obzirom da mi kasnimo 20tak godina, ovaj ce se fenomen pojaviti tek kasnije :)
kojeime

#13 Re: Internet ubija stampani medij

Post by kojeime »

Potiskuje, ali ne ubija.

Ima nesto psiholoski u "hard copy", to jeste u materijalnoj formi, nesto na sta smo se navikavali kroz evoluciju. Ja takodje koristim digitalnu tehnologiju (pa pomocu nje sada i razgovaramo) kao i ostali, ali neke stvari radije radim analogno ako mogu birati izmedju digitalnog i analognog. Tako da radije pisem nalivperom, pogotovo privatnu korespondenciju nego Emailove, radije prelistam novine ili procitam knjigu nego sto citam na ekranu. Cak tektove bilo kog tipa kada god mogu radije printam na papir i citam sa papira nego sa ekrana.

Moj hobi je fotografija. Velika je razlika kada gledate na negativu (ili pozitivu ako je slajd u pitanju) scenu koju ste uslikali nego kada gledate u memorijsku karticu, ne vidite sliku i znate da je to samo niz nula i jedinica i da vam je potreban alat (program) koji taj niz pretvara u sliku, Inace taj niz nije nista. I kada znate da vam drugi alat moze taj niz umjesto kao sliku interpretirati kao sum ili zvuk ili nesto drugo.

Hocu reci, printani mediji (novine, casopisi i knjige) nece nestati upravo zbog psiholoskih razloga, ali ce postati rijetki, vjerovatno skupi i dostupni samo odabranoj eliti. Pazite, niti je digitalna tehnologija ubila akusticnu i analognu moziku, ni analognu fotografiju, cak ni film. Tako nece ni printane medije.

Jedan od pionira koristenja elektronike i digitalne tehnologije u muzici Brian Eno je psiholoski detalj o kojem sam govorio lijepo opisao u slijedecem tekstu: http://www.wired.com/wired/archive/7.01/eno.html
Last edited by kojeime on 29/11/2010 18:54, edited 2 times in total.
Pera Trta

#14 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Pera Trta »

felipe kajetano wrote:
Pera Trta wrote:I
ja stig'o do '35-te :D
Ja čitam od 1938.nadalje...kad se počelo zakuhavati po svijetu, a pomalo i u zemlji. :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#15 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Toto »

Printani mediji nece nestati, ali ce postati luksuzna roba.
Baron_Samedi

#16 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Baron_Samedi »

Citanje novina na internetu djeluje smarajuce. + nema nikakvog ceifa. Glas za stampano izdanje.
udwarach

#17 Re: Internet ubija stampani medij

Post by udwarach »

Otprilike ocekivani odgovori. Svi se slazu da je uticaj interneta na stampani medij nezaustaviv, ali se svi nadaju da ce papir prezivjeti. I svi se pri tom pozivaju na psiholoski momenat - ljudi jos uvijek radije citaju sa papira nego sa ekrana.
Hajde da se donekle slozim s tim i ja volim nesta prvo isprintati pa onda citati.
Medjutim, moramo priznati - mi sve manje citamo a sve vise hvatamo informacije u letu. I to je iskljucivo posljedica ove informaticke evolucuione faze.
Ja s tugom gledam kako mi sve one skupe enciklopedije skupljaju prasinu. Nisam ih otvorio godinama, a nemam snage da ih bacim. Ali cinjenice su neumitne - te mi knjige vise ne trebaju.
Istina, jos uvijek je na plazi zgodnije citati knjigu nego laptop. Ali pitanje dana je kad ce se pojaviti laptop lagan kao knjiga i sa slikom gledljivom i na suncu!
A sta tek reci kad se omasove naocare sa direktnom projekcijom slike!

To niko ne zaustavi.

To je medjutim sve tehnolosko pitanje.

Ima ovdje nesto mnogo vaznije. Pitanje novinarskog i opcenito spisateljskog stvaralastva.
U nemogucnosti naplate svoga rada, kvalitet pisane rijeci drasticno pada. Nesto slicno se vec desilo sa muzikom. Nema vise benda koji prodaju milione ploca a svaka ploca kosta ko dnevnica!
Ja se, zapravo divim svakom stvaraocu, bez razlike iz koje oblasti, ko jos uvijek ima volje da pravi nesto sto ce se uglavnom distribuirati dzaba!

Zato nam se desava ovaj fenomen jeftine i nekvalitetne produkcije - razni reality programi (dakle - nestvaralacki), razna flagrantna preuzimanja tudjih produkcija, podilazenje najprimitivnijim prohtjevima publike (cak nam se i vremenska prognoza pretvorila u striptiz) i sve druge surove metode prezivljavanja.

Nije, dakle, problem samo u tome sto se novine sve manje kupuju.
Problem je sto se u njima nema vise sta citati!

Ostaje nam samo ova "psiholoska" argumentacija - nema cenife bez novina!.
Ali i to je kratkog (za)daha!
plemba

#18 Re: Internet ubija stampani medij

Post by plemba »

ja ne mogu zamisliti jutarnju kafu bez novina ispred sebe... bez obzira na internet i sve moguće zajebancije, kafa, cigare i novine se ne mogu nicim mjeriti
Pasiflora

#19 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Pasiflora »

Volim ujutro uz kafu prolistati novine (onako ritualno :-) ), ali uglavnom su sve jucerasnje vijesti sa neta, koji trkeljam po cijeli dan, zavisno od posla.
Citanje e-knjiga mi je pravo smarajuce i mislim da mi je tu papirnata forma nenadoknadiva.
udwarach

#20 Re: Internet ubija stampani medij

Post by udwarach »

plemba wrote:ja ne mogu zamisliti jutarnju kafu bez novina ispred sebe... bez obzira na internet i sve moguće zajebancije, kafa, cigare i novine se ne mogu nicim mjeriti
Slazem se, ista stvar je i sa mnom. I ja prvo skinem novine i napravim si kafu!
Image
kojeime

#21 Re: Internet ubija stampani medij

Post by kojeime »

udwarach wrote:...U nemogucnosti naplate svoga rada, kvalitet pisane rijeci drasticno pada. Nesto slicno se vec desilo sa muzikom. Nema vise benda koji prodaju milione ploca a svaka ploca kosta ko dnevnica!
Ja se, zapravo divim svakom stvaraocu, bez razlike iz koje oblasti, ko jos uvijek ima volje da pravi nesto sto ce se uglavnom distribuirati dzaba!

Zato nam se desava ovaj fenomen jeftine i nekvalitetne produkcije - razni reality programi (dakle - nestvaralacki), razna flagrantna preuzimanja tudjih produkcija, podilazenje najprimitivnijim prohtjevima publike (cak nam se i vremenska prognoza pretvorila u striptiz) i sve druge surove metode prezivljavanja.

Nije, dakle, problem samo u tome sto se novine sve manje kupuju.
Problem je sto se u njima nema vise sta citati!

Ostaje nam samo ova "psiholoska" argumentacija - nema cenife bez novina!.
Ali i to je kratkog (za)daha!
Ovo me podsjeti na nesto sto sam cuo pa cu pokusati da prepricam. Radi se o muzici i opadanju kvaliteta.

Nekada, pogotovo u nasim krajevima i sistemima u kojima smo zivjeli, nije bilo lako doci do muzike. Ono sto se kod nas izdavalo na plocama je kasnilo, a nije se moglo tek tako kupiti vani kako je ko htio. Tako da je nabavljanje ploca aktuelnih grupa bilo tesko i skupo. I upravo zbog toga sto je bilo tesko i skupo, onaj ko je htio nabaviti nesto prvo je morao dobro da odluci da li mu/joj to treba, da li zaista to zeli, to jeste da li ta ploca zaista zasluzuje toliki trud i trosak. Znaci da je svaka ploca prolazila rigorozan individualni test kvaliteta. Ako je neko zakljucio da zeli nabaviti tu plocu i poslije ulozenog truda i novca uspio da je nabavi, ta je ploca bila cuvana i imala je znacaj za vlasnika. To je kao nuspojavu imalo razvoj kritickog prilaza muzicie svake individue i tako se slusala i nabavljala kvalitetna muzika.

To isto je vrijedilo i za knjige i druge stvari.

Danas kada sa torrenata svi skinu 150.000.000 pjesama, PDFova, DIVXa, itd. "da se nadje, imam flat rate pa sta me briga" kada je sve postalo tako lako dostupno, logicna posljedica je pad kriterija. I kao rezultat imamo pad kvaliteta. U muzici, literaturi, filmu, svemu. Naravo to odgovara proizvodjacima ("autorima") jer moraju uloziti manji trud da bi nesto "stvorili". Naravno da se i sada prave kvalitetne stvari i da ima kritickih ljudi koji znaju prepoznati i koristiti kvalitet, ali u mainstreamu pad kvaliteta je prevelik.

Sve ima svoju cijenu. CIjena "slobode" interneta je npr. informisanje preko wikipedie tj. opsti pad truda, znanja, kriterija i kvaliteta u masovnoj kulturi, obrazovanju, itd.
kojeime

#22 Re: Internet ubija stampani medij

Post by kojeime »

Ono sto bi moglo spasiti novine na papiru nije brzina informacije jer se sa internetom, televizijom i radijom ne mogu takmiciti u brzini. Spas bi mogao doci u detalju, u analizi informacije, objasnjavanju citaocima znacaja i posljedica te informacije. Dakle treba imati za saradnike ili kao zaposlene ne vise izvjestace, vec analiticare koji ce obradom informacije stvoriti postovanje kod publike i navesti publiku da kupuje i cita novine koje imaju tacnu i detaljnu analizu dogadjaja i informacija. Naravno da se to isto moze i na elektronskim medijima, ali vidimo da su elektronski mediji uglavnom orjentisani na brze i kratke informacije izmedju reklama, tako da ih dublji i ozbiljniji pristup ne interesuje. I tu bi mogao biti prostor za novine.

Ali, kako su svi mediji, pa i internet, postali reklamni panoi, bojim se da je za ozbiljno novinarstvo u cjelini, bilo na internetu, TV-u, radiju ili u novinama, dosao kraj. Ovo danas vise nisu novinari, to su pisci tekstova kojima se popunjavaju stranice izmedju stranica sa bitnim sadrzajima, a ti bitni sadrzaji su reklame.
Strpljiva

#23 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Strpljiva »

kojeime wrote:Ono sto bi moglo spasiti novine na papiru nije brzina informacije jer se sa internetom, televizijom i radijom ne mogu takmiciti u brzini. Spas bi mogao doci u detalju, u analizi informacije, objasnjavanju citaocima znacaja i posljedica te informacije. Dakle treba imati za saradnike ili kao zaposlene ne vise izvjestace, vec analiticare koji ce obradom informacije stvoriti postovanje kod publike i navesti publiku da kupuje i cita novine koje imaju tacnu i detaljnu analizu dogadjaja i informacija. Naravno da se to isto moze i na elektronskim medijima, ali vidimo da su elektronski mediji uglavnom orjentisani na brze i kratke informacije izmedju reklama, tako da ih dublji i ozbiljniji pristup ne interesuje. I tu bi mogao biti prostor za novine.

Ali, kako su svi mediji, pa i internet, postali reklamni panoi, bojim se da je za ozbiljno novinarstvo u cjelini, bilo na internetu, TV-u, radiju ili u novinama, dosao kraj. Ovo danas vise nisu novinari, to su pisci tekstova kojima se popunjavaju stranice izmedju stranica sa bitnim sadrzajima, a ti bitni sadrzaji su reklame.
Slažem se.

Dostupnost i brzina vijesti na internetu je zamijenila printane medije. Uhvatih sebe skoro u razmišljanju da se ne sjećam kada sam zadnji put kupila neki od njih. Internet nam je omogućio pristup, raznolikost i izbor. Nisam starija generacija, pa mi vijest kao takva ne pravi veliku razliku. Nekada se juatrnja kafa pila uz novine, sada imamo laptop. Neću ulaziti u polemisanje je l' to dobro ili ne, nekada se bolje živilo nego sada; očigledno je u kom pravcu se svijet kreće - tu smo gdje jesmo. Možemo prihvatiti stvarnost ili se boriti protiv vjetrenjača. Ali ono što bi trebalo biti bitno jeste suština. Forma tek na drugom mjestu.

Mada, kao što i rekoste, elektronski mediji su fokusirani na brzinu informacije. Nekada je dovoljno pročitati samo naslov, jer sadržaj vijesti nije analiziran. Naslov se provuče kroz cijeli tekst uz po koji veznik i pridjev. Samo su je omogućili dostupnom. Eh, tu na scenu kao što @kojeime reče mogu stupiti printani mediji. Uz kafu, cigaru i ugodnu WC školjku za neke, može se pristupiti daljoj analizi.

PS. Samo se nadam da ću umrijeti prije nego počnemo jesti i spavati u elektronskoj formi :)
Pera Trta

#24 Re: Internet ubija stampani medij

Post by Pera Trta »

Ali razvoj interneta je za posljedicu imao i pad kvaliteta novinskih članaka, jer za napraviti zanimljiv magazinski prilog ili feljton, novinar se ne mora maknuti iz kuće i redakcije, već od podataka koji su mu dostupni na netu može načiniti šta hoće. Svjedok sam članaka na pojedinim portalima koji su bukvalno sklopljeni od postova sa određenih tema na ovom forumu. Neko ko to čita sa strane zadiviće se kako taj "novinar" svašta zna, ali meni se ne isplati kupiti novinu radi tog teksta (kako se pojavio na portalu, tako uvijek neko nešto slično može objaviti u pisanoj formi) koji sam u biti JA (kao pokretač pomenutih tema) stvorio i omogućio. Dakle, danas kad su informacije iz raznih izvora dostupne svima, opada kvalitet rada novinara, koji više ne mora da se muči, a nema ni interesa, da napravi originalan i zanimljiv tekst.
amrica

#25 Re: Internet ubija stampani medij

Post by amrica »

Nekad je fotoreporter bilo zanimanje, i to cijenjeno, kad je covjek morao da se nacrta na licu mjesta, da napravi slike, pa se vrati u redakciju, pa ih razvije, pa ih nakalemi u novine, on ili neko drugi. A sad.... svaki novinar ima malo boljeg idiota, kao sto i svaki gradjanin ima mob sa kamericom, i najvaznije, sto rece stovani kolega forumas pera, ima mogucnost da napise svoje misljenje i da postavi svoje slike u javni medij, tj. nas cijenjeni forum, napr., cime gubi pravo vlasnistva, daje ih na raspolaganje svakome.
Locked