ja2 wrote:rado bih se ja zabavila al nemam ni za jarte za kino...8KM za 3D film, jebote neko bi hranio porodicu za te pare dva dana...fuj
Kapitalizam je opste stranje, cist primjer je amerika. Bez obzira koliko mi gledali idelno drustvo na u tv filmovima i serijama ipak kod njih ima vise beskucnika i siromasnih nego sto ce kod nas ikad biti. Koliko sam nesto nacula, u americi se bore da se zdravstveno i socijalno osiguarnje stavi pod okrilje drzave.
I po meni bi bila idelna jedna vrsta kombinacjie. Drzava mora uzeti pod svoju kontrolu neke segmente inace odosmo u k.. kao sto rekoh.
Sve su nam privatizovali, i jos malo pa necemo imati kapitalizam nego feudalizam. Radit cemo na posjedima (preduzecima) monopolista i bogatih koji ce nam davati mrvice tek toliko da prezivimo. A cesto nisi ni dovoljno dobar da imas tu cast da radis kod kakvoh feudalca nego ce te pustit da crknes ko pasce na ulici, jer nemas nikakve jake ljude iza sebe odnosno veze.
Kao prvo, niko te ne tjera da ides i da gledas 3D filmove, odes u video klub i za 1Km dobijes film. Drugo, jesi li ikada zivjela u Americi da mozed da zakljucis da je Amerika fuj, ili ti ono zene za kafom pricale da je fuj.
Ti bi izgleda najvise volila da te neko uzme za ruku, odvede od posla, pokaze sta treba da radis, odvede nazad sa posla kuci.
Neki dan je na Saxu pisalo da 11% ljudi u BiH nikada nije trazilo posao, da 42% hoce da radi samo u svojoj struci (radi se o mladim ljudima). Ti vjerovatno spadas u tu statistiku.
Btw, u Americi republikanci su dobili mid term izbore upravo na konoto drzavnog zdravstvenog osiguranja, jer ne bi vjerovala ali vecina Amerikanaca smatra kada bi drzava preuzela da vodi zdravstveno onda bi sve bilo u kurcu tek.
Nevjerovatno, ali Amerikanci vjeruju samo privatnom sektoru (ne znam zbog cega) i smatraju da drazve treba da ima sto manje, nesto ko u socijalizmu (odumiranje drzave). Znam da si frustrirana opstim stanjem u drzavi ali previse generalizjujes.
Da ne pisem o bilo kakvoj inicijativi nasih mladih ljudi (inicijativa je samo kada treba na kafu), i dok su u Americi
jedne od najprepoznatljivijih firmi i brandova nastajale iz studentskih soba i garaza kod nas jos kukaju kako treba vratiti Titu i doba kada se nije nista radilo a imalo se para.
Nad nekim stvarima se treba duboko zamisliti i zapitati zasto, a do tada citaj malo vise.