Komunizam-kapitalizam

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hemel

#26 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Hemel »

plain vanilla wrote:
JThomas wrote:kapitalizam je okej stvar, naročito s obzirom da ljudi još nisu izmislili efikasniji proizvodni poredak :D

al' fazon je u tome što smo mi sad u onoj fazi kapitalizma koju su razvijene nacije prošle sredinom 19. vijeka...
sto znaci da bolji ovdje necemo ni zapamtiti :D
nema dobrog kapitalizma... :(

p.s. jos uvijek jedbro. iz dana u dan ce biti gore. prividno ce rasti plate, penzije... ali ce troskovi zivota ici mnogo brze narocito akcizna roba. pogledajte koliko su bile cigarete, alkohol, gorivo, kafa, meso...prije 10 godina a koliko su danas. koliko su rasla primanja a koliko troskovi.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#27 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

Hemel wrote:
plain vanilla wrote:
JThomas wrote:kapitalizam je okej stvar, naročito s obzirom da ljudi još nisu izmislili efikasniji proizvodni poredak :D

al' fazon je u tome što smo mi sad u onoj fazi kapitalizma koju su razvijene nacije prošle sredinom 19. vijeka...
sto znaci da bolji ovdje necemo ni zapamtiti :D
nema dobrog kapitalizma... :(

p.s. jos uvijek jedbro. iz dana u dan ce biti gore. prividno ce rasti plate, penzije... ali ce troskovi zivota ici mnogo brze narocito akcizna roba. pogledajte koliko su bile cigarete, alkohol, gorivo, kafa, meso...prije 10 godina a koliko su danas. koliko su rasla primanja a koliko troskovi.
da, dobro je kako ce biti, slazem se
bit ce sve gore
drzava ne stiti nikoga, sem svoje djelatnike
posao tesko naci, jos teze sacuvati
na poslu sve manje prava i sve manje plate, a sve vise radi
ufff :roll:
JThomas

#28 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by JThomas »

nemate razloga za strah, može biti samo još gore :D
plain vanilla

#29 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

JThomas wrote:nemate razloga za strah, može biti samo još gore :D
:D znam, toga se i bojim
srecom nisam u prvoj mladosti :lol: :lol:
michio

#30 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by michio »

U nordijskim zemljama nije nikakva mjesavina kapitalizma i socijalizma vec samo kapitalizam. Ono sto mislite da je socijalizam je ustvari visoka konkurentnost nordijskih privreda.
Evo, koja je najsecsce koriscena sirovina u ljudskm djelatnostima? -Kamen! A ko pravi masine za mrskanje kamena? -Metso Minerals, Finska.

Bosni bi najbolje pristajao model Estonije sa liberalnom ekonomijom.
Bosnolog

#31 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Bosnolog »

U Skandinviji je oblik socijalnog Kapitalizma odnosno liberalnog mehkog i socijalzastitnickog kapitalizma za razliku drugih tvrdih i sirovih eksploatatorskih kapitalizama bez da drzava brine mnogo o socijalnoj zastiti radnicke klase kao najsire baze drustva osim limitirane i ogranicne pomoci koju moras naci i doci do iste ali je sijanje onih koji ce je dobiti kroz sve sitnija sita i reseta a posebno mogucnost da ti pravni sitem oduzme i kucu da bi platio racune bolnickog lijecenja jer nemas medicinsko osiguranje ili slicne stvari,.......
detroit-mercy

#32 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

ja2 wrote:rado bih se ja zabavila al nemam ni za jarte za kino...8KM za 3D film, jebote neko bi hranio porodicu za te pare dva dana...fuj :x :x :x :x
Kapitalizam je opste stranje, cist primjer je amerika. Bez obzira koliko mi gledali idelno drustvo na u tv filmovima i serijama ipak kod njih ima vise beskucnika i siromasnih nego sto ce kod nas ikad biti. Koliko sam nesto nacula, u americi se bore da se zdravstveno i socijalno osiguarnje stavi pod okrilje drzave.

I po meni bi bila idelna jedna vrsta kombinacjie. Drzava mora uzeti pod svoju kontrolu neke segmente inace odosmo u k.. kao sto rekoh.
Sve su nam privatizovali, i jos malo pa necemo imati kapitalizam nego feudalizam. Radit cemo na posjedima (preduzecima) monopolista i bogatih koji ce nam davati mrvice tek toliko da prezivimo. A cesto nisi ni dovoljno dobar da imas tu cast da radis kod kakvoh feudalca nego ce te pustit da crknes ko pasce na ulici, jer nemas nikakve jake ljude iza sebe odnosno veze.
Kao prvo, niko te ne tjera da ides i da gledas 3D filmove, odes u video klub i za 1Km dobijes film. Drugo, jesi li ikada zivjela u Americi da mozed da zakljucis da je Amerika fuj, ili ti ono zene za kafom pricale da je fuj.
Ti bi izgleda najvise volila da te neko uzme za ruku, odvede od posla, pokaze sta treba da radis, odvede nazad sa posla kuci.
Neki dan je na Saxu pisalo da 11% ljudi u BiH nikada nije trazilo posao, da 42% hoce da radi samo u svojoj struci (radi se o mladim ljudima). Ti vjerovatno spadas u tu statistiku.
Btw, u Americi republikanci su dobili mid term izbore upravo na konoto drzavnog zdravstvenog osiguranja, jer ne bi vjerovala ali vecina Amerikanaca smatra kada bi drzava preuzela da vodi zdravstveno onda bi sve bilo u kurcu tek.
Nevjerovatno, ali Amerikanci vjeruju samo privatnom sektoru (ne znam zbog cega) i smatraju da drazve treba da ima sto manje, nesto ko u socijalizmu (odumiranje drzave). Znam da si frustrirana opstim stanjem u drzavi ali previse generalizjujes.
Da ne pisem o bilo kakvoj inicijativi nasih mladih ljudi (inicijativa je samo kada treba na kafu), i dok su u Americi
jedne od najprepoznatljivijih firmi i brandova nastajale iz studentskih soba i garaza kod nas jos kukaju kako treba vratiti Titu i doba kada se nije nista radilo a imalo se para.
Nad nekim stvarima se treba duboko zamisliti i zapitati zasto, a do tada citaj malo vise.
michio

#33 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by michio »

Pa drzava brine o gradjanima i u Kanadi, Njemackoj, Holandiji, Francuskoj, Austriji.... Zasto pricati o skandinavskom socijalizmu, nema tu nista neobicno.

U kojoj zapadnoj zemlji je na snazi sirovi kapitalizam?
detroit-mercy

#34 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

Bosnolog wrote:U Skandinviji je oblik socijalnog Kapitalizma odnosno liberalnog mehkog i socijalzastitnickog kapitalizma za razliku drugih tvrdih i sirovih eksploatatorskih kapitalizama bez da drzava brine mnogo o socijalnoj zastiti radnicke klase kao najsire baze drustva osim limitirane i ogranicne pomoci koju moras naci i doci do iste ali je sijanje onih koji ce je dobiti kroz sve sitnija sita i reseta a posebno mogucnost da ti pravni sitem oduzme i kucu da bi platio racune bolnickog lijecenja jer nemas medicinsko osiguranje ili slicne stvari,.......
U Skandinaviji placas preko 50% poreza na dohodak, pored toga taxa na luxuz kao sto su alkohol, cigarete, ostale stvari placas da ti se zavrti. Svi bi usluge kao u Skandinaviji ali da im je porez kao u Americi.
Na kraju da provedes referendum u Americi i da ih pitas da li bi ste da se uvede Skandinavski sistem socijalne zastite i poreza vidio bi kako bi prosao na referendumu.
Skandinavija je specifican slucaj koji zbog kulture, nasljedja, prirodnih bogatstava i ostalog moze da ima takav sistem. Uvedi skandinavski sistem kod nas pa ces vidjeti kada za manje od godine propadne.
ja2

#35 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by ja2 »

E pa vidis ne spadam u tu statistiku. U ovih godinu dana sam predala bar 300 bijelih koverti + prijave preko maila. Sve ukupno pozvana na 15-ak razgovora. Na vecini usla u najuzi krug ali uvijek je neko imao preporuke, ili je bio Hrvat ili je bio musko koje nece bit trudno za dvijetri godine i sl...Radila par mjeseci kao sekretarica, eto da ne kazes da samo zelim da radim u struci, radila i po 10-12 sati dnevno za platu od 400Km koja mi na kraju i nije bila isplacena. U tih par mjeseci koliko sam radila dobila svega 300 Km sto mi nije bilo dovoljno da mi pokrije troskove dolaska na posao koje sam imala. Sto sam dzaba ucila i studirala, trudila se da bih radila kao necija sekretarica da me psihicki maltretiraju i na kraju toliko ponize da mi ni ne plate tih bjednih par stoja.
JThomas

#36 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by JThomas »

i opet misliš da je u americi više siromašnih i beskućnika? da je teže zaraditi da preživiš?

jest al' u panjevima.
detroit-mercy

#37 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

ja2 wrote:E pa vidis ne spadam u tu statistiku. U ovih godinu dana sam predala bar 300 bijelih koverti + prijave preko maila. Sve ukupno pozvana na 15-ak razgovora. Na vecini usla u najuzi krug ali uvijek je neko imao preporuke, ili je bio Hrvat ili je bio musko koje nece bit trudno za dvijetri godine i sl...Radila par mjeseci kao sekretarica, eto da ne kazes da samo zelim da radim u struci, radila i po 10-12 sati dnevno za platu od 400Km koja mi na kraju i nije bila isplacena. U tih par mjeseci koliko sam radila dobila svega 300 Km sto mi nije bilo dovoljno da mi pokrije troskove dolaska na posao koje sam imala. Sto sam dzaba ucila i studirala, trudila se da bih radila kao necija sekretarica da me psihicki maltretiraju i na kraju toliko ponize da mi ni ne plate tih bjednih par stoja.
Iskreno mi je zao za sve kroz sta prolazis ali isto tako moras da shvatis da je proslo vrijeme kad ti je neko nalazio posao. Ne znam sta si zavrsila (ako je pravo, ekonomija ili FPN onda si obrala zelen bostan jer previse kadra na premalo poslova) ali je si li ikada pomislila da se vratis ponovo u skolu i da pokusas sa nekim deficitarnim zanimanjima. Neke stavri su se promijenile i moras da ides u korak sa vremenom.
Btw, nakon diplomiranja ja sam malo vise od dvije godine trazio posao sa svojom diplomom, u medjuvremenu sam radio po restoranima, krecio kuce i sta jos sve ne.
Tako da ne pomislis kako je drugdje sve u redu, danas je svijet takav da se moras boriti kao lav da se nametnes a onda poslije je sve lakse'
Bosnolog

#38 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Bosnolog »

detroit-mercy wrote:
Bosnolog wrote:U Skandinviji je oblik socijalnog Kapitalizma odnosno liberalnog mehkog i socijalzastitnickog kapitalizma za razliku drugih tvrdih i sirovih eksploatatorskih kapitalizama bez da drzava brine mnogo o socijalnoj zastiti radnicke klase kao najsire baze drustva osim limitirane i ogranicne pomoci koju moras naci i doci do iste ali je sijanje onih koji ce je dobiti kroz sve sitnija sita i reseta a posebno mogucnost da ti pravni sitem oduzme i kucu da bi platio racune bolnickog lijecenja jer nemas medicinsko osiguranje ili slicne stvari,.......
U Skandinaviji placas preko 50% poreza na dohodak, pored toga taxa na luxuz kao sto su alkohol, cigarete, ostale stvari placas da ti se zavrti. Svi bi usluge kao u Skandinaviji ali da im je porez kao u Americi.
Na kraju da provedes referendum u Americi i da ih pitas da li bi ste da se uvede Skandinavski sistem socijalne zastite i poreza vidio bi kako bi prosao na referendumu.
Skandinavija je specifican slucaj koji zbog kulture, nasljedja, prirodnih bogatstava i ostalog moze da ima takav sistem. Uvedi skandinavski sistem kod nas pa ces vidjeti kada za manje od godine propadne.
Upravo sam to zelio reci da se skandinavski kapitalizma ne moze uporedivati za drugim kapitalisticki uredenjima,....Americki kapitalizam je najbolji sistem za pravljenej love sposobnima ali i najveci mlin za mljevenje najveceg procenta drusvenog sloja u koji se dobrovoljno ulaze kroz kreditna zaduzenja i najvise ulozenih radnih sati po glavi zaposlenika na svijetu sa najkracim godisnjim odmorima i najmanjom brigom drzave za najveci dio socijalne zastite ali isto tako i najnizom stopom poreza sto odgovara najsposobnijim biznismenima i koropracijskim firmama,....Deregulativa je ono za sto se republikanci zalazu dok su demokrate za veci upliv drzave i socijalna davanja ali i zastitu neradnickog sloja drustva,......

Zdrastvena zastita bi morala biti svima omogucena i da drzava omoguci zdravstvenu zasitu i onima koji je nisu u mogucnosti obezbjediti jer je astronomski skupa,.Sto bi rekli mozes citav zivot zaradivati ali i izgubiti ako se razbolis jer ti drzava nece platiti racne ako imas kucu ili nekretnine,.....Kuca ide na bubanj a ti sa familijom u postanare i socijalnu pomoc,..........

Njemacki kapital i vecina drugih kapitalistickih uredenja Evrope i Svieta placaju ogromne poreze na zaradu i prihode ukljucujuci i crkveni namet ali je socijalna zastita mnogo veca,kolko ce to da bude odrzivo pitanje je vremena,.....Mi smo specificno drsutvo sa najvecim duzetskim i socijalnim izdvajanjima u poredenju sa proizvodnim procentom onih koji privreduju i uplacuju,.Da njie MMF-a kredita i priliva novca od ogromne dieaspore i turizma odavno bi imali socijalne nemire na ulicama BH gradova,.......
Nele9

#39 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Nele9 »

detroit-mercy wrote:
ja2 wrote:rado bih se ja zabavila al nemam ni za jarte za kino...8KM za 3D film, jebote neko bi hranio porodicu za te pare dva dana...fuj :x :x :x :x
Kapitalizam je opste stranje, cist primjer je amerika. Bez obzira koliko mi gledali idelno drustvo na u tv filmovima i serijama ipak kod njih ima vise beskucnika i siromasnih nego sto ce kod nas ikad biti. Koliko sam nesto nacula, u americi se bore da se zdravstveno i socijalno osiguarnje stavi pod okrilje drzave.

I po meni bi bila idelna jedna vrsta kombinacjie. Drzava mora uzeti pod svoju kontrolu neke segmente inace odosmo u k.. kao sto rekoh.
Sve su nam privatizovali, i jos malo pa necemo imati kapitalizam nego feudalizam. Radit cemo na posjedima (preduzecima) monopolista i bogatih koji ce nam davati mrvice tek toliko da prezivimo. A cesto nisi ni dovoljno dobar da imas tu cast da radis kod kakvoh feudalca nego ce te pustit da crknes ko pasce na ulici, jer nemas nikakve jake ljude iza sebe odnosno veze.
Kao prvo, niko te ne tjera da ides i da gledas 3D filmove, odes u video klub i za 1Km dobijes film. Drugo, jesi li ikada zivjela u Americi da mozed da zakljucis da je Amerika fuj, ili ti ono zene za kafom pricale da je fuj.
Ti bi izgleda najvise volila da te neko uzme za ruku, odvede od posla, pokaze sta treba da radis, odvede nazad sa posla kuci.
Neki dan je na Saxu pisalo da 11% ljudi u BiH nikada nije trazilo posao, da 42% hoce da radi samo u svojoj struci (radi se o mladim ljudima). Ti vjerovatno spadas u tu statistiku.
Btw, u Americi republikanci su dobili mid term izbore upravo na konoto drzavnog zdravstvenog osiguranja, jer ne bi vjerovala ali vecina Amerikanaca smatra kada bi drzava preuzela da vodi zdravstveno onda bi sve bilo u kurcu tek.
Nevjerovatno, ali Amerikanci vjeruju samo privatnom sektoru (ne znam zbog cega) i smatraju da drazve treba da ima sto manje, nesto ko u socijalizmu (odumiranje drzave). Znam da si frustrirana opstim stanjem u drzavi ali previse generalizjujes.
Da ne pisem o bilo kakvoj inicijativi nasih mladih ljudi (inicijativa je samo kada treba na kafu), i dok su u Americi
jedne od najprepoznatljivijih firmi i brandova nastajale iz studentskih soba i garaza kod nas jos kukaju kako treba vratiti Titu i doba kada se nije nista radilo a imalo se para.
Nad nekim stvarima se treba duboko zamisliti i zapitati zasto, a do tada citaj malo vise.
:thumbup:
Još samo da ovo dodam. Sve dok god je san jednog mladog čovjeka da se uvali u državne jasle nakon sticanja diplome, nema ko da se krivi osim mi sami.
ja2

#40 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by ja2 »

Isto sam tako razmisljala i imala raznih ideja kako se zaposliti...al kao sto rekoh kod nas ni da pokrenes biznis ne ide, jednostavno ne ide i dzaba. U prvom postu sam navela svog prijatelja koji je propao za dvije godine, ne da jepropao nego je u dugovima do grla. i hajd se usudi pokrenut ista na vakom vaktu!
slobodni armirach

#41 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by slobodni armirach »

@ja2, vjerovatno me niste razumjeli kad govorim o TV 3D, pa da pojasnim,
to sam naveo samo kao primjer sta mozete dozivjeti kao promjenu, za 10 godina ce biti vjerovatno standard.

A promjene politickih sistema, ne ocekujte, makar u slijedecih 50 godina, dok se ne uspostavi Novi Svjetski Poredak.

Nacionalizacija drzavnih dobara tipa Venezuela, je sporadican slucaj, i dobre stvari koje se trenutno desavaju u Venezueli trajat ce dok ima nafte.
plain vanilla

#42 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

ja2 wrote:Isto sam tako razmisljala i imala raznih ideja kako se zaposliti...al kao sto rekoh kod nas ni da pokrenes biznis ne ide, jednostavno ne ide i dzaba. U prvom postu sam navela svog prijatelja koji je propao za dvije godine, ne da jepropao nego je u dugovima do grla. i hajd se usudi pokrenut ista na vakom vaktu!
vise se isplati, ako vec imas novac, kupiti radno mjesto
ja ne znam je li ima jos drzava gdje se i posao kupuje :?
moji prijatelji su imali kapital, ali jednostavno na ovom vremenu ne znas u sta da ulozis
ne samo da ne propadnes, nego da na kraju ne ostanes jos i duzan
a onaj sto nas poredi s SAD-om, nek dodje ovdje, pa nek vidi samo koja procedura je za papire ..
Mjesanac

#43 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Mjesanac »

U americkom kapitalizmu vrijedi jedno pravilo koje se zove 90:10. Znaci 90 posto ljudi kontrolise 10 posto bogatstva, a 10 posto ljudi kontrolise 90 posto bogatstva. Ne daj Boze nikome americki kapitalizam. Ko fol neka demokratija, sto je samo prividno, jer si citav zivot zatocen na neki nacin. Npr. u Americi postoji nesto zvano Credit Score. Znaci to ti je trocifren broj koji ti kontrolise citav tvoj finansijski zivot. Ne smije ti se desiti ni jedna jedina greskica, otkaz najma, da na vrijeme ne stignes platiti ratu kredita, jer si onda donji. Uzimaju se stambeni krediti na 30 godina, a ko ti garantuje da ces u tih svih 30 godina moci otplacitavati kredit, cija je kamatna stopa odredjena tvojim credit scorom.

Zdravstvo u kriticnom stanju. Fino te strah otici do ER (hitna) jer ce ti za najobicniji pregled naplatiti nevjerovatne sume. Meni licno je za jedan rutinski pregled (alergija me uhvatila, nista posebno nikakvo gusenje ili slicno) dosao racun od 715 dollara, koji je kasnije smanjen na 400 jer sam imao osiguranje (zar ne bi bilo logicno da vec kad imam osiguranje da se ne moram sekirat, a ne da cifru od 400 dolara moram platit). Ali hajde sve bi bilo uredu da nisam proveo 5 sati u hitnoj jednog malog grada, od toga 4,5 sata raznih cekanja i pola sata efektivnog pregleda i jedna terapija za disanje. Opet nije to nista, mom je drugu sada dosao racun od 5000 dollara za hitnu, za jedan nerutinski, ali opet nekomplikovan pregled i to 5000 dollara sa postojecim osiguranjem.

Sto se tice obrazovanja, gledaju na svaki moguci nacin da oderu studenta. Godina na nekom prosjecnom univerzitetu kosta oko 20000 dollara. Za to se mahom uzimaju krediti, koji se otplacuju godinama poslije zavrsenog fakulteta. Ja sam licno placao 4000 dollara po semestru za jednu sobu koja podsjeca na zatvorsku celiju. Znaci ni televizora, mikrovalna starija od mene, tepiha s glave nema, kreveti haman pa vojnicki, ali je svaki univerzitet fino sebe osigurao i uveo pravilo da freshmen studenti (prva godina fakulteta) moraju boraviti prvu godinu u domu. Tek nakon te godine mozes da iznajmis sebi neki stan. Da malo i usporedim zamislite da postoji univerzitet u Konjicu i da postoji dom. E sad da ga morate placati 6000 maraka po semestru :-) Kazem Konjic jer moj grad nije bio veci od Konjica.

Ne dao Bog nikom takav sistem.
detroit-mercy

#44 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

Mjesanac wrote:U americkom kapitalizmu vrijedi jedno pravilo koje se zove 90:10. Znaci 90 posto ljudi kontrolise 10 posto bogatstva, a 10 posto ljudi kontrolise 90 posto bogatstva. Ne daj Boze nikome americki kapitalizam. Ko fol neka demokratija, sto je samo prividno, jer si citav zivot zatocen na neki nacin. Npr. u Americi postoji nesto zvano Credit Score. Znaci to ti je trocifren broj koji ti kontrolise citav tvoj finansijski zivot. Ne smije ti se desiti ni jedna jedina greskica, otkaz najma, da na vrijeme ne stignes platiti ratu kredita, jer si onda donji. Uzimaju se stambeni krediti na 30 godina, a ko ti garantuje da ces u tih svih 30 godina moci otplacitavati kredit, cija je kamatna stopa odredjena tvojim credit scorom.

Zdravstvo u kriticnom stanju. Fino te strah otici do ER (hitna) jer ce ti za najobicniji pregled naplatiti nevjerovatne sume. Meni licno je za jedan rutinski pregled (alergija me uhvatila, nista posebno nikakvo gusenje ili slicno) dosao racun od 715 dollara, koji je kasnije smanjen na 400 jer sam imao osiguranje (zar ne bi bilo logicno da vec kad imam osiguranje da se ne moram sekirat, a ne da cifru od 400 dolara moram platit). Ali hajde sve bi bilo uredu da nisam proveo 5 sati u hitnoj jednog malog grada, od toga 4,5 sata raznih cekanja i pola sata efektivnog pregleda i jedna terapija za disanje. Opet nije to nista, mom je drugu sada dosao racun od 5000 dollara za hitnu, za jedan nerutinski, ali opet nekomplikovan pregled i to 5000 dollara sa postojecim osiguranjem.

Sto se tice obrazovanja, gledaju na svaki moguci nacin da oderu studenta. Godina na nekom prosjecnom univerzitetu kosta oko 20000 dollara. Za to se mahom uzimaju krediti, koji se otplacuju godinama poslije zavrsenog fakulteta. Ja sam licno placao 4000 dollara po semestru za jednu sobu koja podsjeca na zatvorsku celiju. Znaci ni televizora, mikrovalna starija od mene, tepiha s glave nema, kreveti haman pa vojnicki, ali je svaki univerzitet fino sebe osigurao i uveo pravilo da freshmen studenti (prva godina fakulteta) moraju boraviti prvu godinu u domu. Tek nakon te godine mozes da iznajmis sebi neki stan. Da malo i usporedim zamislite da postoji univerzitet u Konjicu i da postoji dom. E sad da ga morate placati 6000 maraka po semestru :-) Kazem Konjic jer moj grad nije bio veci od Konjica.

Ne dao Bog nikom takav sistem.
Jesi li ti jaro jos uvijek u Americi ili si na undisclosed location. Ako ti ne valja sto se ne vratis, na kraju skontaj da su Ameri pravili sistem za sebe a ne kako tebi odgovara.
Btw, svaki dan na TVu pokazuju kako Amerikanci, njih po 50tak na camcima koji primaju po 10 ljudi bjeze ka Kubi, Rusiji, ili masovno hrle u Kanadu. Sta ti sve napisa i osta ziv.
plain vanilla

#45 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

Kad smo kod Kube, jesi gledao dokumentarac M.Moora, kad Amerikanci bukvalno idu u camcima na Kubu, da bi se domogli ljekara?
detroit-mercy

#46 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:Kad smo kod Kube, jesi gledao dokumentarac M.Moora, kad Amerikanci bukvalno idu u camcima na Kubu, da bi se domogli ljekara?
Joj jaranice, nemoj mi samo Michaela Moora on ti je ono antiglobalista tipa Kuste. Jedan ispodprosjecan redatelj koji je skontao da od filma ne bi nikada mogao zivjeti nego napravi filmove koji koketiraju sa odredjenim grupacijama plus dobije naklonost svih onih koji u Americi vide great evil i eto para. Usio je Kustu sto se toga tice. Michael Moor je ako gledas na skalu na krajnje lijevoj strani kao sto imas Rigth Wing talk show hosts (Rush Limbough ili oni sa FOXa) koji su na sasvim drugoj strani skale. Prava istina je negdje izmedju. Nego da ti previse ne pametujem, onaj ko hoce da radi moze u Americi da si obzbjedi fin zivot a sve ostale price o kreditima, karticama, umiranja na pragu bolnica, pusti to
plain vanilla

#47 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

ne kazem ja da se u americi ne moze raditi
ali kad je krenula prica, poceli ste uporedjivati ameriku s nama
sto je stvarno smijesno

a ovo za film, htjedoh reci, nije nigdje med i mlijeko

a kuba, kao mi nekad, ima besplatnu zdravstvenu zastitu, i niko, dok se ne razboli, a nema novaca, ne zna sta to znaci
detroit-mercy

#48 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:Kad smo kod Kube, jesi gledao dokumentarac M.Moora, kad Amerikanci bukvalno idu u camcima na Kubu, da bi se domogli ljekara?
Btw, da li znas koliko Nijemaca i ostalih iz Zapadne Evrope ide u Poljsku ili Cesku pa cak i Hrvatsku da tamo prave zube.
Pa vidi samo sta nasih Amera pravi zube po BiH.
Sta ti to govori, da je u Poljskoj bolje zdravstvo nego u Svabiji. Jest ali u klincu.
plain vanilla

#49 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

detroit-mercy wrote:
Btw, da li znas koliko Nijemaca i ostalih iz Zapadne Evrope ide u Poljsku ili Cesku pa cak i Hrvatsku da tamo prave zube.
Pa vidi samo sta nasih Amera pravi zube po BiH.
Sta ti to govori, da je u Poljskoj bolje zdravstvo nego u Svabiji. Jest ali u klincu.
ne, nego da je jeftinije, ali nije u tome poenta
detroit-mercy

#50 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

Poenta je u tome da vecina kada argumentjue uzima samo extremne primjere koji u principu su ili outliers ili zahvataju suvise mali procenat populacije da bi predstavljali pravu sliku populacije. Tako i u Americi, ili pokaze extremno bogate ili extremno siromasne i onda argumentuju. E sada sto ti ne cine niti jedan procenat populacije je prica za sebe. Treba gledati na grupaciju koja zahvata 50-60% populacije da bi na osnovu te grupacije mogli izvesti neke zakljucke.
Tema je bila komunizam i kapitalizam, mada temu je otvorila osoba pogodjena svojom licnom situacijom i nemogucnoscu da bilo sta ucini pa se onda pita sta je bolje kapitalizam ili komunizam.
Sta je bolje, zavisi od licnih preferenci. Imam prijatelja koji je bio u Svabiji i koji je iz Svabije otisao u Ameriku. Pitam ga gdje je bolje, on mi kaze u Americi, u Svabiji i ja i zena radili u McDonaldsu, jedva kraj sa krajem sastavljali. U Americi taj isti tip ima svoju firmu, zena mu je zavrsila fax i radi u struci. Za njega poredjenja nema.
Isto tako imam prijatelja, koji kaze bolje mu bilo u Njemackoj, drugi razlozi.
Bosna je posebna prica iz vise razloga, medjutim puno toga je i do ljudi. Drzave i ekonomska stanja nisu bogom dana nego zasluga ljudi. Nadati se je da ce i u BiH ljudi jednom skontati da su oni ti koji mogu donijeti ili napraviti promjene. Na kraju svake dvije godine ljudi se izjasnjavaju o ucinku vlasti i onih koje su birali. Problem je u tome sto ljudi jos toga nisu svjesni, pa misle da se izbori odrzavaju samo proforme radi. Ali odosmo previse daleko od teme.
Post Reply