Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
djudjologija

#26 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by djudjologija »

wewa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Engleski parlam, tako da njega neću ni uzimati u obzir.
A ako bih birao 3 za spiku, onda kineski, arapski i francuski.
e sad me zanimaju tvoji razlozi :D
zivi u rajlovcu :lol:
wewa

#27 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by wewa »

fora :lol:

nego, ja bih voljela nauciti arapski jer mi je to jezik vjere, francuski jer je melodican, kineski jer je jezik buducnosti. a eto, izbor nam se poklapa...
pustopoljina

#28 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by pustopoljina »

kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.
wewa

#29 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by wewa »

pustopoljina wrote:kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.
ja bih voljela pokusati... a sto se horora tice, zamisljam da su tako i latini mogli pomisliti o engleskom :D
pustopoljina

#30 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by pustopoljina »

hehe, jest.
moja 3 bi bili engleski, arapski i talijanski.
engleski moze bolje, ali nije mi ni los. (jednostavno mi je lijep)
arapski- posla na pravo zahtjevan kurs, a nisam imala vremena i odustala.(kad skontam koliko govorno podrucje pokriva...) znam slova procitati i reci kako se zovem i odakle sam...
talijanski- kupila knjigu i jos je nisam otvorila. (kontam, ako naucis talijanski- ni spanski, francuski i portugalski nisu daleko...)
Last edited by pustopoljina on 19/11/2010 22:23, edited 1 time in total.
djudjologija

#31 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by djudjologija »

pustopoljina wrote:kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.
:thumbup: citas mi misli dede mi :-D
Irm@

#33 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Irm@ »

ja sam potpuni jezikofil :D ako to uopce postoji (to bi vjerovatno bio poliglot) ma kako god..
jezici su mi strast.. htjela sam studirati jezike ali sam shvatila da od toga hljeba bas nema a da profesorica ne zelim biti pa sam izabrala nesto drugo a u slobodno vrijeme ucim jezike...
engleski -usavrsila davno (smatram ga maternjim jezikom) :)
francuski - iako sam zavrsila kurseve bolje govorim i citam nego sto pisem :D
italijanski - trenutno sam u fazi zavrsavanja (na 5 stepenu)
eh sljedeci na redu su spanski(jer ga znam govoriti sa sapunica :D i na osnovu italijanskog ali nemam diplome), turski (Seherezada) :lol: :lol: , i pravni aspekti (izrazi) navedenih jezika..
njemacki sam pokusala uciti (odradila cijeeeli 1 stepen) :D i to je bilo to zgadio mi se za cijeli zivot...
ja se stvarno vodim starom latinskom "Quot linguas calles, tot homines vales" :)
atko

#34 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by atko »

djudjologija wrote:
:thumbup: citas mi misli dede mi :-D
Joj moja nena rahmetli je prenosila neka kazivanja od njenog oca a ovaj od svog oca koji su bili hodze ..."zuta rasa ce unistiti svijet" :roll: :D

Znaci buducnost bi mogla biti horor... :D

kad bih odlucivo dusom
Arapski
Grcki
latinski

Da procitam mnoge naucne radove civilizacija koji su izmislile sve, u originalu ;)

Ako razmisljam mozgom sto je mnogo relanija varijanta :D
Njemacki - to je nacija i po ;) da skratimo ... al tu sam nula u stvari -0 :D ...
Ruski - nacija strasnih pisaca i naucnika ... volio bih to citati u originalu ... a malo mi fali ... ucio nekad u skoli ruski
Francuski ... i ako ih ne volim puno ... al nacija vrijedna postovanja... umjetnost i nauka ...
zlajapravaraja

#35 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by zlajapravaraja »

Meni je grah tako pao pa sam proveo po 10 godina u 2 drzave u kojima su Njemacki i Engleski sluzbeni jezici. Tako da su ta dva tecna kao voda.

Jezici buducnosti za one koji ih uce iskljucivo zbog biznisa, pogotovo globalnog, su svakako Engleski, Kineski, pa i Arapski. Posto je se Njemacka u svakom pogledu opet razmahala u i po Evropi, nije ni Njemacki na odmet.

Takodjer sam ucio Spanski 3 godine u skoli i mislim da taj jezik nama Balkancima bas nekako prirodno lezi sto se izgovora tice. Misljenja sam da bi svaki prosjecno nadaren Bosanac bio u stanju nauciti ovaj jezik 5x bolje nego recimo jedan prosjecno nadaren Englez, Svabo, Francuz ili Skandinavac sa istim uslovima za ucenje.

Takodjer sam misljenja da je duzi boravak u jednoj zemlji jedini nacin da se jezik te zemlje ili odgovarajuceg govornog podrucja usavrsi.

No, ja licno mastam o lijepom vremenu 11 mjeseci u godini, kuci na plazi, obavljanjem posla putem interneta iz te iste kucice, a to je moguce samo na odredjenim lokacijama ovog kontinenta. Onome ko sanja slicne snove toplo preporucujem Spanski, Portugalski, Turski, Italijanski, Grcki, pa i Arapski (Maroko, mmm) :)
cyprus

#36 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by cyprus »

Grčki
Turski
Mandarinski

:)
elizabeth a

#37 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by elizabeth a »

Engleski- dosta dobro :D
Francuski - učim ga već četiri godine, ali moglo bi i bolje :D
Njemački - pohađam kurs, pa vidjet ćemo hoće li biti nafake :mrgreen:
Španski - k'o što neko reče, saFunjuare su odradile svoje, znam ga skoro bolje nego francuski :oops: :D
Portugalski - ne bih ostala gladna, ali bih bila ismijana :skoljka:

Voljela bih naučiti:
1.Esperanto - čula sam da je gramatika dosta složena, ali priča oko tog jezika mi je jako zanimljiva pa ako nekad budem u prilici :D
2.Ruski - kao što već neko napisa, zemlja izvanrednih ljudi( iako za čitanje nekog ozbiljnijeg štiva treba jaaako dobro znanje, ostaje nam nada) :roll: :D
3.Usavršiti znanje ovih jezika koje sada jedva nabadam :run:
Last edited by elizabeth a on 11/07/2011 19:00, edited 1 time in total.
escobar__

#38 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by escobar__ »

Arapski, španski i turski.
antropolog

#39 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by antropolog »

zlajapravaraja wrote:

Takodjer sam ucio Spanski 3 godine u skoli i mislim da taj jezik nama Balkancima bas nekako prirodno lezi sto se izgovora tice. Misljenja sam da bi svaki prosjecno nadaren Bosanac bio u stanju nauciti ovaj jezik 5x bolje nego recimo jedan prosjecno nadaren Englez, Svabo, Francuz ili Skandinavac sa istim uslovima za ucenje.
šta napisa i osta živ :run: :run:

:lol: :lol: kakve veze imaju Balkanci i španjolski jezik, jedni možda da su gledali više sapunice od Engleza, Francuza i Švaba
Desert Wind

#40 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Desert Wind »

pricam pisem govorim

turski arapski njemacki engleski

volio bih naucit skandinavske jezike..... tamo jos uvijek hljeba za postenog insana ima.
2407

#41 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by 2407 »

Engleski mi je skoro kao maternji.
Talijanski sam pricao perfektno(odlicna gramatika i veliki fond rijeci) ali sam ga zapostavio i trebalo bi mi mozda mjesec-dva da ga opet propricam. Citam ga OK ali nisam nikada rijeci na talijanskom napisao. BTW. naucio sam ga na "ulici".
Njemacki sam dosta zapostavio mada mi poznavanje istog nikada nije prelazio 3 na skali od 1-5.

Trenutno nemam zelja da ucim bilo koji novi jezik jer ima puno drugih stvari koje bi zelio nauciti i spoznati...
Shoshana

#42 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Shoshana »

Vise-manje svakodnevno koristim cetiri jezika. nabadam 5-tu i tamo... Voljela bih nauciti kineski i arapski, u prvom redu, onda spanski i hebru, a onda njemacki, i sve ostale :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#43 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Toto »

spanski
arapski i
mandarinski
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#44 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by ladyblue18 »

Ah, tema za mene. :D Ljubav prema jezicima sam nasljedila vjerovatno od rahmetli dede i jako sam mu zahvalna na tome, jos kada bih samo znala sve one jezike koje je i on...eh. :roll: :-)

Engleski-moja prva i najveca ljubav sto se tice jezika :) neispunjeni san da ga studiram jer nema para od toga, jel. :roll:
Njemacki-ucila 4 godine, prve 2 godine sam ga jedva nabadala zbog prof. koja nije znala prilagoditi predavanja nama pocetnicima jer je predavala i onim koji su "napredni", druge dvije godine uzivala u svakoj rijeci i tekstu, znala koliko-toliko dobro, ali nikada ih nisam razumjela sta pricaju kada sam gledala kanale njihove :roll:
Nakon toga nikada vise nisam dosla u kontakt sa njemackim tako da je to danas jako slabo.
Inace, odvratnijeg jezika nema to bas tvrdim iz iskustva :D , cak mi je i bilo koji azijski ljepsi. :-) A tek gramatika...ono je mucenje :-)
Spanski-zahvaljujuci sapunicama znam ga ko maternji haman. :-) I gramatiku sam savladala.
Isla nesto malo na kurseve, ali zapustila zbog vaznijih stvari.
Portugalski-znam recimo poprilicno ok, isto kroz sapunice naucila :-) :D Meni jako melodican i interesantan jezik. :-D
Francuski- bila jedno vrijeme zagrijana i pocela uciti preko jedne super stranice, ali obaveze druge... :-) sad se opet kanim da pocnem.
Talijanski - znam osnove, sporazumjeti se, pozdrave, brojeve, clanove porodice,i tako to...imam namjeru ozbiljno ga uciti, meni jedan od najljepsih jezika uz francuski.

I jah, jel se pika latinski :? :mrgreen:

Sada je poplava turskih sapunica po televizijama, i da imam vremena da gledam mozda bih sta i skontala, ali prateci Seherzadu skontala sam da je jezik jako "tvrd" i potezak, tako da mi je dosta ovo sto sam naucila do sada osnovno. :-)

Bilo sta sto je iz Azije ne bih imala zelju uciti :-) ni kineski, japanski, arapski :-) iako vidim da vas je dosta izrazilo zelju za tim jezicima mene nimalo ne privlace, ja sam vise "evropski" tip. :D
A ni Afrika me ne zanima isto. :D
uvjekpospan

#45 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by uvjekpospan »

arapski
vulkanski \\//
i klingonski :D &/%#Q%&3
ilo

#46 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by ilo »

...............................
Last edited by ilo on 17/08/2014 13:45, edited 2 times in total.
Sunrise00

#47 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Sunrise00 »

engleski znam :D jos malo pa cu mozda i naglaska malo pokupiti :lol:
njemacki ucim vec 6 godina, blage veze nemam :D u po noci znam tonu nakve gramatike, a kad trebam pricati samo blokiram :D
talijanski sam zavrsila jedan mali pocetnicki kurs :D to planiram jos uciti kad se vratim :D
i takodjer spanski ili francuski :D
i mozda ruski :D

sto se tice kineskog, ja ga vala ne bih mogla uciti :D slusam ga i previse, i imaju neku cudnu naviku da zadnji slog u recenici oduze, pa zvuce kenjkavo nekad :D doduse, mislim da to nije slucaj sa mandarinskim :D helem, naucila sam reci 'zdravo', 'volim te' i 'jebi se' :D od mene dosta :lol:
zlajapravaraja

#48 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by zlajapravaraja »

antropolog wrote:
zlajapravaraja wrote:

šta napisa i osta živ :run: :run:

:lol: :lol: kakve veze imaju Balkanci i španjolski jezik, jedni možda da su gledali više sapunice od Engleza, Francuza i Švaba
Nemoj se provaljivat' kad veze nemas o cemu pricas.
zlajapravaraja

#49 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by zlajapravaraja »

Sunrise00 wrote:engleski znam :D jos malo pa cu mozda i naglaska malo pokupiti :lol:
njemacki ucim vec 6 godina, blage veze nemam :D u po noci znam tonu nakve gramatike, a kad trebam pricati samo blokiram :D
talijanski sam zavrsila jedan mali pocetnicki kurs :D to planiram jos uciti kad se vratim :D

sto se tice kineskog, ja ga vala ne bih mogla uciti :D slusam ga i previse, i imaju neku cudnu naviku da zadnji slog u recenici oduze, pa zvuce kenjkavo nekad :D doduse, mislim da to nije slucaj sa mandarinskim :D helem, naucila sam reci 'zdravo', 'volim te' i 'jebi se' :D od mene dosta :lol:
A gdje si to sada? :)
Sunrise00

#50 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Sunrise00 »

zlajapravaraja wrote:
Sunrise00 wrote:engleski znam :D jos malo pa cu mozda i naglaska malo pokupiti :lol:

A gdje si to sada? :)
UK :D
Post Reply