zivi u rajlovcuwewa wrote:e sad me zanimaju tvoji razlozichuchumbamayumbe wrote:Engleski parlam, tako da njega neću ni uzimati u obzir.
A ako bih birao 3 za spiku, onda kineski, arapski i francuski.
Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
-
djudjologija
#26 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
- wewa
#27 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
fora
nego, ja bih voljela nauciti arapski jer mi je to jezik vjere, francuski jer je melodican, kineski jer je jezik buducnosti. a eto, izbor nam se poklapa...
nego, ja bih voljela nauciti arapski jer mi je to jezik vjere, francuski jer je melodican, kineski jer je jezik buducnosti. a eto, izbor nam se poklapa...
- pustopoljina
#28 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.
- wewa
#29 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
ja bih voljela pokusati... a sto se horora tice, zamisljam da su tako i latini mogli pomisliti o engleskompustopoljina wrote:kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.
- pustopoljina
#30 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
hehe, jest.
moja 3 bi bili engleski, arapski i talijanski.
engleski moze bolje, ali nije mi ni los. (jednostavno mi je lijep)
arapski- posla na pravo zahtjevan kurs, a nisam imala vremena i odustala.(kad skontam koliko govorno podrucje pokriva...) znam slova procitati i reci kako se zovem i odakle sam...
talijanski- kupila knjigu i jos je nisam otvorila. (kontam, ako naucis talijanski- ni spanski, francuski i portugalski nisu daleko...)
moja 3 bi bili engleski, arapski i talijanski.
engleski moze bolje, ali nije mi ni los. (jednostavno mi je lijep)
arapski- posla na pravo zahtjevan kurs, a nisam imala vremena i odustala.(kad skontam koliko govorno podrucje pokriva...) znam slova procitati i reci kako se zovem i odakle sam...
talijanski- kupila knjigu i jos je nisam otvorila. (kontam, ako naucis talijanski- ni spanski, francuski i portugalski nisu daleko...)
Last edited by pustopoljina on 19/11/2010 22:23, edited 1 time in total.
-
djudjologija
#31 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
pustopoljina wrote:kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.
- pustopoljina
- Irm@
#33 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
ja sam potpuni jezikofil
ako to uopce postoji (to bi vjerovatno bio poliglot) ma kako god..
jezici su mi strast.. htjela sam studirati jezike ali sam shvatila da od toga hljeba bas nema a da profesorica ne zelim biti pa sam izabrala nesto drugo a u slobodno vrijeme ucim jezike...
engleski -usavrsila davno (smatram ga maternjim jezikom)
francuski - iako sam zavrsila kurseve bolje govorim i citam nego sto pisem
italijanski - trenutno sam u fazi zavrsavanja (na 5 stepenu)
eh sljedeci na redu su spanski(jer ga znam govoriti sa sapunica
i na osnovu italijanskog ali nemam diplome), turski (Seherezada)
, i pravni aspekti (izrazi) navedenih jezika..
njemacki sam pokusala uciti (odradila cijeeeli 1 stepen)
i to je bilo to zgadio mi se za cijeli zivot...
ja se stvarno vodim starom latinskom "Quot linguas calles, tot homines vales"
jezici su mi strast.. htjela sam studirati jezike ali sam shvatila da od toga hljeba bas nema a da profesorica ne zelim biti pa sam izabrala nesto drugo a u slobodno vrijeme ucim jezike...
engleski -usavrsila davno (smatram ga maternjim jezikom)
francuski - iako sam zavrsila kurseve bolje govorim i citam nego sto pisem
italijanski - trenutno sam u fazi zavrsavanja (na 5 stepenu)
eh sljedeci na redu su spanski(jer ga znam govoriti sa sapunica
njemacki sam pokusala uciti (odradila cijeeeli 1 stepen)
ja se stvarno vodim starom latinskom "Quot linguas calles, tot homines vales"
- atko
#34 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Joj moja nena rahmetli je prenosila neka kazivanja od njenog oca a ovaj od svog oca koji su bili hodze ..."zuta rasa ce unistiti svijet"djudjologija wrote:pustopoljina wrote:kad kazu da je kineski jezik buducnosti ( a mnogi to cesto kazu), kontam da je buducnost neki horor. mislim da nikad ne bih mogla nauciti kineski.citas mi misli dede mi
Znaci buducnost bi mogla biti horor...
kad bih odlucivo dusom
Arapski
Grcki
latinski
Da procitam mnoge naucne radove civilizacija koji su izmislile sve, u originalu
Ako razmisljam mozgom sto je mnogo relanija varijanta
Njemacki - to je nacija i po
Ruski - nacija strasnih pisaca i naucnika ... volio bih to citati u originalu ... a malo mi fali ... ucio nekad u skoli ruski
Francuski ... i ako ih ne volim puno ... al nacija vrijedna postovanja... umjetnost i nauka ...
-
zlajapravaraja
#35 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Meni je grah tako pao pa sam proveo po 10 godina u 2 drzave u kojima su Njemacki i Engleski sluzbeni jezici. Tako da su ta dva tecna kao voda.
Jezici buducnosti za one koji ih uce iskljucivo zbog biznisa, pogotovo globalnog, su svakako Engleski, Kineski, pa i Arapski. Posto je se Njemacka u svakom pogledu opet razmahala u i po Evropi, nije ni Njemacki na odmet.
Takodjer sam ucio Spanski 3 godine u skoli i mislim da taj jezik nama Balkancima bas nekako prirodno lezi sto se izgovora tice. Misljenja sam da bi svaki prosjecno nadaren Bosanac bio u stanju nauciti ovaj jezik 5x bolje nego recimo jedan prosjecno nadaren Englez, Svabo, Francuz ili Skandinavac sa istim uslovima za ucenje.
Takodjer sam misljenja da je duzi boravak u jednoj zemlji jedini nacin da se jezik te zemlje ili odgovarajuceg govornog podrucja usavrsi.
No, ja licno mastam o lijepom vremenu 11 mjeseci u godini, kuci na plazi, obavljanjem posla putem interneta iz te iste kucice, a to je moguce samo na odredjenim lokacijama ovog kontinenta. Onome ko sanja slicne snove toplo preporucujem Spanski, Portugalski, Turski, Italijanski, Grcki, pa i Arapski (Maroko, mmm)
Jezici buducnosti za one koji ih uce iskljucivo zbog biznisa, pogotovo globalnog, su svakako Engleski, Kineski, pa i Arapski. Posto je se Njemacka u svakom pogledu opet razmahala u i po Evropi, nije ni Njemacki na odmet.
Takodjer sam ucio Spanski 3 godine u skoli i mislim da taj jezik nama Balkancima bas nekako prirodno lezi sto se izgovora tice. Misljenja sam da bi svaki prosjecno nadaren Bosanac bio u stanju nauciti ovaj jezik 5x bolje nego recimo jedan prosjecno nadaren Englez, Svabo, Francuz ili Skandinavac sa istim uslovima za ucenje.
Takodjer sam misljenja da je duzi boravak u jednoj zemlji jedini nacin da se jezik te zemlje ili odgovarajuceg govornog podrucja usavrsi.
No, ja licno mastam o lijepom vremenu 11 mjeseci u godini, kuci na plazi, obavljanjem posla putem interneta iz te iste kucice, a to je moguce samo na odredjenim lokacijama ovog kontinenta. Onome ko sanja slicne snove toplo preporucujem Spanski, Portugalski, Turski, Italijanski, Grcki, pa i Arapski (Maroko, mmm)
- cyprus
#36 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Grčki
Turski
Mandarinski

Turski
Mandarinski
- elizabeth a
#37 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Engleski- dosta dobro
Francuski - učim ga već četiri godine, ali moglo bi i bolje
Njemački - pohađam kurs, pa vidjet ćemo hoće li biti nafake
Španski - k'o što neko reče, saFunjuare su odradile svoje, znam ga skoro bolje nego francuski
Portugalski - ne bih ostala gladna, ali bih bila ismijana
Voljela bih naučiti:
1.Esperanto - čula sam da je gramatika dosta složena, ali priča oko tog jezika mi je jako zanimljiva pa ako nekad budem u prilici
2.Ruski - kao što već neko napisa, zemlja izvanrednih ljudi( iako za čitanje nekog ozbiljnijeg štiva treba jaaako dobro znanje, ostaje nam nada)
3.Usavršiti znanje ovih jezika koje sada jedva nabadam
Francuski - učim ga već četiri godine, ali moglo bi i bolje
Njemački - pohađam kurs, pa vidjet ćemo hoće li biti nafake
Španski - k'o što neko reče, saFunjuare su odradile svoje, znam ga skoro bolje nego francuski
Portugalski - ne bih ostala gladna, ali bih bila ismijana
Voljela bih naučiti:
1.Esperanto - čula sam da je gramatika dosta složena, ali priča oko tog jezika mi je jako zanimljiva pa ako nekad budem u prilici
2.Ruski - kao što već neko napisa, zemlja izvanrednih ljudi( iako za čitanje nekog ozbiljnijeg štiva treba jaaako dobro znanje, ostaje nam nada)
3.Usavršiti znanje ovih jezika koje sada jedva nabadam
Last edited by elizabeth a on 11/07/2011 19:00, edited 1 time in total.
- escobar__
#38 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Arapski, španski i turski.
- antropolog
#39 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
šta napisa i osta živzlajapravaraja wrote:
-
Desert Wind
#40 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
pricam pisem govorim
turski arapski njemacki engleski
volio bih naucit skandinavske jezike..... tamo jos uvijek hljeba za postenog insana ima.
turski arapski njemacki engleski
volio bih naucit skandinavske jezike..... tamo jos uvijek hljeba za postenog insana ima.
- 2407
#41 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Engleski mi je skoro kao maternji.
Talijanski sam pricao perfektno(odlicna gramatika i veliki fond rijeci) ali sam ga zapostavio i trebalo bi mi mozda mjesec-dva da ga opet propricam. Citam ga OK ali nisam nikada rijeci na talijanskom napisao. BTW. naucio sam ga na "ulici".
Njemacki sam dosta zapostavio mada mi poznavanje istog nikada nije prelazio 3 na skali od 1-5.
Trenutno nemam zelja da ucim bilo koji novi jezik jer ima puno drugih stvari koje bi zelio nauciti i spoznati...
Talijanski sam pricao perfektno(odlicna gramatika i veliki fond rijeci) ali sam ga zapostavio i trebalo bi mi mozda mjesec-dva da ga opet propricam. Citam ga OK ali nisam nikada rijeci na talijanskom napisao. BTW. naucio sam ga na "ulici".
Njemacki sam dosta zapostavio mada mi poznavanje istog nikada nije prelazio 3 na skali od 1-5.
Trenutno nemam zelja da ucim bilo koji novi jezik jer ima puno drugih stvari koje bi zelio nauciti i spoznati...
-
Shoshana
#42 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Vise-manje svakodnevno koristim cetiri jezika. nabadam 5-tu i tamo... Voljela bih nauciti kineski i arapski, u prvom redu, onda spanski i hebru, a onda njemacki, i sve ostale 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#43 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
spanski
arapski i
mandarinski
arapski i
mandarinski
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#44 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Ah, tema za mene.
Ljubav prema jezicima sam nasljedila vjerovatno od rahmetli dede i jako sam mu zahvalna na tome, jos kada bih samo znala sve one jezike koje je i on...eh.
Engleski-moja prva i najveca ljubav sto se tice jezika
neispunjeni san da ga studiram jer nema para od toga, jel.
Njemacki-ucila 4 godine, prve 2 godine sam ga jedva nabadala zbog prof. koja nije znala prilagoditi predavanja nama pocetnicima jer je predavala i onim koji su "napredni", druge dvije godine uzivala u svakoj rijeci i tekstu, znala koliko-toliko dobro, ali nikada ih nisam razumjela sta pricaju kada sam gledala kanale njihove
Nakon toga nikada vise nisam dosla u kontakt sa njemackim tako da je to danas jako slabo.
Inace, odvratnijeg jezika nema to bas tvrdim iz iskustva
, cak mi je i bilo koji azijski ljepsi.
A tek gramatika...ono je mucenje
Spanski-zahvaljujuci sapunicama znam ga ko maternji haman.
I gramatiku sam savladala.
Isla nesto malo na kurseve, ali zapustila zbog vaznijih stvari.
Portugalski-znam recimo poprilicno ok, isto kroz sapunice naucila
Meni jako melodican i interesantan jezik.
Francuski- bila jedno vrijeme zagrijana i pocela uciti preko jedne super stranice, ali obaveze druge...
sad se opet kanim da pocnem.
Talijanski - znam osnove, sporazumjeti se, pozdrave, brojeve, clanove porodice,i tako to...imam namjeru ozbiljno ga uciti, meni jedan od najljepsih jezika uz francuski.
I jah, jel se pika latinski
Sada je poplava turskih sapunica po televizijama, i da imam vremena da gledam mozda bih sta i skontala, ali prateci Seherzadu skontala sam da je jezik jako "tvrd" i potezak, tako da mi je dosta ovo sto sam naucila do sada osnovno.
Bilo sta sto je iz Azije ne bih imala zelju uciti
ni kineski, japanski, arapski
iako vidim da vas je dosta izrazilo zelju za tim jezicima mene nimalo ne privlace, ja sam vise "evropski" tip.
A ni Afrika me ne zanima isto.
Engleski-moja prva i najveca ljubav sto se tice jezika
Njemacki-ucila 4 godine, prve 2 godine sam ga jedva nabadala zbog prof. koja nije znala prilagoditi predavanja nama pocetnicima jer je predavala i onim koji su "napredni", druge dvije godine uzivala u svakoj rijeci i tekstu, znala koliko-toliko dobro, ali nikada ih nisam razumjela sta pricaju kada sam gledala kanale njihove
Nakon toga nikada vise nisam dosla u kontakt sa njemackim tako da je to danas jako slabo.
Inace, odvratnijeg jezika nema to bas tvrdim iz iskustva
Spanski-zahvaljujuci sapunicama znam ga ko maternji haman.
Isla nesto malo na kurseve, ali zapustila zbog vaznijih stvari.
Portugalski-znam recimo poprilicno ok, isto kroz sapunice naucila
Francuski- bila jedno vrijeme zagrijana i pocela uciti preko jedne super stranice, ali obaveze druge...
Talijanski - znam osnove, sporazumjeti se, pozdrave, brojeve, clanove porodice,i tako to...imam namjeru ozbiljno ga uciti, meni jedan od najljepsih jezika uz francuski.
I jah, jel se pika latinski
Sada je poplava turskih sapunica po televizijama, i da imam vremena da gledam mozda bih sta i skontala, ali prateci Seherzadu skontala sam da je jezik jako "tvrd" i potezak, tako da mi je dosta ovo sto sam naucila do sada osnovno.
Bilo sta sto je iz Azije ne bih imala zelju uciti
A ni Afrika me ne zanima isto.
-
uvjekpospan
#45 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
arapski
vulkanski \\//
i klingonski
&/%#Q%&3
vulkanski \\//
i klingonski
- ilo
#46 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
...............................
Last edited by ilo on 17/08/2014 13:45, edited 2 times in total.
- Sunrise00
#47 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
engleski znam
jos malo pa cu mozda i naglaska malo pokupiti 
njemacki ucim vec 6 godina, blage veze nemam
u po noci znam tonu nakve gramatike, a kad trebam pricati samo blokiram 
talijanski sam zavrsila jedan mali pocetnicki kurs
to planiram jos uciti kad se vratim 
i takodjer spanski ili francuski
i mozda ruski
sto se tice kineskog, ja ga vala ne bih mogla uciti
slusam ga i previse, i imaju neku cudnu naviku da zadnji slog u recenici oduze, pa zvuce kenjkavo nekad
doduse, mislim da to nije slucaj sa mandarinskim
helem, naucila sam reci 'zdravo', 'volim te' i 'jebi se'
od mene dosta 
njemacki ucim vec 6 godina, blage veze nemam
talijanski sam zavrsila jedan mali pocetnicki kurs
i mozda ruski
sto se tice kineskog, ja ga vala ne bih mogla uciti
-
zlajapravaraja
#48 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
Nemoj se provaljivat' kad veze nemas o cemu pricas.antropolog wrote:šta napisa i osta živzlajapravaraja wrote:
Takodjer sam ucio Spanski 3 godine u skoli i mislim da taj jezik nama Balkancima bas nekako prirodno lezi sto se izgovora tice. Misljenja sam da bi svaki prosjecno nadaren Bosanac bio u stanju nauciti ovaj jezik 5x bolje nego recimo jedan prosjecno nadaren Englez, Svabo, Francuz ili Skandinavac sa istim uslovima za ucenje.![]()
![]()
![]()
kakve veze imaju Balkanci i španjolski jezik, jedni možda da su gledali više sapunice od Engleza, Francuza i Švaba
-
zlajapravaraja
#49 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
A gdje si to sada?Sunrise00 wrote:engleski znamjos malo pa cu mozda i naglaska malo pokupiti
njemacki ucim vec 6 godina, blage veze nemamu po noci znam tonu nakve gramatike, a kad trebam pricati samo blokiram
talijanski sam zavrsila jedan mali pocetnicki kursto planiram jos uciti kad se vratim
i mozda ruski
sto se tice kineskog, ja ga vala ne bih mogla ucitislusam ga i previse, i imaju neku cudnu naviku da zadnji slog u recenici oduze, pa zvuce kenjkavo nekad
od mene dosta
- Sunrise00
#50 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?
UKzlajapravaraja wrote:A gdje si to sada?Sunrise00 wrote:engleski znamjos malo pa cu mozda i naglaska malo pokupiti
njemacki ucim vec 6 godina, blage veze nemamu po noci znam tonu nakve gramatike, a kad trebam pricati samo blokiram
talijanski sam zavrsila jedan mali pocetnicki kursto planiram jos uciti kad se vratim
i mozda ruski
sto se tice kineskog, ja ga vala ne bih mogla ucitislusam ga i previse, i imaju neku cudnu naviku da zadnji slog u recenici oduze, pa zvuce kenjkavo nekad
od mene dosta