Kovceg umjesto tabuta
- bijela
#26 Re: Kovceg umjesto tabuta
heheheh, otkad te nije biiilooooo 
- probuseni $
#27 Re: Kovceg umjesto tabuta
bijela wrote:heheheh, otkad te nije biiilooooo
ne kaze se biiiiloooo...vec bjelo ....
Zoom i moderatori mi zapisali teritoriju....
- debelimedo
#28 Re: Kovceg umjesto tabuta
od mene nek naprave hranu za macke 
- therrarrius
#29 Re: Kovceg umjesto tabuta
Napisi u oporuci pa mozda i bude tako.debelimedo wrote:od mene nek naprave hranu za macke
- karanana
#30 Re: Kovceg umjesto tabuta
tabut nema gorni poklopac jelde, nego je samo zeleni plasht?
-
theTruePath
#31 Re: Kovceg umjesto tabuta
kovceg:karanana wrote:tabut nema gorni poklopac jelde, nego je samo zeleni plasht?

tabut:

-
theTruePath
#32 Re: Kovceg umjesto tabuta
evo ova se bolje vidi:

- karanana
#33 Re: Kovceg umjesto tabuta
otvoreno odozgor, nema poklopca nego samo zelena plahta.
- BHF_Manijak
#34 Re: Kovceg umjesto tabuta
Ima carsaf prije ovog zelenog plasta, zaheftan...karanana wrote:otvoreno odozgor, nema poklopca nego samo zelena plahta.
- probuseni $
#35 Re: Kovceg umjesto tabuta
Arapi kazu ako se mrtvac ne zakopa po islamu, grob se suzava , zidovi se priblize i zdrobe mrtvaca. Zar to ne znate ?
-
Mrs.Zurbrigen
#36 Re: Kovceg umjesto tabuta
debelimedo wrote:od mene nek naprave hranu za macke
debela medjedina za vaseg slatkog malisana... whiskas.
ja mislim da od mene, kad umrem, ionako nece ostati puno, posto ce mi prvo iscupat sve sto mogu upotrijebiti za nekog drugoga... a sta onda sa ostacima urade, fakat mi je svejedno. ako bude ta hrana za macke postala popularna, mozda i ja odem u konzervu...
a sto se tice straha od "zivog" zakopavanja. ja mislim, da bi mi tabut onda bio drazi. ipak, platno je malo manje komplikovano od drveta...
al ja mislim u stvari to nije tema...
- BHF_Manijak
#37 Re: Kovceg umjesto tabuta
Ja fakat konto ti inteligentiji momak, kad ono ti bas "nepametan" jarane...probuseni $ wrote:Arapi kazu ako se mrtvac ne zakopa po islamu, grob se suzava , zidovi se priblize i zdrobe mrtvaca. Zar to ne znate ?
-
theTruePath
#38 Re: Kovceg umjesto tabuta
pa nema on dzaba nick probuseni 
-
jarancuga
#39 Re: Kovceg umjesto tabuta
pa dje si probuseni...mango stara....sta bi, dje nesta ovih dana...pa ko zavadi...
nije valjda da si nedje u samoci meditiro...hajd ba i to je za insana...nebil ti jos koja "pametna" tema onako ko iz rukava izletila...
nije valjda da si nedje u samoci meditiro...hajd ba i to je za insana...nebil ti jos koja "pametna" tema onako ko iz rukava izletila...
-
sarayewo
#40 Re: Kovceg umjesto tabuta
Bez ikakve namjere da podbadam, zivo me interesuje odakle vodi ta obaveza da se pravi vjernik Musliman pokopa na tabutu? Jel' ima negdje Kur'anu to napisano?
Moj djed rahmetli je bio vjernik, pa je pokopan u kovcegu na vlastiti zahtjev... kad je vidio da mu se blizi smrt, rekao mom starom da hoce da bude ukopan o kovcegu. Kovceg obicni drveni, nista napucano, al je kovceg.
Moj djed rahmetli je bio vjernik, pa je pokopan u kovcegu na vlastiti zahtjev... kad je vidio da mu se blizi smrt, rekao mom starom da hoce da bude ukopan o kovcegu. Kovceg obicni drveni, nista napucano, al je kovceg.
-
theTruePath
#41 Re: Kovceg umjesto tabuta
kakav je on bio vjernik? otkud mu to,htio biti "moderan"(sve nemuslimansko je prije rata smatrano naprednim) ili?
u hadisima ima oko tabuta,ali mrsko mi traziti,uglavnom sunnet poslanika a.s je tabut.Trazi pod: Islamski propisi prilikom dzenaze
u hadisima ima oko tabuta,ali mrsko mi traziti,uglavnom sunnet poslanika a.s je tabut.Trazi pod: Islamski propisi prilikom dzenaze
- ljubav_aha
#42 Re: Kovceg umjesto tabuta
sarayewo wrote:Bez ikakve namjere da podbadam, zivo me interesuje odakle vodi ta obaveza da se pravi vjernik Musliman pokopa na tabutu? Jel' ima negdje Kur'anu to napisano?
nije napisano u Kur'an-u
oktud tebi pravo pitati nekoga :kakv je bio vjreniktheTruePath wrote:kakav je on bio vjernik? otkud mu to,htio biti "moderan"(sve nemuslimansko je prije rata smatrano naprednim) ili?
u hadisima ima oko tabuta,ali mrsko mi traziti,uglavnom sunnet poslanika a.s je tabut
nema nikakve veze sa modom,vec licnim izborom
tabut je u prevodu kovceg,naravno drugacijeg dizajna
-
theTruePath
#43 Re: Kovceg umjesto tabuta
otkud njemu pravo preispitivati nesto islamsko samo jer je njegov djed postupio drugacije? nije mu djed bio poslanik ako je bio vjernik
i zivo mi ide na zivce ta spika "moja nana je bila hadzinica pa" ili "moj djed je bio vjernik pa"
kao sto rekoh radi se o sunnetu poslanika a.s,i neka trazi pod propisi islamske sahrane ili dzenaze
i zivo mi ide na zivce ta spika "moja nana je bila hadzinica pa" ili "moj djed je bio vjernik pa"
kao sto rekoh radi se o sunnetu poslanika a.s,i neka trazi pod propisi islamske sahrane ili dzenaze
-
theTruePath
#44 Re: Kovceg umjesto tabuta
Burial
The deceased is then taken to the cemetery for burial (al-dafin). While all members of the community attend the funeral prayers, only the men of the community accompany the body to the gravesite. It is preferred for a Muslim to be buried where he or she died, and not be transported to another location or country (which may cause delays or require embalming the body). If available, a cemetery (or section of one) set aside for Muslims is preferred. The deceased is laid in the grave (without a coffin if permitted by local law) on his or her right side, facing Mecca. At the gravesite, it is discouraged for people to erect tombstones, elaborate markers, or put flowers or other momentos. Rather, one should humbly remember Allah and His mercy, and pray for the deceased.
The deceased is then taken to the cemetery for burial (al-dafin). While all members of the community attend the funeral prayers, only the men of the community accompany the body to the gravesite. It is preferred for a Muslim to be buried where he or she died, and not be transported to another location or country (which may cause delays or require embalming the body). If available, a cemetery (or section of one) set aside for Muslims is preferred. The deceased is laid in the grave (without a coffin if permitted by local law) on his or her right side, facing Mecca. At the gravesite, it is discouraged for people to erect tombstones, elaborate markers, or put flowers or other momentos. Rather, one should humbly remember Allah and His mercy, and pray for the deceased.
- ljubav_aha
#45 Re: Kovceg umjesto tabuta
theTruePath wrote:otkud njemu pravo preispitivati nesto islamsko samo jer je njegov djed postupio drugacije? nije mu djed bio poslanik ako je bio vjernik
i zivo mi ide na zivce ta spika "moja nana je bila hadzinica pa" ili "moj djed je bio vjernik pa"![]()
to je tradiciolani pristup,i nista drugo,jer oba predmeta imaju istu svrhu ,stoga ,razlike nema
trebaju postojati propisi,jer su mnogi dodavali geo-obicaje,koji nemaju veze sa dzenazama
malo vece face islamskog skoovanog svijeta su defitivno odobrile sahranjivanje muslimana u zemljama gdje se primrano korsite kovcezi zapada a ne taubti sa istoka,znaci i oni krse sunnet
- ljubav_aha
#46 Re: Kovceg umjesto tabuta
pa srvha prvih tabuta je bila prenosenje tijela,na i zakopavanje tijela sa tabutom ,zato je u tekstu objasnjenjeno da tijelo ne mora biti sahranjeno u tabutu/kovcegutheTruePath wrote:Burial
-
theTruePath
#47 Re: Kovceg umjesto tabuta
Pa sve je to udure,ako zivis u zemlji gdje je zabranjeno sahranjivati bez kovcega onda moze proci,neces u dzehenem samo zbog toga 
-
theTruePath
#48 Re: Kovceg umjesto tabuta
u tekstu pise ono sto su te velike islamske face potvrdile,da ako je u drzavi u kojoj zivis dozvoljeno onda bez kovcega..posto u Njemackoj nije, vecina muslimana se ili zakopaju u domovini(sto je takodjer protivno islamu) ili u kovceguljubav_aha wrote:pa srvha prvih tabuta je bila prenosenje tijela,na i zakopavanje tijela sa tabutom ,zato je u tekstu objasnjenjeno da tijelo ne mora biti sahranjeno u tabutu/kovcegutheTruePath wrote:Burial
- ljubav_aha
#49 Re: Kovceg umjesto tabuta
theTruePath wrote:Pa sve je to udure,ako zivis u zemlji gdje je zabranjeno sahranjivati bez kovcega onda moze proci,neces u dzehenem samo zbog toga
znaci,u pakao se ide u kovcegu
-
theTruePath
#50 Re: Kovceg umjesto tabuta
mala,znam tvoju politiku,nece moci ove noci
back on topic!
back on topic!