Kovceg umjesto tabuta

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#26 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by bijela »

heheheh, otkad te nije biiilooooo :D
probuseni $

#27 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by probuseni $ »

bijela wrote:heheheh, otkad te nije biiilooooo :D

ne kaze se biiiiloooo...vec bjelo .... :lol:

Zoom i moderatori mi zapisali teritoriju.... :lol:
debelimedo

#28 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by debelimedo »

od mene nek naprave hranu za macke :D
therrarrius

#29 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by therrarrius »

debelimedo wrote:od mene nek naprave hranu za macke :D
Napisi u oporuci pa mozda i bude tako.
karanana

#30 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by karanana »

tabut nema gorni poklopac jelde, nego je samo zeleni plasht?
theTruePath

#31 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

karanana wrote:tabut nema gorni poklopac jelde, nego je samo zeleni plasht?
kovceg:

Image

tabut:

Image
theTruePath

#32 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

evo ova se bolje vidi:

Image
karanana

#33 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by karanana »

otvoreno odozgor, nema poklopca nego samo zelena plahta.
BHF_Manijak

#34 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by BHF_Manijak »

karanana wrote:otvoreno odozgor, nema poklopca nego samo zelena plahta.
Ima carsaf prije ovog zelenog plasta, zaheftan...
probuseni $

#35 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by probuseni $ »

Arapi kazu ako se mrtvac ne zakopa po islamu, grob se suzava , zidovi se priblize i zdrobe mrtvaca. Zar to ne znate ?
Mrs.Zurbrigen

#36 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by Mrs.Zurbrigen »

debelimedo wrote:od mene nek naprave hranu za macke :D
:thumbup:

debela medjedina za vaseg slatkog malisana... whiskas. :D

ja mislim da od mene, kad umrem, ionako nece ostati puno, posto ce mi prvo iscupat sve sto mogu upotrijebiti za nekog drugoga... a sta onda sa ostacima urade, fakat mi je svejedno. ako bude ta hrana za macke postala popularna, mozda i ja odem u konzervu... :D

a sto se tice straha od "zivog" zakopavanja. ja mislim, da bi mi tabut onda bio drazi. ipak, platno je malo manje komplikovano od drveta...

al ja mislim u stvari to nije tema... :run:
BHF_Manijak

#37 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:Arapi kazu ako se mrtvac ne zakopa po islamu, grob se suzava , zidovi se priblize i zdrobe mrtvaca. Zar to ne znate ?
Ja fakat konto ti inteligentiji momak, kad ono ti bas "nepametan" jarane... :lol: :lol: :lol: Pravis sprdanciju od sebe, nemoj vise molim te! :lol: :lol: :lol:
theTruePath

#38 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

pa nema on dzaba nick probuseni :lol:
jarancuga

#39 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by jarancuga »

pa dje si probuseni...mango stara....sta bi, dje nesta ovih dana...pa ko zavadi...
nije valjda da si nedje u samoci meditiro...hajd ba i to je za insana...nebil ti jos koja "pametna" tema onako ko iz rukava izletila...
sarayewo

#40 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by sarayewo »

Bez ikakve namjere da podbadam, zivo me interesuje odakle vodi ta obaveza da se pravi vjernik Musliman pokopa na tabutu? Jel' ima negdje Kur'anu to napisano?

Moj djed rahmetli je bio vjernik, pa je pokopan u kovcegu na vlastiti zahtjev... kad je vidio da mu se blizi smrt, rekao mom starom da hoce da bude ukopan o kovcegu. Kovceg obicni drveni, nista napucano, al je kovceg.
theTruePath

#41 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

kakav je on bio vjernik? otkud mu to,htio biti "moderan"(sve nemuslimansko je prije rata smatrano naprednim) ili?

u hadisima ima oko tabuta,ali mrsko mi traziti,uglavnom sunnet poslanika a.s je tabut.Trazi pod: Islamski propisi prilikom dzenaze
ljubav_aha

#42 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

sarayewo wrote:Bez ikakve namjere da podbadam, zivo me interesuje odakle vodi ta obaveza da se pravi vjernik Musliman pokopa na tabutu? Jel' ima negdje Kur'anu to napisano?

Moj djed rahmetli je bio vjernik, pa je pokopan u kovcegu na vlastiti zahtjev... kad je vidio da mu se blizi smrt, rekao mom starom da hoce da bude ukopan o kovcegu. Kovceg obicni drveni, nista napucano, al je kovceg.

nije napisano u Kur'an-u
theTruePath wrote:kakav je on bio vjernik? otkud mu to,htio biti "moderan"(sve nemuslimansko je prije rata smatrano naprednim) ili?

u hadisima ima oko tabuta,ali mrsko mi traziti,uglavnom sunnet poslanika a.s je tabut
oktud tebi pravo pitati nekoga :kakv je bio vjrenik :!:

nema nikakve veze sa modom,vec licnim izborom

tabut je u prevodu kovceg,naravno drugacijeg dizajna
theTruePath

#43 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

otkud njemu pravo preispitivati nesto islamsko samo jer je njegov djed postupio drugacije? nije mu djed bio poslanik ako je bio vjernik

i zivo mi ide na zivce ta spika "moja nana je bila hadzinica pa" ili "moj djed je bio vjernik pa" :lol:

kao sto rekoh radi se o sunnetu poslanika a.s,i neka trazi pod propisi islamske sahrane ili dzenaze
theTruePath

#44 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

Burial

The deceased is then taken to the cemetery for burial (al-dafin). While all members of the community attend the funeral prayers, only the men of the community accompany the body to the gravesite. It is preferred for a Muslim to be buried where he or she died, and not be transported to another location or country (which may cause delays or require embalming the body). If available, a cemetery (or section of one) set aside for Muslims is preferred. The deceased is laid in the grave (without a coffin if permitted by local law) on his or her right side, facing Mecca. At the gravesite, it is discouraged for people to erect tombstones, elaborate markers, or put flowers or other momentos. Rather, one should humbly remember Allah and His mercy, and pray for the deceased.
ljubav_aha

#45 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:otkud njemu pravo preispitivati nesto islamsko samo jer je njegov djed postupio drugacije? nije mu djed bio poslanik ako je bio vjernik

i zivo mi ide na zivce ta spika "moja nana je bila hadzinica pa" ili "moj djed je bio vjernik pa" :lol:

kao sto rekoh radi se o sunnetu poslanika a.s,i neka trazi pod propisi islamske sahrane ili dzenaze

to je tradiciolani pristup,i nista drugo,jer oba predmeta imaju istu svrhu ,stoga ,razlike nema

trebaju postojati propisi,jer su mnogi dodavali geo-obicaje,koji nemaju veze sa dzenazama

malo vece face islamskog skoovanog svijeta su defitivno odobrile sahranjivanje muslimana u zemljama gdje se primrano korsite kovcezi zapada a ne taubti sa istoka,znaci i oni krse sunnet :D
ljubav_aha

#46 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:Burial

The deceased is then taken to the cemetery for burial (al-dafin). While all members of the community attend the funeral prayers, only the men of the community accompany the body to the gravesite. It is preferred for a Muslim to be buried where he or she died, and not be transported to another location or country (which may cause delays or require embalming the body). If available, a cemetery (or section of one) set aside for Muslims is preferred. The deceased is laid in the grave (without a coffin if permitted by local law) on his or her right side, facing Mecca. At the gravesite, it is discouraged for people to erect tombstones, elaborate markers, or put flowers or other momentos. Rather, one should humbly remember Allah and His mercy, and pray for the deceased.
pa srvha prvih tabuta je bila prenosenje tijela,na i zakopavanje tijela sa tabutom ,zato je u tekstu objasnjenjeno da tijelo ne mora biti sahranjeno u tabutu/kovcegu
theTruePath

#47 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

Pa sve je to udure,ako zivis u zemlji gdje je zabranjeno sahranjivati bez kovcega onda moze proci,neces u dzehenem samo zbog toga :D
theTruePath

#48 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

ljubav_aha wrote:
theTruePath wrote:Burial

pa srvha prvih tabuta je bila prenosenje tijela,na i zakopavanje tijela sa tabutom ,zato je u tekstu objasnjenjeno da tijelo ne mora biti sahranjeno u tabutu/kovcegu
u tekstu pise ono sto su te velike islamske face potvrdile,da ako je u drzavi u kojoj zivis dozvoljeno onda bez kovcega..posto u Njemackoj nije, vecina muslimana se ili zakopaju u domovini(sto je takodjer protivno islamu) ili u kovcegu
ljubav_aha

#49 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:Pa sve je to udure,ako zivis u zemlji gdje je zabranjeno sahranjivati bez kovcega onda moze proci,neces u dzehenem samo zbog toga :D

znaci,u pakao se ide u kovcegu :D
theTruePath

#50 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

mala,znam tvoju politiku,nece moci ove noci :D :lol:

back on topic!
Post Reply