Astra ili Laguna
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#26 Re: Astra ili Laguna
moj buraz je uzeo Lagunu 2005. godina 1,9 dci 120 KS karavan, nije redizajn, prešla 165.000 km...auto je solidno, vide se tragovi pređenih kilometara, pogotovo po malo razdrdanosti table i plastike, ali ništa zabrinjavajuće i što se ne može srediti...motor je odličan i na toj kilometraži odlično čupa, mislim da bi on trebao kod sebe zamijeniti set kvačila, jer je pri kraju i ko zna da li je mijenjan...čovjek je cijenio oko 13.500, mi je spustili i to dobro, a nedavno i registrovana i na njoj urađen veliki servis...uglavnom, dobar auto sa dosta opreme za finu cijenu...što se tiče dječijih bolesti, svako auto ih je imalo, na to niko nije imun...i ja vozim automobil iz prve serije proizvodnje, pa nisam naišao na probleme koji su vezani za taj period...sve je to do vlasnika i do održavanja....
- MyCore
#27 Re: Astra ili Laguna
Laguna super izgled a, udobna je brza jaka, s druge strane elektronika non stop pravi probleme, puva joj radilica a turbine su posebnea prica. Bavim se remontom turbina i može se reći da živim od Renaultovog 1.9 DCi motora
Tako da bih izabrao Astru
da mene ko pita
Tako da bih izabrao Astru
da mene ko pita
- shlauf
#28 Re: Astra ili Laguna
I ja sam to napisao i stojim iza toga. Evo, ja sam prije par minuta unišao u kuću iz garaže. Usisao auto jer se na obući unese lišća i kamenčića a usput i dosuo tečnosti za šajbu. U mene na bordu piše da je prosječna 7,5 l/100 km a 90% vožnje je gradska, e pa koliko bi onda bilo da je obrnuta situacija a ima 120 KS?????johntra wrote:moj buraz je uzeo Lagunu 2005. godina 1,9 dci 120 KS karavan, nije redizajn, prešla 165.000 km...auto je solidno, vide se tragovi pređenih kilometara, pogotovo po malo razdrdanosti table i plastike, ali ništa zabrinjavajuće i što se ne može srediti...motor je odličan i na toj kilometraži odlično čupa, mislim da bi on trebao kod sebe zamijeniti set kvačila, jer je pri kraju i ko zna da li je mijenjan...čovjek je cijenio oko 13.500, mi je spustili i to dobro, a nedavno i registrovana i na njoj urađen veliki servis...uglavnom, dobar auto sa dosta opreme za finu cijenu...što se tiče dječijih bolesti, svako auto ih je imalo, na to niko nije imun...i ja vozim automobil iz prve serije proizvodnje, pa nisam naišao na probleme koji su vezani za taj period...sve je to do vlasnika i do održavanja....
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee
- fedor
#29 Re: Astra ili Laguna
Mislim da je laguna super auto. Kao što sam već napomenuo i sam imam istu. Svako auto ima svojih mana i nedostataka, i desi se neki kvar. Ali uz redovno održavanje i neku normalnu vožnju ima da traje i traje. Uzmi ti i mercedesa najnovijeg, ako si džikan ima da ga razjebeš vrlo brzo.
Kad samo pomislim koliko se raja prije hvalila na toyotu, pa eno šta im bi! Znači kod svakog auta se može desiti neki problem, samo je pitanje vremena i načina vožnje/održavanja!
Kad samo pomislim koliko se raja prije hvalila na toyotu, pa eno šta im bi! Znači kod svakog auta se može desiti neki problem, samo je pitanje vremena i načina vožnje/održavanja!
-
cengaone
#30 Re: Astra ili Laguna
shlauf wrote:Primjećujem da se većina rukovodi nekakvim statistikama i testovima. Ne slažem se sa tim. Ja prezadovoljan sa svojom Lagunom iz 2004. godine, 88 KW, dCi ..... Ako je suditi po statistici onda ispade da rijetko koje auto možeš da kupiš a da nema kvarova pa makar to bilo i u malim postotcima. Po meni opet sve zavisi od vozača. održavanjem auta, načinom vožnje .... Čini mi se da je prošle godine jedan "vozač" 2 ili 3 puta na novokupljenoj Laguni mjenjao mjenjač - kabadahija.cengaone wrote:Po ADAC-u ...
Laguna je katastrofa 2003 godina ima ocjenu 63.2 a za 2004 52.8 i to u crvenom polju!
Astra je bolja i ima zvanicu ocjenu 2003. 37.3 i 2004 29.7
Dok poredjenja radi C-klasa ima 16.5 a Audi A4 20.3 za 2003 godinu
Laguna ispade ima 3.83 puta se vise kvari od mercedesa...
Moja preporuka gledati i lagunu i astru 2006. pa nadalje ako si u mogucnosti!
Kao sto rece i NEOPLAN!
Pa dobro,mozda to tako izgleda ali nije, zasto i zanemariti statistiku?
Ne vidim dobar razlog!?
Sve to postoji sa svrhom...i ne treba sav taj njihov rad bacati u vodu!
Mislim ti si vjerovatno imao srecu pa te je zapao dobar auto koji je dobro odrzavan sto si ti samo i nastavio, sto nemora biti sreca njemu.
Tu utice mnogo faktora...
ADAC je ipak ozbiljna institucija!Priznali mi to ili ne!
Kao sto Neoplan rece tu postoji dosta kvarova elektronike i nekih glupljih kvarova...ali Boze moj!
Samo da ne bude prosao jeftino na prvu ali na drugu da covjeka glava boli!
Da razjasnimo nisam imao dodira sa Lagunama pricam teorijski...
Last edited by cengaone on 02/11/2010 13:41, edited 1 time in total.
- shlauf
#31 Re: Astra ili Laguna
Ja bih lično volio kad bi naš BIHAMK napravio kakvu statistiku pa da to bude mjerilo za naše podneblje a ne da se rukovodimo ADAC-om koji je u Njemačkoj. Naši putevi i njihovi putevi. Naletiš na rupu i sjebeš pola prednjeg trapa, loše gorivo bez obzira bio to benzin ili dizel i još hejbet nekih uporedjivanja. Da je ovo neka "država" pa da se provjerava kvalitet goriva i onda da se objelodani koje pumpe ne zadovoljavaju kriterije i ključ u bravu. Jock, lobi radi a ko jebe raju nek sami sebi poporavljaju aute. I ovaj gore što kaže da živi od popravki turbina. Znaš kad bi živio od toga da je dobro gorivo - NIKAD !!!!!!!!!!
- johntra
#32 Re: Astra ili Laguna
kad se već toliko pozivate na ADAC, trebali bi ste znati sve vrste kvarova koje se ubrajaju u ove statitstike...prema tome, nemojte se previše pozivati na ovu instituciju,...
-
cengaone
#33 Re: Astra ili Laguna
Shlauf...1000% se slazem 
neozbiljno je od nasih ocekivati ovakvo nesto pa ni za 10 godina
neozbiljno je od nasih ocekivati ovakvo nesto pa ni za 10 godina
- fedor
#34 Re: Astra ili Laguna
shlauf wrote:Ja bih lično volio kad bi naš BIHAMK napravio kakvu statistiku pa da to bude mjerilo za naše podneblje a ne da se rukovodimo ADAC-om koji je u Njemačkoj. Naši putevi i njihovi putevi. Naletiš na rupu i sjebeš pola prednjeg trapa, loše gorivo bez obzira bio to benzin ili dizel i još hejbet nekih uporedjivanja. Da je ovo neka "država" pa da se provjerava kvalitet goriva i onda da se objelodani koje pumpe ne zadovoljavaju kriterije i ključ u bravu. Jock, lobi radi a ko jebe raju nek sami sebi poporavljaju aute. I ovaj gore što kaže da živi od popravki turbina. Znaš kad bi živio od toga da je dobro gorivo - NIKAD !!!!!!!!!!
- shlauf
#35 Re: Astra ili Laguna
Ne pozivam se ja na ADAC niti me interesuju njihovi podaci. Ja sam samo iznio 2 podatka, putevi i gorivo a od toga mi ništa nemamo. Čini mi se da niko nije sanckionisan kad su prozivani za lošu kvalitetu goriva. Što to nije neko po ušima klepnut sa 100.000,oo KM kazne i oduzimanjem cisterne sa lošim gorivom ???? Pa mora biti prosjek starosti auta 16,5 godina u BiH kad nam ništa ne valja. Švabo pravi motor (ili neko drugi) za Euro 5 normu a kod nas Euro2 koja **rcu ne valja. E kako će to auto koje se batrga po putevima valjati ??? Naftaši su se preko svojih lobija izborili da nemaju mjerače oktanske vrijednosti na svakom aparatu a mi se lomimo pisajući gdje valja a gdje ne valja gorivo. E **biga .johntra wrote:kad se već toliko pozivate na ADAC, trebali bi ste znati sve vrste kvarova koje se ubrajaju u ove statitstike...prema tome, nemojte se previše pozivati na ovu instituciju,...
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeee
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#36 Re: Astra ili Laguna
Što mu podsvjesno prsti lete da izraze mišljenje o tome ko pravi najbolja autashlauf wrote:Švabo pravi motor (ili neko drugi) za Euro 5 normu a kod nas Euro2 koja **rcu ne valja.
Aleeeee aleeeeeeee
- shlauf
#37 Re: Astra ili Laguna
Greška, ne lete prsti a pogotovo misli. Ja sam bio vlasnik G4 od 1998-2006 i bio sam mu rob. Nikad više.1946 wrote:Što mu podsvjesno prsti lete da izraze mišljenje o tome ko pravi najbolja autashlauf wrote:Švabo pravi motor (ili neko drugi) za Euro 5 normu a kod nas Euro2 koja **rcu ne valja.![]()
Aleeeee aleeeeeeee![]()
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeee
- johntra
#38 Re: Astra ili Laguna
šlaufe, nisam tebi govorio.ba...shlauf wrote:Ne pozivam se ja na ADAC niti me interesuju njihovi podaci. Ja sam samo iznio 2 podatka, putevi i gorivo a od toga mi ništa nemamo. Čini mi se da niko nije sanckionisan kad su prozivani za lošu kvalitetu goriva. Što to nije neko po ušima klepnut sa 100.000,oo KM kazne i oduzimanjem cisterne sa lošim gorivom ???? Pa mora biti prosjek starosti auta 16,5 godina u BiH kad nam ništa ne valja. Švabo pravi motor (ili neko drugi) za Euro 5 normu a kod nas Euro2 koja **rcu ne valja. E kako će to auto koje se batrga po putevima valjati ??? Naftaši su se preko svojih lobija izborili da nemaju mjerače oktanske vrijednosti na svakom aparatu a mi se lomimo pisajući gdje valja a gdje ne valja gorivo. E **biga .johntra wrote:kad se već toliko pozivate na ADAC, trebali bi ste znati sve vrste kvarova koje se ubrajaju u ove statitstike...prema tome, nemojte se previše pozivati na ovu instituciju,...
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeee
- shlauf
#39 Re: Astra ili Laguna
E **biga onda.
Aleeeee aleeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeee
- -Romeo-
#40 Re: Astra ili Laguna
spominju te na ovoj temi o golfu i pušenju, da izvineš.shlauf wrote:E **biga onda.![]()
Aleeeee aleeeeeeeeeeee
- citroen
#41 Re: Astra ili Laguna
Vezano ze renault(Njemacka),citao sam u nekom caspisu da veliki broj kvarova otpada na sijalice(za nepovjerovati) i to najvise na clio III i megane II,kazu da je hebeno do bola zamijeniti sijalicu na tim autima,pa tako kad se potrefe na autobahnu moraju ljudi zvati ADAC da im zamijenejohntra wrote:kad se već toliko pozivate na ADAC, trebali bi ste znati sve vrste kvarova koje se ubrajaju u ove statitstike...prema tome, nemojte se previše pozivati na ovu instituciju,...
- drndalo
#42 Re: Astra ili Laguna
Za razliku od vrhunca Metro-dizajna, Golfa 2-3-4, koji ne da gledat u se, i prema kome je Cindy Crawford prava grdobina ??golfista wrote:sve sami auto -abortusi dizajnerskog snošaja...bljak
I VW je imao takvog malog, VW Polo, onaj sa 2 okrugla fara je morao u servis da mu se zamijeni sijalica... Pola blatobrana se moralo odsarafiti, i 2 radna sata platiti...kazu da je hebeno do bola zamijeniti sijalicu na tim autima
- johntra
#43 Re: Astra ili Laguna
to ti daidža neki pisac?golfista wrote:nigdje veze dilema, isto kao da se dvomiš između kamiona i kombija, jedno, i drugo nemoj se dvoumiti, kad imaš ovakvu dilemu donji si svakako, što god da odlučiš. Moj daidža je imao opela, i kune se svim i svačim da je jednom zagrebao olovkom slucajno blatobran i da je do ujutro ostao bez blatobrana, i od tada kaže da je samo korozija brža od opela. A što se tiče renola, odmah se sjetim popularne četvorke i njenog mjenjača, pa one čizme, pa ove posljednje lagune da Bog mili sačuva i zakloni, i kao šlag na tortu ovaj presmiješni fluence, sve sami auto -abortusi dizajnerskog snošaja...bljak
-
530i
#44 Re: Astra ili Laguna
Problem se javlja kod svih DTI motora, pa tako i kod 2.0. CDTI su već Fiat/Alfa Romeo motori (1.9) i predstavljaju odličan izbor. Doduše nisu se ugradjivali u Astru G.NEOPLAN wrote: Pa uzme CDTi i problem rijesen....A i DTi, samo je problem kod 1.7DTi-ja jer ima Lucas pumpu. kod 2.0 je Bosch i nema zime....
-
Sarajevski
#45 Re: Astra ili Laguna
nisu dva ista auta, al eto
srce kaze laguna, razum kaze astra.
laguna je pravo auto, al za nju valja odrijesit kesu, od registracije pa nadalje, kao i za svaki auto te klase. ko moze platiti taj dernek, nek uziva
astra je neka kokuznija varijanta, auto jeftinog servisa, fine kvalitete i sto je posebno vazno, nezanimljivo za lopove.
preporuka ide za benzinac 1.6 ili za dizelas 2.0 dti. ukoliko je u dobrom stanju, sa redovnim servisima, taj je motor sa lancem nepoderiv
srce kaze laguna, razum kaze astra.
laguna je pravo auto, al za nju valja odrijesit kesu, od registracije pa nadalje, kao i za svaki auto te klase. ko moze platiti taj dernek, nek uziva
astra je neka kokuznija varijanta, auto jeftinog servisa, fine kvalitete i sto je posebno vazno, nezanimljivo za lopove.
preporuka ide za benzinac 1.6 ili za dizelas 2.0 dti. ukoliko je u dobrom stanju, sa redovnim servisima, taj je motor sa lancem nepoderiv
- Better Man
#46 Re: Astra ili Laguna
golfista wrote:nigdje veze dilema, isto kao da se dvomiš između kamiona i kombija, jedno, i drugo nemoj se dvoumiti, kad imaš ovakvu dilemu donji si svakako, što god da odlučiš. Moj daidža je imao opela, i kune se svim i svačim da je jednom zagrebao olovkom slucajno blatobran i da je do ujutro ostao bez blatobrana, i od tada kaže da je samo korozija brža od opela. A što se tiče renola, odmah se sjetim popularne četvorke i njenog mjenjača, pa one čizme, pa ove posljednje lagune da Bog mili sačuva i zakloni, i kao šlag na tortu ovaj presmiješni fluence, sve sami auto -abortusi dizajnerskog snošaja...bljak
Šta to fali Fluencu, a šta zadnjoj Laguni? A taj Opel od daidže je sigurno neki Kadet ili Ascona iz osamdesetih, a ne noviji model.
-
Blobi
#47 Re: Astra ili Laguna
Novoj Laguni ne fali nista, ali Fluens je sav nikakav, neskladno dizajniran i izgleda k'o sporet na tockovima.Better Man wrote:golfista wrote:nigdje veze dilema, isto kao da se dvomiš između kamiona i kombija, jedno, i drugo nemoj se dvoumiti, kad imaš ovakvu dilemu donji si svakako, što god da odlučiš. Moj daidža je imao opela, i kune se svim i svačim da je jednom zagrebao olovkom slucajno blatobran i da je do ujutro ostao bez blatobrana, i od tada kaže da je samo korozija brža od opela. A što se tiče renola, odmah se sjetim popularne četvorke i njenog mjenjača, pa one čizme, pa ove posljednje lagune da Bog mili sačuva i zakloni, i kao šlag na tortu ovaj presmiješni fluence, sve sami auto -abortusi dizajnerskog snošaja...bljak
Šta to fali Fluencu, a šta zadnjoj Laguni? A taj Opel od daidže je sigurno neki Kadet ili Ascona iz osamdesetih, a ne noviji model.
- fedor
#48 Re: Astra ili Laguna

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
- fedor
#49 Re: Astra ili Laguna
Nije Renault VW da se prodaje za jeftine pare!!!golfista wrote:jest ali kupe sitnih 75.000 KM uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuufedor wrote:
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu![]()
![]()
a za taj novac kakvih autića ima uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...koje preseravanje...
-
Sarajevski
#50 Re: Astra ili Laguna
otkud ti to da je 75 milja? 59 milja kosta benzinac, dizelas 62.
pa golf 1.6 dizelas kosta 33 hiljade, haman go. jel mislis da je to realan, postena cijena za taj traktor?
trenutno nema postenije cijene od one koje daju kia za ceed i renault za megane
pa golf 1.6 dizelas kosta 33 hiljade, haman go. jel mislis da je to realan, postena cijena za taj traktor?
trenutno nema postenije cijene od one koje daju kia za ceed i renault za megane