Astra ili Laguna

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ibizza

#1 Astra ili Laguna

Post by ibizza »

Pozdrav dobri narode :)
Eh ovako,planiram da uvezem nauto iz Njemacke.Dvoumim se,dali da uzmem Lagunu ili Astru.
Astra-2002 godina,dizel ili Laguna 2002 dizel.
Razlika u cijeni nije bas velika,pa me sad zanima vase misljenje.Koji auto je bolji,tj koji se manje kvari?Cuo sam za Lagune da imaju nekih "problemcica",dok sam za Asutru cuo sve najbolje.
NEOPLAN

#2 Re: Astra ili Laguna

Post by NEOPLAN »

Lagunu iz 2002 ni za zivu glavu, imala je pun k problema sa elektronikom, strujom, trapom.....nema sa cim nije. Ako mozes naci 2004 i mladju, onda je Laguna prava stvar.

A Astra, ko Astra, super auto bezrazlozno podcijenjen.

Uglavnom, pazi kako je odrzavano auto i to je to.

U konkretnom slucaju, ja bih uzeo Astru, osim ako bi naletio na Lagunu mladju od 2004-2005, pa to savjetujem i tebi.
shlauf

#3 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

Koliko je love Astra a koliko Laguna ??????? Naravno da sve zavisi od opreme koje auto posjeduje. :shock:
Lagune imaš od 74, 79, 81, i 88 KW (dizel)

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
ibizza

#4 Re: Astra ili Laguna

Post by ibizza »

shlauf wrote:Koliko je love Astra a koliko Laguna ??????? Naravno da sve zavisi od opreme koje auto posjeduje. :shock:
Lagune imaš od 74, 79, 81, i 88 KW (dizel)

Npr-Astra
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... mber=3[url][/url]

A posto mi je Neoplan potvrdio smunje vezane za Lagunu.od tog auta odustajem definitivno. :)
shlauf

#5 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

a npr, Laguna:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4133847&show=1

Ova dodje 3800€ kad ti vrate DDV (20%) na licu mjesta. Neznam šta fali ovom autu????? :thumbup:

Imam ovakvu i nemam nikakvih problema. Ja bih prije ovu Lagunu uzeo nego tu Astru. Opet je na kupcu za šta će se opredjeliti.

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Blobi

#6 Re: Astra ili Laguna

Post by Blobi »

Ja bih ti preporucio Lagunu:

1) Komfornija i prostranija od Astre i o ovome nema diskusije
2) Ima malo vise "tehnologije"

Po meni izgleda ljepse od Astre. Sad je samo fol kupiti ocuvano i ispravno, i nece te zaboliti glava.

P.S.
Boljka Lagune su stabilizatori i kartica koja glumi kljuc :D :D. Ja sam na svojoj 2x mijenjao prednje stabilizatore, a prvi sam vlasnik + presla je manje od 40.000.
ibizza

#7 Re: Astra ili Laguna

Post by ibizza »

shlauf wrote:a npr, Laguna:

Ova dodje 3800€ kad ti vrate DDV (20%) na licu mjesta. Neznam šta fali ovom autu????? :thumbup:

Imam ovakvu i nemam nikakvih problema. Ja bih prije ovu Lagunu uzeo nego tu Astru. Opet je na kupcu za šta će se opredjeliti.

Uh,ova gori :thumbup: Sad si me zbunio :lol:
ibizza

#8 Re: Astra ili Laguna

Post by ibizza »

Blobi wrote:Ja bih ti preporucio Lagunu:

1) Komfornija i prostranija od Astre i o ovome nema diskusije
2) Ima malo vise "tehnologije"

Po meni izgleda ljepse od Astre. Sad je samo fol kupiti ocuvano i ispravno, i nece te zaboliti glava.

P.S.
Boljka Lagune su stabilizatori i kartica koja glumi kljuc :D :D. Ja sam na svojoj 2x mijenjao prednje stabilizatore, a prvi sam vlasnik + presla je manje od 40.000.
Sve se slazem,i ja bih odmah Lagunu izabrao,al et,samo me to buni sto ima neke boljke.
Chemist

#9 Re: Astra ili Laguna

Post by Chemist »

Kakva ti je to dilema. Nit su po velicini ni po koncepciji ni po namjeni slicna auta. Odredis sebi koliko love, pa onda odprilike namjenu ili ti klasu auta...
shlauf

#10 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

ibizza wrote:

I ja sam svoju isto uvezao 2008. iz Slovenije. A opet je bliže i jeftinije otići do Slovenije nego do Njemačke. :mrgreen:

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
fedor

#11 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

Laguna je zakon. Ja imam isto Lagunu, 1.9dCi 2003 karavan. Leti ko zmaj! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ibizza

#12 Re: Astra ili Laguna

Post by ibizza »

shlauf wrote:
ibizza wrote:

I ja sam svoju isto uvezao 2008. iz Slovenije. A opet je bliže i jeftinije otići do Slovenije nego do Njemačke. :mrgreen:

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Ja imam rodjaka u Strazburgu,pa zako da bi mi on mogao kupiti i dobaciti do Sarajeva.
A koliko te je izasao porez,carina i sta vec jos ide?
fedor

#13 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

ibizza wrote: Ja imam rodjaka u Strazburgu,pa zako da bi mi on mogao kupiti i dobaciti do Sarajeva.
Drug, moj savjet ti je:"Haliloviće zaobiđi u širokom luku". Ni pod koju cijenu nemoj kod njih da cariniš. Treba ti slijedeće:
1. račun
2. izvozna carinska deklaracija (koja se dobija tamo gdje se dobiju zoll table)
3. EUR 1 certifikat (ne mora, ali je poželjan, manja je carina)
Na cijenu vozila se zaračunava carina i na sve to ide PDV 17%! Znači ako imašp koju šemu na drugom carinskom terminalu to ganjaj. Halilovići nipošto!!! ;-)
shlauf

#14 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

ibizza wrote:Uh,ova gori :thumbup: Sad si me zbunio :lol:

Ja imam rodjaka u Strazburgu,pa zako da bi mi on mogao kupiti i dobaciti do Sarajeva.
Nije bitna rodjačka linija već u povratu poreza. Slovenci to odmah rade tj. odbijaju od istaknute cijene i još ti daju popusta 150-300 € zato što kešom plaćaš a ne putem kredita da kupuješ auto. J**iga, ja sam svoju u Izačići carinio pa ti sad neznam tačno reći koliko me je ta muzika koštala jer u te troškove bih morao da uračunam i 350,oo KM koje sam dao špediteru da mi doveze auto iz Ljubljane do Izačića, putarine, gorivo .. a ovo te svakako ne zaobilazi i kad ti rodjak doveze u avliju auto.

shlauf

#15 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

Sad sam izvukao iz registatratora JCI i evo koliko sam platio dažbine:
Napominjem da je ovo bila 2008. godin
osnovica 6600,oo € ili 13.108,47 KM
carina 15% = 1966,27 KM
PDV 17% = 2601,98 KM
troškovi (neki) 131,08 KM
TOTAL = 4699,33 KM

E pošto je sad manja carina ti kontaj i na manji iznos. Treba platititi col table, osiguranje i tehnički pregled (iz zemlje uvoznice).

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
530i

#16 Re: Astra ili Laguna

Post by 530i »

Ovi opelljupci ti nisu rekli da na Astrama dti tu i tamo crkne elektronika u pumpi ubrizgavanja goriva i da to košta par stotina maraka, i vjerovatno će se svakoj desiti prije ili kasnije.
Ja ne bih ni Astru, a ni Lagunu tog godišta.
shlauf

#17 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

Vidio je ovo godište pa se sad pokolebao:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeee :dance:
NEOPLAN

#18 Re: Astra ili Laguna

Post by NEOPLAN »

530i wrote:Ovi opelljupci ti nisu rekli da na Astrama dti tu i tamo crkne elektronika u pumpi ubrizgavanja goriva i da to košta par stotina maraka, i vjerovatno će se svakoj desiti prije ili kasnije.
Pa uzme CDTi i problem rijesen....A i DTi, samo je problem kod 1.7DTi-ja jer ima Lucas pumpu. kod 2.0 je Bosch i nema zime....
ibizza

#19 Re: Astra ili Laguna

Post by ibizza »

shlauf wrote:Sad sam izvukao iz registatratora JCI i evo koliko sam platio dažbine:
Napominjem da je ovo bila 2008. godin
osnovica 6600,oo € ili 13.108,47 KM
carina 15% = 1966,27 KM
PDV 17% = 2601,98 KM
troškovi (neki) 131,08 KM
TOTAL = 4699,33 KM

E pošto je sad manja carina ti kontaj i na manji iznos. Treba platititi col table, osiguranje i tehnički pregled (iz zemlje uvoznice).

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Druze,hvala ti na ovim podacima :thumbup:
Ipak,laguna mi je sad puno bliza opcija.
Jos jedno pitanje,dali ja moram odmah platiti carinu,porez ili mogu voziti neko krace vrijeme na tim stranima tablama?
ibizza

#20 Re: Astra ili Laguna

Post by ibizza »

NEOPLAN wrote:
530i wrote:Ovi opelljupci ti nisu rekli da na Astrama dti tu i tamo crkne elektronika u pumpi ubrizgavanja goriva i da to košta par stotina maraka, i vjerovatno će se svakoj desiti prije ili kasnije.
Pa uzme CDTi i problem rijesen....A i DTi, samo je problem kod 1.7DTi-ja jer ima Lucas pumpu. kod 2.0 je Bosch i nema zime....
Koja je razlika izmedju CDTI i DTI ?
vnm

#21 Re: Astra ili Laguna

Post by vnm »

CDTI ti je common rail sistem dok je DTI klasicni sistem pumpe visokog pritiska.

ne slazem se da je samo 1.7DTI problematican. mojem kolegi je na 2.2DTI vrisnula pumpa na isti nacin...
fedor

#22 Re: Astra ili Laguna

Post by fedor »

ibizza wrote: Druze,hvala ti na ovim podacima :thumbup:
Ipak,laguna mi je sad puno bliza opcija.
Jos jedno pitanje,dali ja moram odmah platiti carinu,porez ili mogu voziti neko krace vrijeme na tim stranima tablama?
Ako ti je vozilo do 7 god., možeš da voziš dok ti traju zoll table (na svakim zoll tablama piše do kada traju, a mogu se uzeti za 15 dana, 30 i 60 dana pa ti vidi, naravno što je duže, veća je cijena), ali se mora platiti porez i carina do kraja ove godine. Ako ti je vozilo pr.2004 god., onda vozis na zoll table, kad isteknu te table vratiš ih i parkiras auto kući, dok ne skupiš pare da platiš carinu i porez. U svakom slučaju sad treba da se usvoji ona zakon za Euro 3 normu, pa vidjet ćeš, sve ti zavisi od godišta auta. Znači, Halilovići (carinskii terminal) ni pod koju cijenu.
Ima šema, raspitaj se kod ljudi i neka ti to završe u Livnu, Kiseljaku, B.Gradišci isl.
Good luck! :thumbup:
cengaone

#23 Re: Astra ili Laguna

Post by cengaone »

Po ADAC-u ...

Laguna je katastrofa 2003 godina ima ocjenu 63.2 a za 2004 52.8 i to u crvenom polju!
Astra je bolja i ima zvanicu ocjenu 2003. 37.3 i 2004 29.7

Dok poredjenja radi C-klasa ima 16.5 a Audi A4 20.3 za 2003 godinu
Laguna ispade ima 3.83 puta se vise kvari od mercedesa...

Moja preporuka gledati i lagunu i astru 2006. pa nadalje ako si u mogucnosti!
Kao sto rece i NEOPLAN!
shlauf

#24 Re: Astra ili Laguna

Post by shlauf »

cengaone wrote:Po ADAC-u ...

Laguna je katastrofa 2003 godina ima ocjenu 63.2 a za 2004 52.8 i to u crvenom polju!

Kao sto rece i NEOPLAN!
Primjećujem da se većina rukovodi nekakvim statistikama i testovima. Ne slažem se sa tim. Ja prezadovoljan sa svojom Lagunom iz 2004. godine, 88 KW, dCi ..... Ako je suditi po statistici onda ispade da rijetko koje auto možeš da kupiš a da nema kvarova pa makar to bilo i u malim postotcima. Po meni opet sve zavisi od vozača. održavanjem auta, načinom vožnje .... Čini mi se da je prošle godine jedan "vozač" 2 ili 3 puta na novokupljenoj Laguni mjenjao mjenjač - kabadahija.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
NEOPLAN

#25 Re: Astra ili Laguna

Post by NEOPLAN »

shlauf wrote:
cengaone wrote:Po ADAC-u ...

Kao sto rece i NEOPLAN!
Primjećujem da se većina rukovodi nekakvim statistikama i testovima. Ne slažem se sa tim. Ja prezadovoljan sa svojom Lagunom iz 2004. godine, 88 KW, dCi ..... Ako je suditi po statistici onda ispade da rijetko koje auto možeš da kupiš a da nema kvarova pa makar to bilo i u malim postotcima. Po meni opet sve zavisi od vozača. održavanjem auta, načinom vožnje .... Čini mi se da je prošle godine jedan "vozač" 2 ili 3 puta na novokupljenoj Laguni mjenjao mjenjač - kabadahija.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Pa 2004 je vec OK, ali ove iz 2002 i 2003 su katastrofa. Da se razumijemo, ona nema nekih kvarova zbog kojih se ostaje na putu (ponekad zna zezati ECU, ali se rjesava reprogramom, tj ubacivanjem softwarea sa ispravljenim bugovima). Medjutim, najcesci kvarovi su da odu kojekakvi senzori (ABS, pritisak u gumama, kisa, itd), zatim da se prozori otvore a ne mozes ih zatvoriti, zatim da se retrovizori sami zaklapaju i otklapaju, cesto zna zezati i kartica zbog koje ne mozes upaliti auto itd. Nisu to neki ozbiljni kvarovi tipa Boash pumpe na astri, ali su jako cesti, puno nerviraju i jako im je skupa popravka.

E sad, zasto rizikovati i kupiti auto koje se kvari, kad moze za par stoja vise uzeti isto auto mladje dvije godine i rijesiti se problema. A ako moze dobaciti do 2005 i redizajna, to je tek onda prava stvar. Naravno i medju ovim Lagunama iz 2002. i 2003 moze naletiti na dobar primjerak, ali mnogo je veca sansa da ce uzeti groba nego da uzme onu iz 2004 ili 2005....
Post Reply