shlauf wrote:cengaone wrote:Po ADAC-u ...
Laguna je katastrofa 2003 godina ima ocjenu 63.2 a za 2004 52.8 i to u crvenom polju!
Astra je bolja i ima zvanicu ocjenu 2003. 37.3 i 2004 29.7
Dok poredjenja radi C-klasa ima 16.5 a Audi A4 20.3 za 2003 godinu
Laguna ispade ima 3.83 puta se vise kvari od mercedesa...
Moja preporuka gledati i lagunu i astru 2006. pa nadalje ako si u mogucnosti!
Kao sto rece i NEOPLAN!
Primjećujem da se većina rukovodi nekakvim statistikama i testovima. Ne slažem se sa tim. Ja prezadovoljan sa svojom Lagunom iz 2004. godine, 88 KW, dCi ..... Ako je suditi po statistici onda ispade da rijetko koje auto možeš da kupiš a da nema kvarova pa makar to bilo i u malim postotcima. Po meni opet sve zavisi od vozača. održavanjem auta, načinom vožnje .... Čini mi se da je prošle godine jedan "vozač" 2 ili 3 puta na novokupljenoj Laguni mjenjao mjenjač - kabadahija.
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee

Pa 2004 je vec OK, ali ove iz 2002 i 2003 su katastrofa. Da se razumijemo, ona nema nekih kvarova zbog kojih se ostaje na putu (ponekad zna zezati ECU, ali se rjesava reprogramom, tj ubacivanjem softwarea sa ispravljenim bugovima). Medjutim, najcesci kvarovi su da odu kojekakvi senzori (ABS, pritisak u gumama, kisa, itd), zatim da se prozori otvore a ne mozes ih zatvoriti, zatim da se retrovizori sami zaklapaju i otklapaju, cesto zna zezati i kartica zbog koje ne mozes upaliti auto itd. Nisu to neki ozbiljni kvarovi tipa Boash pumpe na astri, ali su jako cesti, puno nerviraju i jako im je skupa popravka.
E sad, zasto rizikovati i kupiti auto koje se kvari, kad moze za par stoja vise uzeti isto auto mladje dvije godine i rijesiti se problema. A ako moze dobaciti do 2005 i redizajna, to je tek onda prava stvar. Naravno i medju ovim Lagunama iz 2002. i 2003 moze naletiti na dobar primjerak, ali mnogo je veca sansa da ce uzeti groba nego da uzme onu iz 2004 ili 2005....