Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

kamen spoticanja

#26 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by kamen spoticanja »

Loulou wrote:
kamen spoticanja wrote:uz cetkicu nabavi i konac...i onda ce sve biti sjajno...konac je 45% higijene usne duplje :wink:
Naravno, imam i konac. Ali ga, nažalost, ne koristim redovito. Konac mi stvara probleme ma koliko ga pažljivo koristila (blago krvarenje desni - svaki put pri upotrebi) i bolne desni i do 2 dana nakon korištenja.

@Ma.Le.Na, pazi da ne dočekaš tu s muzikom :D Evo, @kamen je objasnio kako može doći do teško dostupnih, stražnjih zuba.
EDIT: Iz mog iskustva - nisam pronašla klasičnu četkicu koja ima manju glavu od električne. Doduše, već jako dugo niti ne gledam klasične.
vidis krvarenje nakon upotrebe konca znak je da je tvoja gingiva bolesna...dakle gingivitis je prisutan u nekom obliku...e sad knjiga kaze ovako...nakon sto 24h ne ocistite podrucje izmedju zubica gingivitis se razvija sasvim sigurno...no kako je kod tebe higijena na dobrom nivou to krvarenje nije posljedica minornog lokalnog gingivitisa... ja bih preporucio jedno skidanje kamenca sub i supragingivalno...i naravno istrajavanje na koristenju konca
ili recimo da predlozim ovako...koristi konac deset dana jednom dnevno bez preskakanja...a onda cemo opet pricati o ovome pa ces mi reci kakvo je krvarenje prisutno :wink: :)
btw neces ni naci klasicnu cetkicu manje glave od elektricne...pokusali su napraviti ali se jako brzo lomila(to je ono kad pustis insanu da sam pere zube :D )
kamen spoticanja

#27 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Ma.Le.Na wrote:
Loulou wrote:
kamen spoticanja wrote:uz cetkicu nabavi i konac...i onda ce sve biti sjajno...konac je 45% higijene usne duplje :wink:
Naravno, imam i konac. Ali ga, nažalost, ne koristim redovito. Konac mi stvara probleme ma koliko ga pažljivo koristila (blago krvarenje desni - svaki put pri upotrebi) i bolne desni i do 2 dana nakon korištenja.

@Ma.Le.Na, pazi da ne dočekaš tu s muzikom :D Evo, @kamen je objasnio kako može doći do teško dostupnih, stražnjih zuba.
EDIT: Iz mog iskustva - nisam pronašla klasičnu četkicu koja ima manju glavu od električne. Doduše, već jako dugo niti ne gledam klasične.
:roll: :( meni je san ova sa muzikom ..
znam da ih ovdje nema ali se potajno nadam da cu je nekako negdje iskopati
jos da mogu sama izabrati sta da mi svira :dance: :D
ako sam dobro upratio jedna takva je izasla...svirala je muziku s eurovizija,jer su pjesme od 3 minute taman koliko je bilo potrebno za efektivno pranje zuba(doduse sad je zadnje naucno saznanje da je pranje od 2 minute idealno :D )
sta je bilo s njom...da li se prodavala ili su je povukli veze nemam
Vernes_AMG

#28 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by Vernes_AMG »

kamen spoticanja wrote:
Loulou wrote:

vidis krvarenje nakon upotrebe konca znak je da je tvoja gingiva bolesna...dakle gingivitis je prisutan u nekom obliku...e sad knjiga kaze ovako...nakon sto 24h ne ocistite podrucje izmedju zubica gingivitis se razvija sasvim sigurno...no kako je kod tebe higijena na dobrom nivou to krvarenje nije posljedica minornog lokalnog gingivitisa... ja bih preporucio jedno skidanje kamenca sub i supragingivalno...i naravno istrajavanje na koristenju konca
ili recimo da predlozim ovako...koristi konac deset dana jednom dnevno bez preskakanja...a onda cemo opet pricati o ovome pa ces mi reci kakvo je krvarenje prisutno :wink: :)
btw neces ni naci klasicnu cetkicu manje glave od elektricne...pokusali su napraviti ali se jako brzo lomila(to je ono kad pustis insanu da sam pere zube :D )
ja sam sretan sto imam diasteme medju zubima , tako da aproksimalnim karijesom ili bilo kojim vidom oboljenja zuba i tkiva nisam zahvacen , bez konca definitivno nema zdravih zuba. A i zamolio bih tebe/vas :) da forumasima ne pisete ove strucne termine , jer ne zna svako gdje se nalazi supragingivalno podrucje :thumbup:
kamen spoticanja

#29 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Vernes_AMG wrote: ja sam sretan sto imam diasteme medju zubima , tako da aproksimalnim karijesom ili bilo kojim vidom oboljenja zuba i tkiva nisam zahvacen , bez konca definitivno nema zdravih zuba. A i zamolio bih tebe/vas :) da forumasima ne pisete ove strucne termine , jer ne zna svako gdje se nalazi supragingivalno podrucje :thumbup:
tebe :)
ispricavam se na strucnoj terminologiji...ponese me a ne bi trebalo :wink:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#30 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by corolla02 »

po meni takodjer elektricne cetkice bolje odrade ciscenje zuba od obicnih, jedina mana skuplje su al opet na higijenu/zdravlje ne treba stedjeti.

Licno sma se susretno s njom 5 godina unazad na prijedlog svoje zubarke bas zbog krvarenja desni, takodjer poceo koristiti tekucinu za ispiranje usta i konac. Prva cetkica je i bila Philips, naravno i na njoj se cetkica mora mijenjati s vremena na vrijeme, koja jedanas je uglavnom dotrajala ne drzi energiju dovoljno, dijelom izgorila baterija, al vec narucena nova.

Iz pocetka je to sve izgledalo strano, ona senzacija u ustima nakon upotrebe, one vibracije, kao da ljubis struju :D, guljenje koze/naslaga s obraza iznutra uz zube, nesto neopisivo. Medjutim, slijedeci sam mjesec zaista osjetio cistinu na zubima/ustima; elektricna cetkica pravi visestruke pokrete na zubima koje svojom brzinom ciste, koje ljudska ruka jednostavno ne moze da replikuje ili napravi.
MAN-lion's coach

#31 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by MAN-lion's coach »

Ja metalnom perem zube... :-) šalim se...
Električnu sam koristila jednom i nisam mogla se privići nego sam je koristila kao onu najobičniju...
Trenutno moj izbor je aquafresh,iako sam nakon prvog četkanja bila sva krvava... :lol:
http://www.fastmoving.co.za/fmcg-suppli ... l-Buzz.jpg
shiljak

#32 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by shiljak »

Da oživimo temu, prošlo je već 4 godine

Našao sam električnu četkicu jedino u DM-u. Mislio sam da će nakon 4 godine da bude jeftinije, kad ono čak 69 KM! Upravo ova sa slike ispod:

Image

Imaju još dvije vrste ali druge marke, DontoDent, te su oko 45 KM
graue_maus

#33 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by graue_maus »

teska klasika , imam problema sa zubima godinama osjetljivi zivci ......tako da nikakve vibracije ne dolaze u obzir , osjecam glavobolju poslije i neku nelagodu ........kako neko napisa svaki zubar kaze da je to nepotrebno tak da me ne brine .....
Female_Sa

#34 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?

Post by Female_Sa »

Meni je elektricna cetnica unistila zubno meso. Nakon dugogodisnjeg koristenja iste, presla sam na klasicnu cura prox (ultra sensitive) cetkicu koja mi je extra. Jest da se nekako zubi bolje operu elektricnom, ali ona ponekad moze prouzrokovati vise stete nego koristi.
Post Reply