Americka "auta"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
EsadCo

#26 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

O tome koliko su Americki automobili kvalitetni i uspjesni dovoljno govori da je Chrysler u rukama Fiata, GM dobio ogroman novac od Vlade, Ford prezivio zahvaljujuci evropskom segmentu.
Da sta valjaju americki pick-upovi ne bi im japanci preplavili trziste, cast Fordu F150.

Amerikancima je glavno da u autu imaju mjesta za 2 limenke Coca Cole, stalak za Mc, skaj na sjedistima prolazi k'o halva. Bitno je da je mjenjac automatski, moze i sa 3 brzine nema veze.

Jednostavno, kod njih je to prolazilo, ali su Evropljanji, Japanci i Korejci toliko superiorniji, da i oni moraju da mijenjaju svoju pamet i da proizvode prave automobile, a ne poluproizvode zastarjele jos u fazi nastanka.

A evo i primjer kako rade amerikanci http://www.youtube.com/watch?v=dqNvszVLdJQ

Sa americkim Focusom je dosta ljudi imalo priliku da se sretne i enterijer mu je makar 2 klase ispod evropske verzije.

Ja licno terence i SUV-ove ne volim, a pogotovo Q7, X5, ML (Range Rover Sport moze da prodje) i kad bih imao toliko novca uvijek bih radije kupio Jguara XF, XK, novu seriju 5.

A kad smo vec kod pick-upova zasto u raznoraznim svjetskim misijama preovladavaju Toyote, Nissani, a nigdje nema amera? A niko od njih nema jaci lobi? Kvalitet je u pitanju. Lisnate opruge i sasija mogu da prođu kod pick-upova i terenaca, kakav je i ovaj Durango (koji je za Patrola, Land Crusera, Pajera krs nevidjeni), ali je njima mjesto na selima, farmama, rančevima, a ovdje ih uglavnom voze celavci sirokih vratova, koji nisu mogli da dobace ni do X3, pa misle da je to statusni simbol. A pokojni-rahmetli Hummer, je kic i sund, koji ne moze da stane ni na turbo grand Pinku.

U sportski coupe (Mustang) sa 300 KS ugraditi polukrutu osovinu i rucni mjenjac sa 5 brzina, to samo moze Amer. Enterijer je na razini Kineza

Image
EsadCo

#27 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

GAU 8 wrote:Kako niko nije stavio Camaro?

Image
To je vec auto koji se priblizio evropskim i japanski standardima, kao i Dodge Chalanger.

Image
kreso_atac

#28 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Esadco, eto pominjanjem pajera si pokazao koliko znas, i nemoj vise molim te. Ima nevidjeno los reduktor (Planetarni set crkava pri prvom vecem opterecenju), a motoru fali kapaciteta u svim tezim uslovima. jedino suspenzija je dobra.
kreso_atac

#29 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

i japanski pick up je ok, ali taj ce ispustit dusu ako bi iz kanala izvlacio dvije tone. jednostavno nisu za toga konstruisani. i volio bih vidjet ovog strucnjaka koji bi sa yugom tjerao dva sata puni gas. ili sa bilo kojim evropljanom, koliko bi izdrzao
baustelac

#30 Re: Americka "auta"

Post by baustelac »

kreso_atac wrote:i japanski pick up je ok, ali taj ce ispustit dusu ako bi iz kanala izvlacio dvije tone. jednostavno nisu za toga konstruisani. i volio bih vidjet ovog strucnjaka koji bi sa yugom tjerao dva sata puni gas. ili sa bilo kojim evropljanom, koliko bi izdrzao
Ja znam da pod punim gasom i na duze vrijeme voze sportske masine na takmicenjima, i radne masine kad nesto rade. Evo sad saznadoh da se i americka auta normalno voze pod punim gasom.
olensoner

#31 Re: Americka "auta"

Post by olensoner »

Od americkih ''auta'' mi se svidja slijedece:
Corvette Z06
Image
Grand Cherokee V8
Image
Uglavnom samo ta dva mi svidjaju od svih americkih auta, kazem svidjaju jer bih u dvoristu radije imao ovo parkirano nego Corvette-u:
Image
Ili ovo radije nego Cherokee:
Image
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#32 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

kao i svacija auto industrija tako i americka ima svojih losih i dobrih stvari :D

jedna od svjetlih tacaka americke auto industrije je svakako i CTS ovaj ili onaj CTS V
Image
EsadCo

#33 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

kreso_atac wrote:Esadco, eto pominjanjem pajera si pokazao koliko znas, i nemoj vise molim te. Ima nevidjeno los reduktor (Planetarni set crkava pri prvom vecem opterecenju), a motoru fali kapaciteta u svim tezim uslovima. jedino suspenzija je dobra.
Ja o pick-upovima, SUV-ovima i terencima ne znam puno, jer mi se takva vozila ni malo ne sviđaju (osim kao što rekoh RR), a u Pajera se ugrađuje i 3.8 V6 sa 240+ KS, tako da ne vjerujem da nema kapaciteta.
Tacno je da je Mitsubishi naljosiji Japanac, ali ce Toyotin i Nissanov pick up i terenac sa svojim 4.0l+ motorima (ekvivalent americkim standardima) sahraniti svakog Amera u bilo kojoj situaciji.
EsadCo

#34 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

corolla02 wrote:kao i svacija auto industrija tako i americka ima svojih losih i dobrih stvari :D

jedna od svjetlih tacaka americke auto industrije je svakako i CTS ovaj ili onaj CTS V
Image
Cadillac je jedini uspio da odrzi koliko toliki prikljucak sa Japancima i Evropljanima. Mada se u Evropi provede k'o bos po trnju. Ali, u "premium klasi" u evropi samo prolaze Audi, BMW i Mercedes, tako da ne treba da cude slabi rezultati Cadillaca, kad istu sudbinu dijele i Lexus, Jaguar, Alfa, Volvo. Valjda elita nece da mijenja svoje navike.
harisl

#35 Re: Americka "auta"

Post by harisl »

mayab wrote:Smatram da su američka auta inferiorna evropskim i japanskim iz nekoliko razloga:
1.nenormalno jeftinog goriva (barem do skora), te samim tim zadrzavanja prilicno zastarjelih , a ogromnih , neefikasnih motora
2.ograničenja brzine od 96kmh, te samim time bez velike potrebe da se razvija postroj i pogon koji će često voziti većim brzinama
3.velikim prostranstvima Amerike, sto rezultira favoriziranjem nepotrebno velikih auta, koja se uglavnom, jedino u Americi "osjećaju" dobro
4.totalno "razvijenim" potrošačkim mentalitetom, gdje se više razmislja o nabavci novoga auta, te je stoga "nepotreban" neki veci kvalitet izrade i materijala, kao sto je slucaj kod "Švabe"
Ovo pod jedan ti nije skroz tacno. Americki, evropski i japanski automobili iste zapremine trose otprilike isto.
Ogranicenje brzine na autoputevima je obicno od 105 to 113 km/h + uobicajenih 10-tak km/h.
Sto se tice velicine, veci auti su udobniji na autoputu. U gradu su isto tako udobniji - samo treba praviti veci parking :mrgreen: . U sustini, po meni velicina automobila nije mana ukoliko se moze platiti za benzin (i ukoliko ima 'normalno' parkiraliste).
U ostalom se slazem sa tobom.

Po cijeni po kojoj su GM, Ford i Chrysler proizvodili automobile (u fabrici u kojoj radim radnici su imali 38 dolara po satu), dobro su auti imali sve 4 gume. Sada, kada je Unija skrsena i radnik za masinom zaradjuje 14~18 dolara po satu (ili je sve preslo u Meksiko) - vjerujem da ce ostati nesto novca i za ulaganje u sam proizvod.

@EsadCo, oprema i 'enterijer' japanskih, evropskih i americkih automobila je otprilike ista u SAD-u. Mozda postoji razlika u Evropi, to ne mogu komentarisati.

Americki automobil je zasnovan na kultu - zvuk koji cujes dok ti se priblizava Mustang, GT, Camaro, G8, Challenger ili takvo nesto, kao i njihova snaga je ono sto imponuje amerikancima i to je ono sto amerikanci prave za sebe. To je zvuk koji 'tjera' sve ispred sebe (nije potrebno dosta ubjedjivanja da promijenis traku). Toyota, Honda i VW nikada nece imati takav efekat. Nije to ista klasa, ako razmisljas o kupovini Camaro-a onda ti Toyota ne pada na pamet, a i obratno. Nije moguce porediti japanski i americki automobil u SAD-u. Americki automobil je 'pravljen' u Holivudu, isto onoliko koliko i u Detroitu. Vjerujem da je to razlog nedostatka profinjenosti i ponekada performansi, mozda nesto kao opravdanje. Amerikanci su nesto kao automobilski nacionalisti, zvuk i snaga motora se genetski prenosi sa koljena na koljeno.

Generalizacija nije moguca ovdje. Moguce je reci da ovaj, ili onaj model (ne kompanija, nego model) nisu cemu, ali reci da citava industrija ne valja se obicno bazira na magazinskom obrazovanju. Reci kako jedan Jeep (recimoi Wrangler) ne valja je budalastina. Zar, recimo Cadillac nema koji dobar model? Hummer ne valja? Japanski pickup preplavio Ameriku? :shock:
EsadCo

#36 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

Znam da je Mercedes na premijeri nekog modela sa modernim CR dizelom, morao da obezbijedi svoju cisternu kvalitetne nafte jer u Americi tada toga nije bilo.

Za Hummera mogu samo reci da toliko kica i sr**a na jednim mjestu nisam nigdje vidio. A koliko vrijedi dovoljno je reci da za manje od 20k eura mozes da vozis V8 od skoro 3 tone 4-5 godina starosti, a nov je kostao u EU preko 60k eura. U Americi je jeftiniji sigurno bar 20%. i da je sta valjao ne bi nestao.

A Cadillac sam rekao da je jedini americki proizvodjac koji je isao u korak sa napretkom tehnologije (moze i Lincoln da pridje, mada je to podaleko od Lexusa, MB...). Tako stanje su iskoristili Japanci pa su gurnuli na trziste brendove Infiniti, Lexus, Acura i od nedavno i Hyundai sa Genesisom.

Tacno je da su kupci Chalangera, Camara posebna sorta, i njima svaka cast.

Americki i evropski Focus su dva svijeta, isto kao i Merc ML od 1997-2001, i onaj poslije redizajna. Jednostavno kvalitet materijala i izrade u Evropi je minimum za 2 klase ispred standarda u Americi.

Ako govorimo o obicnim automobilima onda su Buick, Oldsmobile, Pontiac, Saturn (koji vise i ne postoje) na razini korejaca od prije 2-3 godine. I Korejci su pravi primjer napretka i pametnog ulaganja u buducnost.
kreso_atac

#37 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Najsnazniji motor u Pajeru jest 3.5 sa 220 KS... Što je puno KS (malo momenta) za razliku od recimo wranglera ili bilo kojeg jeepa sa rednim 4.0, koji će oderat tog pajera na bilo kojem terenu. To ti je činjenica. Ne razumiješ se mnogo u Pick up segment, to si rekao, i to stoji vidimo. Koji japanski pickup može oderati Rama ili Silverada na njegovom terenu? Kad kazem "na njegovom terenu" mislim na uslove gdje je potrebna iskljucivo sirova snaga, uslovi radne mašine. O zvuku ne bih govorio naravno, to je jasno ko dva i dva. Onaj ko ganja Camara, Challengera ili Chargera, ne bi ni pogledao VW, Audija i slično, i naravno suprotno... Dvije različite filozofije, od kojih se meni sviđa eto ta američka, i to je sve. Reći "auta" pod navodnim znacima je minimalizam i kompleksaštvo, i to govori ni o čemu drugo nego o intelektu samog onog ko govori. Reći da Wrangler, Grand Cherokee, Challenger, Camaro, 300C i slično nemaju nekog značajnijeg mjesta u auto industriji je dječija posla, i nije vrijedno rasprave.
mišmaš

#38 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

ti esade nisi nikad sjeo u američko vozilo. da jesi ne bi tu lupo ko maksim po diviziji. ja lično vozim evropsko auto, ali da imam priliku nabaviti neku američki zvijer (ne terenca, nego baš auto) odmah bi to napravio. I ako imam na dohvat neki američki model, obično mu je smrdljivi dizel unutra i koji će mi đavo...

EDIT: eto imamo i pajera sa "ogromnim" motorom, je li i to budalaština i beskorisno i besmisleno i blesavo guranje radi furke?
EsadCo

#39 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

Taj isti 300C nije ni do čukljeva W210 od kojeg je nastao, Crosfire R170, a Grand W164 (ML ce ga potuci gdje god hoces).

Pod "auta" sam mislio na Buick, Pontiac, Saturn, Oldsmobile, americki Ford (90% modela), Mercury, Dodge, Chryseler (koje kontrolise Fiat).

A jedio sam u Pontiac Vibe 1.8 jedno 5 min i bilo mi je dovoljno da zakljucim da je smece obicno. Toliko tvrde plastike imaju samo evropski automobili B segmenta sa kraja '90-ih, a o poderanom skaju na sjedistima necu ni govoriti (auto je bilo staro 2-3 godine).
harisl

#40 Re: Americka "auta"

Post by harisl »

@ EsadCo

Koja je to prednost auta za koje ti treba posebno gorivo?

Hummer je nestao zbog cijene goriva. Sa svojih 23 litra na 100 km (H1) nije imao sanse. Vise se tu radilo o nekakvoj ekstravagantnosti, nego autu sa kojim bi isao na posao. Nije se to vidjalo daleko od grada. Kazu da mu je i komfor bio losa strana. Vise je to bila skupa igracka. Nije to pravljeno za ravnog puta. Sa cime ga poredis da kazes da je sranje?

Sa ostalim se vecinom slazem, mada ne vidim model nekog 'korejanca' u klasi Pontiac-ovih sportskih automobila u SAD-u. Jedino si preblizu napisao Cadillac i Hyundai :mrgreen:
EsadCo

#41 Re: Americka "auta"

Post by EsadCo »

mišmaš wrote:ti esade nisi nikad sjeo u američko vozilo. da jesi ne bi tu lupo ko maksim po diviziji. ja lično vozim evropsko auto, ali da imam priliku nabaviti neku američki zvijer (ne terenca, nego baš auto) odmah bi to napravio. I ako imam na dohvat neki američki model, obično mu je smrdljivi dizel unutra i koji će mi đavo...

EDIT: eto imamo i pajera sa "ogromnim" motorom, je li i to budalaština i beskorisno i besmisleno i blesavo guranje radi furke?
Za nase prilike 3.8 V6 je po mom misljenju cista budalastina, dok je 3.2 D-ID vec nesto drugo kome je takav automobil potreban. Em manje kosta, em je ucinkovitiji, em ces svaki posao lakse obaviti.
mišmaš

#42 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

varaš se, nisi nikad vozio off road očigledno... nisam ni ja neki off roader, Krešo će ti bolje objasnit, tim se bavi profesionalno preko 10 godina, ali taj "luft" ili "višak" kubika izvlači i nakon 10 sati neprestanog gaženja...
jutarnji

#43 Re: Americka "auta"

Post by jutarnji »

Cudi me da jos niko nije ovog spomenuo
Image
Cijena sitnica, samo $ 75 000 :D
Gray

#44 Re: Americka "auta"

Post by Gray »

Mislim da je razlika između američkih i evropskih auta ista kao i razlika između Amerike i Evrope generalno (generalizovano, naravno): Amerika je jako sirova u odnosu na Evropu, koja je sofisticiranija i profinjenija... rafiniranija moglo bi se reći.

Ta sirovost nekada možda dobro dođe, ali bih ipak rekao da je u 90% slučajeva bolji evropski pristup.
harisl

#45 Re: Americka "auta"

Post by harisl »

Gray wrote:Mislim da je razlika između američkih i evropskih auta ista kao i razlika između Amerike i Evrope generalno (generalizovano, naravno): Amerika je jako sirova u odnosu na Evropu, koja je sofisticiranija i profinjenija... rafiniranija moglo bi se reći.

Ta sirovost nekada možda dobro dođe, ali bih ipak rekao da je u 90% slučajeva bolji evropski pristup.
Pa nisi bas morao biti toliko specifican :)
Jel' se jos uvijek govori o automobilima?
Gray

#46 Re: Americka "auta"

Post by Gray »

harisl wrote:
Gray wrote:Mislim da je razlika između američkih i evropskih auta ista kao i razlika između Amerike i Evrope generalno (generalizovano, naravno): Amerika je jako sirova u odnosu na Evropu, koja je sofisticiranija i profinjenija... rafiniranija moglo bi se reći.

Pa nisi bas morao biti toliko specifican :)
Jel' se jos uvijek govori o automobilima?
O oboje, pravim paralelu :D
Kiberluskoni

#47 Re: Americka "auta"

Post by Kiberluskoni »

Pa vi fakat ozbiljno shvatili ovu temu... :D :D :D
Eso, ohani malo, samo se ukopavaš bezveze. I to jedino "američko" auto u koje si sjeo, je brat blizanac, ni manje ni više, Toyote Matrix. U istoj se fabrici sastavljaju... U Americi, neš vjerovat.
Lijepo je imati mišljenje, ali nemoj bombardovati sa dezinformacijama. Da si uradio search na forumu, našo bi više tema sa dvocifrenim brojem stranica na ovu temu. Ovako svodiš temu na kategoriju "da sam ja Džeko, ja ne bi u M. City, pa makar"
Nekad je problem shvatiti da se ljudi razlikuju. Imaš ljudi koji ne puše, ne piju, ne gube pare na kladionici, pa sedmično uštede razliku koju ovi prve uštede na svojim autićima. Tako ovi drugi ne moraju u kafani, dok dime i vrte Ronhil po dijagonali, između prsta i stola, ubjeđivati istog takvog preko puta, da mu auto troši ko upaljač, "svijum". Ljudi se razlikuju, tako i proizvodi koji su im namjenjeni.
Ja ne pušim i ne znam koliko troši upaljač (najčešće ga izgubim :D ). Cilj mi je da se što manje vozam autom (iako mi to ne ide od ruke,priznajem). Upaljač koristim uglavnom, kada na planini palim vatru, najčešće vikendom, gdje me doveze moj vjerni čistokrvni terenski amerikanac od skromnih 4 hiljade kubika.
E sad je drugo što ti tražiš javnu potvrdu ispravnosti svog razmišljanja, pljujući po svemu što se ne uklapa u tvoje okvire.
A pickupa što se tiče, baš sam juče saznao za jednog Rama 2500 HD sa "njesra američkim" 5.9 Cummins dizel motorom u komšiluku, pa odoh da vidim čudo od 325 KS, 827 Nm momenta, koje se reklamira sa rečenicom "it will outlive your grandchildren". Nije ni čudo, kada mu prvi ozbiljniji zahvat na motoru savjetuju na "bezobrazno malih, američkih" 350 hiljada milja, ili, kod nas u Evropi, minijaturnih 560 hiljadarki kilometara :D .

Nemoj se ti puno trzati, želim ti da promjeniš još puno Škodilaka, al nemoj pljuvat nama po autima, što se ložimo na Cadillaca
Bakir1

#48 Re: Americka "auta"

Post by Bakir1 »

kreso_atac wrote:Esadco, eto pominjanjem pajera si pokazao koliko znas, i nemoj vise molim te. Ima nevidjeno los reduktor (Planetarni set crkava pri prvom vecem opterecenju), a motoru fali kapaciteta u svim tezim uslovima. jedino suspenzija je dobra.
a o kojoj generaciji pajera govoris?v80?v60?
kreso_atac

#49 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Pajero generacija 92-97. i konacno bih se u svemu slozio sa kiberluskonijem, o tome se govori cijelo vrijeme, ja cu grandu prvi dio motoru mijenjati na 250 hiljada milja - lanac. kako ce pajero, ili eto ne znam koji evropljan biti super nakon toliko
whow

#50 Re: Americka "auta"

Post by whow »

Prvo da se zahvalim autoru na interesantnoj temi. Americka auto su vjerovatno nepoznanica za vecinu vozaca koja ne zive na ovome kontinentu te stoga postoje predrasude o istima. Uvrijezeno je misljenje da su Americka auta, rastrosna , velika , snazna ,da velicina uzima primat preko kvaliteta , udobnost vaznija od performansi azvuk i snaga motora puno vaznije nego suspenzija i upravljanje. Cinjenica je da je Americka industrija toliko velika i razvijena da ovdje vjerovatno postoje vozila koja se mogu svrstati u bilo koju kategoriju i bez ikakvogastida porediti sa konkurencijom. Najvece pitanje je naravno koliko smo love spremni izdvojiti za takvo vozilo.
Corolla je vidim postavio ovoga Cadilaca CTS koji je bez sumnje jedno od najboljih i najjeftinijih vozila u klasi, sto je potvrdio i poslovicno Amerikancima NE naklonjen TOP Gear , Nova Corvetta je dream comes true za lovu manju nego sto je potrbno izdvojiti za Gofa GTI . G8 je performansama usporediv sa BMW ili Audijem za 30-50 % manje novaca. Ford je po mome misljenju najneorginalniji proizvodzac ali ima nekoloko modela koji su izuzetno popularni i kvalitetni ; Fusion , Edge i naravno pick up line up. Americki pick upovi se ne mogu porediti sa terencima jer je pick up sto bi se reklo work horse dok su terenci za rekreacije ,i sigurnosti u zimskim uvjetima. Neko je naveo odlican primjer picka upa koji chupa dvije tone iz jarka . Ljudi koji ovdje zive znaju sta sve prede preko tockova ovih pick upova oni se stavrno maksimalno deru i rabe i to niti jedan terenac ili SUV nikada ne bih izdrzao . Trade off je manja rafiniranost , udobnost veca potrosnja . Ono sto mnogi ljudi zaboravljau je da Pick up nije konstruiran da se vozi do posluge i natrag ali za svoju lovu ljudi mogu kupovai sto hoce. Licno mislim da je Jeep line up totalno podbacio a izgled novog Cire je katastrofa i vise lici na KIA vozilo nego na Jeepa. Uglavno kod Amera ina za svakoga ponesto.
Post Reply