Goniči robova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Saray_li

#26 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

limeni wrote:taj gazda te ne drzi silom tamo, trebas biti zadovoljna sto imas pravo na rad...
mi da valjamo kao narod, nebi samo kukali cijelo vrijeme...
Nije ovo kukanje već čista borba

Borba sa svim zeljama i surovim činjenicama...da li je bolje imati kakav takav posao ili nikakav...
Saray_li

#27 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

Lady@es wrote:Malo je off topic al ne zamjerite.
Kad smo već kod obrazovanja naših "dragih gazdi", počela ja da radim u xy firmi i vidim ljudi se danima muče sa cjenovnicima. Na sto papira se nalaze artikli, sve pomiješano ništa ni sa čim.... Hajd rekoh da ovo malo složim da olakšam i sebi i njima, uzmem posložim sve ponovo fino po abecedi, artikle po grupama... kolege prezadovoljne! Dolazi direktor za par dana pita jel ovo novi cjenovnik ? Rekoh jeste. Kaže on ne može ovo ovako. Ja pitam zašto, kaže on lakše mu onako. Kolege govore bolji im ovaj lakše se snalaze, sve po abecedi, kad on ko iz topa "ma hajde molim vas ko još zna abecedu napamet"??? Ja ostala paf !

A niko njima nije ugodio pa čovjek ne treba ni da se trudi da im udovolji. Uradi posao najbolje što znaš i traži nešto novo, svi ti poslovi čovjeku služe dok ne nađe nešto bolje, bitno je da shvatiš da nisi tu dovijeka i da tvoju vrijednost ne određuju ni posao ni mišljenje direktora.

Tugo golema, fakat! :-?

Ovaj gonič zna abecedu ali mu padeži mLogo teško idu. Nije mi do ruganja, do prozivanja-ali mi se gadi i posao nakon svega e to je moj poraz.
bez_ideje

#28 Re: Goniči robova

Post by bez_ideje »

limeni wrote:taj gazda te ne drzi silom tamo, trebas biti zadovoljna sto imas pravo na rad...
Dobro je dok ne udara!
JThomas

#29 Re: Goniči robova

Post by JThomas »

a i ako udari, može se progledati kroz prste, on to iz najboljih namjera :D

mi smo k'o država sad otprilike u onoj fazi u kojoj je civilizovan svijet bio sredinom 19. vijeka, divlji kapitalizam i prvobitna akumulacija kapitala.
limeni

#30 Re: Goniči robova

Post by limeni »

Saray_li wrote:

Borba sa svim zeljama i surovim činjenicama...da li je bolje imati kakav takav posao ili nikakav...
ako ti se posao ne svidja, nemoj ga raditi i tacka.
safran

#31 Re: Goniči robova

Post by safran »

limeni wrote:
Saray_li wrote:

ako ti se posao ne svidja, nemoj ga raditi i tacka.
Stav pravog gazde! Ja ću da te tlačim i ne plaćam te a ti idi ako imaš gdje. Svaka čast!
Fozgen

#32 Re: Goniči robova

Post by Fozgen »

Ma daj ba.
Ne moze on mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi.
Tako da ....
:D :D
Fozgen

#33 Re: Goniči robova

Post by Fozgen »

limeni wrote: ako ti se posao ne svidja, nemoj ga raditi i tacka.
Ove su meni uvijek najjace i najbolje :mrgreen: :mrgreen:
Mahalac

#34 Re: Goniči robova

Post by Mahalac »

Situacija je takva kakva je, ali ako je vec takvo SRAMOTNO zasto je onda sramota reci imenom i prezimenom, ime frime, kafane, butika bilo sta pa da se zna konkretno kakvi su to ljudi i poslodavci.
Ako nista drugo da zaobilazimo takve lokacije.
njonjica

#35 Re: Goniči robova

Post by njonjica »

Mahalac wrote:Situacija je takva kakva je, ali ako je vec takvo SRAMOTNO zasto je onda sramota reci imenom i prezimenom, ime frime, kafane, butika bilo sta pa da se zna konkretno kakvi su to ljudi i poslodavci.
Ako nista drugo da zaobilazimo takve lokacije.
:thumbup:
Gospoda Ministarka

#36 Re: Goniči robova

Post by Gospoda Ministarka »

kurty wrote: p.s. jedne prilike jedan "gazda" odlucio da ide na hadz... U nejgovoj firmi, radnicima plate kasnile par mjeseci... I malo prije nego je otisao na hadz, okupio radnike i ovi mu morali halaliti taj dug, da bi on mogao sa halalom da obavi hadz 8-)

Da nije gazda kuce koja se bavi obezbjedenjem? Ako nije onda imamo vise takvih hadzija? :D
vaca

#37 Re: Goniči robova

Post by vaca »

e samo još trreba da koriste silu :-)

taj gazda je zakonski obavezan da ti da pauzu od pola sata, da isplati platu na vrijeme, čak i da ti odobri odsustvo kada su djeca bolesna a da ne pričam o trudničkom bolovanju....

mi da valjamo postojao bi mehanizam da se ovi zakoni sprovode kod nas....but....
Arc_Angel

#38 Re: Goniči robova

Post by Arc_Angel »

Off topic samo malo :-) :-)

i ja sam dugo dugo mozgao sta kako i zasto.

i na kraju shvatim treba otvorti bilo kakvu privatnu firmicu i uposljavati ove nase glupe preglupe ljude, sevap ih je iskoristavati kad su glupi. u Bosni zive tako glupi ljudi koji su se ubili da budu iskoristavni i izrabljivani zalosno ali istinito.

Promjena svijesti nemoze doci s vana, i nepostoji nikakva ali ni teoretska sansa da se prvo promjeni sredina pa onda pojednici ili ljudi. Promjena mora prvo doci od nas, svakog pojedinca zasebno. Moramo se prvo promjeniti iznutra sami jer je nemoguce da nas neko drugi promjeni to se kosi sa prirodnim i bozijim zakonima. Tek kad se promjenimo iznutra
pocet ce se mijenjati i okolina koja nas okruzuje.

nije se tesko promjeniti, ali zahtjeva puno jako puno hrabrosti da covjek stane i podvuce crtu u svom zivotu i sam sebe pogleda u oci i prizna si sve i koliko je los i koliko je dobar. tek kad svaki od nas bude u stanju da sa istim zarom prigrli svoje lose osobine kao i one svoje dobre moci ce da krene naprijed.

P.S.

nemojte cekati na nekog vodju koji ce magicno da vas povede i rijesi sve vase probleme. to nije moguce
smisao zivota nije da vas neko vodi, a da ga vi pratite kao ovce nego da svako od nas bude vodja sam za sebe
kockica_kockica

#39 Re: Goniči robova

Post by kockica_kockica »

sad je jako moderno:

zaposliti radnika da radi jedan posao a onda mu uvaliti sto vise pored toga da ga slucajno nebi placao DZABA
zaposliti nekog kome trebaju pare od place i onda ga ucjenjivati sa recenicom "ima ih koji bi radili to sto radis i za manju platu"
zaposliti osobu cije slobodno vrijeme je i gazdino vrijeme
zaposliti osobu na 8 sati a onda uvesti takav rezim da osoba ni nakon 12 sati ne moze izaci s posla ukoliko naravno zeli zadrzati posao

i onda ako radnik
radi sve, ostaje prekovremeno a ne placa se, u slobodno vrijeme radi za gazdu, ne trazi povisicu onda gazda smatra:

da radnik nema dovoljno posla
da ne zna raditi jer ostaje duze od 8 sati da radi
usudi se traziti da svoje slobodno vrijeme utrosi na svoju porodicu
previse ga placa za nikakav rad ( naravno uz ovo idu kasnjenja plate, ne uplacivanje doprinosa i poreza i slicnog)

ja se uvijek pitam gdje su prava radnika???? sama se za sebe pitam jer krecem uvijek od sebe. radim prekovremeno koje mi niko nece nikad platiti, niko me postuje iako svoj posao odradim savjesno i tacno, za platu necu ni da govorim, a u slobodno vrijeme sam primorana raditi poslove koje niko ne primjecuje i niko ne cijeni...
poznanik

#40 Re: Goniči robova

Post by poznanik »

Pa dajte objavite SPISAK GONIČA ROBOVA, ovdje na forumu, pa nek za njih znaju svi...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#41 Re: Goniči robova

Post by Toto »

poznanik wrote:Pa dajte objavite SPISAK GONIČA ROBOVA, ovdje na forumu, pa nek za njih znaju svi...
sa slikama da ih mozemo zapuskerat na ulici
Gospoda Ministarka

#42 Re: Goniči robova

Post by Gospoda Ministarka »

Bila je tema na kojoj se iznosila imena "gonica"... cini mi se na ekonomiji.
Desert Wind

#43 Re: Goniči robova

Post by Desert Wind »

Saray_li wrote:Može li mi neko objasniti kakav mozak je potrebno imate da biste bili govno od insana?

Vjerovatno odogovor zanju oni koji rade kod privatnika.
Ne da to nisu ljudi, to su goniči robova...ljudi kojima je nemoguće ugoditi, čudaci i snobovi, neotesani i uopšte neuki ljudi - ali čim je poslodavac 'nešto mu zna' :shock:

U Ugovoru pise da radim jedan posao, neka mizerna satnica i kao obaveze. Ovaj ubi! :x
Nabacuje mi jos dodatnih stvari da ne mogu stici da sam hobotnica. I kada kazem da ja to ne mogu jer ne znam da radim on kaze da moram ili da ne dodjem na posao.
To je bio vrh!

ONI ne znaju cijeniti ljudskost, niti ikakve ljudske potrebe:
- da ti on ne daruje platu, već da je ti zaradiš,
- da pauza je vrijeme za radnika, ne da radi i jede u isto vrijeme,
- da radnik koji ima prigovor i zahtjeve nije bezobrazan vec samo covjek koji trazi svoja prava i ...tome nema kraja.

Prisustvovala sam 1000 odvratih situacija ali izdvajam jednu:

15 radnica čeka platu već 15 dana. Radnice su većinom samohrane majke.
Prije sastanka direktorica mi pokazuje novi komplet i nekoliko pari cipela 'taze' kupljenih.
Na sastanku radnice mole barem za 20 km da imaju za hljeb a ona se kune da nema prebijene marke.

Naredne sedmice jedan od radnica se razboljela - ova je hladno otustila.

Pošto ovi goniči nemaju mjere ili nekog zakona da se ovima stane u kraj?

Nemoj uzeti k srcu ali - dabogda nam bilo jos gore... i jos gore i jos gore....
Saray_li

#44 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

kockica_kockica wrote:sad je jako moderno:

zaposliti radnika da radi jedan posao a onda mu uvaliti sto vise pored toga da ga slucajno nebi placao DZABA
zaposliti nekog kome trebaju pare od place i onda ga ucjenjivati sa recenicom "ima ih koji bi radili to sto radis i za manju platu"
zaposliti osobu na 8 sati a onda uvesti takav rezim da osoba ni nakon 12 sati ne moze izaci s posla ukoliko naravno zeli zadrzati posao

i onda ako radnik
radi sve, ostaje prekovremeno a ne placa se, u slobodno vrijeme radi za gazdu, ne trazi povisicu onda gazda smatra:

previse ga placa za nikakav rad ( naravno uz ovo idu kasnjenja plate, ne uplacivanje doprinosa i poreza i slicnog)

ja se uvijek pitam gdje su prava radnika???? sama se za sebe pitam jer krecem uvijek od sebe. radim prekovremeno koje mi niko nece nikad platiti, niko me postuje iako svoj posao odradim savjesno i tacno, za platu necu ni da govorim, a u slobodno vrijeme sam primorana raditi poslove koje niko ne primjecuje i niko ne cijeni...

Ne znam za modu, ali znam za svoju glavobolju.

Vrtim se u zacaranom krugu da mrzim svoj posao zbog gonica i da mi se desavaju banalne greske zbog frke i trke DAJ VISE I BRZE.
Sada sam maximalno usporila radim samo svoj posao, a ostalo kada stignem. Briga me za njegove 'dersove', neka pjeni...samo dokada?
Saray_li

#45 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

Desert Wind wrote:
Saray_li wrote:Može li mi neko objasniti kakav mozak je potrebno imate da biste bili govno od insana?

Vjerovatno odogovor zanju oni koji rade kod privatnika.
Ne da to nisu ljudi, to su goniči robova...ljudi kojima je nemoguće ugoditi, čudaci i snobovi, neotesani i uopšte neuki ljudi - ali čim je poslodavac 'nešto mu zna' :shock:

U Ugovoru pise da radim jedan posao, neka mizerna satnica i kao obaveze. Ovaj ubi! :x
Nabacuje mi jos dodatnih stvari da ne mogu stici da sam hobotnica. I kada kazem da ja to ne mogu jer ne znam da radim on kaze da moram ili da ne dodjem na posao.
To je bio vrh!

ONI ne znaju cijeniti ljudskost, niti ikakve ljudske potrebe:
- da ti on ne daruje platu, već da je ti zaradiš,
- da pauza je vrijeme za radnika, ne da radi i jede u isto vrijeme,
- da radnik koji ima prigovor i zahtjeve nije bezobrazan vec samo covjek koji trazi svoja prava i ...tome nema kraja.

Prisustvovala sam 1000 odvratih situacija ali izdvajam jednu:

15 radnica čeka platu već 15 dana. Radnice su većinom samohrane majke.
Prije sastanka direktorica mi pokazuje novi komplet i nekoliko pari cipela 'taze' kupljenih.
Na sastanku radnice mole barem za 20 km da imaju za hljeb a ona se kune da nema prebijene marke.

Naredne sedmice jedan od radnica se razboljela - ova je hladno otustila.

Pošto ovi goniči nemaju mjere ili nekog zakona da se ovima stane u kraj?

Nemoj uzeti k srcu ali - dabogda nam bilo jos gore... i jos gore i jos gore....
Glasat cemo i bit ce nam bolje :run:
kurty

#46 Re: Goniči robova

Post by kurty »

Gospoda Ministarka wrote:
kurty wrote: p.s. jedne prilike jedan "gazda" odlucio da ide na hadz... U nejgovoj firmi, radnicima plate kasnile par mjeseci... I malo prije nego je otisao na hadz, okupio radnike i ovi mu morali halaliti taj dug, da bi on mogao sa halalom da obavi hadz 8-)

Da nije gazda kuce koja se bavi obezbjedenjem? Ako nije onda imamo vise takvih hadzija? :D
ovaj slucaj za koji ja znam, nije... znaci ima ih na raznim poljima :D
kockica_kockica

#47 Re: Goniči robova

Post by kockica_kockica »

Saray_li wrote:

i onda ako radnik

Vrtim se u zacaranom krugu da mrzim svoj posao zbog gonica i da mi se desavaju banalne greske zbog frke i trke DAJ VISE I BRZE.
Sada sam maximalno usporila radim samo svoj posao, a ostalo kada stignem. Briga me za njegove 'dersove', neka pjeni...samo dokada?

Razumijem te... samo mi u BiH nemamo nikakvih nacina kako da tome stanemo u kraj... A to da radim poslove koje bi u normalnim oklnostima trebalo da obavlja jedno 3 osobe nikoga nije briga... vec mi dodatno prave problem sa svojim sugavim komentarima " ma sta ona radi"...
zonbirile

#48 Re: Goniči robova

Post by zonbirile »

e kada se sjetim svoga školovanja i priče o radu djece u rudnicima,rad po 12 i više sati,sedam dana u sedmici.Elem,daj bože još gore,pa će doći iz guzice u glavu.I ostali su kroz to prošli,na nam je red
Saray_li

#49 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

kockica_kockica wrote:
Saray_li wrote:

i onda ako radnik

Razumijem te... samo mi u BiH nemamo nikakvih nacina kako da tome stanemo u kraj... A to da radim poslove koje bi u normalnim oklnostima trebalo da obavlja jedno 3 osobe nikoga nije briga... vec mi dodatno prave problem sa svojim sugavim komentarima " ma sta ona radi"...
NEĆU da radim za posao koji nije moj
NEĆU da mi spočitavaju kvalitete
NEĆU da mi gonič vrti po glavi i mimo radnog vremena
NEĆU da od njegove face i zavisi dnevno raspolozenje
NEĆU! NEĆU! NEĆU!

To primjenjujem vec trecu sedmicu. Otpora ima, al...ili mi se sprema otkaz ili se polako navikava.
Uostalom najgore sto mi se desava nije moguci otkaz vec to sto nikako da mrsnem cijelu situaciju zbog socijalnog faktora NEMANJA POSLA I NOVCA.
Zato trpim i dajem minimalne korake ka boljem, valjda.

Ovo je gradjevinska firma, nije osiguranje, kablovska, Amko komerc i sl. Ali...sve je u 1% razlike
Desert Wind

#50 Re: Goniči robova

Post by Desert Wind »

Saray_li wrote: NEĆU da radim za posao koji nije moj
NEĆU da mi spočitavaju kvalitete
NEĆU da mi gonič vrti po glavi i mimo radnog vremena
NEĆU da od njegove face i zavisi dnevno raspolozenje
NEĆU! NEĆU! NEĆU!

To primjenjujem vec trecu sedmicu. Otpora ima, al...ili mi se sprema otkaz ili se polako navikava.
Uostalom najgore sto mi se desava nije moguci otkaz vec to sto nikako da mrsnem cijelu situaciju zbog socijalnog faktora NEMANJA POSLA I NOVCA.
Zato trpim i dajem minimalne korake ka boljem, valjda.

Ovo je gradjevinska firma, nije osiguranje, kablovska, Amko komerc i sl. Ali...sve je u 1% razlike
kalaš je bolja investicija za zivce nego Xanax - kad dodje do Xanaxa i Lexiliuma mozes se poselamit sa zivotom....
samo da ti kazem i tebi a i ostalim koje privatnici handrace guljace darace i taslace i fizicki i mentalno i sexualno za neki prihod - kad vam iskrive zivce i kicmu i kad odete skroz sa svojih 25 -30 i slicno godina nemojte sebi presudit tabletama metkom i otrovima - potrosite taj dio zivota da povedete sa sobom papke koji su vas doveli do toga....
Post Reply