Goniči robova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Saray_li

#1 Goniči robova

Post by Saray_li »

Može li mi neko objasniti kakav mozak je potrebno imate da biste bili govno od insana?

Vjerovatno odogovor zanju oni koji rade kod privatnika.
Ne da to nisu ljudi, to su goniči robova...ljudi kojima je nemoguće ugoditi, čudaci i snobovi, neotesani i uopšte neuki ljudi - ali čim je poslodavac 'nešto mu zna' :shock:

U Ugovoru pise da radim jedan posao, neka mizerna satnica i kao obaveze. Ovaj ubi! :x
Nabacuje mi jos dodatnih stvari da ne mogu stici da sam hobotnica. I kada kazem da ja to ne mogu jer ne znam da radim on kaze da moram ili da ne dodjem na posao.
To je bio vrh!

ONI ne znaju cijeniti ljudskost, niti ikakve ljudske potrebe:
- da ti on ne daruje platu, već da je ti zaradiš,
- da pauza je vrijeme za radnika, ne da radi i jede u isto vrijeme,
- da radnik koji ima prigovor i zahtjeve nije bezobrazan vec samo covjek koji trazi svoja prava i ...tome nema kraja.

Prisustvovala sam 1000 odvratih situacija ali izdvajam jednu:

15 radnica čeka platu već 15 dana. Radnice su većinom samohrane majke.
Prije sastanka direktorica mi pokazuje novi komplet i nekoliko pari cipela 'taze' kupljenih.
Na sastanku radnice mole barem za 20 km da imaju za hljeb a ona se kune da nema prebijene marke.

Naredne sedmice jedan od radnica se razboljela - ova je hladno otustila.

Pošto ovi goniči nemaju mjere ili nekog zakona da se ovima stane u kraj?
Murat Sabanovic

#2 Re: Goniči robova

Post by Murat Sabanovic »

problem je u tome sto je narod navikao da bude rob. tako da mu odnos robovlasnik - rob i tesko ne pada.
Saray_li

#3 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

Ako idemo tom logikom ja sam svemirac :-)
Dosadilo mi biti uvijek ' ona koja se za sve buni' - svi sute, sklanjaju se.
Jedno je čuvati posao a drugo je biti rob - civejk bez jezika, glave, zahtjeva....
kurty

#4 Re: Goniči robova

Post by kurty »

Kao svagjde, ima sljama i na jednoj i na drugoj strani...
Ali mnogo vise je bagre u redovima "gazda"...

p.s. jedne prilike jedan "gazda" odlucio da ide na hadz... U nejgovoj firmi, radnicima plate kasnile par mjeseci... I malo prije nego je otisao na hadz, okupio radnike i ovi mu morali halaliti taj dug, da bi on mogao sa halalom da obavi hadz 8-)
Last edited by kurty on 17/09/2010 16:53, edited 1 time in total.
sab_te_gabri

#5 Re: Goniči robova

Post by sab_te_gabri »

Murat Sabanovic wrote:problem je u tome sto je narod navikao da bude rob. tako da mu odnos robovlasnik - rob i tesko ne pada.
:thumbup:

Narod sam sebi kroji sudbinu. Ako hoce bolje, treba da se bori za bolje. Kod nas stanje nikad losije, a niko se ne buni. Nema revolta, protesta, trazenja i trcanja za boljim uslovima rada, zivota i sl. Smijao sam se nasoj situaciji kad sam prije godinu-dve na tv-u vidio protest danskih studenata. Drzava je donijela nekakav zakon koji njima nije bio po volji i - hopa, svi na ulicu. A zamisli kakve uslove za studiranje imaju oni. Isto to vrijedi i za posao. Samo kod nas ljudima ne smeta da zive i rade bez prava. Navikli su da savijaju kicmu koliko god mogu a da nezadovoljstvo i bijes iskazuju kod kuce, u krugu svoje porodice ili po kafanama sa jaranima, brondajuci o teskim uslovima.
Jos kad se ovom mentalitetu doda i cinjenica da je broj nezaposlenih u BiH ogroman (sto je opet takodje poslijedica mentaliteta), pa gazda zna da ukoliko da tebi otkaz na birou ceka jos 100 ljudi koji ce se poubijati medjusobno za bilo kakvo radno mjesto, stvar je jasna. Ljudi trpe da ne bi zavrsili na birou, gazda gazi po zaposlenima zato sto mu oni to dozvoljavaju i eto, zacarani krug.
Saray_li

#6 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

kurty wrote:Kao svagjde, ima sljama i na jednoj i na drugoj strani...

p.s. jedne prilike jedan "gazda" odlucio da ide na hadz... U nejgovoj firmi, radnicima plate kasnile par mjeseci... I malo prije nego je otisao na hadz, okupio radnike i ovi mu morali halaliti taj dug, da bi on mogao sa halalom da obavi hadz 8-)

Ovaj gonic se isto sprema na hadzdza... 8-)
kurty

#7 Re: Goniči robova

Post by kurty »

Saray_li wrote:

Ovaj gonic se isto sprema na hadzdza... 8-)
onda mu mojne halaliti, ako bude potrebe za tim
sabinna_ba

#8 Re: Goniči robova

Post by sabinna_ba »

Halalili su mu garant !!!
Murat Sabanovic

#9 Re: Goniči robova

Post by Murat Sabanovic »

stocarstvo je najunosniji biznis u BIH,samo to je nasem narodu ispod nivoa. ko ce cuvati ovce. ma, to je sramota. radije nas narod pristaje da bude ovca,nego coban.
green man

#10 Re: Goniči robova

Post by green man »

Sve zavisi od posla do posla, jer nažalost si vlasnici i "gazde" firmi mogu priuštiti da mjenjaju radnike svakodnevno, vodeći se politikom ako ti se ne sviđa ima na stotine koji bi voljeli taj posao.
Znam za slučaj jedne firme u kojoj mi jaran radi, naime plata mu kasni najmanje 2-3 mjeseca, rade i subotom i nedjeljom i to prekovremeno. Slomiše se od posla, vlasnik se kao u tvom slučaju kune da nema čime da ih isplati, a kupuje se mercedesa od 50 000 km... :x I šta raditi u tim slučajevima? Daj otkaz i gledaj odakle je vedro ili šuti i trpi. Žalosno je šta se sve dešava u ovoj zemlji... :sad: :x
kurty

#11 Re: Goniči robova

Post by kurty »

sabinna_ba wrote:
Svi su rekli "halalimo ti" , al su drzali fige :lol: :lol: :lol: :lol:

Murat Sabanovic wrote:stocarstvo je najunosniji biznis u BIH,samo to je nasem narodu ispod nivoa. ko ce cuvati ovce. ma, to je sramota. radije nas narod pristaje da bude ovca,nego coban.

i vise nego najunosniji... Imam 10-20 duluma zemlje, livade sve... Imam u avliji sigurno dulum koji kosim... Kome god sam ponudio da pokosi i uzme sebi travu, jer imaju stoku, niko nece...
Ja uzmem kosu i pocnem kositi... u roku od 10minuta njih je 10 koji pridju i kazu "komsija, sta ces sa trave..."
pustopoljina

#12 Re: Goniči robova

Post by pustopoljina »

tu imas dvije opcije kako prezivjeti...
prva je da zaglupis...znaci...totalno si fina, uljudna i ljubazna...ali- glupa. pet puta da ti neko objasni- ti sesti put opet nesto pitas. sta ti god sef kaze- ti kazes hocu...i onda fuseris...ne stizes...uvijek od sveg srca hoces, ali sta ces jadna, kad si malo glupa...a dobra k'o kruh :D
tvoje radne kolege ce te mrziti, ratovati s tobom ili prepisivati od tebe...ali ti ces biti "posteno" placena.
npr. trebas odnijeti pakete na postu...nakon svog radnog vremena...i onda nazoves sefa da pitas "kao pismo-ili kao paket"? preporuceno ili obicno? i tako svaki put kad tebe posalju da nosis pakete...posalju te da usitnis pare, a ti jos koji krug napravis, telefoniras...i tako...dodjes i kazes frka u banci, jedva zavrsila...i totalno se pravis zainteresovana za sefove muke...boli ga kicma, ti pricas o kremi sto je pomogla tvojoj nani, jos obecas donijeti, pa zaboravis...zali se na djecu, ti slusas kao da si desetero odgojila...samo se motas okolo i pravis se da radis...naravno...odradis ti to...ali uvijek sa nekom komplikacijom.
druga opcija je da das otkaz.

za prvu opciju trebas biti zadovoljan sa svim ostalim stvarima u zivotu, inace se nakupi bijes s vremenom...
a mozes do vjecnosti gurati sa tom opcijom (sto se tice sefa) jer on ionako misli da si glupa i nesposobna i daje ti (SVJESNO) vise nego sto mozes uraditi- kako bi drzao na tebi presiju i kako bi ti upirala iz petnih zila da se dokazes. a zapravo je- sta uradis-uradis, ako uradis jos vise, bas dobro- znaci, mozes jos.
problem je sto ti ne mozes dokazati da vrijedis- samo dokazujes da te premalo opteretio-da mozes podnijeti jos.
sto se tice isplate...hm...tu si donja...jedino sto mozes je pokazati da znas za svoja prava i povremeno pricati o nekima sto su zatvorili firmu,jer im je bila inspekcija...nasli im ovo-ono...nisu posteno radili (ali ne kao prijetnja, nego najnevinije sto mozes)...uvijek hvataju sitne ribe,nikad velike...sitne ribe (tipa tvoj sef) uvijek moraju jadni placati redovno, jer oni bas sto imaju-oni potplate inspekciju. za uvlacenje supku bas moras otvrdnuti...pa skontaj koliko ti je posao potreban...

i druga stvar...u svim tim sado-mazo odnosima...druga strana je jednako aktivna. dok god ljudi dopustaju da ih se gazi- bice gazeni.

to ti je dobra skola, ako imas starce ili muza iza ledja, pa ono...neces bas biti na ulici i ako ostanes bez posla.
jer nisi svjesna kakvih ljudi ima dok ne pocnes raditi. kod mame i tate je lijepo i naucili su te ljudskosti, ali van kuce je dzungla, ako ne naucis povuci crtu. ljudi otpustaju trudnice, daju ti cim pocnes raditi "opomenu pred otkaz" da bi te drzali u strahu, poslije spontanog pobacaja ti ne daju bolovanje, odnosno- prijete otkazom...tjeraju da kupujes iskljucivo u prodavnici u kojoj radis (ako radis u prodavnici)...zovu u 23h navecer...mijenjaju ti radni plan sat vremena prije posla i ne obavijeste te...itd. itd.
djana h

#13 Re: Goniči robova

Post by djana h »

E,ovo vjerujem :D
Zbilja,kako ga nije bilo sramota,pa,ima li imalo obraza :x
HAVANA

#14 Re: Goniči robova

Post by HAVANA »

kurty wrote:
sabinna_ba wrote:

Murat Sabanovic wrote:stocarstvo je najunosniji biznis u BIH,samo to je nasem narodu ispod nivoa. ko ce cuvati ovce. ma, to je sramota. radije nas narod pristaje da bude ovca,nego coban.

i vise nego najunosniji... Imam 10-20 duluma zemlje, livade sve... Imam u avliji sigurno dulum koji kosim... Kome god sam ponudio da pokosi i uzme sebi travu, jer imaju stoku, niko nece...
Ja uzmem kosu i pocnem kositi... u roku od 10minuta njih je 10 koji pridju i kazu "komsija, sta ces sa trave..."

Image
Topla voda

#15 Re: Goniči robova

Post by Topla voda »

:lol: :lol:
Saray_li

#16 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

...ili da bude ovan :-D
Saray_li

#17 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

pustopoljina wrote:tu imas dvije opcije kako prezivjeti...
prva je da zaglupis...znaci...totalno si fina, uljudna i ljubazna...ali- glupa. pet puta da ti neko objasni- ti sesti put opet nesto pitas. sta ti god sef kaze- ti kazes hocu...i onda fuseris...ne stizes...uvijek od sveg srca hoces, ali sta ces jadna, kad si malo glupa...a dobra k'o kruh :D
tvoje radne kolege ce te mrziti, ratovati s tobom ili prepisivati od tebe...ali ti ces biti "posteno" placena.
npr. trebas odnijeti pakete na postu...nakon svog radnog vremena...i onda nazoves sefa da pitas "kao pismo-ili kao paket"? preporuceno ili obicno? i tako svaki put kad tebe posalju da nosis pakete...posalju te da usitnis pare, a ti jos koji krug napravis, telefoniras...i tako...dodjes i kazes frka u banci, jedva zavrsila...i totalno se pravis zainteresovana za sefove muke...boli ga kicma, ti pricas o kremi sto je pomogla tvojoj nani, jos obecas donijeti, pa zaboravis...zali se na djecu, ti slusas kao da si desetero odgojila...samo se motas okolo i pravis se da radis...naravno...odradis ti to...ali uvijek sa nekom komplikacijom.
druga opcija je da das otkaz.

za prvu opciju trebas biti zadovoljan sa svim ostalim stvarima u zivotu, inace se nakupi bijes s vremenom...
a mozes do vjecnosti gurati sa tom opcijom (sto se tice sefa) jer on ionako misli da si glupa i nesposobna i daje ti (SVJESNO) vise nego sto mozes uraditi- kako bi drzao na tebi presiju i kako bi ti upirala iz petnih zila da se dokazes. a zapravo je- sta uradis-uradis, ako uradis jos vise, bas dobro- znaci, mozes jos.
problem je sto ti ne mozes dokazati da vrijedis- samo dokazujes da te premalo opteretio-da mozes podnijeti jos.
sto se tice isplate...hm...tu si donja...jedino sto mozes je pokazati da znas za svoja prava i povremeno pricati o nekima sto su zatvorili firmu,jer im je bila inspekcija...nasli im ovo-ono...nisu posteno radili (ali ne kao prijetnja, nego najnevinije sto mozes)...uvijek hvataju sitne ribe,nikad velike...sitne ribe (tipa tvoj sef) uvijek moraju jadni placati redovno, jer oni bas sto imaju-oni potplate inspekciju. za uvlacenje supku bas moras otvrdnuti...pa skontaj koliko ti je posao potreban...

i druga stvar...u svim tim sado-mazo odnosima...druga strana je jednako aktivna. dok god ljudi dopustaju da ih se gazi- bice gazeni.

to ti je dobra skola, ako imas starce ili muza iza ledja, pa ono...neces bas biti na ulici i ako ostanes bez posla.
jer nisi svjesna kakvih ljudi ima dok ne pocnes raditi. kod mame i tate je lijepo i naucili su te ljudskosti, ali van kuce je dzungla, ako ne naucis povuci crtu. ljudi otpustaju trudnice, daju ti cim pocnes raditi "opomenu pred otkaz" da bi te drzali u strahu, poslije spontanog pobacaja ti ne daju bolovanje, odnosno- prijete otkazom...tjeraju da kupujes iskljucivo u prodavnici u kojoj radis (ako radis u prodavnici)...zovu u 23h navecer...mijenjaju ti radni plan sat vremena prije posla i ne obavijeste te...itd. itd.
Respect-
istina - fulila sam jer imam super diplomu i fakat se trudim da posao uradim dobro, ali fazon i jeste u tome da gonic prebacuje stalno da mu sve treba odmah i sada a da plati nece pa mene ljudi po gradu prozivaju.
Ono sto dobije nikada ne pohvali ali ono sto nije je katastrofa.

Jos gore je sto je lik neuk i sto nemam prostora da mu objasnim kako bi tzo trebalo. jer ono sto on hoce i sto lupa je van svake pameti.

I tu sam u intetektualnoj krizi - al fakat.

Sta mi to treba?
sodom

#18 Re: Goniči robova

Post by sodom »

-
njonjica

#19 Re: Goniči robova

Post by njonjica »

To je kapitalizam na bosanski nacin....sami smo gazali, sta se cudite?

Prica mi zenska neki dan, radila u Unioin hotelu, kaze gazda totalni ludjak, samo trci po hotelu i urla na radnike...
...i ne placa naravno.

Ako se neko javi na konkurs da zna sta ga ceka....

:sax:

Edit: ime hotela je Union a ne Unioin :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20 Re: Goniči robova

Post by PipiDugaDevetka »

njonjica wrote:To je kapitalizam na bosanski nacin....sami smo gazali, sta se cudite?

Prica mi zenska neki dan, radila u Unioin hotelu, kaze gazda totalni ludjak, samo trci po hotelu i urla na radnike...
...i ne placa naravno.

Ja sam ''imao posla'' sa Union hotelom. Nisam izmjenio ni 2 e-mail poruke, pa raskinuo saradnju koja se nikada nije ni ostvarila.... :-? :-) :roll: :cry:
Saray_li

#21 Re: Goniči robova

Post by Saray_li »

njonjica wrote:To je kapitalizam na bosanski nacin....sami smo gazali, sta se cudite?

...i ne placa naravno.

To za neplacanje je postalo klasika u posljedenje vrijeme - kao recesija i svi cekajte, ali mi nije jasno za sta radimo?
Za klikere?

Nas su pitali da se odlucimo: da li da nam smanje plata a da zadrze isti broj radnika ili da ostanu iste plate ali da otpustaju.
Jednoglasno smo se odlucili za prvu opciju.

Ali oni otpustaju svakako a zaposljavaju mladju raju koja je sretna sto ikako radi, nema iskustva lai radi na sicu.
pustopoljina

#22 Re: Goniči robova

Post by pustopoljina »

sto ti to treba?
pa...ne znam nista o tebi, tako da cu uopsteno:
-nemas nikakvog radnog iskustva, a taj ti je posao ipak u struci
-nemas sta jesti
-u kuci ti je pakao i svuda ti je bolje nego tamo
-imas jasan plan o toliko i toliko para do tog i tog datuma, a bolji posao ti nije iskrsnuo
-imas djecu i ovisis samo o toj plati...a djeca ne znaju sta znaci supak, kriminalac i sl. djeca sanjaju nove igracke...
sve su to dobri razlozi da privremeno trpis supka.
ono sto sebi trebas drzati pred ocima je da na tom poslu neces docekati penziju i OBAVEZNO ti prioritet treba biti trazenje drugog posla ( i preko veza s tog posla), a ne zadovoljavanje nemogucih zelja svog sefa.
samo tvoj ego te tjera da se dokazujes kompletnoj budali. apsolutno nepotrebno. i apsolutno je nevazno sto ti imas diplomu, a on osam razreda osnovne. upravo zato kompleksasi imaju potrebu da te gaze i pokazu da su pametniji...kad sa takvima radis izbaci rijec lojalnost iz glave. u to kad se upetljas tesko je dozvati se pameti i sjetiti se sto si uopste pocela raditi.
energija ti treba da sebi obezbijedis bolje radno mjesto.
zijancer

#23 Re: Goniči robova

Post by zijancer »

postoje dva načina da se uradi posao
onako kako treba i koliko para toliko linija :mrgreen:
pošto goniči robova ne znaju kako izgleda Onako-Kako-Treba, niti im je bitno, vi umjesto 50 sati, ulozite u projekat 3 sata... i mirna bosna :)
oliti :mrgreen: počastite ga istim tretmanom
Lady@es

#24 Re: Goniči robova

Post by Lady@es »

Malo je off topic al ne zamjerite.
Kad smo već kod obrazovanja naših "dragih gazdi", počela ja da radim u xy firmi i vidim ljudi se danima muče sa cjenovnicima. Na sto papira se nalaze artikli, sve pomiješano ništa ni sa čim.... Hajd rekoh da ovo malo složim da olakšam i sebi i njima, uzmem posložim sve ponovo fino po abecedi, artikle po grupama... kolege prezadovoljne! Dolazi direktor za par dana pita jel ovo novi cjenovnik ? Rekoh jeste. Kaže on ne može ovo ovako. Ja pitam zašto, kaže on lakše mu onako. Kolege govore bolji im ovaj lakše se snalaze, sve po abecedi, kad on ko iz topa "ma hajde molim vas ko još zna abecedu napamet"??? Ja ostala paf !

A niko njima nije ugodio pa čovjek ne treba ni da se trudi da im udovolji. Uradi posao najbolje što znaš i traži nešto novo, svi ti poslovi čovjeku služe dok ne nađe nešto bolje, bitno je da shvatiš da nisi tu dovijeka i da tvoju vrijednost ne određuju ni posao ni mišljenje direktora.
limeni

#25 Re: Goniči robova

Post by limeni »

taj gazda te ne drzi silom tamo, trebas biti zadovoljna sto imas pravo na rad...
mi da valjamo kao narod, nebi samo kukali cijelo vrijeme...
Post Reply