Gdje su romska groblja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

julisiz es grant

#26 Re: Gdje su romska groblja?

Post by julisiz es grant »

Jeste, ali neko to mora platiti.
I to se dijete negdje mora prijaviti (tj. u opštini, inače ne postoji kao novi stanovnik grada/opštine).
Ako hoće da su ravnopravni, neka budu kao svi mi: neka su obavezni imati lična dokumenta i prijavljeno prebivalište. To je najmanje što se očekuje od nekoga ko pretenduje biti ravnopravan građanin.
Shoshana

#27 Re: Gdje su romska groblja?

Post by Shoshana »

julisiz es grant wrote:Jeste, ali neko to mora platiti.
I to se dijete negdje mora prijaviti (tj. u opštini, inače ne postoji kao novi stanovnik grada/opštine).
Ako hoće da su ravnopravni, neka budu kao svi mi: neka su obavezni imati lična dokumenta i prijavljeno prebivalište. To je najmanje što se očekuje od nekoga ko pretenduje biti ravnopravan građanin.
Nije, bolan, u pitanju hoce li ONI da budu ravnopravni sa nama... Ti to lupi, bas kao da oni po defou nisu ravnopravni, pa se jos nesto, eto i dzapaju, pa bi da budu ravnopravni. Valjda mi SVI JESMO ravnopravni, a ako neki vec i nisu - valjda bi trebalo MI, sretni i prosvijetljeni da se borimo za njihovu ravnopravnost, zar ne?

De ti meni reci, zasto je to tako, da ona nije u stanju platiti taj porod, a socijala joj ga nece platiti? Zasto je to tako da neka (daleko od toga da su sva) romska djeca neprijavljena? Zasto je to tak da ih - cak i one koji su prijavljeni, pa u neka doba krenu u skolu svi redom sikaniraju i maltretiraju? Zasto je to tako da malo koje od te djece zavrsi fakultet (a nije da ih nema)? Pa - nece bas biti da su gluplji i nesposobniji od ostalih.
Vitezanin

#28 Re: Gdje su romska groblja?

Post by Vitezanin »

U Vitezu ima romsko groblje, čini mi se za Rome muslimane jer groblje izgleda kao i svako drugo muslimansko groblje u BiH.
zelenashica

#29 Re: Gdje su romska groblja?

Post by zelenashica »

U okolini Tuzle tačnije lokacija Kiseljak ima jedno romsko groblje.Na prvi pogled nema razlike od ostalih u okruženju.
julisiz es grant

#30 Re: Gdje su romska groblja?

Post by julisiz es grant »

Shoshana wrote:
julisiz es grant wrote:Jeste, ali neko to mora platiti.
Nije, bolan, u pitanju hoce li ONI da budu ravnopravni sa nama... Ti to lupi, bas kao da oni po defou nisu ravnopravni, pa se jos nesto, eto i dzapaju, pa bi da budu ravnopravni. Valjda mi SVI JESMO ravnopravni, a ako neki vec i nisu - valjda bi trebalo MI, sretni i prosvijetljeni da se borimo za njihovu ravnopravnost, zar ne?

De ti meni reci, zasto je to tako, da ona nije u stanju platiti taj porod, a socijala joj ga nece platiti? Zasto je to tako da neka (daleko od toga da su sva) romska djeca neprijavljena? Zasto je to tak da ih - cak i one koji su prijavljeni, pa u neka doba krenu u skolu svi redom sikaniraju i maltretiraju? Zasto je to tako da malo koje od te djece zavrsi fakultet (a nije da ih nema)? Pa - nece bas biti da su gluplji i nesposobniji od ostalih.
Ne može joj platiti niko kada nigdje nije prijavljena, nigdje se ne vodi, ne postoji kao subjekt.
Da se kao svi normalni ljudi prijave na socijalno, bili bi isto tretirani. Ali oni jednostavno neće, nemaju čak ni ličnu kartu, najosnovniji dokument i neće da je imaju, jer ih boli briga.
Što rekao Ivo Andrić: "Ciganin je, stvorenje bez krsta i duše, pa nit' možeš da ga kumiš ni bratimiš, ni ičim na zemlji ili na nebu zakuneš."
Shoshana

#31 Re: Gdje su romska groblja?

Post by Shoshana »

julisiz es grant wrote: Ne može joj platiti niko kada nigdje nije prijavljena, nigdje se ne vodi, ne postoji kao subjekt.
Da se kao svi normalni ljudi prijave na socijalno, bili bi isto tretirani. Ali oni jednostavno neće, nemaju čak ni ličnu kartu, najosnovniji dokument i neće da je imaju, jer ih boli briga.
Što rekao Ivo Andrić: "Ciganin je, stvorenje bez krsta i duše, pa nit' možeš da ga kumiš ni bratimiš, ni ičim na zemlji ili na nebu zakuneš."
Dakle tvoj zakljucak je, da je jedini i iskljucivi uzrok svim romskim problemima - romska nezainteresovanost... :-)

Podsjecas me na jednog lokalnog psihijatra ovdje, zove se Dr Mailloux... Ima slicne teze tvojima, samo su njegov problem crnci, a da zna za Rome, garant bi bili i Romi.

Ali - nije istina. Sa mnom je u razred isla curica Romkinja, kojoj smo ja i moja najbolja prijateljica posudjivale zdravstvenu knjizicu da ide kod ljekara. Jer - iako joj je otac posteno radio da prehrani familiju (pravio je i prodavao metle na pijaci) - nije imao dovoljno novca da uplacuje socijalno i penzijsko osiguranje. Tako da mu drzava (socijala) nije nikada nista platila, ni njemu ni njegovoj djeci. A ja mislim da bi socijalno osiguranje trebalo postojati upravo da bi se pomoglo tim i takvim slucajevima.

Sto se tice Ive Andrica - mogao si i sta pametnije izvuci... Moze se sa Romima bratimiti, itekako :wink: Mog je oca, na samrti, u sred granatiranja komsija Rom na svojim rukama nosio u hitnu. Nije komsija Jozo, niti komsija Adem (koji su stvarni likovi).
arzuhal

#32 Re: Gdje su romska groblja?

Post by arzuhal »

julisiz es grant wrote:Što rekao Ivo Andrić: "Ciganin je, stvorenje bez krsta i duše, pa nit' možeš da ga kumiš ni bratimiš, ni ičim na zemlji ili na nebu zakuneš."
'ta će Andrić... :D

Sinoć sam, kada sam legao, zapjevušio jednu romsku pjesmu..i onda mi dođe ona Balaševićeva slika, stihovi kojima tako jednostavno i lijepo opisa Rome (ili Cigane, bez ikakve namjere da ih uvrijedim):

Širok osmeh i zlatan zub,
'Znam da nije ti lako,
al' noćas nemoj biti grub
nego zapovedi - šta ćemo svirati?'

....

Spas mi donose Cigani
oni imaju srce za svakog od nas,
briga njih, oni me pitaju
šta da sviraju...

:thumbup:
arzuhal

#33 Re: Gdje su romska groblja?

Post by arzuhal »

Shoshana wrote: Mog je oca, na samrti, u sred granatiranja komsija Rom na svojim rukama nosio u hitnu. Nije komsija Jozo, niti komsija Adem (koji su stvarni likovi).
Ovo je 100% tačno i ovakvih (svakojakih) primjera znam dosta :thumbup:
theTruePath

#34 Re: Gdje su romska groblja?

Post by theTruePath »

pa i oni se kopaju kao i svi ostali..ima ih muslimana,krscana...ovi nasi su muslimani i kopaju se s ostalim muslimanima,s istim obicajima
romulirem

#35 Re: Gdje su romska groblja?

Post by romulirem »

PalaSa Marsa wrote:Mislim da se oni, mada ne svi spaljuju, nesto k'o kremiranje.
S' tim da sam isto tako cula da Romi koji pripadaju odredjenoj grupi naroda se sahranjuju, obavljaju Dzenaze, kopaju i sl., zavisno od toga kojoj "grupi" su pripadali ili pripadaju.
A koja je razlika izmedju spaljivanja i kremiranja :?
Justina

#36 Re: Gdje su romska groblja?

Post by Justina »

theTruePath wrote:pa i oni se kopaju kao i svi ostali..ima ih muslimana,krscana...ovi nasi su muslimani i kopaju se s ostalim muslimanima,s istim obicajima

Boze dragi, kakvog pitanja!!!

Romi su i katolici i protestantni,ptavoslavci,muslimani, cak u Vojvodini ima i adventista,Jehovinih
Svedoka tako da slave i postuju praznike i obicaje religije koju si prihvatili.

Spaljuje se valjda isti procenat kao sto je slucaj i kod muslimana,katoliuka,pravoslavaca.

Uglavnom je danas tako da seve vise ljudi zeli da se spale njihovi posmrtni ostaci.

Nema veze sa verovanjem,ima veze sa ekologijom :-?
ljubav_aha

#37 Re: Gdje su romska groblja?

Post by ljubav_aha »

romulirem wrote:
PalaSa Marsa wrote:Mislim da se oni, mada ne svi spaljuju, nesto k'o kremiranje.
S' tim da sam isto tako cula da Romi koji pripadaju odredjenoj grupi naroda se sahranjuju, obavljaju Dzenaze, kopaju i sl., zavisno od toga kojoj "grupi" su pripadali ili pripadaju.
vjerovatno je opisala obicaj Indijanaca, Indijaca,i drugih kultura,cija e tijela spaljuju na >lomaci< ,sot god ,umjesto u pecima,u sutini,kremiranje jeste spaljivanje

cekajmo odgovor od PalaSaMarsa
PalaSa Marsa

#38 Re: Gdje su romska groblja?

Post by PalaSa Marsa »

romulirem wrote:
Ljubav aha je djelimicno odgovorila, mada ne u potpunosti, s' tim da bi ja dodala da se kremiranje obavlja u posebnim "pecima" gdje ce ostat' prah pokojnog i samim tim se prah uzima i ostavlja, prosipa i sl., tamo gdje je pokojnik jos dok je bio ziv izrazio zelju i sl., a isto tako i ne mora da se baca, prosipa i sve zavisi od, rekoh eto gore :D . Dakle kremiranje se mora platiti i vjerovatno to Romi, barem u BiH (i ne svi) nisu u mogucnosti si priustit' klasino kremiranje. :roll:
Spaljivanje dal' 'im je ritual', sta li je, ja stvarno ne znam, al' rade to tako da spale covjeka odnosno pokojnika, bez ovih peci koje sam gore 'pomenula.

Dali ima neka razlika, eto ti utvrdi.
PalaSa Marsa

#39 Re: Gdje su romska groblja?

Post by PalaSa Marsa »

ljubav_aha wrote:
romulirem wrote:
vjerovatno je opisala obicaj Indijanaca, Indijaca,i drugih kultura,cija e tijela spaljuju na >lomaci< ,sot god ,umjesto u pecima,u sutini,kremiranje jeste spaljivanje

Aha ljubav, nadam se eto da sam odgovorila. :-D :D
ljubav_aha

#40 Re: Gdje su romska groblja?

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:
ljubav_aha wrote: vjerovatno je opisala obicaj Indijanaca, Indijaca,i drugih kultura,cija e tijela spaljuju na >lomaci< ,sot god ,umjesto u pecima,u sutini,kremiranje jeste spaljivanje

odlicno sam te razumejla :thumbup: :-D u sustini ,i ja tako razmisljam,trebali su uvesti termine spaljivanja tijela u peci i na >lomaci< kao dio rituala,mozda postoji posebno ime sa taj ritual,nisma sigurna :)
PalaSa Marsa

#41 Re: Gdje su romska groblja?

Post by PalaSa Marsa »

ljubav_aha wrote:
PalaSa Marsa wrote:
ljubav_aha wrote: vjerovatno je opisala obicaj Indijanaca, Indijaca,i drugih kultura,cija e tijela spaljuju na >lomaci< ,sot god ,umjesto u pecima,u sutini,kremiranje jeste spaljivanje

odlicno sam te razumejla :thumbup: :-D u sustini ,i ja tako razmisljam,trebali su uvesti termine spaljivanja tijela u peci i na >lomaci< kao dio rituala,mozda postoji posebno ime sa taj ritual,nisma sigurna :)
:thumbup: Pametnica. :)
ljubav_aha

#42 Re: Gdje su romska groblja?

Post by ljubav_aha »

zahavljujem se pametnoj kolegici sa Marsa takodjer,vidis kako nedeljna kafa pomaze ,merak :-D
romulirem

#43 Re: Gdje su romska groblja?

Post by romulirem »

ja mislim da je u pecima kremiranje,a na lomaci lomaciranje,jer se pepeo pomjesa sa drvetom :-)
suljke

#44 Re: Gdje su romska groblja?

Post by suljke »

Kad udjete na Sarajevsko groblje Vlakovo, doceka vas prva parcela (ateisticka), pogledajte ciji su najveci spomenici na toj parceli, nije jedan ima ih vise.
spreca

#45 Re: Gdje su romska groblja?

Post by spreca »

Hemera wrote:Ja sam čula da se sahranjuju stojeći iliti vertikalno...sad koliko je to istina... :shock:

aha potrbuske :lol:
spreca

#46 Re: Gdje su romska groblja?

Post by spreca »

U Kalesiji romi imaju svoje groblje ali to su oni romi koji za religiju imaju islam odnosno isti obredi kao kod muslimana i groblje je fino uredjeno i odrzava se.
respo

#47 Re: Gdje su romska groblja?

Post by respo »

na poslu saznadoh od jednog kolege da negdje kod kiseljaka tzv bijeli cigani ili romi imaju svoje groblje
po vjeroispovjesti su muslimani cini mi se tako da se sahranjuju po islamskim obicajima pretpostavljam
Šizika

#48 Re: Gdje su romska groblja?

Post by Šizika »

najbolje da upitamo muharema serbezovskog :D
Fratris

#49 Re: Gdje su romska groblja?

Post by Fratris »

Ovo pitanje nije glupo. Malo kasni, možda, ali nije glupo. Ove priče o Romima i dženazama su moderna novotarija. Prije 100 godina nije bilo šanse da se muslimanski Romi kopaju zajedno s "bijelim" muslimanima. Ne samo to, nego im je bilo zabranjeno ulaziti u džamije. Kopali su se na svojim posebnim grobljima, i to često skrovitim da ne bi privukli bijes ostalog stanovništva. Romi su živjeli potpuno odvojeno od svojih suvjernika Bošnjaka. Nit su se međusobno uzimali, nit su smjeli ići u džamiju, nit su se kopali na istim grobljima. To stoji i za čergare i za one koji su imali fiksnu adresu.

A Roma je u ta vremena bilo samo dvije vrste. Muslimanski Romi i pravoslavni Romi. Roma katolika u Bosni nije bilo. Pravoslavni Romi su imali malo bolji položaj kod svojih kolega Srba. Oni nisu bili čergari, nego su po sjevernoj Bosni živjeli kao sitni obrtničari i putujući trgovci tričarijama. Imali su svoje mahale u pravoslavnim selima, odvojeni od Srba. Mahale onih koji su se bavili obradom bakra su zvali Kalajdžije, a ovih drugih Karavlasi. To su naravno bili i nazivi za te skupine. Tako je recimo Gornja Maoča, koja je nedavno bila plaho na vijestima, u stvari Maoča Karavlasi. Karavlasi su ime dobili po svom rumunjskom porijeklu i jeziku. One koji su putovali prodavajući sitnice narod je zvao i Bugarima. Tako je kod Prnjavora postojalo malo karavlaško selo Sitnež Bugarski. Ovi Romi su išli u pravoslavne crkve, imali svoje slave(Sv. Vasilije, tzv. ciganska slava), i bili dio pravoslavne zajednice. Ipak, ni oni se nisu ženili sa Srbima, a nisam siguran jesu li imali svoja groblja.
ljubav_aha

#50 Re: Gdje su romska groblja?

Post by ljubav_aha »

Fratris wrote:Ovo pitanje nije glupo. Malo kasni, možda, ali nije glupo. Ove priče o Romima i dženazama su moderna novotarija. Prije 100 godina nije bilo šanse da se muslimanski Romi kopaju zajedno s "bijelim" muslimanima. Ne samo to, nego im je bilo zabranjeno ulaziti u džamije. Kopali su se na svojim posebnim grobljima, i to često skrovitim da ne bi privukli bijes ostalog stanovništva. Romi su živjeli potpuno odvojeno od svojih suvjernika Bošnjaka. Nit su se međusobno uzimali, nit su smjeli ići u džamiju, nit su se kopali na istim grobljima. To stoji i za čergare i za one koji su imali fiksnu adresu.
A Roma je u ta vremena bilo samo dvije vrste. Muslimanski Romi i pravoslavni Romi. Roma katolika u Bosni nije bilo. Pravoslavni Romi su imali malo bolji položaj kod svojih kolega Srba. Oni nisu bili čergari, nego su po sjevernoj Bosni živjeli kao sitni obrtničari i putujući trgovci tričarijama. Imali su svoje mahale u pravoslavnim selima, odvojeni od Srba. Mahale onih koji su se bavili obradom bakra su zvali Kalajdžije, a ovih drugih Karavlasi. To su naravno bili i nazivi za te skupine. Tako je recimo Gornja Maoča, koja je nedavno bila plaho na vijestima, u stvari Maoča Karavlasi. Karavlasi su ime dobili po svom rumunjskom porijeklu i jeziku. One koji su putovali prodavajući sitnice narod je zvao i Bugarima. Tako je kod Prnjavora postojalo malo karavlaško selo Sitnež Bugarski. Ovi Romi su išli u pravoslavne crkve, imali svoje slave(Sv. Vasilije, tzv. ciganska slava), i bili dio pravoslavne zajednice. Ipak, ni oni se nisu ženili sa Srbima, a nisam siguran jesu li imali svoja groblja.

znaci zabrana je bila od strane stanovnistva,IZ ,ili oboje :!: :?:

zasto su tajno obavljali sahrane :?: kako se moze postici bijes od strane stanovnistva koje vlro dobro zna da se negdje moraju zakopati :!: :?:
Post Reply