Kartice-sigurnost?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

vazi

#26 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

pa dobro, sto moze cekom - cekom, ali npr avio-karte ovdje ja ne znam da mogu drugacije osim preko neta tako da sam i sama pisla banci i rekla ako ovako nastavi "razbucat" cu karticu :D

ako ovako nastavi znaci: jucer me ponovo banka zove i kaze novi pokusaj, prosli put tajland sada rusija :-)

sreca u svemu pa banka to nekako uprati i priub :)
threshold

#27 Re: Kartice-sigurnost?

Post by threshold »

pokušaj? krađe?

Poništi trenutnu, uzmi novu karticu :D
vazi

#28 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

pa to sam momentalno uradila nakon prve kradje :)
threshold

#29 Re: Kartice-sigurnost?

Post by threshold »

ups my bad... i opet (pokušavaju da) kradu? jesam li nešto pogrešno razumio?
nino90

#30 Re: Kartice-sigurnost?

Post by nino90 »

debitne kartice imaju na onoj strani gdje se nalazi vas potpis
3 broja
a neke imaju broj kartice+ta 3 broja
i ako ti zna broj kartice i ta 3 broja moze preko interneta kupovati
vazi

#31 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

threshold wrote:ups my bad... i opet (pokušavaju da) kradu? jesam li nešto pogrešno razumio?

nisi, upravo je tako kako kazes
threshold

#32 Re: Kartice-sigurnost?

Post by threshold »

e jbg onda... nisam ti nešto iskusan.

kupuješ li preko interneta? jesi sigurna u prodavnice gdje kupuješ? mijenjaj banku... :skoljka:
vox-populi

#33 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vox-populi »

Imam kartice vec 9 godina i do sada nisam nikada imao problema. 6 i po od tih 9 godina sam imao kartice u BiH. I debitne i kreditne. U BiH je zaista bila praksa da se ukuca pin, ali samo za Maestro debitnu karticu. Za Visa Electron kao i za kreditne kartice (Master i Visa) pin mi je trebao samo prilikom podizanja gotovine, za sve ostalo je dovoljan bio potpis.

Eh sada u DE, imam samo jednu karticu, Maestro debitnu koja je u principu moj tekuci racun. Prilikom podizanja gotovine, pin mi uvijek treba a prilikom placanja, sve ovisi o POS terminalu, nekada ukucam pin, nekad se potpisem. Sto se identifikacije tice, ako unosim pin, teta na kasi ne gleda ni ime na kartici a kamoli nesto drugo. Kada se potpisujem, vrlo rijetko pogledaju da li je potpis slican. Par puta sam koristio debitnu karticu moje djevojke (uz njeno dopustenje naravno) i potpisao se sa njenim njenim imenom i prezimenom i jos uvijek me niko nije ni cudno pogledao.

Licnu kartu mi niko nikada nije trazio.

Poenta cijele price je, kartice su relativno siguran nacin placanja, treba samo obratiti paznju gdje se placa i sta. Licno vise volim imati max. 20€ kesa u novcaniku i karticu nego nosati sa sobom bruku kesa. Ono sto je bitno je ccesto provjeravati stanje na racunu, ako je moguce jednom dnevno. Bar u DE je moguce stopirati placanje do 72 sata nakon sto je novac otisao sa kartice, naravno ako se sumnja na kradju. Ovdje je dovoljno nazvati banku i traziti stopiranje. To se recimo desilo mojoj djevojci, narucila je nesto sa e-Bay.a, platila karticom i u roku od tri dana nije dobila nikakav odgovor od prodavca. Jednostavno nazvala banku i dobila novac nazad.
kod65

#34 Re: Kartice-sigurnost?

Post by kod65 »

Ako vec moras placati preko interneta, moja preporuka je extra kartica samo za tu svrhu. Imam debitnu visa electron i kad mi treba iznos da platim na internetu, odem do banke 20m od kuce :D pare brzo legnu. U tom slucaju
svaki haker na planeti moze znati moj broj kartice, al para NEMA (samo kad meni treba). :lol:
pametolog

#35 Re: Kartice-sigurnost?

Post by pametolog »

Bilo je o ovoj temi prije godinu-dvije nekoliko clanaka u Sarajevskim novinama. Neko je napravio problem jer su mu prodavacice trazile licnu kartu prije provlacenja kartice, a one nisu ovlastene da legitimiraju gradjane. Zakljucak je otprilike bio da se ne trazi i ne daje licna pri transakcijama.
Ista prica je bila i sa revizorima GRAS-a, ni oni nisu ovlasteni da ti traze licnu i upisu podatke.
atko

#36 Re: Kartice-sigurnost?

Post by atko »

kod65 wrote:Ako vec moras placati preko interneta, moja preporuka je extra kartica samo za tu svrhu. Imam debitnu visa electron i kad mi treba iznos da platim na internetu, odem do banke 20m od kuce :D pare brzo legnu. U tom slucaju
svaki haker na planeti moze znati moj broj kartice, al para NEMA (samo kad meni treba). :lol:
Isti sam ti;) ... s tim da je ta moja kartica konektana na paypal tako da samo paypal zna broj kartice i jedini komunicira sa mojim racunom ... naravno nista nije 100% sigurno ... al rizik je sveden na minimum i na minimalu kolicinu novca ;)

A u 99% slucajeva sad mozes i paypal-om placati i hotele i rezervacije razne ... ako ne moze onda trazim one koji ne zahtjevaju placanje u naprijed ili one kojima mozes preko racuna platiti ... i slicno...

U principu sistem je ok ... problem su ljudi ... ili su pokvareni ili su naivni
kone

#37 Re: Kartice-sigurnost?

Post by kone »

kod65 wrote:Ako vec moras placati preko interneta, moja preporuka je extra kartica samo za tu svrhu. Imam debitnu visa electron i kad mi treba iznos da platim na internetu, odem do banke 20m od kuce :D pare brzo legnu. U tom slucaju
I ja sma istu stvar uradio prije 3-4 godine,tako da imam posebnu debitnu karticu za net,ali nemoj biti siguran da te ne moze opet,da se tako izrazim orobit`...Evo hajd mi objasni kako sam ja u minusu na toj kartici(debitna raiffaisen bank),a kartica je debitna i na nju plata ne lijeze,osim mojih pojedinacnih uplata,a vec sam dva tri mjeseca u minusu :?:
Naime tu karticu sam koristio za vec spomenutu kupovinu preko neta(nisam nista kupio ima vise od pola godine,radi ovih nasih carinika,jer nikad ne znas na cemu si... prije nisu uopste naplacivali carinu,a sad imam osjecaj da vecinu gule samo tako) i online kladionicu(ne kladim se ima par mjeseci),ali vise ne vrsim uplate zbog ovih stvari navedenih u zagradama...Ali kraljevi iz RB su me uspjeli dovesti u minus na debitnoj kartici,na kojoj nemam limita :D :-) od ne znam ni ja,nekih 5-6 maraka...A to su uspjeli na taj nacin sto mi naplacuju one 2 KM po izvodu.
Znaci ako su me mogli dovesti u minus na debitnoj kartici bez limita,onda te fakat mogu dovesti u puno veci i opasniji minus,ukoliko neka budala provali tvoj broj kartice....I onda ce biti,eto nismo mi krivi,sto si je korsitio za net :lol: (mislim da bi dobio ovakav odgovor od svakog sefa karticnog poslovanja u svim poslovnicama te,a vjerovatno i svih ostalih banaka u ovoj drzavi :lol: )
vazi

#38 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

koristim i ja paypal ali istina ne uvjek..najcesce za slanje novca a bas ne za placanje, dobro ste mi napomenuli da od sada bar i tu opciju koristim za internet kupovinu :)

cini mi se najbolji prijedlog taj o posebnoj kartici za placenje preko neta ;-) jest da kosta koliko kostaju mjesecni troskovi svake kartice, ali bar te ne mogu orobiti.

kako neko rece, problem su ljudi , ja bih rekla nisu problem ljudi vec NEljudi, lopovi :sad:

ovdje (zapad) stalno gledamo na tv-u i u novinama kako se lopovi snalaze da dodju do codova kartice ali ja sam to uvijek gledala kao ono nesto sto se meni ne moze dogoditi - te kao uvuku nesto , nemam pojma sta, u apart za podizanje gotovine i kad ti obavis svoj poso oni onda samo dodju i izvade taj njihov "sistem" na kome se ucrto vas cod (ne sjecam se tacno da vam to mozda cak i onemoguci dizanje gotovine...ko krozasan :razz: )

lijepi kesh , ko ga ima ;-)
kod65

#39 Re: Kartice-sigurnost?

Post by kod65 »

I ja sma istu stvar uradio prije 3-4 godine,tako da imam posebnu debitnu karticu za net,ali nemoj biti siguran da te ne moze opet,da se tako izrazim orobit`...Evo hajd mi objasni kako sam ja u minusu na toj kartici(debitna raiffaisen bank),a kartica je debitna i na nju plata ne lijeze,osim mojih pojedinacnih uplata,a vec sam dva tri mjeseca u minusu :?:
Naime tu karticu sam koristio za vec spomenutu kupovinu preko neta(nisam nista kupio ima vise od pola godine,radi ovih nasih carinika,jer nikad ne znas na cemu si... prije nisu uopste naplacivali carinu,a sad imam osjecaj da vecinu gule samo tako) i online kladionicu(ne kladim se ima par mjeseci),ali vise ne vrsim uplate zbog ovih stvari navedenih u zagradama...Ali kraljevi iz RB su me uspjeli dovesti u minus na debitnoj kartici,na kojoj nemam limita :D :-) od ne znam ni ja,nekih 5-6 maraka...A to su uspjeli na taj nacin sto mi naplacuju one 2 KM po izvodu.
Znaci ako su me mogli dovesti u minus na debitnoj kartici bez limita,onda te fakat mogu dovesti u puno veci i opasniji minus,ukoliko neka budala provali tvoj broj kartice....I onda ce biti,eto nismo mi krivi,sto si je korsitio za net :lol: (mislim da bi dobio ovakav odgovor od svakog sefa karticnog poslovanja u svim poslovnicama te,a vjerovatno i svih ostalih banaka u ovoj drzavi :lol: )
Nema sanse da neko kupi nesto preko debitne kartice (koja nemoze ici u minus) bez love na istoj. Jednom sam htio kupiti nesto za 52 KM a na racunu sam imao 50KM i nije proslo(znaci provjereno). Naravno mjesecni troskovi vodjenja racuna su 2 KM i to ide u minus ako si na nuli.
kone

#40 Re: Kartice-sigurnost?

Post by kone »

Imao sam isto misljenje kao i ti dok nisam vidio da sam u minusu nekoliko maraka..Ako me oni mogu uvuci u minus preko naplacivanja izvoda,onda ja i nisam bas siguran sa tom tvojom konstatacijom..
malosutra81

#41 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

kone wrote:Imao sam isto misljenje kao i ti dok nisam vidio da sam u minusu nekoliko maraka..Ako me oni mogu uvuci u minus preko naplacivanja izvoda,onda ja i nisam bas siguran sa tom tvojom konstatacijom..

konstatacija iznad je ipak tacna. ne jednom mi se desilo da je kupovina odbijena upravo zbog tog razloga. drugo su ovi troskovi banke gdje mozes uci u minus. citajuci postove iznad imala sam utisak da su te orobili za barem 20km, mislim da ipak nemas razlog za paniku
Skyfox

#42 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Skyfox »

ja se ne sjecam kad mi je neko trazio na uvid licnu prilikom placanja sa kreditnom karticom...

Lani sam dao svoju kreditnu rodici kad je isla u ZG (za ne daj Boze :D ) provukla ju jednom i sve OK, ali shega mi jos se vidi da je na kartici musko ime a ona nije musko :D Znaci gotovo da nema kontrole...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#43 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

To je prednost debitne kartice...ne može se samo provući :)
holowey

#44 Re: Kartice-sigurnost?

Post by holowey »

Pera Trta wrote:To je prednost debitne kartice...ne može se samo provući :)
zavisi koje debitne...visa electron prolazi bez ukucavanja pina...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#45 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

holowey wrote:
Maestro.
A mislio sam da su i ostale takve.
malosutra81

#46 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

holowey wrote:

imam visa debitnu i NIJEDNOM nije provucena a da mi nisu trazili PIN
alibaba_i_30_godina

#47 Re: Kartice-sigurnost?

Post by alibaba_i_30_godina »

malosutra81 wrote: imam visa debitnu i NIJEDNOM nije provucena a da mi nisu trazili PIN
Kod mene obratno. :D

Sad da kazem nesto sto se tice pitanja od nekog iznad vezano dal' se moze uci u minus sa debitnom karticom. Naime, postoje dvije vrste debitnih kartica i to obicne debitne kartice i debitne kartice sa odobrenim limitom. U slucaju prve kada nema novca na istoj ne moze se ici u minus, dok u slucaju druge moze se otici u minus samo za onaj iznos koliko ti iznosi limit.

Troskovi koje naplacuje banka za vodjenje racuna su druga stvar.
Pera Trta

#48 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

Zapravo, sad se sjetih da su me nekad kad sam prvi put vadio karticu (zaposlio se bio tek) pitali u banci hoću li Visu ili Maestro. Ja pitao u čemu je razlika i oni mi objasnili da kod Maestra moraš ukucati PIN svaki put kad nešto kupuješ na karticu, a kod Vize ne moraš. Zato sam se odlučio za Maestro.
malosutra81

#49 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

Pera Trta wrote:Zapravo, sad se sjetih da su me nekad kad sam prvi put vadio karticu (zaposlio se bio tek) pitali u banci hoću li Visu ili Maestro. Ja pitao u čemu je razlika i oni mi objasnili da kod Maestra moraš ukucati PIN svaki put kad nešto kupuješ na karticu, a kod Vize ne moraš. Zato sam se odlučio za Maestro.
ne znam je li do banke onda, ali bas cesto koristim karticu pri kupovini (debitnu visa electron) i apsolutno svaki put moram ukucati pin
Loulou

#50 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Loulou »

malosutra81 wrote:
Pera Trta wrote:Zapravo, sad se sjetih da su me nekad kad sam prvi put vadio karticu (zaposlio se bio tek) pitali u banci hoću li Visu ili Maestro. Ja pitao u čemu je razlika i oni mi objasnili da kod Maestra moraš ukucati PIN svaki put kad nešto kupuješ na karticu, a kod Vize ne moraš. Zato sam se odlučio za Maestro.
ne znam je li do banke onda, ali bas cesto koristim karticu pri kupovini (debitnu visa electron) i apsolutno svaki put moram ukucati pin
Ista stvar i kod mene. S tim da su mi u trgovinama PIN počeli tražit unazad možda godinu (ili malo više) dana. Do tad je sve bilo: provuci - potpiši. I da, u nekim trgovinama traže da, pored što ukucaš PIN, i potpišeš. Sad... ne znam je l' i to regularno, suvišno, ili što već.
Post Reply